Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στον απόηχο της ψηφοφορίας
  • [02] Στόχος η μείωση του ελλείμματος
  • [03] Σε εγρήγορση για τη νέα γρίπη
  • [04] Περισσότερα μεταπτυχιακά στα ελληνικά ΑΕΙ ζητούν οι νέοι
  • [05] Προτροπές ΗΠΑ σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους
  • [06] Την Τετάρτη οι διορισμοί με το νόμο 2643/98
  • [07] World Press Photo 2009 στο Ελευθέριος Βανιζέλος
  • [08] Οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους ζουν περισσότερο
  • [09] Ένα κοριτσάκι δύο ετών το νεότερο μέλος της Mensa
  • [10] Εντοπίστηκε το σημείο του εγκεφάλου από όπου έρχεται η ενόραση
  • [11] Μπερλουσκόνι: Η αλήθεια θα λάμψει
  • [12] Ευρωεκλογές: Στην τελική ευθεία
  • [13] Τέλη του 2009 τα πρώτα ΚΤΕΟ για δίκυκλα
  • [14] Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Καβάλα
  • [15] Παρέμβαση Παπούλια για διαφάνεια
  • [16] Συμβόλαιο θανάτου η δολοφονία
  • [17] Σύγκρουση ασθενοφόρου με ΙΧ
  • [18] Αποθέματα νερού για δυο χρόνια
  • [19] Πτώση ρεκόρ στην αγορά αυτοκινήτου
  • [20] Υπό κατάληψη τα πανεπιστήμια στη Γαλλία
  • [21] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Σιδηρόκαστρο
  • [22] Σχέδιο πραξικοπήματος καταγγέλλει η κυβέρνηση της Γεωργίας
  • [23] Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία
  • [24] Στο στόχαστρο του Μπαράκ Ομπάμα οι υπεράκτιες εταιρείες
  • [25] Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας
  • [26] Θύματα της κρίσης οι χώρες της Βαλκανικής
  • [27] Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές
  • [28] Όχι της Βουλής στην παραπομπή Παυλίδη
  • [29] 44 νεκροί σε ματωμένο γάμο στην Τουρκία
  • [30] Διπλωματική κινητικότητα στο Παλαιστινιακό

    [01] Αντιπαράθεση στον απόηχο της ψηφοφορίας

    Πολιτική

    Ψηλά συντηρούνται οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον απόηχο της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, όπου απορρίφθηκε η πρόταση για παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στην τακτική Δικαιοσύνη. Στην Κυβέρνηση θεωρούν το θέμα λήξαν, τονίζοντας ότι οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μεγάλη ήττα της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να αλλάξει η αντίληψη διακυβέρνησης της χώρας. Τα επιτελεία των κομμάτων αναλύουν τα δεδομένα και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς την Πέμπτη αναμένεται η νέα συζήτηση για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη και συγκεκριμένα τη δικογραφία που αφορά τις άγονες γραμμές της Τήλου.

    Η Βουλή αποφάσισε, δηλώνει η κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας με την οποία επιδιώκει να ευτελίσει την πολιτική ζωή, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι στερείται πολιτικής.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, δήλωσε πως δεν είναι θέμα ικανοποίησης, απλά η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα και πρόσθεσε πως : "αν κάποιοι επιθυμούν - όπως κάνουν συνειδητά και συστηματικά - να απαξιώνουν τη θεσμική λειτουργία των οργάνων της πολιτείας μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουν".

    Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε πως οι βουλευτές όλων των κομμάτων έκαναν χθες το καθήκον τους κατά συνείδηση και αυτή η στάση είναι απολύτως σεβαστή από όλα τα κόμματα.

    Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα συνιστά αθώωση του κ. Παυλίδη ή κλείσιμο της υπόθεσης, επανέλαβε πως η διαδικασία είχε αντικείμενο τη διερεύνηση των ενδείξεων για τη δίωξη ή μη ενός μέλους του κοινοβουλίου. "Η Βουλή αποφάσισε ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα", επεσήμανε.

    Απαντώντας για το αν υπάρχει πολιτικό θέμα αφού οι ψήφοι ''υπέρ'' και τα λευκά είναι περισσότερες από τις ψήφους ''κατά'' και είπε ότι αυτή η ανάγνωση συνιστά τη διαστροφή με την οποία το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναγνώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    "Όταν δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε, το ΠΑΣΟΚ βρίσκει σοφιστείες, τεχνάσματα, μικροκομματικές ερμηνείες για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν για όποιον αντιλαμβάνεται, στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τί συμβαίνει", συμπλήρωσε.

    Σχετικά με τη δεύτερη δικογραφία είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα έχει δηλώσει. "Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι στερείται πολιτικής και δεν υπολογίζει τους θεσμούς. Ο μόνος δρόμος που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας επιδιώκοντας να ευτελίσει τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου", τόνισε επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει "σ' αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου".

    Ερωτηθείς αν συντρέχει λόγος παραίτησης του κ. Παυλίδη πλέον, επανέλαβε ποια ήταν η κοινοβουλευτική διαδικασία και πρόσθεσε: "Όλα τα άλλα είναι καθαρά προσωπική επιλογή κάθε βουλευτή".

    Με σημερινές δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης διευκρίνισε πως το ένα από τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν το δικό του, όπως το είχε προαναγγείλει άλλωστε.

    "Το μήνυμα ήταν η ηθική καταδίκη του. Ελπίζω να τη λάβει υπόψη του, να την καταλάβει και να παραιτηθεί" δήλωσε.

    Κριτική Παπανδρέου

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί μεγάλη ήττα της κυβέρνησης και αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

    Όπως υποστήριξε για τη διαφθορά το ζητούμενο δεν είναι η στοχοποίηση του άλφα ή του βήτα προσώπου ή της ίδια της ΝΔ αλλά να αλλάξει η αντίληψη διακυβέρνησης.

    Κατηγόρησε, επίσης τον κ. Καραμανλή, ότι στην υπόθεση της Siemens έχασε τη μεγάλη ευκαιρία επειδή δεν τολμούσε και δεν ενδιαφερόταν για τη διαφάνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα παραλάβει τη χώρα στη βαθύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση υπογράμμισε ότι είναι αναγκαιότητα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους και είναι προτεραιότητα η διασφάλιση της ευνομίας, της ισονομίας, του εισοδήματος του πολίτη και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Η κυβέρνηση μετέτρεψε την ψήφο κατά συνείδηση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι σαφές ότι βρίσκονται πολύ μακριά από το κοινό αίσθημα. Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η πλειοψηφία χάνει ψηφοφορία στη βουλή εν τη ευρεία έννοια συμβαίνει άδω και καιρό η απώλεια της δεδηλωμένης. Για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη που θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη είναι απολύτως σκανδαλώδες ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με όλες τις υποθέσεις μέσα σε μια εβδομάδα και για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν επιτρέπει στους βουλευτές της να ψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την παραγραφή είναι προσωπική του κ. Καραμανλή".

    "Ναι" του ΚΚΕ στη δεύτερη επιτροπή

    Επικριτικό απέναντι και στα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίστηκε το ΚΚΕ. "Και η υπόθεση αυτή ανέδειξε τόσο τη χρόνια πολιτική της συγκάλυψης όσο και ότι το θερμοκήπιο που εκτρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου (...)

    Όπως στην υπόθεση Παυλίδη, έτσι και στην υπόθεση της Siemens, το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να ριχθεί φως στην υπόθεση, που όπως και οι άλλες αναδείχνουν τη σαπίλα του συστήματος. Το κυνήγι του κέρδους είναι που εκτρέφει τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματα της αστικής εξουσίας".

    Επιστολή Αλαβάνου

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή του στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ζήτησε να δεσμευτούν να στέλνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση, στη Δικαιοσύνη, χωρίς να εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης, υποθέσεις που σχετίζονται με μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργούς.

    "Με αυτό τον τρόπο και η Βουλή δεν θα αναλώνεται με τις προαναφερόμενες υποθέσεις και αυτές θα μπορούν ερευνώνται και να αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίες της τακτικής δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ήδη, αυτή την δέσμευση. Σας προτείνουμε να συμβάλλετε με μια ανάλογη αυτοδέσμευση, που θα συντελέσει στην αποκατάσταση της βαριά πληγωμένης αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου και των Κομμάτων και θα έχει την ομόθυμη υποστήριξη των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων" αναφέρει στην επιστολή του .

