Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 28)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Και νεο επεισοδιο το πρωι κοντα στις βραχονησιδες Ιμια στα χωρικα μας υδατα, οταν τουρκικο περιπολικο συγκρουστηκε με σκαφος του Λιμενικου μας Σωματος.
  • Ναυτικη τραγωδια σε λιμανι της Γαλλιας οπου ενας Ελληνας ναυτικος εχασε τη ζωη του και αλλοι δυο τραυματιστηκαν απο πυρκαγια σε δεξαμενοπλοιο.
  • Ενας Κελευστης του Πολεμικου Ναυτικου, εχασε τη ζωη του και αλλοι δυο τραυματιστηκαν απο αναθυμιασεις στο αντιτορπιλικο "Νεαρχος".
  • Τον προβληματισμο του, εξεφρασε το πρωι ο Γιωργος Παπανδρεου, για την αποφαση τμηματος του Συμβουλιου Επικρατειας, για το θεμα της αναγνωρισης των πτυχιων.
  • Την ερχομενη Τριτη τελικα, θα καταθεσει στον εισαγγελεα Πρωτοδικων ο Σωκρατης Κοκκαλης για οσα εχει καταγγειλει.
  • Στις αρχες Ιουλιου αναμενεται να κατατεθει στη Βουλη, το νομοσχεδιο που θα αφορα τις περικοπες στις φοροαπαλλαγες.
  • Αιφνιδιαστικες κινητοποιησεις αποφασιζουν το απογευμα οι κατοικοι του Αυλωνα, για το θεμα της χωματερης.
  • Πρωταθλητης της πυγμαχιας συνεληφθη το πρωι για συμμετοχη σε κυκλωμα εκβιαστων που παρειχαν προστασια σε νυχτερινα κεντρα.
  • Τεταμενη η κατασταση στην Αλβανια οπου δεν εχουν ανακοινωθει ακομα τα πρωτα αποτελεσματα απο τις εκλογες.
  • Εντεινονται οι φημες για προκηρυξη προωρων εκλογων στην Τουρκια.
  • Ο Μπορις Γιελτσιν ανακοινωσε την αποχωρηση ορισμενων μοναδων των ρωσικων δυναμεων απο την Τσετσενια.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Και νεο επεισοδιο σημειωθηκε το πρωι στη θαλασσια περιοχη κοντα στις βραχονησιδες Ιμια, οταν τουρκικο περιπολικο, που ειχε μπει στα ελληνικα χωρικα υδατα, συγκρουστηκε με σκαφος του Λιμενικου μας Σωματος. Το επεισοδιο εγινε στις 9. 20 το πρωι, ενω το σκαφος του Λιμενικου, επιτηρουσε τις κινησεις της τουρκικης ακταιωρου η οποια ειχε αρνηθει να υπακουσει στις επανειλημενες κλησεις να βγει απο τα ελληνικα χωρικα υδατα. Και ενω τα δυο σκαφη επλεαν σχεδον παραλληλα πανω στην οριογραμμη, ο Τουρκος κυβερνητης, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, εστρεψε την πλωρη του και χτυπησε στην αριστερη του πλευρα το ελληνικο σκαφος. Απο τη συγκρουση το σκαφος του Λιμενικου Σωματος υπεστη ζημιες στα προστατευτικα καγκελα και στο μεταλικο ζωναρι που βρισκεται στη μεση των πλευρικων τοιχωματων. Το τουρκικο ανεπτυξε ταχυτητα και χαθηκε στα γειτονικα παραλια. Μετα το επεισοδιο στη θαλασσια περιοχη επικρατει πληρης ηρεμια.

