Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 28)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Νεο επεισοδιο στα Ιμια. Τουρκικη ακταιωρος εμβολιζει σκαφος του Λιμενικου εντος των χωρικων μας υδατων. Εντονη αντιδραση κυβερνησης και αντιπολιτευσης. Η Αθηνα προβαινει στα προβλεπομενα διαβηματα.
  • Προβληματισμος στο υπουργειο Παιδειας απο την αποφαση του Συμβουλιου Επικρατειας, για τη λειτουργια των ΙΕΚ που συνεργαζονται με ξενα πανεπιστημια.
  • Τα σοβαρα επεισοδια και οι συλληψεις ηγετικων στελεχων της αντιπολιτευσης διαδεχθηκαν τη βια και τη νοθεια στις αλβανικες εκλογες.
  • Την Παρασκευη το πορισμα της επιστημονικης επιτροπης για χωματερη στην περιοχη του Αυλωνα. Επιμενουν στις κινητοποιησεις τους οι δημοι της βορειοανατολικης Αττικης.
  • Δεν εισαγονται στην Ελλαδα βρεφικα γαλατα απο τη Βρετανια διαβεβαιωνει ο υπουργος Υγειας, με αφορμη τις επικινδυνες ουσιες που ανακαλυφθηκαν.
  • Λουκετο σε αλλες δυο ασφαλιστικες εταιριες εβαλε το υπουργειο Αναπτυξης.
  • Κακοδιαχειριση και οργιο σπαταλης στις προμηθειες των δημοσιων νοσοκομειων καταγγελει ο Αναστασιος Πεπονης.
  • Την προσεχη Τριτη θα καταθεσει τελικα ο Σωκρατης Κοκκαλης στον εισαγγελεα πρωτοδικων για τα ψηφιακα του ΟΤΕ.
  • Δυο δυστυχηματα, με δυο νεκρους και δυο τραυματιες στο Πολεμικο Ναυτικο και Εμπορικο Ναυτικο αντιστοιχα.
  • Αυριο η συναντηση του Ανδρεα Παπανδρεου με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ.
  • Στη δινη των προωρων εκλογων η Τουρκια. Παρανομη χαρακτηρισε ο Γιλμαζ την προταση μομφης των ισλαμιστων.
  • Αιφνιδιαστικη επισκεψη του Μπορις Γιελτσιν στην Τσετσενια με πακετο προτασεων για εκτονωση της κρισης.
  • Ανοδος 0,41% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ναρκη σε καθε προσπαθεια προσεγγισης Αθηνας-Αγκυρας, αποτελει, κατα την ελληνικη κυβερνηση, το νεο επεισοδιο που σημειωθηκε στην περιοχη της Ιμιας, οταν τουρκικη ακταιωρος που εισηλθε στα ελληνικα χωρικα υδατα, εμβολισε περιπολικο του Λιμενικου Σωματος. Η Αθηνα χαρακτηρισε το επεισοδιο ως μια ακομη προκληση της Τουρκιας και ηδη δοθηκαν εντολες να γινουν ολες οι αναγκαιες διπλωματικες ενεργειες.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι με το επεισοδιο αυτο η Τουρκια κλιμακωνει την ενταση και αποδεικνυει πως οι δηλωσεις Τουρκων αξιωματουχων για διαλογο και συνεννονηση, δεν ειναι ειλικρινεις και γινονται μονο για δημιουργια εντυπωσεων. Επανελαβε επισης οτι η κυβερνηση ειναι αποφασισμενη να υπερασπισθει με καθε τροπο τα εθνικα συμφεροντα, την εδαφικη ακεραιοτητα και τα κυριαρχικα δικαιωματα της χωρας. Για τουρκικη προκλητικοτητα που εντεινεται με επικινδυνο ρυθμο κανει λογο η Νεα Δημοκρατια και προειδοποιει την κυβερνηση για τους κινδυνους που συνεπαγεται η ελλειψη μακροπνοης εξωτερικης πολιτικης. Το επεισοδιο αποτελει μια ακομη αποδειξη για το πως αντιλαμβανονται οι Τουρκοι το διαλογο, επισημαινει η Πολιτικη Ανοιξη, προσθετοντας οτι με αυτες τις προυποθεσεις δεν μπορει να γινει σοβαρη συζητηση με την Τουρκια.