    Το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε με την πρόταση Αλαβάνου για τη δυνατότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σημείωσε ότι "η κυβέρνηση δυστυχώς μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια στείρα αναθεώρηση και έτσι η σημερινή Βουλή δεν είναι αναθεωρητική. Συνεπώς τα κροκοδείλια δάκρυα άργησαν αν χυθούν."

    "Ορισμένα πράγματα όταν ξεφεύγουν από το όριό τους, αν δεν χαρακτηρίζονται εμπαθή, χαρακτηρίζονται γελοία. Κάποια στιγμή, να δούμε τις ανάγκες που έχει η χώρα. Η κρίση μας χτυπάει, τα εθνικά προβλήματα βρίσκονται σε μία έξαρση κι εμείς ασχολούμαστε με την υπόθεση Παυλίδη Νο2 κ Νο3. Νισάφι πια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Την Πέμπτη η συζήτηση για τη σύσταση νέας επιτροπής

    Την Πέμπτη το βράδυ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία, η οποία αφορά στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη (άγονη γραμμή Τήλου) και την «την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.»

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση της παραπάνω πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στις 28 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος είχε δηλώσει ότι "εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμία περίπτωση σε αυτή τη διαδικασία της μεθοδευμένης γελοιοποίησης της δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Όχι της Βουλής στην παραπομπή Παυλίδη

    Είδηση: 21874

    [02] Στόχος η μείωση του ελλείμματος

    Ειδήσεις

    Στη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής εποχής, έχει βυθιστεί η οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Για την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει αρνητική ανάπτυξη, και αύξηση των ελλειμμάτων του δημόσιου χρέους και της ανεργίας. Οι εξελίξεις στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπαθανασίου αμέσως μετά αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2010 παραμένει και τόνισε ότι αν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα λάβει.

    Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι τον Ιούνιο οπότε και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, καθώς θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες αλλά και στοιχεία για το πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

    Σε ότι αφόρα γενικότερα την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση στο Ecofin είναι ότι παραμένει ζοφερή και ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά.

    Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση παρά τα θετικά σημάδια που έχουν εμφανιστεί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ρευστότητα στις αγορές για την ένταση και το τέλος της κρίσης, ενώ όσον αφορά τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης αυτά θα πρέπει να αναμένονται από το β' εξάμηνο του 2009 και ανάκαμψη αναμένεται από το 2010.

    Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για πλήρη δημοσιονομική αποτυχία της κυβέρνησης για την οποία δεν ευθύνεται κυρίως η διεθνής κρίση, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας για τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη περιοριστικών μέτρων, κάτι που, "είναι ό,τι χειρότερο σε περίοδο ύφεσης" και πρόσθεσε ότι "είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει διαφορετική πορεία στον τρόπο διαχείρισης των αναπτυξιακών πόρων"."Είναι η πρώτη φορά από το 1993, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση για την Ελλάδα", τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας επίσης, πως οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται για δεύτερη φορά μεταπολιτευτικά "κατά σατανική σύμπτωση και τις δύο φορές με κυβέρνηση ΝΔ".

    "Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουν ελλείμματα, που αυξάνονται με το χρόνο και βέβαια ένα δημόσιο χρέος, που θα εκτιναχθεί στο 108% του ΑΕΠ, το 2010", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως "ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τόσο υψηλό δημόσιο χρέος".

    "Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός δεν πρέπει να πληρωθεί από τον μέσο Έλληνα πολίτη και γι αυτό είναι επείγουσα ανάγκη η αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Αυτές οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική δεν μπορούν να γίνουν από τη σημερινή κυβέρνηση και είναι ο βασικός λόγος, που χρειάζονται εκλογές", κατέληξε.

    Είδηση: 21875

    [03] Σε εγρήγορση για τη νέα γρίπη

    Ειδήσεις

    Να διατηρήσουν στο έπακρο τον συναγερμό και την εγρήγορση καλεί τα κράτη μέλη του ανά την υφήλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ιός, προειδοποιούν οι επιστήμονες, μπορεί τώρα να υποχωρήσει αλλά να κάνει και πάλι την εμφάνιση του, ίσως το Φθινόπωρο, με μεγαλύτερη δριμύτητα."Αν συμβεί αυτό θα έχουμε τη χειρότερη από τις επιδημίες που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα" υπογράμμισε η Μάργκαρετ Τσαν, επικεφαλής του ΠΟΥ και κάλεσε τις χώρες μέλη του Οργανισμού να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε σύνολο 21 χωρών έχουν καταγραφεί 1.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης και 27 θάνατοι. Στο Μεξικό, οι αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, αν και όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, η επιδημία καταγράφει φθίνουσα τάση. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό έχει ανέβει στους 776 ενώ αυτός των θυμάτων παραμένει στους 26. Στο μεταξύ, το πρώτο τεστ που ανιχνεύει σε μόλις δύο ώρες τον ιό της νέας γρίπης ανακάλυψαν επιστήμονες στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας. Το νέο σκεύασμα ήδη προωθείται στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Μέση Ανατολή.

    ΠΟΥ: Αποστολή Tamiflou σε 72 χώρες

    Την αποστολη 2,4 εκατ. δόσεων του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflou, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά της νέας γρίπης, αρχίζει από σήμερα να αποστέλει ο ΠΟΥ σε 72 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού. Τα αντι-ιικά αυτά σκευάσματα δώρισε πριν από μερικά χρόνια στον ΠΟΥ η ελβετική φαρμακευτική βιομηχανία Roche Holding AG για χρήση τους σε μία πιθανή πανδημία γρίπης.

    Η Roche ανακοίνωσε, εξάλλου, το Σάββατο ότι ο ΠΟΥ της ζήτησε να αναπτύξει τα λεγόμενα αποθέματά της ταχείας αντίδρασης και ότι αυξάνει και την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

    Επίσης, η GlaxoSmithKline, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αυξάνει και αυτή την παραγωγή του αντι-ιικού σκευάσματός της Relenza.

    Τα Tamiflu και Relenza είναι τα μόνα εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία έχει βρεθεί ότι δρουν αποτελεσματικά κατά του νέου στελέχους της γρίπης Α (Η1Ν1).

    Σταδιακά θα ανοίξουν τα σχολεία

    Στο Μεξικό, τα σχολεία αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν σταδιακά.

    Σύμφωνα με τη μεξικανική εφημερίδα El Excelsior, από 7 Μαΐου θα επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές του Λυκείου και οι φοιτητές ενώ τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Θα προηγηθούν εκτεταμένες απολυμάνσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

    Από αύριο θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν στα γραφεία τους οι δημόσιοι αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ενώ θα ανοίξουν και τα εστιατόρια. Μουσεία, βιβλιοθήκες και εκκλησίες, θα ανοίξουν σταδιακά από 7 του μηνός ενώ θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση όσον αφορά στη λειτουργία των σινεμά, των σταδίων και των νυχτερινών κέντρων.

    Σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν ανέφερε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έσωσαν χιλιάδες ζωές σε όλον τον κόσμο, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει τεθεί επικεφαλής του παγκόσμιου αγώνα κατά του νέου ιού. Η μάχη, πρόσθεσε, εξελίσσεται κυρίως στα μεξικανικά νοσοκομεία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του διαθέτει αρκετά αποθέματα αντιικών φαρμάκων.

    Τονωτικές ενέσεις στον τουρισμό

    Σε μία προσπάθεια να αναζωογονηθεί η Οικονομία και ο Τουρισμός, οι αρχές πρόκειται να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ήδη ο Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, δήλωσε ότι θα μειωθεί ο φόρος λιμένος που καταβάλουν τα κρουαζιερόπλοια, πολλά από τα οποία ακύρωσαν τα ταξίδια τους στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας.

    Στο πλευρό των Μεξικανών ο Μπαράκ Ομπάμα Στο πλευρό των Μεξικανών, για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε αυτήν την περίοδο εμφανίσθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τη εθνική εορτή του Μεξικού για τη μάχη της Πούεμπλας

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη την κυβέρνηση του Μεξικού αλλά και όλους τους ηγέτες των χωρών που λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί η νέα γρίπη.

    Κίνδυνος το Φθινόπωρο

    Στις ΗΠΑ, όπου έχουν εντοπιστεί 286 κρούσματα σε 36 πολιτείες οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο συνδυασμού του ιού Α/Η1Ν1 με αυτόν της γρίπης του φθινοπώρου.

    Καθησυχαστικός για την ώρα εμφανίστηκε ο Ρίτσαρντ Μπέσερ, διευθυντής των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ.