Επεισοδια βρισκονται σε εξελιξη στο κεντρο των Τιρανων οπου η Αλβανικη αστυνομια, χτυπησε και κακοποιησε διαδηλωτες με σκοπο να διαλυσει συγκεντρωση διαμαρτυριας, εναντιον του καθεστωτος του προεδρου Σαλι Μπερισα. Απο την επιθεση, κακοποιηθηκαν οι ηγετες της αλβανικης αντιπολιτευσης μεταξυ των οποιων και ο αντιπροεδρος του Σοσιαλιστικου κομματος, Σερβετ Πελουμπι. Οι διαδηλωτες διαμαρτυρονταν για τη νοθεια που σημειωθηκε οπως υποστηριζουν, στις εκλογες της περασμενης Κυριακης. Οπως μετεδωσε ο απεσταλμενος του ΑΠΕ, η κεντρικη πλατεια των Τιρανων, ειναι αποκλεισμενη απο χιλιαδες ενοπλους αστυνομικους, που απωθουν βιαια οποιον επιχειρει να προσεγγισει το χωρο. Συμφωνα με πληροφοριες, εχουν συλληφθει 200 περιπου ατομα, ενω οι τραυματιες ειναι δεκαδες. Απο τη μανια της αστυνομιας, δεν γλυτωσαν Ελληνες και ξενοι δημοσιογραφοι, που προπηλακιστηκαν ενω σε ορισμενες περιπτωσεις, κατασχεθηκαν και καταστραφηκαν οι φωτογραφικες τους μηχανες.

Απο το πρωι συσκεπτονται για να εκτιμησουν την καταταση οι πρεσβεις των χωρων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, ενω αναμενεται και συσκεψη των πρεσβευτων των χωρων μελων του ΟΑΣΕ. Στο μεταξυ, παρατηρητης του ΟΑΣΕ που προερχεται απο μεγαλη ευρωπαικη δυναμη, δηλωσε οτι το δημοκρατικο κομμα, επωφεληθηκε απο τη θεση εξουσιας που κατειχε και την καταχραστηκε με επαισχυντο τροπο. Διαπιστωσαμε, προσθεσε, σειρα ατασθαλειων, που μας αφησαν κακες εντυπωσεις, ενω δεχθηκαμε ατοπες πιεσεις για να συγκαλυψουμε ενα εκλογικο αποτελεσμα για το οποιο δεν μπορουμε να δωσουμε την εγγυηση μας.

Με μια ιδιαιτερα αυστηρη ανακοινωση αντεδρασε η κυβερνηση στο πρωινο επεισοδιο που σημειωθηκε στη θαλασσια περιοχη των βραχονησιδων Ιμια, οπου τουρκικο πολεμικο σκαφος, εμβολισε στα χωρικα μας υδατα σκαφος του Λιμενικου Σωματος. Η Ελλαδα, σημειωνεται στην ανακοινωση, προβαινει ηδη σε ολες τις διπλωματικες ενεργειες για το συμβαν. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, τονιζει οτι το επεισοδιο αυτο ειναι μια ακομα προκληση. Η σταση της Τουρκιας, προσθετει, κλιμακωνει την ενταση και ναρκοθετει καθε προσπαθεια για προσεγγιση και αποδεικνυεται πως οι δηλωσεις της τουρκικης ηγεσιας για διαλογο δεν ειναι ειλικρινεις. Υπερασπιζομαστε, τονιζει ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αποφασιστικα τα εθνικα συμφεροντα και δεν επιτρεπουμε οποιαδηποτε αμφισβητηση της εδαφικης ακεραιοτητας και των κυριαρχικων δικαιωματων της πατριδας μας.

Η Πολιτικη Ανοιξη σε ανακοινωση της αναφερει, οτι το σημερινο επεισοδιο στην Ιμια αποτελει μια ακομη αποδειξη για το πως αντιλαμβανονται οι Τουρκοι το διαλογο με την Ελλαδα. Αυτο, προστιθεται στην ανακοινωση, ας το δουν οσοι διατυπωνουν αμφιβολιες για την Τουρκικη προκλητικοτητα και υποστηριζουν οτι ειναι δυνατον να υπαρξει με αυτες τις προυποθεσεις, σοβαρη συζητηση με την Τουρκια.

Στο μεταξυ, στη Γενευη συναντωνται σημερα διπλωματες των υπουργειων Εξωτερικων της χωρας μας και της Τουρκιας, προκειμενου να προετοιμασουν τη συναντηση που θα εχουν οι υπουργοι Εξωτερικων, κυριοι Παγκαλος και Γκιονενσαι στις 3 Ιουνιου, στο Βερολινο, στο περιθωριο της Συνοδου του ΝΑΤΟ. Παραλληλα σημερα αρχιζει η τουρκικη ασκηση με την επωνυμια "Εφες '96" και η οποια θα διεξαχθει κατα ενα μεγαλο μερος στα διεθνη υδατα του Αιγαιου. Οπως ανακοινωσε το Γενικο Επιτελειο των τουρκικων ενοπλων δυναμεων, η ασκηση θα ολοκληρωθει στις 14 Ιουνιου.

