Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση
  • [02] Έντονη ανησυχία για τα ποσοστά ανεργίας
  • [03] Στη Βουλή η υπόθεση Siemens
  • [04] Μερική άρση των περιορισμών στο Μεξικό
  • [05] Μεταφορά τραυματία φοιτητή από τη Λ΄ Άκουϊλα
  • [06] Πακιστάν: μάχες και απώλειες των Ταλιμπάν
  • [07] Πλαστή η προτομή της Νεφερτίτης;
  • [08] Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών
  • [09] Πολύωρη επιχείρηση διάσωσης για επίδοξο ληστή
  • [10] Νέο διαδικτυακό εργαλείο από το Μάιο
  • [11] Καλό φαγητό με την βοήθεια της τεχνολογίας
  • [12] Συστημένοι πήγαν οι ληστές
  • [13] Ταχύτερος και ασφαλέστερος ΗΣΑΠ
  • [14] Δύσκολοι καιροί για τη BMW
  • [15] Αποσύρθηκε η διάταξη του 2% για τα ΜΜΕ
  • [16] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη φινλανδική Βουλή
  • [17] Συνέντευξη ΠΑΣΠ για φοιτητικές εκλογές
  • [18] Α. Τσίπρας: Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι
  • [19] Α. Παπαρήγα: Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια
  • [20] Υποχρεωτικός από Ιούλιο ο ΑΜΚΑ
  • [21] Πάνω από 30.000 κατασχεμένα ΙΧ
  • [22] Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία στη Σίνδο
  • [23] Δημοσκόπηση της Metron Analysis
  • [24] Fiat: Σχέδιο για κλείσιμο εργοστασίων σε Ιταλία, Βρετανία;
  • [25] Πακιστάν: 24 νεκροί από κατολίσθηση χιονιού
  • [26] Αρνήθηκε τη σχέση με τη 18χρονη ο Μπερλουσκόνι
  • [27] Διαμαρτυρία αγροτών της Κρήτης στο Σύνταγμα
  • [28] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ

    [01] Με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση

    Ειδήσεις

    Τα αποτελέσματα του συμβουλίου Ecofin και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Πρωθυπουργό. Ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυσμενέστερες σε σχέση με αυτές που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαλέξει τον δρόμο της υπευθυνότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και εύκολες συνταγές τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την κρίση.

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης με υπευθυνότητα, τόνισε μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής ο Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι αν και προβλέπεται η Ελλάδα να έχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης, όσο και στον τομέα της ανεργίας, επηρεάζεται από τη σοβαρή επιδείνωση της σοβαρής κρίσης.

    "Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις. Μπροστά μας έχουμε δυο επιλογές: Η μια επιλογή είναι της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας: Να λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βγούμε από την κρίση. Η άλλη επιλογή είναι των ανεύθυνων υποσχέσεων" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας,

    "Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις", υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου και συμπλήρωσε ότι η "λύση της ανευθυνότητας είναι αυτή που, μετά βεβαιότητας, οδηγεί στην ανασφάλεια και σε κοινωνικά αδιέξοδα".

    Η κυβέρνηση παράλληλα με την ένταση της προσπάθειας για τη αύξηση των εσόδων που παρουσίασαν σημαντική υστέρηση το πρώτο τρίμηνο, προχωρά χωρίς καθυστέρηση :

    - στη μείωση των δαπανών στο δημόσιο κατά 1 δις ευρώ εφέτος και του χρόνου - στη συγχώνευση 1000 φορέων σε 100 με σφιχτούς προϋπολογισμούς - στον έλεγχο της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων - στην επίσπευση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα - στην πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του δημοσίου - σε νέες προμήθειες μόνο με leasing - σε νέο πλαίσιο για τις φαρμακευτικές δαπάνες - σε αποκρατικοποιήσεις που θα ξεπεράσουν σε έσοδα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ

    Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται κοινωνική έκρηξη, όπως φοβούνται στην Ευρώπη, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε μονολεκτικά "όχι", ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε "βεβαίως, είναι ισχυρή".

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Η κρίση αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή ερώτηση περί ευθυνών, που καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει πως, είτε δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο, είτε εθελοτυφλεί και δεν θέλει να καταλάβει».

    "Ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται, ή δεν θέλει να αντιληφθεί, ότι αν τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν είχαν γίνει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές διορθώσεις, η χώρα θα βρισκόταν σε ασφαλώς πολύ χειρότερο σημείο. Αυτά δεν θέλει να τα δει. Διατυπώνει εξωπραγματικά ευχολόγια, εκφράζεται με ψευτοακαδημαϊκές τοποθετήσεις, που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση και με τον τρόπο, που όλες οι χώρες την προσεγγίζουν»" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να νανουρίσει τους Έλληνες πολίτες. Δεν τα καταφέρνει, γιατί οι Έλληνες καταλαβαίνουν και ξέρουν να συγκρίνουν και να κρίνουν, ποιος έχει ουσιαστικό πρόγραμμα".

    Όπως και ο κ. Παπαθανασίου ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να λέει με υπευθυνότητα όλη την αλήθεια στους Έλληνες, να παίρνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες και αρνητικές συνέπειες και να κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου μετά την κυβερνητική επιτροπή.

    Χρησιμοποίησε τις λέξεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αναρωτιέμαι είπε οκ. Παπακωνσταντίνου που υπάρχουν οι λέξεις αυτές στην κυβερνητική πολιτική, όταν αναθεωρείται τέσσερις φορές ο προϋπολογισμός, όταν αυξάνεται περί από κάθε όριο ο δανεισμός, όταν προέβλεπαν δημόσιο χρέος στο 98% και πάμε για το 108%.

    Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει ν' απολογηθεί για την κατάσταση της οικονομίας και για την τραγική κατάσταση που έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια

    Για ψεύτικα διλλήματα έκανε λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου.

    Είδηση: 21927

    [02] Έντονη ανησυχία για τα ποσοστά ανεργίας

    Ειδήσεις

    Οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, ανησυχούν σφόδρα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναμένεται δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων φέτος και του χρόνου. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιεί ανοιχτά για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων και κάλεσε τους επικεφαλείς των επιχειρήσεων ανά την Ευρώπη να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις. Ακόμη υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησε ο αρμόδιος για την απασχόληση κοινοτικός επίτροπος, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ακραίων πολιτικών τάσεων σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Μαύρες εκτιμήσεις για την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, από τα πλέον υπεύθυνα χείλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για κοινωνικές αναταραχές που δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν μιλά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    "Οδηγούμαστε προς κοινωνική έκρηξη, διότι θα έχουμε μεγάλη κρίση στον τομέα της απασχόλησης φέτος και του χρόνου", δήλωσε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τους εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους και τις επιχειρήσεις "να αποφύγουν τις πρόωρες και μαζικές απολύσεις" και να επιδείξουν "κοινωνική ευθύνη"

    Ακόμη χειρότερες, είναι οι εκτιμήσεις που εκφράζει ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα, ο οποίος προειδοποιεί για εκκόλαψη του "αυγού του φιδιού" και ραγδαία άνοδο του "πολιτικού εξτρεμισμού".

    "Αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται από την εργασία, θα δημιουργηθούν οπωσδήποτε κοινωνικές εντάσεις. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, μπορεί όμως να αποδειχθούν και επικίνδυνες. Είδαμε όλοι μας τι συνέβη στα γαλλικά προάστια, είδαμε όλοι μας την άνοδο του εξτρεμισμού στην κεντρική Ευρώπη και αλλού", τονίζει στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Σπίντλα.

    Πέρα από τα όποια δημόσια χρέη, τα ελλείμματα και τις δημοσιονομικές εξυγιάνσεις η ανεργία είναι αυτή που τρομάζει. Η Κομισιόν προβλέπει στις εαρινές εκτιμήσεις της ότι η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 9,9% στην ευρωζώνη το 2009 και στο 11,5 % το 2010. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. αναμένεται να προστεθούν 8.500.000 άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες 20.000.000 ανέργους. Σε χώρες όπως η Ισπανία χτυπά μόνιμα διψήφιο αριθμό. Το χειρότερο είναι ότι οι άνεργοι δεν είναι εποχιακοί αλλά μακροχρόνιοι.

