Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της Β.Ιταλίας
  • [02] Γερμανία: Σήμερα οι πολυσυζητημένες εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία
  • [03] Ινδονησία: Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

    [01] Έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της Β.Ιταλίας

    Κυριακη, 09 05 2010 10:47

    Έκλεισε ο εναέριος χώρος σε τμήμα της βόρειας Ιταλίας εξαιτίας της παρουσίας στην ατμόσφαιρα ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το κλείσιμο από τις 09:00 μέχρι 15:00, ώρα Ελλάδας, αλλά το Υπουργείο Μεταφορών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα. Στο μεταξύ ανεστάλησαν όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή πτήσεις μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία.

    Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac αναφέρει ότι το κλείσιμο αφοράει ένα τμήμα της χώρας στο οποίο βρίσκονται τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου. Αντίθετα δεν αφορά τα αεροδρόμια της Βενετίας, της Τεργέστης και του Ρίμινι.

    Η Enac διευκρινίζει ότι έλαβε την απόφαση με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Eurocontrol που έκανε λόγο για παρουσία ηφαιστειακής τέφρας "ασύμβατης με τις παραμέτρους ασφαλείας που έχουν καθορίσει οι κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών". Ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών Αλτέρο Ματεόλι δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο εναέριος χώρος να ανοίξει πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδας.

    Όσον αφορά την υπόλοιπη Ιταλία προς το παρόν έχουν ακυρωθεί τέσσερεις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο, προς Ισπανία, αφού στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις για σήμερα Κυριακή. Συγκεκριμένα στην Ισπανία έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής 900 πτήσεις και έχουν κλείσει 19 αεροδρόμια ενώ στην Πορτογαλία οι πτήσεις που ακυρώθηκαν έφτασαν τις 137 .

    Εξάλλου σύμφωνα με πηγή του διεθνούς αεροδρομίου Σα Καρνέϊρο του Πόρτο "όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) επειδή έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή. Το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό αλλά ο έλεγχος της εναερίου κυκλοφορίας είναι αδύνατος εξαιτίας του νέφους", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Από χθες το βράδυ η εταιρεία των Αζορών SATA ανακοίνωσε την ακύρωση τουλάχιστον μέχρι τις 15:00, ώρα Ελλάδας σήμερα, όλων των πτήσεων από και προς το πορτογαλικό αρχιπέλαγος, 1.500 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας.

    Όσον αφορά τη Γαλλία οι αεροπορικές συγκοινωνίες θα διεξαχθούν ομαλά την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από τον εκπρόσωπο της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής Πολιτικής Αεροπορίας.

    "Καμία ανωμαλία δεν παρατηρήθηκε σε αεροσκάφη της Αιρ Φρανς κατά τις σημερινές (σ.σ. Σάββατο) πτήσεις της. Όλα τα γαλλικά αεροδρόμια θα είναι ανοικτά αύριο Κυριακή και προβλέπουμε μια ομαλή αεροπορική συγκοινωνία", ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων εάν άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παραμείνουν κλειστά, όπως αυτά της Ισπανίας προς τα οποία έχουν ήδη ακυρωθεί πτήσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Έκλεισαν 19 αεροδρόμια στην Ισπανία

    Είδηση: 36356

    [02] Γερμανία: Σήμερα οι πολυσυζητημένες εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία

    Κυριακη, 09 05 2010 11:27

    Στη Γερμανία γίνονται σήμερα οι εκλογές που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ψηφίζουν σήμερα για την ανανέωση των μελών του Κοινοβουλίου τους σε μία ψηφοφορία που μπορεί να έχει εθνικές συνέπειες για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 τοπική ώρα.

    Χαρακτήρας δημοψηφίσματος

    Περίπου 13,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες και εάν ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Άγκελα Μέρκελ από τον Οκτώβριο στο Βερολίνο, και στον οποίο μετέχουν οι χριστιανοδημοκρατεν (CDU) της Μέρκελ και οι Ελεύθεροι Δημοκρατες (FDP) του Βέστερβέλε, χάσει το κρατίδιο αυτό δεν θα έχει πλέον την πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή.

    Αναλυτές εκτιμούν από καιρό ότι, λόγω αυτών των εκλογών και σε μια προσπάθεια να μην υποστεί μεγάλες απώλειες, η Γερμανίδα Καγκελάριος διαπραγματεύτηκε τόσο σκληρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί αν θα αποδυναμωθεί και πόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο.

    Οι σημερινές τοπικές εκλογές έχουν προσλάβει λοιπόν χαρακτήρα έμμεσου δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση της Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία επί έξι μήνες. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η απόφαση της Μέρκελ να χορηγήσει οικονομική βοήθεια και δάνεια στην ελληνική Κυβέρνηση, στην οποία αντιτάχθηκε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Γερμανία.

    Δύσκολα τα πράγματα για τη Μέρκελ

    Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπάρχουν 13,5 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου η οικονομία του κρατιδίου έχει περίπου το μέγεθος εκείνων της Πολωνίας και της Τσεχίας μαζί. Ενδεχόμενη ήττα του συνασπισμού CDU/FDP στο κρατίδιο και η απώλεια της πλειοψηφίας που διαθέτουν στην Μπούντεσρατ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην κύρωση νομοσχεδίων για κρίσιμες πολιτικές στις οποίες είχαν συμφωνήσει, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του φορολογικού. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα, που κυβερνούν και τοπικά, δε διαθέτουν το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να διατηρήσουν την εξουσία.

    Πριν πέντε χρόνια, η ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε αναγκάσει τον τότε Καγκελάριο να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, από τι οποίες έχασε τις εκλογές από την Μέρκελ. Αν και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τόσο δραματικό σε αυτήν την περίπτωση, η ήττα των χριστιανοδημοκρατών θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη μεταβολή των πολιτικών τάσεων στη Γερμανία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γερμανία: Δύσκολες οι εκλογές στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία για τη Μέρκελ

    Είδηση: 36357

    [03] Ινδονησία: Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

    Κυριακη, 09 05 2010 11:39

    Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπως ανακοινώθηκε από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία και το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής(USGS). Ο διευθυντής της αστυνομίας στην επαρχία Ατσεχ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 08:59, ώρα Ελλάδας (05:59 τοπική ώρα), 225 χιλιόμετρα νότια της Μπάντα Ατσεχ προκλήθηκε πανικός.

    "Από αυτά που βλέπω από το γραφείο μου, δεν υπάρχουν ζημιές, αλλά βλέπω ανθρώπους να τρέχουν έξω από τα σπίτια τους, φοβούμενους να επιστρέψουν", πρόσθεσε. Από τον σεισμό του 2004 στη Σουμάτρα είχαν χάσει την ζωή τους 170.000 άνθρωποι, μόνο στην επαρχία Άτσεχ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36358


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 May 2010 - 8:53:45 UTC