Ναυτικη τραγωδια στο λιμανι της Λαβερα στη νοτια Γαλλια οπου ενας Ελληνας ναυτικος εχασε τη ζωη του και αλλοι δυο τραυματιστηκαν οταν εκδηλωθηκε πυρκαγια απο αγνωστη αιτια στο δεξαμενοπλοιο "Αγιος Νικολαος". Το πλοιο ενω ειχε φορτωσει 400 τοννους καυσιμα για αεροπλανα, και εκανε ολες τις απαραιτητες ενεργειες για τον αποπλου, σημειωθηκε - απο αγνωστη αιτια - εκρηξη στο μηχανοστασιο. Νεκρος ειναι, ο Α' μηχανικος , Θωμας Πετρας, 46 χρονων και τραυματιες οι Χρηστος Μαριδακης, 47 χρονων, Β' μηχανικος και Μιχαλης Κατσαρεας,42 χρονων , ναυτης. Καλα στην υγεια τους ειναι οι υπολοιποι Ελληνες ναυτικοι, Γιαννης Κασιματης, πλοιαρχος, Γιαννης Χαρδαλιας , υποπλοιαρχος, Δημητρης Δεντουρης, ναυτης, Αθανασιος Θανος, ναυτης και Θανασης Βαφειαδης , βοηθος μαγειρα. Απο την εκρηξη προκληθηκε πυρκαγια , η οποια ομως δεν επεκταθηκε χαρη στην αμεση επεμβαση των πυροσβεστων.

Ενας Κελευστης του Πολεμικου μας Ναυτικου, εχασε τη ζωη του και αλλοι δυο Αρχικελευστες τραυματιστηκαν τα ξημερωματα, οταν εισεπνευσαν αναθυμιασεις απο δεξαμενη του Αντιτορπιλικου "Νεαρχος" και εχασαν τις αισθησεις τους. Νεκρος ειναι ο Νικος Ρουσσης και τραυματιες οι Δημητρης Σταυρακης και Κωνσταντινος Βυθουλκας. Οι τραυματιες μεταφερθηκαν στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο οπου και νοσηλευονται. Το αντιτορπιλικο μετειχε στην ασκηση "Καταιγιδα" που εξελισσεται στο Αιγαιο.

Στις αρχες Ιουλιου αναμενεται να κατατεθει στη Βουλη το νομοσχεδιο που θα αφορα τις περικοπες στις φοροαπαλλαγες. Αυριο θα παραδοθουν στο υπουργειο Οικονομικων οι γενικες προτασεις της οικονομικης και κοινωνικης επιτροπης για το θεμα αυτο. Συμφωνα με πληροφοριες θα περιοριστουν οι φοροαπαλλαγες εκτος απο εκεινες που εχουν κοινωνικο χαρακτηρα. Παραλληλα η επιτροπη προτεινει να φορολογηθουν οι τοκοι των εντοκων γραμματιων του δημοσιου και των κρατικων ομολογων, να διατηρηθει η απαλλαγη του ενοικιου, να αυξηθει το σημερινο οριο των 240 χιλιαδων και να μπει ενα ανωτατο οριο στο εισοδημα που δηλωνει ο δικαιουχος. Παραλληλα προτεινει να διατηρηθουν οι απαλλαγες που ισχυουν για νοσηλεια, για ασφαλιστρα ζωης καθως και για δαπανες σπουδων.

Η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση της σημειωνει οτι τη στιγμη κατα την οποια μεγαλο μερος του ελληνικου λαου πληττεται χωρις μαλιστα προοπτικη ληξης απο την αδιεξοδη και ανεδαφικη οπως τη χαρακτηριζει, πολιτικη λιτοτητας της κυβερνησης, το κοινοβουλιο δεν μπορει και δεν πρεπει να δινει την εντυπωση οτι επιδιωκει την αυξηση των απολαβων των βουλευτων. Ακομη, προσθετει και αν η εντυπωση αυτη δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα, τουλαχιστον με τη μορφη που εμφανιζεται.

