Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για τη βομβιστική απόπειρα
  • [02] Οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων
  • [03] Διάσταση απόψεων Ιράν - ΙΑΕΑ
  • [04] Σκάνδαλα β κέρδη - συγχωνεύσεις στη δίνη της κρίσης
  • [05] Κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει η τηλεόραση
  • [06] Στον Καναδά ο πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [07] ΙΑΤΑ: 502 οι νεκροί σε αεροπορικά δυστυχήματα το 2008
  • [08] Χιόνια και καταιγίδες
  • [09] Ασυνήθιστα σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει την Ευρώπη
  • [10] Στη Βουλή ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων
  • [11] Συνάντηση Καραμανλή-Κυπριανού
  • [12] ΕΕ: Παραπομπή για διακρίσεις στην φορολογία της πρώτης κατοικίας
  • [13] ΠΑΣΟΚ: Μέτρα προστασίας για την Κούνεβα
  • [14] Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολυμπιακή
  • [15] Μάχη για μείωση των δαπανών στο δημόσιο
  • [16] Ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής
  • [17] Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
  • [18] Επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας
  • [19] Ρουκέτες και όλμοι σε νότιο Ισραήλ & Λωρίδα της Γάζας

    [01] Έρευνες για τη βομβιστική απόπειρα

    Κοινωνία

    Προς όλες τις κατευθύνσεις, στέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, σχετικά με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Κηφισιά. Σήμερα, η Αστυνομία, προχώρησε στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του οχήματος που ήταν παγιδευμένο, με σκοπό όποιος έχει δει κάτι, να ενημερώσει άμεσα τις αρχές. Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, από τον οποίο ελήφθη γενετικό υλικό.

    Έκκληση της ΕΛΑΣ στους πολίτες για τυχόν πληροφορίες

    Εκκληση προς τους πολίτες για τυχόν πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τις έρευνες για τους δράστες της βομβιστικής απόπειρας έξω από το κτίριο της Citibank στην Κηφισιά, έκανε η Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

    Η ανακοίνωση αναφέρεται στο παγιδευμένο αυτοκίνητο με περίπου 60 κιλά εκρηκτικών μέσα σε πέντε φιάλες προπανίου, που άφησαν οι δράστες στον περίβολο του κτιρίου της τράπεζας.

    Όπως αναφέρεται, το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΧΙΑ 1830 μάρκας Μάζντα 323LX χρώματος γκρί, εκλάπη στις 25.1.2009 από την Καισαριανή και εγκαταλείφθηκε χθες το πρωί με τα εκρηκτικά στην Κηφισιά.

    Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή βρισκόταν στην περιοχή και είδε κάτι που του φάνηκε ύποπτο να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 170 ή 1014 από σταθερό ή κινητό. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση "το απόρρητο της ταυτότητας θα προστατευτεί".

    Η αστυνομία έδωσε και φωτογραφίες του αυτοκινήτου προκειμένου να δημοσιευτούν, για την περίπτωση που κάποιος το αναγνωρίσει και μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες.

    Πολιτική κόντρα

    Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή και τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι, η Αθήνα μετετράπη σε Καμπούλ.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι κορυφαία στελέχη του ελεεινολογούν με στόχο μικροκομματικά οφέλη και πρόσθεσε πως τους παραδίδει στην χλεύη των Ελλήνων πολιτών.

    Απαντώντας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα περίμενε από την κυβέρνηση να βελτιώσει την ασφάλεια των πολιτών και πρόσθεσε ότι παραδίδει την κυβέρνηση στην μνήμη των Ελλήνων πολιτών.

    Είδηση: 19145

    [02] Οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων

    Κοινωνία

    Στον αποκλεισμό των οδικών συνόρων στο τελωνείο των Ευζώνων προέβησαν το απόγευμα οι αυτοκινητιστές- μέλη της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών, οι οποίοι πραγματοποιώντας τις εξαγγελίες τους για κινητοποιήσεις απαγορεύουν την διέλευση των φορτηγών οχημάτων, από και προς την χώρα.

    Όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς τα Σκόπια γίνεται από το τελωνείο της Δοϊράνης, ενώ αντίθετα, κανονικά γίνεται η διέλευση των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

    Είδηση: 19157

    [03] Διάσταση απόψεων Ιράν - ΙΑΕΑ

    Ειδήσεις

    Στασιμότητα εμφανίζεται στο ζήτημα των σχέσεων του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, με βασική αιτία το θέμα των πυρηνικών. Αυτό προκύπτει μετά και από τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στην οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει σημειωθεί "ουσιαστική πρόοδος στην έρευνα για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης".

