Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 14)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ο Πρωθυπουργος, εστειλε επιστολη προς τους ηγετες ξενων χωρων και διεθνων οργανισμων και τους ενημερωνει για τις προσφατες εξελιξεις στις ελληνοτουρκικες σχεσεις.
  • Ο κ. Σημιτης τονιζει οτι η αμφισβητηση ελληνικων κυριαρχικων δικαιωματων απο την Τουρκια συνιστα καταφωρη παραβιαση των κανονων Διεθνους Δικαιου.
  • Τα εθνικα θεματα συζητησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, με τον Μιλτιαδη Εβερτ.
  • Συνεχιζει την περιοδεια του στην Κρητη ο Πρωθυπουργος, ο οποιος την Κυριακη θα επισκεφθει τη Γαυδο.
  • Στον ανακριτη οδηγηθηκε το μεσημερι ο βαρυποινιτης Βαγγελης Ρωχαμης.
  • Μεχρι το τελος του μηνα θα κατατεθει στη Βουλη το νομοσχεδιο για τις περικοπες των φοροαπαλλαγων.
  • Σταθερο προβαδισμα εμφανιζεται να εχει ο Κωστας Σημιτης στις προτιμησεις για την πρωθυπουργια.
  • Πεφτει η αυλαια στην προεκλογικη εκστρατεια στη Ρωσια .
  • Η Μοσχα ειναι ετοιμη να συναψει στενοτερες σχεσεις με το ΝΑΤΟ, δηλωνει ο ρωσος υπουργος Αμυνας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η αμφισβητηση ελληνικων κυριαρχικων δικαιωματων απο την Τουρκια συνιστα καταφωρη παραβιαση των γενικων και ειδικων κανονων του Διεθνους Δικαιου αλλα παραλληλα δημιουργει μια ακομη πηγη σοβαρων απειλων για τη σταθεροτητα της περιοχης. Αυτο τονιζει ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, σε επιστολη του προς τους ηγετες των χωρων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, τον προεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Ζακ Σαντερ, τους προεδρους των ΗΠΑ και της Ρωσιας κυριους Κλιντον και Γιελτσιν, το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα. Ο κ. Σημιτης στην επιστολη του περιγραφει αναλυτικα την κατασταση των ελληνοτουρκικων σχεσεων οπως διαμορφωθηκε απο την κριση στα Ιμια μεχρι την αμφισβητηση της Γαυδου. Ο Πρωθυπουργος, απορριπτει τους ισχυρισμους της Τουρκιας οτι η Συνθηκη της Λωζανης, περιεχει ορισμενα κενα τα οποια συνεπαγονται "γκριζες" ζωνες κυριαρχιας στο Αιγαιο. Ο Πρωθυπουργος τονιζει στους αποδεκτες της επιστολης του, οτι οι προσφατες εξελιξεις χρηζουν ασφαλως της προσοχης τους καθως και οποιασδηποτε ενεργειας που οι ιδιοι θα εκριναν σκοπιμη προς το συμφερον της ειρηνης και της σταθεροτητας της περιοχης.

Χθες, ο κ. Σημιτης απηυθυνε απο την Κρητη αυστηρη προειδοποιηση προς την Αγκυρα να εγκαταλειψει την επιθετικη της πολιτικη. Τονισε οτι οποιος αμφισβητει τη Γαυδο, ειναι σαν να αμφισβητει την Κρητη και ειναι καταδικασμενος. Στο μεταξυ η τουρκικη εφημεριδα "Μιλλιετ" σε δημοσιευμα της αναφερεται σε ορφανα νησια του Αιγαιου, μεταξυ των οποιων ειναι το Αγαθονησι, το Φαρμακονησι και η Καλολυμνος στα Δωδεκαννησα. Ο υπουργος Αμυνας Γερασιμος Αρσενης, αναμενεται να θεσει το θεμα κατα στις συναντησεις του που θα εχει σημερα στις Βρυξελλες, στο περιθωριο της Συνοδου των υπουργων Αμυνας τοσο με τον αμερικανο ομολογο του, Ουιλιαμ Περι, οσο και με τον Γενικο Γραμματεα του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα . Ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι δεν εθεσε το θεμα στην ολομελεια γιατι οπως ειπε, δεν επιζητουμε ΝΑΤΟικη επιδιαιτησια και κατηγγειλε την στρουθοκαμηλικη πολιτικη των ισων αποστασεων.