Νεες αιφνιδιαστικες κινητοποιησεις αναμενεται ν'αποφασισουν οι κατοικοι του Αυλωνα Αττικης, εκπροσωποι των οποιων θα συνεδριασουν και παλι μαζι με τις δημοτικες αρχες, στις 4 το απογευμα, μετα τις πληροφοριες οτι η περιοχη τους θεωρειται απο τις επικρατεστερες για την εγκατασταση χωρου υγειονομικης ταφης απορριματων. Χθες το βραδυ, οι κατοικοι του Αυλωνα απεκλεισαν - για δυο ωρες - τη σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων - Θεσσαλονικης. Στο μεταξυ, ο Ενιαιος Συνδεσμος Δημων και Κοινοτητων Αττικης εχει συγκαλεσει σημερα σε συσκεψη τους υπευθυνους γεωλογους με θεμα την ενημερωση για την πορεια των μελετων, ιδιαιτερα οσον αφορα στη θεση Πηγαδι Παππα του Αυλωνα. Οπως δηλωσε το πρωι ο Προεδρος του συνδεσμου Θανασης Καρουτζος, απο το 1992, που εγινε η πρωτη μελετη για την εγκατασταση χωρου υγειονομικης ταφης, εχουν αλλαξει πολλα πραγματα στις θεσεις, οι οποιες επελεγησαν τοτε.

Τον προβληματισμο του εξεφρασε το πρωι ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου για την αποφαση τμηματος του Συμβουλιου της Επικρατειας, με την οποια αναγνωριζονται ως ισοτιμα με των δημοσιων πανεπιστημιων, πτυχια που αποκτηθηκαν στο εξωτερικο, εστω και αν μερος των σπουδων τους πραγματοποιηθηκε στην Ελλαδα σε Εργαστηρια Ελευθερων Σπουδων. Ο κ. Παπανδρεου τονισε οτι αν διαπιστωθει οτι η αποφαση του Ανωτατου Δικαστηριου, προκαλεσει μαζικες προσφυγες σπουδαστων των Εργαστηριων Ελευθερων Σπουδων, τοτε θα θεσει το θεμα στο υπουργικο Συμβουλιο, προκειμενου να αναπροσαρμοστει η θεση της κυβερνησης για τα Εργαστηρια αυτα. Ο υπουργος, προσθεσε, οτι αναμενει το σκεπτικο ληψης της αποφασης αυτης, προκειμενου να τοποθετηθει λεπτομερεστερα επι του ζητηματος.

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι με το νεοεκλεγεν προεδρειο της ομαδας του ΠΑΣΟΚ, και συζητησαν θεματα που αφορουν κυριως το κοινοβουλευτικο εργο της κυβερνησης. Αυριο το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, θα μεταβει στην Εκαλη οπου θα συναντηθει με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου.

Τριημερη επισημη επισκεψη πραγματοποιει απο σημερα στην Αθηνα ο προεδρος της Ουγγαριας Αρπαντ Γκεντς, ο οποιος το πρωι συναντηθηκε με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Συζητησαν τις διμερεις σχεσεις και το αιτημα της Βουδαπεστης για ενταξη στην Ευρωπαικη Ενωση. Μετα τη συναντηση ακολουθησε συσκεψη των αντιπροσωπειων των δυο χωρων. Ο κ. Γκεντς συναντηθηκε στη συνεχεια με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη και το μεσημερι με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Το απογευμα θα συναντηθει με τους αρχηγους των κομματων της αντιπολιτευσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεταμενη ειναι η κατασταση στην Αλβανια, ενω μελος της ομαδας των παρατηρητων του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη, ανακοινωσε οτι ο ΟΑΣΕ θα αποχωρησει απο την Αλβανια πριν απο το δευτερο γυρο της ψηφοφοριας, υπο το βαρος των εκλογικων ατασθαλειων που διαπιστωθηκαν απο τον πρωτο γυρο. Μεχρι στιγμης δεν εχει εκδοθει επισημη ανακοινωση απο τους διεθνεις παρατηρητες. Τα πρωτα αποτελεσματα επροκειτο να δοθουν χθες στη δημοσιοτητα, αλλα η ανακοινωση τους αναβληθηκε για σημερα. Τα κομματα της αντιπολιτευσης συνεδριαζουν σημερα κεκλεισμενων των θυρων για να καθορισουν τη σταση τους, μετα την αποχωρηση τους απο την εκλογικη μαχη της περασμενης Κυριακης.

