Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τις επιθέσεις
  • [02] Υποστηρικτικός ο ρόλος της Ελλάδας
  • [03] Στη Σύρο ο Πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των νησιών
  • [04] Eurogroup: Η οριστικοποίηση συμφωνίας για την κρίση χρέους
  • [05] Πάγκαλος-Τσίπρας: Νέος γύρος οξείας αντιπαράθεσης
  • [06] Παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της χώρας
  • [07] ΟΛΠ : Παραιτήσεις στο Δ.Σ
  • [08] Επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών σε δήμους και περιφέρειες
  • [09] Απαγόρευση απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων
  • [10] Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου
  • [11] Καταγραφή στοιχείων για την τουριστική προβολή του ενιαίου Δήμου Βόλου
  • [12] Προετοιμασία Δημοκρατικής Αριστεράς στη Ζάκυνθο για το συνέδριο του κόμματος
  • [13] Μπαχρέιν: Θεωρίες για ξένες επεμβάσεις
  • [14] Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη διάγνωση του διαβήτη
  • [15] Στο 19,9% έφτασε το 2010 η διείσδυση της ευρυζωνικότητας
  • [16] Αίγυπτος: Διαμαρτυρία Ελλήνων εκπαιδευτικών
  • [17] Κατασχέσεις προϊόντων παραεμπορίου
  • [18] H πρώτη μέρα της Άνοιξης
  • [19] Εκαναν μεροκάματο 4000 ευρώ πουλώντας ηρωίνη
  • [20] Απολογία πρώην δημοτικού ταμία
  • [21] Αιχμές κατά προηγούμενων δημοτικών αρχών του Βόλου για κακοδιαχείριση
  • [22] Αντίδραση Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας για ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου
  • [23] Σύλληψη ενός ατόμου για διενέργεια παράνομου στοιχήματος
  • [24] Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Τρίπολη
  • [25] Κανονικά οι μεταφορές των μαθητών στην Ικαρία

    [01] Διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τις επιθέσεις

    Δευτερα, 21 03 2011 16:59

    Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας αλλά και στην ΕΕ, όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται από την μια πλευρά ως η μοναδική λύση για την σωστή και πιστή εφαρμογή της αποφασης του ΟΗΕ, ενώ επιφυλάξεις για την ουσία των επιχειρήσεων εκφράζουν πολλές χώρες. Τις επιχειρήσεις καταδίκασε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για νέα σταυροφορία, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρόεδρου Μεντβέντεφ. Την γρήγορη ολοκλήρωση των συμμαχικών επιδρομών στην Λιβύη ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η ΕΕ υιοθετεί νέες κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης

    Νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών "οντοτήτων" και μελών της κυβέρνησης της χώρας, ενέκριναν την Δευτέρα οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Ένδεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται στον κατάλογο των 27 ατόμων τις περιουσίες των οποίων η ΕΕ έχει "παγώσει", ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

    Επίσης εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" όπως επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες προστίθενται σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

    Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρόλο που ο ΟΗΕ, στην τελευταία απόφασή του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, έχει υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Company (NOC).

    Διάσταση απόψεων για την στρατιωτική επέμβαση

    Την ίδια ώρα όμως συνεχίζεται η διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγκαιότητα των επιθέσεων στη Λιβύη.

    Η Ιταλία αρνείται ότι ο συνασπισμός διεξάγει "ένα πόλεμο" εναντίον της Λιβύης, και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι πρόκειται για μια "ολοκληρωμένη" εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ.

    Ο Φρατίνι ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός "συνασπισμός εθελοντών".

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά τη άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ, υπερασπίζοντας τη θέση της χώρας του να μην λάβει μέρος στις επιχειρήσεις, τόνισε ότι οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενισχυμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του λιβυκού καθεστώτος, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Αντίθετα, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το ΝΑΤΟ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να συνασπιστεί για να υποστηρίξει την απόφαση του ΟΗΕ και πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της προς το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, ώστε να προστατεύσει τον λιβυκό λαό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Φινλανδικής διπλωματίας Αλεξάντερ Στουμπ απέρριψε τις επικρίσεις της Γερμανίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ η Ισπανίδα ομόλογός του Τρινιδάδ Χιμένεθ διαβεβαίωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός σέβεται "επακριβώς" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "που λέει πως όλα τα μέτρα" μπορούν να ληφθούν "για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός".

    Σύμφωνα πάντως με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου.

    Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Χέιγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αμρ Μούσα του είπε οτι συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση του ΟΗΕ, αλλά του εξέφρασε τις ανησυχίες του, για πιθανές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

    «Νομίζω ότι έγινε πολύς θόρυβος για τις δηλώσεις του Αμρ Μούσα. Θα μιλήσω μαζί του πάλι σήμερα. Μίλησα με άραβες υπουργούς Εξωτερικών χθες. Δεν διέγνωσα οποιαδήποτε χαλάρωση της απόφασής τους για την εφαρμογή της απόφασης (του ΟΗΕ)», τόνισε.

    Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποποιούνται τον ηγετικό ρόλο και μιλούν για περιορισμένη συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι είναι εκείνες που κρατούν τα ηνία των επιχειρήσεων.

    Τα γεράκια της Ουάσινγκτον κατηγορούν τον Μπάρακ Ομπάμα για δειλία, την ώρα που η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να μην προκαλέσει τον αραβικό κόσμο.

    Διγλωσσία υπάρχει ακόμη και για το εάν θα χτυπηθεί ο ίδιος ο Καντάφι. Με το Βρετανό Υπουργό Άμυνας να μην αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες αλλά τους Αμερικανούς και τους Γάλλους να το αρνούνται κατηγορηματικά, λέγοντας ότι στόχος είναι μόνο οι υποδομές του καθεστώτος.

    Την ελπίδα ότι οι εν εξελίξει συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης Καντάφι εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλεν Ζιπέ.

    Σφοδρή διαφωνία Μεντβέντεφ - Πούτιν

    Οι επιχειρήσεις στη λιβύη έφεραν ένταση στις σχέσεις του Ρώσου πρόεδρου με τον πρωθυπουργό Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει τη χρήση βίας για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, καταδίκασε τη χρήση βίας κατά μιας τρίτης χώρας τονίζοντας ότι η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι τα γεγονότα στη Λιβύη δείχνουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες.

