Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασπίδα προστασίας για το ευρώ
  • [02] Ανατροπές στο ασφαλιστικό
  • [03] Στα ύψη η αμόλυβδη
  • [04] Νέα προβλήματα στις πτήσεις από ηφαιστειακή τέφρα
  • [05] Τρεις δημοσκοπήσεις για την αποδοχή ή μη των μέτρων
  • [06] Εξάρθρωση σπείρας υπεύθυνης για σωρεία ληστειών και ανθρωποκτονιών
  • [07] Κόλπος του Μεξικού: Νέα προβλήματα για την BP
  • [08] Ρωσία: 12 νεκροί και 84 παγιδευμένοι σε ορυχείο στη Σιβηρία
  • [09] Έκτακτα μέτρα θωράκισης του ευρώ παίρνει το Ecofin
  • [10] Ιράν: Πέντε νέες εκτελέσεις με απαγχονισμό
  • [11] Χάνει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή η Μέρκελ

    [01] Ασπίδα προστασίας για το ευρώ

    Κυριακη, 09 05 2010 18:20

    Έχοντας αντιληφθεί πλήρως, ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η Ευρώπη σπεύδει, έστω με καθυστέρηση μηνών, να προλάβει το κερδοσκοπικό ντόμινο. Κάτω από την ασφυκτική πίεση των αγορών, το ΕΚΟΦΙΝ, συνεδριάζει εκτάκτως για να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας στην Ευρωζώνη και να αποφασίσει μέτρα - ανάχωμα στους κερδοσκόπους, η δράση των οποίων επεκτείνεται πέραν των ελληνικών συνόρων, απειλεί άμεσα τον ευρωπαϊκό νότο και ανησυχεί και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και οικονομική ενίσχυση με δάνεια που θα συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη διαφωνία της εξέφρασε η Βρετανία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα που είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Μόνιμο ταμείο στήριξης

    Στο "κόκκινο" έχει ανέβει το θερμόμετρο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίζουν για τα μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης το οποίο θα μπορεί να συνδράμει τάχιστα χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεφάλαιο του "ταμείου":

    θα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ τα

    θα το εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ.

    η Κομισιόν θα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ποσού αυτού κατά 10 φορές

    τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ θα ακολουθούνται από τους όρους του ΔΝΤ

    Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση-Διαφωνία Βρετανίας

    "Η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin είναι μία σημαντική συνάντηση για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές", δήλωσε κατά την άφιξή της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι σήμερα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αποκαταστήσουν τη σταθερότητα του ευρώ.

    "Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους", δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, η οποία θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ecofin.

    Θετικός στην προοπτική δημιουργίας ενός ταμείου στήριξης εμφανίστηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει με κεφάλαια στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης παρότι η ίδια δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

    Ωστόσο οι πρώτες διαφωνίες έκαναν την εμφάνισης τους, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

    "Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", τόνισε Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε και από την ξαφνική αδιαθεσία του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών επειδή ο οργανισμός του δεν δέχτηκε καλά τη νέα θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός έχει τις αισθήσεις του και η κατάστασή του βελτιώνεται

    Ανησυχία Ομπάμα - Επικοινωνία με Μέρκελ

    Την ανησυχία του για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασε ο Μπάρακ Ομπάμα

    "Ανησυχώ για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Όμως πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί πως είναι πολύ σοβαρό. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύ δύσκολα μέτρα, εφαρμόζει ένα σχέδιο που απαιτεί δύσκολα μέτρα. Εάν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, αυτό θα είναι καλό για τις ΗΠΑ και επίσης για τη Ρωσία", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

    Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα λήψης "αποφασιστικών μέτρων" από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές.

    Την ίδια ώρα στην Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκαλούσε σύσκεψη με θέμα "την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη".

    Εκταμιεύει τα πρώτα ποσά η Ελλάδα

    Στη χώρα μας, η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει καθώς η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί πριν τις 19 Μαΐου.

    Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι το μεγαλύτερο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς το 2010 η ύφεση θα φτάσει στο 4% για να περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει το 2012.

