Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως αξιολόγησης
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός
  • [03] Συνέχεια απεργιών
  • [04] Έρευνες για την έκρηξη στο κέντρο του Μανχάταν
  • [05] Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα πυρηνικά με συμμετοχή 150 χωρών
  • [06] Ευθύνες στη ΒP και από τον Ομπάμα
  • [07] Ξεκίνησαν οι πτήσεις τις Air Berlin προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου

    [01] ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως αξιολόγησης

    Δευτερα, 03 05 2010 10:55

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει δεκτά, μέχρι νεωτέρας, τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η ανακοίνωση συνιστά ένα άνευ προηγουμένο μέτρο στην ιστορία της ΕΚΤ με στόχο την ανακούφιση της Ελλάδας αλλά και των τραπεζών της ζώνης του Ευρώ. Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό, επιτρέπεται στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να λαμβάνουν πιστώσεις από την ΕΚΤ, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

    Κριστίν Λαγκάρντ: Μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης

    "Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο των αγορών για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις" Κριστίν Λαγκάρντ υπ. Οικονομικών

    Νωρίτερα πάντως η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο στους οίκους αξιολόγησης και αναφέρθηκε σε αυτό που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

    "Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο των αγορών για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις", υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκαρντ και ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο στους οίκους αξιολόγησης.

    Όπως πρόσθεσε, θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα έγγραφα που θα δίνουν την εξουσία στην Αρχή Χρηματιστηριακών Αγορών να ελέγχει αν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας.

    Ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard and Poor's, Moody's και Fitch, έχει επικριθεί από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία δεδομένου ότι μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας ακολούθησε πτώση των αγορών.

    Προσεχώς θα τεθεί σε εφαρμογή εγκύκλιος της Ε.Ε. με την οποία θα εντείνεται η επιτήρηση τους.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Πράσινο φως στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Είδηση: 36149

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός

    Δευτερα, 03 05 2010 10:00

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει στις 11 ο Πρωθυπουργός για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις. Επιδίωξη του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο αυτό είναι η πραγματοποίηση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, η οποία παραμένει άγνωστο εάν θα γίνει μέχρι στιγμής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

    Στη Βουλή σήμερα - αύριο το ν/σ με τα έκτακτα μέτρα

    Μιλώντας την Κυριακή στο υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε εθνική "κόκκινη γραμμή" την αποφυγή της χρεοκοπίας και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

    " Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω" τόνισε και εκτίμησε ότι στο τέλος της θητείας του " Η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη αλλά αναγεννημένη".

    Πάντως σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα για να συζητηθεί και να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο σημαντικό κραστ-τεστ για την κυβέρνηση θεωρείται και η γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: "Κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας" Τα μέτρα / Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου Αντιδράσεις κομμάτων - συνδικάτων

    Είδηση: 36146

    [03] Συνέχεια απεργιών

    Δευτερα, 03 05 2010 09:54

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων. 24ωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι στις 12 θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή. 48ωρη απεργία από αύριο έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων. 24ωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη. Για χρεοκοπία της ζωής των πολιτών και κοινωνία που είναι έτοιμη να εκραγεί, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Για σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Στάση εργασίας έως τις 2 μετά το μεσημέρι πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Για αυτή την ώρα προγραμματίζουν συγκεντρωθούν στην Πύλη του Νοσοκομείου και αποκλεισμό της Ιεράς Οδού.

