Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι υποσχέσεις συνιστούν υποκρισία και εμπαιγμό
  • [02] Στο ρυθμό της γρίπης ο πλανήτης
  • [03] Πιο απειλητικοί οι Ταλιμπάν
  • [04] Νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις
  • [05] Γ. Κουμουτσάκος: απάντηση στην Cumhuriyet
  • [06] Oμιλία Κ. Παπούλια στη Φιλανδία
  • [07] Επίθεση Αχμαντινετζάντ στο Ισραήλ
  • [08] Εγκύκλιος για τη γρίπη των χοίρων στα σχολεία
  • [09] ΕΒΕΑ: εκδήλωση με θέμα την κρίση
  • [10] Για πέμπτη φορά γιαγιά η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε η ΄Β
  • [11] Έφυγε ο Αμερικανός ηθοποιός Ντομ Ντε Λουίζ

    [01] Οι υποσχέσεις συνιστούν υποκρισία και εμπαιγμό

    Πολιτική

    Κρίσιμους χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην 17η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. "Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα του τουρισμού εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξή του. Τολμώ να πω ότι έκανε περισσότερα από όσα για οποιονδήποτε άλλο κλάδο", επεσήμανε ο κ. Καραμανλής. "Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της δυναμικής του τουριστικού προϊόντος μας. Ας σκεφτούμε και ας λειτουργήσουμε με σκοπό να μεταβάλλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία", υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός στους εμπλεκομένους με τον τουρισμό ανέφερε, ότι σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι προς όφελός τους να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη συμπίεση των τιμών. "Χρειάζεται για το σκοπό αυτό να αναπτυχθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια" τόνισε "σε συνδυασμό με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών". Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας.

    Παρουσιάζοντας τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πλήρεις απαντήσεις στις ανάγκες και τα αιτήματα που εγείρονται από τον κάθε άξονα χωριστά είναι αδύνατο να δοθούν. "Πολιτικές με μονόπλευρη στόχευση θα προκαλούσαν ανισορροπία και δυσμενείς παρενέργειες" σημείωσε.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος επεσήμανε στην ομιλία του ότι αυτή τη δύσκολη χρονιά που περνάμε, με την παγκόσμια ανασφάλεια των πολιτών λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η πολιτική παίζει σοβαρότατο ρόλο στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. "Αυτή τη δύσκολη χρονιά - επεσήμανε ο υπουργός - η κυβέρνηση συμβάλλει τα μέγιστα στην στήριξη του ελληνικού τουρισμού και πρωτοπορεί σε πολλά ζητήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της". Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην πορεία της τουριστικής κίνησης βελτιώνεται αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες παρά την άσχημη έναρξη της περιόδου. Αναφερόμενος στην κρίση ο υπουργός τόνισε ότι η διαχείρισή της είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της προώθησης της τουριστικής κίνησης.

    Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου σημείωσε ότι η ίδρυση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τόνισε ότι οι αρμοδιότητες του είναι περιορισμένες όπως επίσης και οι πόροι του. Παράλληλα άσκησε κριτική στη φετινή τουριστική καμπάνια την οποία χαρακτήρισε άνυδρη με συγκεχυμένα μηνύματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος ανέφερε ότι ο συντονισμός των συναρμόδιων με τον τουρισμό Υπουργείων να γίνεται, είτε άμεσα από το Πρωθυπουργό, είτε από όργανο υπαγόμενο απ' ευθείας σ' αυτόν. "Αυτό συνεχίζει να είναι το κεντρικό αίτημα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού" συμπλήρωσε.

    Για την αποτελεσματικότερη άσκηση της τουριστικής πολιτικής, ο ΣΕΤΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση υπερκομματικού γενικού γραμματέα τουρισμού, με τουλάχιστον 5ετή θητεία, είπε και συμπλήρωσε ότι η προβολή του τουρισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο, ούτε του ΕΟΤ, ούτε των υπηρεσιών του Υπουργείου. "Το Υπουργείο με ενσωμάτωση και του ΕΟΤ σε αυτό, οφείλει να ασχολείται με τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής, στο πλαίσιο πάντα της γενικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, καθώς και με τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους" επισήμανε.

