Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη απέναντι από τη ΓΑΔΑ
  • [02] Παλαιστίνιοι: εθνοκάθαρση προωθεί το Ισραήλ
  • [03] Oμιλία Κ.Χατζηδάκη στο συνέδριο του Economist
  • [04] Κρίση σε ακίνητα και καταστήματα
  • [05] Παρέμβαση ΔΣΑ για τις κουκούλες
  • [06] Υπερψηφίστηκαν οι «εισπρακτικές εταιρείες»
  • [07] Στρατοί ανέργων και χρυσά παιδιά

    [01] Έκρηξη απέναντι από τη ΓΑΔΑ

    Κοινωνία

    Συναγερμός σήμανε λίγο μετά από τις εννέα και μισή το βράδυ, στην αστυνομία, από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε, απέναντι από τον Άρειο Πάγο και σε μικρή απόσταση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο κτίριο που στεγάζεται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην συμβολή της οδού Κόνιαρη με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τα ευρήματα των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής που ερευνούν την περιοχή, η έκρηξη να οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο οι δράστες τοποθέτησαν ανενόχλητοι "κάτω από την μύτη" των αστυνομικών, στο πεζοδρόμιο έξω από την είσοδο του κτιρίου της ΚΕΔ.

    Από την πρώτη στιγμή την περιοχή απέκλεισαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρας και τους κάθετους δρόμους, για λόγους ασφαλείας, αφού αρχικά εκφράστηκε φόβος, η έκρηξη να προκάλεσε και διαρροή στο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο διέψευσε η ΔΕΠΑ .

    Μάλιστα, το γεγονός αυτό έκανε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να εξετάζουν και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ατύχημα από τη διαρροή του αερίου.

    Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και οι πυροτεχνουργοί, που έσπευσαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή εντόπισαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ΚΕΔ ένα κιβώτιο που εκτιμάται ότι περιείχε την αυτοσχέδια βόμβα, ενώ συλλέγουν κάθε στοιχείο που θα βοηθήσει το έργο των ερευνών.

    Από την έκρηξη τινάχθηκε στον αέρα ένα Ι.Χ αυτοκίνητο, το οποίο εξετάζεται λεπτομερώς από αστυνομικούς με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για το αν χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, ενώ υλικές ζημιές υπέστη η πρόσοψη του κτιρίου και έσπασαν οι τζαμαρίες γειτονικής πολυκατοικίας.

    Να σημειωθεί, ότι το κτίριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας και ο υπάλληλος σεκιούριτι που είχε βάρδια πριν αλλά και την ώρα της έκρηξης οδηγήθηκε και κατέθεσε στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως δεν αντελήφθη το παραμικρό.

    Στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της αστυνομίας θα μπει και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου της ΚΕΔ του Αρείου Πάγου, αλλά και της διαχείρισης της κυκλοφορίας που υπάρχουν τοποθετημένες στην λεωφόρο Αλεξάνδρας

    Είδηση: 20346

    [02] Παλαιστίνιοι: εθνοκάθαρση προωθεί το Ισραήλ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Bαρύτατες κατηγορίες εξαπέλυσε η Παλαιστινιακή Αρχή προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για εθνοκάθαρση σε βάρος των Παλαιστινίων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "η ισραηλινή κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική εθνοτικής εκκαθάρισης σε βάρος των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, επίσημη παλαιστινιακή κατηγορία η οποία έπεται της εντολής της ισραηλινής κυβέρνησης, πολλές δεκάδες παλαιστινιακά σπίτια στον ανατολικό αραβικό τομέα της ιερής αυτής πόλης να κατεδαφιστούν.

    Παρατηρούμε χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση εκ μέρους της κατοχικής κυβέρνησης, αλλά και του αυτοαποκαλούμενου 'Δήμου της Ιερουσαλήμ' σε βάρος της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ μέσω της κατεδάφισης, ήδη, πολλών δεκάδων παλαιστινιακών της σπιτιών, αλλά και της εντολής πολλές δεκάδες ακόμα να κατεδαφιστούν. Αυτή η εκστρατεία, από τον αυτοαποκαλούμενο Δήμο της Ιερουσαλήμ γίνεται για να γίνει εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ μέσω των (καταναγκαστικών) απελάσεων των Παλαιστινίων".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρίτσαρντ Μίρον, επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ στην περιοχή, που τόνισε ότι, "ανησυχούμε σφόδρα από τα ισραηλινά μέτρα που αφορούν την ανατολική Ιερουσαλήμ, απειλές για νέες απελάσεις και καταστροφές μεγάλου αριθμού σπιτιών Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Ας ανταποκριθεί το Ισραήλ στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, αυτά να ακυρωθούν και να τερματίσει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες".