    «Αυτό που με ανησυχεί είναι η ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις όσον αφορά τη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις», δήλωσε ενώ λίγο πριν είχε παρομοιάσει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την προσφυγή στη βία για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη με το κάλεσμα σε σταυροφορίες στη διάρκεια του Μεσαίωνα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκρινε ότι ο όρος «σταυροφορία» που χρησιμοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν απαράδεκτος.

    «Είναι απαράδεκτη η χρήση τέτοιων όρων που προκαλούν πολιτισμικό σοκ, όπως η έκφραση σταυροφορία ή άλλες παρεμφερείς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα μπορεί να τελειώσουν με χειρότερο τρόπο από την παρούσα κατάσταση. Αυτό πρέπει να το έχει καλά υπόψη του ο καθένας» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

    «Πρέπει να επιδείχνεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις δηλώσεις για τη Λιβύη», πρόσθεσε. Είναι η πρώτη φορά οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Πούτιν φαίνεται ότι διαφωνούν ανοικτά τόσο πολύ, λίγο χρονικό διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

    Κατά των αεροπορικών επιδρομών τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σομαναχάλι Μαλάια και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία και την απειλή ή τη χρήση βίας για την επίλυση των διαφορών.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Μέκκα κατά την τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε την ελπίδα οι επιθέσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει να καταλήξει σε μια κατοχή αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βορειοαφρικανικής χώρας.

    Η Τουρκία έχει ταχθεί εναντίον της επέμβασης στη Λιβύη και έχει ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ - REUTERS Είδηση: 64003

    [02] Υποστηρικτικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Δευτερα, 21 03 2011 15:24

    Υποστηρικτικός θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας θα προχωρήσει σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες και ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν θα μετάσχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις, της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να θεωρεί σωστή την απόφαση της συμμαχίας, και την αριστερά να καλεί την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στην κρίση στην Λιβύη. Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας στην κρίση, θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή ο Πρωθυπουργός μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

    Η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ωστόσο αναφέρει, ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών της υποχρεώσεων, μετά και την απόφαση του συμβουλίου Ασφαλείας προχωρεί σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες.

    Σε συνέντευξή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα οπλικά του συστήματα δεν μπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια. Επίσης τονίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε μία διπλωματική διαμεσολάβηση και μία πολιτική λύση.

    Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ ότι στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών θα θέσει σε διαθεσιμότητα τη βάση της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, μιας φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

    «Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες, καθώς η Ελλάδα σέβεται το ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και συμμετέχει. Η συμμετοχή της Ελλάδας έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα», σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του στη σύνοδο των Παρισίων, το Σάββατο κρατά ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμα και τώρα, της διπλωματικής οδού.

    «Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, βασικό θέμα συζήτησης του οποίου ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη.

    Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

    Η ΕΕ επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. «Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που θα δοκιμάσει και την ενότητα, και την ετοιμότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των αραβικών χωρών.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή συζητείται η εμπλοκή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

    « Η κυβέρνηση στηρίζει και έχει ουσιαστική συμμετοχή στο πόλεμο κατά της Λιβύης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που έχει εξαπολύσει και τον άγριο πόλεμο στα λαϊκά δικαιώματα. Υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τις διεθνείς συμμαχίες της. Η συμμετοχή στους πολέμους, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζει στο εσωτερικό, για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει και τη συναίνεση της ΝΔ και άλλων κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος», υποστήριξε το ΚΚΕ.

    «Οι Αμερικανοί και η παρέα τους χτυπάνε, ενώ Ρωσία, Κίνα και Ινδία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές.Ίσως έχουμε εξελίξεις και πέρα απ' τη Λιβύη», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    «Η συμμαχία Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Είναι ολοφάνερο, και για τους πιο δύσπιστους, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούν στην «προστασία αμάχων», αλλά στρέφονται εναντίον αμάχων. Με τον πόλεμο δεν θα αποκτήσει ο λαός της Λιβύης τα δημοκρατικά δικαιώματα που του στερούν και τον έλεγχο της χώρας του και του πλούτου της. Η διαπραγμάτευση -που δεν έγινε-, η πίεση προς το καθεστώς -που δεν ασκήθηκε- θα ήταν τα πρόσφορα μέσα», επισημαίνει από την πλευρά του ο Συνασπισμόςκαι καλεί την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο και να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λιβύης.

    Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Απαιτείται πραγματική κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι σε δημοκρατική κατεύθυνση», επισημαίνει επίσης ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της αριστεράς εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή τη στάση τους στο θέμα της Λιβύης.

    "Υπενθυμίζουμε και καταδικάζουμε τη στάση και τις εκλεκτικές συγγένειες του ΠΑΣΟΚ μ' αυτό το καθεστώς επί τρεις δεκαετίες. Καταδικάζουμε, επίσης, την υποκριτική και την φιλο-ολοκληρωτική στάση των κομμάτων της αριστεράς προς το γενοκτόνο αυτό καθεστώς", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - NET FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στη Λιβύη

    Είδηση: 63990

    [03] Στη Σύρο ο Πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των νησιών

    Δευτερα, 21 03 2011 13:01

    Πρόσκληση προς όλους για συμμετοχή στην προσπάθεια να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος απηύθυνε ο πρωθυπουργός από την Σύρο. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να συζητήσει με εκπροσώπους φορέων του Νοτίου Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν την συνολικότερη αναπτυξιακή πορεία του νησιωτικού χώρου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας οι αλλαγές που γίνονται»

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε το πρόγραμμα των επισκέψεων του από τα Ναυπηγεία Σύρου «Νεώριον», όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Κώστας Κοκκάλας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, τα οποία ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τα υπόλοιπα επιμελητήρια των Κυκλάδων, για τα προβλήματα των νησιών. «Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, παρουσίασε στον πρωθυπουργό και στο κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το Επιμελητήριο για την ανάπτυξη του νομού και των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πολύ σημαντικό έργο και το χαρακτήρισε δείγμα της μετατροπής των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών που προέρχονται από τη νησιωτική φύση των κοινωνιών -όπως των κυκλαδίτικων νησιών- σε προτερήματα.

    Επιπλέον, χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ως προς αυτό, την αξιοποίηση των τεχνολογιών και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ψηφιακό σχολείο καθώς επίσης και στην ευκολότερη πρόσβαση, μέσω Ίντερνετ, στον τουρισμό.

    Όσον αφορά στη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης τη χαρακτήρισε σαν ένα είδος ηλεκτρονικής συμμετοχικής δημοκρατίας.