Με εκπροσωπους τοπικων φορεων του Ηρακλειου συναντηθηκε το πρωι ο Πρωθυπουργος, ενω στη συνεχεια συναντηθηκε με τον Δημαρχο της πολης και επισκεφθηκε το Πανεπιστημιο. Ο κ. Σημιτης αναφερθηκε στο ρολο της Κρητης και το ολοκληρωμενο προγραμμα που εχει επεξεργαστει η κυβερνηση για το νησι. Το απογευμα θα μεταβει στη Σητεια, στον Αγιο Νικολαο και την Ιεραπετρα. Αυριο, θα επισκεφθει χωρια της νοτιας Κρητης και το Ρεθυμνο ενω την Κυριακη τα Χανια και το απογευμα της ιδιας μερας θα μεταβει στη Γαυδο.

Διερευνητικες επαφες με την κυβερνηση και τα κομματα της αντιπολιτευσης θα ξεκινησει ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, ωστε να διαπιστωσει αν ειναι δυνατον το Συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων, προκειμενου να χαραχθει ενιαια πολιτικη για την αντιμετωπιση της τουρκικης προκλητικοτητας. Την προταση αυτη εισηγηθηκε στον κ. Στεφανοπουλο, ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ, στην 20λεπτη συναντηση που ειχαν το μεσημερι. Ο κ. Εβερτ, επεσημανε οτι το Συμβουλιο των πολιτικων αρχηγων πρεπει να εξετασει ολο το πλεγμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων, καθως και τις παρενεργειες που δημιουργουνται στην ασκηση της εξωτερικης πολιτικης, εξαιτιας της εντεινομενης τουρκικης προκλητικοτητας. Συμφωνα με πληροφοριες, ο προεδρος της ΝΔ επεσημανε οτι περα απο την ουσια δινεται η αισθηση στο εξωτερικο οτι η πολιτικη ηγεσια και ο ελληνικος λαος ενωμενοι με ψυχραιμια και σταθεροτητα θα αντιμετωπισουν την τουρκικη προκλητικοτητα.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, απαντωντας το μεσημερι σε σχετικη ερωτηση δεν απεκλεισε το ενδεχομενο συγκλησης του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων. Ο κ. Ρεππας, ασκησε κριτικη εναντιον του κ. Εβερτ, τονιζοντας οτι αρνηθηκε να επισκεφθει τον Πρωθυπουργο, προκειμενου να ενημερωθει για τις εξελιξεις, οταν κληθηκε απο τον κ. Σημιτη. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, τονισε οτι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας μετερχεται πονηρα τεχνασματα, λογω εκλογικου οπως ειπε αγχους. Ο κ. Ρεππας τονισε πως ο κ. Εβερτ ειναι ο μονος που δεν εχει επιδιωξει μεχρι τωρα συναντηση με τον Πρωθυπουργο.

Επισης ο κ. Ρεππας, χαρακτηρισε επιτυχημενες τις επαφες που ειχε ο υπουργος Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης στις Βρυξελλες με τους ομολογους του. Ειπε οτι δεν τεθηκε το θεμα της Γαυδου στο Συμβουλιο, γιατι δεν ηταν στην ατζεντα. Και προσθεσε οτι υπαρχει κατανοηση απο τους συμμαχους γιατι οπως ειπε, κανενας δε συμμεριζεται τις τουρκικες αιτιασεις, αλλα δεν υπαρχει ομως ακομα κοινη τοποθετηση.

Ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, δηλωσε το μεσημερι οτι επιβαλλεται αμεσως με πρωτοβουλια της κυβερνησης να υπαρξει συγκληση συμβουλιου αρχηγων, προκειμενου οπως ειπε, να γινει η υπευθυνη ενημερωση και να υπαρξει ανταλλαγη αποψεων που θα εξασφαλιζει ενα στοιχειωδες πλαισιο κοινης στρατηγικης. Η εξωφρενικη σταση της Τουρκιας, προσθετει, αποτελει μια διαρκη απειλη, οχι μονο για την Ελλαδα αλλα και για τη σταθεροτητα και την ειρηνη στην περιοχη. Τοσο οι Ηνωμενες Πολιτειες, οσο και οι ισχυρες χωρες της Ευρωπης, σημειωνει ο κ. Κωνσταντοπουλος δεν μπορουν να παριστανουν τον αμεταχο θεατη, ουτε τον Ποντιο Πιλατο και τον ισορροπιστη των ισων αποστασεων.

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, εμφανιζεται να εχει σταθερο πλεον προβαδισμα στις προτιμησεις για την πρωθυπουργια, τοσο στο συνολο των ψηφοφορων οσο και μεταξυ της εκλογικης βασης του ΠΑΣΟΚ, συμφωνα με τη δημοσκοπηση της ΜΡΒ. Ειδικοτερα, στο συνολο των ψηφοφορων, το 15,3% τον θεωρει ως πιο καταλληλο πρωθυπουργο. Ακολουθει ο Κωνσταντινος Μητσοτακης με 10,4% ο Δημητρης Αβραμοπουλος με 7,2% και ο Μιλτιαδης Εβερτ με 5,1%. Μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημιτης συγκεντρωνει το 30% και ακολουθει ο Δημητρης Τσοβολας με 7,1% και οι κυριοι Αρσενης και Τσοχατζοπουλος με 4,9% .

Στον ανακριτη οδηγηθηκε το μεσημερι ο βαρυποινιτης Βαγγελης Ρωχαμης, ο οποιος συνεληφθη χθες στην Οινοη Αττικης. Ο Ρωχαμης απολογειται εκτος απο την αποδραση του για παραβαση του νομου περι ναρκωτικων, παρανομη οπλοκατοχη και διακεκριμενες κλοπες.

Μεχρι το τελος του μηνος θα κατατεθει στη Βουλη το νομοσχεδιο που αναφερεται στις περικοπες των φοροαπαλλαγων προνομιακου χαρακτηρα, δηλωνει σε συνεντευξη του στον "Ελευθερο Τυπο" ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος. Διευκρινιζει οτι δεν θα υπαρξει περικοπη των φορολογικων δαπανων που εχουν κοινωνικο χαρακτηρα. Τονιζει δε, οτι ειναι ετοιμο το μισθολογιο των αστυνομικων, στρατιωτικων, λιμενικων και πυροσβεστων. Ο κ. Παπαδοπουλος σημειωνει οτι δεν προκειται να γινουν αλλαγες στα αντικειμενικα κριτηρια.

Κανονικα θα διεξαχθουν οι γενικες εξετασεις την ερχομενη εβδομαδα αφου ανεστειλαν τις κινητοποιησεις τους απο σημερα οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας μετα την μερικη ικανοποιηση του οικονομικου αιτηματος τους. Οι υπαλληλοι θα λαβουν τελικα αυξηση 10 χιλιαδων δραχμων επι του επιδοματος των εξετασεων.

