Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 27)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δραστικη περικοπη των φοροαπαλλαγων, αλλα διατηρηση τους για μισθωτους, συνταξιουχους και πολυτεκνους, προτεινει η Οικονομικη Επιτροπη και τασσεται υπερ της φορολογησης των τιτλων του Δημοσιου.
  • Δεν αλλαζει η φορολογικη πολιτικη, τονιζει ο Δημητρης Ρεππας με αφορμη δηλωσεις του Γιωργου Ανωμεριτη για αλλαγες στα αντικειμενικα κριτηρια.
  • Καταγγελιες κατα του κ. Μητσοτακη και της ηγεσιας του Αρειου Παγου, για παρεμβασεις στο εργο του, εκανε ο Χριστοφορος Τζανακακης.
  • Συντηρειται το κλιμα οξυνσης στη Νεα Δημοκρατια, με εμπρηστικες δηλωσεις απο μητσοτακικους και εβερτικους.
  • Επι ποδος πολεμου οι κατοικοι του Αυλωνα και Γραμματικου, που απειλουν να παρουν ακομη και τα οπλα για το θεμα των χωματερων.
  • Αυριο η συναντηση Ελληνων και Τουρκων διπλωματων για την προετοιμασια της συναντησης Παγκαλου-Γκιονενσαι στο Βερολινο.
  • Ατυχημα χαρακτηρισαν Τουρκμεν και Τσετιν την κριση στα Ιμια και τασσονται υπερ του διαλογου. Ναι στο διαλογο, με βαση το Διεθνες Δικαιο, ειπαν Παπακωνσταντινου, Βαρβιτσιωτης, Καψης.
  • Με κινητοποιησεις στην περιοδο των γενικων εξετασεων απειλουν οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας διεκδικωντας επιδομα.
  • Διαψευδονται κατηγορηματικα οι πληροφοριες για την υγεια της Αλικης Βουγιουκλακη, που συνεχιζει τη θεραπεια της στο Ιατρικο Κεντρο.
  • Τρεις ισχυρες σεισμικες δονησεις το απογευμα με επικεντρο την περιοχη της Σαντορινης. Δεν αναφερθηκαν ζημιες.
  • Στο χαος βυθιζεται η πολιτικη ζωη της Τουρκιας. Υπερ της προτασης μομφης κατα της κυβερνησης Γιλμαζ θα ψηφισει το κομμα της Τσιλερ.
  • Με τον Μπορις Γιελτσιν συνομιλει την ωρα αυτη ο ηγετης των Τσετσενων αυτονομιστων.
  • Διαδηλωνουν αυριο τα κομματα της αλβανικης αντιπολιτευσης σε ενδειξε διαμαρτυριας για τη νοθεια στις εκλογες.
  • Ανοδος 0,49% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρισιμη χαρακτηριζεται η εβδομαδα που αρχισε, καθως η κυβερνηση καλειται να παρει μια σειρα οριστικων αποφασεων, που εχουν αμεση σχεση με την πορεια της οικονομιας. Η Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη, προτεινει, συμφωνα με πληροφοριες, στην κυβερνηση τη διατηρηση των φοροαπαλλαγων για μισθωτους, συνταξιουχους και πολυτεκνες οικογενειες και την καταργηση τους σε ορισμενες ταξεις φορολογουμενων με υψηλα εισοδηματα. Παραλληλα επισημαινει οτι ολα τα επιδοματα πρεπει να φορολογουνται συμφωνα με τις γενικες διαταξεις του φορολογικου συστηματος. Επισης, προτεινεται η φορολογηση των ελευθερων επαγγελματιων με βαση τα βιβλια εσοδων- εξοδων, καθως και η φορολογηση των τοκων για τους τιτλους του δημοσιου οπως οι καταθεσεις και τα ρεπος. Οι προτασεις αυτες θα τεθουν προς συζητηση στο υπουργικο συμβουλιο, το οποιο θα παρει οριστικες αποφασεις. Την Τεταρτη αναμενεται να ληφθουν αποφασεις για την περιστολη των δαπανων, συμφωνα με το πορισμα της αρμοδιας επιτροπης, ενω την Πεμπτη σε συσκεψη υπο τον πρωθυπουργο θα συζητηθουν θεματα που αφορουν το μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων και την πολιτικη των επιδοματων. Οπως δηλωσε ο υπουργος εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος, το νεο μισθολογιο θα εφαρμοσθει απο το 1997, ενω μεχρι τον Αυγουστο η αρμοδια επιτροπη θα υποβαλει τις προτασεις της.

