Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξήλωσαν ΑΤΜ μέσα από νοσοκομείο
  • [02] Στη Νικαράγουα ο εξόριστος ηγέτης των ιθαγενών του Περού
  • [03] Πάνω από τα 71 δολ. το πετρέλαιο
  • [04] Ενδοκρινολογική-ορμονική εξέταση: η πρόληψη λύση στην υπογονιμότητα
  • [05] Κλωνοποιήθηκε σκύλος βυπερήρωαςβ
  • [06] Υγρός πλανήτης ήταν κάποτε ο Άρης
  • [07] Σομαλία: Πολύνεκρες συγκρούσεις χθες στην πρωτεύουσα
  • [08] Αυστραλία: Προβλέπουν 2.000 θανάτους από τη νέα γρίπη Α
  • [09] Βολιβία: Νεκρή και ακρωτηριασμένη βρέθηκε εξαδέλφη του Προέδρου Μοράλες
  • [10] Πέφτει η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα
  • [11] Αποκαθίστανται τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Κλήση σε απολογία στελεχών του ΟΤΕ
  • [13] Λαϊκές αγορές «εν τάξει»β¦
  • [14] Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου

    [01] Ξήλωσαν ΑΤΜ μέσα από νοσοκομείο

    Κοινωνία

    To μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της τράπεζας Eurobank, που βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αφαίρεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το χρηματικό ποσό που περιείχε. Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις πέντε το πρωί, όταν οι δράστες, που επέβαιναν σε μικρό φορτηγό αυτοκίνητο, παραβίασαν βοηθητική είσοδο του νοσοκομείου, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, οι άγνωστοι, ξήλωσαν το ΑΤΜ το φόρτωσαν στο φορτηγάκι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23799

    [02] Στη Νικαράγουα ο εξόριστος ηγέτης των ιθαγενών του Περού

    Αμερική-ΗΠΑ

    Έφτασε στη Νικαράγουα, ο εξόριστος ηγέτης των ιθαγενών του Περού Αλμπέρτο Πισάνγκο, αφού του επετράπη να εγκαταλείψει τη χώρα, όπου διωκόταν μεταξύ άλλων για την "υποκίνηση" των διαδηλώσεων και των βίαιων συγκρούσεων στις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 34 άνθρωποι κατά τα επίσημα στοιχεία - από 60 έως και εκατοντάδες, σύμφωνα με τους Ιντίχενος.

    Ο Πισάνγκο έκανε σύντομες δηλώσεις σε κρατικά ΜΜΕ της Νικαράγουας σημειώνοντας ότι θρηνεί για τη βία, κατηγορώντας τον Πρόεδρο του Περού Άλαν Γκαρσία για τη στάση του και επαναλαμβάνοντας πως ζητά να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα των ιθαγενών στην πατρογονική τους γη και τους υδάτινους πόρους.

    "Πιστεύω ότι τελικά, η Κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι ο αγώνας μας δεν αποτελεί καπρίτσιο, αλλά απορρέει από τις αδικίες σε βάρος των ιθαγενών λαών που τώρα υψώνουν τη φωνή τους", είπε.

    Ο 44χρονος δάσκαλος, που καταδιωκόταν ως κύριος "υπαίτιος" των επεισοδίων, προσέφυγε στην πρεσβεία της Νικαράγουας και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ο Γκαρσία επέτρεψε την αναχώρησή του από τη χώρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με διπλωματική συνοδεία στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της κρίσης.

    "Ελπίζω ότι θα μπορέσω να συντονίσω τις διεθνείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών θα γίνουν σεβαστά", είπε ο Πισάνγκο στην Μανάγκουα. "Νομίζω ότι πρέπει όλοι να ανησυχούμε για αυτό που συμβαίνει στους ιθαγενείς στη χώρα μου. Πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποφευχθεί παγκόσμια καταστροφή από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπερασπιστήκαμε τα εδάφη μας", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση του Περού και οι κοινότητες των ιθαγενών που διαδηλώνουν επί δύο και πλέον μήνες άρχισαν συνομιλίες για τον τερματισμό της διένεξης στη χώρα των Άνδεων. Ο πρωθυπουργός Γιεχούντε Σιμόν συναντήθηκε με εκπροσώπους ιθαγενικών οργανώσεων στον Αμαζόνιο που διαμαρτύρονται για τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία παραχωρούνταν εκτάσεις σε πολυεθνικές επιχειρήσεις της μεταλλευτικής και ενεργειακής βιομηχανίας. Τα νομοθετήματα κυρώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των κοινοτήτων των ιθαγενών.

