Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση
  • [02] Ισπανία: Άρχισε ο διάλογος για τις αλλαγές στο εργασιακό, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας
  • [03] Φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση

    [01] Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση

    Δευτερα, 31 05 2010 22:28

    Παγκόσμιο σοκ και αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κυβερνήσεις και Οργανισμοί καταδίκασαν την καταδρομικού τύπου επιχείρηση που έγινε σε διεθνή ύδατα και ζητούν εξηγήσεις. Συγκεχυμένος παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ακτιβιστών. Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι νεκροί είναι εννέα και ότι δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ επισήμως δηλώνουν ότι η επέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, επειδή υπήρχαν υποψίες για μεταφορά όπλων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ύστερα από αίτημα της Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής. Το θέμα φέρνει σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, η οποία στήριζε τα σχέδια της για τη Μέση Ανατολή στη συμμαχία των δύο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η προσεκτική αντίδραση της Ουάσιγκτον έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί να διωχθούν ως εγκληματίες πολέμου οι υπεύθυνοι της επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή με την βοήθεια προς τη Γάζα

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε απόψε να προσαχθούν "ως εγκληματίες πολέμου" στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι "για το βάρβαρο έγκλημα πειρατείας", που διέπραξε το Ισραήλ κατά της νηοπομπής που μετέφερε εφόδια στη Γάζα, τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της στη Ραμάλα, υπό την προεδρία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον διεθνή στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας «σφαγή» την πράξη αυτή και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε το πρωΐ της Δευτέρας την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση, έμμεση, ή άμεση, λόγω του εγκλήματος αυτού.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Το μακελειό πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων από τη Δυτική Όχθη και το Αμάν ως τη Βηρυτό τη Σιδόνα, το Κάιρο και το Ισλαμαμπάντ, ενώ, ο αραβικός κόσμος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να καταδικάσει την αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για "έγκλημα πολέμου" ως το Ιράν που υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ υποδεικνύουν το τέλος ενός άθλιου και ψεύτικου καθεστώτος.

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε ο Ααρόν Λέσνο Γιαρ, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Οι ισραηλινοί πολίτες έχουν στο παρελθόν δεχθεί επίθεση από όπλα τα οποία εισήχθησαν λαθραίως στην Γάζα μέσω της θάλασσας", πρόσθεσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, καλώντας τα υπόλοιπα μέλη να "μην βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα" μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση.

    "Το Ισραήλ λυπάται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά ολόκληρη η ευθύνη είναι αυτών που σχεδίασαν αυτήν την βίαιη πρόκληση" σημείωσε ο πρεσβευτής, κατηγορώντας τους διοργανωτές της αποστολής.

    Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και η Αίγυπτος μαζί με την Ιορδανία, οι μοναδικές χώρες του αραβικού κόσμου, που έχουν συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, καταδίκασαν απερίφραστα τη βία.

    Η Ισραηλινή επιχείρηση με την αιματηρή κατάληξη, πυροδότησε πλήθος διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων σ΄ολο τον κόσμο έξω από Πρεσβείες και προξενεία του Τέλ Αβίβ. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Αθήνα, η πιο επεισοδιακή όμως, ήταν στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την τραγωδία, αλλά επέμειναν στη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη. Η προσεκτική αντίδραση της Ουάσιγκτον έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

    Δριμύ κατηγορώ Νταβούτογλου κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Σ.υμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το Ισραήλ έχει "χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση" όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το Ισραήλ διέπραξε "ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών".

    "Είναι μια τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε απλούς όρους αυτό συγκρίνεται με πειρατεία και εγκληματικότητα, δολοφονία εξ ονόματος του κράτους", τόνισε ο κ. Νταβούτογλου. "Ένα κράτος που ακολουθεί αυτό το δρόμο έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας", κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Διαδηλώσεις στην Τουρκία

    Δέκα χιλιάδες Τούρκοι έφτασαν από τον ισραηλινό προξενείο στην πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη. Οργισμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ για την αιματηρή επιχείρηση στη Μεσόγειο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως σημαντικός αριθμός μεταξύ των νεκρών είναι τουρκικής υπηκοότητας.

    Τα ξημερώματα, είχε προηγηθεί απόπειρα εισβολής στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα διαδηλωτών. Ορισμένοι κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο πριν τους απωθήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

    Η οργή και η αγωνία ξεχειλίζει κυρίως για τους συγγενείς των ακτιβιστών. Περιμένουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους στα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετείχε στην αποστολή "Ένα Καράβι για τη Γάζα".

    Τα αιματηρά γεγονότα στη Μεσόγειο παρασύρουν σε βαθύτερη κρίση, αν όχι σε οριστική ρήξη, τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, που δοκιμάζονται μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναχωρώντας εσπευσμένα από τη Λατινική Αμερική, έκανε λόγο για "κρατική τρομοκρατία".