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: "Αντίθετα προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) το Ιράν δεν έχει αναστείλει τις δραστηριότητες του που συνδέονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη συνεχιζόμενη απουσίας συνεργασίας από την πλευρά του Ιράν σε θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, και ζητήματα που προκαλούν ανησυχίες για τις ενδεχόμενες στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Υπηρεσία δεν μπόρεσε να σημειώσει σημαντικές προόδους στα θέματα αυτά".

    Είδηση: 19159

    [04] Σκάνδαλα β κέρδη - συγχωνεύσεις στη δίνη της κρίσης

    Ειδήσεις

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πλήθος καταθετών συνέρευσαν στις τράπεζες του επιχειρηματία Στάνφορντ, για να αποσύρουν τα χρήματά τους, μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι επιδιώκουν το πάγωμα των κεφαλαίων του ομίλου, λόγω κατάχρησης τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από στελέχη της εταιρείας.

    Ο δισεκατομμυριούχος Στανφορντ που κατηγορείται για απάτη 8 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως να "ξέπλενε" χρήματα των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών.

    Ερευνά για να διαπιστωθεί το κατά πόσο ο τεξανός δισεκατομμυριούχος Άλεν Στάνφορντ, έχει ξεκινήσει το αμερικανικό FBI.

    Προχθές, Τρίτη, η Επιτροπή Καιφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απήγγειλε σε βάρος του Στάνφορντ και δύο ανωτάτων στελεχών του ομίλου του, Stanford Group Co, κατηγορίες για απάτη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια οι μεξικανικές αρχές δέσμευσαν ένα από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εδώ και έναν χρόνο, όπως μετέδωσε το δίκτυο ABC επικαλούμενο αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

    Σύμφωνα με το δίκτυο, οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέσα στο αεροπλάνο βρέθηκαν επιταγές που πιστεύεται ότι συνδέονται με το καρτέλ του Κόλπου, που έχει τη φήμη μίας από τις πιο βίαιες συμμορίες του Μεξικού αλλά ο εκπρόσωπος του FBI Ρίτσαρντ Κόλκο είπε ότι η υπηρεσία δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει ότι διεξάγεται έρευνα.

    Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post, η έρευνα της SEC ακολουθεί προηγούμενες κυβερνητικές έρευνες για το εάν ο Στάνφορντ εκπλήρωνε τις φορολογικές του υποχρεώσεις και για τις υπεράκτιες εταιρείες του. Η Post επικαλείται δήλωση πρώην στελέχους ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιβολής του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο, τη δεκαετία του 1990, το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν ερευνήσει υποψίες ότι στις υπεράκτιες τράπεζες του Στάνφορντ ξεπλένονταν χρήματα, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις για να τον παραπέμψουν.

    Η εφημερίδα The New York Times παραθέτει εκτιμήσεις ειδικών του χώρου της οικονομίας οι οποίοι δηλώνουν ότι οι σημαντικές παραβάσεις που συστηματικά έκανε ο όμιλος Στάνφροντ επί χρόνια πριν από την κίνηση που έκανε η SEC την Τρίτη, ήταν ενδείξεις βαθύτερων προβλημάτων και σημειώνουν ότι τα αρχεία δείχνουν ότι πάντοτε οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν μόνο μικρά πρόστιμα στην εταιρεία. Ο επιχειρηματίας παραμένει άφαντος.

    Πακέτο στήριξης της οικονομίας προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας BNP Paribas ανακοίνωσε ζημίες-ρεκόρ ύψους 1,4 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2008. - Στη Γερμανία, νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση των τραπεζών ενέκρινε η κυβέρνηση, ενώ σήμερα συναντώνται στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Βρετανίας για να εξετάσουν ενδεχόμενη σύμπραξη για τη λήψη μέτρων με στοχο την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών τους.

    Αντιθέτως η NESTLE

    Ωστόσο η ελβετική Nestle ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 69,4% των καθαρών κερδών της για το 2008, δηλαδή 12 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την οικονομική κρίση.

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 2,2% και ανήλθε στα 109,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (74,3 δισεκατομμύρια ευρώ), σε σχέση με το περασμένο έτος, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

    Με πωλήσεις ύψους 102,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ο κλάδος τροφίμων και ποτών του ομίλου "αποτελεί τον βασικό παράγοντα της αύξησης, καθώς κατέγραψε οργανική αύξηση 8,2%", ενώ στην αύξηση των καθαρών κερδών περιλαμβάνεται και το κέρδος 9,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την πώληση στην Novartis του 24,8% της συμμετοχής του ομίλου Νestle στην οφθαλμολογική Alcon.

