Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό ζήτημα η λαθρομετανάστευση
  • [02] Ερευνάται κάθε στοιχείο
  • [03] Επιπλέον 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom
  • [04] Μεγάλη η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
  • [05] Νέες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
  • [06] 18 ληστείες είχε κάνει ο ραλίστας
  • [07] Κάμψη στην αγορά αυτοκίνητου
  • [08] Τσίπρας: Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ
  • [09] Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της Σομαλίας
  • [10] Απεβίωσε ο Κ. Αγαπίου
  • [11] Στα 31 τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [12] Κάταγμα στον αγκώνα υπέστη η Χίλαρι Κλίντον
  • [13] Πλησιάζουν τις 40 χιλιάδες οι ασθενείς με τη γρίπη Α στον κόσμο

    [01] Ευρωπαϊκό ζήτημα η λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Ζήτημα πανευρωπαϊκών διαστάσεων για το οποίο απαιτούνται κοινές και άμεσες δράσεις χαρακτήρισε σε δηλώσεις του μετά τη συνοδό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλης σημείωσε μετά και τη συζήτηση που προηγήθηκε ότι το θέμα δεν αφορά μονό τις χώρες που πλήττονται άμεσα και οι οποίες έως σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα και οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Εκτός της λαθρομετανάστευσης κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ τέθηκαν σε συζήτηση επίσης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, η υποψηφιότητα Μπαρόζο, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι κλιματικές αλλαγές.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ηγέτες του Λαικού Κόμματος χαρακτήρισαν μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία.

    Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τη Σύνοδο του ΕΛΚ απασχόλησε ιδιαίτερα η διεθνής οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η προετοιμασία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο.

    Είδηση: 23817

    [02] Ερευνάται κάθε στοιχείο

    Κοινωνία

    Κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει τις έρευνες στον εντοπισμό της ταυτότητας των αδίστακτων τρομοκρατών που το πρωί της Τετάρτης εκτέλεσαν με περισσότερες από είκοσι σφαίρες τον υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Αντώνιο Σάββα, έξω από το σπίτι βασικής μάρτυρος για την υπόθεση της οργάνωσης ΕΛΑ, στα Πατήσια, εξετάζουν οι αστυνομικοί. Και ενώ τα ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με τα κενά στην , σε κλίμα οδύνης έγινε το μεσημέρι, στο χωριό Λαγανάδο της Νάξου, η κηδεία του άτυχου αστυνομικού.

    Οι έρευνες

    Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του υπαρχιφύλακα, Νεκτάριου Αντώνιου Σάββα που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έπεσε νεκρός από τα πυρά των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών".

    Πάντως, αν και το ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκε "δείχνει" την συγκεκριμένη οργάνωση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης. Το γεγονός αυτό ανησυχεί τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ οι οποίοι περιμένουν την προκήρυξη των τρομοκρατών, προκειμένου, εκτός από την "πατρότητα του χτυπήματος" να έχουν και μία εικόνα σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους των τρομοκρατών.

    Στο πλαίσιο των ερευνών οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε μαρτυρία, ενώ ήδη στα γραφεία της υπηρεσίας έχουν κληθεί για κατάθεση πάνω από τριάντα άτομα που φέρονται ότι είδαν τους δράστες της άγριας δολοφονίας του αστυνομικού. Όμως, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ως αξιόπιστες αξιολογούνται μόνο οι πέντε από αυτές.

    Παράλληλα, ζητήθηκε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να βρεθούν οι κλήσεις που έγιναν λίγο πριν από το χτύπημα από την περιοχή, ενώ αναλύεται λεπτομερώς και το περιεχόμενο των όσων κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας που υπάρχουν στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής, αφού όπως εκτιμάται οι δράστες που πρέπει να ήταν συνολικά έξι διέφυγαν με μοτοσικλέτες.