    Επόμενο είναι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, να παρουσιάσουν πτώση - ρεκόρ 4,2%

    Σε αυτό το κλίμα η Φίατ που είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της General Motors Europe δηλαδή του κομματιού που αφορά την Opel προχωρά σε επίσημη διάψευση γερμανικού δημοσιεύματος ότι εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά θα κλείσουν εργοστάσια και θα απολυθούν 18.000 εργαζόμενοι.

    Την ίδια ώρα στη Μεγάλη Βρετανία που περνά τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση αμφισβητείται ευθέως η ικανότητα του υπουργού Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ, να αντλήσει τα απαιτούμενα 700 δισ. λίρες για την κάλυψη του δημόσιου χρέους.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχητικές είναι οι ειδήσεις από τον τραπεζικό τομέα

    Είδηση: 21939

    [03] Στη Βουλή η υπόθεση Siemens

    Με αφορμή άλλη μια πολύκροτη υπόθεση -το θέμα Siemens- επιστρέφει απόψε στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης περί τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με το αιτιολογικό ότι η υπόθεση διερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη, αναμένεται να ψηφίσουν κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens που ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει την εξεταστική επιτροπή ενδεχομένως γιατί έχει κάτι να κρύψει. Την ίδια ώρα πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθεί να πυροδοτεί η μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- με την οποία συμφωνούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ- και θα συζητηθεί την Πέμπτη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία για τον πρώην υπουργό Αιγαίου.

    Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το θέμα Παυλίδη "λήξαν", δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην συζήτηση και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για γελοιοποίηση των θεσμών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε ότι αποτελεί προσωπικό θέμα του κ.Παυλίδη εάν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ και ότι κάθε βουλευτής ή υπουργός είναι υπεύθυνος για τη στάση που τηρεί.

    Για την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ανέφερε ότι κάθε πρόταση κόμματος αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει κι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το Σύνταγμα.

    Για κοινοβουλευτική ήττα της ΝΔ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 σημείωσε ότι κανείς δεν επιθυμεί την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και υπογράμμισε ότι τα περισσότερα σκάνδαλα ήταν καταγγελίες από τη ΝΔ.

    Για σαβούρα, σήψη και σαπίλα του πολιτικού συστήματος, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε σε εκδήλωση της ΚΝΕ για τις φοιτητικές εκλογές.

    "Εν μέσω κρίσης, απολύσεων, σοβαρών προβλημάτων και μπροστά στις κάλπες ζούμε τον φαρισαϊσμό στον κύβο. Είτε μείνει βουλευτής ο Παυλίδης, είτε παραιτηθεί αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση. Δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει π.χ. το μεγάλο πρόβλημα των εκατοντάδων απασχολουμένων με όρους δουλεμπορίου, με διαμεσολάβηση των εργολάβων εδώ στο Πανεπιστήμιο, δεν πρόκειται να δώσει δουλειά στους νέους ανθρώπους", τόνισε επίσης ο γγ του ΚΚΕ.

    Την πρότασή του για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών επανέλαβε σήμερα, από το Ηράκλειο, ο Αλέκος Αλαβάνος..

    "Ως πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένω τις απαντήσεις από τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, σχετικά με την πρόταση, που κάναμε, να απεμπλακεί, χωρίς να παραβιάζει το Σύνταγμα, η Βουλή από αυτόν το δικαστικό φόρτο και αποπροσανατολισμό, που γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο ότι έχουμε μια Βουλή, που δεν ασχολείται με τα προβλήματά της,

    Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, όπου επίσης μίλησε σε εκδήλωση φοιτητών τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον εξευτελισμό της πολιτικής ζωής, και τον αυτοεξευτελισμό των βουλευτών και του Κοινοβουλίου σε σχέση με τα σκάνδαλα.

    O Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι με την επιβεβαιωμένη διαδικασία της ψήφου του ΛΑΟΣ για παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη ,απεκαλύφθη η ανταρσία μιας τάσης της ΝΔ.

    Είδηση: 21936

    [04] Μερική άρση των περιορισμών στο Μεξικό

    Στους κανονικούς της ρυθμούς επιστρέφει σταδιακά η ζωή στο Μεξικό, αφού ο ιός Η1Ν1 εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες σημάδια υποχώρησης. Σύμφωνα με τις αρχές, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από την ασθένεια ανέρχεται στους 29 με τα περισσότερα θύματα να προέρχονται από το Μέξικο Σίτι και τα περίχωρα της μεξικανικής πρωτεύουσας και να είναι ηλικίας 20-39 ετών. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων προσβληθέντων από την ασθένεια ανέρχεται στους 913 ενώ υπάρχουν ακόμα 39 ύποπτα κρούσματα. Η μεξικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα ανοίξουν αρχής γενομένης από την Πέμπτη, πανεπιστήμια και σχολεία. Σήμερα, αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους και οι κινηματογραφικές αίθουσες. Εν τω μεταξύ, άλλος ένας θάνατος από τη γρίπη Α καταγράφηκε στις ΗΠΑ, o δεύτερος εκτός Μεξικού, καθώς και το πρώτο κρούσμα στη Σουηδία.

    Δυο οι νεκροί εκτός μεξικανικού εδάφους

    Διεθνώς, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.440 σε 21 χώρες κι εκφράζονται φόβοι για έξαρση της νόσου στο νότιο ημισφαίριο όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

    Ο ιός, ο οποίος προκάλεσε φόβους περί παγκόσμιας πανδημίας, έχει απολογισμό μέχρι σήμερα 31 επιβεβαιωμένους θανάτους, δυο εκτός Μεξικού και συγκεκριμένα επί αμερικανικού εδάφους.

    Το τελευταίο θύμα του ιού, είναι μία γυναίκα από το Τέξας, η οποία, όμως σύμφωνα με τους γιατρούς είχε χρόνια προβλήματα υγείας.

    Επιδημιολόγοι σε Μεξικό και ΗΠΑ καλούν τον πληθυσμό να εξακολουθήσει να λαμβάνει προφυλάξεις, ενώ αυστηρά μέτρα επιβάλλονται προληπτικά σε δεκάδες χώρες.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο "Dubuque" δεν θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη ανθρωπιστική αποστολή στον Ειρηνικό επειδή ένα από τα μέλη του πληρώματος μολύνθηκε από τον ιό Η1Ν1 ενώ άλλα 49 εμφάνισαν συμπτώματα.

    Οι σουηδικές αρχές δημόσιας υγείας επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα γρίπης H1N1 στη χώρα -- μια 60χρονη γυναίκα που επέστρεψε πρόσφατα από τις ΗΠΑ. ΗΠΑ

    Στα 642 ανέρχονται σύμφωνα με τα όσα Η1Ν1 ανακοινώθηκαν σήμερα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού της νέας γρίπης στις ΗΠΑ.

    Αξιωματούχοι των Κέντρων αυτών δήλωσαν ότι δυστυχώς αναμένουν πως η νόσος θα εξαπλωθεί και στις 50 αμερικανικές πολιτείες, και ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποιους θανάτους αν και η εμφάνιση τη γρίπης είναι ελαφράς μορφής.

    Συμβουλές υγιούς συμπεριφοράς από τον ΠΟΥ

    Φτέρνισμα στη χούφτα, στο μανίκι ή στο εσωτερικό του πουκαμίσου, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει μια πινελιά στον κώδικα καλής συμπεριφοράς για να αποφευχθεί μια πανδημία της γρίπης των χοίρων.

    Οι καθημερινές αυτές κινήσεις αποτελούν τη βάση της πρόληψης που προτείνει ο ΠΟΥ για τη μετάδοση του νέου ιού της γρίπης που πλέον ονομάζεται A(H1N1).

    "Λάβετε τα συνηθισμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε σε περίπτωση εποχιακής γρίπης ή απλού συναχιού, τίποτε δεν είναι πιο δραστικό", εξηγεί εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται στην "κοινή λογική".

    Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε την ελβετική συνήθεια χαιρετισμού της ανταλλαγής των τριών φιλιών.

    "Είναι απλώς ένας τρόπος για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι η ζωή συνεχίζεται, αλλά ότι πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν προσοχή στα θέματα προσωπικής υγιεινής", εξήγησε με σιβυλλικό τρόπο, αφού έθεσε στη βαθμίδα 5 το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού.

