Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης
  • [02] Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • [03] Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
  • [04] 135 νεκροί από την τροπική καταιγίδα Αγκάθα
  • [05] Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν
  • [06] Διακόπτεται η επί πίστωση χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του δημοσίου

    [01] Στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης

    Τριτη, 01 06 2010 08:57

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την αιματηρή επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών σε πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Απολογισμός πάνω από εννέα ακτιβιστές νεκροί -κατά τον ισραηλινό Στρατό- και πάνω από 19 -σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές. 480 άτομα που επέβαιναν στα πλοία κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν. Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Στην Ελλάδα βρίσκονται οι πρώτοι 6 Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στη νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα κι έφτασαν με πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Επίσης, σήμερα προβλέπεται να επιτραπεί στους ξένους διπλωμάτες να επισκεφτούν τους κρατούμενους υπηκόους των χωρών τους. Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ,ενώ στην απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητάει να διεξαχθεί "άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής" έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα.

    Διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ζητεί Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

    Στην απόφασή του, το ΣΑ ζητάει να απελευθερωθούν αμέσως όσοι κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, αλλά και τα πλοία που συμμετείχαν στην νηοπομπή.

    Επίσης το ΣΑ ζητάει να διεξαχθεί "άμεση, αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανής" έρευνα, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου για τον μήνα αυτό, πρέσβης του Μεξικού Κλοντ Χελέρ.

    Το Συμβούλιο "ζητά την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πολιτών που κρατούνται από το Ισραήλ", συνεχίζει η απόφαση, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το ΣΑ "καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες χώρες να έχουν προξενική πρόσβαση προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες".

    Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι "η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι βιώσιμη", αναφέρει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει την σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων 1850 και 1860. Το Ψήφισμα υπ' αριθμ. 1860 της 8ης Ιανουαρίου 2009 προβλέπει "την απρόσκοπτη παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα".

    "Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σταθερής ροής αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα, και της απρόσκοπτης παράδοσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την περιοχή".

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε ύστερα από συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη λήψη της απόφασης καθυστέρησε μία διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας, η οποία συνέταξε το σχέδιο της απόφασης το οποίο προέβλεπε μία ρητή καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης, και των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδοσιακού σύμμαχου του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

    Εκτάκτως συνεδριάζει το απόγευμα και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    480 άνθρωποι κρατούνται και 48 θα απελαθούν

    Τετρακόσιοι ογδόντα άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.

    Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

    Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

    Στήριξη στο στρατό από την ισραηλινή κυβέρνηση

    Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς για να τους δώσει πληροφορίες για την επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα.

    Ο Μπαράκ υποστήριξε πως η επέμβαση ήταν σύμφωνη προς το διεθνές ναυτικό δίκαιο και περιέγραψε τα γεγονότα πριν την σύγκρουση πάνω στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά, τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπηρεσιών του.

    «Οι επιβάτες του Μαρμαρά επιτέθηκαν στους στρατιώτες με όποιο αντικείμενο είχαν στη διάθεσή τους και τραυμάτισαν ορισμένους. Οι στρατιώτες αμύνθηκαν», τονίζεται στο ανακοινωθέν του.

    Το Ισραήλ θα εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι. "Δεν θα επιτρέψουμε στα πλοία να φτάσουν στη Γάζα για να ανεφοδιάσουν την περιοχή αυτή που έγινε βάση των τρομοκρατών και απειλεί την καρδιά του Ισραήλ", τόνισε ο υφυπουργός.

    Οι εκπρόσωποι του "Στόλου της Ελευθερίας", που οργάνωσαν τη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή, ανακοίνωσαν πως άλλα δύο πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από τον Καναδά όπου βρισκόταν. Εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ζωών, ωστόσο προσέφερε πλήρη στήριξη στις ενέργειες του στρατού.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του είχε ζητήσει να ενημερωθεί το ταχύτερο δυνατόν για τα διατρέξαντα και εξέφρασε «τη βαθιά λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

    Επαναπατρισμό των σορών απαιτεί η Τουρκία

    Η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να επαναπατρίσει τις σορούς των ακτιβιστών υπέρ της Γάζας, που έπεσαν νεκροί από στην ισραηλινή επέμβαση στον διεθνή στολίσκο, και επιπλέον ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες συλληφθέντες και τα έξι πλοία της αποστολής.

    «Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Ερντογάν.

    Επίσης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.

