Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαιρετίζουν την ελληνική προσπάθεια - Συμβιβασμός για την τραπεζική εποπτεία
  • [02] Ομπάμα-Ρόμνεϊ σε προεκλογικά πειράγματα και αυτοσαρκασμούς
  • [03] Σαμαράς: Αναγνωρίστηκε η πρόοδος- Να επισπευστεί η εκταμίευση
  • [04] Ν. Χουντής: Θα πληρώσουμε ακριβά τις καλές κουβέντες της Μέρκελ
  • [05] Μ. Σαλμάς: Ούτε ένα φάρμακο δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση
  • [06] Μ. Ανδρουλάκης: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω τον προϋπολογισμό του υπ. Εργασίας
  • [07] Θ. Μαργαρίτης: Τα εργασιακά αποτελούν πυλώνα του αξιακού φορτίου της ΔΗΜΑΡ

    [01] Χαιρετίζουν την ελληνική προσπάθεια - Συμβιβασμός για την τραπεζική εποπτεία

    Την πρόοδο και τις προσπάθειες της Ελλάδας χαιρετίζουν οι 17 της Ευρωζώνης σε κοινό ανακοινωθέν, παράλληλα, στο κρίσιμο ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, κάτι στο οποίο αντιδρούσε έντονα η Γερμανία, επιτεύχθηκε συμβιβασμός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση του.

    Τέλος στις συζητήσεις για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ θέλει να βάλει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: «Στόχος μου είναι, αφού οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες και η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαμαρά έχει αναλάβει δεσμεύσεις, θέλω να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις και τα κεφάλαια να διατεθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά την έκθεση της τρόικας».

    Η Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό όπου συζητήθηκαν την πορεία εφαρμογής των μέτρων.

    «Όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, η Ελλάδα θα έχει μια πολύ καλή δυνατότητα να αναπτυχθεί εντός της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμη. Όμως έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά και οι Έλληνες κάνουν το παν. Καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως έχει πει και η Τρόικα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Αισιόδοξος ότι θα διαλυθεί η αβεβαιότητα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δόθηκε ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα και πιστεύω ότι όποτε έχουμε την έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα, όλες οι αμφιβολίες και η αβεβαιότητα θα διαλυθούν», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

    Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού χαιρετίζουν οι 17 της Ευρωζώνης στο κοινό ανακοινωθέν: «Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος».

    «Όσον αφορά στην Ελλάδα, πιστεύω ότι η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, στο οποίο καταλήξαμε στη σημερινή σύνοδο», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο

    Ο Αυστριακός καγκελάριος Βερνερ Φάιμαν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την παρουσίαση της έκθεσης της τρόικας θα δοθεί η χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν, να προχωρήσει η ενιαία τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη, με κεντρικό πυρήνα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος τους, μέσα στον επόμενο χρόνο να τεθεί σε λειτουργία η τραπεζική ένωση.

    Ωστόσο χρειάστηκαν δέκα ώρες διαπραγμάτευσης για να κλείσει το «μπρα ντε φερ» Γερμανίας και Γαλλίας και να τεθούν τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί και το νομικό πλαίσιο για την εποπτεία. Αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους, ώστε να είναι «αποτελεσματικά λειτουργικό» και να τεθεί σε ισχύ.

    Έτσι, περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Ευρωζώνης θα περάσουν σταδιακά σε κεντρική εποπτεία μέχρι το 2014.

    Όσο για την γερμανική ιδέα, για έναν ευρωπαίο υπερ-επίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, χαρακτηρίστηκε από γαλλικής πλευράς «απολύτως σεβαστή», διευκρινίζεται όμως ότι δεν συζητήθηκε σ' αυτή τη σύνοδο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 19:17

    Είδηση: 24201

    [02] Ομπάμα-Ρόμνεϊ σε προεκλογικά πειράγματα και αυτοσαρκασμούς

    Μια σύντομη ανάπαυλα από την προεκλογική ένταση μοιράστηκαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ, στο πλαίσιο του καθιερωμένου φιλανθρωπικού δείπνου του Alfred E. Smith Memorial Foundation, που διοργανώθηκε από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της Νέας Υόρκης. Οι δύο άνδρες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν διαφορά στήθους ανάμεσά τους, άφησαν κατά μέρος τους υψηλούς τόνους και προτίμησαν να αστειευτούν ακόμα και να αυτοσαρκαστούν, αντλώντας έμπνευση, από τί άλλο, την προεκλογική μάχη.