    Το χρονικό της επίθεσης

    Όπως προκύπτει, στην εγκληματική ενέργεια πήραν μέρος περισσότεροι από τέσσερις δράστες.

    Οι τρεις νεαροί που φορούσαν κράνη πλησίασαν πεζοί το υπηρεσιακό όχημα του άτυχου αστυνομικού, στην οδό Δημητρακοπούλου στα Πατήσια, την ώρα που άρχιζε βάρδια προστασίας του βασικότερου μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ

    Με αστραπιαίες κινήσεις, οι δύο πήραν θέση μπροστά και αριστερά του οχήματος, έβγαλαν όπλα και τα άδειασαν πάνω στο σώμα και το κεφάλι του ηλικίας 41 ετών και πατέρα ενός παιδιού, υπαρχιφύλακα.

    Ο άτυχος υπαρχιφύλακας, δέχθηκε περισσότερες από 20 σφαίρες και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

    Αμέσως μετά, οι τρεις νεαροί έτρεξαν προς την οδό Ηρακλείου, όπου τους περίμενε τουλάχιστον ένας ακόμη συνεργός τους, επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση

    Από το σημείο του εγκλήματος οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει 24 κάλυκες. Όπως προέκυψε, οι εννέα προέρχονται από σφαίρες όπλων που έχει χρησιμοποιήσει η Σέχτα Επαναστατών στις δύο προηγούμενες επιθέσεις της, στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

    Στη Νάξο η κηδεία του άτυχου αστυνομικού

    Σε κλίμα οδύνης έγινε το μεσημέρι, στο χωριό Λαγανάδο της Νάξου, η κηδεία του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα. Στην τελευταία του κατοικία τον αστυνομικό συνόδεψαν συνάδελφοί του, ενώ παραβρέθηκε και η ηγεσία της ΕΛΑΣ.

    Τρισάγιο στον τόπο της δολοφονίας

    Στις 12:30 στην περιοχή όπου έγινε η δολοφονία και η οποία παραμένει και σήμερα αποκλεισμένη, συνάδελφοι του 41χρονου υπαρχιφύλακα και μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής τελέσαν τρισάγιο στη μνήμη του άτυχου αστυνομικού.

    Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος αθηναίων, βουλευτές της ΝΔ ,του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ,συνδικαλιστές ,αξιωματικοί της αστυνομίας ,συνάδελφοι του άτυχου αστυνομικού και εκατοντάδες γείτονες .

    Όταν τέλειωσε ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα ,φώναζαν αθάνατος και ζητούσαν από την πολιτεία να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Επιπλέον οι συνδικαλιστές σε δηλώσεις τους ζητούσαν να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία ώστε να μην υπάρχουν κάθε λίγο και λιγάκι νεκροί αστυνομικοί.

    Τη δολοφονία καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ενώ ο υπ. Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με την χήρα του δολοφονηθέντος αστυνομικού, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και της ζήτησε να έχει προσωπική επικοινωνία μαζί του για την επίλυση τυχόν προβλημάτων της.

    Γ. Παπακωνσταντίνου

    Αιχμές κατά του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη για τις δηλώσεις του σχετικά με το δολοφονικό χτύπημα των τρομοκρατών άφησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόνισε:

    "Δυστυχώς, οι έρευνες δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να προχωρούν. Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος αυτού απ' την κυβέρνηση.

    Τη στιγμή που ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υιοθετούν την κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό των θεμάτων αυτών, ειλικρινά, προκαλούν απορία δηλώσεις όπως αυτή του αρμόδιου υφυπουργού. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να απαντήσει.

    Είναι ψεύδος ότι, από το Δεκέμβριο, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα, υπήρξε πλήρης κατάλυση της δημόσιας τάξης; Ότι υπήρξε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών;

    Αποτελεί ψεύδος το γεγονός ότι, από τους περίπου 800 και πλέον αξιωματικούς που είχαν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια, στην Αντιτρομοκρατική και σε άλλες Υπηρεσίες, γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας, παραμένουν στις θέσεις τους μόλις 14 άτομα;

    Νομίζω, λίγη περισσότερη σοβαρότητα απ' τον αρμόδιο υφυπουργό θα ήταν χρήσιμη για τον ίδιο, για τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται και, κυρίως, για τους Έλληνες πολίτες, των οποίων την ασφάλεια δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί".