    Συγκέντρωση προγραμματίζει για αυτή την ώρα στο Σύνταγμα η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας και η συντονιστική επιτροπή αδιόριστων πολυτέκνων καθηγητών, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπ. παιδείας που καταργεί την κατ' εξαίρεση πρόσληψη αδιόριστων πολυτέκνων καθηγητών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36147

    [04] Έρευνες για την έκρηξη στο κέντρο του Μανχάταν

    Δευτερα, 03 05 2010 08:46

    Δείτε το video

    Οι υπεύθυνοι της αποτυχημένης επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας πως ο αμερικανικός λαός πρέπει να προστατευθεί, όπως επίσης πρέπει να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην Times Square της Νέας Υόρκης με την αλ Κάιντα ή άλλη μεγάλη τρομοκρατική οργάνωση. Πακιστανοί Tαλιμπάν της οργάνωσης "Τερίκ-ι-Ταλιμπάν" ανέλαβαν με βίντεο την ευθύνη για την απόπειρα. Όμως, ο και αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ανάληψη ευθύνης από τη συγκεκριμένη οργάνωση. Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί και οι ειδικοί της εγκληματολογικής υπηρεσίας συνεχίζουν να εξετάζουν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, αλλά και τα αποτυπώματα που βρέθηκαν μέσα στο όχημα το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

    Δεν επιβεβαιώνεται η εμπλοκή ισλαμιστικών οργανώσεων

    "Δε διαθέτουμε κανένα στοιχεία που να μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την ανάληψη της ευθύνης" που έγινε στο Διαδίκτυο, τόνισε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας, Ρέιμοντ Κέλι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η αποτυχημένη επίθεση συνδέεται με ισλαμιστικές οργανώσεις ή όχι.

    Οι πακιστανοί ταλιμπάν μέλη της οργάνωσης Ταρίκ-ι-Ταλιμπάν σε βίντεό τους ανέλαβαν την ευθύνη της απόπειρας στην Times Square, όπου η αστυνομία βρήκε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Στο βίντεο τονίζουν πως η επίθεση αυτή αποτελεί απάντηση στις πρόσφατες δολοφονίες δύο ανώτατων στελεχών της αλ Κάιντα στο Ιράκ, αλλά και τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη στο Πακιστάν, επισημαίνει το αμερικανικό κέντρο SITE που παρακολουθεί ιστοσελίδες τις οποίες χρησιμοποιούν ισλαμιστικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με τον Κέλι, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν έναν λευκό άνδρα περίπου 40 χρόνων να βγάζει το σκούρο πουκάμισο που φορούσε και να αποκαλύπτει ένα κόκκινο περίπου μισό τετράγωνο από το σημείο που βρέθηκε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μανχάταν.

    Όταν ρωτήθηκε αν στόχος της επίθεση ήταν τα γραφεία της εταιρίας Viacom Inc, ο Κέλι είπε: "αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε".

    Ο επικεφαλής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος από τον Ιανουάριο θεωρείται νεκρός, είχε εμφανισθεί σε βιντεοταινία στις αρχές Απριλίου ανακοινώνοντας βομβιστικές επιθέσεις σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Ισλαμικών Ιστοσελίδων (SITE).

    Ομπάμα: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

    Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της Νέα Υόρκης που επενέβησαν άμεσα. "Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και την πυροσβεστική της Νέας Υόρκης και το FBI που αντιμετώπισαν ταχύτατα μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση", τόνισε.

    "Και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πολίτη που εντόπισε κάτι ύποπτο και ειδοποίησε τις αρχές", πρόσθεσε αναφερόμενος σε έναν μικροπωλητή, βετεράνο του Βιετνάμ, που είδε καπνό να βγαίνει από το αυτοκίνητο και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές αν το αυτοκίνητο είχε εκραγεί θα είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Times Square.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

    Διαβάστε επίσης: CNN: Police may have video of possible car bomb suspect, NYTimes: Police Seek Man Taped Near Bomb Scene

    Σχετική είδηση: Παγιδευμένο όχημα στην καρδιά του Μανχάταν

    Είδηση: 36144

    [05] Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα πυρηνικά με συμμετοχή 150 χωρών

    Δευτερα, 03 05 2010 11:02

    Περίπου 150 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα, Δευτέρα, στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών της οποίας η εναρκτήρια ημέρα ενδέχεται να αποτελέσει στίβο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Iρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την Aμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Η συνδιάσκεψη, που στόχο έχει να επιτευχθεί πρόοδος στον αφοπλισμό και να ενισχυθεί ο έλεγχος των πυρηνικών προγραμμάτων σε όλον τον κόσμο, διοργανώνεται ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει την αμερικανική πρόταση για επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