    Από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

    Αντιδράσεις

    "Εάν είχε υιοθετηθεί η πολιτική μας και εξαρχής ο κ. Παπανδρέου επιχειρηματολογούσε για το ότι είμαστε τα θύματα ενός οικονομικού πολέμου και όχι οι δράστες, και τα εύσημα θα είχαμε πάρει νωρίτερα και η βοήθεια θα είχε αποδεσμευθεί πιο έγκαιρα", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Η λύση που αναζητείται δεν θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της συμφωνίας που ισχύει για την Ελλάδα. Ο νέος ευρωπαϊκός θεσμός, που αναζητούν, αφού δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να εμπεριέχει και την ιδεολογία του. Δηλαδή, όποιο κράτος έχει πρόβλημα θα πρέπει να ενισχύεται χωρίς να απαιτείται να εφαρμόζει ακόμα πιο αυστηρά το Σύμφωνο Σταθερότητας", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Έκτακτα μέτρα θωράκισης του ευρώ παίρνει το Ecofin

    Είδηση: 36367

    [02] Ανατροπές στο ασφαλιστικό

    Κυριακη, 09 05 2010 16:31

    Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που θα φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνεται από το 2011 αντί του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη. Επίσης, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η σύνταξη από το 2011 για τις επικουρικές και από το 2013 για τις κύριες συντάξεις, καθιερώνονται ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.

    Με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις και τους ήδη ασφαλισμένους το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 58 θα πάρουν από το 2011 σύνταξη στα 60 μετά από 35 χρόνια δουλειάς.

    Από το 2020 όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 65 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων ασφαλίστηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου το 1993.

    Εξάλλου από το 2011 εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ από το 2018 θεσμοθετείται βασική σύνταξη ύψους 360 ευρώ στο 65ο έτος της ηλικίας.

    Από το 2011 καταργούνται οι ρυθμίσεις συνταξιοδότησης των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών, ενώ από το 2018 ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία ενώ από 2012 θεσπίζονται αντικίνητρα για όσους αποχωρούν από την εργασία τους πριν από το 65ο έτος.

    Από το 2013 μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Η αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές θα ξεκινήσει από το 2018 με αυξημένο συντελεστή αναπλήρωσης κυρίως από τα 37 έως τα 40 έτη εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News δηλώνει ότι ο νομός είναι έτοιμος για να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβουλιο και να κατατεθεί στη Βουλή.

    "Αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχα υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση και τους πολίτες ότι θα επιτύχω. Έως τώρα τα έχω καταφέρει. Κάνουν πολιτικό και προσωπικό κακό τα ψέματα που διακινούνται από δήθεν επαΐοντες στην τηλεόραση .Λένε ξεδιάντροπα ψέματα. Δεν βλέπω την ώρα να γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να βγω στη Βουλή και τα Μέσα να διαψεύσω τις Κασσάνδρες", τόνισε ο Υπουργός εργασίας.

    Αντιδράσεις

    Από τη μεριά τους τα συνδικάτα βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ασφαλιστικό και δηλώνουν απερίφραστα ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιο δυναμικά μέχρι την ανατροπή τους.

    "Εάν οι προσπάθειες που γίνονται τώρα με τον κ. Λοβέρδο είχε επιτρέψει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνουν επί εποχής του κ. Γιαννίτση, σήμερα δεν θα ήμασταν σ' αυτήν την ασφαλιστική κατάντια. Κάποτε πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην πειραματιζόμαστε διαρκώς με τα περήφανα γηρατειά", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36364

    [03] Στα ύψη η αμόλυβδη

    Κυριακη, 09 05 2010 17:16

    Η χαμηλή πτήση στις τιμές της βενζίνης συνεχίζεται, αυτή τη φορά χωρίς το άλλοθι της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε ελάχιστα πρατήρια της Αττικής, πλέον, η τιμή της αμόλυβδης πωλείται κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία οι τιμές είναι αυξημένες κατά δέκα με είκοσι λεπτά. Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι η βασική αιτία εκτόξευσης του πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλιο, από 3,9% που ήταν τον Μάρτιο. Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο 2009 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 1%.

    Σε χαμηλή πτήση οι τιμές των καυσίμων

    Στα ύψη έχει οδηγηθεί η τιμή της αμόλυβδης μετά τις αυξήσεις των φόρων σε συνδυασμό με τις πρακτικές των κερδοσκόπων, ενώ την ίδια ώρα, οι πρατηριούχοι προειδοποιούν ότι οι τιμές θα εκτροχιαστούν το καλοκαίρι λόγω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και της ανοδικής τροχιάς των διεθνών τιμών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αθήνα υπάρχει πρατήριο που πωλεί την αμόλυβδη κατά 1,769 ευρώ το λίτρο, στη Μαγνησία 1,720 ευρώ το λίτρο, στο νομό Λασιθίου 1,713, στην Κεφαλονιά 1,710, στο ηράκλειο 1,699, ενώ στις Κυκλάδες το ακριβότερο πρατήριο πωλεί τη βενζίνη κατά 1,690 ευρώ το λίτρο.

