Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθεια κατευνασμού της αγοράς
  • [02] Nτουμπάι: Μετασεισμικές δονήσεις στην οικονομία
  • [03] Πρέσπες: Ανάπτυξη της συνεργασίας
  • [04] Από την Τρίτη ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
  • [05] Μάχη της Αθήνας στη ΝΔ
  • [06] Ανακοινώθηκαν οι νέοι επίτροποι και ένα νέο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρ.Επ.
  • [07] Τηλεμαραθώνιος της UNICEF από την ΕΤ1
  • [08] Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ο Μαραθώνας
  • [09] Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ « Δεν ανησυχώ για διάσπαση. Ανησυχώ μήπως οδηγηθούμε σε συρρίκνωση του κόμματος.»
  • [10] Άρχισε η δίκη για την τραγωδία της Ήλιος
  • [11] Η ώρα της salsa έφθασε στην Αθήνα
  • [12] Εξαπλώνεται η χρήση Η/Υ και διαδικτύου
  • [13] Διεθνής αποδοκιμασία του Ιράν για τα πυρηνικά και κατάσχεση βραβείου Νόμπελ
  • [14] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [15] Νέα κόντρα Ιράν- IAEA για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [16] Νέες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας
  • [17] Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ « Αν ψηφίσουμε πάρα πολλοί θα έχουμε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή.»
  • [18] Στα πρόθυρα πολέμου Κολομβία - Βενεζουέλα

    [01] Προσπάθεια κατευνασμού της αγοράς

    Παρασκευη, 27 11 2009 14:13

    Προσπάθεια να εξομαλυνθεί η αγορά κατέβαλαν κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος μετά την επίθεση που δέχθηκε η οικονομία της χώρας απο μερίδα του διεθνούς Τύπου και απο ξένους επενδυτικούς οίκους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε οτι οι αναταράξεις στις αγορές είναι απόρροια της χαμένης αξιοπίστίας που κληρονόμησε η κυβέρνηση αλλά και αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων και τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα. Όπως τόνισε μεγάλο στοίχημα παραμένει η πάταξη της φοροδιαφυγής και το νοκοκύρεμα της σπατάλης στο δημόσιο. Ισχυρή ένεση για την αναθέρμανση της οικονομίας θα αποτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 10 δις ευρώ, τόνισε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη ρευστότητα στην αγορά και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.Σε άνοδο το χρηματιστήριο μετά τη μεγάλη πτώση της Πέμπτης.

    Προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και καθησυχασμού των αγορών επιχειρεί η κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων και εκθέσεων διεθνών οίκων με δηλωσή του χαρακτήρισε τις αναταράξεις απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και κερδοσκοπικών κινήσεων, ωστόσο τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο που δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, ενώ το δανειακό πρόγραμμα για το 2010 θα είναι μικρότερο του 2009.

    "...Η ελληνική οικονομία κουβαλάει προβλήματα από το παρελθόν, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες..." Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και σημείωσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι χρόνια, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες και ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωράει με σχέδιο, αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες κινήσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη και τα εισοδήματα και να εμπεδώσει στη χώρα υγιή δημοσιονομικά.

    Οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων ξεκινούν τώρα επισήμανε με πρώτο στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον την ενίσχυση της ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο αυτό, άρχισε ήδη διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες αρχίζει ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ τα υπουργεία άρχισαν προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών.

    Αναφερόμενος δε στην αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και επί τάπητος τέθηκαν οι προοπτικές η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού σύστημα.

    Ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι υγιές και σταθερό και ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλή, βελτιούμενη και υψηλότερη κατά μέσο όρο από τους αντίστοιχους δείκτες των άλλων τραπεζών.

    "Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των θετικών εξελίξεων, οι ελληνικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, ζητούν να απεμπλακούν από το πακέτο στήριξης του ελληνικού Δημοσίου, διότι πλέον μπορούν να σταθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο στα πόδια τους", τόνισε.

    Την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπάρχει δυνατότητα ανάταξης της οικονομίας, είπε ο Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η καταστροφολογία δεν βοηθά.

    "Εμείς ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, της οικονομίας μας", τόνισε ο κ. Πεταλωτής και εξέφρασε "σιγουριά" ότι "αυτή η κυβέρνηση θα κερδίσει αυτή τη δύσκολη μάχη".

    "Πάνω απ' όλα προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα σταθερότητας, ένα σταθερό περιβάλλον στα δημοσιονομικά και τα οικονομικά, διορθώνουμε τα λάθη του χθες, δημιουργούμε τομές και ρήξεις τις οποίες δρομολογούμε για την πορεία της χώρας μας", επισήμανε επίσης ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και βήμα προς βήμα ανακτά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, θωρακίζοντας την οικονομία και το κράτος.

    Προσπάθεια αναθέρμανσης της ελληνικής αγοράς

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Ισχυρή ένεση θα αποτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 10 δις ευρώ, αλλά και η ενεργοποίηση των ΕΣΠΑ.

    Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ξεκινά σειρά επαφών και συναντήσεων εργασίας με συναδέλφους της Υπουργούς της Κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι αποτελεσματικά για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας και την στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης.

    Επίσης κατά την εγκατάσταση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκου Μαντζούφα, η υπουργός Οικονομίας, ότι η κυβέρνηση καταθέτει την επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την υπερχρέωση των νοικοκυριών, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλη ένεση την αναθέρμανση της οικονομίας την αύξηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

    "Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά, γύρω στον Μάιο με Ιούνιο. Πρέπει η αγορά πραγματικά να αρχίσει να κινείται και σ' αυτό αποβλέπουμε. Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, έχουμε μια καλή συνεργασία και είμαι σίγουρη ότι κι εκείνοι συναισθάνονται το βάρος, αυτή τη στιγμή, της ευθύνης για την ανάταξη της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου", τόνισε.

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.257,43 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,44%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 388,9 εκατ. ευρώ.

    Αντιδράσεις των κομμάτων.

    Έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας στην οποία αντιδρούν αρνητικά οι αγορές και εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Επί πενήντα ημέρες, η Κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και -χωρίς κραυγαλέες παλινωδίες- σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτήν την έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας, αντιδρούν αρνητικά οι Αγορές. Αυτό εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    "Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία. Προεκλογικά αρνήθηκαν την πραγματικότητα. Έταξαν και δημαγώγησαν. Σήμερα εμφανίζονται χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα διαψεύδοντας ο ένας τον άλλο καθημερινά και στέλνοντας τα λάθος μηνύματα στις αγορές και τις Βρυξέλλες. Καλώ την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών της και να προχωρήσει ταχύτατα σε μια ουσιαστική πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης", επισήμανε η κ. Μπακογιάννη.

    "Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι φανερώνουν πόσο αναιμική και ασταθής είναι η πορεία εξόδου της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να απορρίψουν την κινδυνολογία των μηχανισμών της πλουτοκρατίας. Δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν και πάλι αυτοί είτε για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους είτε για την αποπληρωμή μιας νέας διόγκωσής του. Τα δημοσιευμένα κέρδη για το 9μηνο 2009 επιβεβαιώνουν την ανάγκη να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45%. Να μειωθούν άμεσα οι στρατιωτικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση έχει γίνει φύλλο-φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η δημοσιονομική τρομοκρατία τροφοδοτεί την καταλήστευση του ελληνικού λαού και μέτρα κοινωνικής λεηλασίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Nτουμπάι: "Μετασεισμικές δονήσεις" στην οικονομία &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί το Ντουμπάι

    Είδηση: 30107

    [02] Nτουμπάι: Μετασεισμικές δονήσεις στην οικονομία

    Παρασκευη, 27 11 2009 18:12

    Σημαντικές εξελίξεις συνεχίζει να δημιουργεί στην αγορά η οικονομική κατάρρευση του μοντέλου ανάπτυξης του Ντουμπάι. "Ταρακουνήματα" σημειώθηκαν στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως στην Ασία και λιγότερο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο φόβος που κυριαρχεί, είναι μήπως οι εξελίξεις στο μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού και τουριστικού κέντρου του αραβικού κόσμου, πυροδοτήσουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση του εμιράτου, υποστηρίζει πως το το αίτημα για αναστολή της πληρωμής του χρέους της κρατικής εταιρείας Dubai World ήταν απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος των υποχρεώσεών του.