Με ειδικο βραβειο τιμηθηκε η ειδικη αντιτρομοκρατικη υπηρεσια της ελληνικης αστυνομιας που σταθμευει στον αερολιμενα Αθηνων. Το βραβειο που απονεμεται καθε χρονο ως ενδειξη αναγνωρισης των εξαιρετικων υπηρεσιων για την προστασια των ταξιδιωτων των αερομεταφορων απο τρομοκρατικες ενεργειες, απονεμηθηκε στον διοικητη της μοναδας, ταξιαρχο Ιωαννη Εργαζακη στη διαρκεια εκδηλωσης στο Σαν Φρανσισκο. Η ελληνικη αστυνομια βραβευτηκε για την ταχεια επεμβαση της στην αεροπειραπεια που εκδηλωθηκε απο Αιθιοπα σε αεροσκαφος τυπου Μποινγκ 747 της Ολυμπιακης Αεροποριας τον περασμενο Νοεμβριο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκατον εξι εκατομμυρια ρωσοι προσερχονται την Κυριακη στις καλπες, για να εκλεξουν το νεο τους προεδρο και να επιλεξουν το κοινωνικο μοντελο που επιθυμουν για τη Ρωσια του 2000. Σε δεκα ανερχονται οι υποψηφιοι για το προεδρικο αξιωμα ενω επικρατεστεροι ειναι ο απερχομενος προεδρος Μπορις Γιελτσιν και ο κομμουνιστης υποψηφιος Γκεναντι Ζουγκανοφ. Η προεκλογικη ομως περιοδος σκιαστηκε την εκρηξη βομβας στο μετρο της Μοσχας οπου στοιχισε τη ζωη τεσσαρων ανθρωπων και τον σοβαρο τραυματισμο αλλων εντεκα.

Ο ρωσος υπουργος Αμυνας Παβελ Γκρατσωφ δηλωσε σημερα στο ΝΑΤΟ οτι η Μοσχα ειναι ετοιμη να συναψει στενοτερες σχεσεις με τη Συμμαχια. Μιλωντας μετα την συνοδο των υπουργων Αμυνας των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ στις Βρυξελλες και μολις δυο ημερες πριν απο την διεξαγωγη των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια, ο Γκρατσωφ δηλωσε οτι διατυπωσε σειρα προτασεων με στοχο την συσφιξη των σχεσεων των δυο πρωην αντιπαλων της εποχης του Ψυχρου Πολεμου.

Πενηντα κουρδοι ανταρτες σκοτωθηκαν στη διαρκεια στρατιωτικων επιχειρησεων των τουρκικων ενοπλων δυναμεων στην νοτιανατολικη Τουρκια. Συμφωνα με το τουρκικο πρακτορειο οι επιχειρησεις των κυβερνητικων δυναμεων διεξηχθησαν στην περιοχη Τσουκουρτσα, κοντα στα συνορα με το Ιρακ.

Δεκαοκτω ατομα σκοτωθηκαν και πεντε τραυματιστηκαν σε συγκρουση βυτιοφορου που μετεφερε καυσιμα με λεωφορειο εξω απο την Αγκυρα. Το τραγικο δυστυχημα συνεβη τις πρωτες πρωινες ωρες κοντα στην κεντρικη οδικη αρτηρια που συνδεει την Αγκυρα με την νοτια Τουρκια.

Το σχεδιο του προγραμματος της κυβερνησης του Βενιαμιν Νετανιαχου δεν αναφερει την Παλαιστινιακη Αρχη, ουτε την Οργανωση για την Απελευθερωση της Παλαιστινης, ουτε και τις συμφωνιες που εχουν συνομολογηθει με αυτην, αποκαλυπτει σημερα ισραηλινη εφημεριδα. Στο μεταξυ Λιβανεζοι στρατιωτες του φιλο-ισραηλινου στρατου του Νοτιου Λιβανου πυροβολησαν και σκοτωσαν ανταρτη της Χεζμπολλαχ στη διαρκεια επιθεσης φιλο-ιρανων ανταρτων εναντιον στρατιωτικου φυλακιου στην ελεγχομενη απο το Ισραηλ ζωνη ασφαλειας στο νοτιο Λιβανο. Η Χεζμπολλαχ ανακοινωσε οτι οι ανδρες της επληξαν το στρατιωτικο φυλακιο Τουματ με χειροβομβιδες, αλλα ενας απο τους ανδρες της σκοτωθηκε στη διαρκεια της επιθεσης.