Ολα ξεκινησαν γυρω στις 9 το πρωι, οταν τουρκικη ακταιωρος που ειχε εισελθει εντος των ελληνικων χωρικων υδατων, στην περιοχη της Ιμιας, αρνηθηκε να υπακουσει στις κλησεις σκαφους του Λιμενικου να αποχωρησει απο την περιοχη. Και ενω τα δυο σκαφη επλεαν σχεδον παραλληλα ο Τουρκος κυβερνητης εστρεψε την πλωρη και εμβολισε στην αριστερη πλευρα το περιπολικο του Λιμενικου, το οποιο υπεστη μικρες ζημιες και στη συνεχεια ανεπτυξε ταχυτητα προς τα τουρκικα παραλια. Το επεισοδιο, τριτο κατα σειρα το τελευταιο τετραμηνο, γινεται λιγες μονο μερες πριν απο τη συναντηση Παγκαλου-Γκιονενσαι, τη Δευτερα, στο Βερολινο, ενω κατω απο το βαρυ αυτο κλιμα συναντηθηκαν στη Γενευη διπλωματες των δυο χωρων για να προετοιμασουν τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων. Αξιζει να σημειωθει οτι ο Ελληνας πρεσβης στην Αγκυρα Δημητρης Νεζεριτης κληθηκε απο το τουρκικο υπουργειο εξωτερικων, για να του επιδοθει διαβημα διαμαρτυριας για το επεισοδιο.

Νεα δεδομενα για τη δημιουργια παραρτηματων ξενων πανεπιστημιων στην Ελλαδα, δημιουργει αποφαση του συμβουλιου επικρατειας να κανει δεκτη προσφυγη φοιτητριας, της οποιας το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν αναγνωριζε το πτυχιο νομικων που ειχε παρει απο δημοσιο γαλλικο πανεπιστημιο, επειδη τα δυο πρωτα χρονια παρακολουθησε τις σπουδες σε παραρτημα του εν λογω πανεπιστημιου στην Αθηνα. Ο υπουργος παιδειας εξεφρασε τον προβληματισμο του για την αποφαση αυτη, η οποια οπως τονισε, αν διαπιστωθει οτι ανοιγει το δρομο για μαζικες προσφυγες τοτε θα θεσει το θεμα της λειτουργιας των ΙΕΚ, στο υπουργικο συμβουλιο, προκειμενου να αναπροσαρμοσθει η θεση της κυβερνησης για τις σπουδες στα εργαστηρια που συνεργαζονται με ευρωπαικα Πανεπιστημια. Ο κ. Παπανδρεου προσθεσε οτι η αποφαση του Ανωτατου Δικαστηριου, προβληματιζει το υπουργειο Παιδειας και αναμενει το σκεπτικο ληψης της αποφασης, προκειμενου να τοποθετηθει λεπτομερετερα επι του ζητηματος. Ο προεδρος των ΙΕΚ κ. Κορελλας υπεραμυνθηκε της αποφασης του Συμβουλιου Επικρατειας και προσθεσε οτι περισσοτεροι απο δυο χιλιαδες σπουδαστες ειναι ετοιμοι να προσφυγουν στο Ανωτατο Δικαστηριο για αναγνωριση του πτυχιου τους.

Εκρυθμη ειναι η κατασταση στην Αλβανια καθως την ωρα αυτη βρισκονται σε εξελιξη στα Τιρανα επεισοδια μεταξυ της αστυνομιας και οπαδων των κομματων της αντιπολιτευσης. Η κεντρικη πλατεια των Τιρανων οπου ειχε προγραμματισθει να γινει το συλλαλητηριο, εχει γεμισει απο αστυνομικους και συμφωνα με πληροφοριες, εχουν γινει δεκαδες συλληψεις οχι μονο οπαδων αλλα και ηγετικων στελεχων της αντιπολιτευσης. Συμφωνα με τα πρωτα αποτελεσμα των εκλογων, το κυβερνων Δημοκρατικο Κομμα του Σαλι Μπερισα προηγειται με ποσοστο μεγαλυτερο του 60% αλλα μετα απο τις καταγγελιες των διεθνων παρατηρητων για παρατυπιες και νοθεια τα τελικα αποτελεσματα ενδεχεται να ανακοινωθουν αποψε.