    Τόσο η Dubai World, όσο και το Dubai Palm, έχουν σαν πιστωτές τράπεζες με έδρα το Ντουμπάι.

    Χείρα βοηθείας αναμένεται να υπάρξει από το αδελφό εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, το οποίο παράγει σαφώς περισσότερο πετρέλαιο και δεν στηρίζει την οικονομική του επιβίωση σε τουριστικές και κατασκευαστικές φούσκες. Στη συγκυρία αυτή, εκτιμάται ότι η σημαντική μείωση του πετρελαίου που βρέθηκε κάτω από το 75 δολάρια το βαρέλι, θα έχει θετική επίδραση.

    Η αρνητική προοπτική για το Ντουμπάι, θα είναι αν οι πιστωτές απορρίψουν τις προτάσεις για αναστολή του βραχυπρόθεσμου χρέους, οπότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε πώληση της διεθνούς ακίνητης περιουσίας της. Προφανώς η πολιτική των άκρατων επενδύσεων, των υπερμεγεθών κατασκευών και των αλλοδαπών κεφαλαίων, που ακολούθησε το εμιράτο, μετά τις εξελίξεις αυτές, φαντάζουν σαν επιλογές που ανήκουν πια στο παρελθόν.

    Σχετικά άρθρα:Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί το Ντουμπάι

    Επόμενο &gt;Προσπάθεια κατευνασμού της αγοράς

    Είδηση: 30125

    [03] Πρέσπες: Ανάπτυξη της συνεργασίας

    Παρασκευη, 27 11 2009 18:57

    Κοινό ντοκουμέντο συνυπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, της Αλβανίας Sali Berisha και της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski, μετά τη συνάντησή τους στις Πρέσπες, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως αναφέρει αναλυτικά το κοινό κείμενο:

    "Εμείς, οι Πρωθυπουργοί, Γιώργος Α. Παπανδρέου, Sali Berisha και Nikola Gruevski, των τριών χωρών που μοιράζονται την Περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών, συναντηθήκαμε σήμερα, την 27η Νοεμβρίου του έτους 2009, στην Πύλη Δήμου Πρεσπών, στην Ελλάδα.

    Λαμβάνοντας υπόψιν τη Διακήρυξη των Πρωθυπουργών των τριών χωρών από 2 Φεβρουαρίου 2000 για τη Δημιουργία του Πάρκου Πρεσπών και την Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πρεσπών και των περιχώρων τους. Εκτιμώντας ότι οι Πρέσπες και η περιβάλλουσα λεκάνη απορροής τους αποτελούν μία μοναδική φυσική περιοχή με γεωμορφολογικά, οικολογικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά και βιοιποικιλότητα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και παράλληλα ένα ευπαθές και εύθραυστο οικοσύστημα που απειλείται μεταξύ άλλων από ανθρώπινες δραστηριότητες των οποίων τα αποτελέσματα επιδεινώνονται περαιτέρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αναγνωρίζοντας την κοινή μας ευθύνη για τη διατήρηση του οικοσυστήματος των Πρεσπών, των υπηρεσιών και των λειτουργιών του, ως βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής διατήρησης και βιωσιμότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης διαβίωσης των κατοίκων της, αποτελώντας καταλύτη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Περιοχή.

    Έχοντας συναίσθηση ότι οι μονομερείς δράσεις μίας χώρας δεν επαρκούν για την επίτευξη της διατήρησης του οικοσυστήματος των Πρεσπών και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, και ως εκ τούτου επιθυμώντας να βελτιώσουμε τη διασυνοριακή μας συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης καθώς επίσης μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές διατάξεις των ισχυόντων διεθνών νομικών εργαλείων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος των οποίων είμαστε Μέρη ή τα οποία έχουμε υπογράψει, τις ισχύουσες διμερείς Συμφωνίες μεταξύ των τριών κρατών μας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς επίσης το γεγονός ότι μόνο ένα εκ των τριών χωρών αποτελεί Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    Συμφωνούμε τα κάτωθι:

    1. Αναγνωρίζουμε τη σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την τριμερή συνεργασία μας στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών από το 2000, μέσω της λειτουργίας της ενδιάμεσης Συντονιστικής Επιτροπής και της Γραμματείας και αναγνωρίζουμε τα καίρια στοιχεία που εμπεριέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο αυτό, ως βάση για τη θεμελίωση της περαιτέρω διακρατικής μας συνεργασίας.

    2. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος και η γενικότερη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών, προσβλέπουμε με ευχαρίστηση στην υπογραφή, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, δέκατη επέτειο της δημιουργίας του Πάρκου Πρεσπών και Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, Συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τέταρτο Συμβαλλόμενο Μέρος, σχετικά με την «Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών», ως έκφραση της πρόθεσής μας να υλοποιήσουμε πλήρως την Διακήρυξη των Πρωθυπουργών από 2 Φεβρουαρίου 2000.

    3. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη, δεσμευόμαστε για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς μας συνεργασίας προκειμένου να:

    - Ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, με έμφαση τόσο σε θέματα ποιότητας όσο και σε θέματα ποσότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων που περιλαμβάνονται στο σύστημα της Λεκάνης των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης διασυνοριακών λεκανών απορροής, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, πλαίσια και δεσμεύσεις,

    - Προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την Περιοχή των Πρεσπών, βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών,

    - Προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι μεταξύ άλλων από τη διάβρωση και την υποβάθμιση,

    - Προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών μέσω μεταξύ άλλων του ελέγχου των αρνητικών επιπτώσεων των ανθρωπίνων/οικονομικών δραστηριοτήτων επί των φυσικών πόρων της Λεκάνης των Πρεσπών σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

    4. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τα μέσα συνεργασίας μας προκειμένου να αναπτύξουμε κοινά σχέδια, στρατηγικές και μέτρα, στοχεύοντας στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές και οικονομικές δραστηριότητες στην Περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών όπως η γεωργία, ο τουρισμός, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η αλιεία, η δασοκαλλιέργεια, η ανάπτυξη υποδομών και η ενέργεια, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών εντός της Λεκάνης των Πρεσπών.

    5. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζουμε τη συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης ικανοτήτων, ανταλλαγής εμπειριών, πληροφόρησης και τεχνογνωσίας ως αναπόσπαστο στοιχείο των κοινών μας προσπαθειών, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη στήριξη της διαδικασίας μετάφρασης των τοπικών αναγκών σε συγκεκριμένα και έτοιμα προς χρηματοδότηση προγράμματα, μέσω εις-βάθος εκτιμήσεων και αξιολογήσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνοχής, οικειοποίησης, ευθυγράμμισης και εναρμόνισης των σχετικών δράσεων.