Την ιδια ωρα διασταση αποψεων φαινεται να επικρατει στην ηγεσια του υπουργειου Οικονομικων, αναφορικα με τα αντικειμενικα κριτηρια φορολογησης. Ο υφυπουργος Οικονομικων, Γιωργος Ανωμεριτης, προανηγγειλε αλλαγες στο συστημα, για να διαψευσθει κατηγορηματικα, λιγο αργοτερα απο τον προισταμενο του, υπουργο, Αλεκο Παπαδοπουλο. Πληρη καλυψη στον κ. Παπαδοπουλο εδωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονιζοντας οτι η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης ειναι δεδομενη, δεν επιδεχεται αλλαγες και ο φορολογικος νομος παραμενει ως εχει.

Με καταγγελιες εναντιον πολιτικων και ανωτατων δικαστικων, για παρεμβασεις στο εργο της δικαιοσυνης, σχετικα με τις προμηθειες του ΟΤΕ, συνοδευσε την καταθεση του ο πρωην προισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων, Χριστοφορος Τζανακακης, στον εισαγγελεα πρωτοδικων, Αθανασιο Κανελλοπουλο. Μετα την τριωρη συμπληρωματικη καταθεση του ο κ. Τζανακακης αναφερθηκε σε συγκεκριμενα προσωπα, που προσπαθησαν να επηρεασουν τη δικαστικη διερευνηση της υποθεσης. Κατονομασε τον προεδρο και τον εισαγγελεα του Αρειου Παγου, κυριους Κοκκινο και Σιουλα, τον πρωην πρωθυπουργο Κωνσταντινο Μητσοτακη και τον εισαγγελεα κ. Ζορμπα. Ο κ. Τζανακακης επανελαβε οτι η δικογραφια που ειχε σχηματισει ο κ. Ζορμπας δεν περιειχε στοιχεια που να δικαιολογουν την παραπομπη της υποθεσης στην ολομελεια του συμβουλιου εφετων. Αυριο στον κ. Κανελλοπουλο θα καταθεσει ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης.

Ιδιαιτερα βαρυ εξακολουθει να ειναι το κλιμα στη Νεα Δημοκρατια, καθως η οξυνση που δρομολογηθηκε στη θυελλωδη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας, συντηρηθηκε το Σαββατοκυριακο με δηλωσεις κορυφαιων στελεχων. Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης κατεστησε σαφες απο τα Τρικαλα οτι θα συνεχισει να λεει την αποψη του χωρις συμβιβασμους, ενω αισθηση προκαλεσε ο Κωστας Πυλαρινος, που με εξαιρετικα αυστηρο τονο, προειδοποιησε οτι οποιος τολμησει να πειραξει τους 24 βουλευτες που υπεγραψαν το κειμενο για συγκληση της κοινοβουλευτικης ομαδας, θα του κοπει το χερι απο τον ωμο. Η Ντορα Μπακογιαννη σε συνεντευξη της στο ΕΘΝΟΣ τονιζει οτι ο Μιλτιαδης Εβερτ θα κριθει στις προσεχεις εκλογες, προαναγγελει οτι θα συνεχισει να ασκει κριτικη, γιατι, οπως τονιζει, ο δρομος της σιωπης ειναι πραξη πολιτικης δειλιας και στρουθοκαμηλισμου και δεν αποκλειει το ενδεχομενο επιστροφης του κ. Μητσοτακη στην πρωθυπουργια. Απο την αλλη πλευρα ο Μιλτιαδης Εβερτ αναμενει την εκβαση της εθνικης συνδιασκεψης προκειμενου να παρει τις αποφασεις του, ενω προσκειμενοι σε αυτον βουλευτες επιχειρουν να περασουν στην αντεπιθεση. Χαρακτηριστικη ειναι η δηλωση του Γιωργου Σουρλα, που τονισε οτι οποιος διαφωνει με την πολιτικη του κομματος η αποχωρει η διαγραφεται. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Εβερτ εγκαινιαζει περιοδεια ανα την Ελλαδα, με πρωτο σταθμο τα Ιωαννινα το Σαββατοκυριακο.