    Τα αποτελέσματα αυτά χαρακτηρίζονται "καλύτερα των αναμενομένων" και μάλιστα παρά τη μείωση κατά 7,8% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου εξαιτίας της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων.

    Σχετικά με τη συμμετοχή της στη L'Oreal, η Nestle διατηρεί συμφωνία με την οικογένεια Μπετανκούρ η οποία της επιτρέπει να διατηρήσει το σύνολο των μετοχών της "τουλάχιστον μέχρι τις 29 Απριλίου 2009" και σύμφωνα με τον Τζιμ Σινγκ, οικονομικό διευθυντή του ομίλου, "δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δράσουμε εσπευσμένα στο θέμα αυτό".

    «Ανάγκας και θεοί»

    «Πενία τέχνας κατεργάζεται», λέει το ρητό και, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό ισχύει για δύο από τους κολοσσούς της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, την BMW και την Daimler Benz. Αυτό διότι, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι βιομηχανικοί γίγαντες του γερμανικού νότου αποφάσισαν να συνεργαστούν στενά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην κατασκευή κινητήρων.

    Τι οδήγησε, όμως, τους δύο αιώνιους ανταγωνιστές στην συνεργασία; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μία: η οικονομική κρίση. Οι πωλήσεις και των δύο γερμανικών εταιριών έχουν μειωθεί δραματικά. Ελάχιστοι είναι εκείνοι σε Ευρώπη και ιδίως στις ΗΠΑ που εν μέσω οικονομικής κρίσης αγοράζουν ένα μεσαίο ή μεγάλο αυτοκίνητο BMW ή Daimler Benz. Μια εξέλιξη που πλήττει τις δύο γερμανικές εταιρίες κατασκευής πολυτελών οχημάτων, που εδρεύουν αντίστοιχα σε Μόναχο και Στουτγάρδη, περισσότερο από άλλες.

    Η συνεργασία ίσως φέρει και περικοπές

    «Η στενότερη συνεργασία ξεκινά από τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, όπως ακριβώς γίνεται και στον τομέα της υβριδικής τεχνολογίας», απάντησε ο Γερμανός ειδικός και πρόσθεσε: «Η κατασκευή της μπαταρίας για παράδειγμα αφήνει πολλά περιθώρια συνεργασίας δύο κορυφαίων εταιριών που έχουν μεγάλη εμπειρία. Με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο απ' ό,τι εάν κάθε εταιρία προσπαθεί μόνη της να βρει λύσεις. Περιμένω συνεπώς ότι από τη συνεργασία θα προκύψουν τεχνολογικά άλματα που θα φέρουν ξανά τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή».

    Βέβαια, ένα από τα κύρια ερωτήματα, που συνοδεύουν κάθε συνεργασία, η οποία δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συγχώνευση, είναι ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν αποκλείεται στα σχέδια των BMW και Daimler να μην είναι μόνο η συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα. Ίσως, η στενότερη συνεργασία οδηγήσει κάποτε σε περικοπή θέσεων εργασίας, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες, επισημάνθηκε από τη «ΝΒ» στον κ. Μπρέμερ.

    «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός», παραδέχτηκε ο Γερμανός ειδικός. «Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και όχι στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Η συνεργασία BMW και Daimler Benz ξεκινά συνεπώς από την υψηλή τεχνολογία. Ενδεχομένως να διευρυνθεί στις προμήθειες εξαρτημάτων και υλικού. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι τελικά το προτερήματα της συνεργασίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων», κατέληξε.

    ΗΠΑ: Δυσοίωνες οι αναθεωρημένες προβλέψεις από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, Fed, εξέδωσε σήμερα πρόβλεψη για την κατάσταση της ομοσπονδιακής οικονομίας από τούδε έως και τις αρχές του επόμενου έτους. Πλέον συγκεκριμένα, για μεν την ανάπτυξη της οικονομίας ειδικά έως τα τέλη Μαρτίου φέτος η Fed προέβλεψε έναν "κατώτερο, τελικώς" του προηγουμένως ανακοινωθέντος από την ίδια ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς πάντως να τον προσδιορίσει.

    Όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, προέβλεψε πάλι δυσμενώς, δηλαδή ότι "θα συνεχίσει να είναι ανοδικό"(...)"τούτο δε κατά πάσαν πιθανότητα μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους".

    Η έκθεση προωθείται προς κύρωση από την Επιτροπή Νομισματικής πολιτικής της Fed το διήμερο 27-28 τρέχοντος μηνός.Από το Καταστατικό της η Fed, ιδρυθείσα το 1913, χαράσσει νομισματική πολιτική "που να συμβάλλει στο χαμηλότερο δυνατό πληθωρισμό και στη μεγίστη απασχόληση".

