Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επώδυνα μέτρα-Αντιδράσεις
  • [02] Τρία όχι και ένα ναι για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
  • [03] Θωρακίζεται η ρευστότητα-Διεργασίες στην Ευρώπη
  • [04] Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας- Κατάρ στο φυσικό αέριο
  • [05] Ένοχος ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων στη Βομβάη
  • [06] Κατάθεση Παπαντωνίου για την υπόθεση Siemens
  • [07] Συγχώνευση United Airlines-Continental Airlines
  • [08] Ανακοινώνονται απόψε τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • [09] Η επιστήμη πιο σέξι από ποτέ για το ευρύ κοινό
  • [10] Βροχή και σύννεφα κατά...παραγγελία
  • [11] Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ:«Ισοπεδώνονται τα δικαιώματα των ανθρώπων οι οποίοι δεν φταίνε για αυτή την κρίση και για αυτές τις εξελίξεις.»
  • [12] Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ:«Πρώτη η ευθύνη είναι των πολιτικών και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.»
  • [13] Δασική πυρκαγιά στην Κορινθία
  • [14] Αυτοκτόνησε λόγω τύψεων μετά από τροχαίο
  • [15] Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για τις αποδοχές των βουλευτών
  • [16] Έκτακτο συνέδριο ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη
  • [17] 3 Μάη: Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου
  • [18] Goldman Sachs: Αλλαγή πολιτικής στα ομόλογα

    [01] Επώδυνα μέτρα-Αντιδράσεις

    Δευτερα, 03 05 2010 14:58

    Ευρετήριο Άρθρου

    Επώδυνα μέτρα-Αντιδράσεις

    Σε άμεση ισχύ οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης

    Αιχμές Παπακωνσταντίνου κατά των οίκων αξιολόγησης

    Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

    Βενζινοπώλες κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 5 Δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα κυβερνητικά μέτρα. Oι πολίτες θα στηρίξουν τα μέτρα εάν θεωρήσουν ότι οι θυσίες τους θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών. Φόβους για επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, ενώ έντονες διαμαρτυρίες υπάρχουν και από τους βενζινοπώλες από τη νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ, κατατέθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα το νομοσχέδιο αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης που ισχύουν από σήμερα.

    Περικοπές σε μισθούς-συντάξεις του δημοσίου

    Σκληρά και επώδυνα φορολογικά και εισοδηματικά μέτρα έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

    Σε μεγάλες θυσίες υποχρεώνονται δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, καθώς περιορίζονται δραστικά ο 13ος και 14ος, ενώ δεν θίγονται τα δώρα και τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα.

    Συγκεκριμένα στο δημόσιο:

    καταργείται ο 13ος & 14ος μισθός για εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ, ενώ

    μετατρέπεται σε επίδομα από 250 ευρώ, ως δώρο Πάσχα και άδειας, και 500 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους εισπράτουν κάτω από 3.000 ευρώ,

    παγώνουν οι μισθοί & συντάξεις για 3 χρόνια,

    μειώνονται 8% τα επιδόματα (ανεβάζοντας τη μείωση στο 20% για εφέτος) και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

    Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με μισθό 1.000 ευρω και επιδόματα 500 ευρώ, χάνει 1.000 ευρώ από την περικοπή 13ου-14ου μισθού και 1.200 ευρώ από την περικοπή επιδομάτων

    Δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με υπηρεσία 17 χρόνια, με μισθό 1.835 ευρώ μαζί με τα επιδόματα, μετά τις νέες αποφάσεις, ο μισθός του μειώνεται στα 1.730 ευρώ (-104 ευρώ το μήνα) ή απώλειες 2.232 ευρώ το χρόνο.

    Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση για υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών με τρία χρόνια υπηρεσία, του οποίου ο μισθός μαζί με τα επιδόματα φτάνει τα 2.470 ευρώ. Μετά τις μειώσεις στα επιδόματα και τα δώρα, ο μισθός του κατεβαίνει στα 2.221 ευρώ, δηλαδή 248 ευρώ λιγότερα το μήνα ή 3.485 ευρώ το χρόνο.

    Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι περικοπές των υπερωριών, τα εκτός έδρας ενώ δεν θα δοθεί καμία αύξηση τα επόμενα 3 χρόνια.

    Περικοπή δώρων και επιδομάτων γραφείου των βουλευτών, καθώς και μειώσεις αποδοχών στους υπαλλήλους της βουλής, περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων όπως ανακοίνωσε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού.

    Συγκεκριμένα, στους βουλευτές δεν θα καταβάλλονται πλέον επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας, ενώ μειώνεται κατά 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.

    Για τους υπαλλήλους της Βουλής, θα ισχύσει κανονικά η μείωση κατά 8% των κοινών επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, μειώνονται κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόληση, και επέρχεται περαιτέρω μείωση 8% για το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης.

    Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.

    Στις συντάξεις έως 2.500 ευρώ, τα επιδόματα Πάσχα και διακοπών διαμορφώνονται σε 200 ευρώ και των Χριστουγέννων σε 400 ευρώ, ενώ επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις.

    Αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα

    Αλλαγές θα υπάρξουν και στις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας στις αποζημιώσεις, το όριο απολύσεων και την εισαγωγή νέων κατώτατων αποδοχών για νέους και ανέργους.

    Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται:

    ευελιξία στην αγορά εργασίας

    μείωση του κόστους των υπερωριών

    και η Αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασία.

    Είδηση: 36168

    [02] Τρία όχι και ένα ναι για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

    Δευτερα, 03 05 2010 15:18

    Στον αέρα βρίσκεται η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα. Υπέρ της συνάντησης των αρχηγών, τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει την Παρασκευή τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Η γγ του ΚΚΕ απέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιδέα για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αρνητικός. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

    ΝΔ: "Δεν έχει νόημα η σύσκεψη των αργηγών"

    Δεν έχει νόημα ενδεχόμενη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά την επικοινωνία που είχε με την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμάρας είχε ζητήσει την Παρασκευή τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πριν όμως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

    Αρνητική η Αλ. Παπαρήγα στη σύγκληση του Συμβουλίου

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρουσίασε και την πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε στη Βουλή η Κ.Ο του κόμματός της για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

    Η κ. Παπαρήγα εξηγώντας την αρνητική της στάση στη σύγκληση του Συμβουλίου τόνισε ότι "αν η πρόσκληση - γιατί στην ουσία είναι πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είναι πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας - γινόταν πριν την ανακοίνωση των μέτρων, θα πηγαίναμε".