    "Παρατηρούμε ενθαρρυντικά σημάδια. Ο ιός δεν είναι μέχρι τώρα πιό σοβαρός από αυτόν της εποχικής γρίπης" τόνισε ενώ για την Αμερικανίδα υπουργό Υγείας, Καθλίν Σιμπέλιους "κίνδυνος μπορεί να προκύψει αν ο ιός επανέλθει το φθινόπωρο σε μια πιο μολυσματική μορφή".

    Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και ειδικοί εργάζονται πάνω στον ιό Η1Ν1 για να καθορίσουν το πως μπορεί να παραχθεί εμβόλιο.

    Επαναπατρίζονται Μεξικανοί που τέθηκαν σε καραντίνα στην Κίνα

    Μεξικανικό αεροσκάφος, έφθασε νωρίς το πρωί στη Σαγκάη, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Μεξικανούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά κυρίως όσους ετέθησαν σε καραντίνα.

    Το αεροσκάφος θα κάνει σταθμούς και σε άλλες κινεζικές πόλεις για να παραλάβει Μεξικανούς πολίτες, καθώς επίσης και τουρίστες, επιχειρηματίες και σπουδαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

    Η Κίνα από την πλευρά της έστειλε τη Δευτέρα, αεροσκάφος για τον επαναπατρισμό των πολιτών της που εγκλωβίστηκαν στο Μεξικό.

    Σχετικά άρθρα: Υποχωρεί η επιδημία στο Μεξικό

    Είδηση: 21849

    [04] Περισσότερα μεταπτυχιακά στα ελληνικά ΑΕΙ ζητούν οι νέοι

    Περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα καθώς τα θεωρούν εξίσου αξιόπιστα και έγκυρα με αυτά του εξωτερικού. Η συντριπτική πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων στην έρευνα που έκανε το ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιά θεωρεί απαραίτητο το μεταπτυχιακό τίτλο για ... να βρει δουλειά. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αλλά και προβληματισμοί για τις δομικές αιτίες της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης θα παρουσιαστούν στο 11ο ετήσιο Forum-Business Week (11-15 Μαΐου 2009) που διοργανώνει ο σύλλογος φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ's Society) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση την Δευτέρα 11 Μαΐου στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, επίτιμος ομιλητής θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ομιλία θα απευθύνει επίσης ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του ομίλου Τσάκος.

    Η επαγγελματική ανασφάλεια που ισχυροποιείται σε ένα καθεστώς οικονομικής κρίσης οδηγεί τους νέους στη συγκέντρωση τίτλων σπουδών. Η σωστή επιλογή σπουδών όμως φαίνεται ότι είναι ίσως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη του τελικού στόχου.

    Από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 500 υποψήφιοι φοιτητές για ΜΒΑ ή Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στα Πανεπιστήμια Πειραιά, Μακεδονίας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία.

    Ειδικότερα:

    -1 στους 2 εκδηλώνει την ίδια προτίμηση για Ελλάδα και εξωτερικό 55% vs 45%

    -1 στους 2 θεωρεί ότι δεν θα επιλεγεί από ένα ελληνικό ΑΕΙ λόγω του μικρού αριθμού προσφερόμενων θέσεων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (53%)

    -4 στους 10 επιλέγουν ΑΕΙ του εξωτερικού γιατί θεωρούν πως απαιτούνται λιγότερα προσόντα

    - 9 στους 10 θεωρούν σημαντικό/αναγκαίο τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) για να βρουν δουλειά (93%)

    - 9 στους 10 θεωρούν σημαντικό τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία (96%)

    -8 στους 10 θεωρούν ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) είτε αποκτήθηκε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αναγνωρίζεται το ίδιο από την αγορά εργασίας (εγκυρότητα και αξιοπιστία ελληνικών τίτλων) 85% vs 82%

    -8 στους 10 κρίνουν ως εξίσου υψηλό το επίπεδο ποιότητας των ελληνικών Μεταπτυχιακών σπουδών, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με αυτό των πανεπιστημίων του εξωτερικού.

    -2 στους 10 επιλέγουν ελληνικά ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα επειδή κρίνουν ότι απαιτούνται λιγότερα προσόντα για να γίνουν δεκτοί

    -Η οικονομική κατάσταση για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι β¬70,000 δεν επηρεάζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψηφίου για Ελλάδα ή εξωτερικό (54% vs 46%)

    -Όσοι είναι αρκετά ευκατάστατοι οικονομικά (εισοδήματα πάνω από β¬90.000) δείχνουν μία ελαφρά προτίμηση για σπουδές στο εξωτερικό (56%)

    -Ο βαθμός πτυχίου δεν καθορίζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψήφιου για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (54% vs 46%)

    Οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα

    Κάθε χρόνο πάνω από 800 πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων (οικονομολόγοι, μηχανικοί, γιατροί, γεωπόνοι, ακόμη και φιλόλογοι) σπουδάζουν στα 5 ΜΒΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα ενώ ο αριθμός των αιτήσεων είναι τουλάχιστον 8πλάσιος και συνεχώς αυξάνεται. Γιατί; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς :

    -Οι κάτοχοι ΜΒΑ βρίσκουν δουλειά κατά μέσο όρο σε 3 έως 6 μήνες! Οι γνώσεις διοίκησης θεωρούνται πλέον απαραίτητες σε όλο και περισσότερους επαγγελματικούς τομείς -Η διάρκεια σπουδών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή στα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η αναλογία καθηγητών / φοιτητών πολύ καλύτερη, το επίπεδο σπουδών υψηλό ενώ το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο:

    Είδηση: 21883

    [05] Προτροπές ΗΠΑ σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους

    Ειδήσεις

    Με την προτροπή στους Παλαιστίνιους σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και προς το Ισραήλ, "να εργαστεί για τη λύση των δύο κρατών, να σταματήσει την οικοδόμηση νέων οικισμών να διαλύσει τους υπάρχοντες ώστε να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να κινούνται ελεύθερα", ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απευθύνθηκε προς το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, μιλώντας στη διάσκεψη της Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων.

    Αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Ισραηλινού ομολόγου του Σιμόν Πέρες. Υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Ομπάμα έχει παρουσιάσει τη θέση των ΗΠΑ, που είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, θέση που δεν αποδέχεται η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην εξεύρεση λύσης.

    Είδηση: 21885

    [06] Την Τετάρτη οι διορισμοί με το νόμο 2643/98

    Ειδήσεις

    Oι πίνακες βαθμολόγησης για διορισμούς στο Δημόσιο Τομέα, προστατευόμενων του Ν.2643, αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Νόμος 2643/98 (αφορά στη "Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών"), καλύπτει ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και τέκνα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

    Είδηση: 21884

    [07] World Press Photo 2009 στο Ελευθέριος Βανιζέλος

    Ειδήσεις

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε, μέσα από το φακό διεθνώς καταξιωμένων φωτορεπόρτερ που βραβεύτηκαν στον 52ο παγκόσμιο διαγωνισμό World Press Photo 2008, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από τις 7 έως και τις 29 Μαΐου 2009.

    Η διεθνούς κύρους έκθεση, που περιοδεύει σε περισσότερες από 100 πόλεις του κόσμου, παρουσιάζει φέτος 196 έργα που ξεχώρισαν ανάμεσα σε περίπου 96.000 συμμετοχές 5.508 φωτογράφων από 124 χώρες και τιμήθηκαν ως οι καλύτερες φωτογραφικές στιγμές του 2008 με τα ετήσια βραβεία "World Press Photo", του σημαντικότερου θεσμού για τον κόσμο της δημοσιογραφικής φωτογραφίας και ενημέρωσης.

    Ανάμεσά τους, το βραβευμένο έργο του Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Κολεσίδη, που απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία "Άνθρωποι στα Γεγονότα" ("People in the News").) Ο Γιάννης Κολεσίδης εργάζεται ως φωτορεπόρτερ από το 1994. Σήμερα είναι μόνιμος συνεργάτης του πρακτορείου Reuters. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά του διεθνούς Τύπου, όπως: New York Times, Herald Tribune, Time, Stern, Paris Match, καθώς και στο σύνολο του ελληνικού Τύπου.

    Είδηση: 21880

    [08] Οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους ζουν περισσότερο

    Mια νέα επιστημονική έρευνα από το Ινστιτούτο Καρκίνου Τζον Γουέην στην Καλιφόρνια, διαπιστώνει με έκπληξη, ότι τελικά οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους, ζουν περισσότερο χρόνο από αυτές που προχωρούν σε υστερεκτομή και αφαιρούν τις ωοθήκες και τη μήτρα τους, με σκοπό να προστατευθούν από τον καρκίνο. Οι επιστήμονες σημειώνουν επιπλέον ότι, ενώ οι γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους εμφάνισαν λιγότερους καρκίνους του μαστού και σχεδόν εξαφάνισαν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε μια χρονική περίοδο 24 ετών μετά την εγχείρηση αυτή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους.