    Οι συνομιλίες έγιναν εφικτές αφού η κυβέρνηση ανακάλεσε προσωρινά την ισχύ των νομοθετημάτων που έχουν αποκληθεί συλλήβδην "ο νόμος της ζούγκλας" από εγχώρια ΜΜΕ. Το θέμα θα εξεταστεί ξανά σήμερα Πέμπτη στο Κογκρέσο. Ο Σιμόν είπε ότι θα παραιτηθεί όταν αποκλιμακωθεί η κρίση. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 79 ιθαγενείς διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και 169 έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23797

    [03] Πάνω από τα 71 δολ. το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Ανοδικά και πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι κινούνται οι τιμές του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την χθεσινή ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ανακοίνωση για υποχώρηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ήταν ενισχυμένη κατά 15 σεντς στα 71,18 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ήταν οριακά αυξημένη κατά ένα σεντ στα 70,86 δολάρια.

    Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου παρουσίασαν μείωση κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία επίσης, τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Νιγηρία, αλλά κυρίως στο Ιράν που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο.

    Είδηση: 23800

    [04] Ενδοκρινολογική-ορμονική εξέταση: η πρόληψη λύση στην υπογονιμότητα

    Πενήντα με ογδόντα εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το 10-12% των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την 15η Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, τα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, οι κυρίες Δήμητρα Ζιάννη, Δρ Μ. Βρυωνίδου Αν.Διευθύντρια της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Νοσοκομείο βΕρυθρός Σταυρόςβ καθώς και ο Επικ Καθηγήτης του Παν/μιου Αθηνών Γεώργιος Μαστοράκος.

    βΗ δυνατότητα να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι είναι ευλογία. Η αδυναμία να αποκτήσει δεν οφείλεται συνήθως σε νόσημα από το οποίο κινδυνεύει η υγεία τουβ τόνισε η κ Ζιάννη, και πρόσθεσε πως βτο15-20% των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας, αντιμετωπίζει ανεξήγητη στειρότητα καθώς δεν μπορεί να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος. Όμως πάντοτε οφείλεται να έχουν αποκλεισθεί νοσήματα που προκαλούν υπογονιμότηταβ.

    Όπως αναφέρθηκε η βσυμμετοχήβ του ανδρικού παράγοντα στην υπογονιμότητα είναι σε ποσοστό ίσο με αυτό της γυναίκας και γι αυτό το λόγω η διερεύνηση του ζευγαριού πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα.

    Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας

    * Ιδιαίτερα από την κ Ζιάννη, τονίστηκε η διάσταση που υπάρχει μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας της γυναίκας που συμπεριλαμβάνει την αναπαραγωγική ικανότητας της.

    βΔυστυχώς στον σημερινό κόσμο με τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, είπε η κ Ζιάννη, φτάνει η γυναίκα στην ηλικία των 35χρόνων για αναζήτηση παιδιού. Και οφείλει να γνωρίζει ότι μετά την ηλικία των 35 χρόνων η αναπαραγωγική της ικανότητα μειώνεται δραματικά (μετά το 35ο-37ο έτος), άσχετα με τη ρυθμικότητα της εμμηνορρυσίαςβ. βΔεν υπάρχει δυστυχώς, πρόσθεσε, πολυτέλεια για περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος της τεκνοποιίας. Αν μέσα σε χρονικό όριο 6 μηνών δεν συλλάβει οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση για καθορισμό της περαιτέρω γραμμής που θα ακολουθήσειβ.

