Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Να παρει σαφη θεση στις εντεινομενες τουρκικες προκλησεις, καλεσε τη διεθνη κοινοτητα ο πρωθυπουργος, ο οποιος εστειλε επιστολες σε ξενους ηγετες και διεθνεις οργανισμους, αναλυοντας το χρονικο των τουρκικων διεκδικησεων σε βαρος της ελλαδος και επισημαινει τους κινδυνους που διαγραφονται για την ειρηνη και τη σταθεροτητα στην περιοχη. Πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για αγωνες και θυσιες για την πατριδα, γιατι οι κρισεις ερχονται σε περιοδους που δεν ξερουμε ποτε, τονισε απο την Κρητη ο πρωθυπουργος. Ο προεδρος της δημοκρατιας αρχιζει επαφες με κυβερνηση και κομματα για να διερευνησει τις δυνατοτητες συγκλησης του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων, κατι που δεν απεκλεισε η κυβερνηση. Παντως το θεμα αυτο εξελιχθηκε σε πολεμο ανακοινωσεων μεταξυ της Κυβερνησης, της Νεας Δημοκρατιας και της Πολιτικης Ανοιξης. Στο μεταξυ, οι εταιροι μας στο ΝΑΤΟ εξακολουθουν την πρακτικη των ισων αποστασεων, στις παραλογες αξιωσεις της Τουρκιας, παρα την ενημερωση που τους εκανε ο Γερασιμος Αρσενης.

Συγχιση επικρατει σχετικα με τις προτασεις του υπουργου γεωργιας Στεφανου Τζουμακα στον πρωθυπουργο, για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων σε δασικες εκτασεις. Ο σημερινος τυπος δινει μεγαλη δημοσιοτητα στο θεμα κανοντας λογο για νομιμοποιηση δεκαδων χιλιαδων αυθαιρετων. Το υπουργειο γεωργιας επιβεβαιωσε οτι υπαρχουν ετοιμα νομοσχεδια, με τα οποια ρυθμιζονται θεματα αγροτικης νομοθεσιας και το ιδιοκτησιακο καθεστως σε δαση και δασικες εκτασεις. Για προεκλογικα πυροτεχνηματα και υποσχεσεις ανευ αντικειμενου, κανουν λογο Νεα Δημοκρατια και Συνασπισμος.

Μακελειο για αλλη μια φορα στον ακηρυχτο πολεμο της ασφαλτου. Το τελευταιο 24ωρο εχασαν τη ζωη τους 14 ατομα και 94 τραυματισθηκαν σε 78 τροχαια δυστυχηματα, που σημειωθηκαν σε ολοκληρη τη χωρα.

Στο νομο Ρεθυμνου συνεχιζει σημερα την περιοδεια του ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, τριτη μερα της επισκεψης του στην Κρητη. Αυριο ο πρωθυπουργος θα επισκεφθει τη Γαυδο, η οποια βρισκεται στο επικεντρο των τουρκικων προκλησεων το τελευταιο διαστημα.

Καθοριστικο για τις εσωκομματικες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ειναι αυτο το Σαββατοκυριακο, καθως ολοκληρωνεται σχεδον οι εκλογες για την αναδειξη του 70% των αντιπροσωπων στο συνεδριο, οι οποιοι σε μεγαλο βαθμο θα καθορισουν και την εκβαση του. Οι κυριοι Σημιτης και Τσοχατζοπουλος ξεκαθαρισαν οτι θα διεκδικησουν κομματικα αξιωματα, με τον πρωθυπουργο να επιμενει σε καθαρες και μακροπροθεσμες λυσεις και τον υπουργο εσωτερικων να μιλαει για συλλογικη ηγεσια και διακριτους ρολους.

Απομακρυνονται οριστικα απο τις Μητροπολεις τους, οι εκπτωτοι Ιερωνυμικοι Μητροπολιτες Νικοδημος, Θεολογος και Κωνσταντινος, μετα τη χθεσινη δημοσιευση των απορριπτικων αποφασεων της Ολομελειας του Συμβουλιου Επικρατειας για το συνολο των προσφυγων τους.

Τα προβληματα της Τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και τα οικονομικα των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων, βρισκονται στο επικεντρο της κρισιμης συνοδου των πρυτανεων ολων των πανεπιστημιων της χωρας, οι εργασιες της οποιας αρχισαν στη Σαμοθρακη.