    Όπως και η ίδια, το προσωπικό του ΠΟΥ εκλήθη να αποφύγει τις χειραψίες και τους ασπασμούς στην έδρα του οργανισμού όπου χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των εθνικοτήτων συγχρωτίζονται στους διαδρόμους, στις αίθουσες συνεδριάσεων, στα γραφεία και στα καφέ.

    Η μοναδική εξαίρεση για τις χειραψίες αφορά τις διπλωματικές συσκέψεις, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

    Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει τον κίνδυνο να πάρετε τον ιό και να τον μεταδώσετε στους άλλους, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

    Είδηση: 21913

    [05] Μεταφορά τραυματία φοιτητή από τη Λ΄ Άκουϊλα

    Στην Ελλάδα, όπου μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος, θα συνεχίσει τη θεραπεία για την αποκατάσταση της υγεία του ένας εκ των Ελλήνων φοιτητών που τραυματίστηκαν στο φονικό σεισμό που έπληξε στις 6 Απριλίου την Λ΄ Άκουϊλα της Ιταλίας. Πρόκειται για έναν 29χρονο πολυτραυματία, για τη μεταφορά του οποίου στήθηκε αερογέφυρα, από τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να συνεχίσει την νοσηλεία του στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

    Συγκεκριμένα, αεροσκάφος C27J μετέφερε από την Πεσκάρα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, τον Έλληνα φοιτητή, που συνόδευαν η μητέρα και ο αδελφός του.

    Είδηση: 21944

    [06] Πακιστάν: μάχες και απώλειες των Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Νέες απώλειες είχαν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μετά από συγκρούσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σκότωσαν 64 μαχητές τους. Οι 37 ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο συγκρούσεις στην κοιλάδα Σουάτ, περιοχή όπου υπήρχε ειρηνευτική συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της βίας από τους Ταλιμπάν και δεν μπόρεσε να κρατηθεί, όπως ανακοίνωσαν και οι ίδιοι. Στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν και δύο στρατιώτες από έκρηξη βόμβας. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσε και ο στρατός με ανακοίνωσή του.

    Σε άλλο περιστατικό στην κοιλάδα Μπουνέρ, σκοτώθηκαν 27 ένοπλοι, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη πηγή της είδησης είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση.

    Τα περιστατικά αυτά εξελίχθηκαν λίγο πριν τις συνομιλίες που πρόκειται να έχει σχετικά με θέματα ασφαλείας ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλι Ζαρντάρι με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, με θέμα την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.

    Περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την κοιλάδα Σουάτ και από γειτονικές περιοχές αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον περασμένο μήνα, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την κοιλάδα που έχει πληθυσμό περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, άλλα 800.000 άτομα.

    Αφγανιστάν

    Και στο Αφγανιστάν, όμως, εκατοντάδες είναι τα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών στα δυτικά της χώρας

    Τα κρησφύγετα των ταλιμπάν στη δυτική επαρχεία Φαράχ είχαν στόχο τα αμερικανικά βομβαρδιστικά που εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή σκορπώντας τον θάνατο με θύματα και εκατοντάδες αμάχους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

    Αν και οι Αφγανοί καταγγέλλουν πως οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν κατοίκους στην επαρχία Φαράχ ως ανθρώπινες ασπίδες, ήδη διατάχθηκε επίσημη έρευνα για το περιστατικό.

    Οι πολύνεκρες επιθέσεις αναμένεται να επισκιάσουν την συνάντηση κορυφής του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αφγανό και τον Πακιστανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

    Το Αφγανικό και το Πακιστανικό μέτωπο, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου, ύστερα από την επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην κοιλάδα Σουάτ, την οποία ελέγχουν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν.

    "Εμπλεκόμαστε εδώ γιατί τα πιο ζωτικά συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας διακυβεύονται" τονίζει από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    Υπό την απειλή των Ταλιμπάν, ο Ομπάμα θέλει να κάνει τους ηγέτες των δύο γειτονικών κρατών συνεργάτες του στην εξόντωση της Αλ Καιντα.

    Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για τους θανάτους πολιτών από τις αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν την εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες επιδρομές.

    "Αισθανόμαστε βαθιά, πολύ βαθιά θλίψη για την απώλεια αυτή", δήλωσε η Κλίντον κατά την έναρξη των τριμερών συνομιλιών με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον πακιστανό ομόλογό του Ασίφ Αλι Ζαρντάρι.

    Είδηση: 21940

    [07] Πλαστή η προτομή της Νεφερτίτης;

    Ειδήσεις

    Την τεκμηριωμένη του άποψη, ότι η διάσημη προτομή της Νεφερτίτης η οποία φυλάσσεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου δεν είναι παρά μια πολύ καλή "πλαστογραφία" που κατασκευάστηκε το 1912 ως πρότυπο για μελέτες πάνω στην πολυχρωμία, υποστήριξε ο γνωστός ιστορικός τέχνης, Ανρί Στιερλέν.

    Στο πόνημά του "Η προτομή της Νεφερτίτης, μια απάτη της Αιγυπτιολογίας;", ο Ελβετός ιστορικός Τέχνης τονίζει, ότι είναι "αδύνατον" η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου να έχει φιλοτεχνηθεί πριν από 3.400 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Στιερλέν, συγγραφέα μίας πλειάδας έργων για την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και τον αρχαίο ισλαμικό κόσμο, η προτομή κατασκευάστηκε στο ίδιο το σκάμμα της ανασκαφής το 1912 από έναν καλλιτέχνη, ονόματι Γκέρχαρντ Μαρκς, με την προτροπή του υπεύθυνου γερμανού αρχαιολόγου Λούντβιχ Μπόρχαρντ.

    Ο αρχαιολόγος επιθυμούσε να φιλοτεχνηθεί μία προσωπογραφία της βασίλισσας, της οποίας διαθέτουμε πλείστες εικόνες, στην οποία θα φορά την τιάρα, για την οποία γνωρίζαμε πώς ήταν, χρησιμοποιώντας αρχαίες μπογιές, που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή, κάνοντας πειράματα για την πολυχρωμία, τονίζει.

    Όταν στις 6 Δεκεμβρίου 1912 επισκέφθηκε το σκάμμα ο πρίγκιπας της Γερμανίας, ανακάλυψε την προτομή, που θεωρήθηκε τότε αυθεντική και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου θαυμασμού από όλους. Ο αρχαιολόγος τότε δεν είχε "το θάρρος να γελοιοποιήσει" τους υψηλούς φιλοξενούμενούς του, τονίζει ο ιστορικός.

    "Δεν τοποθετούμε ποτέ στις προθήκες μας έργα αμφίβολης καταγωγής για τους περίπου 700.000 επισκέπτες που δεχόμαστε κάθε χρόνο", ήταν η αντίδραση του διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου του Βερολίνου Ντίτριχ Βίλντουνγκ, που είναι υπεύθυνος για την προτομή, εν αναμονή της "μετακόμισής" της τον Οκτώβριο στο Νόιες Μουζέουμ της πόλης.

    "Μία τομογραφία, οι αναλύσεις των υλικών και μία πλήρης τεκμηρίωση με έγγραφα για την ιστορία της τεκμαίρουν την αυθεντικότητά της", τονίζει ο ίδιος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 21904

    [08] Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών

    Μέσω υπολογιστών θα μπορούν πλέον να εκπαιδεύονται τα αυτιστικά παιδιά από τους ίδιους τους γονείς τους χάρη στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών" που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Ακοής - Ομιλίας (Διαταραχών Επικοινωνίας) της Ω.Ρ.Λ. Κλινικής, ΑΧΕΠΑ, και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των αυτιστικών παιδιών, των γονέων τους και των εκπαιδευτών καθώς η χρήση του aviator συμβάλει στη βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας του αυτιστικού παιδιού (επικοινωνία, γνωστική απόδοση, κοινωνική αλληλεπίδραση, συμπεριφορικές δεξιότητες, και συμπεριφορικά προβλήματα) γιατί ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί καλύτερα με την τεχνολογία παρά με τους ανθρώπους ώστε το άτομο με αυτισμό να μπορεί να ζήσει μία καλύτερη ζωή.