Τα κομματα της αντιπολιτευσης συνεδριαζουν κεκλεισμενων των θυρων προκειμενου να καθορισουν τη σταση τους, μετα την αποχωρηση τους απο την εκλογικη μαχη. Απο την πλευρα της, η Ευρωπαικη Ενωση δια του εκπροσωπου της εξεφρασε την βαθυτατη ανησυχια της για τις παρατυπιες που σημειωθηκαν στις εκλογες της περασμενης Κυριακης, ενω εκπροσωπος του ΟΑΣΑ εκανε λογο για καταχρηση εξουσιας της κυβερνησης του Σαλι Μπερισα, υποστηριζοντας οτι δεχθηκαν ατοπες πιεσεις για να συγκαλυφθει ενα αμφιβολο εκλογικο αποτελεσμα. Γνωμονας των καλων σχεσεων Ελλαδας-Αλβανιας ειναι η διασφαλιση της ελληνικης μειονοτητας στην περιοχη, δηλωσε στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, χαρακτηρισε θλιβερα τα επεισοδια και τονισε οτι θα περιμενει την εκθεση των παρατηρητων για να εκφρασει την αποψη του. Η Πολιτικη Ανοιξη καλεσε την κυβερνηση να διαφυλαξει τα δικαιωματα των Ελληνων στην Αλβανια. Την συμπαρασταση της στον αλαβανικο λαο που καταπιεζεται, εξεφρασε η γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, προσθετοντας οτι βγαινουν τα συμπερασματα για το τι σημαινε η αλλαγη και με το προσωπο του Μπερισα.

Σε ανοιχτο πολεμο μεταξυ των Δημων της Βορειοανατολικης Αττικης και του Υ ΠΕ ΧΩ Δ Ε, εξελισσεται το θεμα της δημιουργιας χωρων υγειονομικης ταφης των απορριμματων. Οι Δημοι Αυλωνα και Γραμματικου απειλουν με νεες αιφνιδιαστικες κινητοποιησεις, αν και ο δημαρχος Αυλωνα εριξε τους τονους και αναδιπλωθηκε σε σχεση με τις προσφατες δηλωσεις του και τις απειλες οτι οι κατοικοι θα παρουν τα οπλα. Μετα απο μια θυελλωδη συνεδριαση του Ενιαιου Συνδεσμου Δημων και Κοινοτητων Νομου Αττικης, με τη συμμετοχη γεωλογων, συμφωνηθηκε να ανατεθει μελετη για ολο τον ενιαιο γεωγραφικο χωρο "Πηγαδι Παππα", Αυλωνα, τα αποτελεσματα της οποιας θα παρουσιαστουν την Παρασκευη. Στο μεταξυ, ο δημαρχος Ανω Λιοσιων δηλωσε οτι αυριο ληγει η προθεσμια που εχει δωσει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να βρει λυση και απειλει με νεο κλεισιμο της χωματερης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εν οψη πολιτικου χαους βρισκεται η Τουρκια. Ο πρωθυπουργος της χωρας Μεσουτ Γιλμαζ και ο προεδρος Σουλειμαν Ντεμιρελ χαρακτηρισαν παρανομη την προταση μομφης που εχει καταθεσει εναντιον της κυβερνησης το ισλαμικο κομμα της Ευημεριας με το επιχειρημα οτι η προταση απειλει τον διαχορισμο των εξουσιων της χωρας. Ο κ. Γιλμαζ καταφερε δυνατο πολιτικο χτυπημα με την δηλωση του οτι θα παραιτηθει μονο εαν η Τανσου Τσιλερ σχηματισει κυβερνηση συνασπισμου με την ισλαμικη αντιπολιτευση. Την ιδια ωρα εντεινονται οι φημες για προκηρυξη προωρων εκλογων στην χωρα, Ο κ. Γιλμαζ μιαζει να εχει την υποστηριξη του προεδρου Σουλειμαν Ντεμιρελ. Κατα τη σημερινη συναντηση των δυο ανδρων ο Γιλμαζ δηλωσε οτι ο προεδρος της Τουρκιας συμφωνησε πως η κυβερνηση πρεπει να παραιτηθει μονο εαν το κοινοβουλιο υποστηριξει προταση μομφης.