    Είδηση: 19147

    [05] Κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει η τηλεόραση

    Όσο περισσότερο παρακολουθούν τηλεόραση οι νέοι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

    Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ κατέγραψαν τον αριθμό των ωρών που παρακολούθησαν τηλεόραση 4.140 άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα το 1995.

    Κατέγραψαν επίσης πόση ώρα έπαιξαν παιχνίδια στον υπολογιστή ή πόση ώρα άκουσαν ραδιόφωνο.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετασχόντων ήταν τα 14,8 έτη και δεν υπήρχε ένδειξη για κανέναν τους ότι είχε κατάθλιψη.

    Επτά χρόνια αργότερα, το 7,8% εξ αυτών διαγνώστηκε με κατάθλιψη.

    Ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε ιατρική επιθεώρηση που εκδίδεται στο Μόναχο, η οποία αναφέρει ότι η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, γιατί τους μένει ελάχιστος χρόνος για αθλητικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

    Επιπλέον, τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί επίσης να αυξήσουν τους φόβους και την επιθετικότητα στους ανθρώπους, ενώ όσοι παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση κοιμούνται λίγες ώρες, κάτι που έχει αρνητική επίδραση στο πνευματικό και το συναισθηματικό πεδίο.

    Είδηση: 19149

    [06] Στον Καναδά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Έφτασε στον Καναδά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στον αεροδρόμιο της Οτάβα στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

    Κατά την επίσκεψη του, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από έξι ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στήβεν Χάρπερ για θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν.

    Πριν από τις συνομιλίες του με τον κ. Χάρπερ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μία σύντομη συνάντηση με την Μικαέλ Ζαν, την Γενική Κυβερνήτη του Καναδά, η οποία κατάγεται από την Αϊτή.

    Στις 22.00 ώρα Ελλάδας και μετά από το γεύμα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Καναδά θα παραχωρήσουν Συνέντευξη Τύπου.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, αφού πρώτα συναντήσει στο αεροδρόμιο τον επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Καναδά και κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Ιγκνάτιεφ.

    Είδηση: 19156

    [07] ΙΑΤΑ: 502 οι νεκροί σε αεροπορικά δυστυχήματα το 2008

    Ειδήσεις

    Ο αριθμός αυτών που έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα μειώθηκε σε 502 το 2008 έναντι 692 το 2007 παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα αεροπορικά δυστυχήματα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών(IATA).

    Συνολικά, το 2008 σημειώθηκαν 109 αεροπορικά δυστυχήματα έναντι 100 της προηγούμενης χρονιάς. Η βόρεια Ασία είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού σε κανένα δυστύχημα δεν προκλήθηκε καταστροφή αεροσκάφους η σημαντικές ζημιές.

    Στην Ευρώπη καταγράφηκε ποσοστό δυστυχημάτων 0,42% ανά εκατομμύριο πτήσεων και ακολουθούν η Βόρεια Αμερική και η Ασία του Ειρηνικού με ποσοστό 0,58% η κάθε μία ανά εκατομμύριο πτήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό, με 6,43%,καταγράφηκε πέρυσι στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών(KAK).

    Το ένα τέταρτο των δυστυχημάτων οφείλεται σε έξοδο του αεροσκάφους από την πίστα κατά την προσγείωση η την απογείωση, ενώ το 30% των δυστυχημάτων σχετίζονται με "ελλείψεις σχετικά με την ασφάλεια" από την πλευρά των εταιρειών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΑΤΑ με την διευκρίνιση ότι οι ζημιές σε αεροσκάφη και επίγειο εξοπλισμό, από τα δυστυχήματα, έφθασαν το 2008 τα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Στόχος μας είναι να μηδενιστούν τα δυστυχήματα. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε ο Τζοβάνι Μπισινιάνι, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

    Είδηση: 19154

    [08] Χιόνια και καταιγίδες

    Κοινωνία

    Σταδιακή επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά παρουσιάζει ο καιρός σήμερα. Η κακοκαιρία έχει πλήξει ήδη πολλές περιοχές της χώρας και στο ορεινό οδικό δίκτυο της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας καθώς και στην Πελοπόννησο είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο από αύριο Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Είδηση: 19151

    [09] Ασυνήθιστα σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει την Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία, εξηγούν οι μετεωρολόγοι για την ολόλευκη έκπληξη στο Ντουμπρόβνικ ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα στην Αλβανία και στη Σερβία.