    6. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για τους υδατικούς πόρους και τα οικοσυστήματα, όπως οι Πρέσπες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά τους και δυσχεραίνοντας την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ενόψει της 15ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, δεσμευόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να συνεισφέρουμε σε μία ισχυρή και δίκαιη Συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που να συνάδει με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

    7. Σε αυτούς τους άξονες, τονίζουμε την ανάγκη της συνέχισης ανάπτυξης γεφυρών μεταξύ των χωρών μας, ώστε να βελτιώσουμε το γνωστικό υπόβαθρο και την απόκρισή μας στις κοινές μας προκλήσεις μέσω εφαρμόσιμων, φιλόδοξων, σταθερών και πρακτικών δράσεων.

    8. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουμε ενθέρμως μία Συμφωνία στην Κοπεγχάγη που θα δίνει τη δέουσα έμφαση στα θέματα προσαρμογής μέσω μεταξύ άλλων της δημιουργίας ενός Πλαισίου Δράσης για την Προσαρμογή που θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αποτελεσμάτων της Κοπεγχάγης και το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη μέτρων προσαρμογής και άμυνας προς τις αυξανόμενες κλιματικές διακυμάνσεις και την κλιματική αλλαγή, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων προσεγγίσεων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, όπως αυτό των Πρεσπών, έως το 2012 και μετά.

    9. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το Πάρκο Πρεσπών να αποτελέσει και να παραμείνει μοντέλο στο είδος του καθώς επίσης επιπρόσθετο σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

    Σχετικά άρθρα: Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες

    Επόμενο &gt;Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Είδηση: 30127

    [04] Από την Τρίτη ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

    Παρασκευη, 27 11 2009 13:37

    Αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη οι εμβολιασμοί του υγιούς πληθυσμού για τη νέα γρίπη, που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες από 6 μηνών έως 49 ετών. Ο εμβολιασμός των νηπίων από έξι μηνών και άνω αποφασίστηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Πανδημίας γρίπης, μετά από εξέταση των νεώτερων επιστημονικών δεδομένων παγκοσμίως, που επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και για αυτές τις ηλικίες.

    Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στον κατάλογο των θυμάτων της νέας γρίπης, έρχονται να προστεθούν ακόμα δυο άτομα, ένας 26χρονος με υπέρταση και παχυσαρκία και ένας 42χρονος με κύρωση ήπατος οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από επιπλοκές που παρουσίασαν, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν. Επιπλέον, άλλα 30 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης. Την ίδια ώρα, κρούσματα, από τη νέα γρίπη, έχουν παρουσιαστεί στο 12% των σχολείων της επικράτειας τα οποία με σύμφωνη γνώμη των καθηγητών των κατά τόπους Νομαρχιών και του υπουργείου Παιδείας παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης.

    Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην επιφυλακτικότητα με την οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το εμβόλιο οι γονείς, οι ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι απόλυτα ασφαλές και για τα βρέφη άνω των 6 μηνών. Το μόνο στο οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη είναι αν και για τα παιδιά ηλικίας ως 9 ετών θα χρειαστούν δύο δόσεις του πανδημικού εμβολίου. Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 7 Δεκεμβρίου.

    Για αυτό το λόγο τα μέλη της εθνικής επιτροπής πανδημίας γρίπης ομόφωνα αποφάσισαν οι εμβολιασμοί του υγιούς πληθυσμού που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες από 6 μηνών ως 49 ετών να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο είναι απαραίτητο για όσους είναι σε ανασοκαταστολή, ενώ επισημαίνουν ότι το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές και για τις έγκυες δευτέρου και τρίτου τριμήνου. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι γιατροί, αλλά και τα έλη της επιτροπής πανδημίας, ο χρόνος είναι περιορισμένος καθώς η κορύφωση της έξαρσης της νέας γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

    Ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα είναι

    6.120 ενώ εκτιμάται πως πάνω από 800 χιλιάδες έλληνες έχουν νοσήσει. Από αυτούς, σύμφωνα με τους ειδικούς οι 500 ως 600 χιλιάδες είχαν έντονα τα συμπτώματα και χρειάστηκε να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν τη γρίπη πολύ ελαφρά.

    Νέες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Συνεχίζεται το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στην Εγνατία οδό

    Είδηση: 30106

    [05] Μάχη της Αθήνας στη ΝΔ

    Παρασκευη, 27 11 2009 13:59

    Δυο 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου στη Ν.Δ. και όπως όλα δείχνουν η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο και στα στρατόπεδα των δύο επικρατέστερων υποψηφίων έχουν βγεί τα μαχαίρια. Μια νέα δημοσκόπηση, της PUBLIC ISSUE, δείχνει την αναμέτρηση της Κυριακής να εξελίσσεται σε θρίλερ, αλλά προς το παρόν τα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μάχη της Αθήνας που θα δοθεί απόψε στην Πλατεία Κοτζιά και στο Ζάππειο.

    Στα άκρα η πόλωση δύο μέρες πριν από τις εκλογές στη Ν.Δ

    Στα άκρα φτάνει, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική διαδικασία η πόλωση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τους υποψηφίους να ανταλλάσσουν αιχμές αναφορικά με την καταλληλότητά τους για την ηγεσία του κόμματος.

    Την ώρα που τα στελέχη του κόμματος συντάσσονται με τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο για την προεδρεία της Ν.Δ, μία ακόμη δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE, δείχνει την αναμέτρηση της Κυριακής, να εξελίσσεται σε θρίλερ.

    Προς το παρόν, πάντως, τα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αναμέτρηση της Αθήνας, που θα δοθεί απόψε, στην Πλατεία Κοτζιά και στο Ζάππειο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η PUBLIK ISSUE για την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 41,5% των προτιμήσεων όσων θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, η Ντόρα Μπακογιάννη λαμβάνει το 41% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης το 14%.

    Μέλη της Ν.Δ. και όσοι θα γραφτούν μέλη απαντούν σε ποσοστό 42,5 υπέρ Ντόρας Μπακογιάννη 42 ο Αντώνης Σαμαράς και 11 ο Π Ψωμιάδης

    Στον Δεύτερο γύρο 47% συγκεντρώνει ο Αντώνη Σαμαράς και το 44,5% η Ντόρα Μπακογιάννη

    Μία ακόμη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία ΡΑΣΣ για την ιστοσελίδα zoomnews δείχνει ισοπαλία μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη. Συγκεντρώνουν και οι δύο από 44,2% με τον κ. Ψωμιάδη να παίρνει 8,3%. Στο δεύτερο γύρο ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 46,7% και η κ. Μπακογιάννη 45,8%.

    Όσον αφορά στην στήριξη των στελεχών του κόμματος προς τους υποψηφίους, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρα τάχθηκε ο βουλευτής Άρτας Κώστας Παπασιόζος ενώ από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη ανακοινώθηκαν τα ονόματα 46 πρώην βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα της ανάμεσά τους ο Ξενοφών Βεργίνης ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος και Κωνσταντίνος Γιατράκος Επίσης 11 από τους 18 εκπροσώπους της ΔΑΚΕ σε ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ πήγαν στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη. Η υποψήφια για την αρχηγία στην Ν.Δ. παραβρέθηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η νεολαία της Ν.Δ.

    « Αν ψηφίσουμε πάρα πολλοί θα έχουμε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή», τόνισε μιλώντας στην ΝΕΤ ο Βασίλης Μιχαλιλιάκος

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες

    Είδηση: 30105

    [06] Ανακοινώθηκαν οι νέοι επίτροποι και ένα νέο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρ.Επ.

