Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρώ-Ασπίδα κατά των κερδοσκόπων
  • [02] Θετική ανταπόκριση στο μηχανισμό / Παρεμβάσεις ΕΚΤ
  • [03] ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας
  • [04] Τις επόμενες μέρες η εκταμίευση χρημάτων από Ε.Ε. - ΔΝΤ
  • [05] Α.Σαμαράς: Έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα εμείς από το καλοκαίρι»
  • [06] Ρωσία: Τουλάχιστον 30 οι νεκροί στο ορυχείο στη Σιβηρία
  • [07] Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χωρίς τραυματίες
  • [08] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια

    [01] Ευρώ-Ασπίδα κατά των κερδοσκόπων

    Δευτερα, 10 05 2010 03:15

    Δίχτυ ασφαλείας κατά των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται η ευρωζώνη δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που κράτησαν σχεδόν 10 ώρες το Ecofin κατέληξε σε συμφωνία για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα διασφαλίζει το ενιαίο νόμισμα αλλά και τις χώρες μέλη από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ο μηχανισμός θα έχει προς διάθεση για τις χώρες της ΕΕ ποσό 500 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ακόμα 220 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από τις αγορές.

    Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

    Μετά από διαβουλεύσεις σχεδόν δέκα ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μια συμφωνία για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αξίας σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αποτελούν το ανάχωμα κατά των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται το ευρώ.

    Με το σχέδιο διευρύνεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μπορεί να παρέχει δάνεια συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ και στις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.

    Όπως δήλωσε, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο "ο μηχανισμός βασίζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την εντός 48ωρου αποδέσμευση ποσών από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν σε μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ένα απρόβλεπτο γεγονός".

    Επίσης δίνεται η δυνατότητα στις εύρωστες χώρες της Ε.Ε. να προσφέρουν, εάν το επιθυμούν, κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια που εκδίδει ένα άλλο κράτος-μέλος, στη βάση διμερών συμφωνιών.

    Το ύψος των εγγυήσεων αντιστοιχεί σε 440 δισ. ευρώ ενώ όπως επισημαίνουν, τόσο η Έλενα Σαλγάδο όσο και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, το ΔΝΤ θα παρέχει επιπλέον οικονομική στήριξη ίση τουλάχιστον με το 50% της ευρωπαϊκής συμμετοχής, δηλαδή με 220 δισ. ευρώ.

    Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό υποστήριξαν με θέρμη, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Φιλανδία και η Πολωνία.

    Τις επόμενες ημέρες, Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να ανακοινώσουν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

    Δήλωση Παπακωνσταντίνου

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού 500 δισ. ευρώ για την Ευρώπη στο σύνολό της στο οποίο θα προστεθούν πόροι από το ΔΝΤ και θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ευρώπη έστειλε ηχηρό μήνυμα στις αγορές

    "Πρόκειται για μηχανισμό που δείχνει με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, ότι τέρμα τα όργανα και το Ευρώ αντιστέκεται" Γαλλίδα υπ. Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ]

    "Η Ευρώπη έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμη να διαφυλάξει το Ευρώ " δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκαρντ αναφερόμενη στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

    "Είναι ένα υπερβολικά ισχυρό μήνυμα που δόθηκε στις αγορές ότι οι Ευρωπαίοι θα υπερασπιστούν εαυτούς και θα δώσουν μάχη για να υπερασπιστούν το ευρώ", είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

    "Πρόκειται για μηχανισμό που δείχνει με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, ότι τέρμα τα όργανα και το Ευρώ αντιστέκεται" σημείωσε εκφράζοντας την αισιοδοξία της ο μηχανισμός αυτός θα δουλέψει.

    Παράλληλα χαρακτήρισε ως "καλή πρώτη ένδειξη" την άνοδο του Ευρώ στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Θετικές οι αγορές

    Το ευρώ και τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν σήμερα έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη θέσπιση μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

    Το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,2970 έναντι του δολαρίου στο Τόκιο, από 1,2759 την Παρασκευή κατά το κλείσιμο της Ουόλ Στριτ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Σχετικές ειδήσεις: Θετική ανταπόκριση στο μηχανισμό / Παρεμβάσεις ΕΚΤ Μαραθώνιες διαβουλεύσεις, Τις επόμενες μέρες η εκταμίευση χρημάτων από Ε.Ε. - ΔΝΤ "Ασπίδα" προστασίας για το ευρώ