    Ο αυτισμός είναι ένα σύγχρονο ιατρο-κοινωνικό-ψυχο-εκπαιδευτικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα που στις μέρες μας παίρνει τη μορφή "επιδημίας" καθώς παρουσιάζεται σε 1 στις 150 γεννήσεις και έχει τεράστιες επιπτώσεις ψυχικές και οικονομικές, στο παιδί και στην οικογένειά του, αφού εξελίσσεται με την ηλικία, και έως σήμερα δε θεραπεύεται, ενώ βελτιώνεται με "ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους".

    Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ένα ανθρωπόμορφο είδωλο (aviator) θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, θα επικοινωνεί με το αυτιστικό άτομο και θα το εκπαιδεύει σε θέματα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. πώς να πλύνει τα χέρια του, πώς να φτιάξει ένα σάντουιτς, πώς να κάνει μπάνιο, πώς να χτενιστεί, πώς να βάλει χυμό και να πιει κ.α.),σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων (σούπερ μάρκετ, λεωφορείο, γιατρός), σε θέματα χρόνου (χθες, σήμερα, αύριο), χώρου (πάνω, κάτω) καθώς και σε θέματα συντονισμού και χρήσης της κίνησης του σώματος. Η πρόοδος και η εξέλιξη της πορείας του παιδιού θα καταγράφονται σε αρχείο ώστε να συμβάλλουν στην πορεία της εκπαίδευσης.

    Πρόκειται για ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε οικογένειας με αυτιστικό παιδί που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, από τους ίδιους τους γονείς, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος , αναπληρώτρια καθηγήτρια ης Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαγδαληνή Χίτογλου-Αντωνιάδου. Το αυτιστικό άτομο θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα επικοινωνεί με αυτό το είδωλο, το πρόσωπο του οποίου μπορεί να έχει οικεία όψη ή ακόμα και φωνή συγγενικού του προσώπου.

    Το aviator θα μπορεί να πάρει στεναχωρημένες ή χαρούμενες εκφράσεις ανάλογα με το αν πέτυχε ή δεν πέτυχε η εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα θα μπορεί να λειτουργεί και με συναισθηματική φωνή, η χροιά της οποίας θα ακούγεται χαρούμενη ή λυπημένη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης. Αυτό αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο καθώς στα αυτιστικά άτομα υπάρχει έλλειμμα συναισθηματικής απόκρισης. Δε μπορούν να κατανοήσουν εάν κάποιος είναι χαρούμενος ή λυπημένος και αντιστρόφως δε μπορούν να εκφράσουν χαρά ή λύπη.O aviator θα συμβάλλει στο να αναγνωρίσει ένα αυτιστικό παιδί εάν ένα πρόσωπο είναι λυπημένο ή χαρούμενο.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπήρξε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυτιστικού Aτόμου "Ελπίδα" όπου μελετήθηκαν ο γνωστικός, κοινωνικός και συναισθηματικός τομέας των ατόμων με αυτισμό, η εκπαίδευση όπως αυτή γίνεται στην καθημερινή πράξη και προσδιορίστηκαν οι παιδαγωγικές απαιτήσεις.

    Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Α.Π.Θ. από το Νοέμβριο 2007 έως τον Οκτώβριο 2008, είχε στόχο τη διερεύνηση της συμβολής των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής στις διαδικασίες της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την τεκμηρίωση κάποιων ιδεών για την εφαρμογή προγραμμάτων. Βασίστηκε στον "ειδικό" τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των αυτιστικών ατόμων, σύμφωνα με σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 21924

    [09] Πολύωρη επιχείρηση διάσωσης για επίδοξο ληστή

    Ένας άνδρας στην Αυστραλία επιχείρησε να ληστέψει εργοστάσιο στο Σίδνει, αλλά εγκλωβίστηκε στην απότομη στέγη του, η οποία μάλιστα γλιστρούσε εξαιτίας της βροχής. Επί τρεις ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική προσπαθούσαν να κατεβάσουν τον επίδοξο κλέφτη από τη στέγη του τριόροφου εργοστασίου καθώς ήταν πολύ επικίνδυνη η προσέγγιση.

    Οι πυροσβέστες επιχείρησαν να τον κατεβάσουν, αλλά δεν κατόρθωσαν να τον φτάσουν. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο όχημα της πυροσβεστικής με μεγαλύτερη σκάλα έσπευσε στην περιοχή, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το εργοστάσιο και έριχνε φως στη στέγη. Η επιχείρηση διάσωσης στέφθηκε με επιτυχία και ο άνδρας συνελήφθη. Πάνω του βρέθηκε "πλήρης εξοπλισμός" διάρρηξης, που ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε. Εναντίον του 53χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα διάρρηξης.

    Είδηση: 21908

    [10] Νέο διαδικτυακό εργαλείο από το Μάιο

    Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο -το Wolfram Alpha (Γούλφραμ Άλφα)- που "θα μπορούσε να καταστεί τόσο σημαντικό όσο το Google" παρουσιάστηκε πρόσφατα στο κοινό. Πρόκειται για μια "υπολογιστική μηχανή γνώσης" που στοχεύει στην άμεση απάντηση των ερωτήσεων παρά στην εμφάνιση ιστοσελίδων οι οποίες προκύπτουν μετά από αναζήτηση στις "παραδοσιακές" μηχανές. Η τεχνολογία αυτή είναι το πνευματικό τέκνο του γεννημένου στο Ηνωμένο Βασίλειο Στέφεν Γούλφραμ. και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τα μέσα Μαΐου.

    "Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη γνώση των ειδικών διαθέσιμη στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε", είπε ο δρ Γούλφραμ κατά τη διάρκεια της επίδειξης στο Κέντρο Μπέρκμαν για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Το εργαλείο υπολογίζει πολλές από τις απαντήσεις "στο φτερό", με τη χρήση ανεπεξέργαστων στοιχείων από δημόσιες και αδειοδοτημένες βάσεις δεδομένων, μαζί με δεδομένα συνεχούς ροής, όπως οι τιμές των μετοχών και η πρόγνωση του καιρού. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για απλά πράγματα, όπως να μάθουν το ύψος του όρους Έβερεστ ή να συνθέσουν διάφορες σειρές δεδομένων για να δημιουργήσουν νέα αποτελέσματα, όπως το ΑΕΠ μιας χώρας.

    Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων, η χαρτογράφηση φυσικών συμβάντων κα. Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μια τεχνική, γνωστή ως επεξεργασία φυσικής γλώσσας, για την ανάκτηση απαντήσεων. Αυτό επιτρέπει στο χρήστη να θέτει ερωτήσεις με τη χρήση της καθομιλουμένης και όχι με ειδικευμένους επιστημονικούς όρους.

    Είδηση: 21911

    [11] Καλό φαγητό με την βοήθεια της τεχνολογίας

    Όσοι λατρεύουν το καλό φαγητό και διαθέτουν iPhone τώρα μπορούν να είναι ήσυχοι. Ο διάσημος οδηγός Μισελέν είναι πλέον διαθέσιμος μέσω του τηλεφώνου για αρκετές πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, αλλά και πόλεις στην Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Βρετανία.

    Η έκδοση για κάθε πόλη κοστίζει 6,99 δολάρια και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μάθει πια εστιατόρια, βραβευμένα με αστέρια, βρίσκονται κοντά του. Ο διάσημος γαλλικός οδηγός, που γιορτάζει φέτος τα εκατό του χρόνια, επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν τα σχόλια τους για τις γαστριμαργικές τους εμπειρίες.

    Είδηση: 21910

    [12] Συστημένοι πήγαν οι ληστές

    Βάσει πληροφοριών που εκτιμάται ότι είχαν από άτομα γνωστό της οικογενείας, έδρασαν οι άγνωστοι κακοποιοί οι οποίοι το μεσημέρι εισέβαλαν σε σπίτι στην περιοχή της Φιλοθέης και με την απειλή όπλων άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και εξαφανίστηκαν. Η ληστεία σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι όταν οι δύο δράστες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μπήκαν στην μονοκατοικία που βρίσκεται επί της οδού Φιλοθέης 2.

    Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους ενοίκους με την απειλή των όπλων τους, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το σημείο όπου υπήρχε το χρηματοκιβώτιο, το οποίο αφαίρεσαν και τράπηκαν σε φυγή.