    Τα νέα αυτά ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο γυναικολογικό περιοδικό Obstetrics and Gynecology, δημιουργούν ερωτήματα για μια διαδεδομένη πρακτική και "έρχονται σε αντίθεση με 35 χρόνια διδασκαλίας στη γυναικολογία" σχετικά με την υστερεκτομή, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλιαμ Πάρκερ.

    Στη δεκαετία του ΄70, θεωρήθηκε σωστή επιλογή η αφαίρεση των ωοθηκών για προστασία από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος, αν και σπάνιος, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος και συχνά θανατηφόρος. Από τις περίπου 30.000 γυναίκες που μελέτησε η έρευνα (οι 16.500 είχαν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες τους, ενώ οι υπόλοιπες είχαν κάνει υστερεκτομή, αλλά τις είχαν κρατήσει), διαπιστώθηκε ότι, μετά από 24 χρόνια, οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας (αφαίρεση ωοθηκών) εμφάνισαν 25% χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες κράτησαν τις ωοθήκες τους, καθώς επίσης 96% μικρότερο ρίσκο για καρκίνο των ωοθηκών.

    Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους, ήσαν 12% πιο πιθανό να πεθάνουν στη διάρκεια της 24ετούς περιόδου μετά την επέμβαση της αφαίρεσης. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχε στο μεταξύ αυξηθεί γι' αυτές κατά 17% ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες που κράτησαν τις ωοθήκες τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο ήταν ακόμα πιο μεγάλος για τις γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τόσο τη μήτρα όσο και τις δύο ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50 ετών και δεν έπαιρναν οιστρογόνα, σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή πριν τα 50 τους, αλλά κράτησαν τις ωοθήκες τους.

    Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ισαάκ Σιφ, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δεν συμμετείχε στην μελέτη, σχολίασε ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούν τις ωοθήκες τους.

    "Μια γυναίκα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού πρέπει να έχει την επιλογή αφαίρεσης των ωοθηκών της. Η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και μετά να αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτήν". Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι γιατροί συνήθως, αυθαίρετα, συνιστούσαν στις γυναίκες να αφαιρούν τις ωοθήκες τους μετά τα 45 χρόνια τους για προληπτικούς λόγους.

    Είδηση: 21879

    [09] Ένα κοριτσάκι δύο ετών το νεότερο μέλος της Mensa

    Ένα κοριτσάκι από το Χάμπσαϊρ της Βρετανίας, ηλικίας μόλις 2 ετών, με τον εντυπωσιακό δείκτη ευφυΐας (Ι.Q.) 156, γίνεται το νεαρότερο μέλος της βρετανικής Mensa, της διεθνούς οργάνωσης που έχει ως κριτήριο εισαγωγής την επίτευξη στα τεστ ευφυΐας αποτελεσμάτων ανώτερων από το 98% του πληθυσμού.

    Η μικρή Ελίζ Ταν Ρόμπερτς που ζει στο βόρειο Λονδίνο, διαθέτει μια εξαιρετική ευφυΐα. Μπορεί να απαριθμήσει 35 πρωτεύουσες, να συλλαβίσει το όνομά της και γνωρίζει το αλφάβητο, γράφει ο βρετανικός Τύπος. Μπορεί επίσης να διαβάσει τις λέξεις "μαμά" και "μπαμπάς" και να ξεχωρίσει τα τρία είδη τριγώνων.

    "Είναι ένα παιδί πραγματικά ξεχωριστό", σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Mensa, Τζον Στίβενέιτζ.

    Η παιδοψυχολόγος Τζόαν Φρίμαν χρησιμοποίησε ένα ειδικό τεστ για να μετρήσει την ευφυΐα της μικρής Ελίζ και ανακάλυψε ότι συγκαταλέγεται μεταξύ του 0,2% των εξυπνότερων παιδιών αυτής της ηλικίας, στη Βρετανία.

    Η μητέρα της Ελίζ, η Λουίζ, περιέγραψε στην εφημερίδα Daily Mirror πώς παρατήρησε την μοναδικότητα της κόρης, από τη στιγμή που γεννήθηκε. Η μικρή είπε την πρώτη της λέξη σε ηλικία πέντε μηνών και περπάτησε σε ηλικία οκτώμισι μηνών. "Λέει πράγματα που ένας Θεός ξέρει από πού προέρχονται. Πολύ απλά, τρελαίνεται να μαθαίνει... Δεν σταματά", λέει η μητέρα της μικρής.

    Είδηση: 21690

    [10] Εντοπίστηκε το σημείο του εγκεφάλου από όπου έρχεται η ενόραση

    Από τότε που ο Αρχιμήδης αναφώνησε το διάσημο "εύρηκα", σύμβολο έκτοτε για κάθε δημιουργική ενόραση, οι επιστήμονες πασχίζουν να καταλάβουν πώς έρχονται στο μυαλό μας οι ξαφνικές ιδέες, οι λύσεις προβλημάτων κλπ. Τώρα, μια νέα έρευνα νευροεπιστημόνων έρχεται να ρίξει νέο φως στο αίνιγμα.

    Όπως όλοι ξέρουν, δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς Αρχιμήδης για να βιώσει τέτοιες στιγμές. Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο πρόβλημα ή ζήτημα στη ζωή του, να αναζητά απεγνωσμένα την λύση, να νομίζει ότι "κόλλησε" και ξαφνικά, μετά από μια βόλτα, να του έρχεται η "έκλαμψη". Πώς και γιατί συνέβη αυτό; Ήταν πράγματι κάτι ξαφνικό που εμφανίστηκε από το πουθενά;

    Μια νέα έρευνα, των νευροεπιστημόνων Τζόιντιπ Μπατατσάρια του Κολλεγίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου και Μπάβιν Σεθ του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Cognitive Neuroscience, σύμφωνα με τον "Εκόνομιστ", διαπίστωσε ότι αν και οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, βρίσκονται ήδη σε μια ορισμένη κατάσταση πριν η ενόραση εμφανιστεί. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση του εγκεφάλου μπορεί να ανιχνευτεί ηλεκτρικά αρκετά δευτερόλεπτα πριν ο άνθρωπος αναφωνήσει το "εύρηκα"!

    Το ζήτημα της προέλευσης των ενοράσεων έχει γίνει κεντρικό θέμα στη νευροεπιστήμη, μολονότι δεν είναι εύκολο να μελετηθεί σε συνθήκες εργαστηρίου, οι οποίες δεν ευνοούν τον αναγκαίο αυθορμητισμό. Οι δύο νευροεπιστήμονες ζήτησαν από την ομάδα των εθελοντών να λύσουν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα και παζλ, ενώ την ίδια ώρα οι εγκέφαλοί τους ήσαν συνδεμένοι σε ηλεκτροεγκεφαλογράφο.

    Όσοι είχαν ενόραση, εμφάνιζαν διαφορετικού τύπου εγκεφαλική δραστηριότητα από όσους δεν είχαν. Η διαφορά αφορούσε κυρίως το δεξί μετωπιαίο φλοιό, όπου καταγράφηκε αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα υψηλής συχνότητας (αυτά που έχουν 47-48 κύκλους το δευτερόλεπτο). Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτή η διακριτή εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν ορατή μέχρι και οκτώ δευτερόλεπτα πριν ο εθελοντής συνειδητοποιήσει ότι έχει βρει τη λύση και περιχαρής την ανακοινώσει.

    Άλλα πειράματα στο παρελθόν, όπως αυτά που είχε κάνει στη δεκαετία του΄80 ο Μπένζαμιν Λίμπετ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, είχαν δείξει ότι ακόμα και απλές αποφάσεις, όπως η κίνηση ενός δάχτυλου, γίνονται περίπου τρία δέκατα του δευτερολέπτου πριν ο άνθρωπος το συνειδητοποιήσει. Άλλες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα νευρωνικά αποτυπώματα πολλών αποφάσεων μπορούν να εντοπιστούν στον εγκέφαλο μέχρι και δέκα δευτερόλεπτα πριν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι πήρε την απόφαση και έκανε ή είπε κάτι.

    Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για ποιο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως οι στιγμές ενόρασης. Η ανακάλυψη θέτει σημαντικά ερωτήματα για το πώς δουλεύει τελικά ο εγκέφαλος, καθώς φαίνεται πως δεν είναι η συνειδητή σκέψη αυτή που λύνει τα προβλήματα, αλλά η όλη διεργασία γίνεται ασυνείδητα και στη συνέχεια η απάντηση "παραδίδεται" στη συνείδηση στο πιάτο!