    Η μέση τιμή στην Αθήνα πάντως φτάνει το 1,513 ευρώ το λίτρο, καθώς υπάρχουν πρατήρια που πωλούν με λίγο πάνω από το 1,4 ευρώ, τα οποία οι οδηγοί μπορούν να εντοπίσουν με τη βοήθεια του παρατηρητηρίου τιμών.

    Για πτώση των πωλήσεων κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς, και σε μια απόπειρα προσέλκυσης πελατών οι εταιρείες πετρελαιοειδών καταφεύγουν σε προσφορές και εκπτώσεις.

    Με στόχο τη συγκράτηση των τιμών, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με παράγοντες της αγοράς. Ηδη συναντήθηκε με τις διοικήσεις των διυλιστηρίων, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 36366

    [04] Νέα προβλήματα στις πτήσεις από ηφαιστειακή τέφρα

    Κυριακη, 09 05 2010 19:09

    Νέα προβλήματα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία σημειώνονται και πάλι από το Σάββατο σε αεροδρόμια της Ισπανίας , της Πορτογαλίας , αλλά και της βόρειας Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας. Από το πρωί ακυρώθηκαν 6 πτήσεις από Ρώμη και Μιλάνο προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ έχουν ματαιωθεί μέχρι νεωτέρας όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Από την τέφρα πλήττονται και οι υπερατλαντκές πτήσεις.

    Κλειστά λόγω τέφρας

    Το σύννεφο στάχτης εξακολουθεί να καθηλώνει αεροσκάφη και να ταλαιπωρεί επιβάτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων.

    Μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου της στο βορρά έκλεισε η Ιταλία, από το πρωί, μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας. Έξι πτήσεις ακυρώθηκαν και στην Αθήνα, από και προς το Μιλάνο και τη Ρώμη.

    Μέχρι το μεσημέρι παρέμειναν κλειστά και τέσσερα από τα 19 αεροδρόμια, που είχαν κλείσει από το Σάββατο στα βόρεια της Ισπανίας, αλλά και ο εναέριος χώρος πάνω απ'τα ο αεροδρόμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία.

    Με το σύννεφο στάχτης να κινείται βόρεια, οι γερμανικές αρχές σταμάτησαν τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου από τις τρεις το μεσημέρι. Από το απόγευμα άρχισαν να κλείνουν και αεροδρόμια στην Αυστρία, καθώς και 5 αεροδρόμια στη δυτική Ιρλανδία.

    Περίπου 70 πτήσεις, με προορισμό τη βόρεια Ιταλία και την Πορτογαλία, ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια της Γαλλίας, αν και ο εναέριος χώρος της δεν έχει πληγεί ακόμα από το νέφος.

    Ακυρώσεις σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, προκαλώντας ανησυχία για τη δυνατότητα προσέλευσης των διασημοτήτων στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών την ερχόμενη Τετάρτη.

    Από την τέφρα δεν έμειναν ανεπηρέαστες και οι υπερατλαντικές πτήσεις, που χρειάστηκε να αλλάξουν κατεύθυνση, αυξάνοντας τη διάρκεια της πτήσης, προκειμένου να αποφύγουν το μήκους 3.400 και πλάτους 2.200 χιλιομέτρων νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που εκτείνεται από τη νότια Γροιλανδία στις ακτές της Πορτογαλίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της Β.Ιταλίας

    Είδηση: 36368

    [05] Τρεις δημοσκοπήσεις για την αποδοχή ή μη των μέτρων

    Κυριακη, 09 05 2010 12:34

    Την αποδοχή των σκληρών οικονομικών μέτρων από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καταγράφουν δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε ισάριθμες κυριακάτικες εφημερίδες, ενώ τη μη αποδοχή δείχνει μια τρίτη. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε για Το Βήμα της Κυριακής την ημέρα που η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία, η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, αλλά με σημαντικό ποσοστό να εξακολουθεί να εκφράζει τη διαφωνία του.