Ενα μεταλλαγμενο γονιδιο που παρατηρηθηκε για πρωτη φορα στο εντομο δροσοφιλη, θεωρειται ως η αιτια της πιο κοινης μορφης καρκινου, του βασικου κυτταρου καρκινωμα, τονιζουν δυο επιστημονικες ομαδες στις Ηνωμενες Πολιτειες. Η ανακαλυψη του νεου γονιδιου, που ονομαστηκε κηλιδα, αυξησε τις ελπιδες για την καταπολεμηση αυτου του καρκινου, οτι μπορει να θεραπευτει με τη χορηγηση φαρμακων η με αγωγη με γονιδια.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανια προετρεψαν χθες βραδυ το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ να θεωρησει πως το Ιρακ παραβιασε την αποφαση του 1991 για την εκεχειρια στον Πολεμο του Κολπου, ενα βημα που απο πολλους θεωρειται πως ειναι δυνατον να εγειρει τις πιθανοτητες νεας στρατιωτικης αντιπαραθεσης. Το Ιρακ αρνειται να επιτρεψει στους επιθεωρητες του ΟΗΕ να ελεγξουν στρατιωτικες εγκαταστασεις στην πολη της Βαγδατης για παρανομα οπλα. Η απομακρυνση ολων των οπλων μαζικης καταστροφης του Ιρακ αποτελει εναν απο τους βασικους ορους της αποφασης του ΟΗΕ για την εκεχειρια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλης εκτασης νοθεια στο λαδι αποκαλυφθηκε σε 11 εταιριες συσκευασιας λαδιου της Θεσσαλονικης, οι οποιες πουλουσαν νοθευμενο σπορελαιο ως παρθενο ελαιολαδο Κρητης, Χαλκιδικης η Μυτιληνης κερδιζοντας ετσι πολλα εκατομμυρια δραχμες. Η νοθεια εντοπιστηκε μετα απο συστηματικους ελεγχους που εκανε το Τμημα Τεχνικου Ελεγχου της Διευθυνσης Εμποριου της Νομαρχιας Θεσσαλονικης με τη συνεργασια του Γενικου Χημειου του Κρατους, της Αγορανομιας και της ΥΠΕΔΑ Θεσσαλονικης, στο διαστημα απο τον Οκτωβριο του 1995 μεχρι το Πασχα. Η παραγωγη του "παρθενου ελαιολαδου" γινοταν στα συσκευαστηρια των εταιριων ειτε με το χρωματισμο σπορελαιου με πρασινες χρωστικες ουσιες, η με την αναμιξη του με πραγματικο ελαιολαδο σε ποσοστο, ομως, 5% εως 10%. Μετα το περας των χημικων εξετασεων, οι υπευθυνοι των συσκευαστηριων θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα, με την κατηγορια της νοθειας, αλλα και στην αγορανομικη επιτροπη. Παντως, οι υπευθυνοι τριων επιχειρησεων, οπως ειπε ο κ. Μανωλοπουλος, εχουν ηδη εξαφανιστει.

Για να μη διαταραχθουν οι λιανικες τιμες στα καυσιμα το υπουργειο Οικονομικων παρατεινει για ενα ακομη μηνα, μεχρι τις 17 Ιουλιου, την εφαρμογη της μειωμενης φορολογιας σε βενζινη και πετρελαια. Σχετικη τροπολογια κατατεθηκε σημερα στη Βουλη.

Εξιχνιασθηκε η δολοφονια του Αλεξανδρου Μαλεκα, 26 ετων, που εγινε τις πρωτες πρωινες ωρες χθες στη συμβολη της λεωφορου Βουλιαγμενης με την οδο Αγιου Βασιλειου, στον Αγιο Δημητριο Αττικης. Δραστης ειναι ο Σταματης Μπουροπουλος 24 ετων, που συνεληφθη και οπως ειπε στους αστυνομικους προεβη στην πραξη αυτη γιατι η φιλη του τον εγκατελειψε και εκανε δεσμο με το θυμα.