Συναντηση με τον βετερανο εθνικιστη ηγετη Αλπαρσλαν Τουρκες ειχε σημερα ο τουρκος πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ καθως εντεινονται οι φημες για την προκηρυξη προωρων εκλογων στην Τουρκια. Μετα τη συναντηση ο Τουρκες δηλωσε οτι εξεταστηκε η πολιτικη κατασταση και εκτιμησε οτι θα προκηρυχθουν συντομα προωρες εκλογες. Σημειωνεται οτι η Τουρκια βυθιζεται στο πολιτικο χαος μετα την καταθεση απο το ισλαμικο κομμα της Ευημεριας προτασης μομφης κατα της κυβερνησης Γιλμαζ.

Μια ημερα μετα την υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας με τους τσετσενους αυτονομιστες ανταρτες στο Κρεμλινο, ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν μετεβη αιφνιδιαστικα στην Τσετσενια, μετεδωσαν τα ρωσικα πρακτορεια ειδησεων. Με την αφιξη του στο Γκροζνι, ο Μπορις Γιελτσιν, ανακοινωσε την αποχωρηση ορισμενων μοναδων των ρωσικων δυναμεων απο το εδαφος της Τσετσενιας μεχρι την 1η Σεπτεμβριου.Η επισκεψη του Γελτσιν στην πρωτευουσα της Τσετσενιας ειναι η πρωτη απο την εναρξη του πολεμου το Δεκεμβριο του 1994.

Αρχισαν σημερα να ψηφιζουν, 24 ωρες πριν ανοιξουν οι καλπες στο Ισραηλ, οι ισραηλινοι στρατιωτες που εχουν αναπτυχθει στο νοτιο Λιβανο, στη Δυτικη Οχθη και στη Λωριδα της Γαζας. Αυριο περιπου 4 εκατομμυρια ισραηλινοι ψηφοφοροι θα εκλεξουν τα 120 μελη της βουλης και για πρωτη φορα απευθειας τον πρωθυπουργο της χωρας. Συμφωνα με δυο δημοσκοπησεις που δημοσιευονται σημερα, ο Πρωθυπουργος του Ισραηλ Σιμον Περες φερεται να διατηρει προβαδισμα τριων εκατοστιαιων μοναδων εναντι του δεξιου αντιπαλου του Μπενιαμιν Νετανιαχου.

Υποσχεση πως η νεα κεντροαριστερη κυβερνηση της "Ελαιας", θα τηρησει την εξαγγελια της για ενισχυση της τοπικης αυτονομιας, παρεσχε ο αντιπροεδρος της ιταλικης κυβερνησης Βαλτερ Βελτρονι. Επεσημανε ωστοσο, οτι αλλο πραγμα η τοπικη αυτονομια και αλλο η αποσκιρτηση, θεση για την οποια μαχεται η Λεγκα του Βορρα του Ουμπερτο Μποσι. Μαλιστα, ο Μποσι εχει συστησει δικο του κοινοβουλιο και σκιωδη κυβερνηση στη βορεια Ιταλια αποσκοπωντας στη δημιουργια ενος νεους κρατους, της "Παντανια".

Δυο φορες προσπαθησε να απαγχονισθει χρησιμοποιωντας τα ρουχα του κατα τη διαρκεια της κρατησης του, αποκαλυψε σημερα ο πνευματικος ηγετης της αιρεσης Αουμ Σινρικιο, Σοκο Ασαχαρα. Ο Ασαχαρα απολογειται ενωπιον του Δικαστηριου που συνηλθε προκειμενου να απαγορευσει τη λειτουργια της οργανωσης του, βασει των διαταξεων του νομου κατα της ανατρεπτικης δρασης εναντιον του Κρατους. Ο Ασαχαρα δηλωσε οτι προσπαθησε δυο φορες να δωσει τερμα στη ζωη του, αλλα δεν ηταν αρκετα δυνατος για να ολοκληρωσει την πραξη του.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ερχομενη Τριτη στις 11 το πρωι θα καταθεσει τελικα στον εισαγγελεα Πρωτοδικων ο Προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης, για τα οσα κατηγγειλε. Ο κ. Κοκκαλης, ενημερωσε το πρωι εγγραφως δια του δικηγορου του, τον προισταμενο της εισαγγελιας κ. Κανελλοπουλο οτι δεν εχει ακομη συγκεντρωσει τα στοιχεια με τα οποια θα εξηγει τη δηλωση του περι πολιτικων, εκδοτων και δημοσιογραφων που εχουν εμπλακει στο πλεον αννομο συμπλεγμα οικονομικοπολιτικων συναλλαγων. Παραλληλα, ο κ. Κοκκαλης, σημειωνει οτι την ερχομενη Παρασκευη 31 του μηνος πραγματοποιειται η ετησια γενικη συνελευση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και οφειλει να ενημερωσει τους μετοχους για την πορεια και το εργο της εταιριας. Για τους λογους αυτους, ο κ. Κοκκαλης, ζητησε και ελαβε τη σχετικη προθεσμια για την ερχομενη Τριτη.