    Συγκεκριμένα το 55,2% δήλωσε ότι δέχεται το πακέτο, ενώ το 44,6% το απορρίπτει. Εξάλλου περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες προτιμούν το πακέτο στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ, έστω κι αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, από τη χρεοκοπία και δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν θυσίες, ώστε να επιλυθεί η κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται στο Πρώτο Θέμα. Αντίθετα, σε έρευνα της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής", το 66% τάσσεται κατά των μέτρων, με το 77% να θεωρεί ότι είναι άδικα και το 57% ότι εξυπηρετούν λίγα μεγάλα συμφέροντα. Το 68% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αν και το 79% εκτιμά ότι δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή τους.

    Βήμα της Κυριακής

    Στο ερώτημα αν αρνούνται τα νέα μέτρα ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, απαντά καταφατικά το 35,6% και αρνητικά το 56,3%, που προτιμά την περικοπή των μισθών και την ύφεση που θα ακολουθήσει από τη χρεοκοπία της χώρας και τη στάση των πληρωμών που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.

    Παράλληλα το 74,8% τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ποσοστό 71,3% καλεί τα κόμματα να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης, ενώ το 22,2% πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιπαρατεθούν δυναμικά στα μέτρα.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση της κοινωνικής έντασης και των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να σταματήσουν, παρά τις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία, αλλά και στον τουρισμό με την έκδοση των πρώτων ταξιδιωτικών οδηγιών. Υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το 53,2%, ενώ υπέρ της διακοπής τους το 44,3%.

    Επίσης, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα, ενώ θεωρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου την τελευταία ελπίδα της χώρας για να βγει η Ελλάδα από τα αδιέξοδά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση αν δεν σας καλύπτει η κυβέρνηση Παπανδρέου;» το 66% δηλώνει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

    Πρώτο Θέμα

    Στήριξη στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ παρέχει το 54,2% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

    Στη δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων συμφωνεί να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα οι απεργίες, ενώ το 56,5% πιστεύει ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντελέσει με τη στάση τους στην έκρηξη κοινωνικών αναταραχών. Στην ερώτηση αν είστε υπέρ ή κατά του προγράμματος της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με στόχο τη διάσωση της χώρας ή αν έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση , το 54,2% στηρίζει το πρόγραμμα και το 33,2% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτόνομη πορεία. Υπέρ του προγράμματος διάσωσης τάχθηκε και το 42% όσων ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και το 28% όσων ψήφισαν ΚΚΕ, που εμφανίζεται να έχει την πιο άκαμπτη στάση.

    Στην ερώτηση αν οι απεργίες πρέπει να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις , με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας, το 74% απαντά "ναι" στον αυτοπεριορισμό των απεργιών και το 21% "όχι". Με το "ναι" συντάσσονται το 75% από όσους ψήφισαν ΝΔ, αλλά και το 30% όσων στηρίζουν το ΚΚΕ.

    Στην ερώτηση αν πιστεύετε πως η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερες θυσίες ή με απεργίες και διαδηλώσεις η πλειοψηφία (51,4%) απαντά "θυσίες" και μόνο το 28% "απεργίες", ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (20,6%) κρατά αποστάσεις και από τις δύο απόψεις. Ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν θυσίες είναι το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 22% του ΚΚΕ.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO ετέθη και το ερώτημα αν θεωρείτε υπεύθυνη ή ανεύθυνη τη στάση του κάθε πολιτικού αρχηγού ξεχωριστά. Οι ερωτηθέντες επιβράβευσαν τον κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπεύθυνη (49,4%) ακολούθησαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης (28,4% και 27,3%, αντίστοιχα), ενώ τελευταίοι ήταν ο κ. Τσίπρας και η κυρία Παπαρήγα (16% και 15,5%).

    Real News

    Τον πολιτικό κόσμο θεωρεί υπεύθυνο το 98,6% των Ελλήνων για την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα Real News.

    Μάλιστα, στη δεύτερη θέση ευθύνης οι ερωτηθέντες τοποθετούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με ποσοστό 82,7% και στην τρίτη θέση τον επιχειρηματικό κόσμο με ποσοστό 76%. Εξάλλου, το 53,9% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος τη διαγραφή των τριών βουλευτών από τον Γιώργο Παπανδρέου και το 45,7% τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Όπως γράφει στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, στην πρόθεση ψήφου, για πρώτη φορά, με βάση τα διαχρονικά στοιχεία της εταιρίας, καταγράφονται ποσοστά αδιευκρίνιστης τοποθέτησης μεγαλύτερα του 30%, τα οποία φυσικά εκφράζουν τη γενική δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα και λιγότερο τη δυναμική των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών. Επόμενες μετρήσεις θα επιβεβαιώσουν τη μονιμότητα του φαινομένου, προσθέτει.