    Είδηση: 36374

    [02] Θετική ανταπόκριση στο μηχανισμό / Παρεμβάσεις ΕΚΤ

    Δευτερα, 10 05 2010 08:39

    Χαιρετίζουν το ΔΝΤ και η ομάδα των G7 και των G20 τη συμφωνία της Ε.Ε. για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού, ενισχύθηκαν το Ευρώ και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρώ ενισχύθηκε στο 1,2970 έναντι του δολαρίου στο Τόκιο, από 1,2759 την Παρασκευή κατά το κλείσιμο της Ουόλ Στριτ. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, προκειμένου να συμβάλει στη σταθερότητα των οικονομιών στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Το απόγευμα θα συνεδριάσουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών,οι οποίοι με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, θα συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσουν ως προς την εκταμίευση της βοήθειας του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

    ΕΚΤ: Παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων

    Παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες "δυσλειτουργίες" ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε να εξειδικεύσει το περιεχόμενο αυτών των παρεμβάσεων.

    Επιπλέον, ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια.

    Η ΕΚΤ συνέστησε σε από κοινού δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας, έναν μηχανισμό μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολότερα δολάρια.

    Με τα συντονισμένα μέτρα που αποφασίσθηκαν από άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Ελβετία) συντάσσεται και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

    Στο μεταξύ, μετά τη συμφωνία για την Ευρωζώνη, στα ασιατικά Χρηματιστήρια η ισοτιμία του Ευρώ ανέκαμψε πάνω από τα 1.29 δολάρια

    Χαιρετίζουν τα μέτρα G7- G20 και ΔΝΤ

    "Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις" επικεφαλής ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν

    Τα μέτρα που ενέκρινε η Ε.Ε. για τη στήριξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, χαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G20, το ΔΝΤ και η ομάδα των G7.

    "Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του, προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις", τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και πρόσθεσε:

    "Αναμένουμε πως δική μας οικονομική βοήθεια θα είναι ευρεία σε αναλογία με τις πρόσφατες συνεννοήσεις μας με την Ευρώπη".

    Τη δράση που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωζώνη αλλά και τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας χαιρέτισε επίσης η ομάδα G7.

    Η ομάδα 7 υπογραμμίζει ακόμα, "τον σημαντικό ρόλο του συντονισμού ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της G7", οι οποίες έχουν δεσμευθεί να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap).

    Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Ευρώ-Ασπίδα" κατά των κερδοσκόπων

    Είδηση: 36375

    [03] ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας

    Δευτερα, 10 05 2010 10:08

    Τετράωρη στάση εργασίας 11 με 3 κήρυξε η ΕΣΗΕΑ σήμερα, για τη συμμετοχή των μελών της, στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ανεξαιρέτως σε όλες τις εφημερίδες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής και τα γραφεία Τύπου. Από την στάση εργασίας εξαιρείται η κάλυψη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εξαίρεση κρίνεται αναγκαία λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος.

    Επειδή η ημερομηνία αυτή είναι η τελευταία, δηλαδή η καταληκτική, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να ασκήσουν το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής τους στη Γενική Συνέλευση και της προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου. Είδηση: 36380

    [04] Τις επόμενες μέρες η εκταμίευση χρημάτων από Ε.Ε. - ΔΝΤ

    Δευτερα, 10 05 2010 10:13

    Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων προς τη χώρα μας, από την E.E. και το ΔΝΤ. Όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την Κυριακή υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ελλάδα, για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης, ενώ εγκρίθηκε και τυπικά από το ΔΝΤ το δάνειο των 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Ο υπουργός ανέφερε πως η χώρα δεν έχει πλέον κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα και βεβαίως και τους υπόλοιπους.

    Ντομινίκ Στρος Καν: Αξιόπιστο και φιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα

    Τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν από το ΔΝΤ μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

    Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το Διεθνές Ταμείο θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.

    "Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας αν και δύσκολο, είναι αξιόπιστο και φιλόδοξο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικές ειδήσεις: Ξεκινά η εκταμίευση της πρώτης δόσης Είδηση: 36379

    [05] Α.Σαμαράς: Έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα εμείς από το καλοκαίρι»

    Δευτερα, 10 05 2010 10:54

    "Η Κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους, όχι στήριξη", τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αποδεχόμενος παράλληλα ότι ο Κώστας Καραμανλής έπρεπε τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι να βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα λιτότητας αντί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. "Έπρεπε από πέρυσι το καλοκαίρι να έχουμε πάρει εμείς μέτρα. Που θα ήταν βέβαια πολύ πιο ήπια από τα σημερινά. Και θα έδιναν έγκαιρα το σωστό μήνυμα στις αγορές. Ας παίρναμε τότε τα σωστά μέτρα, κι ας μας ρίχνανε!", αναφέρει ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τέως Πρωθυπουργός "προεκλογικά τουλάχιστον έκανε την αυτοκριτική του".

    Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ζήτησε "λευκή επιταγή" από τη Βουλή, να ψηφίσει "μη προσδιορισμένα μέτρα", καθώς και ότι δεν δέχθηκε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών "πριν υπογράψει τα μέτρα".

    Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η κ. Μπακογιάννη "επέλεξε μόνη της να να βρεθεί εκτός ΝΔ".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36382

    [06] Ρωσία: Τουλάχιστον 30 οι νεκροί στο ορυχείο στη Σιβηρία

    Δευτερα, 10 05 2010 08:58

    Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί από τη σειρά εκρήξεων μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Ρασπαντσκάγια στην περιοχή Κεμέραβα στη δυτική Σιβηρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου και αναμεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατακόρυφα από τους 12, που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα την Κυριακή, καθώς στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύφθηκαν και νέες σοροί στις στοές. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου αλλά εννέα ώρες αργότερα και ενώ βρίσκονταν ήδη μέσα στο ορυχείο ομάδες διασωστών, η αναζήτηση διεκόπη όταν ένας εξαεριστήρας που είχε υποστεί ζημιές γέμισε τις στοές του ανθρακωρυχείου με καπνό και αέριο.

    Σύμφωνα με το Βάλερι Κορσάγκιν, τοπικό αξιωματούχο των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 64 ανθρακωρύχοι και 20 διασώστες βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις στοές του ορυχείου. Διασώστες προσπαθούσαν να διοχετεύσουν οξυγόνο σε τμήματα του ορυχείου όπου παγιδεύτηκαν εργαζόμενοι. "Το να συνεχιστούν οι σωστικές προσπάθειες τώρα θα ισοδυναμούσε με το να στείλουμε ανθρώπους στο θάνατο", δήλωσε ο Αμάν Τουλέγιεφ, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

    Στις στοές του ορυχείου εργάζονταν την ώρα της έκρηξης, αργά χθες Σάββατο, τουλάχιστον 356 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, εκ των οποίων παγιδεύτηκαν 64, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας. Οι 282 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των τρυματιών, κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο.

    Το ανθρακωρυχείο Ρασπάντσκαγια, που άνοιξε το 1973, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Ρωσία, με στοές που φθάνουν τα 300 χιλιόμετρα και έχει αποθέματα 450 εκατ. τόνων άνθρακα. Παράγει οκτώ τόνους άνθρακα το χρόνο για τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες αλλά και για εξαγωγές σε Ουκρανία και Ασία. Η παραγωγή ανήλθε σε 8,9 εκατ. τόνους το 2007. Σύμφωνα με το Rossiya-24 άλλη έκρηξη στο ίδιο ορυχείο πριν από τρεις μήνες είχε στοιχίσει τη ζωή ενός εργαζόμενου.

    Το 2007, δυστύχημα σε κοντινό ορυχείο στη Ναβακούζνετσκ είχε στοιχίσει 110 ζωές εργαζομένων - επρόκειτο για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία.

    Τα θανάσιμα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι σχετικά συχνά στη Ρωσία λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις καθώς και των παραβιάσεων ή της ανυπαρξίας των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ρωσία: 12 νεκροί και 84 παγιδευμένοι σε ορυχείο στη Σιβηρία

    Είδηση: 36376

    [07] Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χωρίς τραυματίες

    Δευτερα, 10 05 2010 09:30

    Επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα η ισραηλινή αεροπορία, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο για να πλήξει υπόγεια σήραγγα στον τομέα της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε την επιδρομή τονίζοντας ότι η πολεμική αεροπορία είχε "πλήξει δύο στόχους" σε απάντηση για τη ρίψη μιας ρουκέτας εναντίον του ισραηλινού εδάφους τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

    Μια ρουκέτα που είχε ριφθεί από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξε χέρσο έδαφος νοτίως της πόλης Ασκελόν χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός. Σχεδόν 50 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί εναντίον του Ισραήλ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του ισραηλινού στρατού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36378

    [08] Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια

    Δευτερα, 10 05 2010 11:15

    Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Στη σύσκεψη, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα πάρουν μέρος οι πρόεδροι της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ δε θα συμμετέχουν η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με έμφαση στην αλλαγή το εκλογικού νόμου και στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

    Η ΕΣΗΕΑ, που έχει κηρύξει στάση εργασία από τις 11 μέχρι τις τρεις το απόγευμα για να συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι στη Γενική Συνέλευση, έχει δώσει κατ' εξαίρεση άδεια για την κάλυψη μόνο της Σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σύσκεψη αρχηγών-Νέος νόμος περί ευθύνης Υπουργών

    Είδηση: 36383


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 May 2010 - 8:54:15 UTC