    * Από την πλευρά της η κ. Βρυωνίδου αναφέρθηκε στις διαταραχές της περιόδου σε νεαρές γυναίκες, οι οποίες υποδηλώνουν συνήθως διαταραχές των ορμονών που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο και οδηγούν σε υπογονιμότητα λόγω διαταραχών της ωορρηξίας.

    Γι' αυτό η κατάλληλη ορμονική διερεύνηση θεωρείται ότι είναι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα για την διερεύνηση της γυναίκας, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα της.

    * Δόθηκε επίσης έμφαση από την κ Βρυωνίδου στον πολύ συχνό συνδυασμό ενοχλημάτων που συμπεριλαμβάνουν διαταραχές της περιόδου με ταυτόχρονη ύπαρξη ακμής ή και τριχοφυΐας.

    Μάλιστα αναφέρθηκε πως τέτοιες διαταραχές έχει περίπου το15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι που υποδηλώνει συνήθως διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών με ανώμαλη υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και διαταραχή της ωορρηξίας.

    Για αυτό η διερεύνηση των προβλημάτων αυτών απαιτεί ενδοκρινολογική εκτίμηση για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος των διαταραχών του κύκλου και της γυναικείας υπογονιμότητας.

    * Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως ανέφερε η κ Βρυωνίδου διαταραχές του κύκλου και της γονιμότητας αναπτύσσονται κατά την διάρκεια διαφόρων χρόνιων νοσημάτων η από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για άλλα νοσήματα όπως η κορτιζόνη, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η εφαρμογή χημειοθεραπείας κλπ

    * Από τον κ Μαστοράκο επισημάνθηκε πως η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τόσο η απώλεια βάρους (μέχρι και την ανάπτυξη του ψυχιατρικού νοσήματος της Νευρικής Ανορεξίας) όσο και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι καθοριστικές τόσο στην λειτουργικότητα του αναπαραγωγικού κύκλου, όσο και στην γενική υγεία της γυναίκας.

    * Επίσης από όλους τους εισηγητές τονίστηκε ότι αμηνόρροια στη νεαρή γυναίκα, δηλαδή έλλειψη περιόδου για διάστημα πάνω από 6 μήνες απαιτεί άμεση διερεύνηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου και όχι μόνον. Η αιτιολογία των διαταραχών αυτών μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, όπως αδενώματα υποφύσεως, πρώιμη εμμηνόπαυση, λήψη φαρμακευτικών ουσιών. Η ενδοκρινολογική εκτίμηση θα διερευνήσει σφαιρικά το θέμα.

    Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας

    Από την κ Ζιάννη, επίσης αναφέρθηκε ότι ενώ συχνό αίτιο υπογονιμότητας στη γυναίκα αποτελούν οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, τα συχνότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι:

    * Η κιρσοκήλη, δηλαδή η διάταση των φλεβών του όρχεως (32%).

    * Οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, όπως ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις (9%).

    * Η κρυψορχία, δηλαδή η μη κάθοδος των όρχεων στο όσχεο μετά τη γέννηση (8%).

    * Οι αποφράξεις των εκφορητικών οδών του σπέρματος (1%).

    * Και ενδοκρινολογικά (9%) ή ανοσολογικά αίτια, όπως τα αντισπερματικά αντισώματα (4%).

    Ωστόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

    Λύσεις

    Ακόμη αναφέρθηκε πως όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση του προβλήματος της υπογονιμότητας , η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια εξελιγμένες θεραπευτικές μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής με την Εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με συντηρητικό τρόπο οδηγεί σε ποσοστά κύησης που κυμαίνονται στο 25-30% για κάθε προσπάθεια, ανάλογα βέβαια με το είδος του προβλήματος, την ηλικία της ασθενούς κ.λ.π.