    Στους δείκτες "καταλληλότερο πρωθυπουργός", "ικανότητα διακυβέρνησης" κλπ., η κυριαρχία του "κανένας" (37,9%) "κανένα " (45,9%) αντίστοιχα, ενισχύει την απεικόνιση αυτής της δυσαρέσκειας.

    Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι "απογοήτευση" (43,5%), "οργή" (40,8%) και "ντροπή" (34,1%), ενώ μειώνεται η θετική διάθεση για θυσίες, από το 59% του Φεβρουαρίου, στο 31,1% σήμερα.

    Οριακά αλλά με πλειοψηφικό ποσοστό (52,2%), οι Έλληνες πιστεύουν ότι με διαφορετικούς χειρισμούς η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι θυσίες που θα γίνουν λόγω της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

    Συμπληρωματικά, ένα 45% των πολιτών πιστεύει ότι η όποια βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται "μετά τα δέκα χρόνια" έως "ποτέ", ενώ περιμένουν περαιτέρω μέτρα την επόμενη τριετία κατά 77,7%.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36362

    [06] Εξάρθρωση σπείρας υπεύθυνης για σωρεία ληστειών και ανθρωποκτονιών

    Κυριακη, 09 05 2010 16:43

    Τα μέλη συμμορίας που είχαν διαπράξει 21 ένοπλες ληστείες, μεταξύ των οποίων και τη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στα Πατήσια σκοτώνοντας έναν 62χρονο, συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές. Συνολικά συνελήφθησαν 7 άτομα, αλβανικής εθνικότητας, ηλικίας από 17 εως 24 ετών, ενώ αναζητείται ακόμη ένα.

    Εξιχνιάστηκε η αιματηρή ληστεία

    Εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Αττικής η ανθρωποκτονία με θύμα 62χρονο αδελφό ιδιοκτήτριας πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, που είχε γίνει στις 29 Μαρτίου, στις 10.35 το πρωί, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στα Πατήσια.

    Η αστυνομία εξάρθρωσε οκταμελή συμμορία αλβανικής εθνικότητας που βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και η οποία είχε διαπράξει μέσα σε 4 μήνες άλλες πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών, 21 ένοπλες ληστείες και απόπειρες ληστειών. Συνελήφθησαν τα επτά μέλη της συμμορίας ηλικίας από 17 έως 24 ετών ενώ ο όγδοος αναζητείται.

    Στις 29 Μαρτίου τα μέλη της συμμορίας είχαν διαπράξει συνολικά πέντε ένοπλες επιθέσεις από το πρωί και ο 62χρονος ήταν ο τέταρτος στη σειρά, τον οποίο πυροβόλησαν για λίγα χρήματα.

    Είκοσι λεπτά νωρίτερα οι ίδιοι και πάλι στην περιοχή Πατησίων πυροβόλησαν και τραυμάτισαν αλλοδαπό υπάλληλο καταστήματος πώλησης κινητών τηλεφώνων, ο οποίος προσπάθησε να τους καταδιώξει μετά τη ληστεία ενώ στις 8 το πρωί πυροβόλησαν εναντίον δύο κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν λίγο μετά ένοπλη ληστεία που είχαν διαπράξει σε βάρος διερχόμενου πεζού. Επίσης από τις 7.55 της ίδιας ημέρας διέπραξαν και πάλι στην περιοχή των Εξαρχείων ληστεία σε κατάστημα ψιλικών και απόπειρα ληστείας σε καφενείο.