    Είδηση: 21881

    [11] Μπερλουσκόνι: Η αλήθεια θα λάμψει

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα" απάντησε στη σύζυγο του, Βερόνικα Λάριο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επισήμως διαζύγιο και, σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", υποστήριξε ότι "δεν μπορεί να μείνει δίπλα σε έναν άνδρα που συναναστρέφεται ανήλικες κοπέλες". "Είμαι οργισμένος. Η Βερόνικα έπεσε σε παγίδα που έστησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ξέρω καλά ποιος τη συμβουλεύει. Η αλήθεια θα λάμψει", τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα".

    Ο "Καβαλιέρε" προσθέτει ότι η γυναίκα του θα πρέπει να του ζητήσει "συγγνώμη δημοσίως", γιατί είναι η τρίτη φορά που του "σκαρώνει ένα κακόγουστο αστείο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας".

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογραμμίζει ότι δεν διατηρεί κανενός είδους δεσμό με τη δεκαοκτάχρονη Νοέμι, την κοπέλα που ζει στην Καζόρια, λίγο έξω από τη Νάπολη.

    "Πήγα στη γιορτή της, απλώς και μόνο επειδή βρέθηκα εκεί και μου το ζήτησε ο πατέρας της. Οι φωτογραφίες της βραδιάς, θα δημοσιευθούν σύντομα από κοσμικό περιοδικό", εξηγεί ο Μπερλουσκόνι.

    Είδηση: 21827

    [12] Ευρωεκλογές: Στην τελική ευθεία

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Η διεξαγωγή των Eυρωεκλογών της 7ης Ιουνίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημείωσε ο υπουργός, στόχος είναι να έχουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια προεκλογική περίοδο και διενέργεια των εκλογών όπως ταιριάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί όλες οι εγκύκλιοι στις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έως τη διεξαγωγή τους ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι "όταν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικές είναι αυτές οι Ευρωεκλογές για μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση και πόση περίσκεψη πρέπει να υπάρξει όλη αυτή τη χρονική περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης, έχουμε ξεκινήσει τόσο νωρίς, ώστε όλα να γίνουν με τον τρόπο που πρέπει".

    Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις, και από δω και πέρα η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην έγκαιρη σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής και στη συζήτηση που θα γίνει σε αυτήν, ώστε η συμμετοχή των κομμάτων να διευκολυνθεί και κυρίως να ενημερωθούμε όλοι για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 21866

    [13] Τέλη του 2009 τα πρώτα ΚΤΕΟ για δίκυκλα

    Στα τέλη του 2009 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα τα πρώτα ιδιωτικά ΚΤΕΟ για δίκυκλα, όποτε και θα αρχίσει η διενέργεια τεχνικού ελέγχου και στα δίκυκλα άνω των 50 κ.ε. Oι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Δίκυκλων Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Ι.Κ.Τ.Ε.Ο - ΜΟΤΟ) σε όλη την Επικράτεια καθορίζονται σε απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Στην απόφαση αναλύονται οι προδιαγραφές κατασκευής της μονάδας, στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό και η εκπαίδευση του, καθώς και οι προδιαγραφές εξοπλισμού των ΙΚΤΕΟ-ΜΟΤΟ. Συγκεκριμένα πρέπει να εγκατασταθεί αυτόματη γραμμή ελέγχου δικύκλων που περιλαμβάνει φρενόμετρο, αναλυτή καυσαερίων, φωτόμετρο, συσκευή μέτρησης της ταχύτητας του δικύκλου.

    Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα εμφανίζονται μέσω του μηχανογραφικού συστήματος στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου του δικύκλου.

    Είδηση: 21882

    [14] Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Καβάλα

    Ειδήσεις

    Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και υψηλής ποιότητας μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το "μενού" του φετινού, 10ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Γ. Α. Παπαϊωάννου», που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (ΔΩΚ), το διάστημα 1-13 Ιουλίου.Την έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτεί το ρεσιτάλ του πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου, την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα παίξει αποκλειστικά έργα Σοπέν, ως μια "πρόγευση" των εορτασμών του 2010 για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Σοπέν.

    Στις 5 Ιουλίου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί συναυλία του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με τον δημοφιλή ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό, στο μελόδραμα Ενόχ Άρντεν του Ρίχαρντ Στράους, σ' ένα ποίημα του Άγγλου ποιητή, λόρδου Άλφρεντ Τένισον. Έκτακτη εμφάνιση πριν από το μελόδραμα του Στράους θα κάνει η μεσόφωνος Μαίρη - Έλεν Νέζη.

    Στις 8 Ιουλίου, έρχεται στην Καβάλα ο πιανίστας Σάσα Καβαλιόφ, καθηγητής του Ωδείου της Οδησσού. Ο Καβαλιόφ "γεφυρώνει" πρωτότυπα την κλασική μουσική με την τζαζ, παρουσιάζοντας μια παράσταση που φέρει τον τίτλο «SaShow». Μαζί του εμφανίζονται οι μουσικοί: Μ. Προδρομίδη, Π. Καραθανάσης και Κ. Μπάκας.

    Στις 11 Ιουλίου, η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική του Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου. Επιθυμία των διοργανωτών ήταν να ακουστεί μουσική του διαπρεπούς Καβαλιώτη συνθέτη και δασκάλου των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν. Διακεκριμένοι νέοι Έλληνες μουσικοί συμμετέχουν με πολλά τραγούδια για φωνή και πιάνο.

    Είδηση: 21878

    [15] Παρέμβαση Παπούλια για διαφάνεια

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Παρέμβαση στα περί διαφάνειας και διαφθοράς έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με δήλωσή του από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, για αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει». Κατά τ' άλλα η Πρόεδρος της Φινλανδίας, παρείχε πλήρη υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως από το Κυπριακό.

    Τη δήλωση-παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση «πώς τα καταφέρνει η Φινλανδία και παρουσιάζει μηδενική διαφθορά». Ο πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε αυτά, που πριν από εκείνον, είχε αναφέρει η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, η οποία είχε σημειώσει πως «δεν είμαστε άγιοι, αλλά είμαστε και εμείς άνθρωποι και γι αυτό έχουμε και εμείς κατά καιρούς δυσκολίες, που μας αναγκάζουν να φτάσουμε στα δικαστήρια».

    Η πρόεδρος της Φινλανδίας είχε επίσης τονίσει ότι «έχει σημασία να υπάρχει διαφάνεια, όχι μόνο στο πλαίσιο των ανώτατων πολιτικών στελεχών, αλλά διαφάνεια, που θα ισχύει για όλους. Να υπάρχει, δηλαδή, εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα, που αφορούν φορολογία ή απόκτηση αδειών και εγκρίσεων».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Φινλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις, που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

    Ο κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ, ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

    Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών. «Και εκεί υπάρχουν συγκρούσεις και εκεί υπάρχουν προβλήματα και νομίζω ότι παρόλες τις δυσκολίες, που έχουμε, η πολιτική ζωή στην Ελλάδα πορεύεται ένα δρόμο όχι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτόν που πορεύονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, μπορώ να πω, δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση».

    Για το Κυπριακό και την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας

    Ο Κάρολος Παπούλιας και η Τάρια Χάλονεν, παλαιοί γνώριμοι και φίλοι από την προηγούμενη θητεία τους, ως υπουργοί των Εξωτερικών των δύο χωρών, συζήτησαν για όλα τα διμερή, διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα και φυσικά για την οικονομική κρίση. Οι δε απόψεις, που εξέφρασαν, ήταν «συμπίπτουσες», σύμφωνα με την έκφραση του Έλληνα προέδρου.

    Οι δυο τους έκαναν ιδιαίτερη συζήτηση και για τα θέματα, τόσο της Βαλτικής, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. «Και οι δύο χώρες έχουν πολύ ενδιαφέροντες γείτονες», είπε η κ. Χάλονεν και εξέφρασε την υποστήριξή της για την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό.

    Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως η Λευκωσία, είναι επιτρεπτό να βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή από μία άλλη χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρόεδρος της Φινλανδίας απάντησε λέγοντας «βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και «πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα αυτό».