    "Σήμερα αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα. Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε έναν ευτελισμό μιας μορφής διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει δώσει τίποτα, αλλά που, εν πάση περιπτώσει, αν κρατιόνταν και τα τυπικά προσχήματα θα μπορούσαμε να πάμε".

    Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε η Αλεκα Παπαρήγα, κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και ο χρόνος βουλευτικής θητείας -όπως τόνισε- να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του.

    Συνάντηση Παπούλια με Τσίπρα

    Αρνητικός στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια. Κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαχειριστεί το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά κα την πολιτική ηγεσία του τόπου με τροπο επικοινωνιακό, τονίζοντας πως δε μπορεί να αποτελεί ντεκόρ για τη δημιουργία εντυπώσεων συναίνεσης σε προειλημμένες αποφάσεις, όταν αυτή η συναίνεση δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: "Ζούμε ιστορικές στιγμές, ζούμε μία βίαιη μεταπολίτευση" και πρόσθεσε "έχουμε όλοι ευθύνη, τα κυβερνητικά μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά και δεν έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας. Δεν πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλον των επόμενων γενεών", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε: "Συμμερίζομαι αυτό που λέτε. Είναι ευθύνη όλων μας. Το πρόβλημα είναι όχι μόνο σημερινό, αλλά και από πολλά χρόνια πριν. Ίσως δεν αντιδράσαμε όταν έπρεπε και αφήσαμε το ποτάμι να κυλάει".

    Ο κ. Παπούλιας κατέληξε λέγοντας "πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην εξαθλιωθούν οι αδύναμοι".

    Υπέρ της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Καρατζαφέρης

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, πριν τη σύσκεψη της Κ.Ο. του κόμματος του στη Βουλή, για τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών και το νέο πακέτο μέτρων δήλωσε: "Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν να προσκαλεί ο ανώτατος άρχων τους πολιτικούς αρχηγούς και να εφευρίσκονται προφάσεις για άρνηση της προσκλήσεως. Νομίζω ότι οι καιροί ου μενετοί. Είναι απαραίτητη η παρουσία όλων μας εκεί, ανεξαρτήτως αν κάποιοι από μας διαφωνούν με κάποιους άλλους. Εγώ απευθύνω μια πρόσκληση, έστω και την υστάτη στιγμή να αντιληφθούν ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία".

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα λιτότητας που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι είναι ατελέσφορο.

    "Χρειάζονταν άλλες, ουσιαστικότερες και βαθύτερες ενέργειες, πράξεις, σκέψεις και ιδέες πριν καταλήξουμε σε αυτά", είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες στον πολιτικό κόσμο, ο οποίος έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και να γίνει γενναία μείωση των αποδοχών των βουλευτών.

    "Είπα κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και επιμένω: 50% μείωση των μισθών και επιστροφή όλων των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου εγώ έκανα από την πρώτη στιγμή, για να δώσουμε στο λαό το κίνητρο ότι και οι βουλευτές υποφέρουν και δέχονται κι αυτοί την αλλοίωση του επιπέδου ζωής τους", σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Tο μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι "μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον κ. Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για τις αποδοχές των βουλευτών,"Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κρίση"

    Είδηση: 36172

    [03] Θωρακίζεται η ρευστότητα-Διεργασίες στην Ευρώπη

    Δευτερα, 03 05 2010 17:36

    Θετικά αποτιμά η Ευρώπη τη λήψη των μέτρων από την Ελλάδα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στις τράπεζες Μεγαλύτερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πρόωθησης αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη θωράκιση της Ευρώπης. Πτώση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων που έπεσαν κάτω από τις 600 μονάδες βάσης από 662 που έκλεισαν την Παρασκευή. Νευρικότητα στο χρηματιστήριο με τον δείκτη να σημειώνει μικρή πτώση.

    Θωρακίζονται οι ελληνικές τράπεζες

    Θετικά αποτιμούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ο ένας μετά τον άλλον εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει, ενώ σε άλλη μία κίνηση στήριξης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την απόφασή της να δέχεται όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από το ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στις τράπεζες μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ όπως σημειώνεται η "αναστολή θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας και θα ισχύσει για όλες τις υφιστάμενες ή νέες εκδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

    Το μέτρο αυτό, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

    Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ.

    Παράλληλα σήμερα μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Ευρώπης, η γερμανική "Χάντελσμπλατ", κάλεσε τους αναγνώστες της να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού κράτους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Η επιχείρηση "αγοράζω ελληνικά κρατικά ομόλογα" έχει ήδη δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Μετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης υπήρξε πτώση των spreads κάτω από τις 600 μονάδες και κινήθηκαν γύρω στις 577 μονάδες. Με πτώση -0,88% έκλεισε η συνεδρίαση στο ΧΑΑ, στις 1853 μονάδες.

    "Στόχος του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι να τη βοηθήσουμε ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες", τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

    Ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    "Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν μια μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας στην οποία να περιλαμβάνεται η εξέταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των χωρών μελών της ΕΕ", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

    "Η ελληνική κρίση ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη, που πρέπει να μας οδηγήσει να σκεφτούμε μαζί με το σύνολο των εταίρων μας και κυρίως με τους γερμανούς φίλους μας την οικονομική διακυβέρνηση, την οικονομική σύγκλιση και τη μείωση των οικονομικών αποκλίσεων" σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, και επισημαίνει την ανάγκη της δημιουργίας μηχανισμών πρόληψης και προειδοποίησης, οι οποίοι θα εντοπίζουν νωρίτερα το γεγονός ότι μια χώρα κινδυνεύει να αρχίσει να παρεκκλίνει, είτε όσον αφορά το χρέος, είτε όσον αφορά το έλλειμμα, είτε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

    "Νέες συμφωνίες, πολύ πιο αυστηρές γύρω από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας", ζήτησε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

    Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης "θα μπορούσε να είναι χρήσιμη", εκτίμησε σχετικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να δεσμευτεί για μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να επιβάλουν περισσότερη χρηματοπιστωτική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

    "Ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα μπορούσε να προσφέρει μια βασική κατανόηση των οικονομικών μηχανισμών που θα διαφέρει από αυτή των υπαρχόντων οίκων και θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς το "διηνεκές" της οικονομίας και λιγότερο προς το "βραχυπρόθεσμο", σημείωσε η κ. Μέρκελ.