    Την αρχή έκανε ο ηγέτης των ρεπουμπλικανών σχολιάζοντας το πλήθος των πλουσίων παρευρισκομένων στο δείπνο που δινόταν στο Γουόλντορφ Αστόρια σε συνδυασμό με την δηλωμένη πρόθεση του Ομπάμα να αυξήσει την φορολογία των πλουσίων για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών προγραμμάτων.

    «Αναρωτιέται κανείς τι σκέφτεται: τόσο λίγος χρόνος, τόσα πολλά για αναδιανομή!» είπε ο Μίτ Ρόμνεϊ.

    Ο Ομπάμα δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, κάνοντας ένα σχόλιο για την τεράστια περιουσία του Ρόμνεϊ. «Προηγουμένως πήγα για να ψωνίσω σε κάποια καταστήματα στο κέντρο (του Μανχάταν). Υποθέτω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ πήγε για να ψωνίσει κάποια καταστήματα στο κέντρο», είπε.

    Με την αφορμή και ο Ρόμνεϊ προχώρησε σε αυτοσαρκαστικό σχόλιο αναφερόμενος στο απαραίτητο για την περίσταση επίσημο ένδυμα -φράκο και παπιγιόν- το οποίο φορούσε. «Χαίρομαι που επιτέλους η γυναίκα μου κι εγώ μπορούμε να φορέσουμε αυτά που συνήθως φοράμε στο σπίτι», αστειεύτηκε.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν εκείνος που κατά γενική ομολογία χειροκροτήθηκε περισσότερες φορές για τα αστεία του.

    Αναφερόμενος στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Ρόμνεϊ στην οποία πήρε τη ρεβάνς, απέδωσε την καλή του εμφάνιση στο ότι ήταν ξεκούραστος λόγω του «καλού ύπνου» που πήρε κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο ίδιος και ο Ρόμνεϊ έχουν κάποια κοινά πράγματα, όπως τα δεύτερα ονόματά τους. Του Ρόμνεϊ είναι Μιτ. «Θα ήθελα κι εγώ να μπορώ να χρησιμοποιήσω το δεύτερο όνομά μου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος που ονομάζεται Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην εμφάνιση του Κλιντ Ιστγουντ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου ο ηθοποιός απευθυνόταν σε μία άδεια καρέκλα, όπου υποτίθεται ότι καθόταν ο Μπαράκ Ομπάμα:. «Πάρτε τις θέσεις σας, διαφορετικά ο Κλιντ Ιστγουντ θα τούς βάλει τις φωνές», προειδοποίησε τους προσκεκλημένους ο Ομπάμα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ, BBC, CNN

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Τ. Βαλαούρα

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 15:40

    Είδηση: 24197

    [03] Σαμαράς: Αναγνωρίστηκε η πρόοδος- Να επισπευστεί η εκταμίευση

    Σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τη δήλωση στήριξης της Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε οτι «για την Ελλάδα βγήκε μια πολύ θετική δήλωση, αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο». «Επεσήμανα ότι θα πρέπει να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης γιατί η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους. Η ανεργία έχει γίνει εφιαλτική». Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε οτι δεν θα χρειαστεί και άλλη σύνοδος για την εκταμίευση της δόσης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του οτι μόλις βγεί η έκθεση της τρόικας θα προχωρήσει η εκταμίευση χωρίς άλλο διαδικαστικό ζήτημα.

    «Η πρόοδος είναι μεγάλη αλλά τίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις ή απαιτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας οτι «τροφοδοτείται από την ανεργία ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, φαινόμενα απαράδεκτα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:

    «Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη η κρίση χρέους και πως θα κάνουμε τα βήματα μπροστά για να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα.

    Στις συζητήσεις που έγιναν, εμάς μάς αφορούσαν 3 θέματα: -η προτεραιότητα στην ανάπτυξη -η χρηματοπιστωτική ένωση που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη καθώς όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα μπορεί να εκμεταλλευθεί και η Ελλάδα. Η δημοσιονομική ένωση θα δίνει το δικαίωμα σε χώρες να δανείζονται βραχυπρόθεσμα μέχρι για 3 χρόνια.