    Για τη φετινή χρονιά, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι πέραν της καθυστερημένης έναρξης της προβολής του ελληνικού τουρισμού, η χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και η επιδότηση της εργασίας είναι απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση, όσο το δυνατόν, περισσότερων θέσεων εργασίας. Ο ΣΕΤΕ έχει ήδη διατυπώσει στον υπουργό Οικονομίας την πρότασή του για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του τουρισμού από τις τράπεζες, με εγγύηση του Δημοσίου και με ή χωρίς μερική ανάληψη ευθύνης και από τις Τράπεζες. Ως προς την επιδότηση της εργασίας, η χρονική επέκταση του μέτρου κρίνεται αναγκαία, ώστε και ο αριθμός των ανέργων να περιορισθεί, αλλά και η οικονομία να τονωθεί. Ο κ. Αγγελόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας ότι στην κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού προς το 2020.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 21892

    [02] Στο ρυθμό της γρίπης ο πλανήτης

    Ειδήσεις

    Δεκάδες περιστατικά προστίθενται καθημερινά στον κατάλογο των κρουσμάτων της γρίπης A, χωρίς ευτυχώς να αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, όπως αποκαλείται είναι 1.124, σε είκοσι-μία χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός προειδοποιεί, για εκ νέου επιδημικές τάσεις του ιού, τους επόμενους μήνες, στο νότιο ημισφαίριο, όπου αρχίζει η χειμερινή περίοδος. Η απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού, που επέβαλαν ορισμένες χώρες, δημιούργησε αντιδράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απαγόρευση της Ρωσίας, στην εισαγωγή χοιρινού, από την Ισπανία, τον Καναδά, και τη Βρετανία.

    Και δεύτερος θάνατος που αποδίδεται στον ιό της νέας γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ. Μία γυναίκα από το Τέξας, η οποία είχε μολυνθεί από τον ιό Α (Η1Ν1) της γρίπης πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του τομέα υγείας στο Τέξας.

    Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο, ο οποίος αποδίδεται στον ιό της νέας γρίπης (γρίπης των χοίρων) σε αμερικανικό έδαφος.

    Καταμετρήθηκαν 64 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό

    Εξήντα τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων καταγράφηκαν στο Μεξικό, ανεβάζοντας σε 840 τον αριθμό των ασθενών από τον ιό Α Η1Ν1 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα. Ο απολογισμός των νεκρών από τον ιό παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ανέρχεται σε 26, πρόσθεσε. Η επιδημία έφτασε στο απόγειό της μεταξύ της 23ης και 28ης Απριλίου στο Μεξικό, ενώ ο τελευταίος θάνατος σημειώθηκε στις 29 αυτού του μήνα, διευκρίνισε ο Κόρδοβα. Η πλειοψηφία των νεκρών, οι οποίοι προέρχονται από την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, είναι ηλικίας 20 ως 39 ετών, κατέληξε.

    Το Μεξικό ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η απειλή. Ωστόσο οι ειδικοί ζητούν να μην χαλαρώσουν τα προληπτικά μέτρα, γιατί φοβούνται ότι η έναρξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει δεύτερο κύμα γρίπης και μάλιστα πιο επιθετικής αν μεταλλαχθεί ο ιός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρήγγειλε περίπου δόμηση εκατομμύρια αντιικά σκευάσματα για να αποστείλει σε 72 χώρες, καθώς αναμένει-έως ότου παρασκευαστεί το εμβόλιο- θεαματική άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.

