Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων
  • [02] Ξεκινά η εκταμίευση της πρώτης δόσης
  • [03] Σύσκεψη αρχηγών-Νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών
  • [04] Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Βρετανία

    [01] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

    Κυριακη, 09 05 2010 22:27

    Σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων εξελίσσεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες. Οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν όλες τις δυνατές πτυχές λειτουργίας του μηχανισμού που θα στηρίξει, αν χρειαστεί, τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους τους. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν "πιέζουν σκληρά για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας".

    Ανοιχτά όλα τα σενάρια

    Προς το παρόν όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Όσον αφορά στο ποσό που θα διαθέτει ο μηχανισμός για τις χώρες του ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, είτε μέσω έκδοσης δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εγγυήσεις των κρατών μελών, είτε μέσω απευθείας δανεισμού της Επιτροπής από τις αγορές και στη συνέχεια σύναψη δανείων με τις χώρες του ευρώ.

    Ωστόσο, σε πρώτη φάση, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί η αύξηση του ποσού του Ταμείου που υπάρχει για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ευρώ από τα 50 δις. ευρώ στα 110 δις. Ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, πρόσβαση σε αυτό το Ταμείο θα έχουν και οι χώρες μέλη της ευρωζώνης.

    Επιπλέον, σημαντική πτυχή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο συντονισμός της με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ.

    "Πρέπει να φτιαχτεί μια αδιαπέραστη και ακλόνητη γραμμή άμυνας για το ευρώ", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εισερχόμενος στο Σύμβούλιο.

    Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ μιας "φιλόδοξης" λύσης που προβλέπει όχι μόνο χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την "εμπλοκή" των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

    Η πρόταση αυτή "χρησιμοποιεί τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές". Η Κομισιόν "πιέζει" επίσης τους υπουργούς να υιοθετήσουν ένα μόνιμο σύστημα που θα επιτρέπει στις χώρες τις ευρωζώνης να εγγυώνται δάνεια για τα μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή η Γερμανία πρότεινε σήμερα την ενεργοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Στο σχέδιο βοηθείας, που δεν υπάρχει προηγούμενό του στην ιστορία, προβλέπεται η χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσού 60 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και 440 δισ ευρώ που θα παραχωρηθούν σε περίπτωση ανάγκης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

    Αγώνας δρόμου

    Την ίδια στιγμή η αγωνία για την παγκόσμια οικονομία κορυφώνεται και οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ καλούνται να ανακοινώσουν το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών σε λίγες ώρες, το μηχανισμό "μαμούθ" που θα διασφαλίζει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα λειτουργεί ως ασπίδα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που στοχεύουν το ίδιο το ευρώ.

    Τέλος, σημαντικό είναι ότι γι' αυτό το μηχανισμό θα πρέπει να αποφασίσουν και οι χώρες που είναι εκτός ευρωζώνης.

    Υπάρχουν και χώρες οι οποίες αντιτίθενται στη δημιουργία του, όπως η Μ. Βρετανία, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ. Από την άλλη, η Σουηδία που επίσης δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δεν αποκλείει να συμμετάσχει και αυτή στο μηχανισμό στήριξης.

    Για την υιοθέτηση της απόφασης, πάντως, δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ξεκινά η εκταμίευση της πρώτης δόσης, "Ασπίδα" προστασίας για το ευρώ

    Είδηση: 36372

    [02] Ξεκινά η εκταμίευση της πρώτης δόσης

    Κυριακη, 09 05 2010 23:07

    Άμεσα ξεκινά για την Ελλάδα η εκταμίευση της πρώτης δόσης που προβλέπεται από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Την Κυριακή μετά την Κομισιόν το ΔΝΤ ενέκρινε την τριετή συμφωνία στήριξης της χώρας μας και την Τρίτη αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων. Η συνεδρίαση διήρκεσε δύο περίπου ώρες, και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα πρώτα 3 δισ., ποσό ισόποσο με το 300% της ετήσιας Ελληνικής εισφοράς, στο Διεθνή Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, δανείζονται με επιτόκιο 1,26% και τα υπόλοιπα με επιτόκιο 3,26%. Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν σημείωσε ότι το πρόγραμμα αν και δύσκολο, είναι αξιόπιστο, και φιλόδοξο, και έχει σχεδιασθεί από την ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Σε ανακοίνωση του οργανισμού τονίζεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, χαιρέτισε την "ιστορική πορεία" στην οποία δεσμεύθηκε να εισέλθει η ελληνική κυβέρνηση που "θα δώσει σε αυτό το υπερήφανο έθνος την ευκαιρία να ορθοποδήσει από τα σημερινά προβλήματα και θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό".

    Με την έγκριση του δανείου, συνεχίζει η ανακοίνωση, το ΔΝΤ απέδειξε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον λαό της.

    Ταυτόχρονα αναφέρει, ότι το μέγεθος της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες θα συμβάλλει στην ευρεία διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Σε δήλωσή του ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, τόνισε πως τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί αρνητικές πιέσεις από τις αγορές και οι αρχικές προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών που δεν είναι βιώσιμα, αλλά και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας, δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, με συνέπειες και στον τραπεζικό τομέα.

    Ωστόσο όπως επισήμανε κ. Λίπσκι, η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα τολμηρό πρόγραμμα για να επανακτήσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, που επικεντρώνεται στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, αυξάνει τον εξωτερικό ανταγωνισμό, και διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοδοτικού τομέα.