    Βρήκα κατανόηση από τις τοποθετήσεις άλλων ηγετών για την Ελλάδα. Το κλίμα έχει αλλάξει και αυτό εκφράστηκε από την επίσημη δήλωση της Ευρωζώνης, την μόνη που έγινε, για την Ελλάδα και τη θετική προοπτική. Για πρώτη φορά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, όπως πάει, μπορεί να τα καταφέρει ενώ επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

    Θέλω να ευχαριστήσω και τους 2 πολιτικούς αρχηγούς για την ενεργό συμπαράστασή τους και τη στήριξή τους. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι ήμουν μόνος μου στις Βρυξέλλες» επισημαίνοντας οτι «οι τρεις είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για να σωθεί η Ελλάδα».

    Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε επίσης τις επισκέψεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο είπε πως «δεν έχω την πολυτέλεια να πάει ο νους μου σε δευτεροβάθμιες εξισώσεις και σε πικάντικα σχόλια, ωστόσο, υπογράμμισε πως όπως κάθε κυβέρνηση προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις, όταν και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει».

    Το κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 18:54

    Είδηση: 24199

    [04] Ν. Χουντής: Θα πληρώσουμε ακριβά τις καλές κουβέντες της Μέρκελ

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των απαιτήσεων της τρόικας, καθώς και τον φόβο ότι θα πληρώσουμε ακριβά τις καλές κουβέντες της Μέρκελ, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: «Ακόμη και όταν εισπράττουμε θετικές κουβέντες, την επομένη, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απαιτήσεις. Και ενώ προηγήθηκε η καλή κουβέντα από την κα Μέρκελ, ας το πούμε έτσι, και την επόμενη η τρόικα άρχισε να ζητά πράγματα κα θαύματα, παραπάνω από ό,τι ζητούσε τις προηγούμενες μέρες που δεν είχαμε ακούσει την καλή κουβέντα. Όλο αυτό δεν νομίζω ότι θα συνοδευτεί από χαλάρωση των απαιτήσεων της τρόικα και πολύ φοβάμαι ότι αυτές τις καλές κουβέντες θα τις πληρώσουμε πιο ακριβά. Θα το δούμε τι θα σημάνει σε σχέση με την έκθεση της τρόικα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:36

    Είδηση: 24191

    [05] Μ. Σαλμάς: Ούτε ένα φάρμακο δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση

    Ούτε ένα φάρμακο από τα 11.000, περίπου, δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση, ξεκαθάρισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Μάριος Σαλμάς. Ερωτηθείς για την «τρύπα» του 1 δισ. του ΕΟΠΥΥ, που πρέπει να καλυφθεί, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τα παλιά χρέη μέχρι το τέλος του 2011.

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Μ. ΣΑΛΜΑΣ: «Αν πετύχουμε, όλα θα αυτορυθμιστούν. Η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης συνδέεται με αυτά που είναι παρενέργειες πολιτικών διαχειρίσεων των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα τα πληρώνουμε, αλλά εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Από 1η Νοεμβρίου αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο δελτίο τιμών, ο καταναλωτής θα αγοράσει φθηνότερα το φάρμακο»;

    Μ. ΣΑΛΜΑΣ: «16% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν φάρμακα που θα τα βρει στο 1/4 της τιμής. Ούτε ένα φάρμακο από τα 11.000, περίπου, δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτή η μεγάλη τρύπα του 1 δισ. του ΕΟΠΥΥ, που πρέπει να καλυφθεί, τι γίνεται»;

    Μ. ΣΑΛΜΑΣ: «Για να λύσουμε αυτό το μύθο, γιατί έχουν πολλά ειπωθεί. Αυτό αφορά τα παλιά χρέη μέχρι το τέλος του 2011. Υπήρχε νόμος στην άνοιξη που έλεγε ότι τα χρέη των μητρικών ταμείων δεν είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ, είναι χρέη που είχαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕ και ο ΟΠΑΔ. Μέχρι τέλη του 2011 είχαν μετρηθεί πριν ενταχθούν τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ πόσες οφειλές είχαν προς τρίτους και είχε βρεθεί ότι είναι 1,5 δισ. και με νόμο την άνοιξη του 2012 ψήφισε η Βουλή ότι από την δόση των 6 δισ. που θα μοιραζόταν από τους δανειστές μας στην αγορά για οφειλές προς τρίτους 1,5 δισ. θα έπαιρνε ο ΕΟΠΥΥ να πληρωθούν στους προμηθευτές».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 13:55

    Είδηση: 24190

    [06] Μ. Ανδρουλάκης: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω τον προϋπολογισμό του υπ. Εργασίας

    «Δεν δέχομαι σε μια διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα βράδυ, κάποιος να πει κόβω και ανατρέπω τις ζωές των ανθρώπων» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θέτει η τρόικα συμπληρώνοντας ότι «τα όρια ηλικίας πρέπει να ενταχθούν σε μια συζήτηση για το ασφαλιστικό».