    Η ισραηλινή πλευρά ισχυρίζεται ότι, στην Ιερουσαλήμ σπίτια έχουν αναγερθεί χωρίς άδεια οικοδόμησης ειδικά στον αραβικό τομέα της πόλης. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες αραβικές οικογένειες ζουν σήμερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση του γαλλο-ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίντ, που κρατείται από τη Χαμάς στη Γάζα. Για το λόγο αυτό επιδόθηκε επιστολή του κ. Σαρκοζί στους γονείς του στρατιώτη, στην οποία αναφέρεται ότι: "Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ νέου την αλληλεγγύη μου σε αυτήν την τρομερή δοκιμασία σας καθώς και τον θαυμασμό μου για την αξιοπρέπειά σας. Ο Γκιλάντ είναι και Γάλλος και η Γαλλία είναι μαζί του".

    Είδηση: 20341

    [03] Oμιλία Κ.Χατζηδάκη στο συνέδριο του Economist

    Ειδήσεις

    Στο συνέδριο του Economist μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η ασφάλεια-επάρκεια ενέργειας, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν τους τρεις κεντρικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας.

    Είδηση: 20349

    [04] Κρίση σε ακίνητα και καταστήματα

    Ειδήσεις

    Σε κρίσιμο σημείο, όσον αφορά στην βιωσιμότητά τους βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες κατεβάζουν ρολά χτυπημένες από την κρίση, ενώ αισθητά μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που δεν παίρνουν το ρίσκο να ανοίξουν μαγαζί, φοβούμενοι ότι θα πέσουν έξω, με αποτέλεσμα, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, τα τέσσερα στα δέκα καταστήματα να μένουν ξενοίκιαστα τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία από το παρατηρητήριο της αγοράς, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 το40% των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και το 20% στην Αττική παραμένουν ανοίκιαστα

    Την ίδια ώρα, πολλά από τα μικρά μαγαζιά, που βρίσκονται στις παρόδους των κεντρικών εμπορικών δρόμων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κλείνουν και παραμένουν άδεια για αρκετό καιρό, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των εκπροσώπων της κτηματαγοράς

    Όσον αφορά στην αύξηση της διαθεσιμότητας, στους ομοκεντρικούς δρόμους το ποσοστό των ξενοίκιαστων μαγαζιών από 30% με 40% που είναι σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το δεύτερο εξάμηνο του 2009

    Το οξύμωρο είναι, ότι ενώ τα ξενοίκιαστα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας πληθαίνουν, μεγάλες εταιρείες δίνουν αστρονομικά ποσά ενοικίων που φθάνουν τα 800.000 ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    Παράλληλα, διέξοδο από την κρίση αναζητά η κτηματαγορά, αφού οι μελέτες νέων οικοδομικών αδειών μειώθηκαν κατά 29% τον Ιανουάριο και η ροη των εργασιών στις οικοδομές κατά 39%.

    Σημαντική πτώση της τάξεως του 8,4% σημείωσαν και οι τιμές πώλησης των κατοικιών το τετράμηνο της κρίσης, ενώ σύμφωνα με το ΕΒΕΑ οι τιμές των κατοικιών έπεσαν το 2008 στο 15%, ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%

    Οι αποδόσεις των επενδύσεων σε κατοικίες κυμαίνεται από 1,1% έως 2,3% την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων κυμαίνονται στο 3,5% με 4%, δεδομένο που οδηγεί τους επενδυτές να τηρούν μία στάση αναμονής και να αποφεύγουν κινήσεις που περιέχουν ρίσκο, επενδύοντας σε ακίνητο.

    Για έλλειψη επενδυτικού κινήτρου στην αγορά ακινήτου, δεδομένου ότι η καθαρή απόδοση είναι πολύ χαμηλότερη από τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, με βάση τον αριθμό των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων που υπολογίζονται από 100 ως 200.000.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Αγκάθι στην κίνηση της αγοράς ακινήτων αποτελούν και τα στεγαστικά δάνεια, από τις τράπεζες, που τον Ιανουάριο του 2009 κυμάνθηκαν στα 113 εκατ. ευρώ, έναντι των 670 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σημειώνοντας πτώση 83%.

    Είδηση: 20344

    [05] Παρέμβαση ΔΣΑ για τις κουκούλες

    Κοινωνία

    Παρέμβαση στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τους κουκουλοφόρους έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι: "το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο για την αντιμετώπιση των πλέον σοβαρών εγκλημάτων και ουδέποτε η αυστηροποίηση των ποινών είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το αιτούμενο είναι η σύλληψη, παραπομπή στη Δικαιοσύνη και τιμωρία, όσων, κουκουλοφόρων ή μη, βιαιοπραγούν, λεηλατούν, καταστρέφουν και τρομοκρατούν".

