Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη ΜΕΒΓΑΛ: Ενοχή πρότεινε ο Εισαγγελέας
  • [02] Προσοχή στο νερό
  • [03] AIG: Χειρονομίες καλής θέλησης από golden boys
  • [04] Εκατό βήματα το λεπτό για μισή ώρα ημερησίως, η ιδανική άσκηση
  • [05] Έρευνα για προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Google
  • [06] Σκηνοθετεί το γιό του ο Ισγουντ
  • [07] Οικολογική ενέργεια στον Αη Στράτη
  • [08] Προφυλακιστέος για την βεντέτα των Χανίων
  • [09] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης Παντελεήμονα
  • [10] Νέα καταδίκη του Νίκου Παλαιοκώστα για ληστεία
  • [11] Η Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση ανέλαβε την επίθεση στου Κ. Μητσοτάκη
  • [12] Έντονα καιρικά φαινόμενα
  • [13] Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Γιόζεφ Φριτσλ
  • [14] Αντιπαράθεση για τα οικονομικά μέτρα
  • [15] Γ. Σουφλιάς: Ναι σε ένα αυτόνομο υπ. περιβάλλοντος
  • [16] Δένδιας: Νέα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών
  • [17] REVOIL: Πέντε νέα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • [18] ΟΑ και ΟΣΕ: Μετ΄ εμποδίων αύριο τα δρομολόγια- Χωρίς μετρό
  • [19] Σκληρότερα μέτρα κατά της βίας των νεανικών συμμοριών
  • [20] Οδηγίες ΕΦΕΤ για Καλή Σαρακοστή
  • [21] Πενήντα κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία
  • [22] Προσφυγή για Βατοπαίδι

    [01] Δίκη ΜΕΒΓΑΛ: Ενοχή πρότεινε ο Εισαγγελέας

    Κοινωνία

    Την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων, στην υπόθεση της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, πρότεινε ο εισαγγελέας στο τριμελες Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και ο έμπορος σιτηρών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

    Ωστόσο, ο Εισαγγελέας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία της εκβίασης, σε απόπειρα εκβίασης, ενώ εισηγήθηκε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της δωροληψίας, αντικρούοντας όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.

    Είδηση: 20337

    [02] Προσοχή στο νερό

    Ειδήσεις

    Στο νερό και το μείζον πρόβλημα της ορθής του διαχείρισης θα είναι αφιερωμένη η ημερίδα που διοργανώνουν από κοινού την Κυριακή 22 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Νερού- η Νομαρχία Αθηνών, η ΚΕΔΚΕ και το Πανελλήνιο Οικολογικό Κίνημα.

    Εν τω μεταξύ τα στοιχεία της UNESCO για την έλλειψη του πολύτιμου αγαθού είναι απογοητευτικά. Έτσι σύμφωνα με αυτά προβλέπεται ότι η έλλειψή του θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από 5 δις. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

    Σήμερα η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

    Οι πιο σπάταλοι μετά τους αμερικανούς είναι οι έλληνες στην κατανάλωση νερού. Σχεδόν 2.400 κυβικά νερού το χρόνο αναλογούν σε κάθε κάτοικο στην Ελλάδα όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 1.240 κυβικά μέτρα. Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την κατανάλωση του νερού, είναι η Ελλάδα. Το 60 τοις εκατό του νερού, που αντλείται από πηγές, λίμνες και ποτάμια, χάνεται λόγω απωλειών από το δίκτυο μεταφοράς του, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

    Το 86% του νερού χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την άρδευση, 11% διατίθεται για πόση και το 3% καλύπτει ανάγκες της βιομηχανίας.

    Και ενώ στις αναπτυγμένες χώρες γίνεται σπατάλη νερού στον τρίτο κόσμο κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από κατανάλωση μολυσμένου νερού.

    Είδηση: 20336

    [03] AIG: Χειρονομίες καλής θέλησης από golden boys

    Ειδήσεις

    Ορισμένοι από τους υπαλλήλους της ασφαλιστικής εταιρίας AIG, που εργάζονται στο τμήμα Οικονομικών Προϊόντων, θα επιστρέψουν το bonus που έλαβαν εν μέσω της οργισμένης αντίδρασης που έχει προκαλέσει η καταβολή 165 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμοιβές στελεχών ενός τμήματος που έχει ζημιώσει την εταιρία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Η AIG έχει δεχτεί έντονη κριτική από τον κόσμο, τους πολιτικούς και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δέχτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ενίσχυση 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια μοίρασε υψηλές αμοιβές.

    Στην κατάθεσή του χθες στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της AIG, Εντουαρντ Λίντι, είπε ότι έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους που έλαβαν bonus άνω των 100.000 δολαρίων να επιστρέψουν τουλάχιστον το μισό.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι κάποιοι υπάλληλοι έχουν ήδη επιστρέψει ολόκληρο το bonus που έλαβαν.

    Κάποιοι άλλοι έλαβαν αποζημιώσεις και παραιτήθηκαν από την εταιρία, είπε ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ενας από τους εργαζόμενους που συμφώνησε να επιστρέψει το bonus του είναι ο Ντάγκλας Πόλινγκ, ο οποίος έλαβε και το μεγαλύτερο ποσό, που ξεπερνά τα 6,4 εκατομμύρια δολάρια, έγραψε η Journal, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

    Ο 48χρονος Πόλινγκ είναι ένας αντιπρόεδρος της διοίκησης, υπεύθυνος για τις επενδύσεις σε θέματα ενέργειας και υποδομών, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

    Ο Πόλινγκ και περίπου άλλοι 400 νυν και πρώην υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος της εταιρίας έλαβαν αμοιβές με τη μορφή bonus, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η AIG δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο 47χρονος Τζέιμς Χάας και ο 43χρονος Τζον Λίμπεργκαλ, επικεφαλής του εν λόγω τμήματος της εταιρίας, στο παράρτημα της Βόρειας Αμερικής, επίσης θα επιστρέψουν τα bonus τους.