    Η κ. Χάλονεν πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι υπέρ της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «για να δούμε πως θα λυθεί το Κυπριακό», υπενθύμισε δε, πως όταν η Κύπρος ήταν υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, ετίθετο το ερώτημα αν θα μπορεί να γίνει η ένταξη με το Κυπριακό πρόβλημα άλυτο. «Εγώ έλεγα πάντα, δουλέψτε, δουλέψτε, είναι δικό σας το θέμα. Εσείς, δουλεύοντας, μπορείτε να τα καταφέρετε. Δούλεψαν λοιπόν και ήταν καλή υποψήφια χώρα και τώρα είναι ένα καλό μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Χάλονεν.

    Επίσης, η πρόεδρος της Φινλανδίας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και πρόσθεσε: «Όταν μας λένε ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υπέρ της ένταξης, λέω πάντα στην Τουρκία δουλέψτε, είναι δικό σας θέμα, μπορείτε να εκπληρώσετε τα κριτήρια και να ενταχθείτε στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι ένα μέρος των θεμάτων αφορούν την Κύπρο, αλλά επίσης υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, που πρέπει να κάνει η χώρα στο εσωτερικό της».

    Είδηση: 21877

    [16] Συμβόλαιο θανάτου η δολοφονία

    Κοινωνία

    Συμβόλαιο θανάτου σύμφωνα με την αστυνομία ήταν η δολοφονία του 56χρονου πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας που σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008 στην Πεντέλη. Ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας είναι δύο σκληροί κακοποιοί που βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών και Τρικάλων κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα, ενώ ο φυσικός αυτουργός είναι ένας αλβανός ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους μετά από ανάλυση των κλήσεων που είχε δεχθεί το θύμα στο κινητό του τόσο από τους ηθικούς αυτουργούς όσο και από τον δράστη.

    Όπως διαπιστώθηκε αρκετές από τις κλήσεις προέρχονταν από κινητό που εντοπίστηκε στο κελί των δυο κατηγορουμένων όταν το επίμαχο εκείνο διάστημα κρατούνταν στις φυλακές Κέρκυρας.

    Είδηση: 21872

    [17] Σύγκρουση ασθενοφόρου με ΙΧ

    Κοινωνία

    Ασθενοφόρο που μετέφερε 15χρονο μαθητή συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο στον Κολωνό, με αποτέλεσμα να ανατραπεί στα πλάγια και να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο. Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, στη συμβολή των οδών Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως, στον Κολωνό.

    Στη διασταύρωση Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως, το ασθενοφόρο παραβίασε "στοπ" με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ΙΧ αυτοκίνητο και στη συνέχεια να ανατραπεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου, ο 15χρονος μαθητής, ο γυμνασιάρχης και μια καθηγήτρια που συνόδευαν τον μαθητή.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες δεν είναι σοβαρά, ενώ ο 15χρονος μαθητής κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες είχε πέσει από ύψος 2 μέτρων από κτίριο του 9ου γυμνασίου στο Ίλιον.

    Είδηση: 21871

    [18] Αποθέματα νερού για δυο χρόνια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Ο βροχερός χειμώνας που περάσαμε γέμισε νερό τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ. Τα αποθέματα μέσα στους τελευταίους 5 μήνες διπλασιάστηκαν. Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνουμε λελογισμένη χρήση του νερού, ενώ συνιστούν και συνεχή εγρήγορση στη διαχείριση του.

    Σε σχέση με τη λειψυδρία που επικρατούσε τα τελευταία 2 χρόνια, ο φετινός χειμώνας αλλά και οι πρώτοι μήνες της Άνοιξης είχαν πολλές βροχές με αποτέλεσμα να γεμίσουν νερό οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ.

    Η εικόνα άλλαξε μέσα σε μόλις 5 μήνες. Το Δεκέμβριο του 2008 οι συνολικές ποσότητες νερού είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 8ετίας και ανέρχονταν σε 419 εκατομ. κυβικά μέτρα. Ποσότητα που επαρκούσε για την υδροδότηση της Αττικής μόλις για ένα χρόνο.

    Στα τέλη Απριλίου σύμφωνα με τα δελτία της ΕΥΔΑΠ τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες αυξήθηκαν στα 870 εκατομ κυβικά μέτρα, ποσότητα που επαρκεί για την υδροδότηση της Αθήνας για τα επόμενα δυο χρόνια.

    Παρόλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν εγρήγορση και όχι εφησυχασμό. Το ζήτημα τονίζουν, είναι να μειωθούν οι απώλειες κατά τη μεταφορά του νερού από τους ταμιευτήρες αλλά και εντός τους εσωτερικού δικτύου.

    Είδηση: 21868

    [19] Πτώση ρεκόρ στην αγορά αυτοκινήτου

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Πτώση ρεκόρ 48,72% σημείωσε τον Απρίλιο η ελληνική αγορά αυτοκινήτου, καθώς πουλήθηκαν 14.376 καινούρια ΙΧ, έναντι 28.036 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Ωστόσο ορισμένες εισαγωγικές εταιρείες πολυτελών οχημάτων είδαν πραγματικά τις πωλήσεις τους να απογειώνονται σημειώνοντας αύξηση υψηλότερη από 300% καθώς ευνοήθηκαν από την προσωρινή μείωση του τέλους ταξινόμησης αλλά και από τις επιπλέον προσφορές των εισαγωγικών εταιρειών.

    Οι εισαγωγικές εταιρείες με οχήματα μικρότερου κυβισμού κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους ενώ κάποιες άλλες που δεν τόλμησαν να προσφέρουν επιπλέον προσφορές είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

    Ωστόσο οι αντιπρόσωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς και όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα των μέτρων της κυβέρνησης θα εμφανιστούν στους επόμενους μήνες.

    Είδηση: 21865

    [20] Υπό κατάληψη τα πανεπιστήμια στη Γαλλία

    Ειδήσεις

    Υπό κατάληψη κρατούν το ένα στα τέσσερα πανεπιστήμια στη Γαλλία οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά να είναι ορατός. Σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα είκοσι από τα 83 πανεπιστήμια της χώρας τελούν υπό κατάληψη ως μία ακόμη ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παιδεία, αλλά και σε θεσμικά θέματα.

    Οι διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν τόσο οι φοιτητές όσο και οι λέκτορες, έχουν στόχο τις μεταρρυθμίσεις της ανώτατης εκπαίδευσης με βάση τις οποίες τα πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία. Οι λέκτορες αντιδρούν στους νέους κανόνες που επιβάλλουν τακτικά τεστ αξιολόγησης και δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στους πρυτάνεις στα θέματα της προαγωγής και της πληρωμής του προσωπικού. Οι φοιτητές αντιδρούν στον ανταγωνισμό και την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων, παρόλο που δεν τίθεται θέμα ούτε διδάκτρων ούτε εξετάσεων για την εισαγωγή σε αυτά.

    Φοιτητές και πανεπιστημιακοί εκφράζουν το φόβο ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, με τους αποφοίτους των κατωτέρων πανεπιστημίων να έχουν ένα χαρτί που δεν θα αξίζει τίποτα.

    Η υπουργός ανώτατης εκπαίδευσης Βαλερί Πεκρές από την πλευρά του τονίζει ότι, αν χρειαστεί, οι εξετάσεις θα γίνουν στη διάρκεια των θερινών διακοπών, ώστε να υπάρξει χρόνος για επιπλέον μαθήματα.

    Σύμφωνα με τον Εκόνομιστ, πολλοί φοιτητές έχουν κουραστεί από αυτή την κατάσταση. Ο Μαρκ Γκοντάρ, πρύτανης του πανεπιστημίου Ρεν ΙΙ, υποστηρίζει ότι οι καταληψίες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που καθοδηγείται από ακροαριστερά στοιχεία, ενώ άλλοι ονειρεύονται να αναβιώσουν το πνεύμα του Μάη του '68.

    Πέρα από την αναταραχή, η φοιτητική αναταραχή σε ορισμένα πανεπιστήμια έχει αρχίσει να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις, αφού στα πιο ριζοσπαστικά πανεπιστήμια, όπως είναι της Ρεν ΙΙ, Τουλούζη ΙΙ και της Λίλλη ΙΙΙ, οι εγγραφές αρχίζουν να μειώνονται.

    Σύμφωνα με στοιχεία της κεντροδεξιάς Εθνικής Διαπανεπιστημιακής Ένωσης, από το 2004 ως το 2007 οι εγγραφές στα 11 πανεπιστήμια με τις περισσότερες απεργίες μειώθηκαν με ρυθμό τρεις ως πέντε φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο.

    Είδηση: 21861

    [21] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Σιδηρόκαστρο

    Κοινωνία

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο δράστης που φορούσε κουκούλα, απείλησε τους υπαλλήλους με μονόκαννο κυνηγετικό όπλο και αφαίρεσε από το ταμείο 12.545 ευρώ. Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο σε ερημική περιοχή. Ο δράστης αναζητείται από την αστυνομία.