    "Η πρόκληση για το μέλλον είναι να υπάρξει πιστή εφαρμογή του προγράμματος με την αναγκαία λαϊκή συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε και καταλήγοντας εξέφρασε την δυσφορία του για την αλλοίωση στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων που αφορούσαν το χρέος της Ελλάδας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μαραθώνιες διαβουλεύσεις, "Ασπίδα" προστασίας για το ευρώ

    Είδηση: 36373

    [03] Σύσκεψη αρχηγών-Νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών

    Κυριακη, 09 05 2010 20:15

    Σε μια κρίσιμη συγκυρία που αναζητείται η συναίνεση, συνέρχεται την Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τα κόμματα της αριστεράς πάντως εμμένουν στη μη συμμετοχή τους, ενώ μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή και να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την ευθύνη των υπουργών. Μεταξύ των άλλων, στο ν/σ προβλέπονται βαριές ποινές, ακόμη και δήμευση της περιουσίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών και έκπτωση από τα αξιώματά τους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, διεμήνυσε ότι θα τα κρούσματα διαφθοράς θα παταχθούν ακόμη και αν χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με συμφέροντα.

    Παραδειγματικές τιμωρίες

    Την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα προωθεί με σειρά μέτρων η Κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης διαβεβαιώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Η βουλευτική ασυλία θα αίρεται για κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Βαριές ποινές θα επιβληθούν και σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς.

    Τα νέα μέτρα προβλέπουν :

    Δήμευση των περιουσιακών στοιχείων επίορκων κρατικών λειτουργών που αποκτήθηκαν παράνομα ή δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες.

    Επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής ποινικών ευθυνών με την αλλαγή που προωθείται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Απαγόρευση συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών σε οφ σορ εταιρείες.(Ως παρεπόμενη ποινή προβλέπεται δήμευση της περιουσίας, έκπτωση από το αξίωμα και χρηματική ποινή.)

    Κατά προτεραιότητα εξέταση από τη Δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης τόνισε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η απονομή εξατομικευμένων ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα.

    "Η ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών της, ώστε να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι οικονομικών εγκλημάτων σε σημαντικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Εχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να εγκαταστήσουμε σαφείς και αυστηρούς κανόνες διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Θα το κάνουμε έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε".

    Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:

    ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όποιον δώσει τεκμηριωμένη καταγγελία για υπόθεση διαφθοράς στο δημόσιο.

    οι δηλώσεις ποθεν έσχες θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ προβλέπεται ενοποίηση και των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί στο εξής να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όταν υπάρχει καταγγελία για εμπλοκή δημοσίου λειτουργού σε υπόθεση διαφθοράς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36370

    [04] Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Βρετανία

    Κυριακη, 09 05 2010 21:07

    Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στη Βρετανία ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν και οι δύο πλευρές προσπαθούν να πείσουν για την "καλή διάθεσή" τους να εξευρεθεί λύση. Ωστόσο, η αποκάλυψη απόρρητης επιστολής των Συντηρητικών, στην οποία γίνεται λόγος σε σκλήρυνση της στάσης της Βρετανίας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να υπονομεύσει το καλό κλίμα αλλά και τις ίδιες τις συνομιλίες. Οι αγορές, πάντως, στέλνουν μήνυμα ότι επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας, για να μην βιώσει η χώρα πολιτική αστάθεια.

    Συζητήσεις χωρίς συμφωνία

    Χωρίς συμφωνία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των Τόρις με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο, με τον διαπραγματευτή των συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ, να δηλώνει ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι η οικονομική σταθερότητα και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

    Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τονίζουν πως οι συνομιλίες για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης διεξάγονται "σε καλό κλίμα".

    Ωστόσο, η αποκάλυψη, από τον Γκάρντιαν, απόρρητης επιστολής, που περιγράφει το σχέδιο των Τόρις για σκληροπυρηνική ευρωσκεπτικιστή στάση από τη νέα κυβέρνηση, υπονομεύει αιφνιδίως μια θετική έκβαση στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

    Η επιστολή εστάλη την περασμένη εβδομάδα από τον Γουίλιαμ Χέιγκ, στον αρχηγό των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον και τώρα δημοσιεύεται με τίτλο: "Σχέδιο επιστολής από την υπουργό Εξωτερικών στον πρωθυπουργό".

    Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αλλάξει μετά τις εκλογές. Η άποψη βρίσκει αντίθετους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

    Δεν είναι όμως το μοναδικό αγκάθι καθώς στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Τα βρετανικά μέσα φιλοξενούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες επιθυμούν αλλαγές.

    Δημοσκόπηση της εταιρείας "YouGov", που διεξήχθη για τους "Sunday Times" δείχνει ότι το 62% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος.

    Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας "BPIX", που διεξήχθη για την "Mail on Sunday" δείχνει ότι το 60% θα προτιμούσαν πιο αναλογική εκπροσώπηση

    Η "Sunday Telegraph" δημοσιεύει δημοσκόπηση της "ICM", στην οποία φαίνεται ότι το 48% των ψηφοφόρων προτιμούν το αναλογικό σύστημα και το 39% το ισχύον.

    Συνάντηση Μπράουν-Κλεγκ

    Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, είχε συνάντηση την Κυριακή το απόγευμα και με τον πρόεδρο των εργατικών και πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Στέλεχος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σε γειτονικό κτήριο οι διαπραγματευτές του Κλεγκ και του Κάμερον συζητούσν την πιθανότητα συνεργασίας τους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και ο ηγέτης των Συντηρητικών είχε ενημερωθεί για το γεγονός αυτό.

    Την ίδια ώρα, οι αγορές στέλνουν πλέον το μήνυμα ότι επιθυμούν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασία, παρά να ζει η Βρετανία στην αστάθεια μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36371


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 May 2010 - 20:54:20 UTC