    Είδηση: 21943

    [13] Ταχύτερος και ασφαλέστερος ΗΣΑΠ

    Τα σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού, που πραγματοποιούνται στον ηλικίας 140 ετών ΗΣΑΠ επιθεώρησε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο. Η ολοκλήρωση τους από το Φεβρουάριο του 2010 θα σηματοδοτήσει μετακινήσεις από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά που θα είναι Ταχύτερες, ασφαλέστερες και αισθητά λιγότερο θορυβώδης. Από την επόμενη Κυριακή 10 Μαΐου θα κλείσουν για περίπου 2 μήνες οι σταθμοί Άγιος Ελευθέριος και Κάτω Πατήσια, ενώ θα ανοίξει ο σταθμός του Θησείου που είναι κλειστός λόγω των έργων.

    «Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος είναι οικολογικό μέσο σταθερής τροχιάς που με ασφάλεια, υψηλή ταχύτητα και εξαιρετική ποιότητα μπορεί να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις μέσα στο λεκανοπέδιο. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δείχνουμε εμπράκτως την ευαισθησία μας, ως Κυβέρνηση, για τον κόσμο του λεκανοπεδίου ο οποίος θέλει να φτάνει γρήγορα στον προορισμό του. Για το λόγο αυτό ακριβώς, εφαρμόσαμε πρόσφατα και μια νέα τιμολογιακή πολιτική που μειώνει για ειδικές κοινωνικές ομάδες το κόστος εισιτηρίου κατά 50%. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέσα είναι τα πιο οικολογικά, τα πιο μαζικά, τα πιο γρήγορα, πιο ασφαλή και τα πιο αποτελεσματικά. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτά», σημείωσε ο Υπουργός.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

    Είδηση: 21941

    [14] Δύσκολοι καιροί για τη BMW

    Ειδήσεις

    "Μεταβατική χρονιά" θα είναι για τον όμιλο BMW η φετινή χρονιά, καθώς η μεγαλύτερη παγκοσμίως κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων κύρους βυθίστηκε στο "κόκκινο" το πρώτο τρίμηνο φέτος και δήλωσε, παράλληλα, αδυναμία να προβεί σε εκτιμήσεις για το τρέχον έτος χρήσης.

    Με την παγκόσμια ύφεση να πλήττει τη ζήτηση για πολυτελή αυτοκίνητα, η BMW AG ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 152 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2009, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 487 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Ωστόσο, τα αποτελέσματα συνιστούν ευχάριστη έκπληξη, καθώς - όπως μεταδίδει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse - αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν καθαρές ζημίες ύψους 392 εκατ. ευρώ.

    Ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 13%, ανερχόμενος σε 11,5 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προς φόρων και τόκων κατέγραψαν πτώση 55% σε σχέση με κέρδη 827 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2008 ενώ τα έσοδα από πωλήσεις υποχώρησαν κατά 13,4% και ανήλθαν σε 11,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έσοδα 13,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

    "Ενόψει των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στις χρηματαγορές, παραμένουμε εστιασμένοι στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τη θέση μας ως προς τη ρευστότητα", τόνισε ο επικεφαλής της BMW Νόρμπερτ Ραϊτχόφερ, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

    Είδηση: 21938

    [15] Αποσύρθηκε η διάταξη του 2% για τα ΜΜΕ

    Απέσυρε την τροπολογία με την οποία παρατεινόταν το καθεστώς έκπτωσης χωρίς δικαιολογητικά δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε ποσοστό 2%, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας. Ανακοινώνοντας την απόφαση από το βήμα της Βουλής, που συνεδρίαζε με αφορμή την, επί των άρθρων, συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, είπε πως είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι με τη διάταξη αυτή συμφωνούσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την ρύθμιση ύστερα από αίτημα του θεσμικού φορέα των επιχειρήσεων ΜΜΕ και με δεδομένο ότι είναι μία ρύθμιση που ισχύει από το 1955 και λαμβάνει έκτοτε συνεχείς παρατάσεις. Μάλιστα, όπως είπε, για πρώτη φορά «σ' αυτό το 2%, επιβάλλεται με την συγκεκριμένη διάταξη και φόρος με συντελεστή 10%».

    «Υπήρξαν ενδείξεις ότι η ρύθμιση είχε την συμφωνία τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο και ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει όλες τις σχετικές παρατάσεις από την δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα» πρόσθεσε και καταληκτικά δήλωσε: «Εφόσον όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία η κυβέρνηση αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη».

    «Από τους «νταβατζήδες» του γνωστού ψητοπωλείου διανύσαμε μεγάλη διαδρομή για να φτάσουμε στη σημερινή διάταξη για να δώσει στους «νταβατζήδες», το θανάσιμο όπλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, το κουτί της πανδώρας, το σκοτεινό χρήμα. Μετά την προχθεσινή μέρα, χαίρομαι γιατί εξεγέρθησαν οι βουλευτές της ΝΔ και εξανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος.

    «Για τί πράγμα μιλάτε; Όταν παρατείνατε εσείς το ΠΑΣΟΚ, τη ρύθμιση αυτή από το 1980, αυτό το κουτί δεν ήταν δηλητηριώδες; Τί είχε τότε μέσα; Γλυκό ή κομπόστα; Και σήμερα έχει δηλητήριο; Δεν δικαιούστε λοιπόν να μας κατηγορείτε», απάντησε στον κ. Πάγκαλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Παναγιώτης Αδρακτάς.

    «Καλά κάνατε και το αποσύρατε» είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Γκατζής, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και σκανδαλώδη» την τροπολογία.

    Είδηση: 21934

    [16] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη φινλανδική Βουλή

    Πολιτική

    Τη Βουλή της Φινλανδίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στα πλαίσια της επίσκεψής του και του κύκλου των επαφών που πραγματοποιεί στη σκανδιναβική χώρα. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, τόνισε ότι: "Υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της Δημοκρατίας στον κοινωνικό και τον οικονομικό τομέα και ελαχιστοποίησης του ελλείμματος δημοκρατίας στην ΕΕ. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση στην ΕΕ και να μην απογοητεύονται οι λαοί μας, γιατί πράγματι υπάρχει απογοήτευση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, από την ΕΕ. Aυτό οφείλεται στη γραφειοκρατία της ΕΕ και σε μερικές από τις μεγάλες χώρες της, που θέλουν να παίξουν ηγετικό ρόλο μέσα στην Ένωση και αρνούνται τη δημοκρατική ισοτιμία όλων των μελών της".

    Επίσης ο κ. Παπούλιας είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Μάτι Βάνχανεν, και τον πρόεδρο της φινλανδικής Βουλής, Σάουλι Νιίνιστο, ενώ επισκέφθηκε τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ουσπένσκι και παρακολούθησε δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Καρελίας και Πάσης Φινλανδίας, Λέοντα, και του Μητροπολίτη Ελσίνκι, Αμβρόσιου. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του ελληνοφινλανδικού επιχειρηματικού φόρουμ, όπου μίλησε ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την πολιτική βούληση των Αθηνών να προωθηθεί η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία με το Ελσίνκι.

    Το βράδυ, θα χαιρετήσει ημερίδα της Φινλανδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εφημερίδων της Φινλανδίας προβάλλουν τις δηλώσεις της προέδρου της χώρας, Τάρια Χάλονεν, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Είδηση: 21931

    [17] Συνέντευξη ΠΑΣΠ για φοιτητικές εκλογές

    Με την αντίστροφη μέτρηση για τις φοιτητικές εκλογές της 13ης Μαΐου να έχει αρχίσει, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, παρουσίασε τις θέσεις της για ένα σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο σε συνέντευξη Τύπου. Όπως τόνισαν ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλης Νικηφόρος και ο γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος, οι φοιτητικές εκλογές της 13ης Μαΐου, αποτελούν σταθμό για την παραπέρα πορεία του φοιτητικού κινήματος και τάχθηκαν υπέρ της επανασύστασης της ΕΦΕΕ και της ανασυγκρότησης των συλλογικών φοιτητικών οργάνων.

    Oι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ δήλωσαν χαρακτηριστικά: "Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των ευρωεκλογών. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το συνδικαλισμό και την πολιτική στο προσκήνιο. Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε με βάση τις φιλίες και τα κεράσματα αλλά και τις πολιτικές θέσεις". Παράλληλα απεύθυναν έκκληση στις άλλες φοιτητικές παρατάξεις για την έκδοση κοινών αποτελεσμάτων, την πραγματοποίηση πανσπουδαστικών συνεδρίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και την ανασυγκρότηση των κεντρικών συμβουλίων της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.