    Οι άλλες δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας ήταν και πάλι στα Εξάρχεια η μία στις 27 Απριλίου στις 2.40 το πρωί, όπου πυροβόλησαν ιδιοκτήτη περιπτέρου και τον λήστεψαν και η άλλη στις 6 Μαϊου σε σούπερ μάρκετ, όπου στις 10.40 το βράδυ πυροβόλησαν τον πατέρα του ιδιοκτήτη.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από τις 21 ληστείες που διέπραξαν το τελευταίο τετράμηνο, όλες ήταν στην περιοχή των Εξαρχείων εκτός από τις δύο στις 29 Μαρτίου στα Πατήσια. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι και μικροποσότητες ναρκωτικών. Όλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36365

    [07] Κόλπος του Μεξικού: Νέα προβλήματα για την BP

    Κυριακη, 09 05 2010 11:44

    Ένα απροσδόκητο εμπόδιο παρουσιάστηκε στις προσπάθειες που καταβάλει από το Σάββατο η πετρελαϊκή εταιρεία BP να κατεβάσει έναν τεράστιο θόλο στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού για να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Νταγκ Σατλς, τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της εταιρείας, οι μηχανικοί της BP συνάντησαν εύφλεκτους ένυδρους σχηματισμούς, ενώ κατέβαζαν την τετραώροφη κατασκευή στο σημείο της διαρροής.

    "Δεν θα έλεγα ότι απέτυχε ήδη", πρόσθεσε ο Σατλς, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν δύο ημέρες για να διορθωθεί το πρόβλημα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36359

    [08] Ρωσία: 12 νεκροί και 84 παγιδευμένοι σε ορυχείο στη Σιβηρία

    Κυριακη, 09 05 2010 12:00

    Τη ζωή σε τουλάχιστον 12 εργαζόμενους στοίχισαν οι δυο εκρήξεις σε ορυχείο στη Σιβηρία, ενώ η αναζήτηση για δεκάδες συναδέλφους τους που παραμένουν παγιδευμένοι από το βράδυ του Σαββάτου διεκόπη όταν ένας εξαεριστήρας που είχε υποστεί ζημιές γέμισε τις στοές του ανθρακωρυχείου με καπνό και αέριο, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι σήμερα Κυριακή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο πηγή της εταιρίας στην οποία ανήκει το ορυχείο, μετέδωσε το νέο απολογισμό. Ανέφερε επίσης ότι οι τραυματίες από τις δυο εκρήξεις στο ορυχείο Ρασπάντσκαγια, στην περιοχή Κεμέραβα στη δυτική Σιβηρία, ανέρχονται σε 41.

    Αγωνία για τους παγιδευμένους μετά και τη δεύτερη έκρηξη

    Σύμφωνα με το Βάλερι Κορσάγκιν, τοπικό αξιωματούχο των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 64 ανθρακωρύχοι και 20 διασώστες βρίσκονται στις στοές του ορυχείου εννέα ώρες μετά την πρώτη έκρηξη. Διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο σε τμήματα του ορυχείου όπου παγιδεύτηκαν εργαζόμενοι. "Το να συνεχιστούν οι σωστικές προσπάθειες τώρα θα ισοδυναμούσε με το να στείλουμε ανθρώπους στο θάνατο", δήλωσε ο Αμάν Τουλέγιεφ, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

    Στις στοές του ορυχείου εργάζονταν την ώρα της έκρηξης, αργά χθες Σάββατο, τουλάχιστον 356 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, εκ των οποίων παγιδεύτηκαν 64, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας. Οι 282 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των τρυματιών, κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο.

    Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η επαφή με τρεις ομάδες διασωστών έχει χαθεί και η τύχη των 20 μελών τους παραμένει άγνωστη. Συνολικά 12 ομάδες διασωστών του Υπουργείου και διασώστες από την κοντινή περιοχή Ναβακούζνετσκ μετείχαν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των εργαζόμενων. Ο Κορσάγκιν δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες διάσωσης να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σωθούν οι παγιδευμένοι. Η έκρηξη κατέστρεψε τρία κτίρια στην επιφάνεια.

    Το ανθρακωρυχείο Ρασπάντσκαγια, που άνοιξε το 1973, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Ρωσία, με στοές που φθάνουν τα 300 χιλιόμετρα και έχει αποθέματα 450 εκατ. τόνων άνθρακα. Παράγει οκτώ τόνους άνθρακα το χρόνο για τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες αλλά και για εξαγωγές σε Ουκρανία και Ασία. Η παραγωγή ανήλθε σε 8,9 εκατ. τόνους το 2007. Σύμφωνα με το Rossiya-24 άλλη έκρηξη στο ίδιο ορυχείο πριν από τρεις μήνες είχε στοιχίσει τη ζωή ενός εργαζόμενου.

    Το 2007, δυστύχημα σε κοντινό ορυχείο στη Ναβακούζνετσκ είχε στοιχίσει 110 ζωές εργαζομένων - επρόκειτο για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία.