    Παρασκευη, 27 11 2009 14:46

    Τα ονόματα των νέων επιτρόπων και τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο κάθε ένας ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το χαρτοφυλάκιο των "Ναυτιλιακών Υποθέσεων και της Αλιείας" αναλαμβάνει η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, στην νέα αυτή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η σύνθεση της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής

    Τα ονόματα των 27 επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελείται από δεκαοχτώ άντρες και εννέα γυναίκες, θα αρχίσει τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2010, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δε θητεία της θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου 2014.

    Από τις 11 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαδικασία ακρόασης των 27 Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου. Η ψήφος εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τηn νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τα ονόματα των νέων Επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν είναι τα εξής: Μαρία Δαμανάκη (Ελλάδα): Ναυτιλιακές Υποθέσεις και Αλιεία, Όλι Ρεν (Φιλανδία): Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Στέφαν Φούλε (Τσεχία): Διεύρυνση και Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Μισέλ Μπαρνιέ (Γαλλία): Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες, Ντασιάν Σιολός (Ρουμανία): Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαχν (Αυστρία): Περιφερειακή Πολιτική, Χοακίν Αλμούνια (Ισπανία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ανταγωνισμός, Σιμ Κάλας (Εσθονία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μεταφορές, Κάρελ ντε Χουχτ (Βέλγιο): Εμπόριο, Κόνι Χέντεγκααρντ (Δανία): Κλιματική Δράση, Γιάνες Ποτότσνικ (Σλοβενία): Περιβάλλον, Λάζλο Αντορ (Ουγγαρία): Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις, Τζων Νταλί (Μάλτα): Υγεία και Καταναλωτές, Μάιρε Γκεογκεγαν Κουιν (Ιρλανδία): Έρευνα και Καινοτομία, Ρουμιάνα Γιέλεβα (Βουλγαρία): Διεθνής Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων, Νέλι Κρους (Ολλανδία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ψηφιακή Ατζέντα, Γιανούς Λεβαντόβσκι (Πολωνία): Προϋπολογισμός και Χρηματοοικονομικός Προγραμματισμός, Σεσίλια Μάλμστρομ (Σουηδία): Εσωτερικές Υποθέσεις, κίντερ Έτινγκερ (Γερμανία): Ενέργεια, Αντρις Πίμπαλγκς (Λετονία): Ανάπτυξη, Βίβιαν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Δικαιοσύνη, Θεμελιώδη Δικαιώματα του Πολίτη, Μάρο Σέφκοβιτς (Σλοβακία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Διαθεσμικές υποθέσεις και Διοίκηση, Αλγκρίντας Σεμέτα (Λιθουανία): Φορολογία, Τελωνιακή Ένωση, Καταπολέμηση Απάτης, Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα, Αντρούλα Βασιλείου (Κύπρος): Παιδεία, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία και Νέοι, Βαρόνη Κάθριν Άστον (Μ. Βρετανία), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

    Η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή αποτελείται από 13 συντηρητικούς, 8 φιλελεύθερους και 6 σοσιαλιστές.

    Δήλωση Δαμανάκη Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την εμπιστοσύνη του. Το χαρτοφυλάκιο που καλούμαι να αναλάβω είναι η ναυτιλία και η αλιεία, μαζί με το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας" και τον αντίστοιχο "Κοινοτικό Οργανισμό Ελέγχου". Είναι σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Θα δουλέψω σκληρά για να έχουμε επιτυχίες. Θα προσπαθήσω να συνεισφέρω ενεργά σε όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το σώμα των επιτρόπων. Όπως γνωρίζετε, όλες οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται συλλογικά. Επιφυλάσσομαι η ανακοίνωση των πρώτων πρωτοβουλιών μου να γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ακρόαση μου στα μέσα του Ιανουαρίου, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Να βγει η Ευρώπη από την κρίση Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα το νέο του επιτελείο να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία διέξοδο από την οικονομική κρίση τα επόμενα πέντε χρόνια. "Μέσα σε πέντε χρόνια, θέλω αυτή η Επιτροπή να καταφέρει να μας βγάλει από την οικονομική κρίση", δήλωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάζοντας τη νέα σύνθεση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Περιμένω από αυτή την Επιτροπή να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση και να προετοιμάσει τις στρατηγικές εξόδου" από την ύφεση, είπε, αναφερόμενος στα διεσεκατομμύρια ευρώ δημοσίων δαπανών, που έχουν διογκώσει τα κρατικά ελλείμματα σε ιστορικά ρεκόρ.

    Νέο χαρτοφυλάκιο για το κλίμα Την δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου, που θα προστεθεί στην σύνθεση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αφορά το κλίμα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επίτροπος για το Κλίμα ορίστηκε η Δανή Κόνι Χέντεγκααρντ, 49 ετών, μέλος της δανικής κυβέρνησης από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να μετάσχει στην Επιτροπή. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ως μέλος του συντηρητικού κόμματος της Δανίας, η Κόνι Χέντεγκααρντ ήταν δημοσιογράφος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο

    Άρχισε η δίκη για την τραγωδία της "Ήλιος"&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Συγνώμη ζητά η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία για κακοποίηση παιδιών από ιερείς

    Είδηση: 30121

    [07] Τηλεμαραθώνιος της UNICEF από την ΕΤ1

    Παρασκευη, 27 11 2009 16:08

    Συνέντευξη Τύπου την διοργανώνει η UNICEF την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 στις 12 το μεσημέρι στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23, για την παρουσίαση του Τηλεμαραθωνίου Αγάπης της σε συνεργασία με την ΕΤ1 με θέμα "Φτώχεια - Πείνα".

    Σύμφωνα με Έκθεση της UNICEF, το ένα στα τρία παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά (σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά), 24 χώρες εμφανίζουν το 80% του χρόνιου υποσιτισμού στα παιδιά και πάνω από 500 εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

    Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο χάνουν την παιδικότητά τους εξαιτίας της φτώχειας και της ένδειας που απειλεί κάθε τους δικαίωμα. Η φτώχεια στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν και να έχουν ίσες ευκαιρίες. Γίνονται ευάλωτα στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τις διακρίσεις και το στιγματισμό.

    Ο υποσιτισμός αποτελεί τη βασικότερη αιτία θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Τα υποσιτισμένα παιδιά είναι αδύναμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ασθένεια, ενώ συχνά σταματάει η σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Ο υποσιτισμός κρατάει τα παιδιά εγκλωβισμένα στον κύκλο της φτώχειας. Η UNICEF αντιμετωπίζει τη σωστή διατροφή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σκοπό την δημιουργία νέων θεραπευτικών κέντρων για υποσιτισμένα παιδιά, την παροχή συμπληρωμάτων διατροφής και ειδικών θεραπευτικών γευμάτων και άλλες σημαντικές σωτήριες παρεμβάσεις.

    Φέτος με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Eλληνική Επιτροπή της Unicef , προγραμματίζει αφιερώματα ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τοποθετεί κουμπαράδες σε πολλά σημεία της Αθήνας και ζητάει τη συμπαράσταση όλων.

    Τη Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν, ο πρόεδρος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος ο οποίος θα παρουσιάσει έκθεση της UNICEF για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής επιτροπής της UNICEF για την υποστήριξη των προγραμμάτων της UNICEF κατά του υποσιτισμού, ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης ΕΡΤ Δημήτρης Γόντικας, δημοσιογράφοι που θα παρουσιάσουν τον τηλεμαραθώνιο και οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Κώστας Βουτσάς.

    Ο τηλεμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και θα μεταδοθεί από την ΕΤ1 και την EPTworld.