    Είδηση: 21929

    [18] Α. Τσίπρας: Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι

    Πολιτική

    Για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης της Αριστερής Ενότητας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενείς να δώσουν σθεναρή απάντηση στο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που δημιουργεί 18 εκατ ανέργους στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε ακόμη τον κ. Παυλίδη να ζητήσει δικαιοσύνη απ΄τους δικαστές και όχι απο τους συναδέλφους του στη ΝΔ..

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Τις τελευταίες μέρες είχαμε τις δηλώσεις του κ. Αλμούνια που ζητάει με περισσό θράσος περικοπές μισθών στους εργαζόμενους των 1000 και των 700 β¬. Είναι ντροπή για τον κ. Αλμούνια, που κατά τα άλλα είναι και σοσιαλιστής, για την Ελλάδα των 400 χιλ. ανέργων και των 600 χιλ. ανασφάλιστων εργαζόμενων και των μέσων μισθών, οι μισοί εκ των οποίων είναι κάτω από 1000 β¬ να ζητάει μείωση μισθών και να λέει ότι η εργασία είναι ακριβή στη χώρα μας. Ο κ. Παπαθανασίου πρέπει να απαντήσει τώρα, όχι μετά τις ευρωεκλογές. Πρέπει τώρα να μας πει ποια μέτρα προτίθεται να πάρει μετά τις ευρωεκλογές και σε ποια κατεύθυνση, προκειμένου οι πολίτες να ξέρουν να του στείλουν το λογαριασμό στις 7 του Ιούνη. Και επιπλέον περιμένουμε και μία τοποθέτηση για τον ομογάλακτό του τον κ. Αλμούνια και τις θέσεις του από τον κ. Παπανδρέου, που είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

    Ευρωεκλογές

    Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου σχολιάστηκε από τον κ. Τσίπρα ως εξής: "Σήμερα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι πολίτες της Ευρώπης έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις δυο πολιτικές οικογένειες, την ευρωπαϊκή δεξιά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που δημιούργησαν την κρίση και θέλουν να μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο μέσα σ΄ αυτήν με απολύσεις, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικές ανισότητες και στην Αριστερά που δίνει μια νέα ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, της κοινωνίας, που σήμερα πλήττεται από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο νεοφιλελευθερισμός χρεοκόπησε διεθνώς, στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Καιρός είναι να χρεοκοπήσουν και οι πολιτικοί εκφραστές του. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζικά στην κάλπη, κυρίως τους νέους ανθρώπους, γιατί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους. Είναι κρίσιμες οι ώρες. Και σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα που θα δώσουν στις 7 του Ιούνη θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα".

    Μεταναστευτικό

    Αναφερόμενος στο θέμα του καταυλισμού προσφύγων στην Πάτρα και το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε: "Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας Είναι γνωστή η ευαισθησία της Αριστεράς απέναντι στους μετανάστες που οδηγούνται πολλές φορές σε συμπεριφορές παραβατικότητας εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι χωρίς στον ήλιο μοίρα. Από τη δική μας πλευρά, πέρα από το να ορθώνουμε σύνορα και να εφαρμόζουμε κατασταλτικές μεθόδους, οφείλουμε όσο περισσότερο μπορούμε να επιδεικνύουμε την ανθρωπιά μας. Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Πάτρας -τον είχα επισκεφθεί άλλωστε πριν από ένα εξάμηνο- είναι άθλιες. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει τόσο για τους ανθρώπους αυτούς όσο και για τους κατοίκους της περιοχής που είναι αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική τραγωδία. Τα μεγάλα προβλήματα όμως δεν λύνονται με ευχές. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής και από την πλευρά της χώρας μας όσο και από την πλευρά της Ευρώπης. Μια Ευρώπη που έχει γίνει φρούριο. Κατά την άποψή μας επικρατεί μια παράλογη αντίληψη, γιατί όσο κι αν υψώσει κανείς τείχη, δεν μπορεί να περιορίσει την ανθρώπινη ανάγκη των φτωχών αυτού του κόσμου να αναζητήσουν ελπίδα και ζωή σε καλύτερες συνθήκες. Όσα τείχη κι αν υψώσουν, μετανάστες θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να μην αντιμετωπίζουμε ανθρώπινες ψυχές ως λαθραίες ψυχές".

    Υπόθεση Παυλίδη

    Για το θέμα του κ. Παυλίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε: "Αν κ. Παυλίδη μου ζητάς δικαιοσύνη, να την αναζητήσεις στους δικαστές και όχι στους συναδέλφους σου της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λέει από δω και στο εξής, χωρίς νέους νόμους και νέες αναθεωρήσεις του Συντάγματος, με συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κάθε υπόθεση που έρχεται από την Εισαγγελία στη Βουλή με τυπικές διαδικασίες να επιστρέφει στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη να κρίνει τους ενόχους ή τους αθώους".

    Είδηση: 21926

    [19] Α. Παπαρήγα: Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια

    Πολιτική

    Εφ΄ όλης της ύλης ήταν οι απαντήσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για την ανάγκη να συζητηθούν στο λαό τα ουσιαστικά προβλήματα αφού όλα τα άλλα τα χαρακτήρισε ως σήψη του πολιτικού συστήματος και ζήτησε να αντιστοιχηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

    "Εν μέσω κρίσης, απολύσεων, σοβαρών προβλημάτων και μπροστά στις κάλπες ζούμε τον φαρισαϊσμό στον κύβο. Είτε μείνει βουλευτής ο Παυλίδης, είτε παραιτηθεί αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση. Δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει π.χ. το μεγάλο πρόβλημα των εκατοντάδων απασχολουμένων με όρους δουλεμπορίου, με διαμεσολάβηση των εργολάβων εδώ στο Πανεπιστήμιο, δεν πρόκειται να δώσει δουλειά στους νέους ανθρώπους. Για μας λοιπόν, μία είναι επιλογή: Να ανοίξει πλατιά συζήτηση στο λαό για τα ουσιαστικά προβλήματα. Όλα τα άλλα που ζούμε είναι η σαβούρα, η σήψη, η σαπίλα ενός πολιτικού συστήματος, που δεν πρόκειται να εξυγιανθεί ούτε με εξεταστικές επιτροπές, ούτε με το αν θα μπουν στον Κορυδαλλό κάποιοι πολιτικοί".

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα τόνισε πως: "Το ΚΚΕ έχει μία δυναμική και ουσιαστική παρουσία και αναμφισβήτητα ανοδική πορεία και στις "ευρωεκλογές". Ένα πράγμα χρειάζεται: Να αντιστοιχηθεί η ψήφος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που νοιώθει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων απέναντι στις κυβερνήσεις που γνώρισε και απέναντι στην ΕΕ. Αυτή η αντιστοίχηση θα κάνει το ΚΚΕ πάρα πολύ δυνατό, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που δεν λέρωσε τα χέρια του, είτε στο εθνικό κοινοβούλιο είτε στο ευρωκοινοβούλιο".

    Περί πρόωρων εκλογών

    Απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι λύση οι πρόωρες εκλογές, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι: "Η εκλογική μάχη είναι μία από τις κορυφαίες πολιτικές μάχες που δίνεται. Μπορεί να σε πάει πίσω, μπορεί να σε πάει και πολύ μπροστά. Επομένως εμείς δουλεύουμε για το πολύ μπροστά του λαού, με δυνατό ΚΚΕ και με ιδεολογικά και πολιτικά χειραφετημένο εργατικό κίνημα, με ισχυρή συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα".

    Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, το σχόλιο της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ ήταν: "Θέλετε να σας πω καθαρά; Αυτή τη στιγμή παίζουν ακριβώς το ρόλο του αποπροσανατολισμού και του φαρισαϊσμού, γιατί τάχα πρέπει να αναστηλωθεί το κύρος της Βουλής στα μάτια του λαού. Ακόμη κι αν γίνει ο καλύτερος νόμος περί ευθύνης υπουργών -που και εμάς μας ενδιαφέρει- πρέπει να σας πω ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος, πριν απ' όλα γιατί έβγαλε σωρεία αντιλαϊκών αποφάσεων όπως και οι προηγούμενες με την ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία. Αναφέρομαι γενικά στον φαρισαϊσμό της μονόπλευρης συζήτησης πάνω σε αυτά τα θέματα, των κεντρικών συνεντεύξεων πάνω σε αυτά τα θέματα και στο παιχνίδι πάνω στο βήμα της Βουλής".

