Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί το Ντουμπάι
  • [02] Συγνώμη ζητά η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία για κακοποίηση παιδιών από ιερείς
  • [03] Το κλείσιμο των σχολείων περιορίζει κατά 21% τη διάδοση της πανδημίας
  • [04] Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες
  • [05] Συνεχίζεται το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στην Εγνατία οδό
  • [06] Αυστραλία: Εγκαινιάστηκε η ομογενειακή βιβλιοθήκη
  • [07] ΝΕΤ: Για ΟΑΕΔ και συμβασιούχους μίλησε ο Υπ.Εργασίας
  • [08] Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

    [01] Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί το Ντουμπάι

    Παρασκευη, 27 11 2009 10:25

    Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα Παρασκευή τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι οικονομικές δυσκολίες στο Ντουμπάι και την αναστολή της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας Dubai World για έξι μήνες. Άνω του 3% οι απώλειες του δείκτη Νικκέι στο Τόκιο αλλά και του Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ λόγω ελεύθερης πτώσης των μετοχών - στον απόηχο της χθεσινής εικόνας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με μέσες απώλειες 3%. Η οικονομία του Ντουμπάι είναι "στέρεη" - υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ανώτατης Οικονομικής Επιτροπής του εμιράτου, σεΐχης Αλ Μακτούμ. Οι εξελίξεις επιβαρύνουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Ντουμπάι έχει παρουσία στην Ελλάδα καθώς ελέγχει το 10% της Mαρφίν και το 20% της MIG. Στο μεταξύ, πτώση καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου: στα 74,54 δολάρια το βαρέλι το ελαφρό αργό αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Αναλυτικά το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με μεγάλες απώλειες κατά 3,22% καθώς ο δείκτης Νικκέι υποχώρησε κατά 301,72 μονάδες στις 9.081,52 μονάδες, μετά και την μεγάλη ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μάλιστα προσωρινά κάτω από το όριο των 85 γεν που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών.

    Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Χιρόχισα Φούτζι χαρακτήρισε "άσχημη εξέλιξη" για την ιαπωνική οικονομία την ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου.

    Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στα μέσα της συνεδρίασης κατά 3,45% με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ να χάνει 765,28 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 21.455,13 μονάδες. "Η σχεδόν χρεοκοπία του Ντουμπάι τροφοδότησε μια κρίση εμπιστοσύνης ,καθώς και αύξηση των φόβων για την έκταση του δημοσίου χρέους", εκτιμά ο αναλυτής Ξαβιέ ντε Βιγιεπιόν της εταιρίας Global Equities στο Παρίσι.

    Το χρηματιστήριο της Σεούλ σημείωνε επίσης το πρωί μεγάλες απώλειες κατά 2,56% ενώ της Τάι-Πέι έκλεισε με πτώση 3,21%. Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ κατέγραφε επίσης απώλειες 2,9% λίγο πριν το κλείσιμο.

    Τα χρηματιστήρια της Σιγκαπούρης, της Κουάλα Λουμπούρ και της Τζακάρτας παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω αργίας. Οι αρνητικές εξελίξεις στο Ντουμπάι προκάλεσαν χθες μεγάλες απώλειες σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Παρίσι να κλείνει στο -3,41%,το Λονδίνο στο -3,18%, η Φρανκφούρτη στο -3,25% και το Μιλάνο στο -3,60%.

    Η Γουόλ Στριτ παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της εορτής των Ευχαριστιών. Η Κυβέρνηση του Ντουμπάι επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές υποστηρίζοντας ότι το αίτημά της για αναστολή της πληρωμής του χρέους της κρατικής εταιρείας Dubai World ήταν απαραίτητο προκειμένου "να αντιμετωπιστεί το βάρος" των "υποχρεώσεών" της.

    "Κατανοούμε τις ανησυχίες της αγορές και ιδίως των πιστωτών, αλλά χρειάστηκε να παρέμβουμε διότι υπήρχε ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ανώτατης Οικονομικής Επιτροπής, σεΐχης Άχμεντ μπεν Σαΐντ Αλ Μακτούμ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Γαλλία: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας

    Είδηση: 30082

    [02] Συγνώμη ζητά η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία για κακοποίηση παιδιών από ιερείς

    Παρασκευη, 27 11 2009 08:23

    Τη "συγνώμη, τη θλίψη και τη ντροπή του" εξέφρασε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Μάρτιν Ντιαρμουίντ, μετά τη δημοσίευση επίσημης έκθεσης, περίπου 700 σελίδων, στην οποία κατηγορείται η ιρλανδική καθολική Εκκλησία ότι έχει συγκαλύψει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν επί δεκαετίες από ιερείς σε βάρος εκατοντάδων παιδιών. Αλλά και η ιρλανδική αστυνομία, η Gardai, κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια για πολλές κατηγορίες, κρίνοντας ότι δεν ήταν θέμα της αρμοδιότητας της.