    Στα τρία μέτρα το χιόνι, εγκλωβίζει την Βόρεια Αλβανία. Δέκα χιλιάδες κάτοικοι αποκλείστηκαν στα ορεινά χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό. Κλειστός είναι ο αυτοκινητόδρομος Μπορίνα Κούαφα Σλάκ, με δεκάδες εγκλωβισμένους οδηγούς σε απόγνωση. Στα νότια και κεντροδυτικά ,δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση από το απόγευμα της τετάρτης .

    Ασυνήθιστα σφοδρή η χιονοθύελλα για τις Δαλματικές ακτές της Κροατίας. Απροσπέλαστη η γέφυρα του Ντουμπρόβνικ, με την παλαιά πόλη βυθισμένη όχι μόνο σε πάγο και λάσπη αλλά και στο σκοτάδι.. Τα σχολεία εκκενώθηκαν στη μέση των μαθημάτων, και ταυτόχρονα έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ.

    Δεν είναι μόνον τα Βαλκάνια αλλά και η νότια Γερμανία. Στους μείον είκοσι βαθμούς κελσίου κατρακύλησε το θερμόμετρο στη Βάδη Βυτεμβέργη .Μια εικοσάχρονη οδηγός έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα.

    Εκρήξεις εναντίον χιονιού

    Τα εκρηκτικά μοιάζουν παράταιρα στο ειδυλλιακό τοπίο της δυτικής Αυστρίας. Κρίθηκαν όμως αναγκαία, για να ελαττωθεί ο τεράστιος όγκος χιονιού που απειλεί τα ορεινά χωριά με νέες χιονοστιβάδες.

    Παρ' όλα αυτά ο πλανήτης συνεχίζει και αντιδρά αντίθετα με τα φαινόμενα. Κλιματικές αλλαγές και λιώσιμο των πάγων παραμένουν στην επικαιρότητα .Η αποκόλληση παγωμένων όγκων λόγω της υπερθέρμανσης εμποδίζει την επιστροφή δελφινιών στον ωκεανό...Παγιδευμένα σε όρμο του ανατολικού Καναδά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασφυξία.

    Είδηση: 19150

    [10] Στη Βουλή ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων

    Πολιτική

    Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο, για να γίνει νόμος του Κράτους, απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι επί μέρους αντιρρήσεις από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων δε μπορούν να στερήσουν από τους ομογενείς το αυτονόητο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που διαμένουν σε οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, σε χώρο δικαιοδοσίας των ελληνικών πρεσβευτικών ή έμμισθων προξενικών αρχών.

    Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίζουν τους συνδυασμούς ή συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια επικρατείας.

    Προβλέπεται επίσης ότι στα ψηφοδέλτια επικρατείας περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι που διαμένουν στο εξωτερικό επί μία δεκαετία.

    Με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 151), το νομοσχέδιο για να κυρωθεί θα πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλευτικού σώματος δηλαδή από 200 βουλευτές.

    Ως κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική, δεν θα μείνει στη στείρα θέση που έως τώρα τηρεί και δεν θα στερήσει από τους ομογενείς, κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος, το δικαίωμά τους να ψηφίζουν όπου διαμένουν και να μην υποβάλλονται στη διαδικασία να πρέπει να έρχονται στην πατρίδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στην ερώτηση αν η ρύθμιση της κυβέρνησης έχει λάβει υπόψη της τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αφού προηγήθηκε ένας ευρύς και εκτεταμένος διάλογος με τους πολιτικούς φορείς και τους εκπροσώπους των ομογενών.

    Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί και μια απόδειξη του πώς εννοεί η κυβέρνηση την πρότασή της για εθνική συνεννόηση, πρόταση η οποία είναι πάντα στο τραπέζι, συμπλήρωσε ο κ. Αντώναρος και υπογράμμισε ότι ο τόπος δεν μπορεί να μένει σε κενό, επειδή κάποιοι επέλεξαν να λένε όχι σε όλα.

    Στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο τροποποίησης του νομοσχεδίου με βάση το αίτημα του ΣΑΕ για τις εκλογικές περιφέρειες, την οποία υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ,ο κ. Αντώναρος απάντησε εμείς εισάγουμε άλλη άποψη, πιο αντιπροσωπευτική, πιο συμβατή με την ελληνική πραγματικότητα και βασισμένη στον τρόπο με τον οποίο έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα οι ομογενείς. Η συζήτηση γίνεται στη Βουλή και η ψηφοφορία γίνεται στη Βουλή, συμπλήρωσε.

    Είδηση: 19148

    [11] Συνάντηση Καραμανλή-Κυπριανού

    Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε για τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το κυπριακό αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας που αφορούν τις Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την περιοχή μας.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε εγκάρδια και φιλική την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Κ.Καραμανλή, σημειώνοντας ότι θα διατηρηθεί η επαφή, η ανταλλαγή απόψεων και η αλληλοενημέρωση.