    Είδηση: 20332

    [04] Εκατό βήματα το λεπτό για μισή ώρα ημερησίως, η ιδανική άσκηση

    Εκατό βήματα το λεπτό επί μισή ώρα την ημέρα είναι η ιδανική άσκηση για κάποιον που δεν θέλει να καταπονείται και που προτιμά την ήπια γυμναστική και το περπάτημα, προκύπτει από νέα μελέτη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, μετρώντας τις ανάγκες για οξυγόνο του οργανισμού περίπου 100 ανθρώπων την ώρα που έκαναν διάδρομο.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες αμερικανών και βρετανών επιστημόνων, το ιδανικό είναι μισή ώρα ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα.

    Ωστόσο, συχνά επικρατεί σύγχιση ως προς τον ορισμό της ήπιας άσκησης.

    Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο San Diego State των ΗΠΑ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ασκήσεις στις οποίες υπέβαλαν 97 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια.

    Είδηση: 20321

    [05] Έρευνα για προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Google

    Την διενέργεια έρευνας για τους κανόνες ασφάλειας που διέπουν ορισμένες υπηρεσίες του Google και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ζήτησαν οι αμερικανικές αρχές.

    "Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι η Google δεν προστατεύει καλά τα εμπιστευτικά δεδομένα που λαμβάνει", δήλωσε η οργάνωση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο EPIC (Κέντρο Ενημέρωσης για την Ηλεκτρονική Ιδιωτικότητα), η οποία υπέβαλλε σχετική καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

    Η καταγγελία αναφέρεται στις υπηρεσίες μηνυμάτων όπως το Gmail, το σύστημα επεξεργασίας κειμένου Google Docs, το λογισμικό για τις φωτογραφίες Picasa, καθώς και το Google Calendar.

    Η EPIC ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να προσδιορίσει αν οι πρακτικές που ακολουθεί η Google είναι "αθέμιτες ή δόλιες", αναφέροντας μάλιστα ένα πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο κείμενα που είχαν επεξεργαστεί από το Google Docs δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο λόγω προβλήματος που δεν έχει προσδιοριστεί.

    Προς το παρόν η Google δεν έχει σχολιάσει την καταγγελία της EPIC.

    Είδηση: 20338

    [06] Σκηνοθετεί το γιό του ο Ισγουντ

    Ο Κλιντ Ιστγουντ θα σκηνοθετήσει τον γιό του σε μια ταινία για την ζωή του Νέλσον Μαντέλα, που ακόμη δεν έχει τίτλο, σύμφωνα με το Hollywood Reporter. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Σκοτ Ιστγουντ θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Μόργκαν Φρίμαν και τον Ματ Ντέιμον σε μια ταινία για την ζωή του Μαντέλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νεαρός Ιστγουντ έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία που σκηνοθετεί ο πατέρας του.

    Ο Σκοτ Ιστγουντ εμφανίστηκε σε ρόλους στις ταινίες "Gran Torino" και "Οι Σημαίες των Προγόνων Μας" με το ψευδώνυμο Σκοτ Ριβς.

    Η ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Ιστγουντ θα είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Τζον Κάρλιν "Παίζοντας τον Εχθρό: Ο Νέλσον Μαντέλα και το Παιχνίδι που Δημιούργησε ένα Εθνος".

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 20322

    [07] Οικολογική ενέργεια στον Αη Στράτη

    Κοινωνία

    Σε πράσινο νησί θα μετατραπεί ο Αη Στράτης όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική εκδήλωση. Αναλυτικά θα αναπτυχθούν ενεργειακές μονάδες από ανανεώσιμες πηγές, ώστε το νησί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Τα έργα θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα ακολουθήσουν ως τον Ιούνιο προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις εμπορικής κλίμακας σε μεγαλύτερα νησιά όπως η Νίσυρος και η Τήλος.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Νομάρχης Λέσβου Π.Βογιατζής και ο κοινοτάρχης του νησιού Χ.Μακρής. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης: "Ο Αη-Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και «θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή. Το σχέδιο για το πράσινο νησί είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς ανάλογα παραδείγματα 100 % πράσινων νησιών υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: το king Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία. Το ύψος των επενδύσεων στον Αη ? Στράτη υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας - Τεχνολογίας. Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση των μέσων μεταφοράς στο νησί από ηλεκτρικά. Η μελέτη για το έργο θα εκπονηθεί από τη ΔΕΗ, το Πολυτεχνείο, το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο". Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η προώθηση της πράσινης ενέργειας είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι από το 2004 ως σήμερα τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ανανεώσιμων πηγών, από 430 σε 1350 μεγαβάτ.

    Είδηση: 20339

    [08] Προφυλακιστέος για την βεντέτα των Χανίων

    ΠροφυλακιστέοςΠροφυλακιστέος κρίθηκε με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, ο 26χρονος από τα Περβολάκια Κισάμου Χανίων, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 25χρονου Ξενοφώντα Κουκουλά το απόγευμα του Σαββάτου στην αγροτική περιοχή «Κορυφή» του δήμου Μηθύμνης Κισάμου.

    Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος στον ανακριτή, ομολόγησε την πράξη του, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο 34χρονος ξάδερφός του, αφού δεν προέκυψε εμπλοκή του στην υπόθεση.

    Οι δύο νεαροί, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, ισχυρίστηκαν ότι το θύμα ήταν εκείνο που άρχισε πρώτο να πυροβολεί εναντίον τους.

    Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται από τις διωκτικές Αρχές, ακόμη τρία άτομα, τα οποία δεν αποκλείεται να παραδοθούν.