    Τα θανάσιμα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι σχετικά συχνά στη Ρωσία λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις καθώς και των παραβιάσεων ή της ανυπαρξίας των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36360

    [09] Έκτακτα μέτρα θωράκισης του ευρώ παίρνει το Ecofin

    Κυριακη, 09 05 2010 12:56

    Μετά από καθυστερήσεις, παλινωδίες και αμφισημίες μηνών, η Ευρώπη σπεύδει τώρα να καλύψει το χαμένο χρόνο και να θωρακίσει το ευρώ απέναντι στη βουλιμία των κερδοσκόπων. Κάτω από την ασφυκτική, πλέον, πίεση των αγορών, συνέρχεται σήμερα Κυριακή εκτάκτως το Ecofin στις Βρυξέλλες προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας στην Ευρωζώνη και για να αποφασίσει μέτρα-ανάχωμα, στους κερδοσκόπους, οι πιέσεις των οποίων ανησυχούν και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Σκοπός των μέτρων, που θα ενεργοποιούνται στις κρίσεις δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης αλλά και να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ. Νωρίτερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν θα ενημερώσει για την εισήγησή του το κολλέγιο των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μεταξύ η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας, ο οποίος από κάποιους περιγράφεται ως ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ, που θα είναι έτοιμος να διοχετεύσει εκατοντάδες δισ. ευρώ σε περιστάσεις ανάγκης.

    "Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός διπλωμάτης αναφερόμενος στις προσπάθειες δημιουργίας ενός είδους ταμείου, που θα δραστηριοποιείται με ταχύτητα όταν μια χώρα -μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

    Σήμερα Κυριακή εξάλλου συνεδριάζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα.

    Αύριο Δευτέρα θα συγκληθεί στην Αθήνα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο πάντως δεν θα προσέλθουν η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: ΕΕ: Μέτρα θωράκισης της ευρωζώνης

    Σχετική είδηση: Εγκρίθηκε η συμφωνία στήριξης

    Είδηση: 36363

    [10] Ιράν: Πέντε νέες εκτελέσεις με απαγχονισμό

    Κυριακη, 09 05 2010 12:21

    Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, που είχαν κατηγορηθεί για πραγματοποίηση επιθέσεων σε πολλές ιρανικές πόλεις, και ότι είχαν σχέσεις με "αντεπαναστατικές ομάδες", απαγχονίστηκαν σήμερα στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο Ιrna. Οι κατηγορίες που βάρυναν τους πέντε ήταν κυρίως για "τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών και δημόσιων κτιρίων σε ιρανικές πόλεις", ανέφερε το πρακτορείο που δεν διευκρινίζει σε ποιες πόλεις και πότε έγιναν οι επιθέσεις. Επίσης δε διευκρινίζει με ποιες "αντεπαναστατικές ομάδες" είχαν διασυνδέσεις οι καταδικασθέντες.

    Οι πέντε είχαν καταδικαστεί το Νοέμβριο και η ποινή τους επικυρώθηκε από το Εφετείο τον Μάρτιο, σύμφωνα με το πρακτορείο. Το Σάββατο είχε ανακοινωθεί ότι εκτελέστηκαν με απαγχονισμό έξι άνδρες σε φυλακή της δυτικής Τεχεράνης για εμπόριο ναρκωτικών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36361

    [11] Χάνει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή η Μέρκελ

    Κυριακη, 09 05 2010 19:35

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ελευθέρων Δημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι χάνει τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ARD δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες (DCU) ποσοστό 34,5% και στους εταίρους τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) 6,5%. Στις εκλογές του 2005 τα δύο κόμματα είχαν αποσπάσει ποσοστό 44,8% και 6,2% αντίστοιχα. Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που λαμβάνουν ποσοστό 12,5% από 6.3 %, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν το λίδι ποσοστό με το κόμμα της κ. Νέρκελ 34,5%. Το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα Ντι Λίνκε θα ξεπεράσει το όριο του 5% και θα εκπροσωπηθεί στην τοπική Βουλή.

    Η απώλεια της πλειοψηφίας στο κρατίδιο και στην Μπούντεσρατ σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να στραφεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αναζητήσει υποστήριξη για να περάσει το πρόγραμμά της, όπως για παράδειγμα τις περικοπές φόρων, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την παράταση της λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία

    Είδηση: 36369


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 May 2010 - 16:56:15 UTC