    "Το κακό που προκλήθηκε στα παιδιά δεν μπορεί να διορθωθεί"

    "Εκφράζω σε κάθε ένα από τους παθόντες τη συγνώμη, τη θλίψη και τη ντροπή μου για αυτό που συνέβη" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος, που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του στο Δουβλίνο από το 2004, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της καθολικής ιεραρχίας, η οποία απέκρυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στο Δουβλίνο και δεν ενημέρωσε την αστυνομία, τονίζοντας ότι "το κακό που προκλήθηκε στα παιδιά δεν μπορεί να διορθωθεί".

    Στην έκθεση που δημοσιεύεται "υπογραμμίζονται τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος" δήλωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ότι "καμία συγγνώμη δεν θα είναι ποτέ αρκετή" για τα θύματα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Irish Catholic Church apologises for abuse by priests

    Επόμενο &gt;Μεγάλη πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Λονδίνο

    Είδηση: 30069

    [03] Το κλείσιμο των σχολείων περιορίζει κατά 21% τη διάδοση της πανδημίας

    Παρασκευη, 27 11 2009 09:09

    Μείωση κατά 21% της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης, μπορεί να προκύψει, από το κλείσιμο των σχολείων, υποστηρίζουν Βέλγοι επιστήμονες. «Τα παιδιά είναι σημαντικοί παράγοντες διάδοσης πολλών παθογόνων λόγω των συχνών και στενών κοινωνικών επαφών και της γενικής υγιεινής τους» τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νιλ Χενς, σημειώνοντας ότι οι μειωμένες δυνατότητες επαφών, θα ήταν σημαντικό όφελος σε μία κατάσταση πανδημίας. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες, σημειώνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι μακροοικονομικές επιπτώσεις.

    Στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες, τα σχολεία κλείνουν σποραδικά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού Η1Ν1.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφήσει κάθε χώρα να αποφασίζει η ίδια πότε και αν θα κλείνει τα σχολεία της.

    Πολλές κυβερνήσεις πάντως διαφωνούν με το κλείσιμο των σχολείων γιατί αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους, μειώνοντας έτσι την παραγωγή σε μια περίοδο που οι οικονομίες έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την κρίση.

    Στη μελέτη των Βέλγων επιστημόνων, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και την Ολλανδία για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στον αριθμό των στενών επαφών που έχουν οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση.

    Διαπιστώθηκε ότι, σε γενικές γραμμές, οι επαφές αυτές μειώνονται κατά περίπου 10% όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

    Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BioMed Central Infectious Diseases.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Τουρκία: 161 νεκροί από την νέα γρίπη

    Είδηση: 30071

    [04] Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες

    Παρασκευη, 27 11 2009 10:21

    Τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων για περιβαλλοντικά θέματα, πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, απευθύνουν σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν.

    "Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα", σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν.

    Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν "ευάλωτες", εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. "Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της. Τα δύο μέρη εξέτασαν πιθανές λύσεις, όλα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές συγκυρίες δεν ήταν πάντοτε κατάλληλες για να διανυθεί η απαραίτητη απόσταση και να βρεθεί μία δύσκολη μεν, κοινά αποδεκτή λύση, δε. Τώρα οι δύο χώρες έχουν ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή εντολή. Επιπλέον η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί κίνητρο για να εστιαστούν οι προσπάθειες ", προσθέτουν.

    Οι κκ Σολάνα και Ρεν εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών κκ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες.

    "Χαιρετίζουμε τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας) μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο. Οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης», προσθέτουν. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. «Τώρα είναι η στιγμή για την υπέρβαση του εμποδίου το οποίο βρίσκεται στον δρόμο 15 χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου μία πράξη ευθύνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η τελική επιβράβευση για τις προσπάθειες αυτές είναι ξεκάθαρη: ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια των δημοκρατικών λαών και ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων", αναφέρουν.

    Επίσης, οι κκ Σολάνα και Ρεν, στο κοινό τους άρθρο στην "Ντνέβνικ", επικρίνουν την ενέργεια της ΠΓΔΜ σχετικά με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ελλάδας, "Βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου. Η παραπομπή των εκκρεμοτήτων σε διεθνείς νομικούς θεσμούς δεν αποτελεί παράδοση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων", σημειώνουν χαρακτηριστικά. Τέλος, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους και συγχαίρουν την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που σημείωσε τον τελευταίο χρόνο και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που όπως σημειώνουν, επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ. Σημειώνουν ακόμη ότι η ΠΓΔΜ, με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο και με την συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο, διαδραμάτισε θετικό ρόλο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;ΝΕΤ: Για ΟΑΕΔ και συμβασιούχους μίλησε ο Υπ.Εργασίας

    Είδηση: 30081

    [05] Συνεχίζεται το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στην Εγνατία οδό

    Παρασκευη, 27 11 2009 08:52

    Συνεχίζεται από το μεσημέρι της Πέμπτης ο επ' αόριστον αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο της Κουλούρας (λίγο πριν από τη Βέροια), από τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας. Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση την υλοποίηση μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους. Περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα βρίσκονται πάνω στο δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Βέροια εκτρέπεται (παράκαμψη περίπου 5 χλμ.) μέσω της εθνικής οδού, στο ύψος της Αλεξάνδρειας.