Εκδηλωσεις μνημης και απολογισμου οργανωνει ο Δημος Αιγιου με αφορμη τη συμπληρωση ενος χρονου απο τον καταστροφικο σεισμο του περασμενου Ιουνιου, ο οποιος στοιχισε τη ζωη σε 27 ατομα και προκαλεσε σοβαρες ζημιες. Το βραδυ, οι κατοικοι του Αιγιου θα συγκεντρωθουν στην κεντρικη πλατεια σε μια ειρηνικη διαμαρτυρια για οσα δεν εχουν γινει μεχρι σημερα και αφορουν την αποκατασταση των ζημιων. Ο Δημαρχος του Αιγιου κ. Σιαβελης δηλωσε πως ο ρυθμος αποκαταστασης των ζημιων ειναι αργος ενω η εμπορικη και οικονομικη δραστηριοτητα της πολης εχει σημειωσει σημαντικη πτωση.

Πατερας και το αβαπτιστο αγορακι του σκοτωθηκαν αργα χθες το βραδυ σε συγκρουση επιβατικου αυτοκινητου με φορτηγο, εξω απο τη Θεσσαλονικη. Νεκροι ειναι ο Προδρομος Γιαννας, 37 χρονων, οδηγος του επιβατικου και το 2χρονο αγορακι του. Στη συγκρουση τραυματιστηκαν επισης η γυναικα του οδηγου, Ντινα Γιανα, 30 χρονων και το μεγαλυτερο αγορακι τους, ο 3χρονος Γιωργος. Η συγκρουση σημειωθηκε στο 4ο χιλιομετρο.

Ενας 34χρονος ομογενης συμπεριλαμβανεται μεταξυ των 18 επιλεκτων Αυστραλων στρατιωτων, που σκοτωθηκαν κατα την συγκρουση των δυο στρατιωτικων ελικοπτερων στη Βορεια Αυστραλια. Προκειται για τον Ανδρεα Κωνσταντινιδη, εγγαμο και πατερα τριων ανηλικων αγοριων, που καταγεται απο τη Βυρωνεια Σερρων. Ο Ανδρεας Κωνσταντινιδης ηταν μονιμος στο σωμα επιλεκτων στρατιωτων της Αυστραλιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται το απογευμα το Ευρωπαικο Πρωταθλημα ποδοσφαιρου στη Βρετανια. Η Πορτογαλια, αντιμετωπιζει στις 6. 30 την Τουρκια, ενω η Τσεχια την Ιταλια στις 9. 30 . Και οι δυο αγωνες θα μεταδοθουν απο την ΕΤ2 και ΕΤ1 αντιστοιχα.

Να περασουμε τωρα στις εσωτερικες ειδησεις και πρωτα απ' ολα στο ποδοσφαιρο. Στην ΑΕΚ, σε καλο δρομο βρισκονται οι επαφες με τον Στελιο Μανωλα για την ανανεωση του συμβολαιου του. Παραλληλα, η ``Ενωση`` κινειται παντα για την αποκτηση του διεθνη επιθετικου του Απολλωνα Ντεμη Νικολαιδη, τον οποιο διεκδικει και ο Ολυμπιακος, ενω ``μπηκε`` στην μαχη διεκδικωντας και τους Γιαννακοπουλο και Τζορτζεβιτς του Πανηλειακου, οι οποιοι αποτελουν στοχους του Ολυμπιακου.

Απο την πλευρα τους, οι ``ερυθρολευκοι`` θεωρουσαν σιγουρη την αποκτηση των δυο παικτων, αλλα οταν εγινε γνωστο πως ο Παναθηναικος δεν ενδιαφερεται πλεον για τον Γιαννακοπουλο, η ΑΕΚ εκανε εντυπωσιακη προσφορα υψους 350 εκ. δρχ για τους δυο παικτες και ετσι τα πραγματα περιπλεχτηκαν. Ολα αυτα ενω σημερα αναμενεται να επιστρεψει τελικα στην Αθηνα απο την Λημνο ο Ντουσαν Μπαγεβιτς και να αναλαβει αποκλειστικα την διαχειριση του ποδοσφαιρικου τμηματος και να ολοκληρωσει τις μεταγραφες του Ολυμπιακου.