    Αμέσως μετά είχε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με επίκεντρο τις προοπτικές ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι «παλεύουμε καθημερινά γι' αυτή την Ελλάδα, που έρχεται όλο και πιο κοντά». «Αυτές οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές, είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και υπογράμμισε «όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της καλοκαίρι, πρέπει από σήμερα να προετοιμάζεται, να κάνει μεγάλες αλλαγές, γι' αυτό εμείς σήμερα κοπιάζουμε και σπέρνουμε για να έχουμε αύριο καρπούς».

    Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να χτίσει μια διαφορετική Ελλάδα από εκείνη της κρίσης, της μιζέριας και της ταλαιπωρίας, υπογραμμίζοντας ότι δίνει τον αγώνα όπως τον έδωσε και στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου αποφασίστηκαν σημαντικές για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θέλουμε να επικυρωθούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις αποφάσεις της συνόδου για τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά και θα ηρεμήσουν οι αγορές σε ότι αφορά το χρέος. Χαρακτήρισε δε αυτές τις αποφάσεις ως επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου που όμως απέδωσε καρπούς, χάρη στην αυταπάρνηση των Ελλήνων.

    «Είναι δύσκολες οι εποχές, κανείς δεν το αρνείται, ούτε εγώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει με επιμονή και υπομονή για την αντιμετώπιση του βάρους που άφησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις.

    «Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή, όχι απλά με διαμαρτυρία, αλλά με τη δημιουργικότητα όλων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για να σώσει τελικά τη χώρα ώστε να μην έχουν τα παιδιά μας βάρη και εξαρτήσεις.

    Παράλληλα σημείωσε ότι χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς μαζί να δουλέψουν για να φτιαχτεί κάτι καλύτερο, ενώ αναφέρθηκε και τις αντιδράσεις, που όπως είπε, υπάρχουν σχετικά με την προσπάθεια για συνενώσεις σχολείων. Και πρόσθεσε ότι απέναντι σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την Παιδεία και την Υγεία στις περιφέρειες. Μίλησε δε για μικροσυμφέροντα και νοοτροπίες που μπλοκάρουν τις αλλαγές.

    Αναφερθείς στη Σύρο καθώς επίσης και στα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου αλλά και γενικότερα, σημείωσε ότι «καλούμαστε τη νησιωτικότητα και τις εγγενείς αδυναμίες της να τις μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα» και συμπλήρωσε ότι το κάθε νησί έχει τεράστιο πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος και τόνισε ότι πρέπει όλες οι περιοχές να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

    «Θα είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να «καλλιεργήσουμε» ότι καλύτερο έχουμε. Έτσι μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, και όχι με δάνειες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα», είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα δημοκρατικό, εθνικό και ευημερίας.

    Ακόμη τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια αρχή, όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και κάλεσε τις αρχές της περιφέρειας να παρουσιάσουν περισσότερες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την αποκέντρωση, τηρώντας πάντα τη διαφάνεια, ενώ τους ζήτησε να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν μια στρατηγική αναπτυξιακής ταυτότητας, για κάθε νησί ξεχωριστά.

    Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, μίλησαν για τα προβλήματα της Περιφέρειας. Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε μεταξύ άλλων να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για την περιφέρεια.

    Ένταση σε διαμαρτυρία μαθητών-φοιτητών

    Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, 300 περίπου άτομα, -μαθητές ,φοιτητές και εργαζόμενοι,- όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των συνενώσεων των σχολείων.

    Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το μέγαρο του ΟΤΕ όπου πήγε ο πρωθυπουργός για την τηλεδιάσκεψη με τους φορείς των άλλων νησιών. Εκεί τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια και κομμάτια από μάρμαρα και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63983

    [04] Eurogroup: Η οριστικοποίηση συμφωνίας για την κρίση χρέους

    Δευτερα, 21 03 2011 11:44

    Τις τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, που προβλέπουν επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και μείωση του επιτοκίου θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από το Ταμείο Στήριξης, ενώ ο κ. Παπακωσταντίνου θα συζητήσει και για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων.

    Προετοιμασία του εδάφους για τη Σύνοδο Κορυφής

    Οι υπουργοί οικονομικών καλούνται σήμερα να αποσαφηνίσουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τόσο στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όσο και στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

    Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων, στη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια δανεισμού. Οι μικρές διαφορές που υπήρξαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει σήμερα να εξαλειφθούν, ούτως ώστε η λεγόμενη «Συνολική Λύση» να είναι έτοιμη προς επικύρωση από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.

    Ειδικότερα, οι Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν με ποιους τρόπους θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητά του EFSF από τα 250 δις. ευρώ στα 440 δις. ευρώ και του ESM στα 500 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων να γίνει με την αύξηση των εγγυήσεων από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, αφορά την Ιρλανδία. Το Δουβλίνο ζητά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως ακριβώς αποφασίστηκε για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δέχεται να αυξήσει τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων που του θέτουν ως όρο οι εταίροι του. Στο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις στον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας για τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων, η οποίο διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στη χώρα (12,5%, έναντι 26,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη).

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από τα τρία έτη στα επτάμιση, όσο και η μείωση του επιτοκίου από το 5,2% στο 4,2%, αποφασίστηκαν επί της αρχής στις 11 Μαρτίου και αναμένεται να επικυρωθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

    Εξάλλου, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup. Παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανήγγειλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η χώρα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τις αγορές, ενώ παράλληλα, διανύει περίοδο πολιτικής κρίσης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

    Από την πλευρά τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών, που συνέρχονται και αυτοί σήμερα, θα εξετάσουν το θέμα της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, κατά τρόπον που να επιτρέπει τη δημιουργία του μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM) από το 2013 και μετά.

    Τέλος, σημαντική πτυχή της σημερινής διαπραγμάτευσης παραμένει η νομική μορφή που θα πάρει το «Σύμφωνο για το ευρώ». Στις 11 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στο δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στο φορολογικό, το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό. Συμφώνησαν, επί της αρχής, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης, προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63951

    [05] Πάγκαλος-Τσίπρας: Νέος γύρος οξείας αντιπαράθεσης

    Δευτερα, 21 03 2011 18:24

    Νέα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πυροδότησαν οι αιχμηρές δηλώσεις του πρώτου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ και η φρασεολογία του Προέδρου του τον θέτουν σε κίνδυνο, αποτελώντας υπόδειξη για τη δολοφονία του. Ο κ. Πάγκαλος με αφορμή τα επεισόδια σε βάρος του στην Κερατέα υποστήριξε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή πλήρωσε Αλβανούς ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην επίθεση που δέχθηκε. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον κ. Πάγκαλο για χυδαίο και προβοκατόρικο λόγο και ρόλο και επισημαίνοντας στον κ. Παπανδρέου ότι χρεώνεται εκείνος προσωπικά, τη συμπεριφορά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης όσο επιμένει να μην την αποδοκιμάζει. Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ωστόσο επισήμανε ότι γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων και κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και να περιφρουρήσουν την ομαλότητα στον πολιτικό βίο και την παρουσία πολιτικών σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις κρίνουν ότι πρέπει να παρίστανται».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σκληρή επίθεση

    Λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Μega".