    Είδηση: 21860

    [22] Σχέδιο πραξικοπήματος καταγγέλλει η κυβέρνηση της Γεωργίας

    Ειδήσεις

    Απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδίαζαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καταγγέλλει η κυβέρνηση της Γεωργίας, "φωτογραφίζοντας" ως υποκινήτρια τη Ρωσία, ενώ, την ίδια ώρα, τερματίσθηκε η εξέγερση σε στρατιωτική βάση της Γεωργίας και ο διοικητής της συνελήφθη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, στη βάση βρίσκεται ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η αντιπολίτευση της χώρας πάντως κατηγορεί τον Σαακασβίλι για προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενώ η Ρωσία αναφερόμενη στις κατηγορίες της Γεωργίας κάνει λόγο για νοσηρή φαντασία.

    Όπως ανακοίνωσαν οι γεωργιανές αρχές, οι οργανωτές της απόπειρας πραξικοπήματος ήθελαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο, ενώ κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι επιχείρησε να ανατρέψει το καθεστώς του προέδρου.

    Αναφορικά με τη «στάση», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας είχε στόχο να διαταραχθεί η διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ που αρχίζουν αύριο, και για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της η Ρωσία.

    Είδηση: 21859

    [23] Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία

    Ειδήσεις

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς αναμένεται η εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 36 σεντς στα 54,11 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 37 σεντς στα 54,21 δολάρια το βαρέλι. "Η αγορά αντιδρά προσεκτικά, καθώς αναμένεται η εβδομαδιαία ανακοίνωση για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα", εκτιμά ο Μάρκ Πίρβαν, αναλυτής της τράπεζας ANZ στη Μελβούρνη. Χθες Δευτέρα η τιμή του αργού έκλεισε στη Νέα Υόρκη με άνοδο κατά 1,27 δολάρια στα 54,47 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη από τις ανοδικές τάσεις στη Γουόλ Στρητ.

    Είδηση: 21857

    [24] Στο στόχαστρο του Μπαράκ Ομπάμα οι υπεράκτιες εταιρείες

    Ειδήσεις

    Στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης μπαίνουν οι υπεράκτιες εταιρείες αλλά και οι πολύ πλούσιοι Αμερικανοί φορολογούμενοι που αποφεύγουν τη φορολόγηση, αξιοποιώντας τα παραθυράκια που τους δίνει ο νόμος. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τις γενικές γραμμές μίας νέας οικονομικής πρότασης, η οποία με χρονικό ορίζοντα το 2011 θα βάζει τέλος στην εταιρική φοροδιαφυγή. "Έχουμε σήμερα φορολογική νομοθεσία γεμάτη από παραθυράκια, με τα οποία επιτρέπεται, νομιμότατα, στις εταιρείες να μην φορολογούνται κατά τρόπο δίκαιο" τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κηρύξει τον πόλεμο σε όσους ενδίδουν ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.

    Στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    Η φιλοσοφία, του "φοροκυνηγητού" που ξεκινά, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μέσα από τα εταιρικά κεφάλαια που θα "φανερωθούν" να δημιουργηθούν στο μέλλον πολλές νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, επικαλέστηκε τη φορολογική χρήση του 2004, για την οποία τα στοιχεία είναι οριστικά, αναφέροντας το πολύ εντυπωσιακό στοιχείο ότι από έναν εταιρικό πλούτο 700 δισ. δολαρίων από τις πολυεθνικές δράσεις, τα αντίστοιχα έσοδα του αμερικανικού δημοσίου ήταν μόνον 16 δισ. δολάρια.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 21855

    [25] Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κατευθυντήριες οδηγίες δόθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη νέα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των προέδρων των νοσοκομείων όλης της χώρας, υπό την προεδρία του επικεφαλής του Eθνικού Kέντρου Eπιχειρήσεων Yγείας, Παναγιώτη Ευσταθίου. Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αριστείδη Καλογερόπουλο, αποφασίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα θα δίνονται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, στη νοσοκομειακή τους τιμή, μετά από ειδική συνταγή γιατρού, που θα αναφέρει το όνομα του λήπτη.

    Μόνο από τα νοσοκομεία η διάθεση αντι-ϊικών φαρμάκων

    Εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο αύξησης 10% στα στρατηγικά αποθέματα των αντι-ϊικών φαρμάκων για την επόμενη περίοδο.

    Αποφασίστηκε, ακόμα, η ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Επαφής (Call Center), καθώς και η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα προωθηθούν στα αεροϋγειονομεία και τις πύλες εισόδου της χώρας.

    Τέλος, δόθηκε το "πράσινο φως" για να εφοδιαστούν άμεσα με θερμικούς σαρωτές όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

    Είδηση: 21852

    [26] Θύματα της κρίσης οι χώρες της Βαλκανικής

    Ειδήσεις

    Ιδιαίτερα αισθητός στις όχι και τόσο σταθερές οικονομίες της Βαλκανικής είναι ο αντίκτυπος της διεθνούς κρίσης, η οποία υπό το βάρος των πιέσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, τις οδηγεί στη συρρίκνωση, και μηδενική ανάπτυξη, δημιουργώντας και κοινωνικά προβλήματα.

    Ρουμανία

    Μεγάλη "βουτιά" που υπολογίζεται στο 4% αναμένεται να κάνει η Ρουμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος, ενώ μηδενική ανάπτυξη αναμένεται για το 2010, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ουσιαστική κάμψη της αγοραστικής δύναμης των Ρουμάνων καταναλωτών, η οποία αποδίδεται στη μείωση των εισοδημάτων, αλλά και στη σφιχτή δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών.

    Παράλληλα, οι αρνητικές τάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, με αύξηση της ανεργίας από το 5% το 2008, σε ποσοστό 8% τη διετία 2009-2010.

    Βουλγαρία

    Σοβαρή είναι και η επιβράδυνση που αναμένεται για τη βουλγαρική οικονομία το 2009, με τάσεις στασιμότητας για το 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι αρνητικές τάσεις στην οικονομία της αποδίδονται στη σοβαρή μείωση των εισροών των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με συνέπεια την άμεση μείωση του ποσοστού των ξένων επενδύσεων και της διαθέσιμης ρευστότητας.

    Ακόμη, η σφιχτή δανειοδοτική πολιτική των βουλγαρικών τραπεζών ενισχύει την έλλειψη ρευστότητας, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης που έχει φθάσει στα επίπεδα του 1997.

    Σερβία

    Την οικονομία της χώρας του με δάνειο ύψους 3 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφάσισε να ενισχύσει η Σερβική κυβέρνηση

    Η χορήγηση του δανείου αναμένεται να γίνει στις 11 Μαΐου 2009 και εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ροής και άλλων δανειοδοτικών πακέτων προς τη σερβική οικονομία.

    Την ίδια ώρα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, υιοθέτησε η σερβική κυβέρνηση κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2009.

    Σλοβενία

    Σε τροχιά υποπληθωρισμού εισέρχεται η Σλοβενία, καθώς η κατάρρευση της τιμής των προϊόντων δημιουργεί κινδύνους.

    Ο υποπληθωρισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση αρνητικού ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού κάτω από το μηδέν, έχοντας ως συνέπεια την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρήματος και αντίστοιχα τη μείωση της τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Για το λόγο αυτό ενδέχεται να ενεργοποιηθεί η κεντρική τράπεζα, προκειμένου μέσω του μηχανισμού καθορισμού των επιτοκίων δανεισμού να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς.

    Ελβετία

    Ζημιές ύψους 1,98 δισ ελβετικών φράγκων στο πρώτο τρίμηνο φέτος, λόγω νέων απομειώσεων αξιών στις οποίες προχώρησε, ανακοίνωσε η Ελβετική τράπεζα UBS AG

    Όπως σημειώνεται, οι δραστηριότητες της UBS, που είναι η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, στον τομέα διαχείρισης περιουσίας μεγάλων ιδιωτών πελατών θα σηκώσουν το κύριο βάρος της σχεδιαζόμενης κατάργησης 10.000 θέσεων εργασίας που απαιτούνται για να βοηθηθεί το μεγαλύτερο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να εξοικονομήσει έως και 4 δισ. ελβετικά φράγκα ετησίως μέχρι τα τέλη του 2010.