    Τέλος τονίστηκε βότι η λύση για το άτεκνο ζευγάρι δεν είναι μόνο ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ζευγάρι και ειδικότερα η γυναίκα πρέπει να διερευνηθεί κατ' αρχήν ορμονικά για έλεγχο της ύπαρξης ή όχι ωορρηξίας και των πιθανών διαταραχών αυτής. Η λύση στην υπογονιμότητα του ζευγαριού μπορεί να είναι πολύ απλή και σαφώς πιο ανέξοδη και πολύ λιγότερο ψυχοφθόρα από τους κύκλους της εξωσωματικής. Η εξωσωματική είναι στο βάθοςβ.

    Είδηση: 23801

    [05] Κλωνοποιήθηκε σκύλος βυπερήρωαςβ

    Πέντε κουτάβια, κλώνοι ενός σκυλιού έρευνας και διάσωσης που βοήθησε να βγουν ζωντανοί άνθρωποι από τα συντρίμμια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη παρέλαβε χτες ο ιδιοκτήτης του. Ο Τζέημς Σίμινγκτον, πρώην αστυνομικός στον Καναδά, δε μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνηση του όταν του παραδόθηκαν τα πέντε κουτάβια, που κλωνοποιήθηκαν από γενετικό υλικό του αγαπημένου του γερμανικού ποιμενικού, που ονομαζόταν Τρακρ και πέθανε τον Απρίλιο.

    Ο Σίμινγκτον, ο οποίος κέρδισε σε διαγωνισμό εταιρίας που εδρεύει στην Καλιφόρνια με στόχο να βρεθεί το πιο "άξιο να κλωνοποιηθεί" σκυλί στον κόσμο, δήλωσε πως ελπίζει τα κουτάβια να "ακολουθήσουν" τα βήματα του Τρακρ.

    Ο Σίμινγκτον και ο Τρακρ είχαν φθάσει στα συντρίμμια του World Trade Center την 12η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Τρακρ ήταν ένα από τα πρώτα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν στο λεγόμενο "σημείο Μηδέν". Εργάστηκε ασταμάτητα και μετά από 48 ώρες βρήκε τον πρώτο επιζώντα.

    "Ήταν ένα εξαιρετικό σκυλί έρευνας και διάσωσης. Η δουλειά που έκανε στο σημείο Μηδέν ήταν το αποκορύφωμά του", δήλωσε ο Σίμινγκτον.

    Σημειώνεται ότι η κλωνοποίηση έγινε από την εταιρία BioArts International, πρώτη κερδοσκοπική εταιρία που έχει λάβει κρατική άδεια για την κλωνοποίηση κατοικίδιων, σε συνεργασία με το SooAm Biotech Research Foundation της Νότιας Κορέας. Η κλωνοποίηση σκυλιών στοιχίζει 144.000 δολάρια, ποσό που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioArts είναι πολύ πάνω από αυτό που θα έδινε οποιοσδήποτε φιλόζωος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23794

    [06] Υγρός πλανήτης ήταν κάποτε ο Άρης

    Σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάποτε στον πλανήτη Άρη υπήρχαν λίμνες και πολύ νερό, έχουν στα χέρια τους αμερικανοί επιστήμονες. Ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι και ενδείξεις ότι στις όχθες του υπήρχαν κάποτε παραλίες εντόπισαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, κάτι που αποτελεί και την πλέον σαφή απόδειξη ότι στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη υπήρχε νερό. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα υψηλής ευκρίνειας με την οποία είναι εφοδιασμένος ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, δείχνουν ότι στον Άρη υπάρχει ένα φαράγγι μήκους 50 χιλιομέτρων, που στο παρελθόν ήταν λίμνη με εμβαδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είχε βάθος 450 μέτρων.

    Ο επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Γκαετάνο Ντι Ακίλε, δήλωσε ότι "αυτό είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ακτογραμμές στην επιφάνεια του Άρη". "Η εξακρίβωση των ακτογραμμών και τα γεωλογικά στοιχεία που τη συνοδεύουν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το μέγεθος της λίμνης, που φαίνεται πως σχηματίστηκε περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια", αναφέρει ο Ντι Ακίλε σε σχετική ανακοίνωση.