    Φοιτητικές εκλογές

    Είδηση: 21925

    [20] Υποχρεωτικός από Ιούλιο ο ΑΜΚΑ

    Κοινωνία

    Υποχρεωτικός θα είναι από τον Ιούλιο ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Μ.Κ.Α. σε κάθε δοσοληψία των πολιτών, σχετική με την πρόσληψη σε εργασία, έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας και καταβολή σύνταξης. Θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από το δικτυακό τόπο ΑΜΚΑ. Μετά την απόδοση του Α.Μ.Κ.Α., κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Είδηση: 21923

    [21] Πάνω από 30.000 κατασχεμένα ΙΧ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ξεπερνά κάθε φαντασία ο αριθμός των κατασχεμένων αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Ωστόσο η μικρή προσέλευση των εμπόρων ΙΧ στις ημερήσιες εκποιήσεις οχημάτων ανάγκασε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διευρύνουν τις δημοπρασίες και στους υπαλλήλους τους ενώ σύντομα θα λαμβάνουν μέρος και οι ιδιώτες καταναλωτές.

    Το 2008 εκδόθηκαν περίπου 100.000 αιτήσεις αφαίρεσης οχημάτων από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από τις οποίες κατασχέθηκαν περίπου 70.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο τα πράγματα για το 2009 προδιαγράφονται πολύ χειρότερα καθώς μόνο τους δύο πρώτους μήνες έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 20.000 ΙΧ.

    Η δραματική μείωση της αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων και ενδεικτικά αναφέρουμε πως ακόμη και καινούρια αυτοκίνητα διατίθενται με ελεύθερη πλειοδοσία.

    Μάλιστα κατά την εκποίηση κατασχεμένων οχημάτων στις 29 Απριλίου διατέθηκαν: Δημοπρασία κατασχεμένων ΙΧ 29-4-09 Mercedes L500 2006, σε τιμή εκκίνησης 30.000, Mercedes A160 2005, 4.500, Renault Laguna T 2004, άνευ τιμής εκκίνησης, Subaru Legacy 2004, άνευ τιμής εκκίνησης, Skoda Octavia GT New, άνευ τιμής εκκίνησης, Skoda Octavia RS New, άνευ τιμής εκκίνησης, BMW M3 001, 30.000, VW Touareg 2005, 20.000

    Η μεγάλη πτώση των τιμών εκκίνησης καταγράφηκε και στη δημοπρασία κατασχεμένων οχημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου καθώς διατέθηκαν: Δημοπρασία Κατασχεμένων ΙΧ 05/05/2009, Kia Sorento 2006 σε τιμή εκκίνησης 8.000, Ford Maverick 2006, 9.000, Hyundai Atos 2002, 1.800, Audi 6 2004, 8.800, Audi A3 2007, 9.000, Suzuki Swift 2005, 4.000.

    Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων διακρίνοντας τις προθέσεις των τραπεζών για άνοιγμα των δημοπρασιών και σε ιδιώτες καταναλωτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες επαγγελματίες. Ένα ακόμη αγκάθι που έχει εμφανιστεί στην αγορά αυτοκινήτου αφορά στις εταιρείες Leasing και ενοικιάσεων καθώς η αξία του στόλου τους έχει απαξιωθεί πάρα πολύ.

    Είδηση: 21919

    [22] Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία στη Σίνδο

    Κοινωνία

    Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης η δίκη του τοξικομανή, ο οποίος ξεφεύγοντας από αστυνομικούς, σκότωσε 59χρονο οδηγό του ΟΑΣΘ, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης το Μάιο του 2008. Χθες Τρίτη ο 33χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι την ώρα της τραγωδίας ήταν σε στερητικό σύνδρομο, ενώ οι αστυνομικοί που έχουν καταδικαστεί για απελευθέρωση κρατουμένου και ελλιπή φύλαξη όπλου, επανέλαβαν ότι δεν πέρασαν χειροπέδες στον 33χρονο επειδή ήταν γνωστός στις αρχές.

    Είδηση: 21921

    [23] Δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Πολιτική

    Δυσαρεστημένη είναι η πλειοψηφία των πολιτών από την απόφαση της Βουλής να μην παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει τη δυσαρέσκειά του, το 70% τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης Παυλίδη από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και από αυτούς το 77% υπέρ αυτής της απόφασης ακόμα κι αν πάμε σε εκλογές. Στο 2,5% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Όσον αφορά τη στάση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις καταγγελίες για σκάνδαλα, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει τη συγκάλυψη και το 56% ότι ο Γ. Παπανδρέου, επιδιώκει την κομματική εκμετάλλευση.

    Στο 2,5% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 30,1% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 4,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,4%, ενώ το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει στο 17,8%.

    Στην προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας, στις 6-7 Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ προηγούνταν με 0,4%. Ωστόσο στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η έρευνα δίνει έλλειψη αυτοδυναμίας και διαφορά 3% με το ΠΑΣΟΚ να συμπληρώνει ποσοστό 36,6% και 137 έδρες και τη ΝΔ με 33,6% και 89 έδρες.

    Στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 30% απαντά ο Κώστας Καραμανλής το 23% ο Γιώργος Παπανδρέου και το 35% κανένας.

    Στην παράσταση νίκης, το 44,1% προβλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ (39,4% με μικρή διαφορά, 4,7% με ευρεία) έναντι του 37,7% που προβλέπει νίκη της ΝΔ (34,1% με μεγάλη διαφορά και 3,6% με μικρή).

    Το 68% πιστεύει ότι η διεθνής οικονομική κρίση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, έναντι του 13% που λέει ότι είναι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το 60% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει, το 21% ότι θα βελτιωθεί, το 15% ότι τα πράγματα θα μείνουν στάσιμα.

    Όσον αφορά την υπόθεση του Βατοπεδίου, το 61% θεωρεί ότι αγγίζει προσωπικά και τον πρωθυπουργό, το 77% υποστηρίζει ότι ήταν αναγκαστική απομάκρυνση η παραίτηση Ρουσόπουλο ενώ το 17% κάνει λόγο για πράξη ευθύνης.

    Είδηση: 21917

    [24] Fiat: Σχέδιο για κλείσιμο εργοστασίων σε Ιταλία, Βρετανία;

    Ειδήσεις

    Η Fiat σχεδιάζει το κλείσιμο εργοστασίων στην Ιταλία και τη Βρετανία που μεταφράζεται σε 18.000 απολύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει σήμερα. Ωστόσο η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat διέψευσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat διέψευσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι σκοπεύει να καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας κλείνοντας τελείως ή μερικώς δέκα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, λόγω της εξαγοράς της Opel, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. "Σε σχέση με το άρθρο του πρακτορείου Ρόιτερ, που επικαλείται την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για τα σχέδια της Fiat-Opel, η Fiat διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από την Fiat και δεν αποτελούν μέρος οποιουδήποτε σχεδίου της αυτοκινητοβιομηχανίας", επισημαίνει ο όμιλος.

    Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται αυτό, το οποίο περιγράφει ως μία έκθεση εσωτερικής στρατηγικής της Fiat με την ένδειξη "άκρως απόρρητο" και ημερομηνία 3 Απριλίου. Υπό τον τίτλο "Σχέδιο Ποδόσφαιρο", η έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες στη μείωση των εξόδων που θα ακολουθήσει την εξαγορά. Συγκεκριμένα γράφει πως 18.000 από τις 108.000 θέσεις εργασία των Opel, General Motors Europe (GME) και Fiat θα καταργηθούν, δηλαδή το 16,6% συνολικά. Το σχέδιο περιλαμβάνει το κλείσιμο των εργοστασίων της Fiat στο Πομιλιάνο της νότιας Ιταλίας και στο Τέρμινι Ιμερέζε της Σικελίας. Επιπλέον, θα κλείσουν τα εργοστάσια της Vauxhall στις αγγλικές πόλεις Λούτον και Ελσμιρ Πορτ και ένα εργοστάσιο της Opel στην Αμβέρσα του Βελγίου.