    Κατά τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών δεν διαπραγματεύθηκε σωστά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 13:03

    Είδηση: 24174

    [07] Θ. Μαργαρίτης: Τα εργασιακά αποτελούν πυλώνα του αξιακού φορτίου της ΔΗΜΑΡ

    Τα εργασιακά αποτελούν έναν πυλώνα του αξιακού φορτίου της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις, επισήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Θεόδωρος Μαργαρίτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αντίθεση της ΔΗΜΑΡ να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, και στην πρότασή της να υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι ένας σαφής ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ, που μπήκε στην κυβέρνηση για λόγους εθνικής σωτηρίας της χώρας, σημειώνοντας ότι η συνύπαρξη αυτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να γίνουν όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές για τον εξορθολογισμό του δημοσίου, αλλά χωρίς την απειλή των απολύσεων.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Θα πρέπει σε αυτό το ζήτημα να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση και έχουμε κάνει σαφές ότι για εμάς τα εργασιακά αποτελούν έναν πυλώνα του αξιακού φορτίου της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούν να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις σε ζητήματα περικοπών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δεσμεύσεις που είχαμε για τα 11,5 δισ.»

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Εμείς είμαστε και αντίθετοι στην προσπάθεια που επιδιώχθηκε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι μικρά σε αριθμό, λόγω της φοροδιαφυγής, και αντιθέτως, εμείς ζητήσαμε να υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα, γιατί γνωρίζαμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι μπορεί να θέλουν να ευνοούν τους ισχυρούς αυτής της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Δεν μπορεί να έχει κανείς αμφιβολία ότι κάποιοι κύκλοι των τραπεζών, επειδή υπάρχει μια συρρίκνωση του τραπεζικού στελεχικού δυναμικού, σκεφτόντουσαν να περάσουν τέτοιες ιδέες».

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Εμείς έχουμε κάνει σαφές ότι στην κυβέρνηση αυτή, και ιδιαίτερα με τη ΝΔ που μας χωρίζουν μεγάλες προγραμματικές διαφορές, έχουμε υποχρεωθεί να μπούμε για λόγους εθνικής σωτηρίας της χώρας. Εάν φυσιολογικοποιηθούν τα πράγματα, αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, νομίζω ότι εμείς είμαστε ένας σαφής ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ. Η συνύπαρξή μας έχει ορισμένα πατριωτικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ένας μεγάλος ιστορικός συμβιβασμός σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, που οι προγραμματικές διαφορές είναι κατώτερες των περιστάσεων μπροστά στην ανάγκη να σωθεί η χώρα ανεξαρτήτως κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, ανεξαρτήτως υποκειμενικών σκέψεων. Επομένως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η συνύπαρξη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και οφείλει και η κυβέρνηση της ΝΔ να συνυπολογίσει σε αυτή τη συνύπαρξη και τις αντιλήψεις, και τις ευαισθησίες, και τα αξιακά φορτία των εταίρων. Δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση. Η τέχνη της συνύπαρξης σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μια άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, επομένως αυτή την άσκηση και αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να την αντιληφθεί και η ΝΔ».

    Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Η άποψη είναι ότι πρέπει να γίνουν όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές για τον εξορθολογισμό του δημοσίου, αλλά χωρίς την απειλή των απολύσεων, ο οποίος πλήττει και το αξιόμαχο των δημοσίων υπαλλήλων. Η λογική που λέει ότι ''γιατί δε βλέπετε τα χάλια του ιδιωτικού και κρατάτε το δημόσιο'' είναι μια υποκριτική λογική, ιδιαίτερα όταν εκφωνείται από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, διότι το πρόβλημα δεν είναι να προσθέσουμε ανέργους σε αυτή τη χώρα. Το πρόβλημα είναι να εξορθολογήσουμε το δημόσιο με απαραίτητες μετατάξεις, να εξασφαλίσουμε το αξιόμαχο και να μην πετάξουμε στο δρόμο ανθρώπους που έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής. Και σε τελευταία ανάλυση, είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος ο δημόσιος τομέας και δε μπορεί να ισοπεδωθεί με τον ίδιο ισοπεδωτικό τρόπο που λειτουργεί η σκληρή καπιταλιστική αγορά στον ιδιωτικό τομέα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 13:54

    Είδηση: 24189


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 October 2012 - 16:49:34 UTC