    Μεξικό: Επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδημία της νέας γρίπης

    Η έξαρση της γρίπης τύπου Α-Η1Ν1 στο Μεξικό θα ρίξει από 0,3 έως 0,5% την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αγουστίν Κάρστενς. Όπως τόνισε ο ίδιος η κυβέρνηση αναμένεται να απωλέσει περί τα 10 δισ. πέσος (752 εκατ. δολάρια) μόνον σε φόρους λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από την επιδημία. Ο Κάρστενς πρόσθεσε πως «είμαστε εγγύτερα στο 0,3%, το οποίο ανταποκρίνεται σε 20 δισ. πέσος», ή 2,3 δισ. δολάρια. Ο Κάρστενς δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει φοροελαφρύνσεις σε χειμαζόμενες επιχειρήσεις, που θα στοιχίσουν στη χώρα συνολικά 17,4 δισ. πέσος (1,3 δισ. δολάρια).

    Επιστήμονες και ηγεσία στο Μεξικό μοιράζουν συμβουλές για προστασία από τη νέα γρίπη. Οδηγίες όμως που πολλοί πολίτες αδυνατούν να ακολουθήσουν. Ωστόσο, ο Μεξικανός πρόεδρος διαμηνύει πως ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοίγουν σταδιακά από την Πέμπτη. ""Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη εάν ο κόσμος μας στηρίξει. Αυτό που ζητώ, εκ μέρους όλων των Μεξικανών, είναι οι χώρες οι οποίες με διάφορες δραστηριότητές τους έχουν πλήξει το Μεξικό χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικά για προστασία από τη γρίπη, να σταματήσουν να δρουν έτσι".

    Την Κίνα φαίνεται πως στοχεύουν, τα βέλη του Φελίπε Καλντερόν μετά τον αποκλεισμό εβδομήντα Μεξικανών σε κινεζικό έδαφος. Σανίδα σωτηρίας για το πρώτο κύμα των Μεξικανών, ήταν το τσάρτερ που προσγειώθηκε στη Σανγκάι. "Προχωρήσαμε σ' αυτή την κίνηση όχι μόνο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, αλλά και για να ελέγξουμε την υγεία των Μεξικανών τουριστών", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας του Πεκίνου.

    Ασθενοφόρα και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό επιστράτευσε η κινεζική κυβέρνηση για την μεταφορά των τουριστών στο αεροδρόμιο. Πριν αναχωρήσει για το Μεξικό, το αεροσκάφος πραγματοποίησε στάσεις στο Πεκίνο και την πόλη Γκουατσού για τους εναπομείναντες Μεξικανούς. Στο έλεος των κινεζικών κανόνων όμως βρέθηκε και γκρουπ Καναδών μαθητών, τους οποίους το Πεκίνο έθεσε σε καραντίνα.

    Με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εφοδίασε η Ολλανδία τους δικούς της πολίτες που έπεσαν θύματα της κινεζικής νομοθεσίας.

    Με μάσκες και ειδικές στολές συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους 350 καλεσμένους του ξενοδοχείου Μετροπαρκ στο Χονγκ που βρίσκονται σε καραντίνα, οι υπάλληλοι της υγειονομικής υπηρεσίας.

    Ισπανία: Σε 73 αυξήθηκαν οι περιπτώσεις εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης στην Ισπανία.

    Ο αριθμός των βεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης στην Ισπανία--χώρα της Ευρώπης που επλήγη περισσότερο απ΄όλες--αυξήθηκε σε 73 από 57 που ήταν χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκε σήμερα από το ισπανικό υπουργείο Υγείας με σχετική ανακοίνωσή του που βρίσκεται στο ιντερνετ.

    Ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων αντιθέτως μειώθηκε από 63 σε 56 αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Στο σύνολο, μόνο δύο προσβεβλημένοι πολίτες νοσηλεύονται ακόμα και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος είναι ελαφρά και τα συμπτώματά της όχι τόσο σοβαρά ενώ οι ασθενείς ανταποκρίνονται πλήρως στη θεραπεία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

    "Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης αφορούν πολίτες που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μεξικό, κύρια πηγή της επιδημίας, με εξαίρεση πέντε εξ αυτών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

    Δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που έχει πληγεί από τον ιό της νέας γρίπης είναι η Βρετανία με 18 περιπτώσεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και 27 σύμφωνα με το Λονδίνο.