    "Στη Γη, τα δέλτα και οι λίμνες είναι θαυμάσιοι συλλέκτες και προστάτες των ενδείξεων για την ζωή στο παρελθόν. Εάν ποτέ υπήρχε ζωή στον Άρη, τα δέλτα ίσως είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το βιολογικό παρελθόν του Άρη", προσθέτει ο αμερικανός επιστήμονας.

    "Αυτή η έρευνα όχι μόνο αποδεικνύει ότι υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σύστημα λιμνών στον Άρη, αλλά μπορούμε να δούμε ότι η λίμνη σχηματίστηκε μετά τη θερμή και υγρή περίοδο", επισήμανε ο βοηθός καθηγητής Μπράιαν Χίνεκ, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

    Η συγκεκριμένη λίμνη εικάζεται ότι είτε εξατμίστηκε, είτε πάγωσε μετά από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23798

    [07] Σομαλία: Πολύνεκρες συγκρούσεις χθες στην πρωτεύουσα

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε νέες μάχες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου - οι μισοί από την έκρηξη βλήματος όλμου σε τέμενος καθώς πιστοί έβγαιναν από αυτό μετά την απογευματινή προσευχή. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Μογκαντίσου καθώς και πέντε παιδιά ήταν ανάμεσα στα θύματα συγκρούσεων που σημειώθηκαν νωρίτερα. Ο χθεσινός απολογισμός είναι ένας από τους χειρότερους των τελευταίων εβδομάδων, στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση και ισλαμιστές αντάρτες.

    "Ήταν το πιο φρικτό περιστατικό που έχω ζήσει ποτέ. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν", είπε ο αυτόπτης Νταντίρ Αλί Τζες, αναφερόμενος στην έκρηξη στο τζαμί. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος Άνταν Ουεχελίγιε έκανε λόγο περί "τραγωδίας". Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν νωρίτερα από την έκρηξη άλλου ενός όλμου.

    Ο απολογισμός των θυμάτων στην Μογκαντίσου ξεπέρασε κατά πολύ τους 250 νεκρούς σε ένα μήνα και μερικές ημέρες.

    Ο συνταγματάρχης Αλί Σαΐντ Χασάν, επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή χθες όταν κυβερνητικοί μαχητές επιτέθηκαν σε αντάρτες στη συνοικία Χοντάν. Άλλοι τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις.

    Τα πέντε παιδιά σκοτώθηκαν κάτω από ένα μπαλκόνι όπου είχαν κρυφτεί για να γλιτώσουν από τις οβίδες.

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις χθεσινές συγκρούσεις, σύμφωνα με έναν οδηγό ασθενοφόρου, το Σεΐχ Μοχάμεντ Αλί. "Ανάμεσά τους είναι παιδιά και γυναίκες και μερικοί τραυματίες είναι σοβαρά", είπε.

    Ισλαμιστές εξαπέλυσαν μαζική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του νέου Σομαλού προέδρου Σαρίφ Σεΐχ Άχμεντ την 7η Μαΐου. Έκτοτε, 122.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, αυξάνοντας το σύνολο των εσωτερικών προσφύγων σε 1,3 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η αστάθεια στη Σομαλία συνεπάγεται ότι πολλοί εξ αυτών δεν διαθέτουν καν τα στοιχειώδη--στέγη, νερό, τροφή. "Η απελπιστική κατάστασή τους επιδεινώνεται περαιτέρω από την έλλειψη της παρουσίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων", ανέφερε η UNICEF, το μεγαλύτερο επιχειρησιακό κέντρο της οποίας, στην κεντρική πόλη Τζοχάρ, λεηλατήθηκε από ενόπλους πριν ένα μήνα.

    Είδηση: 23795

    [08] Αυστραλία: Προβλέπουν 2.000 θανάτους από τη νέα γρίπη Α

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον δυο χιλιάδες Αυστραλοί θα πεθάνουν από τη νέα γρίπη Α, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του αυστραλιανού Υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι η γρίπη είναι ήπιας μορφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αυστραλών εμπειρογνωμόνων, τα πιο ευάλωτα άτομα είναι τα παχύσαρκα, οι έγκυες και αυτά με χρόνιες παθήσεις. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστραλία έχουν ξεπεράσει τις 2.000, από τα οποία 1.200 είναι στη Βικτόρια. Απ' αυτά μόνο εφτά είναι στο νοσοκομείο, τα τρία είναι σε σοβαρή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ετησίως 10.000 Αυστραλοί εισέρχονται στα νοσοκομεία με γρίπη και 1.000 έως 2.000 πεθαίνουν από τον ιό.