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικά άρθρα: Δολοφονία με σφραγίδα της "Σέχτας Επαναστατών"

    Είδηση: 23803

    [03] Επιπλέον 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

    Ειδήσεις

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την διάταξη που προβλέπει την πώληση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου στον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας, Ρενέ Όμπερμαν στην διάρκεια συνάντησής τους. Την αντίθεση της εξέφρασε η αντιπολίτευση αλλά και η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ που προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Επιπλέον 5% του ποσοστού που ανήκει στο δημόσιο θα πουλήσει στην γερμανική Deutsche Telekom το Υπουργείο Οικονομικών

    Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom που υπογράφηκε πέρυσι και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, προβλέπει ότι η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένη να αγοράσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ, στην τιμή των 27,5 ευρώ, εφόσον της το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτα τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, στον έλεγχο του Οργανισμού.

    Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 674 εκατ. ευρώ και θα έχει ένα όφελος πάνω από 385 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή των μέτοχων του ΟΤΕ.

    Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο είναι 11,77 ευρώ.

    Με την ολοκλήρωση της πώλησης, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στον οργανισμό θα μειωθεί στο 20% και της Deutshe Telecom θα αυξηθεί στο 30% συν μία μετοχή.

    Την έντονη αντίδραση της στην πώληση του 5% του ΟΤΕ εξέφρασε η ΟΜΕ-ΟΤΕ η οποία ζητά άμεση συνάντηση τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με τον Ρενέ Ομπερμαν, ενώ θα συγκαλέσει έκτατο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και για απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Αντίθετη δηλώνει η αντιπολίτευση.

    "Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκποιήσει επιπλέον 5% μετοχών του ΟΤΕ για ταμειακούς λόγους αποτελούν μνημείο ανευθυνότητας. Προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις από την επιζήμια διαχείριση δημόσιας περιουσίας, σημαντικών δημόσιων εργαλείων ανάπτυξης", ανέφερει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    "Η κυβέρνηση είχε πάντα στο μυαλό της την εκποίηση του ΟΤΕ και το πλήρες πέρασμα του Οργανισμού στην Deutsche Telekom. Είναι σαφές αυτό. Το γεγονός ότι η πολιτική της υπαγορεύεται και από εισπρακτικούς σκοπούς, δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι και η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, στις οποίες γινόταν λόγος ότι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας δεν ήταν να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση, για έλλειψη σοβαρότητας και ότι προχωρά σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για εισπρακτικούς λόγους.

    "Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να απορρίψουν συνολικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και το λαό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν ο ΟΤΕ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες λαϊκή περιουσία", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Η κυβέρνηση, για να μπαλώσει τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα που έχουν προκαλέσει οι αντικοινωνικές και οικονομικά αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, θυσιάζει ακόμα ένα 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telecom, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο και στον έλεγχο του ΟΤΕ", τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ.

    "Επιτέλους, πρέπει κάποτε σε αυτήν τη χώρα να σοβαρευτούμε. Ποιος Έλληνας πολίτης μπορεί να είναι αντίθετος με την ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος, που θα αποφέρει όφελος 674.000.000 ευρώ για τη χώρα, χωρίς να μειώνονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ; Προφανώς, μόνον η αντιπολίτευση που κυριαρχείται από άκρατο λαϊκισμό και πλήρη ανευθυνότητα" δηλώνει από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαθανασιου

    Εν τω μεταξύ, η ενδεχόμενη συμμέτοχη του ΟΤΕ στο σχεδιασμό του δικτύου οπτικών ινών, Fiber To The Home , κόστους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών β Επικοινωνιών με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom Ρενέ Όμπερμαν παρουσία και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε στη ηγεσία του ΟΤΕ ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας θα προχωρήσει κανονικά , με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΟΤΕ ,αφού πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ έδειξε ενδιαφέρον στην πρόταση του Υπουργού Μεταφορών για την ανάπτυξη και δεύτερου δορυφόρου, καθώς η έως τώρα λειτουργία του Hellas Sat κρίνεται αποδοτική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 23816

    [04] Μεγάλη η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

    Ευρώπη

    Η ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η παράνομη μετανάστευση, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και κυριαρχούν στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

    Οικονομία

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα υπογραμμίζουν ότι πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Επίσης, οι «27» θα τονίζουν ότι στόχος τους είναι η εξυγίανση των οικονομιών τους και η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Θα επισημαίνουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης για τις οικονομίες των κρατών- μελών και ότι η προσοχή θα πρέπει να μεταφερθεί στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι «27» θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει, το αργότερο έως το φθινόπωρο, τις νομοθετικές προτάσεις της.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία, από το 2010, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε εθνικό επίπεδο. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη τη Μ. Βρετανία.

    Παράλληλα, οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, της 3ης Ιουνίου.

    Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων, ύψους 19 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους ή να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας στην ΕΕ για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.

    Θεσμικά

    Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των 27, κατά το οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα θεσμικά ζητήματα της Ένωσης.

    Ένα χρόνο μετά την απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν τις νομικές εγγυήσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες του Ιρλανδικού λαού.

    Συγκεκριμένα οι "27" θα δεσμεύονται ότι το κείμενο της Συνθήκης δεν θα επηρεάσει το Ιρλανδικό σύνταγμα σε τομείς όπως το φορολογικό καθεστώς και η στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, η εκπαίδευση, οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κοινωνική πολιτική της χώρας.

    Στόχος είναι η διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα ανανεώσουν τη θητεία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η συζήτηση η οποία θα γίνει παρουσία του Μπαρόζο δεν αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο πρόσωπο του (αφού άλλωστε είναι ο μοναδικός υποψήφιος) όσο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επανεκλογή του.

    Σε αυτό το στάδιο, οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε μια απλή «πολιτική δέσμευση» στο πρόσωπο του Μπαρόζο, αναμένοντας το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Παράλληλα, οι «27» θα ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εκφράσει τη σύμφωνη ή αντίθετη γνώμη του για την επανεκλογή Μπαρόζο, κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Ιούλιο.

    Κλιματικές αλλαγές

    Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με το θέμα των κλιματικών αλλαγών.

    Σκοπός της συζήτησης είναι η προετοιμασία της ΕΕ, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία. «Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται, μεταξύ άλλων, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει προς το σκοπό αυτό τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF, η Oxfam και η Greenpeace καταγγέλλουν ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν αναγράφεται ποιό θα είναι το ποσό με το οποίο η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες αυτές.

    Οι «27» στα συμπεράσματά τους θα υπενθυμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Θα τονίζουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Καναδάς) δεσμευτούν ότι θα κάνουν ανάλογη προσπάθεια, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% ως το 2020.

    Παράνομη μετανάστευση

    Τέλος, έπειτα από επιτακτικό αίτημα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

    Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα υπογραμμίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση χρειάζεται μια «αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον καταμερισμό ευθυνών».

    Μεταξύ άλλων, οι «27» θα ζητούν την ενίσχυση της Frontex και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ, κοινές περιπολίες, κοινές πτήσεις για την επιστροφή των λαθρομεταναστών, κλπ. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά το συντονισμό των κρατών - μελών, σε εθελοντική βάση.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23822

    [05] Νέες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

    Το κλίμα έντασης παραμένει στο Ιράν, όπου οι υποστηρικτές του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Μιρχοσεΐν Μουσαβί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τους για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, παρά την αυξήσει των συλλήψεων και των μέτρων καταστολής. Και σήμερα, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, αλλά και με τη συμμετοχή και του ίδιου του Μουσαβί, συνεχίστηκαν οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για να διαδηλώσουν για έκτη ημέρα.

