Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. Βενιζέλος: «Επιμήκυνση για να είναι βιώσιμο το χρέος»
  • [02] Ζήτημα ημερών η συμφωνία με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων
  • [03] Χαλκίδα: Η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας

    [01] Ε. Βενιζέλος: «Επιμήκυνση για να είναι βιώσιμο το χρέος»

    Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου - Harlem DΓ©sir μετά τη συνάντησή τους

    «Η Ελλάδα είναι μια ιστορία άδικων παρεξηγήσεων, υπάρχουν αρνητικά άδικα στερεότυπα που πρέπει να τα αντιστρέψουμε λέγοντας την αλήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του κ. Αρλέμ Ντεζίρ., νέου αρχηγού του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, τον οποίο επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Παρίσι. Κάθε προοδευτικός ευρωπαίος, πρόσθεσε, καταλαβαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι σε αριθμούς, πάρα πολύ μικρό για την Ευρώπη. Άρα η Ελλάδα πρέπει να γίνει εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική, και όχι απλώς εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας».

    Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ντεζίρ καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά αυτό που λέμε, είπε ο Ε. Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Θα εργασθούμε μαζί και προσωπικά και στο επίπεδο των κομμάτων μας, καθώς και με άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού νότου. Καθήκον των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε μια ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη γραμμή. Υπολογίζουμε πάρα πολύ στους νέους σχηματισμούς που μπορεί να εμφανισθούν με την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εκλογή του πριν μερικούς μήνες συμβολίζει πολλά πράγματα, δίνει ελπίδες και πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά στο επίπεδο αυτό για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα».

    Ο Αρλέμ Ντεζίρ, που βάσει της εσωκομματικής διαδικασίας θα αναγνωρισθεί επισήμως ως ο νέος γγ του κόμματος στις 18 του μήνα, δήλωσε από πλευράς του ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για την απάντηση στην κρίση.

    «Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κερδοσκόπων» είπε, «θέλουμε να τη συμφιλιώσουμε με τους λαούς της και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική. Θέλουμε να αλλάξει η ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει κατ' ευθείαν όπως η FED στην Αμερική, θέλουμε η τρόϊκα να αποδεχθεί την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα».

    Αρλέμ Ντεζίρ:« Η Ελλάδα δεν ανήκει μόνο στο ευρώ αλλά είναι μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής πορείας της Ευρώπης»

    «Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» πρόσθεσε, «δεν ανήκει μόνο στο ευρώ αλλά είναι μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής πορείας της Ευρώπης. Όλοι μαζί, Γάλλοι, Γερμανοί, Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στην απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην κρίση. Αυτή είναι η μάχη που εμείς οι Γάλλοι σοσιαλιστές θέλουμε να δώσουμε με τους Έλληνες συντρόφους μας και τους ευρωπαίους σοσιαλιστές».

    Για τη διαφωνία Λαγκάρντ -Σόιμπλε

    Ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε στο Τόκιο ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ανέφερε ότι ο ίδιος επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

    «Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα, είπε, να βγει από την κατάσταση της κρίσης και να περάσει σε ένα ξέφωτο που θα της επιτρέψει να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξανακερδίσει την ισότιμη θέση της μέσα στην ευρωζώνη».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκύπτει λόγω του ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα. Ο ίδιος θεωρεί ότι «μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα χωρίς να χρειασθεί να κουρευθούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με κανένα κοινοβούλιο κάποιου κράτους μέλους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές που αυτό το επιτρέπουν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    «Αυτό θα μας επιτρέψει στη συνέχεια, να κάνουμε την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα ύφεσης, ρευστότητας και άρα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, στην απασχόληση, στους απλούς και φτωχούς ανθρώπους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 21:54

    Είδηση: 23759

    [02] Ζήτημα ημερών η συμφωνία με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων

    Ζήτημα ημερών φαίνεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου σχεδόν καθημερινές με πρόοδο να καταγράφεται μέρα με την ημέρα.

    Το Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνεχείς συσκέψεις και επαφές για να ολοκληρώσει το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, το οποίο επιθυμεί να είναι έτοιμο και να περάσει από τη Βουλή παράλληλα με τα μέτρα.

    Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις και να δρομολογηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, έτσι ώστε να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Παράλληλα ο Πρωθυπουργός βρίσκεσαι σε συνεχή επαφή με ξένους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    Στίγμα του χρονοδιαγράμματος των αποφάσεων έδωσε από το Τόκυο ο Ολι Ρεν. «Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τροικας για το πακέτο των νέων μέτρων που θα ξεμπλοκάρει την επόμενη δόση προς τη χώρα», τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, στο Reuters τοποθετώντας την απόφαση του Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σάιμον Ο Κόνορ ο οποίος δήλωσε: «Επιθυμούμε μια καλή και ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα. Μία συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Βέβαια οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό».

    Ο «λογαριασμός» των περικοπών για το 2013 έχει ανέβει στα 9 δισ. ευρώ από 7,8 δισ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Την επόμενη διετία 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από συντάξεις, 1,7 δισ. από μισθούς, 1,2 δισ. από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και 3,7 δισ. ευρώ από περικοπές στα υπουργεία.