    Στο μεταξύ το Λάος, μια από τις φτωχότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπη Α, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Το πρώτο κρούσμα της γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα που έχει πληγεί από τον ιό.

    Εκπρόσωπος του ΠΟΥ, για λόγους σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για πολίτη του Λάος ή ξένο υπήκοο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάσταση του ασθενή, που αναρρώνει στο σπίτι του, δεν χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία.

    Τη Δευτέρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον απολογισμό αυτής της πρώτης πανδημίας του 21ου αιώνα αναφέροντας 35.928 ασθενείς σε 76 χώρες με 163 θανατηφόρα κρούσματα.

    Είδηση: 23793

    [09] Βολιβία: Νεκρή και ακρωτηριασμένη βρέθηκε εξαδέλφη του Προέδρου Μοράλες

    Δολοφονημένη και ακρωτηριασμένη βρέθηκε η πρώτη εξαδέλφη του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, Ρουφίνα Μοράλες, στην πόλη Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Τετάρτη. Η 73χρονη γυναίκα, η οποία αγνοείτο από την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε την Τρίτη νεκρή από πολίτες σε φαράγγι. Η αστυνομία εξετάζει το σενάριο η Μοράλες να δέχθηκε επίθεση από ληστές, οι οποίοι πέταξαν τη σορό της στο φαράγγι. Μόνο το κεφάλι και η λεκάνη της βρέθηκαν άθικτα. Η καρδιά και άλλα εσωτερικά της όργανα είχαν αφαιρεθεί. "Η σορός της γυναίκας καταβροχθίστηκε από αδέσποτα σκυλιά που τριγυρίζουν στην περιοχή όπου βρέθηκε", ανέφερε η αστυνομία στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

    Η Ρουφίνα Μοράλες είχε δηλωθεί αγνοούμενη την 8η Ιουνίου, ημέρα που είχε βγει από το σπίτι της για να πάει να πάρει ένα επίδομα που το κράτος στη Βολιβία παρέχει στους πολίτες, άνω των 60 ετών.

    Είδηση: 23792

    [10] Πέφτει η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Η περίοδος χάριτος φαίνεται να τελειώνει για τον Προέδρο Ομπάμα, καθώς σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις οι Αμερικανοί πολίτες δείχνουν να ανησυχούν για την πολιτική που ακολουθεί, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News και Wall Street Journal, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν θετική γνώμη για τις επιδόσεις του Αμερικανού Προέδρου μειώθηκε στο 56% από το 61% που ήταν τον Απρίλιο. Παράλληλα, το 58% των ερωτηθέντων ζητούν περισσότερες τομές ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

    Επτά στους δέκα ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στην Οικονομία

    Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι "ανησυχούν" για τις παρεμβάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην οικονομία και κυρίως για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, να πάρει πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην General Motors και να παρέμβει στο πεδίο της ασφάλισης και περίθαλψης.

    Κατά το 37% των ερωτηθέντων ο Ομπάμα επιχειρεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, ενώ το 60% εκτιμά ότι αναγκάζεται να εμπλακεί σε πολλά μέτωπα διότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά προβλήματα.

    Την ίδια ώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα βρίσκεται η δημοτικότητα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, με μόλις το 28% των πολιτών να έχουν θετική εικόνα για το κόμμα.