Φωτιες αναψε σημερινο δημοσιευμα, συμφωνα με το οποιο το Πολυτεχνειο προτεινει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τις θεσεις Πηγαδι Αυλωνα και Μηλιες Γραμματικου για τη δημιουργια των δυο χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων. Παντως, ο πρυτανης του Πολυτεχνειου, Νικος Μαρκατος, δηλωσε οτι οι τελικες προτασεις του ιδρυματος θα ανακοινωθουν την Πεμπτη. Ωστοσο, ο δημαρχος του Αυλωνα αντεδρασε εντονα, τονιζοντας οτι αυτη τη φορα οι κατοικοι δεν θα αρκεστουν σε αποκλεισμους της σιδηροδρομικης γραμμης και της εθνικης οδου, αλλα αν χρειασθει θα παρουν ακομα και τα οπλα. Δεν θα γινει χωματερη στην περιοχη μας, με οποιοδηποτε κοστος, δηλωσε ο προεδρος του Γραμματικου Αθανασιος Δημητρακης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπο την σκια της αποχωρησης της αντιπολιτευσης και των καταγγελιων περι βιας και νοθειας των εκλογων, συνεχιζεται στην Αλβανια η καταμετρηση των ψηφων και με τα μεχρι στιγμης αποτελεσματα, το κυβερνων Δημοκρατικο Κομμα του Σαλι Μπερισα ερχεται πρωτο με ποσοστο 65%. Οι Σοσιαλιστες συγκεντρωνουν ποσοστο 205 εως 25%. Την ιδια ωρα πληθαινουν οι καταγγελιες για παρατυπιες στην εκλογικη διαδικασια και οπως δηλωσε χαρακτηριστικα ο γαλλος σοσιαλιστης και παρατηρητης Ζαν Φρανσουα Βαλεν, οποιοδηποτε εκλογοδικειο στη Γαλλια θα τις ακυρωνε. Στο ιδιο μηκος κυματος και ο ηγετης της Δημοκρατικης Συμμαχιας, Νεριταν Τσεκα, δηλωσε στο ΑΠΕ οτι δεν υπαρχουν πια προοπτικες για δημοκρατια στην Αλβανια. Σε ενδειξη διαμαρτυριας τα κομματα της αντιπολιτευσης, καλεσαν τους οπαδους τους να πραγματοποιησουν μαζικη διαδηλωση. Για βαναυση παραβιαση των δικαιωματων της ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια, κανει λογο η Πολιτικη Ανοιξη, ενω ο Συνασπισμος καταγγελει οτι εγινε μαρτυρας ενος οργιου παραβιασεων των κανονων εκλογικης αναμετρησης.

Στο χαος βυθιζεται η πολιτικη ζωη της Τουρκιας, μετα την ανακοινωση του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ οτι θα ψηφισει την προταση μομφης που κατεθεσαν οι ισλαμιστες κατα της κυβερνησης συνασπισμου του Μεσουτ Γιλμαζ. Εαν συμβει αυτο, θεωρειται σιγουρη η πτωση της κυβερνησης Γιλμαζ, δεδομενου οτι το κομμα του Ορθου Δρομου και οι ισλαμιστες συγκεντρωνουν την απολυτη πλειοψηφια στο κοινοβουλιο. Νωριτερα, ο πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ δηλωσε οτι θα υποστηριξει τη διεξαγωγη προωρων εκλογων, εαν κατατεθει προταση μομφης κατα της κυβερνησης του.

Την εκλογικη υποστηριξη των Παλαιστινιων που ζουν στην ανατολικη Ιερουσαλημ και εχουν διχαστει απο την επιθεση του Ισραηλ στον νοτιο Λιβανο, ζητησε ο ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες ενοψει των εκλογων της προσεχους Τεταρτης. Εκλογες ομως διεξαγονται και στην Τσεχια, οπου εξιμισι εκατ. Τσεχοι θα προσελθουν στις καλπες την Παρασκευη και το Σαββατο για να εκλεξουν τη νεα Βουλη των Αντιπροσωπων.