    Ο κ. Κυπριανού αναφερόμενος γενικότερα στις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που έτυχε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τους κρατικούς αξιωματούχους και από τα πολιτικά κόμματα.

    Είδηση: 19146

    [12] ΕΕ: Παραπομπή για διακρίσεις στην φορολογία της πρώτης κατοικίας

    Ειδήσεις

    Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας για την αγορά πρώτης κατοικίας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ελληνική νομοθεσία εξαιρεί τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας από το φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας κατά την αγορά της πρώτης κατοικίας, δίχως να προβλέπει το ίδιο για αγοραστές που δεν διαμένουν μόνιμα στην χώρα, αλλά προτίθενται να το πράξουν μελλοντικά.

    Ακόμη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι κανόνες που έχει θεσπίσει η Ελλάδα προβλέπουν την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας σε υπηκόους της Ελλάδας που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ δεν προβλέπει το ίδιο για τους αλλοδαπούς.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι απαλλαγές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία παραβιάζουν τη γενική απαγόρευση κάθε είδους μεροληπτικής διάκρισης καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και την ελευθερία εγκατάστασης που έχουν θεσπιστεί με τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι απαλλαγές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία παραβιάζουν τη γενική απαγόρευση κάθε είδους μεροληπτικής διάκρισης καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και την ελευθερία εγκατάστασης που έχουν θεσπιστεί με τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    Επίσης όπως υποστηρίζει η Ελλάδα αντιμετωπίζει με πιο ευνοϊκό τρόπο τα άτομα που αγοράζουν την πρώτη κατοικία τους στην Ελλάδα με στόχο να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτήν, συγκριτικά με εκείνους που απλώς αγοράζουν ανάλογη κατοικία για επενδυτικούς σκοπούς.

    Είδηση: 19144

    [13] ΠΑΣΟΚ: Μέτρα προστασίας για την Κούνεβα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Την επικήρυξη με σημαντικό χρηματικό πόσο των δραστών και των ηθικών αυτουργών της απόπειρας δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα ζητά το ΠΑΣΟΚ καλώντας επίσης την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές να εντάξουν τους αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος σε πρόγραμμα προστασίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου των εκπρόσωπων Δικαιοσύνης και Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Ρόβλια και Εύης Χριστοφιλοπούλου, τονίστηκε ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να ερευνήσει την υπόθεση ως εξαιρετικής φύσης και συνεπώς να έχει άμεση προτεραιότητα.

    Είδηση: 19143

    [14] Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολυμπιακή

    Πολιτική

    Για πολιτική εκποίησης γενικά του τομέα των συγκοινωνιών έκανε λογο ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσιάζοντας δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο κ. Αλαβάνος επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της Ολυμπιακής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίζεται στις Βρυξέλλες το δημόσιο συμφέρον. Κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση με τη ΝΔ στο θέμα της Ολυμπιακής λέγοντας ότι αντί να παίξει το ρόλο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα παίζει το ρόλο της συμπολίτευσης

    Την απόφαση του κόμματος του να συνεχίσει τον αγώνα για την ύπαρξη ενός εθνικού δημόσιου αερομεταφορέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι "όσοι νομίζουν ότι θα κλείσουμε το φάκελο δημόσια Ολυμπιακή, κάνουν μεγάλο λάθος".

    Σε συνέντευξη που έδωσε, ο κ. Αλαβάνος ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα και είπε ότι ο τρόπος εκποίησης της ΟΑ, πρόκειται για γελοιογραφία.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί στην εκποίηση της ΟΑ με βάση ένα χρέος το οποίο υπολογίζεται αυθαίρετα και είναι πολλαπλάσιο των κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες όλοι αποδέχονται να δίδονται σε μεγάλες χρεοκοπημένες Τράπεζες της ΕΕ.

    "Εμείς θα θέλαμε και θα άξιζε η Ελλάδα μια κυβέρνηση που θα τολμούσε να πει την αλήθεια στην ΕΕ και θα αξιοποιούσε αυτά τα επιχειρήματα τα οποία αποσιωπούνται. Και δεν θα πήγαινε δουλικά να σκύβει το κεφάλι, είτε για την υπόθεση της ΟΑ, είτε για την απαράδεκτη υπόθεση των συνεχών επεμβάσεων της ΕΕ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας,όπως μας ζητάει ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια να κινηθούμε στο έλλειμμα 3%",ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για σύμπλευση με τη ΝΔ.