    Δύο αεροπλάνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας αναχώρησαν, σήμερα, για το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφέρουν τους 20 Τούρκους που τραυματίστηκαν.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Σχετικές ειδήσεις: Επίθεση Ισραηλινών κατά του "στόλου της ελευθερίας", Η Αθήνα καταδικάζει τη χρήση βίας από το Ισραήλ, Παγκόσμια Κατακραυγή για την επίθεση

    Είδηση: 37139

    [02] Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Τριτη, 01 06 2010 10:22

    Στην επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ παραπέμπεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τα δημοσιεύματα για αγορά ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τη σύζυγο του. Στο μεταξύ, στην απογευματινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι αναμένεται να θέσει η ΝΔ και επισήμως το αίτημα της για παράταση των εργασιών μέχρι το Φθινόπωρο, επικαλούμενη την ανάγκη έκδοσης κοινού πορίσματος. Οι βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία που πούλησε το ακίνητο στην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, είναι η ίδια που είχε πουλήσει έναντι 6 εκ. ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου, το ακίνητο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στη λεωφόρο Κηφισίας.

    Και προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου για το σπίτι του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα, Παρακευάς Αδάμης προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις ή άλλα αδικήματα.

    Πηγή: NET

    Σχετική είδηση: Παράταση εργασιών της Εξεταστικής για το Βατοπέδι ζητά η ΝΔ

    Είδηση: 37145

    [03] Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

    Τριτη, 01 06 2010 09:51

    Το μεσημέρι ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ενώσεων για την εθνική συλλογική σύμβαση Εργασίας του 2010. Το τριετές πάγωμα μισθών, οι φθηνότερες προσλήψεις νέων και οι περισσότερες απολύσεις με χαμηλότερες αποζημιώσεις που απαιτούν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν αγεφύρωτες διαφορές. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία δε συμμετείχε η ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τους εργοδοτικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 15 Ιουνίου, είτε ως μεμονωμένες απόψεις είτε ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με τη ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε τριετές πάγωμα αποδοχών και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: ο»ΏΔιαβούλευση για τα εργασιακά χωρίς τη ΓΣΕΕ

    Είδηση: 37143

    [04] 135 νεκροί από την τροπική καταιγίδα Αγκάθα

    Τριτη, 01 06 2010 11:09

    135 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν προκληθεί από την τροπική καταιγίδα "Αγκάθα" που πλήττει την Κεντρική Αμερική ενώ περισσότεροι από 150, 000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νοικοκυριά τους από το περασμένο σαββατοκύριακο εξ αιτίας των πλημμυρών.

    Οι αρχές της Γουατεμάλας, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τις βροχοπτώσεις, κατέγραψαν 109 θανάτους ενώ τουλάχιστον 100, 000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Στην Ονδούρα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 17 ενώ στο Ελ Σαλβαδόρ, εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Οι αρχές και των τριών χωρών ανακοίνωσαν ότι σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε οικίες και σε έργα υποδομής από τις πλημμύρες.

    Η "Αγκάθα" είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του Ειρηνικού με την έναρξη της εποχής των κυκλώνων.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνδέονται με την τροπική καταιγίδα έχουν ήδη εκδηλωθεί στο νότιο Μεξικό.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: 63 οι νεκροί από τον τυφώνα Αγκάθα στη Γουατεμάλα

    Είδηση: 37146

    [05] Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν

    Τριτη, 01 06 2010 09:50

    Νεκρός είναι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, Μουσταφά Αμπού Αλ Γιαζίντ μετά από σημερινή της ανακοίνωση, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης SITE, το οποίο επιτηρεί τις ισλαμικές σελίδες στο διαδίκτυο. Ο Αιγύπτιος Γιαζίντ, γνωστός και ως Σεϊχ Σαϊντ αλ Μάσρι, ήταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη της Αλ Κάιντα. Επίσης, ήταν και ο πρώην υπεύθυνος για τα οικονομικά του Οσάμα Μπίν Λάντεν.

    Το SITE δεν διευκρινίζει κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο Γιαζίντ, αλλά αναφέρει ότι το μήνυμα της Αλ Κάιντα ανακοινώνει επίσης το θάνατο της συζύγου του, των τριών παιδιών του και της εγγονής του.

    Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έχει εμφανιστεί σε κατάλογο καταζητούμενων, με ομάδες και οργανώσεις που τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Σύμφωνα με το FBI, ο Γιαζίντ ήταν εκείνος που μετέφερε κεφάλαια μέσω του Ντουμπάι στους Μοχάμεντ Αττά, Μαρουάν Αλ Σέιχ και Ουάλ Αλ Σέχρι, τους τρεις άνδρες που εκτέλεσαν το τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37144

    [06] Διακόπτεται η επί πίστωση χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του δημοσίου

    Τριτη, 01 06 2010 09:23

    Διακόπτεται από σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου η επί πίστωση χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου από τα φαρμακεία του λεκανοπεδίου. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακα και τα φαρμακεία θα τους χορηγούν απόδειξη λιανικής πώλησης με την οποία θα διεκδικούν τα χρήματα από το δημόσιο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πηρέ την συγκεκριμένη απόφαση, εξαιτίας των οφειλών προς τα φαρμακεία, που αφορούν το περασμένο έτος.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8

    Είδηση: 37140


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 June 2010 - 8:54:38 UTC