Αδιευκρινιστα παραμενουν τα αιτια της απομακρυνσης του πρωθυπουργου της Ουκρανιας, Γεβγκενι Μαρτσουκ απο τον προεδρο της χωρας, Λεονιντ Κουτσμα. Η απομακρυνση του Μαρτσουκ εγινε κατα την διαρκεια συνοδου του υπουργικου συμβουλιου και συμφωνα με το πρακτορειο Ιντερφαξ, οι σχεσεις των δυο ανδρων τον τελευταιο καιρο επιδεινωνονταν διαρκως.

Στην Ελβετια, εταιρια ρολογιων ανακοινωσε οτι θα κυκλοφορησει συντομα στην αγορα ρολοι που θα δειχνει τον βαθμο ραδιενεργειας σε καποια συγκεκριμενη στιγμη, αλλα και για μια μεγαλυτερη περιοδο. Το ρολοι αυτο που θα στοιχιζει γυρω στις 250. 000 δρχ θα ειναι χρησιμο σε πυροσβεστες, στρατιωτικους, υπαλληλους πυρηνικων σταθμων, ακτινολογους, οδοντιατρους και πιλοτους οι οποιοι στα μεγαλα υψη δεχονται κοσμικη ακτινοβολια.

Σαλο εχει προκαλεσει στην Ιταλια η υποθεση στην οποια ειναι αναμιγμενοι δημοφιλεις παρουσιαστες της ΡΑΙ. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, επαιρναν μεγαλα ποσα απο τους χορηγους των προγραμματων τους και ηδη εχει ξεκινησει δικαστικη ερευνα, ενω στο Μιλανο ανακριθηκε ο Πιπο Μπαουντο, παρουσιαστης των τελευταιων φεστιβαλ Σαν Ρεμο και αλλων δημοφιλων εκπομπων της ΡΑΙ1 και καλλιτεχνικος διευθυντης του ιδιου καναλιου.

Συμφωνια εκεχειριας υπεγραψαν στο Κρεμλινο ο ρωσος προεδρος, Μπορις Γιελτσιν και ο ηγετης των τσετσενων αυτονομιστων, Ζελιμχαν Γιανταρμπιγιεφ. Η συμφωνια που θα τεθει σε ισχυ απο το Σαββατο, προβλεπει μεταξυ αλλων την ανταλλαγη ολων των αιχμαλωτων πολεμου σε χρονικο διαστημα δυο εβδομαδων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληθαινουν τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που ζητουν απο τον Κωστα Σημιτη να προχωρησει σε συμβιβαστικη συμφωνια, βασει της οποιας δεν θα ειναι υποψηφιος για την αντιπροεδρια του κομματος, αλλα θα διασφαλισει την υποψηφιοτητα του να οδηγησει το ΠΑΣΟΚ στις επομενες εκλογες. Μετα τον Παρασκευα Αυγερινο και ο Αναστασιος Πεπονης σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ υποστηριζει οτι εχουν διαμορφωθει εξ'αντικειμενου συνθηκες διακριτων ρολων, αν και ο ιδιος παραμενει αντιθετος στη διαρχια. Χαρακτηριστικη ειναι και η δηλωση του Κωστα Σκανδαλιδη που τονισε οτι ο Κωστας Σημιτης θα πρεπει να ειναι υποψηφιος πρωθυπουργος, αλλα διευκρινησε πως την αποφαση θα λαβει το συνεδριο.

Ο Μητσος Κωστοπουλος και ο ευρωβουλευτης Γιαννης Θεωνας ελαμψαν με την απουσια τους απο τη νεα Κεντρικη Επιτροπη του Κομμουνιστικου Κομματος, που εξελεγη στο τελος των εργασιων του Συνεδριου, το οποιο επανεξελεξε ομοφωνα την Αλεκα Παπαρηγα, ως γενικη γραμματεα του ΚΚΕ. Σε ανακοινωση του ΚΚΕ χαρακτηριζονται ευσεβεις ποθοι που θα διαψευστουν, δημοσιευματα που κανουν λογο για κριση στο κομμα εξαιτιας της μη εκλογης των κυριων Κωστοπουλου και Θεωνα.