    Οι διαδηλωτές, που φορούσαν στην πλειοψηφία τους μαύρα ρούχα και κρατούσαν κεριά σε ένδειξη πένθους για τους 7 νεκρούς των διαδηλώσεων της Δευτέρας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Ιμάμη Χομεϊνί, στο νότιο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται προς το βόρειο τμήμα μέσω της λεωφόρου Φερντοουσί.

    Όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες ημέρες, η πορεία των διαδηλωτών διεξήχθη και σήμερα σιωπηλά. Ωστόσο πολλοί μέσα στο πλήθος κρατούσαν φωτογραφίες του Μουσαβί και πανό στα οποία αναγράφονται συνθήματα, όπως: "Πού είναι τα αδέλφια μας;" "Γιατί σκοτώσατε τα αδέλφια μας;" και "Δεν δώσαμε ανθρώπινες ζωές για να αποδεχθούμε νοθεία στις κάλπες".

    Οι διαδηλωτές ζητούν την ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου στις οποίες νίκησε, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Οι αρχές έχουν αυξήσει τις συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, ακόμη και στην επαρχία, μετά την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αχμαντινεζάντ, την οποία αμφισβητεί ο Μουσαβί και καταγγέλλει παρατυπίες στις εκλογές.

    Στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης, απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα στα παιδιά του του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί,αντιπάλου του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σκληροπυρηνικοί φοιτητές ζήτησαν να συλληφθούν τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της Μεχντί.

    Το Συμβούλιο των Φρουρών

    Την ίδια ώρα, το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν κάλεσε τους τρεις υποψηφίους που ηττήθηκαν στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, σε μια συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο για να συζητήσουν τις αιτιάσεις τους.

    Εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών δήλωσε επίσης ότι το 12μελές σώμα έχει αρχίσει την "προσεκτική εξέταση" των 646 προσφυγών που κατατέθηκαν συνολικά σε σχέση με την ψηφοφορία της 12ης Ιουνίου, την οποία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Ο κύριος αντίπαλος του Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές, ο μετριοπαθής Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί έχει ζητήσει την ακύρωση των εκλογών. Το Συμβούλιο των Φρουρών έχει ανακοινώσει πως είναι έτοιμο να διατάξει να γίνει ανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα για τα οποία έχουν διατυπωθεί αιτιάσεις, όμως έχει αποκλείσει τον ενδεχόμενο να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ η ιρανική Συνέλευση των Σοφών, το σημαντικότερο θρησκευτικό όργανο του καθεστώτος, χαιρέτισε σήμερα τη μαζική συμμετοχή στην προεδρική εκλογή της 12ης Ιουνίου, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Η Συνέλευση εξέφρασε "την ικανοποίησή της για την ενθουσιώδη, επική και δυναμική παρουσία του 85% του επαναστατικού λαού" την ημέρα της ψηφοφορίας, αλλά δεν αφιέρωσε ούτε λέξη στο αποτέλεσμά της.

    Επικεφαλής της Συνέλευσης των Σοφών, η οποία αποτελείται από 86 ιερωμένους, υπεύθυνους μεταξύ άλλων για να επιβλέπουν τη δραστηριότητα του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, είναι ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

    Είδηση: 23818

    [06] 18 ληστείες είχε κάνει ο ραλίστας

    Κοινωνία

    Οριστικό τέλος στη δράση ενός μέλους σπείρας κακοποιών που το τελευταίο διάστημα είχαν διαπράξει συνολικά 18 ληστείες μεταξύ των οποίων και αυτή στον ΕΔΟΕΑΠ, έδωσαν οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, συλλαμβάνοντας τον ραλίστα- οδηγό της συμμορίας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, μέλος στης σπείρας είναι και ένας 43χρονος οδηγός αγώνων μοτοσικλέτας που συνελήφθη προχθές μετά από καταδίωξη, στα Πατήσια και αφού πυροβόλησε δύο φορές με πιστόλι τύπου "μακάροφ", ρωσικής προέλευσης, εναντίον αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει κανέναν.