    Μεγαλύτερο έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, ζήτησε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

    "Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο των αγορών για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις", τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

    Ικανοποίηση για τη συμφωνία

    Σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να τον ευχαριστήσει για την προθυμία της Ιταλίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρουν τα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Όπως δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι "η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης για την αρωγή της Ελλάδας", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας τονίζοντας ότι "οι αμφιβολίες και η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας σε σχέση με την βοήθεια προς την Ελλάδα, αύξησαν την ζημία, διότι παρενέβησαν οι διεθνείς κερδοσκόποι".

    Την ικανοποίησή του για το "φιλόδοξο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    "Η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα θα έχει "θετικές" επιπτώσεις για την Ισπανία επειδή θα της επιτρέψει να δανειστεί με μειωμένα επιτόκια λόγω της σταθεροποίησης και της ηρεμίας που θα επιφέρει στις αγορές" εκτίμησε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο.

    Το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί "καλή είδηση" για την Πορτογαλία, η οποία μπορεί να ελπίζει ότι θα αποφύγει την "μετάδοση", σχολιάζει σήμερα ο πορτογαλικός τύπος.

    Σύμφωνα με την Diario de Noticias, το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα χρησιμεύσει "μόνο στη διάσωση της ελληνική οικονομίας, αλλά επίσης θα εμποδίσει τη μετάδοση στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης".

    "Με τη λύση για την Ελλάδα κερδίσαμε χρόνο", αναφέρεται στο κύριο της Diario Economico, στο οποίο επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς αλλά για την εφαρμογή μέτρων και αλλαγών για τη διευθέτηση του πορτογαλικού προβλήματος

    Η παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί την Παρασκευή από το πορτογαλικό κοινοβούλιο , το οποίο θα κληθεί επίσης να εγκρίνει εντός της εβδομάδας μια πρώτη δέσμη μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής ανάταξης της πορτογαλικής κυβέρνησης, με στόχο την επαναφορά του πορτογαλικού δημόσιου ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% το 2010.

    "Το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί μόνον υποστήριξη για την Ελλάδα, αλλά επίσης για το Ευρώ, την Οικονομία και την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη", τόνισε το μεσημέρι, στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, Γιόζεφ Πρελ, μετά τη συνάντησή του με τις διοικήσεις αυστριακών τραπεζών για την απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

    Το πρωί το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο για την παροχή του ποσού που της αντιστοιχεί και εντός της εβδομάδας πιθανότητα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη γερμανική βουλή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

    Είδηση: 36176

    [04] Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας- Κατάρ στο φυσικό αέριο

    Δευτερα, 03 05 2010 14:21

    Τη δυνατότητα διεύρυνσης των επενδύσεων στο χώρο του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας δίνει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την υπουργό Περιβάλλοντος και του υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, που έγινε παρουσία των πρωθυπουργών των χωρών κ. Γ. Παπανδρέου και Σέιχ Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων του Κατάρ στην Ελλάδα και θα αποτελέσει τη βάση για την συστηματική ενδυνάμωση του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

    Αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε: "Η εξέλιξη αυτή προσφέρει ένα νέο, θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και το Κατάρ, το οποίο θα συμβάλλει στην προσέκλυση ξένων επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση της έρευνας σε θέματα ενέργειας. Ενισχύεται, έτσι, ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη".

    Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης στο ενεργειακό σταυροδρόμι των τριών ηπείρων στο οποίο βρίσκεται. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Επενδύσεις στην Ελλάδα

    Την επιθυμία του Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ δολαρίων στην Ελλάδα εξέφρασε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο ομόλογός του από το Κατάρ, Αλ Τανί, σε συνάντηση πριν λίγο στο Μάξιμου.

    Ο κ Παπανδρέου στις δηλώσεις του, σημειώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας για την κατασκευή του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό που αφορά εργοστάσιο παράγωγης υγροποιημένου φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, αναφέρθηκε στην ειλικρινή βούληση του Κατάρ να συνεργαστεί οικονομικά και να επενδύσει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη, όπως και ο έλληνας Πρωθυπουργός, για μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Συνάντηση Παπούλια με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

    Οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό του Κατάρ οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Παπούλιας, κατά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διμερή συμφωνία που αφορά το λιμάνι του Αστακού και χαιρέτισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για πολυεπίπεδη συνεργασία.

    "Η Ελλάδα στήριξε πάντα τα δικαιώματα του αραβικού έθνους και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού". Κάρολος Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι "Υποστηρίζουμε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους -επιτέλους- και καλούμε το Ισραήλ να δει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του. Έχει συμφέρον να συνυπάρξει ειρηνικά με το αραβικό έθνος, για την αμοιβαία υποστήριξη των ίδιων συμφερόντων, τόσο του αραβικού έθνους και του παλαιστινιακού λαού όσο και του Ισραήλ. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη γραμμή."

    Από την πλευρά του ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ-Θανί εξέφρασε την εκτίμηση τόσο της χώρας του όσο και των Αράβων γενικότερα προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, "τήρησε αξιοπρεπή και δίκαιη στάση έναντι όλων των αραβικών υποθέσεων και κυρίως του Παλαιστινιακού", ενώ δήλωσε ότι "οι Άραβες θέλουν να συμβιώνουν αρμονικά με το Ισραήλ" και κάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη και το Ισραήλ "να καταβάλουν αυτοί τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού".

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Σεΐχης επισήμανε ότι έρχεται "με ανοιχτή καρδιά, για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν ο κ. Παπούλιας και ο Εμίρης του Κατάρ" και δήλωσε "αποφασισμένος και θετικός να συμβάλει σε επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα" να βγει από την κρίση.