    Στη Βρετανία λουκέτο μπήκε για τουλάχιστον μία εβδομάδα σε ένα ακόμη σχολείο όταν η γρίπη Α ανιχνεύτηκε σε πέντε μαθητές. Παράλληλα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για 403 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 38 πολιτείες.

    Κίνα: Σε εγρήγορση οι κινεζικές αρχές, για να μην διασπαρεί ο ιός της νέας γρίπης H1N1.

    Η κινεζική κυβέρνηση ανήγγειλε, σήμερα, ότι πρόκειται να διοχετευτούν από αυτήν πέντε δισεκατομμύρια γιουάν--περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ--υπέρ της προσπάθειας για τη μη-διασπορά σε όλη την κινεζική επικράτεια του νέου ιού της γρίπης (A), H1N1. Η επίσημη κινεζική αναγγελία έπεται χρονικά ενός κρούσματος της νόσου στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα άλλωστε και με τη δήλωση του τοπικού Διοικητή του, κ. Ντόναλντ Τσανγκ. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο αποσαφήνισε ότι το ποσό "δεσμεύτηκε" στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό και παραγγέλθηκε στις επαρχιακές κυβερνήσεις, να διαθέσουν αντίστοιχα ποσά για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Σε κάθε περίσταση, είναι πλέον ευδιάκριτο ότι, ο βαθμός συναγερμού των αρχών της Κίνας απέναντι στη νέα γρίπη, έχει εσχάτως ενταθεί πολύ.

    Γουατεμάλα: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα Οι υγειονομικές αρχές στη Γουατεμάλα ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα. Πρόκειται για ένα κορίτσι που είχε επισκεφθεί το Μεξικό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 21890

    [03] Πιο απειλητικοί οι Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Θεριεύει η απειλή των Ταλιμπάν που εμφανίζονται ενισχυμένοιοι και οι οποίοι με συνέντευξη εκπροσώπου τους αποκλειστικά στο CNN προειδοποιούν ότι το Αφγανιστάν θα γίνει δεύτερο Βιετνάμ για τους Αμερικανούς. Ιδιαιτέρως κρίσιμος είναι ο ρόλος του Πακιστάν για τον περιορισμό των φανατικών μουσουλμάνων γι' αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται την Τετάρτη με τον Πακιστανό Πρόεδρο Αλί Ζαρτζάρι, ώστε να του ζητήσει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει την εξάπλωση των Ταλιμπάν. Σφοδρές μάχες διεξάγονται ήδη στην κοιλάδα του Σουάτ, στο Βορειο-δυτικό Πακιστάν και χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους για να σωθούν από τα διασταυρούμενα πυρά των Αφγανών ανταρτών και του πακιστανικού στρατού.

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν "χωρίς επιφυλάξεις" τον Πακιστανό πρόεδρο Ασίφ Αλι Ζαρντάρι και αρνούνται τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες το Πακιστάν, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, θα γίνει ένα κράτος που καταρρέει, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Το Πακιστάν αποτελεί μια σημαντική μεγάλη δύναμη για τις ΗΠΑ στρατηγικά και πολιτικά, και στόχος μας είναι η υποστήριξη χωρίς καμία αμφισβήτηση ενός Πακιστάν δημοκρατικού, που θα διοικείται από τον εκλεγμένο πρόεδρό του Ασίφ Αλι Ζαρντάρι και θα συνεισφέρει στη σταθερότητα", ανέφερε ο κ. Χόλμπρουκ μιλώντας στο Κογκρέσο. Ο κ. Χόλμπρουκ αρνήθηκε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονται μυστικές συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του κύριου πολιτικού αντιπάλου του πακιστανού προέδρου, Ναουάζ Σαρίφ. "Δεν πιστεύουμε ότι το Πακιστάν είναι ένα κράτος υπό κατάρρευση. Πιστεύουμε ότι είναι ένα κράτος που δυστυχώς τίθεται σε δοκιμασία", είπε ο κ.Χόλμπρουκ.

