Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος για την Οικονομία
  • [02] Υπερψήφιση τροπολογίας για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ
  • [03] Ισημερινός: Πολύνεκρη συντριβή μικρού αεροσκάφους
  • [04] Ινκρετίνες και βαριαιατρική στη μάχη κατά του διαβήτη
  • [05] Έσβησε τρίχρονο αγοράκι από μηνιγγίτιδα
  • [06] Έρευνες για την έκρηξη έξω από την ΚΕΔ
  • [07] Σομαλία: Τρεις Έλληνες ναυτικοί όμηροι πειρατών
  • [08] Σε επιφυλακή για το κουνούπι-τίγρης

    [01] Κρίσιμη Σύνοδος για την Οικονομία

    Πολιτική

    Ο καθορισμός ενιαίας στάσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το βασικό ζητούμενο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώνεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε, ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός, αλληλεγγύη και ταχύτητα στις αποφάσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε αυτή τη φάση, οι 27 ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να λάβουν αποφάσεις για νέα πακέτα στήριξης των οικονομιών τους, θεωρώντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί - και με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι 27 αναμένεται να συμφωνήσουν στην ανάγκη πανευρωπαϊκής ρύθμισης και εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια) και στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

    Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης, το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν στα 50 δισ. ευρώ το πακέτο έκτακτης βοήθειας προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Επιπλέον, ζήτησαν αναδιάρθρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ωστόσο χθες, συμφωνήθηκε να γίνουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας.

    Στα ενεργειακά προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται ο ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας και η διασύνδεση αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από επτά χώρες της Ένωσης. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός, αλληλεγγύη και ταχύτητα στις αποφάσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους.

    "Προϋπόθεση η αλληλεγγύη για ισχυρή Ευρώπη"

    Προέχει η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τονίστηκε στο δείπνο που παρακάθισαν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες.

    Νωρίτερα, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής είχε επισημάνει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες απαιτείται καλύτερος συντονισμός, αλληλεγγύη και ταχύτητα στις αποφάσεις.

    Χρειάζεται "περισσότερη Ευρώπη" σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι εφόσον όλοι δράσουν με αλληλεγγύη, προστατεύοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη 2η ημέρα των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι θα κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Συνάντηση Παπαθανασίου - Αλμούνια Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ενημέρωσε τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια σχετικά με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, κρίθηκαν επαρκή.

    Ωστόσο δεν αποκλείεται η επανεξέτασή τους, εφόσον διαπιστωθεί υστέρηση στα έσοδα, ενώ εκτιμήθηκε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

    Αντιδράσεις

    Ο πρωθυπουργός πηγαίνει και πάλι χωρίς ατζέντα στις Βρυξέλλες, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ προδικάζει συμφωνία των "27" για επίθεση σε βάρος των λαών.

    Να ζητήσει την διακοπή της ισχύος του συμφώνου σταθερότητας και να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγων και την αλλαγή της κοινής αγροτικής πολιτικής, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο ΛΑΟΣ επισημαίνει πως ο κύριος Καραμανλής προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας ότι μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς όμως να μειώνει τις σπατάλες του δημοσίου.

    Είδηση: 20351

    [02] Υπερψήφιση τροπολογίας για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ

    Πολιτική

    Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για την διευθέτηση των οικονομικών απαιτήσεων των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού που την 1η Νοεμβρίου του 2008, είχαν συμπληρώσει 24μηνη εργασία στους αρχαιολογικούς χώρους - και την παραμονή τους στην εργασία τους, μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.

    Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, την μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαος Ζωίδης, διευκρίνισε πως το κόμμα του υπερψηφίζει την τροπολογία προκειμένου να σταματήσουν οι αποκλεισμοί και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στην Ακρόπολη («ό,τι και να φέρνατε που θα έλυνε την ομηρία της Ακρόπολης θα μας εύρισκε σύμφωνους» ανέφερε χαρακτηριστικά) - ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την «παράταση της ομηρίας των συμβασιούχων που συνεχίζεται».

    Υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, τάχθηκε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τη τροπολογία κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια.

    Είδηση: 20357

    [03] Ισημερινός: Πολύνεκρη συντριβή μικρού αεροσκάφους

    Ειδήσεις

    Ένα μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε δύο κτίρια στο Κίτο, στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Ο υπουργός Άμυνας, Χαβιέρ Πόνσε δήλωσε ότι τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες που επέβαιναν στο δικινητήριο αεροσκάφος Beechcraft 200, καθώς και ένα άτομο στο έδαφος, σκοτώθηκαν από τη συντριβή. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα. Το αεροπλάνο έπεσε σε δύο κτίρια σ' ένα πλούσιο προάστιο του Κίτο και στη συνέχεια συνετρίβη σε μία αυλή.

    "Ένιωσα μία έκρηξη όταν άνοιξα την κεντρική πόρτα και μετά άκουσα ένα δυνατό ήχο", περιέγραψε η Έλενα Μορότσο, η οποία εργάζεται σε ένα σπίτι, κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής βρίσκεται ένα ξενοδοχείο και η κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Την ώρα που έγινε το δυστύχημα στο Κίτο επικρατούσε ομίχλη, που συχνά προκαλεί προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες στην πόλη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20354

    [04] Ινκρετίνες και βαριαιατρική στη μάχη κατά του διαβήτη

    Στις ινκρετίνες, ορμόνες οι οποίες παράγονται από το ανθρώπινο έντερο, εστιάζουν πλέον οι επιστήμονες το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη, χωρίς φυσικά να αγνοούν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει στους παχύσαρκους διαβητικούς η βαριατρική, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτά τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αντώνης Αλαβέρας, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη 26 με 28 Μαρτίου.

    "Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβέρας. η προσπάθεια ελέγχου του διαβήτη σχετιζόταν με ουσίες που αύξαναν την σύνθεση της παγκρεατικής ινσουλίνης ή την εκμετάλλευση της ήδη εκκρινόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης. Τα τελευταία όμως χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι το έντερο παίζει πολύ σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Έτσι στη φαρέτρα μας στην καταπολέμηση του διαβήτη έχει μπει και μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι ινκρετίνες".

    Οι ινκρετίνες, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, είναι ορμόνες οι οποίες παράγονται φυσιολογικά στο έντερο. Αυτές εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια των γευμάτων προάγουν την έκκριση ινσουλίνης από το β-κύτταρο και μάλιστα ακόμα και πριν αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

    Οι ινκρετίνες μειώνουν ταυτόχρονα την απορρόφηση του περιεχομένου του εντέρου αφού καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου, γεγονός που διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

    Ένα επί πλέον πλεονέκτημα των ινκρετινών είναι ότι προάγουν την έκκριση ινσουλίνης μόνον με την λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να μην συσχετίζεται η λήψη τους με υπογλυκαιμία, μια σημαντική παρενέργεια των περισσοτέρων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Οι ινκρετίνες κυκλοφορούν σε μορφή δισκίων, ως και σε ενέσιμη μορφή.

    Εντυπωσιακά αποτελέσματα από βαριατρική

    Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, έχει εξελίχθη πολύ και η βαριατρική (από το βάρος και ιατρική), ο κλάδος της ιατρικής που ερευνά τις αιτίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    Από αρκετά παλαιά έχει παρατηρηθεί ότι τα λίαν παχύσαρκα άτομα (ΒΜΙ > 40) που αντιμετωπιστήκαν με βαριατρική επέμβαση, εφόσον είχαν και σακχαρώδη διαβήτη, αυτός σε σημαντικό ποσοστό (50-80%) δεν χρειάζονταν πλέον αντιδιαβητική αγωγή, ή ρυθμίζονταν πολύ πιο εύκολα μετά την επέμβαση. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι η επέμβαση αυτή και σε άτομα με διαβήτη χωρίς όμως να είναι και υπερβολικά παχύσαρκα ίσως, ευνοεί σημαντικά την ρύθμιση του διαβήτη.