Στο μπασκετ τωρα, αρχιζει να σχηματιζεται μια πρωτη εικονα σχετικα με το προσωπο που θα παρουσιασουν την επομενη περιοδο οι ομαδες μας. Και πρωτα απ' ολα ο πρωταθλητης Ευρωπης Παναθηναικος, που θα εχει και φετος στο ``τιμονι`` τον Μποζινταρ Μαλκοβιτς, απεκτησε ηδη τον Αμερικανο πλει-μεικερ του Πανιωνιου Μπαιρον Ντινκινς και τον Ιταλοαργεντινο γκαρντ Ουγκο Σκονοκινι, ενω αναμενεται να ενταξει στη δυναμη του και τον Ιταλοσλοβενο φοργουορντ Γκρεγκορ Φουτσκα της Στεφανελ Μιλανου. Αντιθετα, κατα πασα πιθανοτητα δεν θα εχει στις ταξεις του τον Αμερικανο Ντομινικ Γουιλκινς και τον Κροατη Στογιαν Βρανκοβιτς, ενω εφυγαν απο την ομαδα ο Παναγιωτης Γιαννακης, ο Κωστας Παταβουκας, ο Χρηστος Μυριουνης και ο Αιβαρ Κουουσμα, τους οποιους αναμενεται να ακολουθησει και ο Τζον Κορφας.

Ο πρωταθλητης Ελλαδος Ολυμπιακος εχει αποκτησει μεχρι στιγμης μονο τον Γερμανο σεντερ Κριστιαν Βελπ, αν και φημολογειται οτι ειναι σιγουρη η συνεργασια του με τον Σερβο πλει-μεικερ της Τιμσιστεμ Μπολονια Σασα Τζορτζεβιτς, ενω δεν θα εχει και την επομενη περιοδο στις ταξεις του τους Αμερικανους Ντειβιντ Ριβερς και Ουολτερ Μπερι. Ειναι βεβαιο, παντως, οτι οι ``ερυθρολευκοι`` θα παρουσιασουν ενα νεο προσωπο την επομενη περιοδο, μετα την αλλαγη του προπονητη και την προσληψη του Ντουσαν Ιβκοβιτς στην θεση του Γιαννη Ιωαννιδη.

Ο Γιαννης Ιωαννιδης, παρα τα αναμενομενα, δεν συμφωνησε χθες με την ΑΕΚ αν και συναντηθηκε με τον προεδρο του κιτρινομαυρου ΤΑΚ Γιαννη Φιλιππου. Ετσι, παραμενει ``ανοικτο`` το που θα συνεχισει την καριερα του. Απο την αλλη πλευρα, την συνεργασια του με τον Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, ανακοινωνει σημερα κατα πασα πιθανοτητα ο Πανιωνιος, που ως γνωστον θα εκπροσωπησει την χωρα μας στην Ευρωλιγκα μαζι με τον Παναθηναικο και τον Ολυμπιακο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καταιγιδες που εκδηλωνονται στην κεντρικη και βορεια χωρα, ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του σημερινου καιρου. Στην υπολοιπη χωρα επικρατει σχεδον αιθριος καιρος αλλα απο το απογευμα στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και θα εκδηλωθουν προσκαιρες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις εως μετριοι αλλα μετα το μεσημερι θα ενισχυθουν σε πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα φθασει στα ηπειρωτικα τους 34 βαθμους και στα νησια τους 31. Στην Αττικη, επικρατει αιθριος καιρος αλλα απο το απογευμα θα συννεφιασει και ειναι πιθανον να εκδηλωθει βροχη η καταιγιδα κυριως στα βορεια του νομου. Η θερμοκρασια θα φθασει τους 33 βαθμους. Νεφωσεις επικρατουν στη Θεσσαλονικη, ενω ειναι πιθανον να βρεξει. Η θερμοκρασια θα φθασει τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος ενω στο Ιονιο, τα ηπειρωτικα και το βορειο Αιγαιο, προβλεπονται νεφωσεις με σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοι και στο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 14 June 1996 - 13:12:23