    Το Πακιστάν θα πρέπει να επιδείξει τη δέσμευσή του στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο έδαφός του, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Η βοήθεια ασφαλείας για το Πακιστάν πρέπει να αποδώσει καρπούς", δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ μιλώντας στον Τύπο και συνέχισε: "Το Πακιστάν πρέπει να επιδείξει τη δέσμευσή του να εξαρθρώσει τόσο την Αλ Κάιντα όσο και τους βίαιους εξτρεμιστές που δρουν στα σύνορά του".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 21894

    [04] Νομοσχέδιο για φοροελαφρύνσεις

    Ειδήσεις

    Ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας που περιλαμβάνει φορολογικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση κατά 50% του τέλους ταξινόμησης των ΙΧ μέχρι τον Αύγουστο του 2009.

    Παράλληλα με τροπολογία, το ποσοστό των τόκων που καταβάλλονται για στεγαστικά δάνεια, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος, αυξάνεται από 20% σε 40%. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται ειδικά για τα δάνεια που θα συναφθούν από 1/1/2009 έως 31/12/2010 κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις.

    Είδηση: 21893

    [05] Γ. Κουμουτσάκος: απάντηση στην Cumhuriyet

    Πολιτική

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σχετικά με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet για το Αγαθονήσι, ότι δήθεν είναι αμφισβητούμενη η ελληνική κυριαρχία στο νησί, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

    "Όπως γνωρίζετε, κατά πάγια πρακτική, δεν σχολιάζονται επισήμως άρθρα εφημερίδων, πόσο μάλλον όταν αυτά είναι τόσο προκλητικά και άσχετα με την πραγματικότητα, αποτελώντας κυριολεκτικά μνημεία σκόπιμης παραπληροφόρησης".

    Είδηση: 21891

    [06] Oμιλία Κ. Παπούλια στη Φιλανδία

    Aντιφώνηση προς την Πρόεδρο της Φιλανδίας Tarja Halonen πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι. Όπως τόνισε ο κ. Παπούλιας:

    "Οι δύο χώρες μας βρίσκονται στις δύο άκρες της Ευρώπης, όμως, οι δεσμοί μεταξύ τους είναι πολλοί και ουσιαστικοί. Οι σκληροί αγώνες για τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και της ανεξαρτησίας, η συμβίωση με τη θάλασσα, η αγάπη για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, η προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας αλλά και η κοινή πορεία τους ως μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς και το κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεφυρώνουν την γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπούλιας δήλωσε: "Η ελληνομάθεια και η αγάπη των Φιλανδών ποιητών, των ανθρώπων του πνεύματος και της διανόησης, αλλά και των απλών πολιτών για τα ελληνικά γράμματα έχουν εδραιώσει μια παράδοση φιλελληνισμού στη χώρα σας. Οι πανεπιστημιακές έδρες Ελληνικών και κλασικών σπουδών, οι διαπρεπείς ελληνιστές καθηγητές και διανοούμενοι, αλλά και οι 25 σύνδεσμοι "Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας", συμβάλλουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην σύσφιγξη των πολιτιστικών μας σχέσεων. Σαν αθλητής του άλματος επί κοντώ και του βόλεϊ θέλω να σας συγχαρώ για την διαχρονική παρουσία της χώρας σας στον παγκόσμιο αθλητισμό και για τις υψηλές αποδόσεις των αθλητών σας, αποδόσεις που συνδυάζονται με το ήθος που αρμόζει στον αθλητισμό. Στη φιλία και την αλληλοκατανόηση των δύο λαών συμβάλουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες των Φινλανδών επισκεπτών στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων τουριστών που έρχονται να γνωρίσουν από κοντά τη όμορφη αυτή χώρα και τον πολιτισμό της".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως: "Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα, την οικονομική ανάπτυξη, τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η βιώσιμη ανάπτυξη, έχουν φέρει τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με πολύ ουσιαστικές προκλήσεις. Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Μια κρίση που οφείλεται στην θεοποίηση της αγοράς, στον πλημμελή έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ελπίζω ότι η οδύνη που προξενεί σε πολλούς ανθρώπους η σημερινή κατάσταση θα συντελέσει, ώστε να αναλύσουμε όλοι το δίδαγμα για οικονομικές πολιτικές και πολιτικές ανάπτυξης που θα έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Στηριζόμενοι στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της διεθνούς έννομης τάξης, υπερασπιζόμαστε την παγκόσμια ειρήνη, την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πνεύμα αυτό, η Ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2009, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, συνεχίζοντας το έργο που με επιτυχία φέρατε εις πέρας τον προηγούμενο χρόνο, στη διάρκεια της δικής σας Προεδρίας".