    «Με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας σήμερα στον Τύπο, οδηγεί στη δολοφονία μου και τον προειδοποιώ ότι θα έχει ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη εναντίον μου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει την πολιτική στρατηγική του «μπάχαλου».

    Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τη δημοκρατική ομαλότητα, τονίζοντας ότι η στάση και η συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου, η οποία «ξεπερνά κάθε όριο ανοχής» φέρνει στο νου «εποχές όπου η δημοκρατία ήταν σε κίνδυνο και κάποιοι προετοίμαζαν το έδαφος για αντιδημοκρατικές πρακτικές ενάντια στις δυνάμεις της αριστεράς.»

    Υπενθύμισε μάλιστα τέσσερα περιστατικά τα οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρέωσε ψευδώς στον ΣΥΡΙΖΑ: τη βίαιη επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ, το τραγικό περιστατικό του εμπρησμού της MARFIN, τις διαμαρτυρίες εναντίον του στο Παρίσι και την επίθεση εναντίον του στην Κερατέα.

    «Παρά τις διαψεύσεις και στα τέσσερα αυτά περιστατικά, ο κ. Πάγκαλος όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά επέμεινε να χυδαιολογεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ένας γραφικός πολιτικός σχολιαστής που έχει το ακαταλόγιστο να επιτίθεται κατά πάντων», χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του «όνειδος για τη δημοκρατία».

    «Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε συκοφαντική επίθεση ή προβοκάτσια στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσουμε πως έχει την συμφωνία και την κάλυψή σας» καταλήγει ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα της Κερατέας ο κ. Πάγκαλος επέμεινε ότι οργανώνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωσαν «20 Αλβανούς, οι οποίοι ήταν και οι χυδαιότεροι στην επίθεση εναντίον του, για να τους δει το αφεντικό τους».

    Σχετικά με την καταγγελία ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του σημειώνει ότι οι δύο πολίτες που κατονόμασε ο κ. Πάγκαλος ως υποκινητές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Μάκης Βορίδης ο οποίος είπε ότι κακώς στοχοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντίδραση των κατοίκων της Κερατέας είναι διακομματική, δεν αφορά μόνο ένα πολιτικό χώρο», ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ FM.

    Ο κ. Πάγκαλος, δήλωσε πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστου, στρεφόμενος κατά του προσώπου που δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι εκείνος τον προπηλάκισε στα Καλύβια. Όπως είπε θα ζητήσει από την εν λόγω εφημερίδα τα στοιχεία του προσώπου που προέβη σε αυτές τις δηλώσεις λέγοντας πως η δικαιοσύνη θα κρίνει αν είναι δημοσιογραφικό απόρρητο να ξέρεις ποιος έχει διαπράξει ένα αδίκημα και να τον καλύπτεις.

    Πεταλωτής: Δεν θα επιτραπεί η επαναφορά «από καμία, πολιτική δύναμη» του φαινομένου των «αγανακτισμένων πολιτών»

    «Δεν θα σχολιάσω αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος, προφανώς έχει τους λόγους του, τις προτάσεις του και τους ισχυρισμούς του, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο κ. Πάγκαλος γίνεται δέκτης μίας απαράδεκτης συμπεριφοράς επανειλημμένως και αυτό δεν έχει σχέση ούτε με την άσκηση πολιτικής, ούτε με την ειρηνική και λογική διαμαρτυρία των πολιτών» ήταν η σχετική αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.

    «Το μήνυμά μας είναι ότι θα είμαστε παντού, αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται παντού για να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών, εμείς ασκούμε την πολιτική εξουσία και είμαστε κυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν θα επιτραπεί η επαναφορά «από καμία, μα καμία, πολιτική δύναμη» του φαινομένου των «αγανακτισμένων πολιτών» και πρόσθεσε ότι «η ιδεολογία αυτών που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες συνίσταται στο να απομακρυνθούν οι πολιτικοί και ιδίως η κυβέρνηση από τους πολίτες».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, «τουλάχιστον αυτές που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο», να καταδικάσουν ρητά και κατηγορηματικά αυτά τα φαινόμενα «που διαφεύγουν και δεν έχουν καμία σχέση με την εκδήλωση κάποιας διαμαρτυρίας».

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega Είδηση: 64010

    [06] Παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της χώρας

    Δευτερα, 21 03 2011 14:51

    Τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που σχεδίασε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο χάρτης καταγράφει της πραγματικές υγειονομικές ανάγκες σε κάθε περιοχή, καθώς και τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με βάση αυτές τις ανάγκες θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων.

    «Το ΕΣΥ θα πρέπει να επανιδρυθεί στις πραγματικές του ανάγκες», δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε πως την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις, ενώ την 1η Ιουλίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    "Τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά"

    Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση. Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας. Οι δείκτες καταγράφουν επίσης την κατανομή υπηρεσιών υγείας, την προσφορά και ζήτηση, αλλά και την αιτία αυτής της ζήτησης.

    «Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», είπε ο κ. Κυριόπουλος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, ωστόσο τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων, πρόσθεσε.

    Παρουσίασε, ωστόσο, και κάποια αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τη συμπεριφορά των πολιτών. Η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011. Από 24 τσιγάρα ημερησίως, σήμερα βρισκόμαστε στα 19. Πτώση υπάρχει και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.

    Είδηση: 63987

    [07] ΟΛΠ : Παραιτήσεις στο Δ.Σ

    Δευτερα, 21 03 2011 18:33

    Παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ο Νίκος Μουστάκης και ο Άλκης Κορρές.