    «Υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συμβάν, πέρα από το ότι έγιναν όλα αστραπιαία -σε χρόνο μηδέν- το σοβαρότερο από όλα ήταν ότι ήταν συνθήκες καθαρά ανθρώπων οι οποίοι δεν έλεγχαν τους εαυτούς τους», είπε ο Διονύσης Βέρας, συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου που κρίθηκε προφυλακιστέος και πρόσθεσε «Η εξέλιξη των γεγονότων μας λυπεί. Περισσεύει η δυστυχία από κάθε πλευρά. Δύο 25χρονα παιδιά, το ένα στον τάφο, το άλλο στη φυλακή. Κάποιοι πρέπει να τα σκέφτονται αυτά».

    Ο συνήγορος του 34χρονου που αφέθηκε ελεύθερος Ευτύχης Μαυρογένης δήλωσε: «Λυπάμαι, αλλά, ως πολίτης θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στα Χανιά, δεν τιμούν τον τόπο μας και τα Χανιά μας. Είναι λυπηρό ένας νέος άνθρωπος να είναι απών σήμερα από κοντά μας. Ο πελάτης μου, κρίθηκε μη προφυλακιστέος με ομοφωνία του ανακριτού και του εισαγγελέα, προφανώς γιατί δεν προέκυψε κάποια άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση. Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν. Οι υπερβολές και βλάπτουν και πυροδοτούν. Όμως, ας αφήσουμε ήσυχη τη δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της».

    Είδηση: 20335

    [09] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης Παντελεήμονα

    Κοινωνία

    Απορρίφθηκε σήμερα, από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ από τη μονή του Οσίου Εφραίμ, με την οποία ο πρώην Μητροπολίτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, νόμιμη και ειδική αιτιολογία και επιπλέον, ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών δεν πάσχει από ασάφειες, αντιφάσεις και έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

    Είδηση: 20334

    [10] Νέα καταδίκη του Νίκου Παλαιοκώστα για ληστεία

    Ποινή φυλάκισης 6 ετών επέβαλε το Εφετείο Κακουργημάτων της Λαμίας στον Νίκο Παλαιοκώστα, ο οποίος κατηγορείτο για τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στο Καρπενήσι, το 2001. Ο Νίκος Παλαιοκώστας αρνήθηκε την κατηγορία και αμφισβήτησε και τις φωτογραφίες από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος της τράπεζας που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία.

    Απαντώντας σε ερώτηση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Μαραγιάννη για την "προτίμηση" που έχει σε ληστείες τραπεζών, είπε ότι "τα λεφτά στη συγκεκριμένη τράπεζα είναι των παπάδων" και "δεν είναι λεφτά του κοσμάκη".

    Ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Μαραγιάννης, κατά την αγόρευσή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "οι ληστείες που γίνονται σήμερα διαφέρουν από αυτές που έκανε ο Βερνάρδος. Τώρα πυροβολούν συχνά στο ψαχνό". Ανέφερε επίσης ότι οι ληστείες κατά τραπεζών "έχουν πάρει μορφή επιδημίας".

    Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών και λίγο αργότερα το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινή φυλάκισης 6 ετών.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται ως δράστης της ληστείας που έγινε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Καρπενήσι στις 7 Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε, με την απειλή όπλου, είχε ζητήσει από τον ταμία και πήρε ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ συγχρόνως πήρε άλλες 875.000 δραχμές μέσα από τα συρτάρια και εξαφανίστηκε.

    Τόσο η μεταγωγή του από τις φυλακές της Πάτρας στη Λαμία, όσο και η επιστροφή του έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετήχθη την Τετάρτη το βράδυ από την Πάτρα στην Αθήνα και σήμερα το πρωί κατευθείαν από την Αθήνα στο Εφετείο της Λαμίας.

    Είδηση: 20330

    [11] Η Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση ανέλαβε την επίθεση στου Κ. Μητσοτάκη

    ΗΗ Οργάνωση "Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση" ανέλαβε με τηλεφωνήματα στο "Σκάι" και την "Ελευθεροτυπία", την ευθύνη για την χθεσινοβραδυνή εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οπότε οι δράστες τοποθέτησαν έξω από την είσοδο του γραφείου, στον 5ο όροφο του κτιρίου στην οδό Χαλκοκονδύλη-9, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από τέσσερα γκαζάκια και ένα μπιτόνι με βενζίνη.

    Από την αστυνομία έγινε γνωστό, ότι από την έκρηξη του μηχανισμού ευτυχώς προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές και ότι στο κτίριο δεν υπάρχει μόνιμα αστυνομικός φρουρός, αλλά, επιτηρείται από περιπολίες, οι οποίες όμως, δεν αντελήφθησαν το παραμικρό.

    Δήλωση Κ. Μητσοτάκη Με αφορμή την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο πολιτικό του γραφείο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ανησυχητικών φαινομένων έξαρσης βίας από οργανωμένες παράνομες ομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα, θύματα ήταν απλοί καταστηματάρχες της Αθήνας. Υπερασπίστηκα με σθένος το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθερα και να εργάζονται σε περιβάλλον ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή εγκληματική ενέργεια με την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο του πολιτικού μου γραφείου. Δεν είναι ώρα για λόγια, αλλά, για πράξεις. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερα. Απαιτούν ασφάλεια και πάνω από όλα, να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη. Την επιβολή του νόμου και της τάξης, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με κάθε κόστος".

    Είδηση: 20333

    [12] Έντονα καιρικά φαινόμενα

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, ύστερα από σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη Μακεδονία με ισχυρές καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα.

    Το Σάββατο προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και τις έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ.