Με μια αιφνιδιαστικη κινηση ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν, ανετρεψε ολους τους κανονες του παιχνιδιου αποσκοπωντας στην αυξηση της δημοτικοτητας του ενοψει των προεδρικων εκλογων της 16ης Ιουνιου. Μεταβαινοντας απρογραμματιστα στο Γκροζνι της Τσετσενιας, ο Γιελτσιν δηλωσε οτι μεχρι το Σαββατο θα εχει δωσει στη δημοσιοτητα σχεδιο που θα προσδιοριζει το οριστικο καθεστως της δημοκρατιας της Τσετσενιας και θα παραχωρει σε αυτην καθεστως, μαξιμουμ αυτονομιας, στο πλαισιο της Ρωσικης Ομοσπονδιας. Δηλωσε επισης οτι εχει ηδη αρχισει η σταδιακη αποχωρηση των ρωσικων δυναμεων απο την περιοχη, χωρις ομως να διευκρινισει για το ευρος και τον χρονο της αποχωρησης.

Τον ανασχηματισμο της κυβερνησης του ανακοινωσε ο πρωθυπουργος της Σερβιας, Μιρκο Μαριανοβιτς, δηλωνοντας οτι η νεα κυβερνηση θα δωσει προτεραιοτητα στην οικονομικη ανακαμψη της χωρας, επιδιωκοντας αυξηση της παραγωγης που θα οδηγησει στη βελτιωση του βιοτικου επιπεδου των πολιτων. Στο Βελιγραδι, ο προεδρος Σλομπονταν Μιλοσεβιτς συναντηθηκε με τον Ραντοβαν Καρατζιτς και τον Ρατκο Μλαντιτς, σε μια προσπαθεια να τους πεισει να παραδοθουν αφου ο ΟΗΕ τους εχει κηρυξει εγκληματιες πολεμου.

Μια μολις μερα πριν απο την διεξαγωγη των βουλευτικων εκλογων στο Ισραηλ, ο πρωθυπουργος Σιμον Περες διατηρει προβαδισμα τριων εκατοστιαιων μοναδων, εναντι του δεξιου αντιπαλου του Μπενιαμιν Νετανιαχου, ο οποιος δηλωνει οτι εαν εκλεγει πρωθυπουργος θα αρνηθει να συζητησει το μελλον της Ιερουσαλημ με τους Παλαιστινιους, παρα τη δεσμευση της ισραηλινης πλευρας για τη διαπραγματευση του θεματος.

Ο πρωην αντιπροεδρος της Ουκρανιας, Παυλο Λαζαρενκο, ορισθηκε νεος πρωθυπουργος της χωρας απο τον προεδρο Λεονιντ Κουτσμα. Ο Κουτσμα απηλλαξε χθες απο τα καθηκοντα του τον πρωθυπουργο, Γεβγενι Μαρτσουκ, μετα απο διαφωνιες στη χαραξη της οικονομικης πολιτικης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμεση ενημερωση για το θεμα που εχει προκυψει με τα επικινδυνα βρεφικα γαλατα στη Βρετανια, ζητησε ο Ελληνικος Οργανισμος Φαρμακων με επειγον φαξ που εστειλε στην Παγκοσμια Οργανωση Υγειας, στο υπουργειο Γεωργιας και Τροφιμων της Αγγλιας, καθως και στη μονιμη αντιπροσωπεια μας στις Βρυξελλες. Παντως, ο υπουργος Υγειας Αναστασιος Πεπονης, δηλωσε οτι απο την Αγγλια δεν εχουμε εισαγωγες με βρεφικα γαλατα, αλλα μονο δυο τυποι γαλακτος εισαγονται απο την Ιρλανδια που στα συστατικα τους δεν αναγραφονται οι ουσιες που κριθηκαν ως επικινδυνες. Ο υπουργος τονισε οτι δεν συντρεχει κανενας λογος ανησυχιας προς το παρον και διευκρινισε οτι εαν υπαρξει υποψια οτι ορισμενα απο τα γαλατα που κυκλοφορουν στην Ελλαδα, εμπεριεχουν φθαλικα αλατα και αλλες επικινδυνες ουσιες, με αλλες ονομασιες, θα απαγορευθει η εισαγωγη τους.