    "Ελπίζουμε από την ελληνική πλευρά να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και να λειτουργήσουμε μαζί σαν συνέταιροι ώστε να πραγματοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος", ανέφερε ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ-Θανί.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36166

    [05] Ένοχος ο μοναδικός επιζών των επιθέσεων στη Βομβάη

    Δευτερα, 03 05 2010 17:52

    Δείτε το video

    Ένοχο έκρινε τη Δευτέρα ινδικό δικαστήριο τον Πακιστανό κατηγορούμενο για συμμετοχή στις αιματηρές επιθέσεις του 2008 στη Βομβάη. Σε βάρος του Μοχάμαντ Ατζμάλ Κάσαμπ, μοναδικού επιζώντα από τους ενόπλους που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, είχαν απαγγελθεί 86 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι κατηγορίες του φόνου και των πολεμικών ενεργειών εναντίον της Ινδίας. Τουλάχιστον 166 άνθρωποι σκοτώθηκαν από 10 ενόπλους στις τρεις ημέρες που διήρκεσε η επίθεση σε πολυτελή ξενοδοχεία, ένα εστιατόριο, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και σε μία εβραϊκή συναγωγή της Βομβάης.

    "Μήνυμα προς το Πακιστάν"

    "Κριθήκατε ένοχος για πράξεις πολέμου εναντίον της Ινδίας, για το φόνο ανθρώπων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, για το φόνο δημοσίων υπαλλήλων και επειδή βοηθήσατε τους εννέα άλλους τρομοκράτες" δήλωσε ο δικαστής Μ. Λ. Ταχαλιγιάνι ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

    Ο 22χρονος Κάσαμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 86 κατηγορίες.

    Δύο Ινδοί κατηγορούμενοι, ο Φαχίμ Ανσάρι και ο Σαμπαουντίν Άχμεντ, που κατηγορούνταν για συνωμοσία, αθωώθηκαν λόγω ανεπαρκών αποδείξεων.

    Το ειδικό δικαστήριο εξέτασε καταθέσεις 658 μαρτύρων και στοιχεία που περιλαμβάνονταν σε 3.200 σελίδες.

    Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί μήνυμα προς το Πακιστάν ότι δεν πρέπει να "εξάγει την τρομοκρατία" σημειώνει ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ.

    Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία ήταν μία επιτυχία για το δικαστικό σύστημα της Ινδίας και απέδειξε ότι η Ινδία είναι μία ευνομούμενη χώρα.

    Ο Κασάμπ, που κρίθηκε ένοχος για φόνους και πολεμικές ενέργειες σε βάρος της Ινδίας από ειδικό δικαστήριο, είναι ο μοναδικός επιζών της 10μελούς ομάδας των ισλαμιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου 2008.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Surviving Mumbai gunman convicted over attacks

    Είδηση: 36177

    [06] Κατάθεση Παπαντωνίου για την υπόθεση Siemens

    Δευτερα, 03 05 2010 16:03

    Στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση για τα "μαύρα ταμεία" της ΖΙΜΕΝΣ κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίο ανέφερε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχε την ουσιαστική ευθύνη για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως δεν είχε την ευθύνη ως προς τις προδιαγραφές του συστήματος.

    Όπως επίσης κατέθεσε, για την ανάθεση του έργου προκρίθηκαν οι διαδικασίες του Προεδρικού Διατάγματος 284 του 89 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να υπάρξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην όλη διαδικασία.

    Όπως πάντως υπογράμμισε, έγιναν εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με πέντε γύρους προσφορών που κατέληξαν να αποχωρήσει από την διαγωνιστική διαδικασία η TRS και να παραμείνει η SAIKS.

    Για την αρχική σύμβαση ο κ Παπαντωνίου, είπε ότι ήταν ισχυρή, ενώ για μια καταγραφή στο Ημερολόγιο του κ Χριστοφοράκου με τη σημείωση "Παπαντωνίου-Τσοχατζόπουλος-Σκανδαλίδης non paper", ανέφερε πως ούτε non paper θυμάται αλλά ούτε και τον κ Χριστοφοράκο γνωρίζει.

    Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, επισήμανε ότι επί των ημερών του κ Παπαντωνίου, το υπουργείο Εθν. Άμυνας προκήρυξε προμήθειες ως υπερεργολάβος άλλων υπουργείων αξιοποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα για την προμήθειας πολεμικού υλικού.

    Στην περίπτωση του C4-I όμως η προμήθεια δεν αφορούσε πολεμικό υλικό, ούτε και αυστηρά τις ανάγκες του Υπ. Εθνικής Άμυνας.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ Παπαδημούλης σχολιάζοντας την κατάθεση του κ Παπαντωνίου, εκτίμησε ότι εμφανίστηκε απολύτως αλληλέγγυος με τον κ Χρυσοχοΐδη στους χειρισμούς για την ανάθεση του C4-I, ενώ ο κ Παπφίλης από το ΚΚΕ επισήμανε απάντηση του κ Παπαντωνίου στην Εξεταστική, σύμφωνα με την οποία αμερικανοί και βρετανοί πίεζαν τη χώρα μας παραμονή των Αγώνων ότι δεν θα έστελναν τους αθλητές τους στην διοργάνωση αν δεν παίρναμε το C4-I ή σύστημα παρόμοιο με αυτό.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36175

    [07] Συγχώνευση United Airlines-Continental Airlines

    Δευτερα, 03 05 2010 18:15

    Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες United Airlines και Continental Airlines, με την αεροπορική εταιρεία που δημιουργείται να είναι η μεγαλύτερη διεθνώς. Η συγχώνευση αυτή βασίζεται σε μια ανταλλαγή μετοχών χωρίς την προσθήκη επιτίμου.

    Στη United Airlines το 55%

    Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της United Airlines θα έχουν το 55% του κεφαλαίου της νέας εταιρίας και αυτοί της Continental το 45%.

    Η συγχώνευση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις αρχές ανταγωνισμού, θα οριστικοποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

    Διευθυντής της νέας αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα ονομάζεται United, θα είναι ο νυν επικεφαλής της Continental Τζεφ Σμίσεκ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: United and Continental to merge

    Είδηση: 36178

    [08] Ανακοινώνονται απόψε τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Δευτερα, 03 05 2010 15:54

    Απόψε, Δευτέρα 3 Μαΐου, θα τελεστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη, η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες ξεχωρίζουν οι ταινίες, "Στρέλλα", "Κυνόδοντας", "Ψυχή Βαθιά" και "Ακαδημία Πλάτωνος". Το βραβείο της Ακαδημίας -το οποίο παραμένει φέτος "αβάπτιστο"- φιλοτεχνεί ο οίκος κοσμημάτων Ζολώτας.