    Τον τηλεμαραθώνιο θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι: Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκης Σπηλιώπουλος, Ρίκα Βαγιάννη, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπης Δούκας, Μαρία Χούκλη, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από όλους τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

    Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ο Μαραθώνας&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Νέες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας

    Είδηση: 30116

    [08] Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ο Μαραθώνας

    Παρασκευη, 27 11 2009 18:53

    Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, εν όψει του χειμώνα, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Παράλληλα, θωρακίζεται και η λίμνη από τα φερτά υλικά και τις τοξικές ουσίες των καμένων δασών. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου υποδομών, οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής που μετακινούνται καθημερινά μέσω της εθνικής οδού, συντόμως θα πληρώνουν χαμηλότερα διόδια, καθώς θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες και εξορθολογισμός του κόστους του διοδίου.

    Φίλτρα καθαρισμού από τις τοξικές ουσίες των καμένων που μολύνουν τα νερά της βροχής τα οποία καταλήγουν στην λίμνη του Μαραθώνα αποδείχθηκαν οι πέτρινες κατασκευές. Πρόκειται για φράγματα που συγκρατούν την λάσπη και κατασκευάστηκαν σε 40 σημεία γύρω από την λίμνη.

    Τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη βορειανατολική Αττικής έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%, όπως διαπίστωσε ο υπουργός υποδομών κ. Δ. Ρέππας κατά την επίσκεψη του στην περιοχή.

    Ο χειμώνας, αν και ακόμα κυλά με καλοκαιρινές θερμοκρασίες, έχει δρόμο και η αγωνία όλων παραμένει έντονη.

    Σχεδόν τα 2/3 των εκτάσεων που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι βρίσκονται στην λεκάνη του Μαραθώνα.

    Εκτός από την αγωνία της επομένης ημέρας στις καμένες περιοχές για πολλούς από τους κατοίκους της βορειανατολικής Αττικής, σοβαρό πρόβλημα είναι και τα υψηλά διόδια που εξαναγκάζονται να πληρώνουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

    Ο Δημήτρης Ρέπας και ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ανακοίνωσαν ότι συντόμως θα αρχίσει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές των αυτοκινητοδρόμων, προκειμένου να μειωθούν οι φόροι υπέρ του δημοσίου που επιβαρύνουν τα διόδια, να επανεξεταστούν οι θέσεις των σταθμών και να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν για την απόσταση που πραγματικά διανύουν.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Επόμενο &gt;Τηλεμαραθώνιος της UNICEF από την ΕΤ1

    Είδηση: 30128

    [09] Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ « Δεν ανησυχώ για διάσπαση. Ανησυχώ μήπως οδηγηθούμε σε συρρίκνωση του κόμματος.»

    Παρασκευη, 27 11 2009 14:55

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι πράξη πολιτική η προδοσία;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Εξαρτάται που αναφέρεται. Φυσικά, όταν εγκαταλείψει κάποιος το σπίτι του, ή την αρραβωνιαστικιά του δεν είναι πράξη πολιτική. Όταν εγκαταλείψει την παράταξη του, προφανώς είναι πράξη πολιτική. Δεν μου αρέσει όμως να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, η οποία είναι πολύ απόλυτη, ή και κακόηχη. Είναι νομίζω πολύ βαριά για να χρησιμοποιείται. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις που αποδίδουν την πραγματική διάσταση μιας πολιτικής ενέργειας, όπως είναι αυτή της εγκατάλειψης του κόμματος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες λέξεις και όχι την λέξη προδοσία, η οποία είναι κακόηχη και μας οδηγεί σε άλλες σκέψεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φαίνεται ότι μιλάμε για μια οριακή αναμέτρηση. Κατά την γνώμη σας, θα κριθεί στο πρώτο γύρο;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Κατά τη γνώμη μου, θα κριθεί στο πρώτο γύρο και δεν είναι καθόλου, κατά την εκτίμηση μου, οριακή αυτή τη στιγμή και θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη αρχηγός της ΝΔ. Όταν η τύχη ενός μεγάλου κόμματος δεν εξαρτάται από τη βούληση ενός ανθρώπου, αλλά από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέλη και φίλους, δεν θα οδηγήσουν ένα κόμμα στη συρρίκνωση και στη μη προοπτική, θα το οδηγήσουν εκεί που πρέπει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Την επόμενη μέρα σε ποια βάση μπορεί να εγγυηθεί η συνύπαρξη τους στην ενότητα της ΝΔ;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Τα συντροφικά μαχαιρώματα που γίνονται μέσα στον ίδιο πολιτικό χώρο είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα που γίνονται με τους αντιπάλους μας κομματικά. Αυτό όμως δεν απαγορεύει στη συνέχεια τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα τον καλέσει τον κ. Σαμαρά να είναι στο πλευρό της αν και εφόσον εκλεγεί;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Εγώ αν ήμουν θα το έκανα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα για την επόμενη μέρα;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Δεν ανησυχώ ούτε για διάσπαση. Ανησυχώ μήπως οδηγηθούμε σε συρρίκνωση του κόμματος εφόσον ακολουθηθούν πολιτικές, οι οποίες οδηγούν εκεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην περίπτωση, που για σας δεν έχει και πολλές πιθανότητες, η κ. Μπακογιάννη χάσει από τον κ. Σαμαρά, θα μείνει στο κόμμα;»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όποιος και αν επιχείρησε στο παρελθόν να κάνει δικό του μαγαζί, αποσπώντας ένα κομμάτι του κόμματος, στο οποίο ανήκε, η τύχη του ήταν κάθε άλλο παρά λαμπρή, να μην αναφερθώ τώρα σε ονόματα, τα ξέρουμε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, μάλιστα από τη ΝΔ είναι και υποψήφιος. Δεν θα αποτολμήσει κανείς κάτι τέτοιο και δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν.»

    Επόμενο &gt;Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ « Αν ψηφίσουμε πάρα πολλοί θα έχουμε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή.»

    Είδηση: 30110

    [10] Άρχισε η δίκη για την τραγωδία της Ήλιος

    Παρασκευη, 27 11 2009 16:41

    Άρχισε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την αεροπορική τραγωδία της «Helios» [Ήλιος] στο Γραμματικό Αττικής, τον Αύγουστο του 2005. Κατηγορούμενοι είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία «Ήλιος» ως νομικό πρόσωπο, ο διευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, ο διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνγκο Στοϊμένωφ.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 1.190 κατηγορίες για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου κ.ο.κ. εις βάρος 119 εκ των 121 επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους, εξαιρουμένων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, λόγω παράλειψης εκ μέρους του κάθε κατηγορουμένου να παρεμποδίσει την πλοήγηση του αεροσκάφους από ανεπαρκές ή και ακατάλληλο πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα η πτήση να μην ήταν ασφαλής.

    Η πιο σοβαρή εκ των κατηγοριών, επισύρει ισόβια φυλάκιση. Η διαδικασία άρχισε με την παρουσίαση στο δικαστήριο κομματιών του μοιραίου αεροσκάφους που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ανακοινώθηκαν οι νέοι επίτροποι και ένα νέο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρ.Επ.

    Είδηση: 30124

    [11] Η ώρα της salsa έφθασε στην Αθήνα

    Παρασκευη, 27 11 2009 16:08

    Για τρείς μέρες οι salseros ας ετοιμαστούν για το πιο εντυπωσιακό θέαμα. Ο πιο επιδραστικός Salsa καλλιτέχνης της γενιάς του με 4 βραβεία Grammy και πωλήσεις πάνω από 10.000.000 άλμπουμ σε όλο τον κόσμο θα ανεβεί στη σκηνή του 2nd Todo Latino Salsa Festival για να μαγέψει το κοινό με τη μοναδική του ερμηνεία. Ο Marc Anthony θα βρεθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας για μια ανεπανάληπτη συναυλία. Το φεστιβαλ όμως επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις

    Το 2nd Todo Latino Salsa Festival θα γίνει στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2009 στο χώρο του Κλειστού Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do) όπου θα απολαύσετε:

    ους πιο διάσημους χορευτές σε συναρπαστικά shows!