    "Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, ανέφερε ο κ Αλαβέρας, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν ο διαβήτης είναι και εντερική πάθηση ή ακόμα και χειρουργική. Μέχρι όμως να αποσαφηνιστούν όλα αυτά, ιδιαίτερα σε μη παχύσαρκα άτομα με διαβήτη, η προσπάθεια θα πρέπει να εξακολουθήσει να παραμένει στην ρύθμιση όλων εκείνων των παραμέτρων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή επιβάρυνση, δηλαδή την αρτηριακή πίεση, την δυσλιπιδαιμία, την διακοπή του καπνίσματος και την ενθάρρυνση της τακτικής σωματικής άσκησης".

    Η ασθένεια με τις περισσότερες επιπλοκές

    Ο διαβήτης είναι η συχνότερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, η συχνότερη αιτία τύφλωσης και η συχνότερη αιτία μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με το άτομο που δεν έχει διαβήτη.

    Μια ιδιαίτερη δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι η παιδική παχυσαρκία, επιδημία πλέον στις δυτικές κοινωνίες, συσχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

    Από πολλές μελέτες διαπιστώνεται ότι η ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης του αίματος, της υπέρτασης και της χοληστερίνης μειώνουν τον κίνδυνο των ανωτέρω επιπλοκών. Όσον αφορά τα επίπεδα της γλυκόζης, η μείωση της επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή, άσκηση και διάφορες κατηγορίες από του στόματος δισκίων ή ινσουλίνη.

    Παρά τις εντυπωσιακές επιτεύξεις της θεραπευτικής στον διαβήτη, σημαντικός αριθμός ατόμων με διαβήτη εξακολουθεί να εμφανίζει επιπλοκές. Τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν σχετικά πρόσφατα, είχαν σκοπό την διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της σημαντικής μείωσης της γλυκόζης του αίματος στην προστασία από το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Και στις τρεις μελέτες η μείωση της γλυκόζης δεν συνοδεύτηκε από μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε μια μάλιστα παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, πιθανότατα διότι εξ αρχής ήταν η πιο επιβαρυμένη.

    Είδηση: 20355

    [05] Έσβησε τρίχρονο αγοράκι από μηνιγγίτιδα

    Κοινωνία

    Ένα αγοράκι τριών ετών, που είχε προσβληθεί από μια σπάνιας μορφής μηνιγγίτιδα , άφησε την τελευταία του πνοή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου , ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί άλλα πέντε κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στην Αττική. Τρία από αυτά είναι περιστατικά μηνιγγίτιδας , ένα ηπατίτιδας Β και ένα φυματίωσης

    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας ένα τρίχρονο αγοράκι που είχε προσβληθεί από σπάνιας μορφής μηνιγγίτιδα. Παρά την άμεση κινητοποίηση των γιατρών το παιδί που είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από την Ζάκυνθο, κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων.

    Με συμπτώματα μηνιγγίτιδας νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο ασθενής ηλικίας 70 ετών, το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε σε 17χρονο μαθητή σχολείου της Αθηνάς ενώ κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε σε 15χρονο αγόρι που νοσηλεύεται στο ΓΝΝΠ Αγ. Παντελεήμων.

    Σύμφωνα με την Νομαρχεία Αθηνών κρούσμα ηπατίτιδας Β εκδηλώθηκε σε 36χρονο άντρα, τρόφιμο δημόσιου ψυχιατρείου, ο οποίος και νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ κρούσμα φυματίωσης εντοπίσθηκε σε νεαρή γυναίκα. Στην 24χρονη χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και δόθηκαν οδηγίες στο συγγενικό της περιβάλλον.

    Είδηση: 20358

    [06] Έρευνες για την έκρηξη έξω από την ΚΕΔ

    Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται στοιχεία και ευρήματα από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οδό Κόνιαρη 45 και Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Από την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και σε τζάμια παρακείμενων κτηρίων και καταστημάτων. Προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν υπήρξε, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. γίνεται αυτοψία στο χώρο και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

    Η περιοχή της έκρηξης, γύρω από την οδό Κόνιαρη, παραμένει αποκλεισμένη από τους αστυνομικούς που συλλέγουν στοιχεία.