    Οι υποψηφιότητες στις βασικότερες κατηγορίες είναι:

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία Μυθοπλασίας

    1). Ακαδημία Πλάτωνος, 2)Κυνόδοντας, 3). Στρέλλα 4). Ψυχή Βαθιά, 5). Guilt

    Βραβείο Σεναρίου

    1). Ακαδημία Πλάτωνος, Αλέξης Καρδαράς και Φίλιππος Τσίτος 2). Κυνόδοντας, Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου 3). Στρέλλα, Πάνος Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης

    Βραβείο Σκηνοθεσίας

    1). Ακαδημία Πλάτωνος, Φίλιππος Τσίτος 2). Κυνόδοντας, Γιώργος Λάνθιμος 3). Στρέλλα, Πάνος Κούτρας

    Βραβείο 1ου ανδρικού ρόλου

    1). Ακαδημία Πλάτωνος, Αντώνης Καφετζόπουλος 2). Κυνόδοντας, Χρήστος Στέργιογλου 3). Στρέλλα, Γιάννης Κοκιασμένος

    Βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου

    1). Κυνόδοντας, Αγγελική Παπούλια 2). Ricordi Mi, Θεοδώρα Τζίμου 3). Στρέλλα, Μίνα Ορφανού

    Βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου

    1). Bang Bang, Κώστας Βουτσάς 2). Κυνόδοντας, Χρήστος Πασσαλής 3). Ο Διαχειριστής, Κώστας Βουτσάς

    Βραβείο 2ου Γυναικείου ρόλου

    1). Στρέλλα, Μπέττυ Βακαλίδου 2). Χρυσόσκονη, Άννα Μάσχα 3). Ψυχή Βαθιά, Βικτώρια Χαραλαμπίδου

    Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία Τεκμηρίωσης

    1). Αλλος δρόμος δεν υπήρχε, Σταύρος Ψυλλάκης 2). Εθνικός Κήπος, Μαρία Γεντέκου 3). Ξένες σε ξένη χώρα, Δημήτρης Παναγιωτάτος

    Σχετική είδηση: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες ταινίες για τα πρώτα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

    Ημερομηνία: Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 Είδηση: 36171

    [09] Η επιστήμη πιο σέξι από ποτέ για το ευρύ κοινό

    Δευτερα, 03 05 2010 15:11

    Ποτέ άλλοτε τα επιστημονικά βιβλία δεν είχαν τόση απήχηση στο κοινό όσο σήμερα. Σπάνια οι επιστημονικές ειδήσεις κατέληγαν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και ακόμη πιο σπάνια σχηματίζονταν ουρές σε επιστημονικές εκθέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στη Ρώμη για την έκθεση "Δαρβίνος 1809-2009". "Η επιστήμη είναι σέξι", διαπιστώνει σε ένα σχετικό αφιέρωμα η βρετανική εφημερίδα Guardian. Και οι λόγοι είναι πολλοί...

    Το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη δεν είναι καινούργιο. Στις Φιλοσοφικές επιστολές του ο Βολτέρος διηγείται τις εντυπώσεις του από την κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους που επιφύλαξαν οι Βρετανοί στον Νεύτωνα το 1727.

    H χρυσή εποχή της επιστήμης

    Ωστόσο, θα έπρεπε να έρθει ο 20ός αιώνας για να υποκλιθεί ο πλανήτης στον πρώτο "διεθνή σταρ" της επιστήμης. Το 1919 ο Αλμπερτ Αϊνστάιν γινόταν ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν οι εφημερίδες της εποχής αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στη "Θεωρία της Σχετικότητας". Ο Γερμανοεβραίος φυσικός δικαίωσε σύντομα τη φήμη του σταρ με τις αντισυμβατικές πόζες του στον φωτογραφικό φακό και τις πικάντικες δηλώσεις του. "Θα λυπόμουν για τον Θεό γιατί η θεωρία μου είναι απολύτως σωστή", απάντησε σε μια φοιτήτρια που τον ρώτησε τι θα σκεφτόταν εάν ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

    Στα μέσα του 20ού αιώνα διαδέχθηκε τον Αϊνστάιν ο Τζέιμς Γουότσον, το "τρομερό παιδί" της Βιολογίας που στα 24 του χρόνια χαρτογράφησε με τον συνάδελφό του Φράνσις Κρικ τη δομή του DNA. Σαν ένας γνήσιος "αντιστάρ", ο Γουότσον δεν έδινε συνεντεύξεις και δεν εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Αλλά ο "Διπλός Ελικας" έγινε μπεστ σέλερ το 1968.

    Προς το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας ήταν η ιδιοφυΐα του Ρίτσαρντ Φάινμαν που κατέκτησε την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τύπος μαγνητίστηκε από την προσωπικότητά του, όταν με αφορμή τη βράβευσή του με το Νόμπελ, ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να εξηγήσει σε πέντε λεπτά τι είχε κάνει για να αξίζει το βραβείο. "Νεαρέ μου, εάν μπορούσε να εξηγηθεί σε πέντε λεπτά δεν θα άξιζε το Νόμπελ", ήταν η απάντησή του.

    Ακολούθησαν το αυτοβιογραφικό "Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν" με ανεκδοτολογικές ιστορίες από την επαγγελματική και προσωπική του ζωή και μια "μυθική" εμφάνιση στην τηλεόραση, όπου με ένα κομμάτι λάστιχο κι ένα ποτήρι παγωμένο νερό εξήγησε την έκρηξη του διαστημόπλοιου "Τσάλεντζερ" 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του στις 28 Ιανουαρίου του 1986.

    Η επιστήμη "κατακτά" την τέχνη

    Ο Αϊνστάιν, ο Γουότσον και ο Φράινμαν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει. Η επιστήμη και οι επιστήμονες τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας όλο και περισσότερο και πέρα από τον στενό κύκλο των επιστημονικών επιθεωρήσεων και των συναδέλφων τους.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η είδηση της απόδειξης του "Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά" από τον Αντριου Ουάιλς κατέληξε στην πρώτη σελίδα των "New York Times". Το 1994, η βράβευση με Νόμπελ του Τζον Νας, του ιδιοφυούς μαθηματικού που πάλευε για χρόνια με τη σχιζοφρένεια, κατέκτησε το ευρύτερο κοινό.