Στη Γενευη πραγματοποιειται αυριο η συναντηση διπλωματων των υπουργειων Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας, για να προετοιμασουν τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων την προσεχη εβδομαδα, στο Βερολινο, στο περιθωριο της συνοδου του ΝΑΤΟ. Την ιδια ωρα η Τουρκια συνεχιζει να κανει λογο για γκριζες ζωνες στο Αιγαιο και για χιλιαδες βραχονησιδες με αμφισβητουμενο ιδιοκτησιακο καθεστως.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος αλλα και ο Θεοδωρος Παγκαλος τονισαν οτι οι δηλωσεις αυτες δυναμιτιζουν καθε προσπαθεια προσεγγισης των δυο χωρων και δεν αφηνουν περιθωρια διαλογου. Στο μεταξυ, αεροναυτικες ασκησεις στο Αιγαιο με πραγματικα πυρα, αρχισε η Τουρκια με την ονομασια ΕΦΦΕΣ '96, που εξελισσεται στα διεθνη υδατα και θα διαρκεσει μεχρι τις 14 Ιουνιου.

Ατυχημα που προκληθηκε απο ανευθυνα στοιχεια χαρακτηρισε την κριση στα Ιμια ο πρωην Τουρκος υπουργος Εξωτερικων, Ιλτερ Τουρκμεν, μιλωντας σε συνεδριο που πραγματοποιειται στο Ζαππειο, ενω λιγο νωριτερα ο επισης πρωην υπουργος Εξωτερικων, Χικμετ Τσετιν, τονισε οτι η χωρα του δεν εχει διεκδικησεις κατα της Ελλαδας και οτι μοναδικος δρομος για την ειρηνη ειναι ο διαλογος, προκαλωντας την αντιδραση των Ελληνων συνομιλητων. Ο Μιχαλης Παπακωνσταντινου αποδεχθηκε την αναγκη διαλογου με τη μορφη συναντησεων ανωτατων στελεχων των δυο χωρων και εκτιμησε οτι η κριση στα Ιμια ειχε στοχο να επωφεληθει η Τανσου Τσιλερ στη διαμαχη της με το Μεσουτ Γιλμαζ. Ο Γιαννης Καψης υποστηριξε πως δεν υπηρξε ατυχημα αλλα μια καλα μελετημενη ενεργεια απο την τουρκικη πλευρα, ενω ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης ειπε οτι δεχεται το διαλογο αλλα με βαση το Διεθνες Δικαιο και τη μη αμφισβητηση των κυριαρχικων δικαιωματων. Στη συζητηση παρενεβη και ο πρωην Αμερικανος διπλωματης Ριτσαρντ Χολμπρουκ χαρακτηριζοντας ανευθυνη τη συμπεριφορα της εφημεριδας ΧΟΥΡΙΕΤ να κατεβασει απο τα Ιμια την ελληνικη σημαια.

Τον Κορυδαλλο επισκεπτεται αυτη την ωρα ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος θα συμμετασχει στην εκτακτη συνεδριαση του δημοτικου συμβουλιου της πολης. Αναμενεται να ανακοινωσει την απομακρυνση του ασυλου ανηλικων που βρισκεται στο χωρο των φυλακων, ενω ο χωρος των 28 στρεμματων που καταλαμβανει το ασυλο θα παραδοθει στο δημο. Στη συνεδριαση θα παρευρεθει και ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος.

Για ολιγωρια στην εκδοση των πραξεων και των Προεδρικων Διαταγματων που προβλεπονται για την εφαρμογη του νεου νομικου καθεστωτος που ρυθμιζει τα θεματα της ραδιοτηλεοπτικης αγορας, κατηγορει την κυβερνηση ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, σε επιστολη που απεστειλε στον εισαγγελεα του Αρειου Παγου, Αθανασιο Σιουλα. Ο κ. Εβερτ, στην επιστολη του καταληγει, οτι θα πρεπει να αναζητηθουν οι ευθυνες για την ολιγωρια αυτη και να ερευνηθουν ποιοι ειναι οι λογοι, εκεινοι που υπαγορευουν στα αρμοδια οργανα τη μη εφαρμογη του νομου. Ο υπουργος τυπου Δημητρης Ρεππας με δηλωση του αποκρουει τις επικρισεις που διετυπωσε ο κ. Εβερτ, τονιζοντας οτι η κυβερνηση ειναι αποφασισμενη να διασφαλισει ολες τις εγγυησεις για τη διαφανεια στα μεσα ενημερωσης. Επισης, υπογραμμιζει οτι ο νομος στο μεγαλυτερο μερος του, δεν προυποθετει την εκδοση κανονιστικων πραξεων για την αμεση εφαρμογη του, αλλα εκει που χρειαζεται, η διαδικασια εφαρμογης του εχει ηδη ξεκινησει.