    Την Κυριακή 22 Μαρτίου τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα Ανατολικά και Νότια και έως αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

    Ειδικότερα στην Αττική καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν το Σάββατο

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Είδηση: 20331

    [13] Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Γιόζεφ Φριτσλ

    Ευρώπη

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης και εγκλεισμό σε ψυχιατρείο επέβαλε το κακουργιοδικείο του Ζανκτ Πέλτεν στον 73χρονο Γιώζεφ Φριτσλ, κρίνοντας τον ένοχο για τον βιασμό και την 24ετή αιχμαλωσία της κόρης του σε ένα υπόγειο χωρίς παράθυρα, καθώς και για τον θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε από την αιμομικτική σχέση που της είχε επιβάλει. Το αγοράκι πέθανε αβοήθητο λίγο μετά τη γέννησή του, το 1996.

    Την ετυμηγορία εξέδωσαν οι τρεις δικαστές και οι οκτώ ένορκοι, για τις κατηγορίες που βάρυναν τον πατέρα-δήμιο, όπως ήταν ο βιασμός, η αιμομιξία, ο καταναγκασμός και η υποδούλωση, ολοκληρώνοντας έτσι την τετραήμερη "δίκη του αιώνα", όπως την χαρακτήρισαν οι αυστριακές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

    Ο Φριτσλ δέχθηκε την απόφαση σιωπηλός και όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, δεν θα ασκήσει έφεση.

    Έτσι, τώρα ο Φριτσλ θα οδηγηθεί πρώτα σε ένα ψυχιατρείο ή σε μία φυλακή που διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα. Σε περίπτωση που ιαθεί από τις "σεξουαλικές διαστροφές" του, τις οποίες διαπίστωσαν οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν, θα βγει από το ψυχιατρείο και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη φυλακή.

    Πριν από την έκδοση της απόφασης, η κόρη του Ελίζαμπεθ -μέσω της δικηγόρου της- δήλωσε ότι θέλει να τον δει να πληρώνει για τα εγκλήματά του μέχρι να πεθάνει.

    Είδηση: 20329

    [14] Αντιπαράθεση για τα οικονομικά μέτρα

    Πολιτική

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή, στον απόηχο των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη τη συζήτηση στην ολομέλεια πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, επέκριναν την ασκούμενη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω κρίσης, κάνοντας λόγο για μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Για "μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης" έκαναν λόγο κορυφαίοι υπουργοί. Για άγρια λιτότητα και προκλητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, μίλησαν τα συνδικάτα.

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

    Την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    Πανικόβλητες και αντιφατικές τις χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παρατηρώντας ότι την ίδια ώρα η Βουλή ψήφιζε την κατάργηση της κατάργησης του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την για φορολογικές παλινδρομήσεις: "Τα χθεσινά μέτρα δείχνουν ότι τόσους μήνες και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν μάθει τίποτα από όσα έχει υποστεί και η οικονομία και η κοινωνία. Δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί ούτε από την κρίση ούτε από την καταγραφή των δημοσκοπήσεων. Για πρόσκαιρες επικοινωνιακές ανάγκες, ενόψει μιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ανακοινώνει αυτά τα μέτρα και προσπαθεί να πείσει ότι επιβαρύνουν τους έχοντες, κάτι που είναι απολύτως ψευδές", σημείωσε.

    Τα μέτρα αυτά καλύπτουν ανάγκες μόνο λίγων ημερών ή έστω λίγων εβδομάδων, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσουμε την κρίση.

    Το ΚΚΕ δια στόματος Γιώργου Μαυρίκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα νέα μέτρα πλήττονται οι άνεργοι.

    Φόβο προκαλεί όχι η κρίση, αλλά το βάθος και το εύρος της ακρισίας της κυβέρνησης που απεδείχθη με τα ημίμετρα που έφερε χθες, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως είπε, με τα μέτρα αυτά "στεγνώνει" η μηχανή όταν δεν έχει δυνατότητα ο συνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος να πάρει ένα πουκάμισο, τα χαρακτήρισε δολοφονικά, προέβλεψε ότι θα βυθίσουν περισσότερο τη χώρα στην κρίση και υποστήριξε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να την απορρίπτει συλλήβδην γιατί προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλατζάκου, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στοχευμένο σχέδιο και πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων με καινοτόμες και προωθημένες ρυθμίσεις.

    "Τα χθεσινά μέτρα είναι ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Με περισσό θράσος ο υπουργός Οικονομίας ομολογεί ότι η κυβέρνηση εψεύδετο μέχρι σήμερα και επιβεβαιώθηκε το ΠΑΣΟΚ που φώναζε ότι τα στοιχεία ήταν πλασματικά στο προϋπολογισμό που συζητούσαμε",σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο "για ίδιες πολιτικές του "διαίρει και βασίλευε" και για μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία που δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "εν μέσω μιας θυελλώδους κρίσης αποφασίζει το πάγωμα των μισθών και δίνει το μήνυμα διάλυσης και σαρώματος τους".

    Για αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης.

    "Μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης"

    "Η κυβέρνηση και κάθε πολίτης καταλαβαίνουν την κρίση, που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, άρα και στη δική μας" σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Θανάσης Μπούρας, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ημερίδας. "Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητές της στο θέμα της κοινωνικής συνοχής, "η οποία πρέπει να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν περισσότερη ανάγκη". Για την κοινωνική συνοχή η κυβέρνηση "δεσμεύεται μαζί με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όλοι πρέπει να έχουμε συνευθύνη και συμμετοχή σε αυτό", είπε.

    "Τα μέτρα που εξήγγειλε είναι μέτρα τα οποία δείχνουν πόσο υπεύθυνα στέκεται η κυβέρνηση απέναντι στον πολίτη που έχει περισσότερο ανάγκη. Δείτε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Θα διαπιστώσετε ότι και γρήγορα αντιδράσαμε και τα μέτρα που χρειάζεται πήραμε. Μέτρα που στηρίζουν κυρίως το εισόδημα αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη, μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης", σχολίασε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα μέτρα "έκτακτα, οσο έκτακτη είναι και η κρίση".