    Οι αγρότες της Ημαθίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών νομού Ημαθίας Κώστας Λιλιόπουλος, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που έγινε η πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους εμπλεκόμενους φορείς για συνάντηση, την ερχόμενη Τρίτη, με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή.

    Οι ίδιοι λένε ότι το υπουργείο δεν απέστειλε πρόσκληση στους αγροτικούς συλλόγους, παρά μόνο στις βιομηχανίες και σε μεγάλες ομάδες παραγωγών, τα συμφέροντα των οποίων, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι ταυτόσημα με των απλών αγροτών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Βραβεύσεις Συλλογικής Δράσης, παρουσία του Κ. Παπούλια

    Είδηση: 30070

    [06] Αυστραλία: Εγκαινιάστηκε η ομογενειακή βιβλιοθήκη

    Παρασκευη, 27 11 2009 09:28

    "Σταθμός" για το ομογενειακό βιβλίο χαρακτηρίστηκαν τα εγκαίνια της Ομογενειακής Βιβλιοθήκης, που έγιναν την Πέμπτη στο Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης, μαζί με την υπογράμμιση πως είναι "ένα πρώτο βήμα και θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια". Όπως είναι ήδη γνωστό, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και το Γραφείο Εκπαίδευσης στη Μελβούρνη, ανταποκρινόμενα στην ανάγκη για τη συγκέντρωση, τη διάδοση, την προβολή, αλλά και την αξιοποίηση του πνευματικού μόχθου των Ελλήνων της Αυστραλίας, αποφάσισαν να προβούν στη σύσταση Βιβλιοθήκης, για βιβλία που έχουν γραφεί από ομογενείς της Αυστραλίας.

    Η ενέργεια αυτή έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης και Βικτόριας και τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας. Εκτιμάται ήδη, πως στην Αυστραλία έχουν γραφτεί περίπου 400 βιβλία από ομογενείς. Η Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε χώρο του Γενικού Προξενείου, φιλοξενεί βιβλία στην ελληνική, στην αγγλική, ή και σε άλλες γλώσσες, οι συγγραφείς των οποίων ήταν, ή είναι ομογενείς της Αυστραλίας, ανεξάρτητα με τη χώρα στην οποία έχουν εκδοθεί τα βιβλία τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της Βεργίνας

    Είδηση: 30073

    [07] ΝΕΤ: Για ΟΑΕΔ και συμβασιούχους μίλησε ο Υπ.Εργασίας

    Παρασκευη, 27 11 2009 09:54

    Στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ αναφέρθηκε μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο ΟΑΕΔ είναι σκονισμένος και πρέπει να ξεσκονιστεί», είπε χαρακτηριστικά και ανακοινώσε ότι θα προτείνει για πρόεδρο τον Ηλία Κικηλια, ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ο Υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στους 2.500 εργαζόμενους που φεύγουν τόνισε ότι στο Δημόσιο χρειάζονται 1.200 με 1.300. «Αυτοί -διευκρίνισε- θα μείνουν με κανονικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης 8μηνης διάρκειας. Είμαστε σε συνεννόηση για το θέμα με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και σύντομα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Νέα κόντρα Βγενόπουλου-Υπ. Υποδομών

    Είδηση: 30075

    [08] Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

    Παρασκευη, 27 11 2009 09:53

    Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, το πρωί της Παρασκευής σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων. Οι στόχοι της επιδρομής βρίσκονταν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την επιδρομή, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε το βράδυ της Τετάρτης μια επίθεση που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο το λιμάνι Εϊλάτ, στα ισραηλινά παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, στη νότια άκρη των συνόρων του Ισραήλ με την Αίγυπτο.

    Εκπρόσωπος του στρατού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι στρατιώτες που περιπολούσαν στην περιοχή, διέκριναν το βράδυ της προηγούμενης ημέρας μια σιλουέτα και έριξαν προειδοποιητικές βολές κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Το πρωί της Πέμπτης οι στρατιώτες εντόπισαν μια τσάντα που περιείχε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης, αφημένη στο σημείο εκείνο από τον ύποπτο που είχε διαφύγει. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι αυτή η απόπειρα επίθεσης σημειώθηκε ενώ εντείνονται οι πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία ανταλλαγής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων έναντι του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τη Χαμάς από το 2006.

    Το βράδυ της Πέμπτης ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι "υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος στις συνομιλίες για την ανταλλαγή". Ο αξιωματούχος της Χαμάς προέβη στη δήλωση αυτή από τη Δαμασκό όπου έχει την έδρα της η εξόριστη διοίκηση της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Μ. Ανατολή: Κόντρα για το "πάγωμα" του εποικισμού

    Είδηση: 30074


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 November 2009 - 9:52:06 UTC