    Οι ιστορίες των δύο μαθηματικών ενέπνευσαν την τέχνη: Το θέατρο με το "Τελευταίο ταγκό του Φερμά", ένα μιούζικαλ που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ. Και τον κινηματογράφο με την οσκαρική ταινία "Ένα υπέροχο μυαλό" και πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου. Τα μαθηματικά ξαναβρήκαν μια θέση στον κινηματογράφο με τον "Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινκ" και το "Proof", ταινίες που χάρισαν βραβεία Οσκαρ στους δημιουργούς τους και είχαν εξαιρετική πορεία στις αίθουσες.

    Σήμερα, βιβλία επιστημόνων όπως του Ρίτσαρντ Ντόνκινς και του Μπράιαν Γκριν γίνονται μπεστ σέλερ, ξεπερνώντας σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα από μια σπάνια νευρομυική ασθένεια, απέκτησε παγκόσμια φήμη για τη θεωρία που ανέπτυξε γύρω από τη δημιουργία του σύμπαντος και η περιπέτεια της υγείας του τον περασμένο χρόνο βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. Τα τηλεοπτικά δίκτυα παραχωρούν ευχαρίστως τα στούντιό τους στους επιστήμονες και αναλαμβάνουν την παραγωγή πανάκριβων προγραμμάτων, όπως το "Πλανήτης Γη" του Ντέιβιντ Ατένμπορο, με τη βεβαιότητα ότι θα εξασφαλίσουν υψηλή τηλεθέαση.

    Εάν η επιστήμη και οι ιδιοφυΐες έγιναν "σέξι", το οφείλουν εν πολλοίς στο Διαδίκτυο και στην ταχύτητα με την οποία μπήκαν οι νέες τεχνολογίες στη ζωή μας. "Μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι υπολογιστές και η ψηφιακή επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου ή της κινητής τηλεφωνίας άλλαξαν τόσο πολύ τη ζωή μας, που ήταν αναπόφευκτη μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε την επιστημονική κοινότητα", επισημαίνει ο Τιμ Ράντφορντ, αρχισυντάκτης στο επιστημονικό τμήμα της εφημερίδας Guardian.

    Ενας άλλος λόγος είναι ότι, χάρη στο Διαδίκτυο, οι επιστημονικές θεωρίες διαδίδονται πολύ πιο γρήγορα και σε ένα πολύ πιο ευρύ περιβάλλον. "Οι επιστήμονες επικοινωνούσαν πάντοτε μεταξύ τους", αναφέρει ο Αλοκ Τζχα, επιστημονικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας και συγγραφέας πολλών επιστημονικών δοκιμίων. "Σήμερα, όμως, μπορούν να κάνουν διάλογο με οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το έργο τους χάρη σε ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή τους. Υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, περισσότερη δημοκρατία και επαφή ιδεών", προσθέτει.

    Για τον καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Μπράιν Κοξ, ένας άλλος λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον προς την επιστήμη βρίσκεται στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: την αναπαράσταση του μπιγκ μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης, από τον επιταχυντή σωματιδίων του CERN στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία. Πολλά οφείλονται ακόμη στις εκπληκτικές εικόνες που φτάνουν με πανίσχυρα τηλεσκόπια και ρομποτικά διαστημόπλοια από μακρινούς πλανήτες, στα πειράματα με τα βλαστοκύτταρα, στη συνειδητοποίηση ότι χωρίς την επιστήμη είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Ολοι αυτοί οι λόγοι συνηγορούν σε ένα γεγονός: Ζούμε τη χρυσή εποχή της επιστήμης.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36170

    [10] Βροχή και σύννεφα κατά...παραγγελία

    Δευτερα, 03 05 2010 14:47

    Σύμφωνα με παραδόσεις αιώνων, ο χορός γύρω από τη φωτιά εξευμένιζε τα πνεύματα και έφερνε βροχή. Σήμερα, ο Θεός της βροχής πείθεται σαφώς πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, με την αναγκαία παρέμβαση της φυσικής. Ομάδα Ευρωπαίων φυσικών παρουσίασε μια καινοτομική τεχνολογία, η οποία με τη βοήθεια λέιζερ που "στοχεύουν" τον ουρανό, μπορεί να "πυροδοτήσει" το σχηματισμό νεφών και τη δημιουργία σταγόνων νερού μέσα σε αυτά. Η συγκεκριμένη τεχνική, όταν τελειοποιηθεί, θα είναι σε θέση να προκαλεί βροχή κατά παραγγελία σε οποιαδήποτε περιοχή.

    Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Photonics" κι έγινε από Ελβετούς, Γερμανούς και Γάλλους ερευνητές υπό τον οπτικό φυσικό Τζερόμ Κασπαριάν του πανεπιστημίου της Γενεύης.

    Εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, οι προσπάθειες των επιστημόνων για τη δημιουργία τεχνητής βροχής έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία νεφών μέσω του διασκορπισμού στο αέρα μικροσκοπικών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου, τα οποία αποσκοπούν στο να δράσουν ως "πυρήνες συμπύκνωσης" γύρω από τους οποίους μπορεί να αναπτυχθούν σταγόνες βροχής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί ότι η αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική, ενώ εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σωματίδια ιωδιούχου αργύρου για το περιβάλλον.

    Η νέα μέθοδος πιο φιλική προς περιβάλλον

    Ο Κασπαριάν και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μια εναλλακτική τεχνική πιο φιλική προς το περιβάλλον. Στέλνοντας στον αέρα μια ακτίνα λέιζερ, αποτελούμενη από βραχείς παλμούς, προκαλούν ιονισμό των μορίων αζώτου και οξυγόνου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πλάσμα ιονισμένων μορίων, τα οποία, στη συνέχεια, δρουν ως φυσικοί "πυρήνες συμπύκνωσης" για τις σταγόνες βροχής. Κάθε παλμός του λέιζερ αναπτύσσει ενέργεια 220 χιλιοστών του Τζάουλ μέσα σε μόλις 60 femtoseconds (κάθε femtosecond αντιστοιχεί στο ένα εκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου), μια ένταση που ισοδυναμεί με την ενέργεια 1.000 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον Κασπαριάν.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν την μέθοδό τους αρχικά στο εργαστήριο, όπου πέτυχαν να δημιουργήσουν μικρά νέφη και μικροσκοπικές σταγόνες βροχής με διάμετρο 80 μικρομέτρων η κάθε μια. Στη συνέχεια έκαναν ανάλογες δοκιμές σε εξωτερικό χώρο, πάνω από τον φθινοπωρινό ουρανό του Βερολίνου, όπου και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αδιόρατα σύννεφα με μικρές σταγόνες βροχής.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την υψηλής ενέργειας φορητή συσκευή εκπομπής λέιζερ "Teramobile", που οι ίδιοι δημιούργησαν, σε διαφορετικές νύχτες και με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και παρατήρησαν ότι, όταν η υγρασία ήταν υψηλή στην ατμόσφαιρα (αλλά όχι όταν ήταν χαμηλή), όντως πέτυχαν να δημιουργήσουν σταγόνες βροχής σε νέφη. Το λέιζερ στόχευε σε ύψος μόλις 60 μέτρων και το αποτέλεσμα (συμπύκνωση σταγόνων στην ατμόσφαιρα) δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι αλλά επιβεβαιώθηκε με άλλα επιστημονικά όργανα.