Συνεχιζουν μεχρι την Παρασκευη τις τετραωρες στασεις εργασιας απο τις 9 εως τη μια το μεσημερι, οι νοσοκομειακοι γιατροι, διαμαρτυρομενοι για το νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Το μεσημερι, ο υπουργος Υγειας και Προνοιας, Αναστασιος Πεπονης, αναμενεται να δωσει στη δημοσιοτητα το σχεδιο νομου για την ιεραρχια των γιατρων.

Συνεληφθη στις εγκαταστασεις του Ολυμπιακου Σταδιου ο πρωταθλητης της πυγμαχιας, Γιωργος Μουρλας, 21 ετων, γιατι ενεχεται σε κυκλωμα κακοποιων που ζητουσαν χρηματικα ποσα απο ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων για να τους παρεχουν προστασια. Ο Μουρλας συνεληφθη βαση ενταλματος της 7ης Τακτικης Ανακριτριας Αθηνων γιατι ειχε διαπιστωθει οτι ηταν μελος σπειρας που εκβιαζε ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων των νοτιων προαστειων. Ο Μουρλας κατα την αστυνομια αποσπουσε υπερογκα χρηματικα ποσα απο ιδιοκτητες νυχτερινων κεντρων μαζι με τους σεσημασμενους κακοποιους Γιαννοπουλο, Γρηγορακο και Μπιλυ, που εχουν συλληφθει απο τον περασμενο Φεβρουαριο.

Δωδεκα λαθρομεταναστες ,8 ανδρες ,1 γυναικα και 3 ανηλικα παιδια εντοπισθηκαν το πρωι απο ανδρες του Λιμεναρχειου της Κω να περιφερονται στην παραλια του νησιου. Συμφωνα με τις καταθεσεις τους, εκει τους μετεφερε απο τα τουρκικα παραλια ταχυπλοο σκαφος στον κυβερνητη του οποιου εδωσαν απο 2. 000 δολαρια ο καθενας. Και οι δωδεκα λαθρομεταναστες, κρατουνται στο Λιμαναρχειο της Κω.

Ανακοινωθηκαν σημερα τα επισημα αποτελεσματα της ψηφοφοριας που πραγματοποιηθηκε στην ενωση δικαστων και εισαγγελεων. Πρωτη θεση κατελαβε ο συνδυασμος "Ενιαια Κινηση" του Αρεοπαγιτη Παναγιωτη Κωστακου, που ελαβε 1152 ψηφους, και εξελεξε δεκα συμβουλους. Ο συνδυασμος "Δικαστικη πρωτοπορια" του Εφετη Παναγιωτη Αθανασοπουλου, ελαβε 584 ψηφους και ανεδειξε 5 συμβουλους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγεται αυριο η τελευταια αγωνιστικη του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας που θα αναδειξει και το φετινο πρωταθλητη. Ετσι το ενδιαφερον εστιαζεται στους αγωνες του Παναθηναικου με τον Εδεσσαικο στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας και της ΑΕΚ με τον Πανιωνιο στη Νεα Σμυρνη, που θα διεξαχθουν στις 8. 15 το βραδυ.