    Συνεχίζοντας ο ΔΣΑ "εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε συζήτηση για επαναφορά ως αδικήματος της περιύβρισης αρχής, θεωρώντας πως πρόκειται για ρύθμιση αναχρονιστική, τυχόν επαναφορά της οποίας θα συνιστά προσβολή των θεσμών και της δημοκρατίας μας".

    Είδηση: 20342

    [06] Υπερψηφίστηκαν οι «εισπρακτικές εταιρείες»

    Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της συμπολίτευσης, στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες», που μετά τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών και τις ρυθμίσεις που έγιναν, φέρουν πλέον τίτλο «εταιρείες ενημέρωσης». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ζητώντας την κατάργηση των εν λόγω εταιρειών, αντί της εξυγίανσης και της οριοθέτησης των μεθόδων τους που επιτάσσει το νομοσχέδιο. Υπέρ της κατάργησης των εταιρειών αυτών, τάχθηκαν, οι εκπρόσωποι των καταναλωτών, των δανειοληπτών και των δικαστικών επιμελητών, που κλήθηκαν στην Επιτροπή να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσεμπερλίδης, επαίνεσε το υπουργείο για την πρωτοβουλία του, ζητώντας ωστόσο και πρόσθετες απαγορεύσεις - όπως να μην ενοχλείται ο καταναλωτής, όταν κάποιες υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία, να ενημερώνεται γραπτώς εντός δέκα ημερών από την πρώτη προφορική όχληση, να απαγορεύεται η επικοινωνία στον τόπο εργασίας του οφειλέτη (εκτός και αν αποτελεί το μόνο διαθέσιμο τηλέφωνο) κ.ά.

    Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν καθόλου αυτές οι εταιρείες, αλλά λόγω του γεγονότος ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο, είναι ασφαλέστατα προς τη θετική κατεύθυνση η προσπάθεια νομιμοποίησης της δραστηριότητάς τους, ούτως ώστε να υπάρχει κάποιος ένοχος - και να δούμε και στην πράξη πώς να βελτιωθεί ο νόμος».

    Θεωρώντας πως η πλειοψηφία των εισπρακτικών εταιρειών βρίσκεται στα όρια της παρανομίας, ο κος Κρητικός ζήτησε πρόσθετες διασφαλίσεις από την ασυδοσία των «εισπρακτικών εταιρειών», προκειμένου να μην « αντιμετωπίσουμε κοινωνικές εκρήξεις».

    Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας κατήγγειλε πως «ορισμένες φορές, οι εισπρακτικές εταιρείες πίεζαν για απαιτήσεις, που τα δικαστήρια, με αμετάκλητες αποφάσεις τους, όριζαν πως ήταν καταχρηστικές».

    «Επικίνδυνες για το κράτος δικαίου» χαρακτήρισε τις εν λόγω εταιρείες και ο πρόεδρος των δικαστικών επιμελητών, Ευθύμιος Πρεκετές, προβλέποντας πως, ακόμα και αν αλλάξουν όνομα, «δεν θα εξυπηρετούν καμία άλλη αναγκαιότητα, παρά μόνο την εκτός των ορίων του νόμου ενέργεια πράξεων προς όφελος των ίδιων και των εντολέων τους

    «Μπορείτε να αποκλείσετε να έρθει στο μέλλον μια τέτοια εταιρεία από μια ευρωπαϊκή χώρα, να κάνει ένα υποκατάστημα και να λειτουργεί στην Ελλάδα; Δεν είναι ευνομούμενη η Ε.Ε.;» ρώτησε τον κο Πρεκετέ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος.

    Τις εταιρείες που έχουν συμπτύξει τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, υπερασπίστηκε ο πρόεδρός του, Δημήτριος Ψαράκης, διαχωρίζοντας τη δραστηριότητα των μελών του Συνδέσμου, από εκείνη άλλων εταιρειών, που μετέρχονται αθέμιτων πρακτικών.

    Είδηση: 20343

    [07] Στρατοί ανέργων και χρυσά παιδιά

    Ειδήσεις

    Τα σημάδια της σε όλες τις χώρες του κόσμου αφήνει καθημερινά η διεθνής κρίση, που ως αποτέλεσμα της, εκτός από τις πτωτικές ενδείξεις στους δείκτες ανάπτυξης των οικονομιών, οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των αγορών και των επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε σήμερα από τη Σύνοδο της G20 να πάρει ισχυρότερα μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης, κρίνοντας ότι η ανταπόκριση της κάθε χώρας σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται ακόμη μόνον "στην αρχή". Το διεθνές νομισματικό ταμείο ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε λόγο επίσης για βαθιά ύφεση των αναπτυγμένων οικονομιών.