    "Υπάρχει μια πρωτοφανής οικονομική κρίση, η κρίση αυτή επιδεινώνει τα πάγια προβλήματα, τα χρονίζοντα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία, άρα εκ των πραγμάτων, πρέπει να υπάρξουν και κάποια μέτρα για να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία και να προστατεύσουμε, κυρίως, το μέλλον μας", σημείωσε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σημείωσε ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται συναίνεση και συνεννόηση και πρόσθεσε ότι τα μέτρα απηχούν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων μέσα από την επιταγή για κοινωνική δικαιοσύνη.

    Από τη συνεδρίαση αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο προεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σχολιάζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα βαρύνουν τους εργαζόμενους και δεν είναι δυνατόν να ζητείται κάτω από τέτοιες συνθήκες συνεννόηση. Τα χαρακτήρισε άδικα, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά και επισήμανε ότι ο κ. Παπαθανασίου χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως Ιφιγένειες, για να αποκτήσει αξιοπιστία στις Βρυξέλλες.

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ανεξαρτήτως των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων κάποιων πλευρών", απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Η λογική τους συμπυκνώνεται στη φράση "βλέποντας και κάνοντας", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας για άδικη και αναποτελεσματική πολιτική που δεν εντάσσονται σε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα "ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης και της χρεωκοπίας της κυβέρνησης", προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν ελήφθησαν λόγω της κρίσης αλλά "λόγω της δημοσιονομικής ανικανότητας της κυβέρνησης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενισχύει τους ασθενέστερους αυτό γίνεται "με 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ την ημέρα γιατί αυτά αναλογούν στους συνταξιούχους με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου".

    Αναγκαία αλλά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Την κρίση θα την πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης.

    Για αποφάσεις που δεν υπηρετούν τις αρχές του κοινωνικού δικαίου γιατί αφαιρούν εφ' όρου ζωής ασφαλιστικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα αποσπασματικά, τα οποία πλήττουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

    Είδηση: 20326

    [15] Γ. Σουφλιάς: Ναι σε ένα αυτόνομο υπ. περιβάλλοντος

    Πολιτική

    Ανεξάρτητο υπουργείο περιβάλλοντος με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2010, βλέπει ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς, σύμφωνα με τον οποίο, οι αρμοδιότητες του νέου αυτού υπουργείου θα είναι οι όποιες δράσεις θα αφορούν στην προστασία των δασών και την ενέργεια. Επίσης, ο κύριος Σουφλιάς, πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών και την σύσταση νέου υπουργείου, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.

    Τη πρόταση δημιουργίας αυτόνομου "υπουργείου περιβάλλοντος", κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ενιαίου υπουργείου "υποδομών και μεταφορών", έκανε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Γιώργος Σουφλιάς, από το βήμα της ημερίδας, που οργάνωσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και τον απολογισμό της 5ετούς θητείας του.

    Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το Γ' ΚΠΣ και αρχίσουν τα έργα της "Δ' Προγραμματικής Περιόδου", τότε θα υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος από το υπουργείο Δημόσιων Έργων.

    «Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Σουφλιάς και συμπλήρωσε ότι σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι αρμοδιότητες για τα δάση και την ενέργεια.

    Παράλληλα, πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να ενοποιηθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές, σε ένα ενιαίο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Ο προϋπολογισμός των περιβαλλοντικών έργων, που θα χρηματοδοτηθούν στην "4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013", ανέρχεται σε περίπου 4,2 δισ. ευρώ, με βασικές προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, έργα αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, έργα υδρεύσεων και σημαντικά αντιπλημμυρικά για τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και για άλλες αστικές περιοχές.

    Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν τα έργα «πρασίνων μεταφορών», όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, τα έργα ενέργειας, η υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με 225 εκ. ευρώ.

    Επίσης, προτεραιότητα αποτελούν η αναθεώρηση του "Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η προώθηση των "Ρυθμιστικών Σχεδίων μεγάλων πόλεων", η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και η ενίσχυση και ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών.

    Στον σύντομο απολογισμό του, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα «δύο μεγάλα εργαλεία» περιβαλλοντικής πολιτικής, το Κτηματολόγιο και τον "Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό", η ολοκλήρωση του οποίου συνιστά «μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

    Ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο για το ήδη θεσμοθετημένο "Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας [ΑΠΕ]", για έργα στην βιομηχανία και του τουρισμό που ακολουθούν. Πρόσθεσε δε, ότι το "Ειδικό Πλαίσιο για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο", συντόμως θα τεθούν σε διαβούλευση.

    Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, η εφαρμογή ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή και ο τετραπλασιασμός της ανακύκλωσης, είναι μερικά ακόμα αποτελέσματα, που ανέφερε.

    «Η χρηματοοικονομική κρίση, αντί να μας αποπροσανατολίσει από το θέμα του περιβάλλοντος, πρέπει να μας συσπειρώνει προς την αειφόρο ανάπτυξη, την "πράσινη ανάπτυξη", η οποία προσφέρει νέες ευκαιρίες για την πρόοδο και την απασχόληση», κατέληξε ο υπουργός.

    Στην εν λόγω ημερίδα, παρευρέθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών, Ευρ. Στυλιανίδης και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στ. Καλαφάτης.

    Παρέστησαν ακόμη ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γ. Τραγάκης, ο υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθ. Νάκος και ο υπεύθυνος υφυπουργός για θέματα ΜΜΕ, Κ. Γκιουλέκας, οι υφυπουργοί Οικονομίας Θ. Μπούρας και Ν. Λέγκας, ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδης, ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Ιωαννίδης και ο υφυπουργός Άμυνας, Ιω. Πλακιωτάκης.