Την ανακληση των αδειων δυο ασφαλιστικων εταιριων αποφασισε ο υφυπουργος Αναπτυξης, Μιχαλης Χρυσοχοιδης, μετα απο εισηγηση της Επιτροπης Ιδιωτικης Ασφαλισης. Προκειται για τις ασφαλιστικες εταιριες 20-ος Αιων και Προστασια, για τις οποιες ορισθηκαν εκκαθαριστες και οι φακελλοι τους διαβιβαστηκαν στον εισαγγελεα.

Αναβολη για να καταθεσει την ερχομενη Τριτη στον εισαγγελεα Πρωτοδικων ζητησε και ελαβε ο Προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης Ο κ. Κοκκαλης, ενημερωσε το πρωι εγγραφως δια του δικηγορου του, τον προισταμενο της εισαγγελιας κ. Κανελλοπουλο οτι δεν εχει ακομη συγκεντρωσει τα στοιχεια με τα οποια θα εξηγει τη δηλωση του περι πολιτικων, εκδοτων και δημοσιογραφων που εχουν εμπλακει στο πλεον ανομο συμπλεγμα οικονομικοπολιτικων συναλλαγων. Παραλληλα, ο κ. Κοκκαλης, σημειωνει οτι την ερχομενη Παρασκευη 31 του μηνος πραγματοποιειται η ετησια γενικη συνελευση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και οφειλει να ενημερωσει τους μετοχους για την πορεια και το εργο της εταιριας. Για τους λογους αυτους, ο κ. Κοκκαλης, ζητησε και ελαβε τη σχετικη προθεσμια για την ερχομενη Τριτη.

Σε σοβαρες καταγγελιες για κακοδιαχειριση στα δημοσια νοσοκομεια, που αφορα τις προμηθειες με μηχανολογικο εξοπλισμο, προεβη ο υπουργος Υγειας, Αναστασιος Πεπονης, δινοντας αποκαλυπτικα στοιχεια για το οργιο σπαταλης που γινεται. Ο κ. Πεπονης ανεφερε πως τα μπαλονια της αγγειοπλαστικης στη Βρετανια στοιχιζουν 110 χιλιαδες δρχ και στην Ελλαδα 600 χιλιαδες, ενω οι βηματοδοτες αγοραζονται στην Ελλαδα στην τιμη των δυο εκατ. δρχ, τη στιγμη που στη Βρετανια στοιχιζουν 600 χιλιαδες. Αναφερομενος στο νομοσχεδιο περι υγειας ο κ. Πεπονης ειπε πως δεν αλλαζουν οι εργασιακες σχεσεις των γιατρων, σε ο, τι αφορα τη μονιμοτητα τους, η οποια, οπως επανελαβε, δεν μπορει να ισχυσει για τους νεοπροσλαμβανομενους γιατρους. Σημειωσε ακομη, οτι μεχρι τελους της εβδομαδος θα ανακοινωθουν οι ρυθμισεις για την εμμεση αυξηση των αποδοχων των γιατρων, μεσω της καλυτερης αμοιβης των υπερωριων τους. Στο μεταξυ, με προσωπικο ασφαλειας λειτουργησαν και σημερα τα δημοσια νοσοκομεια ολης της χωρας, λογω της απεργιας των γιατρων, που αντιδρουν στο συγκεκριμενο νομοσχεδιο.

Ενας Ελληνας ναυτικος νεκρος και δυο τραυματιες ειναι ο απολογισμος των θυματων απο εκρηξη στο μηχανοστασιο του ελληνικου δεξαμενοπλοιου ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, τη στιγμη που βρισκοταν στο λιμανι Λαβερα της Γαλλιας. Απο την εκρηξη, τα αιτια της οποιας παραμενουν αγνωστα, σκοτωθηκε ο πρωτος μηχανικος Θωμας Πετρας, 46 ετων και τραυματισθηκαν οι Χρηστος Μαριδακης Β'μηχανικος,47 ετων και Μιχαλης Κατσαρεας 42 ετων ναυτης, οι οποιοι βρισκονται εκτος κινδυνου. Οι αλλοι πεντε Ελληνες ναυτικοι, μελη του πληρωματος, ειναι πολυ καλα στην υγεια τους. Προκεται για τον πλοιαρχο Ιωαννη Κασιματη, τον υποπλοιαρχο Ιωαννη Χαρδαλια, τους ναυτες Δημητρη Δεντουρη και Αθανασιο Θανο, καθως και τον Αθανασιο Βαφειαδη, βοηθο μαγειρα.