    ΗΠΑ

    Συγκεκριμένα, σε μία ακόμη προσπάθεια της να στηρίξει τους αμερικανούς προμηθευτές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

    Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες, το σχέδιο του αμερικανού προέδρου για τη διάσωση της οικονομίας κινδυνεύει να πέσει στο κενό λόγω της έντονης οργής των μελών του κογκρέσου και της αντίδρασης της κοινής γνώμης.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τη χορήγηση των μπόνους ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων στα στελέχη της AIG, διέταξε έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

    "Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και λένε ότι είναι λάθος των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικανών. Ακούστε, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη. Εγώ είμαι ο πρόεδρος".

    Ωστόσο, ο έμπιστος του υπουργός των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιθνερ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην απόφαση να ενισχυθεί η AIG, ως πρόεδρος του παραρτήματος της ομοσπονδιακής τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Στην κριτική που ασκήθηκε εναντίον του, γιατί δεν σταμάτησε την έκδοση των μπόνους, η απάντηση από το Λευκό Οίκο ήταν ότι πληροφορήθηκε γι' αυτά μόλις τρείς μέρες νωρίτερα.

    Ο πρόεδρος της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Έντουαρντ Λίντι, στη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο ζήτησε από στελέχη να επιστρέψουν τα μπόνους.

    "Ζήτησα από αυτούς που έλαβαν μπόνους μεγαλύτερο από εκατό χιλιάδες δολάρια να επιστρέψουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα. Κάποιοι προσφέρθηκαν να επιστρέψουν το 100% των χρημάτων".

    Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματα τους με την αιτιολογία ότι τα μεγαλοστελέχη δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

    Η AIG που ανήκει πλέον κατά 80% στο αμερικανικό δημόσιο, μετά την ενίσχυσή της από αυτό με 170 δισ. δολάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τονωτική ένεση σε μετρητά που δόθηκε σε εταιρεία από την έναρξη της κρίσης.

    Παράλληλα με τα σκάνδαλα που προκαλούν την κοινή γνώμη, την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας επιχειρεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, με την αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η είδηση αυτή ανέβασε την τιμή του πετρελαίου κατά 5% τη στιγμή που το δολάριο σημείωνε πτώση.

    Ρωσία

    Την ίδια ώρα η ύφεση σπρώχνει καθημερινά στην ανεργία χιλιάδες ρώσους, μετά το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολύσεων σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο αριθμός των ανέργων σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία αγγίζει τα 6,4 εκατομμύρια, δηλαδή κυμαίνεται στο 8,5% του "ενεργού πληθυσμού" των κατοίκων της.

    Από τη Μόσχα οι οικονομικοί αναλυτές επισήμαναν, ότι εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τότε οι άνεργοι στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να ξεπεράσουν τα εννέα εκατομμύρια, γεγονός που αποτελεί μία παλινδρόμηση στο εργασιακό πεδίο δεκαετία του 1990.

    Σε μία προσπάθεια να αναστρέψουν την αρνητική αυτή κατάσταση, στο ρωσικό κοινοβούλιο συζητείται αυτές τις ημέρες ο νέος αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός, εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    ΔΝΤ

    Ανησυχητικές είναι επίσης και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει φέτος την πρώτη του συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ του -0,5% και του -1,0%.

    Το ΔΝΤ προέβλεψε επίσης "βαθειά ύφεση" φέτος για τις αναπτυγμένες οικονομίες, με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,6% στις ΗΠΑ και 5,8% στην Ιαπωνία και 3,2% στη ζώνη του ευρώ.

    Βοσνία - Ερζεγοβίνη

    Εφιαλτική, όμως, είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου από τις αρχές του έτους στη Σλοβενία, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2009, ο αριθμός των ατόμων που απολύθηκαν έφτασε τις 12.700 και ο ρυθμός ανεργίας «σκαρφάλωσε» στο 8,3%.

    Στο μεταξύ, από τις αρχές του έτους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Σλοβενίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο «πλήγμα» από την οικονομική κρίση, με τις περιπτώσεις χρεοκοπίας να αυξάνονται, συνεχίζοντας την ανοδική «τροχιά» που καταγράφηκε το 2008.

    Το 2008, η αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα «επίπεδα» του 22%, έναντι του 2007.

    Στη Σερβία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασίμ Λιάγιτς επισήμανε - στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση RTS - πως καθημερινά απολύονται, κατά μέσο όρο, 3.000 άτομα.

    Στη Βουλγαρία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ανακοίνωσε νέο «πακέτο» δράσεων για την υποστήριξη των τουλάχιστον 40.000 ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα.

    Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο υπουργός Οικονομικών Βγιέκοσλαβ Μπεβάντα δήλωσε πως εξετάζεται μια πιθανή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην οικονομία, ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του 2009 έγιναν απολύσεις 10.000 ατόμων.

    Είδηση: 20340


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 March 2009 - 21:54:58 UTC