    Στίβος αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ιράν η συνδιάσκεψη

    Ο Iρανός πρόεδρος, που πρόκειται να απαντήσει στις αμερικανικές αιτιάσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς, τόνισε πριν την αναχώρησή του από την Τεχεράνη πως «το ιρανικό έθνος έχει πράγματα να πει και θέσεις πολύ συγκεκριμένες να καταθέσει σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

    "Το Ιράν δε χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Δύσης στο βαθμό που σέβεται τη διεθνή νομοθεσία", δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, η Κλίντον έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη τον Ιρανό πρόεδρο κατά της όποιας του πρόθεσης «να μεταστρέψει την προσοχή» της διάσκεψης.

    «Εάν οι Ιρανοί έλθουν να μας πουν ότι είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης αυτό θα είναι ένα καλοδεχούμενο νέο. Έχω την αίσθηση πως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον έρχονται. Πιστεύω πως έρχονται για να μεταστρέψουν την προσοχή και να μπερδέψουν την κατάσταση», τόνισε χθες η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου. Η τελευταία τροποποιητική συνδιάσκεψη της Συνθήκης, το 2005, είχε δοκιμασθεί από τα πολιτικά παιχνίδια και δεν είχε καταλήξει σε κάποιο τελικό κείμενο.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36150

    [06] Ευθύνες στη ΒP και από τον Ομπάμα

    Δευτερα, 03 05 2010 09:53

    Δείτε το video

    Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι ίσως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οποία θα πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία BP, δήλωσε από τη Λουιζιάνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την αλιεία σε μεγάλα τμήματα του Κόλπου του Μεξικού που απειλείται με οικολογική καταστροφή από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου, ανοικτά των ακτών της Πολιτείας αυτής. Η απαγόρευση της αλιείας από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ που πλήττει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, θα διαρκέσει 10 ημέρες. Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από το δέλτα του Μισισιπί ως την παραλία Πενσακόλα στη Φλόριντα.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέρα είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πόλη Βένις, μια από τις παραθαλάσσιες κοινότητες που απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην βρετανική BP, που εκμεταλλεύεται την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές. Κάθε ημέρα από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν περισσότερα από 800.000 λίτρα πετρελαίου.

    "Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει", τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσω αυτήν την κρίση", υποσχέθηκε.

    Ο Ομπάμα μετέβη στην πόλη Βένις για να επισκεφθεί τη δύναμη της ακτοφυλακής που εργάζεται για να θέσει υπό έλεγχο την πετρελαιοκηλίδα και για να μάθει περισσότερα για τα μέτρα που ακολουθούνται για να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η πετρελαιοκηλίδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

    Σχετική είδηση: Πυρά κατά της BP για την οικολογική καταστροφή

    Είδηση: 36145

    [07] Ξεκίνησαν οι πτήσεις τις Air Berlin προς το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου

    Δευτερα, 03 05 2010 11:31

    Με 113 επιβάτες αφίχθη την Κυριακή, από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, η πρώτη τακτική πτήση της εταιρείας Air Berlin, στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, η οποία και άνοιξε τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο για τη Μαγνησία και γενικότερα τη Θεσσαλία.

    Από πέντε προορισμούς

    Από σήμερα, Δευτέρα, εξάλλου, συνεχίζονται κανονικά οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνονται κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Παρασκευή, ενώ τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επιβάτες και από τους αερολιμένες του Αμβούργου, του Βερολίνου, της Βιέννης, της Νυρεμβέργης και του Λονδίνου.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων επισκεπτών ως προς της διαμονή τους, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διατηρεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για το νομό, φαίνεται πως ανήκουν περιοχές του Πηλίου καθώς και τα νησιά των βορείων Σποράδων.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36152


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 May 2010 - 8:54:26 UTC