    Την αντίθεσή του ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ για την ενεργοποίηση του όρου περί «φιλικής διευθέτησης» μεταξύ ΟΛΠ και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά -Cosco, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουστάκης. Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΛΠ του Εμπορευματικού του Σταθμού στην Cosco υπάρχουν «γκρίζα σημεία» που θα πρέπει να επιλύσουν οι δύο πλευρές.

    Αν δεν βρεθεί μάλιστα λύση, η υπόθεση θα πάει σε διαιτησία για έξι μήνες που θα γίνει στον Πειραιά αλλά με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ναυτιλιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια «φιλική διευθέτηση» ίσως προκαλέσει de facto αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης, κάτι που πιθανόν να επιδιώκει η κινεζική πλευρά.

    Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους και το μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ, Αλ. Κορρές.

    Από τη θέση του δ/ντος συμβούλου του ΟΛΠ Logistics αποχώρησε, επίσης, προκειμένου να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα, ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Νικολούλιας. Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες ίδρυσης της εταιρείας τις οποίες προσέφερε και τον κάλεσε να παραμείνει ως σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.

    AΠΕ Είδηση: 64011

    [08] Επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών σε δήμους και περιφέρειες

    Δευτερα, 21 03 2011 18:36

    Την τακτική επιχορήγηση, για το μήνα Μάρτιο, προς τις Περιφέρειες της χώρας, θα καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου. Το ποσό των 19.160.568 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση, δίδεται αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών.

    Εξάλλου, με άλλη απόφασή του, ο κ. Ντόλιος ενισχύει τους Δήμους της χώρας με το ποσό των 7.664.271 ευρώ, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών πληρωμής μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΠ (κλάδος διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών).

    AΠΕ Είδηση: 64012

    [09] Απαγόρευση απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων

    Δευτερα, 21 03 2011 18:52

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

    Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Πρίνου - Καβάλας και Αγ. Κωνσταντίνου - Σποράδων. Στην περιοχή Κεραμωτής -Λιμένα Θάσου τα δρομολόγια διεξάγονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επιπλέον, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο - Αντίρριο.

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Αργοστόλι, Αιδηψός -Αρκίτσα, Ωρωπός - Ερέτρια και Παλούκια - Σαλαμίνα.

    AΠΕ Είδηση: 64013

    [10] Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου

    Δευτερα, 21 03 2011 12:48

    Κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου με αφορμή την καθυστέρηση στην καταβολή του 2ου 15θημέρου του Μαρτίου. Συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου πραγματοποιούν από το πρωί ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο κρατώντας μαύρες σημαίες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Σε δηλώσεις του στο σταθμό μας ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε ότι θα ζητήσει από την ΚΕΔΚΕ την σύγκλιση γενικής συνέλευσης για τη λήψη απόφασης για το ζήτημα που έχει προκύψει ενώ σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί λύση θα παραδώσει τα κλειδιά του Δήμου στη Βουλή. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος έχει ήδη ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσει να καλύψει και τη μισθοδοσία σ' ένα δήμο που έχει πολύ μεγάλα χρέη.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 63982

    [11] Καταγραφή στοιχείων για την τουριστική προβολή του ενιαίου Δήμου Βόλου

    Δευτερα, 21 03 2011 19:27

    Συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των τοπικών ενοτήτων του νέου Δήμου Βόλου και του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, με στόχο την βελτίωση της τουριστικής προβολής της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, δημοτικής δυμβούλου, κας Σούλας Μπαρτζιώκα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

    Προκειμένου, το Κέντρο Τουριστικής Προβολής, να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών ενιαίας τουριστικής πληροφόρησης, στους επισκέπτες του ενιαίου Δήμου Βόλου, με μεθοδικό, οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, αποφασίστηκε να γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα.

    Ειδικότερα, προγραμματίζεται να γίνει αναλυτική καταγραφή στοιχείων που αφορούν το προφίλ των οικισμών, τα τουριστικά αξιοθέατα, τις τουριστικές υποδομές και τα καταλύματα που λειτουργούν στα όρια του νέου Δήμου. Σκοπός είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της περιοχής, ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένη πληροφόρηση στον επισκέπτη για το σύνολο των επιλογών που έχει στη διάθεσή του.

    Για την καταγραφή των στοιχείων συστήθηκε ομάδα αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία συμμετέχουν συγκεκριμένα οι πρόεδροι όλων των τοπικών ενοτήτων και κοινοτήτων, στελέχη των συνενωθέντων δήμων, μέλη τοπικών πολιτιστικών ή άλλων συλλόγων, η Πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, στελέχη του κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, καθώς και οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι. Στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση του άτυπου δικτύου, παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την προσπάθεια, όπως η αξιοποίηση του υλικού της τουριστικής απογραφής για την έκδοση οδηγών πληροφόρησης, την δημοσίευση στην τουριστική ηλεκτρονική σελίδα, την γενικότερη τεκμηρίωση προτάσεων, την υποστήριξη εκθέσεων και δράσεων προβολής. Είδηση: 64015

    [12] Προετοιμασία Δημοκρατικής Αριστεράς στη Ζάκυνθο για το συνέδριο του κόμματος

    Δευτερα, 21 03 2011 14:11

    Με ανακοίνωση της, η πολιτική κίνηση Ζακύνθου της Δημοκρατικής Αριστεράς, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματός και της εναλλακτικής δημοκρατικής πολιτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση.

    Η εκδήλωση, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ στη Ζάκυνθο, Ανδρέας Κλαυδιανός, εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει το κόμμα στην πορεία προς το 1ο ιδρυτικό του συνέδριο, να φέρει την πολιτική κοντά στους πολίτες και τους πολίτες κοντά στην πολιτική. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Ανδρέα Νεφελούδη μέλος της Π.Π.Ε και υπεύθυνου του τμήματος Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜ.ΑΡ, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις7:30 μμ στο Ξενοδοχείο ΝΤΙΑΝΑ (πλατεία Αγίου Μάρκου), ενώ, όπως είπε, ο κ. Κλαυδιανός στις 27 Μαρτίου στις 11 το πρωί στα γραφεία του κόμματος, θα γίνει ψηφοφορία των προγραμματικών θέσεων και των αντιπροσώπων στο συνέδριο.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 63985

    [13] Μπαχρέιν: Θεωρίες για ξένες επεμβάσεις

    Δευτερα, 21 03 2011 18:59

    Την άποψη ότι οι εξελίξεις στο Μπαχρέιν και οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης είναι «ξένη συνωμοσία», διατύπωσε ο ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, μιλώντας σε στρατιώτες. Τοποθέτησε μάλιστα την έναρξη της συνωμοσίας στα 20 με 30 χρόνια πίσω, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες εφαρμογής του σχεδίου ανατροπής του, αλλά και ότι το σχέδιο αυτό προέβλεπε επέκταση των ανατροπών και σε γειτονικά κράτη.