Δυστυχημα ομως συνεβη και στο πολεμικο ναυτικο και ειδικοτερα στο αντιτορπιλικο ΝΕΑΡΧΟΣ, που συμμετειχε στην ασκηση του πολεμικου ναυτικου ΚΑΤΑΙΓΙΣ, που εξελισσεται στο Αιγαιο. Συγκεκριμενα εχασε τη ζωη του ο κελευστης Νικος Ρουσσης και κινδυνευσαν οι αρχικελευστες Σταυρακης και Βυθουλκας. Και οι τρεις ειχαν κατεβει σε δεξαμενη του πλοιου με αποτελεσμα απο τις αναθυμιασεις να χασουν τις αισθησεις τους. Ο Βυθουλκας ανεκτησε τις αισθησεις του, ενω οι Ρουσης και Σταυρακης διακομισθηκαν με ελικοπτερο στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο οπου διαπιστωθηκε ο θανατος του Ρουσση. Ο Σταυρακης βρισκεται εκτος κινδυνου.

Στις 5 Ιουνιου θα εκλεγουν οι νεοι κοινοβουλευτικοι εκπροσωποι του ΠΑΣΟΚ ενω στις 11 του ιδιου μηνα θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, με θεμα την τρεχουσα πολιτικη κατασταση. Αυτο ανακοινωσε ο γραμματεας του οργανου, Νικος Ακριτιδης, μετα τη συναντηση που ειχε το νεοεκλεγεν προεδρειο με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Απο την πλευρα του ο πρωθυπουργος τονισε οτι το νεο προεδρειο αναλαμβανει να καθοδηγησει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και με πρωτοβουλιες να στηριξει το κυβερνητικο εργο. Αυριο, το βραδυ, το προεδρειο θα επισκεφθει στην Εκαλη τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου.

Ιδιαιτερα προβληματισμενος για τη σταση που πρεπει να τηρησει εναντι των διαφωνουντων, φερεται ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, ο οποιος αναμενει την εκβαση της Εθνικης Συνδιασκεψης, για να λαβει τις τελικες του αποφασεις. Ο κ. Εβερτ δεν κρυβει, συμφωνα με πληροφοριες, τη δυσαρεσκεια του για την εικονα που εμφανιζει το κομμα. Απο την αλλη πλευρα ο επιτιμος προεδρος Κωνσταντινος Μητσοτακης ειχε συναντηση με τους κυριους Χατζηγακη, Πυλαρινο και Ανδριανοπουλο. Ο κ. Χατζηγακης δηλωσε οτι πρεπει να πεσουν οι τονοι, να γεφυρωθει το χασμα και να αναλαβει ο κ. Εβερτ πρωτοβουλιες οχι μονο προς εκεινους που εχουν αλλη αποψη, με απειλες, αλλα και προς τους Ηρακλειδεις της κομματικης νομιμοτητας, που προκαλουν ψυχολογικες ρηξεις.

Συζητηθηκε σημερα στο Μονομελες Πρωτοδικειο Αθηνων αιτηση που κατεθεσε η ηθοποιος Βασια Παναγοπουλου κατα του πρωην συζυγου της σκηνοθετη Αποστολου Δοξιαδη, ζητωντας να της ανατεθει η γονικη μεριμνα και επιμελεια της εξαχρονης κορης τους, Εμμας. Διαζευτικα η κ. Παναγοπουλου ζηταει αν δεν εχει την ολοκληρωτικη επιμελεια της κορης τους να την εχει απο καινου με τον πρωην συζυγο της και κυριως να της επιτρεπεται η συχνη επικοινωνια τους. Παρεμβαση υπερ της κ. Παναγοπουλου εκανε η μητερα της, ζητωντας να εχει επικοινωνια με την εγγονη της. Το δικαστηριο επιφυλαχθηκε να εκδωσει την αποφαση του.