    ακόμα περισσότερα μαθήματα χορού από πέρσι!

    το διαγωνισμό με μεγάλα έπαθλα και happenings!

    την εκρηκτική συναυλία των La Orquesta Del Solar με τους Luigi Texidor και Frankie Vazquez

    αξέχαστα parties μέχρι το πρωί στους ρυθμούς των καλύτερων DJs από όλο τον κόσμο

    Η περσινή επιτυχία ήταν μόνο η αρχή!

    8000 Salseros δημιούργησαν την εκπληκτική ατμόσφαιρα του 1st Todo Latino Salsa Festival. Τα εντυπωσιακά shows των σημαντικότερων Salsa χορευτών παγκοσμίως, η εμφάνιση των θρυλικών El Gran Combo de Puerto Rico, η αξέχαστη συναυλία των New Swing Sextet, το υψηλό επίπεδο των διαγωνισμών με τα μεγάλα έπαθλα και ο ιδιαίτερος χώρος που φιλοξένησε το festival συγκέντρωσαν τα καλύτερα σχόλια από καλλιτέχνες και θεατές που το ανέδειξαν ως το καλύτερο Salsa Festival.

    Επόμενο &gt;Αυστραλία: Εγκαινιάστηκε η ομογενειακή βιβλιοθήκη

    Είδηση: 30122

    [12] Εξαπλώνεται η χρήση Η/Υ και διαδικτύου

    Παρασκευη, 27 11 2009 16:49

    Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ατόμων που έχουν χρησιμοποιούν Η/Υ και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας, που μεταξύ των χρόνων 2005 έως 2008 σχεδόν διπλασιάστηκε, για τις εννέα από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην Αττική.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο του "Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας", Έλλη Παγουρτζή, στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του 15ου συνεδρίου πληροφορικής.

    Οι περιοχές και τα ποσοστά χρήσης Η/Υ και πρόσβασης είναι Αττική (ποσοστό 57% και για τα δύο), Ν. Αιγαίο (45% και 47% αντίστοιχα) και Κρήτη (45% και 44%), ενώ η μικρότερη άνοδος από το 2005 σημειώθηκε σε Δ.Μακεδονία (22%), Θεσσαλία (25%) και βΗπειρο (26%). Σχετικά χαμηλό ποσοστό καταγράφεται στις αγροτικές περιοχές (33%).

    Οι συνηθέστεροι λόγοι χρήσης Η/Υ και πρόσβασης στο διαδίκτυο, είναι η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες με ποσοστό 70% και ακολουθούν η αποστολή/λήψη e-mail (68% στην Αθήνα, 64% στη Θεσσαλονίκη) και η ανάγνωση εφημερίδων/περιοδικών.

    Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, αφού αρκετές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

    Επίσης στις επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων, το ποσοστό πρόσβασής τους στο διαδίκτυο είναι 81%, ενώ σε όσες έχουν μονοψήφιο ποσοστό εργαζομένων δεν ξεπερνά το 25%.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επόμενο &gt;Ο αλτρουισμός των φυτών στους "συγγενείς" τους

    Είδηση: 30120

    [13] Διεθνής αποδοκιμασία του Ιράν για τα πυρηνικά και κατάσχεση βραβείου Νόμπελ

    Παρασκευη, 27 11 2009 18:27

    Οργή προκάλεσε στη Δύση η είδηση πως οι ιρανικές Αρχές κατέσχεσαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που είχε απονεμηθεί το 2003 στην γνωστή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σιρίν Εμπαντί. Η Τεχεράνη φαίνεται να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα. Για πρώτη φορά, Ρωσία και Κίνα συναίνεσαν στην καταδίκη του Ιράν από την "Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", για την απόκρυψη της νέας πυρηνικής εγκατάστασης. Βρετανία και Γαλλία διαμήνυσαν στην Τεχεράνη ότι αν αγνοήσει και αυτήν την απόφαση και δεν παγώσει αμέσως την κατασκευή του εργοστασίου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέες σκληρές κυρώσεις.

    Αυτή ήταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση της "Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν ύστερα από τέσσερα χρόνια. Ενδεικτική της διεθνούς αποδοκιμασίας για την μυστικότητα με την οποία καλύπτει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και την περιφρόνησή που επιδεικνύει έναντι των διεθνών προσπαθειών επίλυσης του θέματος.

    Με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, το συμβούλιο έστειλε ηχηρό μήνυμα, ζητώντας από το Ιράν να σταματήσει αμέσως την κατασκευή της νέου μυστικού πυρηνικού εργοστασίου στο Φορντώβ και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει άλλες κρυφές ατομικές εγκαταστάσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διαμήνυσε ότι αν αγνοηθεί και αυτή η απόφαση, τότε θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για νέες κυρώσεις. Οξεία ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, που κατήγγειλε για εκφοβισμό.

    Όμως, η Τεχεράνη εισέπραξε και την οργή της νορβηγικής κυβέρνησης, μετά την πρωτοφανή απόφαση να παγώσει τις τραπεζικές καταθέσεις και να κατασχέσει το Νομπέλ της Σιρίν Εμπαντί, γνωστής ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Όσλο κάλεσε αμέσως τον Ιρανό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί. Όμως, λίγο αργότερα, το Ιράν αρνήθηκε ότι έχει κατασχέσει το χρυσό μετάλλιο της. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχει παγώσει τον λογαριασμό της, με την δικαιολογία ότι δεν έχει πληρώσει τους φόρους.

    ΠΗΓΗ: NΕT

    Επόμενο &gt;Νέα κόντρα Ιράν- IAEA για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    Είδηση: 30126

    [14] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Παρασκευη, 27 11 2009 17:26

    Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της 3ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Τσίπρας: "Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση. Είναι αμφίβολο, όμως, αν θα αναδείξουν και μια νέα πολιτική κατεύθυνση. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η προεκλογική μας εκτίμηση ότι τα δυο κόμματα του δικομματισμού είχαν δυο απολύτως συμπληρωματικά προγράμματα. Και πράγματι όσο περνάει ο καιρός τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης θυμίζουν περισσότερο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όμως, οι εκλογές παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ανέδειξαν στην Βουλή μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την εντολή να αποτελέσει εκ νέου την πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές και να εκφράσει τις διεκδικήσεις της ξεχασμένης κοινωνίας. Πριν καν κλείσουν οι πρώτες 100 ημέρες, τα πρώτα κοινωνικά μέτωπα έχουν ήδη ανοίξει, στο ζήτημα των συμβασιούχων, των ωρομίσθιων και των εργαζόμενων με stage. Και η μάχη αυτή θα δοθεί σε κάθε επίπεδο. Αλλά είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί στους δρόμους, με την δράση των νέων ανθρώπων και την δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος γύρω από την εργασιακή επισφάλεια. Και εκεί πρέπει βρίσκεται ένας από τους πιο μεγάλους μας στόχους την επόμενη περίοδο".