    Στην ομιλία του ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, ευχαρίστησε τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που τον βοηθούν στην αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών, αναφερόμενος στους 1.000 στρατιώτες από τη Σαουδική Αραβία, τους 500 αστυνομικούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη ναυτική δύναμη από το Κουβέιτ, ενώ δυνάμεις θα στείλει και το Κατάρ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εξεγερμένοι στο Μπαχρέιν, ανήκουν κυρίως στη σιιτική μειοψηφία, που ζητά πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την οποία ο βασιλιάς του Μπαχρέιν θεωρεί υποκινούμενη από το Ιράν. Ήδη έχει απελαθεί ο πρεσβευτής του Ιράν, ενώ το Ιράν σε αντίποινα απέλασε έναν διπλωμάτη του Μπαχρέιν και ζήτησε την αποχώρηση των σαουδαραβικών ενισχύσεων από το Μπαχρέιν.

    Σε δηλώσεις του γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC) Αμπντουλραχμάν Αλ Ατίγια, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ενισχύσεις προς το Μπαχρέιν, δήλωσε ότι: «το GCC απορρίπτει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές του υποθέσεις. Μεταξύ των χωρών που παρεμβαίνουν είναι και το Ιράν».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Είδηση: 64014

    [14] Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη διάγνωση του διαβήτη

    Δευτερα, 21 03 2011 18:14

    Υγεια

    Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Για πρώτη φορά τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να εντοπίζουν πρόωρα εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ένα νέο αιματολογικό διαγνωστικό τεστ πιστεύεται ότι θα μπορεί στο μέλλον να ανιχνεύει το διαβήτη μέχρι και δέκα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

    Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, υπό τον Τόμας Γουάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", εστίασαν την προσοχή τους στις μεταβολές που παρατηρούνται σε μια ομάδα συγκεκριμένων χημικών μεταβολιτών (μορίων τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία του μεταβολισμού στο σώμα), που βρίσκονται στο αίμα και συσχετίζονται με την πάθηση, η οποία συνδέεται με τη διαταραχή της ορμόνης ινσουλίνης.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα πέντε αμινοξέων, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς μεταξύ τους, «δείχνουν» την εμφάνιση του διαβήτη. Όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των αμινοξέων, έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να βασιστούν σε αυτούς τους νέους βιολογικούς δείκτες για να προβλέπουν πρόωρα την εκδήλωση της πάθησης.

    Ο διαβήτης τύπου 2 πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τα περιστατικά του πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία κ.α. Η πάθηση μπορεί να μην διαγνωστεί για αρκετά χρόνια, με συνέπεια να γίνει αντιληπτή μόνο όταν προκαλέσει άλλες επιπλοκές στην υγεία.

    Η ανάπτυξη ενός έγκαιρου διαγνωστικού τεστ θα επιτρέψει, ακριβώς, την ανίχνευση της νόσου πριν προλάβει να απορρυθμίσει τον οργανισμό, με πιθανές συνέπειες προβλήματα στην καρδιά, τα νεφρά, εγκεφαλικό, τύφλωση, ακρωτηριασμό, κ.α.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64008

    [15] Στο 19,9% έφτασε το 2010 η διείσδυση της ευρυζωνικότητας

    Δευτερα, 21 03 2011 17:57

    Στο 19,9% του πληθυσμού έφτασε στο τέλος του 2010 η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας, καθώς ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων έφτασε τις 2.252.653, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Παρά το γεγονός ότι, στη διάρκεια του 2010, η ευρυζωνική διείσδυση της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,9 γραμμές ανά 100 κατοίκους, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (3,58 γραμμές ανά 100 κατοίκους), η χώρα μας στα μέσα του 2010 αποτελούσε το δεύτερο ταχέως αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κράτος, με ρυθμό αύξησης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Με βάση την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς, η Ελλάδα βελτίωσε στο τέλος του 2010 τη θέση της, ξεπερνώντας τη Λετονία και ανεβαίνοντας στην 22η θέση, ενώ αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης, μπορεί μέχρι το τέλος του 2011 να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, ξεπερνώντας έως και δύο ακόμη χώρες.

    Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών 3ης γενιάς, που αξιοποίησαν υπηρεσίες δεδομένων 3G, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου τριμήνου, φθάνοντας τους 2.786.540 (διείσδυση στον πληθυσμό 24,6%, έναντι 23,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010).

    Από αυτούς, οι 289.316 κάνουν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από φορητούς υπολογιστές μέσω δικτύων 3G, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (διείσδυση στον πληθυσμό 2,6%, έναντι 2,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010). Σημειώνεται ότι οι γραμμές αυτές δεν συνυπολογίζονται στην ευρυζωνική διείσδυση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64007

    [16] Αίγυπτος: Διαμαρτυρία Ελλήνων εκπαιδευτικών

    Δευτερα, 21 03 2011 17:48

    Tις διαμαρτυρίες τους εξέφρασαν με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Φώφη Γεννηματά, οι αποσπασμένοι στο Κάιρο εκπαιδευτικοί, διότι διαπίστωσαν περικοπή μέρους των αποδοχών τους για το διάστημα της κοινωνικής έκρηξης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

    Για μερικές ημέρες τα σχολεία είχαν μείνει κλειστά και όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Καΐρου, κόπηκαν περίπου 500 ευρώ από κάθε εκπαιδευτικό.

    Η εισήγηση των αρμοδίων υπαλλήλων στην Αθήνα για την περικοπή, του επιμισθίου κατά τα 2/3, βασίστηκε σε διατάξεις του νόμου 2413/17-6-1996.

    Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε και προς τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Γιάννη Σταυρόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή.

    Στο ομόφωνο ψήφισμά τους, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Κάιρο τονίζουν μεταξύ άλλων ότι: «Σας υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες εκείνες βρεθήκαμε σε κίνδυνο και ότι η κατάσταση στο Κάιρο είναι ακόμα αρκετά επικίνδυνη, με ισχύ στρατιωτικού νόμου, νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, συμμορίες κακοποιών που επιτίθενται σε μεμονωμένα άτομα και σπίτια, συμπλοκές με νεκρούς κ.λπ.

    Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα καταβολής ολόκληρου του επιμίσθιου για τις μέρες που οι εκπαιδευτικοί ήταν στην Ελλάδα. Η τυχόν περικοπή μάς φέρνει σε δύσκολη οικονομική θέση και απαξιώνει το επιπλέον έργο που προσφέρουμε».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 64006

    [17] Κατασχέσεις προϊόντων παραεμπορίου

    Δευτερα, 21 03 2011 17:05

    Δύο αποθήκες με προϊόντα «μαϊμού», εντόπισαν οι αρχές στην περιοχή του Κεραμεικού στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Ακαδήμου 18 και 9. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η ακριβής καταμέτρηση των προϊόντων, ο κύριος όγκος τους, ήταν ρολόγια και είδη ένδυσης απομιμήσεις γνωστών εταιρειών.

    Εκτός των δύο αποθηκών, έχουν εντοπιστεί άλλες εννέα αποθήκες και ένα πολυώροφο κτήριο, στην οδό Πειραιώς με αντίστοιχα προϊόντα συνολικής αξίας πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Τα ήδη κατασχεθέντα προϊόντα απομιμήσεων καταστράφηκαν από τις αρχές. Τα μικτά κλιμάκια που πραγματοποιούν τους ελέγχους στελεχώνονται από την αστυνομία, προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παραεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

    Μόνο μέσα στο 2010, πραγματοποιήθηκαν 2.164 κατασχέσεις εμπορευμάτων κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 663.400 είδη «μαϊμού», ενώ για τις δραστηριότητες αυτές επιβλήθηκαν 519 διοικητικά πρόστιμα.

    Η «ακτινογραφία» των κατασχεθέντων του 2010 είναι: 15.766 οικιακά σκεύη, 155.252 είδη ένδυσης και υπόδησης, 58.741 τσάντες, πορτοφόλια και ρολόγια, 33.985 οπτικά και γυαλιά ηλίου, 84.098 cd και dvd, 16.027 τουριστικές κάρτες, 15.989 αναπτήρες και άλλα 249.410 διάφορα είδη.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 64002

    [18] H πρώτη μέρα της Άνοιξης

    Δευτερα, 21 03 2011 17:02

    Ίσως ο καιρός στη χώρα μας να μην το μαρτυρά, αλλά η αρχή της άνοιξης είναι γεγονός για το βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καθώς η εαρινή ισημερία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, σηματοδότησε την έναρξη της νέας εποχής. Η αλλαγή των εποχών καθορίζεται από τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Η πρώτη μέρα της άνοιξης ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος. Φέτος, στο βόρειο ημισφαίριο, η εαρινή ισημερία έλαβε χώρα στις 23.21 ώρα Γκρίνουιτς το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή στη 1:21 ώρα Ελλάδος, χαράματα Δευτέρας.

    Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.

    Στις ισημερίες -όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη- η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του. Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο. Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η κάθε μια).

    Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.

    Η μέρα, που έχει φτάσει στην μικρότερη διάρκειά της στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει μετά να μεγαλώνει σιγά-σιγά (μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή) και σταδιακά με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι την εαρινή ισημερία (οπότε η επόμενη μέρα είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από την προηγούμενη). Μετά την εαρινή ισημερία -οπότε μέρα και νύχτα έχουν «ισοπαλία»- η μέρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με επιβραδυνόμενο πια ρυθμό, ώσπου στο θερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της μέρας φτάνει στο μέγιστο σημείο της και, από τότε, αρχίζει σιγά-σιγά να μικραίνει.

    Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

    Με βάση το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε καθιερώσει ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας, η εαρινή ισημερία έφτανε κάθε χρόνο 11 λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα το έτος 1500 η ισημερία να έλαβε χώρα στις 11 Μαρτίου. Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ο πάπας Γρηγόριος 13oς εισήγαγε το 1582 το λεγόμενο πλέον Γρηγοριανό ημερολόγιο, που είναι ακριβέστερο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64001

    [19] Εκαναν μεροκάματο 4000 ευρώ πουλώντας ηρωίνη

    Δευτερα, 21 03 2011 17:26

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, οι οποίοι μετά από δίμηνη καθημερινή παρακολούθηση και κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες κατάφεραν να συλλάβουν δύο αλβανούς, ηλικίας 32 και 25 ετών, οι οποίοι διέμεναν στη Λαμία και να κατασχέσουν ποσότητα ηρωίνης βάρους 600 γραμμαρίων -υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με 9000 δόσεις, αξίας 180.000 ευρώ- σε «καβάντζα» στην Κοκκίνα του Αλμυρού. Οι δύο αλβανοί φέρονται ως βασικοί προμηθευτές ηρωίνης τοξικομανών του Βόλου. Πουλούσαν καθημερινά, όπως υπολογίζεται και παραδέχθηκαν στην προανάκριση, περίπου ένα κιλό ηρωίνη κάνοντας μεροκάματο 3000 έως 4000 ευρώ. Ερχονταν κάθε μέρα από την Λαμία και συναλλάσσονταν με επτά έως οκτώ άτομα από τη Μαγνησία στα οποία πουλούσαν ναρκωτικά. Οι συναλλαγές γίνονταν σε διαφορετικά σημεία, πάντα όμως ερημικά και σε περιοχές του Αλμυρού, από τις 7 έως 8 το απόγευμα. Η σύλληψή του έγινε σε αστυνομικό μπλόκο στα διόδια της Πελασγίας και ενώ έρχονταν στον Αλμυρό για να συναντηθούν με πελάτες τους. Σε βάρος τους η Εισαγγελία Βόλου άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αγορά, κατοχή και πώληση κατ' εξακολούθηση. Αύριο απολογούνται στον Ανακριτή Βόλου.