    "Έχουμε καλέσει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε για την ανάδειξη ενός νέου δημόσιου σύγχρονου αερομεταφορέα, τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ και δυστυχώς βλέπουμε ότι αντί να παίξει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παίζει το ρόλο συμπολίτευσης", επεσήμανε.

    Ο κ.Αλαβάνος κατέθεσε 10 σημεία προτάσεων για μια νέα στρατηγική για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ έκανε λόγο για υπερβολικά χαμηλό τίμημα για την εξαγορά του πακέτου της ΟΑ από την "Μαρφίν".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19142

    [15] Μάχη για μείωση των δαπανών στο δημόσιο

    Ειδήσεις

    Η περιστολή των δαπανών του δημοσίου είναι το μέτωπο στο οποίο ρίχνει το βάρος του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα. Ο Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής τόνισε πως όλες οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 10% όπως και οι συμβάσεις έργου. Την απαρέγκλιτη τήρηση του σχεδίου της κυβέρνησης ζήτησε και ο Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος δεν έκρυψε τη διαφωνία της Αθήνας για κάποιες προβλέψεις της Κομισιόν.

    Οι συστάσεις της ΕΕ για μείωση του ελλείμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της Διυπουργικής για την οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας να εφαρμοστούν άμεσα όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και έθεσε ως προτεραιότητα την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    "Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει. Στο σκέλος των δαπανών έχουν καταγραφεί όλες οι ελαστικές δαπάνες που θα περικοπούν κατά 10%. Έχει αποφασισθεί η μείωση κατά 10% όλων των συμβάσεων έργου", δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου και τόνισε ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κέντρου για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την αναδιάρθρωση της ΥΠΕΕ και των εφοριών, στοχευόμενους ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εσόδων ο υπουργός Οικονομίας, υπογράμμισε ότι υπάρχει κινητικότητα και για το θέμα της περαίωσης και για τις οργανωτικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε εκ νέου ότι το σχέδιο Σταθερότητας θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα για να βγάλει την χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εφαρμογή του σε συνεχή βάση.

    Για διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν για τα στοιχεία όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    "Έχουμε κάποιες διαφωνίες με την Κομισιόν όπως για τους ρυθμούς ανάπτυξης . Ο Γιάννης Παπαθανασίου έχει κάνει καλή δουλειά. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αν χρειαστεί θα κάνουμε προσαρμογές", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Ανώτατο όριο αποδοχών για τους διοικητές των δημόσιων φορέων

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, στη Βουλή στο πλαίσιο για την περιστολή των δαπανών, η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο στις αποδοχές των διοικήσεων των δημοσίων φορέων, θα καθορίζεται στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα Υπουργείου.

    Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση, "όχι με ευχολόγια αλλά με πράξεις δημιουργεί ένα πλαίσιο αμοιβών το οποίο, από τη μία πλευρά δεν θα προκαλεί, από την άλλη θα σέβεται τις συνθήκες της αγοράς".

    Ο κ. Βελόπουλος ζήτησε να μάθει τον αριθμό των δημοσίων οργανισμών και τα χρήματα που παίρνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους "για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιους "χρυσοκάνθαρους" κρατικοδίαιτους πληρώνουμε".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Λέγκας δεν αρνήθηκε "ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα ορισμένες υπερβολές" ωστόσο, "στο 'βωμό' του λαϊκισμού δεν θα πρέπει να καταλήξουμε στην υποβάθμιση θέσεων αλλά και αξιωμάτων που έχουν έναν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο μέσα στην ελληνική κοινωνία".

    Στοπ στα μερίσματα για τα στελέχη τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο ρευστότητας

    Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε τροπολογία που θα καταθέσει θα απαγορεύεται στις τράπεζες που θα ενταθούν στο πρόγραμμα των 28 δισ ευρώ της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα στους μετόχους τους.

    Επίσης για όσο διάστημα μετέχουν στο πρόγραμμα θα απαγορεύεται η επαναγορά των μετοχών τους.

    Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε την έκκληση για συναίνεση και συναίσθηση ευθύνης από όλες τις πλευρές και διευκρίνισε ότι "η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές και αναπροσαρμογές του προγράμματος σταθερότητας".

    Ο Υπουργός Οικονομίας γνωστοποίησε επίσης ότι αύριο Παρασκευή θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιέχει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού.

    Την ίδια ώρα με σταθερούς ρυθμούς προχωρεί η εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εως την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου ειχαν εγκριθεί δάνεια ύψους περίπου ενός δις ευρώ.