    Για το ασφαλιστικό

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε: "Ταυτόχρονα, όμως, όλα δείχνουν ότι η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για το ασφαλιστικό. Το πώς η κοινωνία μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο σχέδιο, το ξέρουμε. Το είδαμε με την ήττα της κυβέρνησης Σημίτη και την αδυναμία της να προωθήσει το σχέδιο Γιαννίτση. Εγκαλούμε, λοιπόν, ευθέως την κυβέρνηση για διγλωσσία και υποκρισία. Διγλωσσία γιατί σήμερα επιλέγει την ασάφεια και σηκώνει δήθεν τα χέρια μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να ανοίξει το ασφαλιστικό. Αν έχουν τη βούληση να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα, οι προτάσεις είναι εδώ, τις ξέρουν, δεν έχουν παρά να τις υλοποιήσουν. Χρειάζονται νέοι πόροι. Μαζί με την πάταξη της εισοφοροδιαφυγής και την κατάργηση της επισφαλούς εργασίας. Νέοι πόροι λοιπόν. Αλλά το σχέδιό τους είναι σε άλλη κατεύθυνση. Μιλούν για δομικές αλλαγές. Δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι έχουν στο μυαλό τους τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αν δεν είναι έτσι ας το διαψεύσουν. Γι αυτό τους λέμε να μην ξεχνάνε το στραπάτσο της κυβέρνησης Σημίτη. Της οποίας τα σχέδια σαρώθηκαν από τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων".

    Προγραμματική αντιπολίτευση

    Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχολίασε: "Είναι λοιπόν ώρα να βγούμε μπροστά με τις δικές μας θέσεις, και να τις κάνουμε αίτημα για ολόκληρη την κοινωνία. Με την προγραμματική και αγωνιστική μας αντιπολίτευση. Να οικοδομήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αλληλεγγύης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, για την αναδιανομή του πλούτου, για τη προστασία του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος. Για τον έλεγχο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Οι αγώνες είναι μπροστά μας και είναι αγώνες στην Βουλή, είναι αγώνες στους δρόμους, είναι αγώνες σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα".

    Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ

    Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε:

    "...Μόνο που τις τελευταίες μέρες ο κόσμος μας αντί να προετοιμάζεται για τις νέες μάχες, βρίσκεται σε μια μεγάλη αμηχανία. Βλέπει γύρω του τα κοινωνικά μέτωπα να οξύνονται και όμως τα τύμπανα της μάχης για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ηχούν στα κοινωνικά μέτωπα, αλλά για μια ακόμα φορά στις εσωτερικές μας διαδικασίες..."

    Αλέξης Τσίπρας

    Ακούω και διαβάζω τις εφημερίδες και έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση αυτή ξεπερνάει τον εύλογο προβληματισμό για την αντιμετώπιση οργανωτικών προβλημάτων ή την κάλυψη λειτουργικών ελλειμμάτων που παρατηρήθηκαν στην ως τώρα δράση μας και υπεισέρχεται σε πιο ουσιαστικά ελλείμματα και αδυναμίες. Και αναφέρομαι σε πολιτικά ελλείμματα και αδυναμίες που συνήθως υποβαθμίζουμε, ίσως γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολο και επίπονο είναι να αναμετρηθούμε με αυτές. Αλλά ο εχθρός δεν είναι εδώ μέσα. Ο εχθρός για όλους εμάς δεν βρίσκεται δίπλα μας, αλλά βρίσκεται απέναντι. Βρίσκεται εκεί που οι εργοδότες δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, εκεί που προχωράνε σε αναιτιολόγητες απολύσεις.Εκεί που οι τράπεζες παίρνουν στο πλειστηριασμό τα σπίτια μεροκαματιάρηδων για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ. Εκεί που οι νονοί της νύχτας βάζουν κάγκελα στις παραλίες. Εκεί που οι μπουλντόζες βάζουν μπρος στις πέντε το πρωί για να ξεριζώσουν τα δέντρα στο παρκάκι της γειτονιάς για να χτίσει ο εργολάβος. Εκεί που σκοτώνονται οι εργάτες επειδή σκάνε οι υψικάμινοι γιατί η συντήρηση τους κοστίσει. Εκεί που τα κυκλώματα ρίχνουν βιτριόλι σε συνδικαλίστριες εργάτριες που τολμάν να σηκώσουν κεφάλι. Εκεί που το κράτος δολοφονεί έναν 16χρονο, έτσι χωρίς λόγο.

    Εκεί είναι οι εχθροί της αριστεράς. Εκεί είναι οι δικές μας θέσεις μάχης και όχι εδώ μέσα στις συσκέψεις και στους διαδρόμους των κομματικών μας γραφείων. Εκεί έξω ζει και αναπνέει μια κοινωνική αριστερά που μας έχει ξεπεράσει. Και αυτός ο κόσμος δε θα μας περιμένει για πάντα αν διαρκώς εκπέμπουμε μια εικόνα μίζερης εσωστρέφειας. Έχει ανάγκη από τη δική μας παρουσία στη πρώτη γραμμή των αγώνων".

    Ακολούθως, σειρά προτάσεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής του δράσης παρουσίασε με την εισήγησή του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ο συντονιστής της γραμματείας Αντώνης Νταβανέλος.

    To μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να μιλήσει ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Πρέσπες: Ανάπτυξη της συνεργασίας&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;"Μάχη της Αθήνας" στη ΝΔ

    Είδηση: 30123

    [15] Νέα κόντρα Ιράν- IAEA για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    Παρασκευη, 27 11 2009 15:32

    Στα νομικώς απαραίτητα θα περιορίσει τη συνεργασία του με την IAEA το Ιράν που θα πάψει να προσφέρει αυτοβούλως στους εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ. Ο Σολτανιέχ αντιδρώντας στις νέες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε πως "Αυτή είναι η ελάχιστη συνέπεια", χωρίς να επεκταθεί στα περαιτέρω μέτρα που μπορεί να λάβει η Τεχεράνη.

    Ο διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης ότι το Ιράν δεν θα συμμορφωθεί προς τις αξιώσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση της IAEA. "Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα εφαρμόσουμε ούτε λέξη απ' αυτή", δήλωσε ο Σολτανιέχ αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Κυβερνητών.

    Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το Ιράν εξετάζει "άλλες επιλογές" για τον εμπλουτισμό του ουρανίου του αφού καταδικάσθηκε και πάλι από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία του είχε προηγουμένως προτείνει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό.

    "Ο χρόνος είναι ένας ουσιώδης παράγοντας" και "αν δεν έχουμε θετική απάντηση στο αίτημά μας για εμπλουτισμό του ουρανίου, δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε περισσότερο", δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής,.

    "Και συνεπώς πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές", πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.

    Ο Σολτανιέχ καταδίκασε επίσης την υιοθέτηση αυτής της απόφασης από την IAEA επειδή όπως δήλωσε "θέτει σε κίνδυνο μια εποικοδομητική διαδικασία". Το Συμβούλιο Κυβερνητών της IAEA καταδίκασε σήμερα το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά του με μια απόφαση που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη του.

    Πάντως ο Σολτανιέχ υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση από την IAEA της απόφασης κατά της Τεχεράνης δεν θα επιφέρει την αποχώρηση του Ιράν από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διεθνής αποδοκιμασία του Ιράν για τα πυρηνικά και κατάσχεση βραβείου Νόμπελ&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

    Είδηση: 30113

    [16] Νέες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας

    Παρασκευη, 27 11 2009 14:28

    Στους δρόμους ξαναβγήκαν οι ροδακινοπαραγωγοί από την Ημαθία οι οποίοι ζητούν την τήρηση των όσων είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με τα χρέη τους προς τον ΟΓΑ και την ΔΕΗ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Μάλιστα οι παραγωγοί οι οποίοι ήδη έχουν στήσει μπλόκο στην Εγνατία οδό, επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που βρίσκεται στις Πρέσπες για την συνάντηση με τους ομολόγους του της Αλβανίας και των Σκοπίων.