    Από την βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του 43χρονου ραλίστα χρησιμοποιήθηκε και στις 18 ληστείες, όπου οι δράστες πυροβολούσαν κατά τη διαφυγή τους για εκφοβισμό, ενώ σε τρεις περιπτώσεις τραυμάτισαν δύο διευθυντές και έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που λήστεψαν.

    Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος, από τον περασμένο Νοέμβριο, μαζί με τουλάχιστον άλλα δύο άτομα είχαν συστήσει συμμορία και διέπρατταν ληστείες σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στην Κηφισιά, στο Ίλιον, στη Λυκόβρυση, στη Νέα Ιωνία, στη Νέα Πεντέλη, στα Πατήσια, στα Πετράλωνα, στην Πετρούπολη, στο Χαλάνδρι και στον Πειραιά.

    Από τις 18 ληστείες, οι 15 ήταν σε σούπερ μάρκετ, μία σε πιτσαρία, μία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και μία στον ΕΔΟΕΑΠ.

    Ο 43χρονος ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης μοτοσικλετών στα Πατήσια και καφετέριας στην Αθήνα, αλλά οι επιχειρήσεις του δεν πήγαιναν καλά και τις έκλεισε, ενώ χρωστούσε πολλά χρήματα σε διάφορους δανειστές.

    Από την Αστυνομία εξετάζεται η συμμετοχή της συμμορίας και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο που διαφεύγουν.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23815

    [07] Κάμψη στην αγορά αυτοκίνητου

    Ειδήσεις

    Με πτώση 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα έκλεισε το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς ταξινομήθηκαν 11.550 νέα ΙΧ έναντι 12.004 πέρυσι. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς τις αναλυτικές πωλήσεις αυτοκινήτων ανά εταιρεία, θα διαπιστώσει πως είναι εμφανής πλέον η μεταστροφή των ελλήνων καταναλωτών σε οχήματα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

    Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι πωλήσεις ΙΧ στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι καθώς ταξινομήθηκαν 11.550 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 12.004 οχημάτων.

    Παράλληλα εμφανής είναι η μεταστροφή των καταναλωτών σε μικρά και μεσαία μοντέλα αντί πολυτελών και μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα οι εισαγωγικές εταιρείες που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση ήταν:

    -MITSUBISHI 100,7%

    -DAIHATSU 70,2%

    -SUZUKI 66,9%

    -LANCIA 66,6%

    -SKODA 51,3%

    Αντίθετα την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν

    -RENAULT 51,5%

    -MERCEDES 44,5%

    -BMW 44,1%

    -SEAT 35,1%

    -CHRYSLER 23,9%

    Οι Έλληνες καταναλωτές μετά την ανακοίνωση του προσωρινού μέτρου μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% έσπευσαν να αποκτήσουν πολυτελή ΙΧ. Ωστόσο η φημολογία επαναφοράς τεκμηρίων σε συνδυασμό με την επιβολή περιβαλλοντικού Τέλους αλλά και την αύξηση των ασφαλίστρων οδήγησε αρκετούς από αυτούς σε ΙΧ μικρού και μεσαίου κυβισμού τα οποία είναι πλέον δυσεύρετα.

    Η μείωση των τιμών εξαιτίας του μέτρου σε συνδυασμό με τις επιπλέον προσφορές των εταιρειών εξάντλησαν τα αποθέματα που είχαν οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες στα τελωνεία.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών αφορά στην αλλαγή επιλογής των υποψηφίων αγοραστών κάποιου συγκεκριμένου μοντέλου σε κάποιο άλλο μοντέλο άλλης εταιρείας το οποίο είναι διαθέσιμο πριν τη λήξη του μέτρου.