    Είναι η πρώτη φορά που ένα λέιζερ έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή. Όμως η πολλά υποσχόμενη τεχνική βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.

    "Προς το παρόν μπορούμε να δημιουργήσουμε συμπύκνωση μόνο κατά μήκος του καναλιού του λέιζερ, συνεπώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε βροχή αύριο κιόλας", δήλωσε ο Κασπαριάν, ο οποίος ήδη προσπαθεί με τους συνεργάτες του να διευρύνει την περιοχή της συμπύκνωσης (δηλαδή της δημιουργίας σταγόνων τεχνητής βροχής), σαρώνοντας με το λέιζερ μεγάλες περιοχές του ουρανού.

    Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το άριστο μήκος κύματος του λέιζερ, τη σωστή εστίαση και την άριστη διάρκεια του κάθε παλμού που εκπέμπεται.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36167

    [11] Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ:«Ισοπεδώνονται τα δικαιώματα των ανθρώπων οι οποίοι δεν φταίνε για αυτή την κρίση και για αυτές τις εξελίξεις.»

    Δευτερα, 03 05 2010 14:41

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να σηκώσουν κυρίως το βάρος αυτού του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Ένα πολύ σκληρό πακέτο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους που μειώνει 20-30% το ετήσιο εισόδημά τους. Όλη αυτή η φιλολογία περί δημοσίων υπαλλήλων μάλλον είναι δούρειος ίππος, γιατί έχουμε τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, την μείωση του κατώτατου μισθού, την μείωση της αποζημίωσης και το κυριότερο και πρώτο την απελευθέρωση των απολύσεων, που και στον παρονομαστή όλων αυτών έχουμε ένα βαρύ τίμημα μέσα από την έμμεση φορολογία σε όλους τους απλούς ανθρώπους και τους πολίτες. Είναι πολύ καθαρό ότι τα μέτρα με διάφορες μορφές έρχονται και φέρνουν ένα λογαριασμό σε όλους. Πρέπει με συλλογική ευθύνη και δυναμική να δώσουμε μεγάλες μάχες, γιατί είναι πίσω το ασφαλιστικό, έχουμε μια πορεία η οποία δεν τελειώνει εδώ, κάθε τρεις μήνες θα έχουμε αξιολόγηση του προγράμματος και θα είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα και νέων συμπληρωματικών μέτρων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είπατε για το ασφαλιστικό ότι είναι μπροστά, πάντως και εκεί για οδοστρωτήρα μιλάμε.»

    Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: « Ισοπεδώνονται τα δικαιώματα των ανθρώπων οι οποίοι δεν φταίνε για αυτή την κρίση και για αυτές τις εξελίξεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικά τη συμμετοχή τους, με αιχμή την απεργιακή συγκέντρωση που γίνεται την Τετάρτη 11 η ώρα, είναι μια κινητοποίηση η οποία πρέπει να ανοίξει σε ένταση, πύκνωση, αποφασιστικότητα με την στάση και την ενότητα των εργαζομένων.»

    Είδηση: 36165

    [12] Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ:«Πρώτη η ευθύνη είναι των πολιτικών και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.»

    Δευτερα, 03 05 2010 14:40

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ξεκινήσω την συνομιλία μας από αυτό που ακούσαμε από το στόμα του προέδρου της Δημοκρατίας⦻

    Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ: « Εννοείται να υπάρχει πλούτος παράνομος και άνομος και να μην υπάρχει τιμωρία; Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα: Πρώτον ότι τις ποινές σε ένα οργανωμένο σύστημα τις επιβάλλει η δικαιοσύνη και δεύτερον, ότι το οικονομικό πρόβλημα που έχουμε δεν λύνεται αν τιμωρηθούν αυτοί που έκλεψαν. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία, η δικαιοσύνη θα κινηθεί. Να έχουμε το μυαλό μας αυτή τη στιγμή στο ότι χρειάζεται να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, όχι για να τιμωρήσουμε κάποιους, αλλά για να φτιάξουμε τη χώρα μας καλύτερη για τα παιδιά μας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που ζούμε τώρα είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει.»

    Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ: « Η κατάσταση στην οποία φτάσαμε δεν έχει ξαναγίνει. Εξακολουθεί η ελληνική κοινωνία να χρειάζεται έναν προσανατολισμό και ο προσανατολισμός είναι στο πως η οικονομία μας θα γίνει τόσο ελκυστική, ώστε να παράγει πλούτο, δουλειά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία, γιατί φτάσαμε εδώ και δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κοινωνία. Πονάω μερικές φορές αυτή την κατάσταση, γιατί έχουμε πρωτίστως οι πολιτικοί ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και εμείς οι πολίτες χορεύουμε κατά πως μας υποδεικνύουν.»

    Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ: « Πρώτη η ευθύνη είναι των πολιτικών και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όταν οι πολιτικοί και οποτεδήποτε οι πολιτικοί πήγαιναν να πάρουν κάποιες σκληρές αποφάσεις, άρχιζε μια ταυτόχρονη συγχορδία από την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης κατά των πολιτικών. Οι αδίστακτοι, οι απάνθρωποι, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του να συνεισφέρει για τη χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε τι θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών;»

    Ν.ΑΛΕΥΡΑΣ: « Αυτό το ξεκίνημα θέλει ευρύτερες συμμαχίες. Λοιπόν είναι η ώρα τα κόμματα να τοποθετηθούν, διαφορετικά ο πολίτης πιστεύω θα βγάλει τα συμπεράσματά του.»