Ενας χρονος συμπληρωνεται σημερα απο τον καταστροφικο σεισμο που επληξε την περιοχη του Αιγιου, με αποτελεσμα 27 ατομα να βρουν το θανατο, μεταξυ των οποιων και δεκα Γαλλοι τουριστες. Οι κατοικοι του Αιγιου, που διοργανωνουν εκδηλωσεις με αφορμη τη θλιβερη αυτη επετειο, τονιζουν οτι η πολιτεια δεν υλοποιησε οσα υποσχεθηκε και χαρακτηριζουν μικρη την οικονομικη ενισχυση που τους παρασχεθηκε. Στη Γαλλια, η Ενωση των Θυματων του Σεισμου ανακοινωσε οτι θα ζητησει απο την ελληνικη κυβερνηση των επιμερισμο ευθυνων, θα επιδιωξει την εναρξη ανακριτικης διαδικασιας στη Γαλλια και θα διεκδικησει αποζημιωσεις για τις οικογενειες των Γαλλων τουριστων που εχασαν τη ζωη τους στα συντριμμια του ξενοδοχειου ``Ελικη``.

Αρχισαν το πρωι, στο κλειστο γηπεδο του Περιστεριου, οι διημερες εργασιες της πρωτης πανελληνιας συνδιασκεψης του ΔΗΚΙ, στην οποια συμμετεχουν 1. 000 δυνεδροι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Πανω απο 100 εκατομμυρια Ρωσοι ψηφοφοροι προσερχονται αυριο στις καλπες για τον πρωτο γυρο των πρωτων προεδρικων εκλογων. Οι επιλογες των ψηφοφορων θα ειναι μεταξυ δεκα υποψηφιων προεδρων, μεταξυ των οποιων ο Γιελτσιν, ο Ζιουγκανοφ, ο Γκορμπατσοφ, ο Ζιρινοφσκι και ο Λεμπεντ, με επικρατεστερο, οπως προκυπτει απο τις δημοσκοπησεις, τον πρωτο. Εαν κανενας υποψηφιος δεν συγκεντρωσει την απολυση πλειοψηφια, στον πρωτο γυρο, θα ακολουθησει δευτερος μεσα σε πεντε εβδομαδες το αργοτερο.

Επαναληπτικες εκλογες σε 17 περιφερειες θα διεξαχθουν αυριο και στην Αλβανια, ενω η αντιπολιτευση επιμενει να επαναληφθουν οι βουλευτικες εκλογες συνολικα.

Δυο απο τους δραστες της επιθεσης εναντιον των ελληνων τουριστων σε ξενοδοχειο του Καιρου, στις 18 Απριλιου, σκοτωθηκαν απο ανδρες της ασφαλειας, δηλωσε ο αιγυπτιος υπουργος Εσωτερικων Χασαν αλ-Αλφι, χωρις να διευκρινισει ποσοι απο τους φανατικους ισλαμιστες της εκτος νομου οργανωσης Τζαμαα αλ-Ισλαμιγια, σκοτωθηκαν και που.

Περιπου εξηντα παιδια εχουν χασει την ζωη τους εξαιτιας των χαμηλων θερμοκρασιων που επικτρατουν απο την αρχη του μηνα στο νοτιο Περου, με θερμοκρασιες που φτανουν τους μειον 12 βαθμους Κελσιου.

Στην Ινδια και συγκεκριμενα στο κρατιδιο Πραντες τουλαχιστον 56 ατομα εχασαν την ζωη τους απο τις καταρρακτωδεις βροχες που πληττουν τις τελευταιες ημερες την περιοχη.

Με επιτυχια εκτοξευθηκε, αυτη τη φορα, Ο 87-ος ευρωπαικος πυραυλος Αριαν, που μεταφερει ενα τηλεπικοινωνιακο δορυφορο, εκτοξευθηκε το πρωι απο το διαστημικο κεντρο Κουρου στην Γαλλικη Γουιανα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθουν και σημερα οι τοπικες καταιγιδες στα ηπειρωτικα και βορεια, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Στο Αιγαιο θα συνεχισθουν οι πολυ ισχυροι βοριαδες, ενω στα δυτικα οι ανεμοι θα ειναι μετριοι. Η θερμοκρασια που θα σημειωσει πτωση θα κυμανθει στα βορεια 15 με 26 βαθμους, στα ηπειρωτικα 17 με 30 και στα νησια 20 με 28. Λιγες νεφωσεις, με πιθανοτητα προσκαιρης βροχης το απογευμα, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 20 με 29 και 19 με 26 αντιστοιχα, θα εχουν σημερα Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Saturday, 15 June 1996 - 15:24:32