Τριημερη επισημη επισκεψη πραγματοποιει απο σημερα στην Αθηνα ο προεδρος της Ουγγαριας Αρπαντ Γκεντς, για να προωθησει το αιτημα της Βουδαπεστης για ενταξη στην Ευρωπαικη Ενωση. Ηδη ο προεδρος της Ουγγαριας συναντηθηκε με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, τον πρωθυπουργο και τον προεδρο της Βουλης. Το απογευμα θα συναντηθει με τους αρχηγους των κομματων της αντιπολιτευσης.

Σειρα εκδηλωσεων με τιτλο Πτησεις Πολιτικης, οργανωνει η ΟΝΝΕΔ σε πλατειες των Αθηνων αλλα και της περιφερειας, με αντικειμενο την Παιδεια, την απασχοληση, τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης αναμεσα στο νεο και την πολιτικη και την προστασια του δημοσιου χρηματος. Οπως διευκρινησε σε συνεντευξη Τυπου ο Προεδρος της ΟΝΝΕΔ Πανος Σιδερης, οι εκδηλωσεις αποσκοπουν στην ενημερωση των νεων για τις προτασεις της ΟΝΝΕΔ στους παραπανω τομεις, εναντια στο ρευμα της καταστροφολογιας που τεινει να επικρατησει.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεληφθη στις εγκαταστασεις του Ολυμπιακου Σταδιου ο πρωταθλητης της πυγμαχιας, Γιωργος Μουρλας, 21 ετων, γιατι ενεχεται σε κυκλωμα κακοποιων που ζητουσαν χρηματικα ποσα απο ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων για να τους παρεχουν προστασια. Ο Μουρλας συνεληφθη βαση ενταλματος της 7ης Τακτικης Ανακριτριας Αθηνων γιατι ειχε διαπιστωθει οτι ηταν μελος σπειρας που εκβιαζε ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων των νοτιων προαστειων. Ο Μουρλας κατα την αστυνομια αποσπουσε υπερογκα χρηματικα ποσα απο ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων μαζι με τους σεσημασμενους κακοποιους Γιαννοπουλο, Γρηγορακο και Μπιλυ, που εχουν συλληφθει απο τον περασμενο Φεβρουαριο.

Δωδεκα λαθρομεταναστες, 8 ανδρες ,1 γυναικα και 3 ανηλικα παιδια εντοπισθηκαν το πρωι απο ανδρες του Λιμεναρχειου της Κω να περιφερονται στην παραλια του νησιου. Συμφωνα με τις καταθεσεις τους, εκει τους μετεφερε απο τα τουρκικα παραλια ταχυπλοο σκαφος στον κυβερνητη του οποιου εδωσαν απο 2. 000 δολαρια ο καθενας. Και οι δωδεκα λαθρομεταναστες, κρατουνται στο Λιμαναρχειο της Κω.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας, προκειται να καταθεσει αποψε στην Βουλη την τροπολογια για το καταστατικο της ΕΠΟ. Με την τροπολογια αυτη, τακτοποιειται η εναρμονιση του καταστατικου της ΕΠΟ με τα διεθνως κρατουντα. Παντως, η Ομοσπονδια ειπε στην ΦΙΦΑ, να πιεσει την Πολιτεια προκειμενου μια σειρα απο ρυθμισεις να γινουν νομοι του κρατους, δηλωσε ο κ. Φουρας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επεκρατησαν και στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το γενικο δεικτη τιμων να κλεινει στις 918,83 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,41%. Η αξια των συναλλαγων παρουσιαστηκε αυξημενη σε σχεση με την προηγουμενη συνεδριαση και εφθασε τα 5,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,31%, Ασφαλειες ανοδος 1,46%, Ληζινγκ πτωση 0,53%, Επενδυσεις πτωση 0,17%, Κατασκευες ανοδος 0,99%, Βιομηχανιες ανοδος 0,54%, Διαφορες ανοδος 0,47% και Μετοχων ανοδος 0,42%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,64%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, με νεφωσεις, βροχες και σποραδικες καταιγιδες, κυριως στα κεντρικα και βορεια αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα στο Ιονιο πολυ ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοδυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει και νεα πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 12 με 23 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 26 και στα νησια 16 με 27. Αστατο καιρο με νεφωσεις, βροχη η καταιγιδα, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 26 και 15 με 23 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 1996 - 21:35:24