    Και στις δύο δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας όπου κρατούνται "εχθρικοί μαχητές" ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις

    Η πρώτη δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.008 ενηλίκων από την Παρασκευή ως την Δευτέρα κι έχει περιθώριο σφάλματος ±3,1%. Η δεύτερη έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 895 ενηλίκων από την Παρασκευή ως την Τρίτη κι έχει περιθώριο σφάλματος ±3%.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23790

    [11] Αποκαθίστανται τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, τα οποία πλέον αποκαθίστανται σταδιακά, παρατηρήθηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Μακεδονίας β Θράκης της ΔΕΗ, Αναστάσιο Μιζαμίδη, τα προβλήματα προκλήθηκαν από κεραυνούς που έπληξαν το κέντρο υψηλής τάσης στο Ωραιόκαστρο.Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ασανσέρ δέχθηκαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και του Κιλκίς.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 23789

    [12] Κλήση σε απολογία στελεχών του ΟΤΕ

    Ειδήσεις

    Σε απολογία καλείται από την ανακρίτρια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, καθώς και άλλα δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορά συμβάσεις ύψους 40,6 εκατομμύριων ευρώ, οι οποίες υπογράφηκαν το 2005, μεταξύ του ΟΤΕ και των εταιριών Siemens, Ιντρακόμ και ΑΝΚΟ, για την τεχνική υποστήριξη του οργανισμού.

    Είδηση: 23788

    [13] Λαϊκές αγορές «εν τάξει»β¦

    Κοινωνία

    Στον εφοδιασμό των παραγωγών και των πωλητών στις λαϊκές αγορές με ειδικές ατομικές καρτέλες και στον καθορισμό μόνιμων θέσεων προχωρούν οι αρμόδιες αρχές.

    Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 617 κάρτες και πολύ σύντομα θα επεκταθεί το σύστημα σε όλες τις αγορές της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά στην συμπίεση των τιμών στον πάγκο, με την πρόσβαση στην αγορά περισσοτέρων παραγωγών και την απομόνωση των μεσαζόντων.

    Με όνομα και αριθμό και σε συγκεκριμένη θέση θα πηγαίνουν καθημερινά παραγωγοί και έμποροι για να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές.

    Τέλος στην μάχη του πάγκου, βάζουν για πρώτη φορά, οι πρώτες ατομικές κάρτες που δόθηκαν ήδη σε 6 λαϊκές της Αττικής για 617 μόνιμες θέσεις.

    Φρένο και στα καπέλα τα οποία βάζουν στις τιμές οι μεσάζοντες, με αποτέλεσμα οι ντομάτες Ιεράπετρας να πωλούνται ως κι 1,60 β¬ το κιλό, όταν οι τιμές παραγωγού στο δημοπρατήριο Κρήτης φθάνουν μόλις τα 27 λεπτά το κιλό.

    Η αγορά ανοίγει για περισσοτέρους παραγωγούς, που θα μπορούν απ' ευθείας να διαθέτουν τα προϊόντα τους, σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές.

    Όπως είπε ο υφυπουργός ανάπτυξης, «το μέτρο θα επεκταθεί σε όλες τις λαϊκές αγορές, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η τοποθέτηση νέων πάγκων για τον εκσυγχρονισμό των αγορών».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Είδηση: 23787

    [14] Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των εν ενεργεία σοσιαλιστών πρωθυπουργών θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ατζέντα περιλαμβάνει τρία θέματα, με πρώτο εκείνο της επανεκλογής Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της επανεκλογής Μπαρόζο και για αυτά που πρεσβεύει, αλλά και αποτιμώντας την προηγούμενη θητεία του", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι υπάρχει επιστολή του προέδρου της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Σουλτς με την οποία ζητά να μην ληφθεί απόφαση για τον κ. Μπαρόζο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά να αναβληθεί αυτή για μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα και αφού τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας.

    Το δεύτερο θέμα της ατζέντας αφορά την οικονομική κρίση, όπου, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταθέσει τις προτάσεις του Κινήματος "όπως τις είχαμε καταθέσει και πριν τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα".

    Το τρίτο θέμα θα αφορά την λαθρομετανάστευση όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τα οκτώ σημεία που πρόσφατα πρότεινε και θα αναφερθεί και σε θέματα ευρωπαϊκών συνόρων και κοινοτικής αλληλεγγύης.

    Είδηση: 23768


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 June 2009 - 8:56:40 UTC