    Στο διάστημα 2011-2016, η Fiat και η Opel θα κλείσουν συνολικά δέκα εργοστάσια στην Ευρώπη, απολύοντας 18.000 υπαλλήλους, γράφει η εφημερίδα. Στα εργοστάσια της Opel στο Μπόχουμ, το Καιζερσλάουτερν και το Ρούσελσχαιμ στη Γερμανία θα σταματήσει σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων. Οι τομείς αυτοί απασχολούσαν 3.600 εργαζόμενους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 21915

    [25] Πακιστάν: 24 νεκροί από κατολίσθηση χιονιού

    Ειδήσεις

    Κατολίσθηση χιονιού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους οι οποίοι πιστεύεται ότι έψαχναν βότανα σε όρος του βόρειου Πακιστάν, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα Τετάρτη. Το δυστύχημα σημειώθηκε την Δευτέρα στην κοιλάδα Νίλουμ, βόρεια της πόλης Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του τμήματος του Κασμίρ που τελεί υπό πακιστανική διοίκηση, ωστόσο η πληροφόρηση για το συμβάν καθυστέρησε να φθάσει στην κοιλάδα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των τοπικών αρχών, σύμφωνα με τον Αταουλάχ Άτα, ανώτατο αξιωματούχο. Τα 24 θύματα ήταν χωρικοί που ζούσαν στην περιοχή οι οποίοι πιστεύεται πως έψαχναν βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση που τους παρέσυρε.

    Η περιοχή όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που είχε πλήξει το Πακιστάν τον Οκτώβριο του 2005, στοιχίζοντας 73.000 ζωές στο βόρειο Πακιστάν και αρκετές χιλιάδες στο Ινδικό Κασμίρ.

    Διασώστες ανέσυραν 13 σορούς από το χιόνι και αναζητούν τις υπόλοιπες, είπε ο Άτα.

    Είδηση: 21914

    [26] Αρνήθηκε τη σχέση με τη 18χρονη ο Μπερλουσκόνι

    Ειδήσεις

    Αρνήθηκε χθες Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι έχει σχέση με μία 18χρονη, απαντώντας έτσι στα σχόλια της συζύγου του, η οποία ζήτησε διαζύγιο. "Πρόκειται για ψέμα", είπε ο Μπερλουσκόνι στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοφιλέστερο τοκ σόου της Ιταλίας σε σχέση με την κατηγορία που του προσάπτει η σύζυγός του, ότι δηλαδή διατηρεί δεσμό με την Νοέμι Λετίτσια, στο πάρτι για τα 18α γενέθλια της οποίας πήγε τον περασμένο μήνα. Η σύζυγος του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο, εξέφρασε την οργή της για την παρουσία του Μπερλουσκόνι στο πάρτι δημοσιοποιώντας σε πολλές κυριακάτικες εφημερίδες ότι θα ζητήσει διαζύγιο.

    Είπε ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είχε παραστεί σε πάρτι για τα 18α γενέθλια των ίδιων των παιδιών τους, παρότι είχε προσκληθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ο σύζυγός της διατηρεί δεσμό με την Λετίτσια.

    "Δεν μπορώ να παραμείνω με έναν άνδρα, ο οποίος συναναστρέφεται ανήλικα", φέρεται να δήλωσε η Λάριο στην εφημερίδα La Repubblica. Στην Ιταλία, όσοι είναι κάτω από 18 αποκαλούνται "minorenni" και δεν θεωρούνται ενήλικες, παρότι η ηλικία συναίνεσης για τις σεξουαλικές επαφές ορίζεται στα 14 χρόνια.

    "Μπορεί να είναι τόσο τρελός ο πρωθυπουργός ώστε να εμπλακεί σε μία τέτοια κατάσταση;", διερωτήθηκε ο Μπερλουσκόνι.

    Μιλώντας μπροστά από μία οθόνη όπου εμφανιζόταν η πρόταση: "Τώρα είναι η σειρά μου να μιλήσω", ο Μπερλουσκόνι είπε ότι εκούσια φωτογραφήθηκε στο πάρτι, στο οποίο βρίσκονταν και οι γονείς της Λετίτσια και φίλοι και επομένως δεν είχε τίποτα να κρύψει.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η κατάρρευση του δεύτερου γάμου του ήταν ιδιωτική υπόθεση και δεν θα έπρεπε να σχολιάζεται δημοσίως, επέμεινε ότι η σύζυγός του παραπλανήθηκε από την αριστερά και πίστεψε ανακρίβειες για το πρόσωπό του.

    Είδηση: 21905

    [27] Διαμαρτυρία αγροτών της Κρήτης στο Σύνταγμα

    Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι περίπου 1500 αγρότες απ' όλους τους νομούς της Κρήτης, που έφτασαν νωρίς το πρωί στον Πειραιά, χωρίς τα τρακτέρ τους, αυτή τη φορά, ζητώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Αντιπροσωπεία τους μετέβη στο προεδρείο της Βουλής και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας .

    Οι πρώτοι 850 αγρότες από το Ηράκλειο έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν τις 06.00 τα ξημερώματα με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» το οποίο μετέφερε τους πρώτους 850 αγρότες, ενώ λίγο μετά τις 6:30 έφτασε στον Πειραιά και το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο επέβαιναν 600 άτομα από Χανιά, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης - νομάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης.

    Αργότερα σε πομπή με λεωφορεία κατευθύνθηκαν μέσω της Λ. Συγγρού προς την πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία.

    Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν πακέτο 100 εκατομμυρίων ευρώ για το νησί, πακέτο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ενισχύσεις:

    Ελαιόλαδο: 40 ευρώ ανά στρέμμα Θερμοκηπιακές: καλλιέργειες 500 ευρώ ανά στρέμμα Εσπεριδοειδή: 30 ευρώ ανά στρέμμα Αμπελώνες: 50 ευρώ ανά στρέμμα Κτηνοτροφία: 15 ευρώ ανά ζώο Μελισσοκομεία: 15 ευρύ ανά κυψέλη

    Ζητούν ακόμη επιστροφή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να του παραδώσουν ψήφισμα, καθώς όπως λένε τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γύρω από την Πλατεία Συντάγματος διακόπηκε για λίγες ώρες.

    Αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα οικονομικά και τα θεσμικά τους αιτήματα στον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση και εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν κατάφεραν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό.

    Αργότερα, τα μέλη της αντιπροσωπείας έκαναν ενημερωτική επίσκεψη και στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

    Κατόπιν οι αγρότες της Κρήτης κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Πειραιά για την επιστροφή στο νησί τους.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, εξέφρασε τη στήριξή μου στους διαμαρτυρόμενους Κρήτες αγρότες.

    "Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια εθνική αγροτική πολιτική, που να έχει όλα τα βασικά προϊόντα ελαιόλαδο, αμπελουργία, κτηνοτροφία και δεύτερον να σταματήσει αυτή τη στάση υποταγής απέναντι στην Ε.Ε.. Χρειάζεται να μην πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του 2013. Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειάζεται να βοηθηθεί η ύπαιθρος, ώστε να κρατήσει το νέο κόσμο, ο οποίος αλλιώς θα συμβάλει στην ανεργία των πόλεων.(...) 3,500 χρόνια άντεξε η κτηνοτροφία και άντεξε και όλη η αγροτική οικονομία. Δεν μπορεί να τη διαλύσει τώρα η κυβέρνηση του κ.Καραμανλή" σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Έξαρχος: "Οι διαμαρτυρίες των αγροτών όλης της χώρας είναι απολύτως δικαιολογημένες. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μία φορά η αφερεγγυότητα, η αναξιοπιστία και η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης. Για το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως σαφές ότι, το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες, αλλά να καλυφθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό."

    Είδηση: 21902

    [28] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ

    Καρτέρι στον διευθυντή του σούπερ μάρκετ Lidl στην οδό Αλίμου 79 στην Αργυρούπολη έστησαν στις 5 τα ξημερώματα τρεις άγνωστοι οπλοφόροι. Αφού τον ακινητοποίησαν τον οδήγησαν στο υπόγειο του καταστήματος όπου βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο και του ζήτησαν να το ανοίξει. Οι δράστες πήραν όλα τα χρήματα και διέφυγαν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 21901


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 May 2009 - 16:54:12 UTC