    «Θέλουμε να πούμε το πρόβλημά μας στον πρωθυπουργό, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ευαίσθητος άνθρωπος. Θέλουμε να δείξει κατανόηση, ότι εμείς ζητούμε απλώς ό,τι είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε και εμείς να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι, χωρίς να είμαστε σε απόγνωση τι θα γίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τον ΟΓΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης.

    Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στην Εγνατία Οδό, στον Κόμβο της Κουλούρας, όπου σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Βέροιας βρίσκονται περί τα 200 τρακτέρ. Η κυκλοφορία εκτρέπεται από άνδρες της Τροχαίας από παρακαμπτήριες οδούς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τηλεμαραθώνιος της UNICEF από την ΕΤ1 &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Από την Τρίτη ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

    Είδηση: 30111

    [17] Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ « Αν ψηφίσουμε πάρα πολλοί θα έχουμε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή.»

    Παρασκευη, 27 11 2009 14:19

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια από τις τελευταίες παρεμβάσεις μέσω των Μ.Μ.Ε της κ. Μπακογιάννη - ούτε λίγο, ούτε πολύ -αποδίδει στο κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας ενδεχομένως τη πολιτική του πλατφόρμα, ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη.»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Η επιθετικότητα της κ. Μπακογιάννη εναντίον του κ. Σαμαρά φανερώνει εκνευρισμό από την ανατροπή των σχεδιασμών των προβλέψεων. Οι ιδέες του κ. Σαμαρά είναι η ιδεολογική διακήρυξη της ΝΔ, η οποία είναι διαχρονική και έχει λάμψη. Πάρα πολύ λυπάμαι που γίνονται τέτοια σχόλια και δεν πρέπει να διολισθήσουμε όλοι στη παγίδα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει μια ΝΔ ενωμένη σαν γροθιά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Σαμαράς χαίρει και της επιλογής της Ιπποκράτους. Λέει η κ. Μπακογιάννη ότι την Κυριακή θα ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες και όχι το σύστημα ΠΑΣΟΚ.»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Ασφαλώς τη Κυριακή θα ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες και όχι το σύστημα ΠΑΣΟΚ και οι νεοδημοκράτες που θα ψηφίσουν, κατά την άποψη μου, θα αναδείξουν ως ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί στον Αντώνη Σαμαρά βρίσκουν τα στοιχεία εκείνου του ηγέτη που έχει λάμψη και να συσπειρώσει τη ΝΔ και για να επανεντάξει τις απώλειες. Είναι αστείο να λέμε τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ, ή το ΚΚΕ θέλει τον έναν, ή τον άλλο. Αυτού του είδους τα σχόλια είναι κωμικά. Έφερε την πολιτική στην αντιπαράθεση και κατά την άποψη μου το καινούργιο που φέρνει είναι την ιδεολογία στη πολιτική.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εννοείτε ουσιαστικά ότι είχε λίγο αποιδεολογικοποιηθεί ο χώρος της ΝΔ;»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Ποιοι θέλουν το τέλος των ιδεολογιών να σας το πω ευθέως, αυτοί που θέλουν τα εξωθεσμικά συμφέροντα να είναι ισχυρότερα της πολιτικής, ή να ελέγχουν την πολιτική. Εγώ θέλω την πολιτική να την ελέγχουν οι ιδέες της και όχι τα εξωθεσμικά συμφέροντα. Η ιδεολογία ποτέ δεν συρρικνώνει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρης και προς τον ιδρυτή και προς τις ιδέες μας να λέμε ότι η ιδεολογική καθαρότητα περιχαρακώνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι θα κριθεί η μάχη από τον πρώτο γύρο;»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Ήδη η κοινωνική βάση της ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Αφαίρεσε από τους μηχανισμούς, ή από τα μικρά όργανα να διαχειρίζονται τις τύχες του κόμματος, να εκλέγουν αρχηγό. Όσο περισσότεροι ψηφίσουμε τόσο πιο ισχυρή ΝΔ αναδεικνύουμε. Αν ψηφίσουμε πάρα πολλοί πιστεύω ότι θα έχουμε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή να ενώσει το κόμμα, δηλαδή μην έχουμε τρία κόμματα σε ένα, με αξιοποίηση όλων των ικανών στελεχών είτε έχουν υποστηρίξει Αντώνη είτε έχουν υποστηρίξει Ντόρα είτε έχουν υποστηρίξει Παναγιώτη. Ο αρχηγός που θα εκλεγεί έχει το καθήκον να απαλλάξει το κόμμα από τους μηχανισμούς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν ο κ. Σαμαράς είναι χαμένος θα πράξει το ίδιο;»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Είναι παραπάνω από βέβαιο, όμως αποκλείω να γυρίσει πίσω το ποτάμι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει και ένας τρίτος διεκδικητής, ο οποίος σε περίπτωση δεύτερου γύρου καλείται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο εκ των πραγμάτων.»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Δεν νομίζω ότι κανείς είναι ιδιοκτήτης των πολιτών που θα τον ψηφίσουν. Είναι αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπο του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την διαχρονική του συνέπεια. Βλέπετε ότι αντέχει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει ενδεχομένως ακόμα και με τον Αντώνη Σαμαρά ένα επίπεδο διαβούλευσης για την υποψηφιότητα του κ. Ψωμιάδη; Συζητήσανε και δεν τα βρήκανε;»

    Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: « Είναι αυτόνομη υποψηφιότητα. Έχει ο ίδιος αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη της διαχείρισης της.»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ « Δεν ανησυχώ για διάσπαση. Ανησυχώ μήπως οδηγηθούμε σε συρρίκνωση του κόμματος.»&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Α. ΝΑΚΟΣ « Απεύχομαι το να πάμε στη δεύτερη Κυριακή, διότι η ένταση που θα υπάρξει θα είναι πάρα πολύ σημαντική.»

    Είδηση: 30108

    [18] Στα πρόθυρα πολέμου Κολομβία - Βενεζουέλα

    Παρασκευη, 27 11 2009 19:43

    Άκρως ανησυχητική ήταν η δήλωση του Κολομβιανού υπουργού της Άμυνας, Γκαμπριέλ Σίλβα στο ραδιοσταθμό "Ράντιο Καρακόλ" της Μπογκοτά, για την προοπτική πολεμικής αναμέτρησης με τη Βενεζουέλα. Η αναλυτική δήλωση του κ. Σίλβα ήταν:

    "Πρώτη φορά εδώ και 10ετίες ολόκληρες, ο υπουργός της Άμυνας είναι υποχρεωμένος να μελετήσει, πώς πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί απέναντι σε μία εξωτερική απειλή. Όμως, οι γείτονες είναι καταδικασμένοι να συνεννοούνται, ενώ το καθήκον του υπουργού της Άμυνας είναι πάση θυσία να αποφεύγεται ένας πόλεμος, εάν όμως αυτός κηρυχθεί, πρέπει να αντιμετωπίζεται και να κερδίζεται. Στο πρώτο στάδιο είμαστε να αποφύγουμε τον πόλεμο".

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες διέκοψαν στις 28 Ιουλίου τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά από διμερή συμφωνία Κολομβίας - Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Με κοινά σύνορα μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων με την Κολομβία, η Βενεζουέλα φοβάται ότι υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, θα επιχειρηθούν στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της. Ήδη συχνά είναι τα μεθοριακά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση βάσεων σε κολομβιανό έδαφος από δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ οι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Επόμενο &gt;ΗΠΑ: Παραιτήθηκε υπεύθυνος του Πενταγώνου για το Γουαντάναμο

    Είδηση: 30129


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 November 2009 - 17:53:01 UTC