    Εκτός περικοπών παραμένουν τα αναπηρικά επιδόματα ενώ ο φορολογικός «μπουναμάς» θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση και για τη προώθηση διατάξεων, υπό τη μορφή τροπολογιών σε αρκετές περιπτώσεις, για τις προαπαιτούμενες δράσεις.

    Όσον αφορά τις 15.000 απολύσεις από το δημόσιο που ζητά η τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης σε συνάντηση που είχε μαζί τους ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να αποφευχθούν οι τυφλές απολύσεις. Όπως εκτιμά μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο, ο αριθμός των ακατάλληλων δημόσιων υπαλλήλων, επίορκων και κοπανατζήδων ενδέχεται να φτάσει τις 10.000.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζήτησε μετρήσιμα αποτελέσματα για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων και αποφασιστικότητα στην τήρησή τους, δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Μανιτάκης για το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

    Καλά λόγια για την Ελλάδα είχε να πει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιόργκ Ασμουσεν ο οποίος «βλέπει» ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους του 2013. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη χρονιά μπορούν να επιτευχθούν», τόνισε.

    Θετικά σχόλια αποσπά ο Πρωθυπουργός σε δημοσίευμα του περιοδικού «Economist». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Αντώνης Σαμαράς αρχίζει να κερδίζει πλέον το σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια επιλογή για τους Γερμανούς.

    Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή στις 14:00, μετά την αναβολή της συνάντησης της Παρασκευής. Συνάντηση με την τρόικα θα έχει στις 12:00 του Σαββάτου και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αναβλήθηκε για το Σάββατο η συνάντηση ΥΠΟΙΚ-τρόικας

    Πλησιάζει η συμφωνία με την τρόικα - Προς συνεδρίαση Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου

    Σημάδια ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους το 2013 βλέπει ο Άσμουσεν

    Σάιμον Ο΄ Κόνορ: Τρόικα και Ελλάδα κοντά σε συμφωνία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 21:37

    Είδηση: 23748

    [03] Χαλκίδα: Η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας

    Η Χαλκίδα, η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας, πρωτεύουσα της Εύβοιας, είναι χτισμένη στο στενό του Ευρίπου και το ένα κομμάτι της βρίσκεται στην Εύβοια και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα.

    Το όνομά της ετυμολογικά το οφείλει στον χαλκό και στα εργαστήρια χαλκού που υπήρξαν εκεί.

    Σήμερα το κάστρο Καράμπαμπα που βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της και στο λόφο Κάνηθο, μαζί με τον πορθμό του Ευρίπου και το παλιρροϊκό φαινόμενο που είναι παγκόσμια μοναδικό, είναι τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματά της.

    Στην πόλη θα περάσετε από την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πόλη της Χαλκίδας.

    Στην παραλία της πόλης θα δείτε το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα, το Κόκκινο σπίτι με τα αγάλματα που χτίστηκε το 1884, το αρχοντικό Κριεζώτη και τον Πύργο της σειρήνας - κομμάτι της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης.

    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης φιλοξενούνται ευρήματα από όλη την Εύβοια, ενώ στο Λαογραφικό μουσείο θα γνωρίσετε τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής στην πόλη και στην ύπαιθρο.

    Στην παλιά γέφυρα του Ευρίπου θα δείτε το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των νερών ανά έξι ώρες. Πρόκειται για γεωσεληνιακό φαινόμενο, που βρίσκει την ερμηνεία του στην έλξη που ασκεί η Σελήνη, αλλά και ο Ήλιος στη Γη. Οφείλεται στη διαφορά στάθμης των υδάτων μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της σεληνιακής έλξης.

    Στη Χαλκίδα, στις κοντινές παραλίες και στη Λάμψακο θα απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, ενώ η βόλτα στην προκυμαία της πόλης θα αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας.

    Κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, η Χαλκίδα γίνεται το κέντρο του κινηματογραφικού κόσμου, αφού εδώ χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest. Φέτος από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου, θα προβληθούν 60 ταινίες ντοκιμαντέρ, 20 μεγάλου μήκους και 40 μικρού μήκους, ενώ από αυτές οι 30 ταινίες κάνουν στο Φεστιβάλ την επίσημη πρεμιέρα τους.

    Η τελετή έναρξης του 6ου Φεστιβάλ -Docfest είναι αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της ταινίας «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» του 1983.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης 20 ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων σε σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και ένα αφιέρωμα για τα «60 χρόνια από την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας». Στο αφιέρωμα αυτό, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ, θα προβληθούν 2 ντοκιμαντέρ. Στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μιλήσει ο γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου καθώς και άνθρωποι του Ραδιοφώνου και της Τέχνης. Το Φεστιβάλ που είναι πλέον θεσμός για την πόλη της Χαλκίδας, εδώ και πολλά χρόνια, έχει γίνει σημείο συνάντησης των δημιουργών, προβάλλοντας καλλιτέχνες που βάζουν ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών τους. Στηρίζει και αναδεικνύει τους ανεξάρτητους δημιουργούς συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ.

    Το ταξίδι του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας θα ολοκληρωθεί με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και την προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Το χρονικό της Προσφυγιάς».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:45

    Είδηση: 23323


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 October 2012 - 20:49:47 UTC