    Εκεί ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, οι βουλευτές, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Γιακουμάτος, Σ. Κεδίκογλου, Π. Φουντουκίδου, Ολ. Κεφαλογιάννη, Κ. Αγοραστός, Ιορ. Τζαμτζής, Β. Μπουζάλη, Ν. Καντερές, Τ. Καραμάριος, Απ. Σταύρου, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Β. Μιχαλολιάκος και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλος.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου "Πρώτη φορά ακούω υπουργό να υποκαθιστά τον πρωθυπουργό δημοσίως", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του Γιώργου Σουφλιά για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος το 2010. Προσέθεσε δε, ότι "βεβαίως θα υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010, καθώς θα το ιδρύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την νίκη της στις εκλογές".

    Είδηση: 20324

    [16] Δένδιας: Νέα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών

    Πολιτική

    Συζητήσεις και κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζουν να προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη χρήση της κουκούλας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τα νέα μέτρα μίλησε ο αρμόδιος Νίκος Δένδιας στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή", αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των καμερών. Στόχος των μέτρων, όπως είπε, είναι να απαξιωθούν οι κουκουλοφόροι. Στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρ. Μαρκογιαννάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις από κόμματα και φορείς που θα βελτιώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

    Διευκρινίσεις

    Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τον όρο επιβάρυνση της ποινής αν φοράει κουκούλα "δήλωση συνολικής απαξίας της έννομης τάξης προς μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, που πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα".

    "Η κοινωνία εκφράζεται. Και η κυβέρνηση εκφράζεται με τη νομοθετική της πρωτοβουλία. Και εμείς αυτήν την απαξία στην κουκούλα θέλουμε να τη δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αν θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μας βοηθήσουν ώστε αυτή η απαξία να καλύψει κάποιους άλλους πιθανούς τομείς τους οποίους εμείς δεν τους έχουμε δε καθαρά, βεβαίως με μεγάλη χαρά να το κάνουμε", είπε.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε διευκρινίσεις και για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που αφορούν την περιύβριση αρχής.

    Ο κ. Δένδιας σημειωσε ότι η εξύβριση σε δημόσιο λειτουργό θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, εφόσον τελείται από κάποιον που φορά κουκούλα.

    Άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των καμερών με στόχο την προστασία των πολιτών από τους κουκουλοφόρους.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη η οποία ζήτησε να λειτουργήσουν οι κάμερες, λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός πλήρωσε εκατομμύρια των εκατομμυρίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε ένα κέλυφος να στέκεται τώρα χωρίς να χρησιμοποιείται", είπε χαρακτηριστικά: "με την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε στη δημόσια ασφάλεια, νομίζω ότι την άποψη αυτή πρέπει να τη δούμε πάρα πολύ σοβαρά."

    Μαρκογιαννάκης: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να δεχθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρ. Μαρκογιαννάκης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Αν. Ράγιου-Μετζελοπούλου σχετικώς με την αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων από μετανάστες που ζουν στην πόλη των Πατρών.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων ή της Δημοκρατίας.

    "Όλα τα μέτρα που παίρνονται, είτε είναι μέτρα ταχείας επέμβασης [..] είτε είναι μπλόκα είτε είναι προμήθεια σκύλων ή αυτοκίνητων που θα ρίχνουν νερό, και ότι άλλο έχουμε κατά νου και θα ανακοινωθούν προσεχώς, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας δεν είναι η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων ή η μείωση με οποιοδήποτε τρόπο της Δημοκρατίας. Η αγωνία μας και προσπάθεια μας να υπάρξει ένα κλίμα ασφάλειας πάνω από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μας οδηγεί να παίρνουμε μέτρα, που δεν τα παίρνουμε με επιπόλαιο τρόπο αλλά μετά από συσκέψεις και μελέτες, που εκτιμούμε ότι σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να χτίσουμε συνθήκες που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα" είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης και συνέχισε: "Δεν είμαστε δογματικοί, δεν έχουμε το αλάθητο. Ακόμα και προτάσεις από άλλους, στα πλαίσια διαλόγου, είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα".

    "Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ασφάλεια, σε ποιό ακριβώς κλίμα θα υλοποιηθούν και τί κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να προωθήσουν την ασφάλεια του πολίτη;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγάγει σε ζήτημα εκείνο του πανεπιστημιακού ασύλου, προσθέτοντας ότι "παίζοντας με τις εντυπώσεις, ούτε πολιτική γίνεται στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη,ούτε τα προβλήματα λύνονται".

    "Οι χαφιεδοκάμερες τις οποίες εγκατέστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε τη λειτουργία τους, ήδη καταγράφουν τις διαδηλώσεις, όποτε θέλουν. Αυτό που τώρα επιδιώκει η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων είναι η γενικευμένη και καθολική χρησιμοποίησή τους. Η θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για λειτουργία των καμερών υπό όρους δηλώνει στήριξη και αποδοχή της λειτουργίας τους. Οι κάμερες πρέπει να ξηλωθούν εδώ και τώρα. Αυτό πρέπει να είναι απαίτηση και στόχος του λαϊκού κινήματος", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός απηύθυνε ερώτηση στον κ. Δένδια για το κατά πόσο "το αξιόποινο του καλυμμένου προσώπου θα ισχύει για αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα". "Τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι : "ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ντρέπεται για τα χαρακτηριστικά του", για ποιο λόγο να αποκρύπτει το πρόσωπό του κάποιος που, μάλιστα, ρόλο του έχει την προστασία των πολιτών;", τονίζει.

    Αντιδράσεις από τους δικηγόρους

    Η Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την επαναφορά της περιύβρισης αρχής ως "μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την ελευθερία του Τύπου και της δημόσιας έκφρασης".

    "Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο για την αντιμετώπιση των πλέον σοβαρών εγκλημάτων, η δε αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους και μόνο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κενού νόμου. Υπάρχει, όμως, προφανές πρόβλημα εφαρμογής του Δικαίου. Όταν οι θεσμοί απαξιώνονται, απαξιώνεται και προσβάλλεται ο ίδιος ο πυρήνας της δημοκρατίας, που ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να προστατεύσουμε" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, συγκαλείται εκτάκτως, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009, στις 12 το μεσημέρι, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με θέμα τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης "για θεσμοθέτηση χρήσης κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και επαναφοράς της περιύβρισης αρχής".