    Είδηση: 36164

    [13] Δασική πυρκαγιά στην Κορινθία

    Δευτερα, 03 05 2010 14:12

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η φωτιά σε δασική έκταση στη θέση Μπογδάνι, στα Αθίκια Κορινθίας, και έχει κάνει στάχτη περί τα 150 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης. Η φωτιά καίει μέσα σε χαράδρα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος, με έξι αεροσκάφη καναντέρ, δίνουν πραγματική μάχη για να την θέσουν υπό έλεγχο. Στο σημείο βρίσκεται και συντονίζει ο επιθεωρητής νοτίου Ελλάδος της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Γιώργος Παπαγεωργίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36161

    [14] Αυτοκτόνησε λόγω τύψεων μετά από τροχαίο

    Δευτερα, 03 05 2010 13:57

    Τραγική κατάληξη είχε ένα τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Οινόης, όταν ο οδηγός ενός Ι.Χ, μετά την σύγκρουσή του με μοτοσυκλέτα, αυτοκτόνησε επειδή πίστεψε πως σκότωσε τον αναβάτη.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στον παράδρομο της εθνικής οδού, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 42χρονος αυτόχειρας, χτύπησε τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ένας πακιστανός.

    Ο οδηγός του Ι.Χ, πιστεύοντας ότι έχει σκότωσε τον μοτοσικλετιστή, έδωσε τέλος στη ζωή του και βρέθηκε κρεμασμένος από δέντρο, σε απόσταση, μόλις 80 μέτρων μακριά από το σημείο του τροχαίου.

    Ο πακιστανικής καταγωγής δικυκλιστής, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς με ελαφρά τραύματα. Είδηση: 36159

    [15] Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για τις αποδοχές των βουλευτών

    Δευτερα, 03 05 2010 13:10

    Για τις αποδοχές των βουλευτών και ειδικότερα για τις βουλευτικές συντάξεις τοποθετήθηκε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Διαχώρισε τη θέση της από τη συμμετοχή στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σημειώνοντας ότι "δε θα γίνουμε κορνίζα και κάδρο του κ. Παπανδρέου". Ταυτοχρόνως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ζητείται η κατάργηση της κοινοβουλευτικής σύνταξης, η κατάργηση αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή σε επιτροπές, ένταξη της κοινοβουλευτικής θητείας με τη μορφή ενσήμων στο ταμείο των βουλευτών που εργάζονταν πριν γίνουν βουλευτές.

    Α. Παπαρήγα: Η κρίση είναι έξω απ' τη Βουλή

    "Δε θα στεναχωρηθούμε αν κάποιοι πάνε φυλακή, αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο γιατί έτσι δε θα γεμίσει το πορτοφόλι του ελληνικού λαού" σχολίασε η γγ του ΚΚΕ.

    «Δεν έχει σημασία η μείωση του αριθμού των βουλευτών είτε είναι 200, είτε 300, είτε 500. Η αντιλαϊκή πολιτική θα περνάει μέσα από τη Βουλή. Η αλλαγή της κατάστασης είναι έξω από τη Βουλή» είπε η κ. Παπαρήγα.

    "Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν τη πρόταση νόμου και οι βουλευτές προσωπικά να τοποθετηθούν επ' αυτού", πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε επίσης, πως η πρόταση νόμου δε γίνεται για υποκριτικούς λόγους με αφορμή την κρίση - όπως σημειώνει, έχει καταθέσει την ίδια πρόταση νόμου και επί ΝΔ- δε μπορεί όμως, την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις λιτότητας, οι βουλευτές να παίρνουν χρήματα.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 36155

    [16] Έκτακτο συνέδριο ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη

    Δευτερα, 03 05 2010 12:06

    Δήμαρχοι και πρόεδροι των τοπικών ενώσεων δήμων απ' όλη τη χώρα καταθέτουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για τον "Καλλικράτη" στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Οι ενστάσεις της ΚΕΔΚΕ επικεντρώνονται κυρίως στα οικονομικά και τη χρηματοδότηση των νέων αρμοδιοτήτων. Υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200 τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο. Ο κ. Κακλαμάνης αφού επισήμανε ότι οι δήμαρχοι είχαν το θάρρος να προτείνουν με τις συνενώσεις την αυτοκατάργησή τους, και τον περιορισμό του αριθμού τους κατά 2/3, τόνισε ότι αναμένει και από τους βουλευτές να προτείνουν την αυτοκατάργησή τους κατά το 1/3.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Είδηση: 36154

    [17] 3 Μάη: Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου

    Δευτερα, 03 05 2010 14:11

    Παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου είναι η 3 Μαΐου, με αρνητικό απολογισμό για την προηγούμενη χρονιά, της οποίας τα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν, επεξεργάστηκαν και ανακοινώθηκαν.

    Κατά την ώρα της εργασίας τους πάνω από 121 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

    Τιμώντας τη μνήμη τους η Κομισιόν, προκήρυξε το βραβείο "Λορέντζο Νατάλι", με στόχο να τιμήσει τη συμβολή του Τύπου στην ανάπτυξη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Κρίση και συνέπειες

    Στους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κινείται η αγορά εργασίας στα ΜΜΕ της Ισπανίας, με συνέπεια να έχουν χαθεί 3.350 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, ενώ απεργίες και διαδηλώσεις έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλά ισπανικά μέσα.

    Αυτό ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας (FAPE), ζητώντας σχέδιο βοήθειας από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

    Ήδη ένα αντίστοιχο σχέδιο είχε εκπονηθεί το 2009, αλλά είχε απορριφθεί από τους εργοδότες.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 36160

    [18] Goldman Sachs: Αλλαγή πολιτικής στα ομόλογα

    Δευτερα, 03 05 2010 14:27

    Αναγνώριση του ρίσκου της αγοράς ομολόγων, απαιτεί η Goldman Sachs από τους πελάτες της, σύμφωνα με τη νέα πολιτική που εφαρμόζει η επενδυτική τράπεζα. Παράλληλα η τράπεζα σχεδιάζει να κατευθύνει πελάτες με εξειδικευμένες γνώσεις, σε σύνθετα ομόλογα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για παραπλάνηση επενδυτών κατά την πώληση ομολόγων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια. Είναι ορατό το ενδεχόμενο της άσκησης δίωξης σε βάρος της τράπεζας, από την η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36162


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 May 2010 - 16:55:46 UTC