    Η έλλειψη κάποιων μοντέλων από την αγορά έχει οδηγήσει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν διαθέσιμα παρόμοια αυτοκίνητα πριν τη λήξη του μέτρου ενώ αδιαφορούν για το χρώμα, τον εξοπλισμό ή τις πόρτες που έχει το μοντέλο που θα αγοράσουν!

    Η αγορά των μεταχειρισμένων διανύει την χειρότερη περίοδο καθώς οι πωλήσεις στον κλάδο συρρικνώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν ήδη βάλει λουκέτο περισσότερα από 600 καταστήματα ενώ ήδη επιπλέον 1.500 επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 23814

    [08] Τσίπρας: Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Κλυδωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Αλαβάνου από τη θέση του προέδρου αλλά και από τη βουλευτική ιδιότητα, αν και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση της γραμματείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσιπρας άφησε αιχμές κατά του Αλέκου Αλαβάνου λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ. Ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το καράβι στα δύσκολα". Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ παρουσία και του Αλέκου Αλαβάνου.

    Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας την πρόθεση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί.

    Σημειώνοντας πως δεν δικαιολογείται η καταστροφική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει αλληλεγγύη και ψυχραιμία.

    Είδηση: 23811

    [09] Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της Σομαλίας

    Ειδήσεις

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Σομαλίας και δέκα ακόμη άτομα που αποτελούσαν τη συνοδεία του σκοτώθηκαν το πρωί, όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε, έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο αξιωματούχος στην πόλη Μπελεντουέινε, κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

    Συγκεκριμένα, ο Σομαλός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ομαρ Χάσι Αντεν και περίπου δέκα ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στον κήπο του ξενοδοχείου Medina στο οποίο διέμενε αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

    "Ο υπουργός σκοτώθηκε και την επίθεση σχεδίασαν ισλαμιστές", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του ξενοδοχείου, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φθάσει τους δεκατρείς, ανάμεσά τους και ο καμικάζι.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κατά την έξοδο της αντιπροσωπείας του υπουργείου από το ξενοδοχείο.

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια του υπουργού απέστειλε ο Σομαλός πρόεδρος Σαρίφ Αχμεντ, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπαάμπ.

    Είδηση: 23806

    [10] Απεβίωσε ο Κ. Αγαπίου

    Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, άφησε το πρωί ο κατηγορούμενος για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ Κώστας Αγαπίου. Ο Αγαπίου που το τελευταίο τρίμηνο έδινε μάχη με τον καρκίνο, δεν είχε δυνατότητα να παρίσταται στη δίκη του, καθώς είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του. Ο Αγαπίου είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 25 ετών, καθώς είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

    Ο Αγαπίου ήταν ο άνθρωπος που είχε μπει πρώτος στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών γιατί είχε επαφές με «συνήθεις υπόπτους» αλλά και με πρόσωπα που θεωρούνταν άξονες συντονισμού όλων των ένοπλων οργανώσεων.

    Είδηση: 23805

    [11] Στα 31 τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Ένας 38χρονος άνδρας έφτασε στην Ελλάδα από την Νέα Υόρκη προστίθεται στον κατάλογο των κρουσμάτων της νέας γρίπης που έφτασε στα 31. Εν τω μεταξύ, τα δύο πρώτα περιστατικά της νέας γρίπης Α εκδηλώθηκαν στη Λάρισα σε 33χρονη Λαρισαία και στο μόλις 26 μηνών αγοράκι της, οι οποίοι είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, αποδείχθηκαν θετικά, και κινητοποίησαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κλήθηκαν επίσης για εξετάσεις συγγενείς και συνάδελφοι της 33χρονης χωρίς όμως να διαγνωσθούν σε αυτούς συμπτώματα της νόσου.