    Για το θέμα των μεταναστών στην Πάτρα

    Εξάλλου, στο θέμα με τους μετανάστες στην Πάτρα αναφέρθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης λέγοντας ότι δεν είναι καθαρά αστυνομικό, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν στην επίλυσή του. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την αστυνομική διεύθυνση της Πάτρας, πριν το Πάσχα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

    Είδηση: 20323

    [17] REVOIL: Πέντε νέα πρατήρια υγρών καυσίμων

    Ειδήσεις

    Πέντε νέα πρατήρια υγρών καυσίμων εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ελληνικής Εταιρείας πετρελαιοειδών REVOIL. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 1ο πρατήριο βρίσκεται στην οδό Σμύρνης 57 και Κοτυώρων στην περιοχή του Υμηττού, το 2ο πρατήριο βρίσκεται στην περιοχή Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, το 3ο πρατήριο βρίσκεται στην οδό Θουκιδίδου 64 στις Σέρρες, το 4ο πρατήριο βρίσκεται στην περιοχή Φιλλύρα Ροδόπης και το 5ο πρατήριο βρίσκεται στην οδό Στρ. Ν. Ρόκα 119 στη Μάνδρα Αττικής.

    Είδηση: 20320

    [18] ΟΑ και ΟΣΕ: Μετ΄ εμποδίων αύριο τα δρομολόγια- Χωρίς μετρό

    Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν την Παρασκευή στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Συγκεκριμένα ακυρώνονται 96 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν 82 πτήσεις. Οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 9666666.

    Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου ζητά να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή αναφέροντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται ως μεσίτες ξένων συμφερόντων και εκλιπαρούν το Κατάρ να αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας.

    Μέσα από την κριτική του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται τελικά η ορθότητα της λύσης της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή, σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτή η λύση απαλλάσσει τους Έλληνες φορολογουμένους από δυσβάσταχτα χρέη που ισοδυναμούν με 1.000.000 ευρώ την ημέρα ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τους εργαζομένους.

    Ακινητοποιημένο θα μείνει αύριο το μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Αλλαγές και ακυρώσεις την Παρασκευή και στα δρομολόγια του ΟΣΕ καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τρεις δίωρες στάσεις εργασίας. Οι επιβάτες για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΣΕ 1110.

    Είδηση: 20319

    [19] Σκληρότερα μέτρα κατά της βίας των νεανικών συμμοριών

    Ειδήσεις

    Την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος μελών νεανικών συμμοριών απαίτησε την Τετάρτη ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας κατά μέτωπον. Ο Σαρκοζί απαίτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί να καταρτίσει νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της "κουλτούρας των συμμοριών": ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει είναι η επιβολή ποινών φυλάκισης τριών ετών σε βάρος όλων όσοι ενέχονται σε ομαδικές πράξεις βίας.

    Μια ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων με ρόπαλα και εργαλεία ως όπλα εισήλθε σε σχολείο την περασμένη εβδομάδα και τραυμάτισε περίπου 10 μαθητές και δασκάλους, σε μια ενέργεια που προκάλεσε σοκ στη χώρα. Ο Σαρκοζί επισκέφθηκε το σχολείο, που βρίσκεται σε προάστιο του Παρισιού, την Τετάρτη, συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε πως θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάσχεση της βίας. "Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε συμμορία θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα", είπε στους δημοσιογράφους. "Δεν έχω καμιά πρόθεση να αφήσω αυτού του είδους τα φαινόμενα να ριζώσουν".

    Στη Γαλλία πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 200 νεανικές συμμορίες και ομάδες. Το 80% εξ αυτών, κατά ειδικούς, εδρεύει στην περιοχή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσά τους ξεσπούν συχνά συγκρούσεις που τρομοκρατούν τους κατοίκους και συνοδεύονται από σημαντικές υλικές καταστροφές. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης να ενταθεί η αστυνόμευση στις περιοχές όπου καταγράφονται τα σοβαρότερα επεισόδια. "Εάν αυτά τα κακοποιά στοιχεία θελήσουν να επιτεθούν στην Δημοκρατία, η απάντηση της Δημοκρατίας θα είναι η ισχύς και η δικαιοσύνη", είπε ο Σαρκοζί.

    Τα προάστια της Γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, που αποτελούν γκέτο για τους πιο φτωχούς πολίτες, ανάμεσά τους τους γόνους μεταναστών από Αραβικές και Αφρικανικές χώρες, συνήθως πρώην αποικίες, είχαν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2005, όταν είχε ξεσπάσει εξέγερση που διήρκεσε μήνες με μεγάλες υλικές ζημιές και εκατοντάδες τραυματίες. Οι κάτοικοι των προαστίων, και ειδικά οι νέοι, καταγγέλλουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι τα προβλήματά τους θα αντιμετωπίζονταν. Ο Σαρκοζί αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη μορφή στο Γαλλικό πολιτικό σκηνικό ακριβώς εκείνη την περίοδο, καθώς, ως υπουργός Εσωτερικών, υιοθέτησε εξαιρετικά σκληρή φρασεολογία και πολιτική έναντι όσων μετείχαν στα επεισόδια.

    Είδηση: 20316

    [20] Οδηγίες ΕΦΕΤ για Καλή Σαρακοστή

    Κοινωνία

    Με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.