Ενδιαφερον ομως παρουσιαζουν και οι αυριανοι αγωνες της Παναχαικης με την Καλαματα στην Πατρα και του ΠΑΟΚ με τη Λαρισα στην Τουμπα. Αυτο γιατι αν οι Πατρινοι χασουν απο την Καλαματα και παραλληλα οι Λαρισαιοι νικησουν στη Θεσσαλονικη, τοτε η Παναχαικη θα ακολουθησει τον Πανιωνιο και τον Εθνικο στη δευτερη εθνικη. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση θα υποβιβαστει η Λαρισα. Ακομη, τη μαχη για εξοδο στο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ δινουν ο ΟΦΗ με τον Ηρακλη. Ο Ηρακλης διατηρει προβαδισμα ενος βαθμου απο την Κρητικη ομαδα και ετσι αν κερδισει στον Πυργο τον Πανηλειακο θα κατακτησει την 4-η θεση. Σε αντιθετη περιπτωση, ο ΟΦΗ με μια νικη στην Ριζουπολη επι του Απολλωνα θα "εκτοπισει" τους Θεσσαλονικεις.

Μεθαυριο αναμενεται να ξεκαθαρισει η υποθεση του προπονητη της ΑΕΚ Ντουσαν Μπαγεβιτς αφου τοτε, οπως δηλωσε ο ιδιος, θα ανακοινωσει τις αποφασεις του για το μελλον. Ο Μπαγεβιτς φερεται, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, οτι θα ανακοινωσει την παραιτηση του απο την τεχνικη ηγεσια της ΑΕΚ και τη συμφωνια του με τον Ολυμπιακο. Ωστοσο, δεν αποκλειεται μια εκπληξη της τελευταιας στιγμης, ιδιως μετα τις προσφατες εκδηλωσεις λατρειας φιλαθλων και οπαδων της "Ενωσης" προς το προσωπο του Ελληνοσερβου προπονητη.

Μεχρι το τελος της εβδομαδας αναμενεται να ξεκαθαρισει και το ζητημα του προπονητη του τμηματος μπασκετ του Ολυμπιακου, ο οποιος θα αντικαταστησει τον παραιτηθεντα Γιαννη Ιωαννιδη. Επικρατεστερος φερεται ο μεχρι τωρα προπονητης του Πανιωνιου Ντουσαν Ιβκοβιτς που οδηγησε φετος της ομαδα της Νεας Σμυρνης στην Ευρωλιγκα.

Στο ΝΒΑ οι Σικαγο Μπουλς θα αγωνιστουν για τεταρτη φορα στα εξι τελευταια χρονια στο μεγαλο τελικο του πρωταθληματος, αφου καταφεραν να ξεπερασουν το κατα πολλους πιο σοβαρο εμποδιο, τους Ορλαντο Ματζικ του Σακιλ Ο'Νιλ, σημειωνοντας μαλιστα τεσσερεις συνεχομενες νικες. Στον 4-ο και τελευταιο αγωνα για τον τελικο της Ανατολικης Συνομοσπονδιας, που εγινε τα ξημερωματα στο Ορλαντο, ο Μαικλ Τζορνταν με 45 ποντους οδηγησε τους "Ταυρους" στη νικη με 106- 101 ολοκληρωνοντας ενα εντυπωσιακο σερι της ομαδας του σε μια αναμετρηση που ηταν για πολλους ενας προωρος τελικος του πρωταθληματος. Ετσι, οι Μπουλς θα αντιμετωπισουν στον τελικο το νικητη της αναμετρησης μεταξυ των Σιατλ Σουπερσονικς με τους Γιουτα Τζαζ. Οι Σουπερσονικς προηγουνται με 3-1 και χρειαζονται μια νικη στην εδρα τους για να προκριθουν στον τελικο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες και τοπικες καταιγιδες σημειωνονται σημερα στο Ιονιο, την ηπειρωτικη χωρα και το βορειο Αιγαιο. Στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος με νεφωσεις στα νησια του ανατολικου Αιγαιου, την Κρητη και τα Δωδεκαννησα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 24 βαθμους, στα υπολοπα ηπειρωτικα τους 28 και στα νησια τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη βορειοανατολικη Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και τοπικες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι αστατος κατα περιοδους νεφελωδης με τοπικες βροχες η καταιγιδες. Θα υπαρχουν ομως και διαστηματα ηλιοφανειας. Οι ανεμοι θα πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι και στο Ιονιο τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 1996 - 22:18:11