Εμμενουν στις κινητοποιησεις κατα την περιοδο των γενικων εξετασεων, εαν μεχρι τοτε δεν παρουν το πριμ παραγωγικοτητας, που εχουν παρει οι συναδελφοι τους στα αλλα υπουργεια, οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας. Οι εκπροσωποι των υπαλληλων, χαρακτηρισαν σε συνεντευξη τυπου εμπαιγμο το επιδομα των 25. 000 δρχ. , που θα λαβουν απο την 1-η Ιουλιου, μετα απο αποφαση της Βουλης, καθως διεκδικουν απο 36 εως 60 χιλιαδες δρχ πριμ παραγωγικοτητας. Οι υπαλληλοι την Τεταρτη θα αποφασιστουν οριστικα αν θα απεργησουν στην περιοδο των γενικων εξετασεων. Παντως, θα θεσουν τα αιτηματα τους στον Πρωθυπουργο, ο οποιος αναμενεται, αυτες τις μερες, να επισκεφθει το υπουργειο Παιδειας.

Με κατηγορηματικο τροπο ιατρικοι κυκλοι διεψευσαν δημοσιευματα, συμφωνα με τα οποια χορηγουνται στην Αλικη Βουγιουκλακη ισχυρα παυσιπονα για να αντιμετωπιστουν οι εντονοι πονοι που εμφανιζει. Μαλιστα σε ιατρικο δελτιο που υπογραφεται απο τον θεραποντα ιατρο κ. Πουλατζα, αναφερεται οτι η κυρια Αλικη Βουγιουκλακη συνεχιζει την προγραμματισμενη θεραπευτικη αγωγη χωρις ιδιαιτερα προβληματα και η γενικη της κατασταση ειναι καλη.

Συνεχιζονται και αυτη την εβδομαδα οι κινητοποιησεις των νοσοκομειακων γιατρων σε ολη τη χωρα οι οποιοι διαμαρτυρονται για τις ρυθμισεις που προβλεπονται στο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Απο σημερα μεχρι την Παρασκευη, πραγματοποιουν τετραωρες στασεις εργασιας απο τις 9 εως τη μια το μεσημερι.

Τρεις ισχυρες σεισμικες δονησεις σημειωθηκαν το απογευμα 230 χλμ νοτιοανατολικα της Αθηνας με επικεντρο τη θαλασσια περιοχη της Σαντορινης. Η πρωτη ηταν μεγεθους 4,4 Ριχτερ, η δευτερη 4,5 και η τριτη επισης 4,5 Ριχτερ. Δεν υπαρχουν πληροφοριες για ζημιες. Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε ομως και μια ωρα μετα τα μεσανυχτα στη θαλασσια περιοχη νοτιοδυτικα της Κεφαλλονιας. Η δονηση εγινε αισθητη στο νομο Αχαιας και στη γυρω περιοχη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο ενοπλες ληστειες σημειωθηκαν σημερα, σχεδον ταυτοχρονα. Η πρωτη σημειωθηκε εξω απο την Αγροτικη Τραπεζα της Καλλιθεας στην Αθηνα, με λεια 2 εκατομμυρια δραχμες. Τρεις νεαροι με την απειλη πιστολιου, ακινητοποιησαν το Σταυρο Αντωνοπουλο, του αρπαξαν 2 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν. Νωριτερα, το θυμα ειχε κανει αναληψη 21 εκατομμυριων δραχμων απο την τραπεζα.