    Απλές συμβουλές διατροφής για την περίοδο της Σαρακοστής

    Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «αποτοξινωθούμε» από την κατανάλωση κρέατος. Γι' αυτό γεμίζουμε τα γεύματά μας με φρούτα και λαχανικά. Πέντε χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορούν να γεμίσουν το σαρακοστιανό μας τραπέζι. Επιλέγουμε στα γεύματά μας προϊόντα από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τέλος, υπάρχουν πολλές νηστίσιμες παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στα προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας.

    Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές: Προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων. Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, κ.λ.π.).

    Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς

    Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από ανώνυμα σημεία πώλησης θα πρέπει να αποφεύγονται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του. Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο - καταψύκτη με θερμοκρασία - 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

    Σε περίπτωση κατ/νων αλιευμάτων που πωλούνται χύμα οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή (μεταφορά και τοποθέτηση των ενδείξεων του χαρτοκιβωτίου στο ψυγείο πώλησης). Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

    Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε: Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

    Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π.). Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά. Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο : πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα : πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας η σταγόνων λεμονιού). Όσον αφορά στα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την μέρα της αποκελύφωσης.

    Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ) Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει: Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. Οι οφθαλμοί να γεμίζουν τη κόγχη των ματιών. Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά να γνωρίζουμε ότι, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα. Αχινοί: Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί Κονσέρβες ιχθυηρών: Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης. Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στην μυρωδιά του περιεχομένου.

    Ψάρια: Τα ψάρια, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα. Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους. Χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να κρίνουμε την καταλληλότητα τους είναι: Οσμή: Ελαφρά, ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική της θάλασσας ( αντίθετα τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν οσμή δυσάρεστη και συχνά αμμωνίας. Εξωτερική όψη: Επιφάνεια υγρή, στιλπνή, με ζωηρό χρώμα (αντίθετα στα μπαγιάτικα ψάρια η επιφάνεια του σώματος είναι έντονη γλοιώδης και το ψάρι γλιστρά από το χέρι μας). Σώμα: Το σώμα είναι πλαδαρό στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ διατηρούν τα αποτυπώματα των δακτύλων όταν τα ψηλαφούμε (χαρακτηριστική είναι η κάμψη του ψαριού όταν το διατηρούμε σεόρθια θέση). Δέρμα: Τεταμένο και χωρίς ρυτίδες στα φρέσκα ψάρια, ενώ σχίζεται εύκολα (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς) στα μπαγιάτικα. Κοιλιακή χώρα: Συχνά διογκωμένη στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ μπορεί και να αποβάλει υγρά. Λέπια: Ιδιαίτερα σταθερά προσκολλημένα στα φρέσκα ψάρια τα οποία ι αποκολλώνται δύσκολα κατά το καθάρισμα. Οφθαλμοί: Διαυγείς, διαφανείς και ζωηροί στα φρέσκα, βυθισμένοι και θολοί στα μπαγιάτικα. Βράγχια: Χρώμα προς το κόκκινο και υγρά στα φρέσκα ψάρια, ενώ στα μπαγιάτικα είναι καφέ, καλύπτονται από βλέννα και έχουν δυσάρεστη οσμή. Για τον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται από το κοκκινωπό χρώμα και τη δυσοσμία. Για τα παστά και καπνιστά ιχθυηρά η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και τη γλοιώδη σάρκα.

    Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από τη μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμότερη είναι η αγορά τυποποιημένου τουρσιού και όχι χύμα. Επίσης είναι προτιμότερη η αγορά του τυποποιημένου χαλβά.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20315

    [21] Πενήντα κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία

    Κοινωνία

    Πενήντα κιλά χασίς κατασχέθηκαν σε περιοχές των νομών Καστοριάς και Κοζάνης, όπου οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 69χρονο οδηγό αυτοκινήτου, ενώ αναζητούν άλλα δύο άτομα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, ο 69χρονος συνελήφθη έξω από το δημοτικό διαμέρισμα Μεσοποταμίας, όταν στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένας σάκος με 24 κιλά χασίς. Στο μεταξύ, αστυνομικοί της ασφάλειας Κοζάνης αναζητούν δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου της περιοχής, πέταξαν από το όχημα στο οποίο επέβαιναν περίπου23 κιλά χασίς.

    Είδηση: 20313

    [22] Προσφυγή για Βατοπαίδι

    Με προσφυγή στο Στ Ε η Πανελλήνια Ένωση δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων ζητά να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι πράξεις που στηρίχτηκαν στη γνωμοδότηση του 5ου τμήματος του νομικού συμβουλίου του κράτους που αποφάσισε ότι τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη είναι δασική έκταση και όχι δάσος και είχε ως συνέπεια να μπορούν να μεταβιβαστούν από το κράτος στη μονή Βατοπαιδίου. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι συγκεκριμένες πράξεις εκδόθηκαν από αναρμόδια όργανα και παρά την αντίθετη γνώμη των δασικών υπηρεσιών.

    Να μην προχωρήσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στην έκδοση της απόφασης με την οποία επιστρέφονται στην κυριότητα του δημοσίου τα 25.000 στρέμματα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ζητεί η Μονή Βατοπαιδίου με αναφορά που απέστειλε στον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και στον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Γιάννη Παπανικολάου.

    Να θυμίσουμε ότι η αναβίωση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης, όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα του δημοσίου επί των συγκεκριμένων εκτάσεων ώστε να θεωρούνται αδύνατες οι ανταλλαγές με άλλα ακίνητα του Δημοσίου.

    Στη δικαστική έρευνα

    Η εισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου μελετά τα στοιχεία προκειμένου να κρίνει ποια και πόσα πρόσωπα θα καλέσει να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου. Δεν αποκλείεται οι κλήσεις στους υπόπτους να αποσταλούν μετά το τέλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που ξεκινούν αύριο.

    Εν τω μεταξύ, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με επιστολή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσφέρει πλήρη κάλυψη στη Μονή Βατοπαιδίου στην υπόθεση των ανταλλαγών με το δημόσιο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 20314


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 March 2009 - 17:56:13 UTC