    Οι δυο ασθενείς εξετάσθηκαν εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και λίγο πριν τα μεσάνυχτα επέστρεψαν στο σπίτι τους, όπου θα ακολουθήσουν ειδική αγωγή αφού η νόσος εξελίσσεται ήπια ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.

    Η νεαρή γυναίκα επέστρεψε με το γιο της πρόσφατα από ταξίδι στις ΗΠΑ και την περασμένη Κυριακή, με συμπτώματα γρίπης, απευθύνθηκε στο εφημερεύων Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες από το ΕΚΕΠΥ αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη, ενώ ελήφθησαν δείγματα, τα οποία επιβεβαίωσε θετικά χθες το απόγευμα το Ινστιτούτο Παστέρ.

    Είναι τα δυο πρώτα περιστατικά νέας γρίπης που καταγράφονται στη Λάρισα από τα 30 συνολικά της χώρας που ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΕΚΕΠΥ, ωστόσο 13 από όσους νόσησαν έχουν αποθεραπευτεί και οι υπόλοιποι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

    Το πρώτο κρούσμα στη Ζάκυνθος

    Την ύπαρξη ενός κρούσματος της γρίπης Η1Ν1 σε άνδρα που πρόσφατα ήρθε από τη νότια αφρική, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ζακύνθου μετά την εξέταση δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ.

    Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στο Νομό Ζακύνθου και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

    Η κατάσταση του ασθενούς αξιολογείται ως ήπια, γι' αυτό και η αγωγή που του χορήγησαν οι γιατροί του νοσοκομείου προβλέπει κατ' οίκον νοσηλεία.

    Είδηση: 23804

    [12] Κάταγμα στον αγκώνα υπέστη η Χίλαρι Κλίντον

    Κάταγμα στον δεξί αγκώνα υπέστη χθες καθ οδόν προς το Λευκό Οίκο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο George Washington και στη συνέχεια στο σπίτι της. Η Κλίντον θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κατάγματος στον αγκώνα την ερχόμενη βδομάδα. Πάντως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σέριλ Μιλς, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα της από τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23802

    [13] Πλησιάζουν τις 40 χιλιάδες οι ασθενείς με τη γρίπη Α στον κόσμο

    Ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) έχει μολύνει έως τώρα 39.620 άτομα σε 89 χώρες προκαλώντας παράλληλα και το θάνατο 167 ασθενών, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του. Με βάση τα ίδια στοιχεία οι περιπτώσεις ατόμων που μολύνθηκαν την Πέμπτη σε σχέση με την προηγουμένη της Τετάρτης ανακοίνωση του ΠΟΥ είναι 3.692 και τέσσερις θάνατοι (ένας στην Αργεντινή και τρεις στον Καναδά).

    Συγκεκριμένα οι νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τη νέα γρίπη κατανέμονται έως εξής: στον Καναδά +1017, στη Χιλή +641, στην Ταϊλάνδη +218 στη Βρετανία +235 και στις Φιλιππίνες +116.

    Εν τω μεταξύ, σχεδόν 800 επιβάτες και μέλη πληρώματος ισπανικού κρουαζιερόπλοιου που έχει αγκυροβολήσει στη Βενεζουέλα με τρία κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, θα τεθούν σε καραντίνα για μία εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Βενεζουέλας.

    "Αυτό είναι εντελώς ψευδές, το πλοίο δεν έχει τεθεί σε καραντίνα", διέψευσε ωστόσο την ανακοίνωση αυτή εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας Pullmantur στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο "Ocean Dream". "Όπως προβλέπεται (...) το πλοίο συνεχίζει το δρομολόγιό του προς την κατεύθυνση (του ολλανδικού νησιού) Αρούμπα", που αποτελεί το σημείο από όπου αναχώρησε, σημειώνει η ισπανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Είδηση: 23823


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 June 2009 - 17:00:32 UTC