    Ενοχλημένη από την πρώτη στιγμή η Τουρκία από τον τρόπο δράσης του Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ακύρωσε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον άλλοτε στενό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, ζήτησε και πέτυχε τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, η ισραηλινή κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και έθεσε σε συναγερμό της δυνάμεις της στα σύνορα με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ στις Βρυξέλλες και το Παρίσι

    Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, για να καταδικάσουν την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

    "Ισραήλ-δολοφόνε", έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περισσότεροι διαδηλωτές. Άλλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν το σύνθημα "μποϊκοτάζ στο Ισραήλ". Η ισραηλινή πρεσβεία είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας. Στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε διαδήλωση περίπου 1200 ατόμων, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι φώναζαν "είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Περίπου 15 νέοι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, παρατάχθηκαν μπροστά στους διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν , με συνέπεια να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Σουηδία, στη Δανία και στη Νορβηγία, για να καταγγείλουν την αιματηρή εισβολή ισραηλινών καταδρομέων σε διεθνή νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

    Στη Σουηδία, περίπου 6.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης φωνάζοντας "Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ", ή "το Ισραήλ στη Χάγη", όπου βρίσκεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και επιγραφές με συνθήματα όπως "θα υπάρξουν και άλλα πλοία προς τη Γάζα". Πολλές αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της Σουηδίας, με πολλές χιλιάδες κόσμου στο Γκέτεμποργκ και 600 στο Μάλμε.

    Στη Δανία εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, στα προάστια της Κοπεγχάγης, με συνθήματα όπως "Τέρμα στη σφαγή αμάχων" και "Ελευθεριά στην Παλαιστίνη".

    "Δεν κατανοώ γιατί παιχνίδια Λέγκο, ή θερμοκοιτίδες, που προορίζονται για τα παιδιά που υποφέρουν από τον αποκλεισμό, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ", τόνισε ο δρ Καμάλ Κουρέσι, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμμα του Σοσιαλιστικού Λαού.

    Στη Νορβηγία, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Όσλο, όπου έκαψαν και κάποιες ισραηλινές σημαίες.

    Κύπρος: Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ

    Τέσσερα άτομα συνέλαβε η Κυπριακή Αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης και εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία. Οι συλλήψεις έγιναν, όταν διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό. Οι περίπου τριακόσιοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από το κτίριο της Πρεσβείας, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ενέργεια των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να επιτεθεί στα πλοία των ακτιβιστών που επιχειρούσαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη κατεχόμενη Γάζα, με κάψιμο σημαιών του Ισραήλ και το ρίξιμο πετρών κατά του κτιρίου της Ισραηλινής Πρεσβείας. Στο κτίριο της πρεσβείας δεν υπήρξαν ζημιές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετικές ειδήσεις: Διεθνής καταδίκη της επίθεσης

    Είδηση: 37138

    [02] Ισπανία: Άρχισε ο διάλογος για τις αλλαγές στο εργασιακό, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

    Δευτερα, 31 05 2010 22:11

    Πρίν από τέλος Ιουνίου , η ισπανική κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα άρχισαν στη Μαδρίτη οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών, με το υπουργείο Εργασίας να παρατείνει για μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο η Έλενα Σαλγάδο κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τις μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    "Η περίοδος για την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά εργασίας τελειώνει και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος Ιουνίου", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

    Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, ο οποίος αγωνίζεται να πείσει τις αγορές ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα βυθιζόμενη σε κρίση χρέους, έλαβε "χείρα βοηθείας" από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο, αλλά κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες.

    "Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ισχυρά και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο μέλλον. Το θέμα τώρα είναι να δούμε πως θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και ιδιαιτέρως αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας", δήλωσε στην εφημερίδα ABC, ο Στρος Καν.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Μαδρίτης τήρησε στάση ουδετερότητας με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό. "Οι διαφορές μεταξύ των πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι υπό συζήτηση", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. "Ωστόσο, οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, γι αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η επιβολή των αλλαγών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων πιθανώς θα φέρει τους σοσιαλιστές σε τροχιά σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Θαπατέρο θα χρειαστεί τη στήριξή τους. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν γενική απεργία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό. Από την άλλη πλευρά οι ισπανικές εταιρίες παραπονούνται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων αποθαρρύνει τις προσλήψεις, κάτι που επιβαρύνει το ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 20%.

    Πάντως υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Θαπατέρο μπορεί να υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν απορριφθεί η πρόταση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που θα υποβληθεί το Σεπτέμβριο. Η φημολογία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης εγκρίθηκαν με διαφορά μόλις μίας ψήφου.

    Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε τους σοσιαλιστές με διαφορά 10,5%. Είδηση: 37137

    [03] Φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση

    Δευτερα, 31 05 2010 20:54

    "Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν'', δήλωσε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των φαρμάκων με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου καθώς και όλους τους θεσμικούς φορείς .

    Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε:

    ''Ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες".

    Είναι ήδη ορατά τα πρώτα στοιχεία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή μιας συντεταγμένης πολιτικής συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών, είπε η κ. Κατσέλη.

    Με τη μέθοδο της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά 21,5%, προκύπτει (σύμφωνα με ενδεικτικά των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών το μήνα Απρίλιο του 2010) μια μέση μείωση 30% για την Αθήνα, ενώ αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 19,3%.

    Από την 01/07/2010 θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με επίσημα στοιχεία την καθοδική εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, είπε η Λούκα Κατσέλη, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, και τα τρία συναρμόδια υπουργεία με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης, θέτουμε τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική πολιτική που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διεξήχθη ένας ουσιαστικός και ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, στον οποίο ετέθησαν όλες οι παράμετροι πολιτικής για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν συνοψίζονται ως εξής:

    α) την καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate

    β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

    γ) την θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

    Είδηση: 37136


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 May 2010 - 20:53:53 UTC