    Είδηση: 64004

    [20] Απολογία πρώην δημοτικού ταμία

    Δευτερα, 21 03 2011 16:56

    Την γραπτή απολογία του κατέθεσε στον διευθυντή του Δήμου Βόλου κ. Νικ. Παλαμιώτη, ο οποίος διενεργεί την Ενορκη Διιοκητική Ερευνα, ο πρώην δημοτικός ταμίας για τα οικονομικά ελλείμματα στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο Δήμου. Στην απολογία του, όπως σημείωσε και ο Δήμαρχος, αναφέρεται σε γενικολογίες και δεν δίνει σαφείς απαντήσεις ούτε για το πού δόθηκαν τα χρήματα, ούτε με ποιανού εντολές δόθηκαν. Ο πρώην ταμίας φέρεται να υποστηρίζει πως ακολουθούσε συνήθεις τακτικές ετών και αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία που μπορεί να διατυπώνεται σε βάρος του. Στο μεταξύ έχει διαταχθεί και έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου με το ερώτημα να εξεταστεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

    Είδηση: 64000

    [21] Αιχμές κατά προηγούμενων δημοτικών αρχών του Βόλου για κακοδιαχείριση

    Δευτερα, 21 03 2011 16:52

    Σοβαρές αιχμές κατά των πρώην δημοτικών αρχών από τον Δημήτρη Πιτσιώρη και μετέπειτα άφησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση, με αφορμή το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα του Δήμου Βόλου που η ίδια εξέφρασε την έκπληξή της γιατί είναι πολύ υψηλό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ποτέ μέχρι τώρα αν και το ζητούσε δεν την ενημέρωναν για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και απλά ζητούσαν χρήματα για έργα, από τα οποία κάποια ποτέ δεν έγιναν και υπήρξε μεγάλη κακοδιαχείριση. Τις δηλώσεις έκανε η κα Ζήση μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη με τον οποία συζήτησαν θέματα του δήμου που χρήζουν της στήριξής της. Η συνάντηση αφορούσε θέματα του Δήμου Βόλου όπως το αντιστάθμισμα από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων για την περιοχή, τη Βαμβακουργία, την Πλαζ των Αλυκών, το παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο Νέων και η κα Ζήση δήλωσε ότι προσπαθεί και η ίδια, όσο μπορεί, να βοηθήσει για να εξαλειφθούν νομοθετικά προβλήματα που υπάρχουν σε κοινωνικές ομάδες του Δήμου Βόλου. Η κα Ζήση υπέβαλε πρόταση, ώστε οι εισπράξεις από πρόστιμα, από πολεοδομικές εφαρμογές, αυθαιρεσίες κλπ., που συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών, να πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και να αποδίδονται στις περιοχές που εισπράχτηκαν, για υποδομές, έργα ανάπλασης, συνδέοντας το περιβάλλον με την απασχόληση, ώστε να μη χάνονται πόροι των πολιτών. Για την Πλαζ των Αλυκών η κα Ζήση εκτίμησε ότι θα γίνει παραχώρηση στο Δήμο Βόλου, από τις επαφές που έχει κάνει, ενώ ο υπουργός σε συζήτηση που είχε μαζί της, δήλωσε ότι ίσως κάνει ανακοινώσεις, στο πλαίσιο περιοδεία του στην περιοχή.

    Είδηση: 63998

    [22] Αντίδραση Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας για ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου

    Δευτερα, 21 03 2011 16:22

    Με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζονται οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από σωματεία, συλλόγους, φορείς και κόμματα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεσή της για την συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το γραπτό κείμενο του Εργατικού Κέντρου αναφέρει τα εξής:

    ''Το ψήφισμα - απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με το οποίο καταδικάζονται οι καταλήψεις ως μορφή πάλης συνιστά ακραία αντιδημοκρατική απόφαση.Η απαράδεκτη, αντιδημοκρατική αυτή απόφαση δεν πρόκειται να σταματήσει την οργή, την αγανάκτηση και τους αγώνες όσες «απαγορευτικές αποφάσεις» και να εκδώσει ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ως σκοπό να μετατρέψουν το Περιφερειακό Συμβούλιο σε «θερμοκήπιο» αντιδημοκρατικών πρακτικών μέσων τέτοιων αποφάσεων. Με τέτοιες βεβιασμένες ενέργειες είναι δυνατόν ο νεοσύστατος θεσμός να βρεθεί σε πλήρη διάσταση και απέναντι από την κοινωνία και την οργή που εκφράζουν - ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι - με βάση τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών σε βάρος των οικονομικών, εργασιακών, δημοκρατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα στο Νομό μας καταδικάζει τέτοιες αποφάσεις, που ανοίγουν ένα ολισθηρό αντιδημοκρατικό πλαίσιο παρεμβάσεων.

    Στ. Ζορμπαλάς

    Είδηση: 64009

    [23] Σύλληψη ενός ατόμου για διενέργεια παράνομου στοιχήματος

    Δευτερα, 21 03 2011 16:16

    Συνελήφθη την 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 16.30΄ στην Τρίπολη, από Αστυνομικούς της Διεύθυνσής μας, ημεδαπός άνδρας ηλικίας 45 ετών, ο οποίος κατηγορείται για διενέργεια παράνομου στοιχήματος.

    Ειδικότερα, σε Αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν Αστυνομικοί του Τ.Α. Τρίπολης, σε συνεργασία με Αστυνομικούς των Α.Τ. Παρ. Άστρους & Α.Τ. Δημητσάνας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Τρίπολη, κατέλαβαν τον προσωρινά υπεύθυνο αυτού, να διενεργεί «παράνομο στοίχημα» αγώνων ποδοσφαίρου προκαθορισμένης απόδοσης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, με Αστυνομικό που υποδυόταν τον πελάτη - παίκτη.Κατασχέθηκαν μία (1) απόδειξη, στην οποία εμφαίνοντο τα επιλεχθέντα αθλητικά γεγονότα, το ποσό του στοιχήματος και το προσδόκιμο κέρδος, δύο (2) πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα (1) προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 10,00β¬, ένας (1) εκτυπωτής, τέσσερις (4) στοιχηματικές εφημερίδες με προγνωστικά του στοιχήματος και το χρηματικό ποσό των 3.115,00β¬, ως προερχόμενο από τη διεξαγωγή του παράνομου στοιχήματος.Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Τρίπολης.

    Στ. Ζορμπαλάς Είδηση: 63996

    [24] Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Τρίπολη

    Δευτερα, 21 03 2011 16:12

    Την Τρίτη, 29 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας διοργανώνει ομιλία-συζήτηση, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης, με θέμα: β'Η πρόταση της Αριστεράς για το χρέος και την έξοδο απ' την σημερινή κρίση''. Ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στ. Ζορμπαλάς

    Είδηση: 63995

    [25] Κανονικά οι μεταφορές των μαθητών στην Ικαρία

    Δευτερα, 21 03 2011 12:38

    Κανονικά πραγματοποιούνται από σήμερα στην Ικαρία τα δρομολόγια γων μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για την εξόφληση των οφειλών τους οι μεταφορείς αποφάσισαν να συνεχίσουν το μεταφορικό τους έργο.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Είδηση: 63981 Είδηση: ----22311.html Είδηση: ----22311.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 March 2011 - 17:57:36 UTC