    Κυπριακό

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας για το Κυπριακό, λέγοντας: "Θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη από τείχη. Το Kυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ".

    Την Τετάρτη πραγματοποιείται, το διμερές επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιείται, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους επιχειρηματίες των δύο χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση μιας εντατικότερης και αμοιβαία επωφελούς εμπορικο-οικονομικής συνεργασίας.

    Είδηση: 21888

    [07] Επίθεση Αχμαντινετζάντ στο Ισραήλ

    Ειδήσεις

    Στους συνήθεις σκληρούς τόνους κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που επισκέπτεται την Δαμασκό, σε βάρος του Ισραήλ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος:

    "Οι σιωνιστές κατακτητές είναι καταστρεπτικά μικρόβια, διότι ο σιωνισμός είναι ταυτόσημος με την κατοχή, την επιθετικότητα, τη δολοφονία και την εξολόθρευση. Ο σιωνισμός δημιουργήθηκε για να μας απειλεί. Το να υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή αντίσταση είναι ένα ανθρωπιστικό και λαϊκό καθήκον. Η Συρία και το Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους και τάσσονται στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης". Παρόν στη συνέντευξη Τύπου και ο Σύρος ομόλογος του κ. Αχμαντινετζάντ, Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Κριτική στο Ισραήλ, σε εντελώς διαφορετικούς τόνους, έκανε ο ΟΗΕ, δίνοντας δημοσιότητα επίσημο πόρισμα, για την πρόσφατη περίπου 20ήμερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριος και Ιανουάριος). Στο στόχαστρο του ΟΗΕ βρέθηκαν βομβαρδισμοί σχολείων, αμάχων, τραυματισμοί προσωπικού του ΟΗΕ, υλικές ζημιές, κλπ. Οι ενέργειες των Ισραηλινών χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ αδικαιολόγητες και ζητούνται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, που είχε την εποπτεία της πολυήμερης επιχείρησης "Συμπαγές μολύβι", υλικές αποζημιώσεις για όλα τα καταγγελλόμενα γεγονότα. Το Ισραήλ από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες, που διατυπώνονται στο πόρισμα του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι δεν ήταν εσκεμμένες οι όποιες ενέργειες δημιούργησαν προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι από τις τοποθεσίες αυτές η Χαμάς "έριχνε βλήματα προς το νότιο Ισραήλ".

    Είδηση: 21887

    [08] Εγκύκλιος για τη γρίπη των χοίρων στα σχολεία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στα σχολεία της χώρας εγκύκλιο, για τη γρίπη των χοίρων, ύστερα από αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη Διυπουργική Επιτροπή, το περασμένο Σάββατο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρη Σπηλιωτόπουλου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου των χοίρων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών, σχετικών κρουσμάτων.

    Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: "Ο νέος ιός γρίπης Α/Η1Ν1, που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης, που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό, που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Συμπτώματα της νόσου

    Είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ενώ σπανιότερα ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό.

    Οι άνθρωποι μολύνονται από τον νέο ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων από ασθενή, που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και, στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους. Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Αυτές είναι και οι τρέχουσες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Επιπλέον το μαγείρεμα στους 70ο C σκοτώνει τον ιό, πράγμα που συμβαίνει και για τους άλλους ιούς και βακτήρια.

    Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1. Έχουν όμως ξεκινήσει προσπάθειες για την Παρασκευή ενός τέτοιου εμβολίου. Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη, δεν φαίνεται να προστατεύει από νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην παρούσα φάση, η παράλληλη προστασία από το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Πρέπει να διεξαχθούν οι σχετικές επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί κάτι τέτοιο. Αυτές οι μελέτες έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επιπλέον, για άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνιστάται το εποχικό εμβόλιο για προστασία κυρίως από το εποχικό στέλεχος.

    οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και των διεθνών οργανισμών

    Οδηγίες για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν.

    Τα άτομα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1, θα πρέπει να αποφύγουν να ταξιδέψουν εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όσοι παρ' όλα αυτά αποφασίσουν να ταξιδέψουν εκεί, μπορούν να απευθύνονται στο δικτυακό τόπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.int) ή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (www.ecdc.europa.eu ) για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια».

    Θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα τα ίδια μέτρα προσωπικής υγιεινής, που προστατεύουν τον πληθυσμό και από την εποχική γρίπη, δηλαδή: Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο.

    Αποφύγετε τις χειραψίες και το στενό συγχρωτισμό με άλλα άτομα. Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους.

    Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.

    Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τη μετάδοση μικροβίων. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα.

    Σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ, είναι επίσης αποτελεσματικά.

    Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα γιατί είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

    Είδηση: 21889

    [09] ΕΒΕΑ: εκδήλωση με θέμα την κρίση

    Ειδήσεις

    Εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα απέναντι στην κρίση", πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, τόνισε ότι:

    'Τα χρόνια προβλήματα και τις υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η χώρα μας. Βασικοί πυλώνες θα πρέπει να είναι οι εξής δύο: αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συγκρότηση ενός νέου ανταγωνιστικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία. Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο - χωρίς κομματικές παρωπίδες - που θα οδηγήσει στην έξοδο, θα επιταχύνει την ανάπτυξη και θα προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για την κοινωνική συνοχή".

    Είδηση: 21886

    [10] Για πέμπτη φορά γιαγιά η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε η ΄Β

    Η βασίλισσα Μαργκρέτε η ΄Β της Δανίας έγινε την Δευτέρα γιαγιά για πέμπτη φορά. Ο νεότερος γιός της απέκτησε ένα αγοράκι. Η 32χρονη πριγκίπισσα Μαρί απέκτησε νωρίς σήμερα το πρώτο της παιδί με τον σύζυγό της, 39χρονο πρίγκιπα Γιοάκιμ, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα προσθέτοντας ότι μητέρα και γιός είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Ο νεογέννητος πρίγκιπας είναι ο τρίτος γιός για τον Γιοάκιμ, ο οποίος έχει άλλους δύο από τον πρώτο του γάμο. Οι τρεις αυτοί πρίγκιπες βρίσκονται στη σειρά διαδοχής στον δανικό θρόνο, μετά από τον γιό και την κόρη του αδελφού του Γιοάκιμ, του 40χρονου Πρίγκιπα Διαδόχου Φρέντερικ, του μεγαλύτερου γιού της Μαργκρέτε και του συζύγου της, πρίγκιπα Χένρικ.

    Είδηση: 21898

    [11] Έφυγε ο Αμερικανός ηθοποιός Ντομ Ντε Λουίζ

    Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Ντομ Ντε Λουίζ, ο οποίος έγινε γνωστός από τις ταινίες του Μελ Μπρουκς, στις οποίες εμφανίστηκε, ανακοίνωσε την Τρίτη η οικογένειά του. Ο Ντε Λουίζ, ο οποίος έπασχε εδώ και ένα χρόνο από καρκίνο του προστάτη, πέθανε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Σάντα Μόνικα. Γεννημένος το 1933 στη Νέα Υόρκη, ο Ντομινίκ "Ντομ" Ντε Λουίζ ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 60 από την τηλεοπτική κωμική σειρά The Entertainers. Εγινε ευρύτερα γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή The Dean Martin Show, ενώ τη δεκαετία του 70 ξεκίνησε τη συνεργασία του στον κινηματογράφο με τον Μελ Μπρουκς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 21896


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 May 2009 - 20:56:07 UTC