Η δευτερη αγνωστος περιπου τριαντα ετων, απεσπασε πεντακοσιες χιλιαδες απο το υποκαταστημα της Εμπορικης Τραπεζας στη Λεωφορο Ικαρου του Ηρακλειου. Ο αγνωστος κρατωντας μια ναυλον τσαντα πλησιασε την ταμια Γεωργια Μεταξαρακη και της εδωσε ενα απειλητικο σημειωμα στο οποιο εγραφε οτι κρατα οπλο. Η ταμιας εβαλε στην τσαντα 500. 000 δρχ. τις οποιες αρπαξε ο ληστης και με κλεμμενο κοκκινο παπακι εξαφανιστηκε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκεντρωση διαμαρτυριας εχουν προγραμματισει να πραγματοποιησουν αυτη την ωρα οι οπαδοι του Ολυμπιακου εξω απο τα γραφεια του τμηματος μπασκετ στο Πασαλιμανι, για τη διακοπη της συνεργασιας της ομαδας με το Γιαννη Ιωαννιδη. Στο μεταξυ, αβεβαιο ειναι ακομη το ενδεχομενο της συνεργασιας αναμεσα στον Ολυμπιακο και το Ντουσαν Ιβκοβιτς, ο οποιος βρισκεται στο Βελιγραδι. Αντικρουομενες πληροφοριες, φερουν τον Ιβκοβιτς να εχει ηδη συμφωνησει με τους ερυθρολευκους, αλλες οτι θα συζητησει με ιταλικο συλλογο και αλλες οτι μπορει να παραμεινει στον Πανιωνιο.

Οριστικα την Τεταρτη θα διεξαχθει η τελευταια αγωνιστικη του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας, συμφωνα με σημερινη αποφαση της ΕΠΑΕ. Η αποφαση αυτη ληφθηκε μετα απο σχετικη προταση του προεδρου της ΕΠΑΕ, Γιωργου Δεδε, η οποια συγκεντρωσε 9 ψηφους υπερ, 1 κατα, του προεδρου του Απολλωνα, Κωστα Αλαμανου και 1 μια λευκη, του προεδρου των Ιωαννινων, Κωστα Χρηστιδη. Οι αγωνες θα αρχισουν στις 6 το απογευμα εκτος απο τα παιχνιδια Παναθηναικου - Εδεσσαικου και Πανιωνιου - ΑΕΚ, που θα ξεκινησουν στις 8. 15, λογω της κρισιμοτητας τους.

Την Πεμπτη η την Παρασκευη προκειται να λυθει το μυστηριο Μπαγεβιτς, αφου τοτε ο προπονητης της ΑΕΚ αναμενεται να ξεκαθαρισει την θεση του σχετικα με το αν θα παραμεινει στη Νεα Φιλαδελφεια η θα μετακομισει στον Ολυμπιακο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη ανοδο 0,49% εκλεισε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 915,08 μοναδες. Η ανοδος του δεικτη οφειλεται κυριως στη σημαντικη ενισχυση σε ποσοστο 4,3% που παρουσιασε η μετοχη της Εθνικης Τραπεζης. Το κλιμα ηταν για μια ακομη συνεδριαση υποτονικο και η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε ιδιαιτερα χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 3,2 δις. δρχ. Η τιμη της μετοχης του ΟΤΕ σημειωσε ανοδο 30 δραχμων κλεινοντας στις 3. 950 δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 9 0,77%, Ασφαλειας πτωση 0,74%, Ληζινγκ πτωση 0,60%, Επενδυσεις πτωση 4,62%, η πτωση οφειλεται στην αποκοπη μερισματος 270 δραχμων απο τις μετοχες των Επενδυσεων Χαρτοφυλακιου, Κατασκευες ανοδος 0,47%, Βιομηχανιες ανοδος 0,72%, Διαφορες πτωση 0,77%, Συμμετοχων πτωση 1,28%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 1,12%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι βροχες και οι ισχυρες καταιγιδες, στο Ιονιο, τα βορειοδυτικα και την ανατολικη Ελλαδα, οι νεφωσεις στην υπολοιπη χωρα και η πτωση της θερμοκρασιας θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι, μετριοι μεχρι ισχυροι με ταση ενισχυσης.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 24 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 28 και στα νησια 16 με 26. Συννεφια με βροχη και πιθανη καταιγιδα, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 17 με 28 και 15 με 23 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 1996 - 8:20:37