    Σχετικά τώρα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσια ειδικών ελεγχων το 2009 θα πραγματοποιηθούν 70.526 έλεγχοι και 11.600 έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων. Ιδιαίτερο βαρος θα δοθεί στο ΦΠΑ και στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

    Αντιδράσεις

    Η χώρα μας πλέον έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και πρόσθεσε ότι η χωρά μας δεν θα βγει από την κρίση μονό με περιοριστικά μέτρα αλλά χρειάζονται και μετρά αναπτυξιακού χαρακτήρα.

    "Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το σχέδιό της θα μας βγάλει από την κρίση είναι τόσο μεγάλο ψέμα όσο ψέμα ήταν οι ισχυρισμοί της ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία της πλουτοκρατίας θα ωφελήσει τελικά και στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ γνωρίζουν την αλήθεια αλλά την κρύβουν. Δεν έχουν μέτρα για να σταματήσουν την κρίση. Το σχέδιό τους αποσκοπεί στο να προστατεύσουν την κερδοφορία της πλουτοκρατίας που ευθύνεται για την κρίση", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Είναι αδιανόητο η ΕΕ να χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να μην υπάρχει δηλαδή κανένας περιορισμός για χρέη και ελλείμματα και των ιδιωτικών τραπεζών και να μας κάνει τον αρχάγγελο Μιχαήλ για τα χρέη και τα ελλείμματα των χωρών - μελών και να αποτρέπει μια επιθετική και συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης", επισήμανε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    "Κάτω από τη σκιά της επιτήρησης της Κομισιόν, η κυβέρνηση εμμένει σε μία πολιτική που γέννησε την κρίση και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή", τόνισε ο Συνασπισμός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, μετά τη διυπουργική επιτροπη οικονομικών.

    Μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη για την ανάγκη συναίνεσης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Είδηση: 19141

    [16] Ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής

    Κοινωνία

    Κινηματογραφική ληστεία έγινε νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Ο δράστης, φορώντας κράνος μπήκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου 23, ακινητοποίησε με την απειλή όπλου υπαλλήλους και πελάτες και αφαίρεσε άγνωστο -μέχρι στιγμής- χρηματικό ποσό. Όταν οι φύλακες προσπάθησαν να τον συλλάβουν την ώρα που έβγαινε, έκανε μεταβολή και διέφυγε από την πίσω είσοδο της τράπεζας. Ο φύλακας που τον ακολούθησε, τον έχασε από το οπτικό του πεδίο στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στην παλαιά βουλή.

    Είδηση: 19140

    [17] Συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται και σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών. Λόγω των κινητοποιήσεων, δεν πραγματοποιούνται εφημερίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αλλά και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης. Τη Δευτέρα, οι γιατροί πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασισθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Όπως έχουν ανακοινώσει οι γιατροί του ΕΚΑΒ, από την Παρασκευή θα κάνουν μόνο δυο εφημερίες το μήνα, αφήνοντας χωρίς γιατρό πολλές κινητές μονάδες.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ό,τι συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ, την Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης.

    Οι βελτιώσεις που προβλέπονται στα μισθολογικά είναι ελαφρώς χαμηλότερες από εκείνες της συλλογικής σύμβασης που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο, και το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών, που ζητούν να επικυρωθεί το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19135

    [18] Επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας

    Κοινωνία

    Σταδιακή επιδείνωση με κύρια χαρακτηριστικά βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα. Η κακοκαιρία έχει ήδη πλήξει πολλές περιοχές της χώρας και στο ορεινό οδικό δίκτυο της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, καθώς και στην Πελοπόννησο, όπου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο από αύριο. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το Σαββατοκύριακο.

    Είδηση: 19136

    [19] Ρουκέτες και όλμοι σε νότιο Ισραήλ & Λωρίδα της Γάζας

    Δυο ρουκέτες και δυο όλμους εκτόξευσαν τα ξημερώματα Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νοτίου Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο, δεν υπήρξαν θύματα, ούτε προκλήθηκαν ζημιές.

    Ένας Παλαιστίνιος που πλησίασε το φράχτη ασφαλείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίσθηκε ελαφρά από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Οι στρατιώτες εισήλθαν για λίγο στον τομέα αυτόν και συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο, ο οποίος εν συνεχεία διακομίσθηκε στο Ισραήλ, για να ακολουθήσει η διαδικασία της ανάκρισής του.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ισραηλινή δύναμη είχε εισέλθει για σύντομο χρονικό διάστημα στην πόλη της Γάζας, από όπου αποχώρησε αφού προηγουμένως αντάλλαξε πυρά με ενόπλους παλαιστινίους.

    Οι εν λόγω επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν παρά την εφαρμογή από τις 18 Ιανουαρίου κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στην ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Είδηση: 19134


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2009 - 18:26:01 UTC