    Είδηση: 21853

    [27] Ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές

    Κοινωνία

    Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την εξέταση των πτυχιούχων Β' κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ, και Ναυτικών Λυκείων που διεκδικούν συνολικά 2.366 θέσεις στα ΤΕΙ. Θα ακολουθήσουν στις 15 Μαΐου οι απόφοιτοι και οι τελειόφοιτοι των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων, που διεκδικούν 69.586 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι εξετάσεις όλων των υποψηφίων ολοκληρώνονται στις 13 Ιουλίου.

    Ο Υπουργός Παιδείας, με δήλωσή του εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για καλή επιτυχία στους υποψηφίους μαθητές και μαθήτριες και διαβεβαίωσε όλους τους υποψηφίους ότι σ' αυτή τη δοκιμασία το Υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό τους ως ενεργός συμπαραστάτης.

    "Ωστόσο, όλα τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεί μία από τις πολλές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην πορεία της ζωής τους. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν ότι ο κύκλος του αγώνα που κάνουμε όλοι για να συναντήσουμε και να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, δεν κλείνει ποτέ", συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και τόνισε ότι η εκπαιδευτική οικογένεια, σε όλη αυτή την διαδικασία, θα κάνει στο ακέραιο το καθήκον της και θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια των υποψηφίων.

    Σε ότι αφορά στην διαδικασία των εξετάσεων, από το πρωί η Γενική Γραμματέας, μαζί με τις αρμόδιες διευθύνσεις, έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

    Είδηση: 21851

    [28] Όχι της Βουλής στην παραπομπή Παυλίδη

    Με 146 ψήφους υπέρ, 144 κατά, πέντε λευκά και 3 παρών η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο, καθώς δε συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι. «Ψηφίστε ότι θέλετε, ζητώ μόνο δικαιοσύνη», δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας ο κ. Παυλιδης. «Οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση. Σεβόμαστε την ψήφο τους», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν την παραπομπή Παυλίδη. Η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή και την συγκάλυψη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο Κώστας Καραμανλής και η Κυβέρνησή του υπέστησαν ήττα, που δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.

    «Ψηφίστε ότι θέλετε. Είμαι έτοιμος για όλα. Σας ζητώ μόνο Δικαιοσύνη». Με τη φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, «έκλεισε» τα μεσάνυχτα τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αμέσως μετά θα ελάμβανε απόφαση, με μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του ιδίου ως προς την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. «Δικαιοσύνη κ.κ. συνάδελφοι. Το δίκιο του πολίτη. Τίποτε περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

    Αναφερόμενος, δε, στο πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής επισήμανε ότι δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, αλλά ούτε καν αμυδρές υπόνοιες τελέσεως του αδικήματος. Όσο για τις πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «δε συμφωνεί ο ένας με τον άλλο. Έχουμε τέσσερις διαφορετικές τοποθετήσεις. Από κει και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματα σας», είπε ο κ. Παυλίδης.

    Τη στιγμή μάλιστα που ήχησε το κουδούνι για το τέλος του χρόνου της ομιλία του είπε: «Τα μαζεύω. Δεν θέλω να κλαίγομαι. Ως εδώ. Αποφασίστε ότι νομίζετε. Αλλά (ούτε) στον εχθρό μου δεν εύχομαι να περάσει αυτό που πέρασα εγώ». (Και όπως) εύχονται στην Κάρπαθο, «μην κακό να σ' εύρει», δηλαδή να μη σε βρει τέτοιο κακό. Ούτε στον Μανούση, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

    «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί μία ήττα για τον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνο, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη.

    «Η πλειοψηφία των βουλευτών, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας, αποδοκίμασε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι περισσότεροι βουλευτές, πρόσθεσε, ζήτησαν παραπομπή του κ. Παυλίδη και αυτό ήταν ψήφος ευθύνης και αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος». Απέναντι σε αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή και τη συγκάλυψη.

    «Η Βουλή των Ελλήνων εψήφισε. Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους ψηφίζοντας κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εμείς σεβόμαστε φυσικά την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών όπως σεβόμαστε πάντα τη θεσμική λειτουργία της Βουλής», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Με νέα παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου, προανήγγειλε ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση όλων των κομμάτων, προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική κατά της διαφθοράς.

    Παράλληλα δεσμεύτηκε για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι η διαφθορά υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών σε Οικονομία, Υγεία, Παιδεία και συγκοινωνίες και ενισχύει την κοινωνική αδικία και τις ανισότητες.

    "Ματαίως επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου να διαχωρίσει τη θέση του από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας όψιμα το ρόλο του τιμητή των πάντων", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, με δική της πρωτοβουλία, παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη και οδήγησε στη Βουλή όλες τις υποθέσεις που έχριζαν διερεύνησης.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρύβει ότι τα σκάνδαλα αναφύονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιεί η ΝΔ και που είναι συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Ο καυγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται για την εξουσία", ανέφερε ο ΣΥΝ.

    "Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του θέλουν να ξεχνούν ότι η διαφθορά και το κατόρθωμα του υπερδανεισμού είναι έργο και των δύο κομμάτων της εξουσίας», σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 21850

    [29] 44 νεκροί σε ματωμένο γάμο στην Τουρκία

    Ειδήσεις

    Σε βεντέτα μεταξύ δύο οικογενειών αποδίδουν οι αστυνομικές Αρχές τα κίνητρα των τεσσάρων ένοπλων μασκοφόρων που με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα μετέτρεψαν σε λουτρό αίματος ένα γάμο στο χωριό Μπίλγκε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σκοτώνοντας 44 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλα δέκα.

    Στο πλαίσιο των ερευνών από τις διωκτικές Αρχές έχουν ήδη συλλάβει και ανακρίνουν οκτώ υπόπτους, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχει αποκλειστεί.

    Αν και οι μαρτυρίες που υπάρχουν είναι αντιφατικές οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν, όταν οι τέσσερις μασκοφόροι που έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, έριξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των προσκεκλημένων, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο.

    Ακολούθως, οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, κατάφεραν να διαφύγουν και οι αξιωματικοί της αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι ίσως και να πέρασαν στη Συρία, τα σύνορα της οποίας βρίσκονται σε απόσταση μόλις 10 χλμ από το σημείο της σφαγής.

    Όσον αφορά στα αίτια ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ενώ κάτοικοι της κοινότητας έκαναν λόγο για βεντέτα μεταξύ δύο οικογενειών που ίσως ήταν η αφορμή για τη σφαγή.

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι διαφορές λύνονται συχνά με τα όπλα στην περιοχή αυτή, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, όπου διατηρούνται οι φεουδαλικές παραδόσεις, ο αναλφαβητισμός είναι πολύ μεγάλος και τα όπλα θεωρούνται από πολλούς ως νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση της τιμής της οικογένειας.

    Να σημειωθεί ότι στην περιοχή δρουν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ωστόσο πολλοί άνδρες από το Μπίλγκε, ένα χωριό που έχει μόλις 32 σπίτια, είναι μέλη μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που στηρίζει τον τουρκικό στρατό στον αγώνα του εναντίον του PKK.

    Στον τομέα των ερευνών, από την αστυνομία έχουν συλληφθεί και κρατούνται ως ύποπτα οκτώ άτομα τα οποία ανακρίνονται, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν έχουν ανάμειξη στην υπόθεση.

    Είδηση: 21848

    [30] Διπλωματική κινητικότητα στο Παλαιστινιακό

    Ειδήσεις

    Υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και με την ευκαιρία μιας υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα αυτό, στις 11 Μαΐου, δήλωσε η Ρωσία που το μήνα αυτό έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας .

    Όπως τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Βιτάλι Τσούρκιν: "Αναμένουμε πως θα είναι μια ευκαιρία για να επαναληφθεί η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην εξεύρεση μιας διευθέτησης του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και μια ευκαιρία να επιτραπεί στα κράτη μέλη να συζητήσουν το ρόλο του Συμβουλίου και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς και την εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου στο ζήτημα αυτό".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, σε δηλώσεις του στο ετήσιο συνέδριο της Επιτροπής Αμερικανικών-Ισραηλινών Υποθέσεων, καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν για το θέμα των πυρηνικών, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στην πυρηνική απειλή. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο κ. Πέρες εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, την παραμονή της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια ώρα που μιλούσε ο κ. Πέρες, διακόπηκε για μικρό χρονικό διάστημα, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα. Μεταξύ αυτών ήταν και μια γυναίκα που είχε γράψει στα ρούχα της το σύνθημα: "Ελευθερώστε τη Γάζα". Την Τρίτη ο Ισραηλινός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 21842


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 May 2009 - 16:54:04 UTC