    Όπως διαπιστώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας και τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο του κτηρίου της ΚΕΔ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν κρυμμένος μέσα σε τσάντα την οποία οι δράστες κρέμασαν σε δέντρο ή σε κάγκελο στο πεζοδρόμιο, κοντά σε μετρητή φυσικού αερίου.

    Στην περιοχή αμέσως μετά παρατηρήθηκε έντονη μυρωδιά αερίου που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από την εκτίναξη καπακιού από αγωγό φυσικού αερίου. Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν άλλα προβλήματα ενώ διευκρινίστηκε, ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη λόγω διαρροής αερίου.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ο μηχανισμός να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά την ώρα της έκρηξης λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ δεν περνούσε κανένας από το σημείο γι' αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν κοντά και είχαν οπτική επαφή με το σημείο.

    Τη στιγμή της έκρηξης μέσα στο κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ήταν δύο υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης οι οποίοι, όπως είπαν, δεν αντιλήφθηκαν τίποτα ύποπτο.

    "Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη, ούτε έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης από κανέναν" δήλωσε χθες από το σημείο της έκρηξης ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στάθης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως ερμηνεύει ο ίδιος το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε απέναντι από τον Άρειο Πάγο και σε απόσταση 200 μέτρων από την ΓΑΔΑ, ο κ. Στάθης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο κτίριο της ΚΕΔ φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι, τόνισε ότι η ΓΑΔΑ και ο Άρειος Πάγος φυλάσσονται από την αστυνομία και είπε πως δεν πρέπει να γίνονται συμψηφισμοί και αναγωγές.

    Είδηση: 20353

    [07] Σομαλία: Τρεις Έλληνες ναυτικοί όμηροι πειρατών

    Στα χέρια πειρατών έπεσε, στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Σομαλίας, το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο ΤΙΤΑΝ, με 24 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ο α' μηχανικός είναι Έλληνες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου, είναι φορτωμένο με σίδερο και είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό το λιμάνι της Κορέας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από ελληνικής πλευράς γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο προξενικών αρχών αλλά και του διεθνούς κέντρου καταπολέμησης πειρατειών στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου το σκάφος να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο και να απελευθερωθούν οι ναυτικοί.

    Είδηση: 20352

    [08] Σε επιφυλακή για το κουνούπι-τίγρης

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Το επικίνδυνο ασιατικό κουνούπι "Τίγρης", το οποίο μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες, επανεμφανίστηκε στη χώρα μας. Η Νομαρχία Αθηνών με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους καλεί να πάρουν μέτρα προφύλαξης. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι 48 δήμοι που βρίσκονται στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων για την καταγραφή της κατάστασης, τον εντοπισμό τυχόν εστιών ανάπτυξης κουνουπιών -λιμνάζοντα, στάσιμα νερά, ανοιχτές δεξαμενές νερού, τεχνητές λίμνες, παλαιά μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων κλπ- και την καταπολέμηση με προληπτικούς.

    Το κουνούπι "Τίγρης", Aedes albopictus, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς το τσίμπημα του μπορεί να μεταδώσει ελονοσία, κίτρινο πυρετό ενώ είναι και φορέας του ιού της εγκεφαλίτιδας. Η Νομαρχία Αθηνών ενημερώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για πέντε κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων.

    Ένας 70χρονος , ένα 17χρονο και ένα 15χρονο αγόρι προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα, ενώ κρούσμα ηπατίτιδας Β' εκδηλώθηκε σε 36χρονο άνδρα και κρούσμα φυματίωσης σε 24χρονη γυναίκα. Όλα τα περιστατικά εντοπίζονται στην Αθήνα.

    Είδηση: 20350


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 March 2009 - 9:55:03 UTC