Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Διυπουργική για την Οικονομία
  • [02] Κίνα: Ραγδαία αύξηση των παιδιών με πέτρα στα νεφρά
  • [03] Νέα υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου
  • [04] Γαλλία: Έκτακτες ενισχύσεις στη Γουαδελούπη λόγω των ταραχών
  • [05] Στον Καναδά το πρώτο ταξίδι του Μπ. Ομπάμα
  • [06] Ινδονησία: Εννέα νεκροί σε τροχαίο
  • [07] Βρετανία: Σώοι και οι 18 επιβαίνοντες σε ελικόπτερο
  • [08] Χωρίς μπλε λεωφορεία από τις 10:30 ως τις 4:30

    [01] Συνεδριάζει η Διυπουργική για την Οικονομία

    Πολιτική

    Συνεδριάζει από τις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Επιτροπή αναμένεται να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Χθες Τετάρτη ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι η Ελλάδα -καθώς και άλλες πέντε κοινοτικές χώρες- θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας τους και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το έλλειμμά της δεν είναι υπερβολικό. Ταυτόχρονα, ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τον μέσο κοινοτικό όρο, αντιμετωπίζει όμως μεγάλες πιέσεις από την αγορά.

    Είδηση: 19129

    [02] Κίνα: Ραγδαία αύξηση των παιδιών με πέτρα στα νεφρά

    Ειδήσεις

    Οι αρχές της Κίνας προβληματίζονται από την "ραγδαία" αύξηση των παιδιών που ασθενούν, παρουσιάζοντας πέτρα στους νεφρούς, εν μέσω του σκανδάλου του επιμολυσμένου γάλακτος, το οποίο στοίχισε τη ζωή έξι παιδιών από νεφρικές επιπλοκές, ενώ χιλιάδες άλλα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Η Κινεζική δικαιοσύνη καταδίκασε δύο ανθρώπους σε θάνατο τον περασμένο μήνα για το ρόλο τους στην παραγωγή και την πώληση γάλακτος επιμολυσμένου με μελαμίνη. Σχεδόν 300.000 παιδιά ασθένησαν, παρουσιάζοντας πέτρα στους νεφρούς και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τα νεφρά, εξ αιτίας της κατανάλωσης του μολυσμένου γάλακτος το 2008.

    Όμως, η πρόσφατη "ραγδαία" αύξηση των παιδιών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα χωρίς να έχουν καταναλώσει γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη, δημιούργησε έντονες ανησυχίες σε γιατρούς και ειδικούς, με αποτέλεσμα να διαταχθεί νέα έρευνα, γράφει η "Ημερησία της Κίνας", επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας.

    "Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε γιατί ο αριθμός των νεφρικών ασθενειών μεταξύ των βρεφών έχει αυξηθεί ραγδαία. Μπορεί να συνδέεται με τις τροφικές συνήθειες ή το περιβάλλον όπου ζουν οι οικογένειές τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο κ. Μα Γιάνγκ Τσεν, όπως αναφέρει η εν λόγω εφημερίδα.

    Οι αρχές ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας της Κίνας ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι η φόρμουλα γάλακτος που παράγει η εταιρία Dumex, θυγατρική της Γαλλικής Danone, δεν περιέχει μελαμίνη, μετά από ελέγχους που προκάλεσαν οι καταγγελίες γονέων ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν πέτρα στους νεφρούς.

    Κατά την εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας", έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Γκάν Σου της Κίνας, αποκάλυψε ότι το 5,6% των παιδιών που εμφάνισαν πέτρα στους νεφρούς δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κανένα είδος φόρμουλας γάλακτος.

    Διευκρινίζεται ότι η εμφάνιση πέτρας στους νεφρούς είναι συχνή σε ενηλίκους, αλλά, σπάνια σε βρέφη.

    Είδηση: 19133

    [03] Νέα υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν -σχεδόν κατά 1%- κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο του μαύρου χρυσού βλέπουν ότι η μείωση της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, έχει ως συνέπεια στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν φθάσει τα αποθέματα στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

    Το αμερικανικό αργό για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε κατά 31 λεπτά και έκλεισε στα 34,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό για παράδοση Απριλίου, υποχώρησε κατά 1,13 δολάρια και έφθασε στα 37,41 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ για παράδοση Απριλίου υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 39,55 δολάρια.

    Είδηση: 19128

    [04] Γαλλία: Έκτακτες ενισχύσεις στη Γουαδελούπη λόγω των ταραχών

    Ειδήσεις

    Εκατοντάδες αστυνομικούς ως ενισχύσεις στη Γουαδελούπη, στην Καραϊβική, όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις για το δραματικά αυξανόμενο κόστος ζωής κλιμακώθηκαν σε αιματηρές ταραχές, αποφάσισε χθες Τετάρτη να στείλει κατεπειγόντως η γαλλική Κυβέρνηση. Ο συνδικαλιστής Ζακ Μπινό, περίπου 50 ετών, έπεσε νεκρός τη νύκτα της Τρίτης από πυρά ενώ πλησίαζε μπλόκο διαδηλωτών στην Πουάντ α Πιτρ, την μεγαλύτερη πόλη της νήσου. Δεν έχει γίνει σαφές ποιος άνοιξε πυρ εναντίον του. Ο Μπινό ήταν το πρώτο θύμα της βίας στη Γουαδελούπη, που συνήθως είναι γεμάτη τουρίστες αλλά από την 20ή Ιανουαρίου, όταν άρχισε γενική απεργία, έχει παραλύσει. "Δεν υπήρχαν αστυνομικοί κοντά", υποστήριξε ο εισαγγελέας Ζαν Μισέλ Πρετρ αναφερόμενος στην δολοφονία του συνδικαλιστή.

    Το αυτοκίνητο του Μπινό δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς από 12άρα καραμπίνα. Δύο σφαίρες έπληξαν το πίσω μέρος του οχήματος. Η τρίτη διαπέρασε το πλαϊνό παράθυρο και τραυμάτισε τον συνδικαλιστή στο στήθος. "Δεν ήταν αδέσποτες σφαίρες", είπε ο Πρετρ, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο, εξ αιτίας της ηλικίας τους, ο Μπινό κι ο επιβάτης που μετέφερε να φάνηκαν αστυνομικοί με πολιτικά στους διαδηλωτές.

    Έξι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν ελαφρά στην διάρκεια συγκρούσεων με νεαρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο ότι θα συναντηθεί με εκλεγμένους αξιωματούχους από τη Γουαδελούπη σήμερα Πέμπτη "για να αντιμετωπιστούν η ανησυχία, οι φόβοι και μια συγκεκριμένη μορφή απελπισίας των συμπατριωτών μας", όπως είπε.

    Μετά από έκτακτη συνάντηση για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης στη νήσο η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί ανακοίνωσε ότι θα σταλούν άμεσα 280 αστυνομικοί ως ενισχύσεις στην Γουαδελούπη. Σύμφωνα με τις αρχές, σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, νεαροί έσπασαν βιτρίνες και απέκλεισαν δρόμους στους κεντρικούς δρόμους της Πουάντ α Πιτρ και τουλάχιστον άλλων δύο πόλεων. Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν.

    Ο Αρύ Σαλύ, δήμαρχος της πόλης Μπαΐ-Μαχώ, όπου τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έκανε λόγο περί "χάους". "Έχουμε 15χρονα παιδιά που συγκρούονται με αστυνομικούς. Κάλλιστα μπορεί να θρηνήσουν οικογένειες", προειδοποίησε. Ο Μπινό, ο οποίος εργαζόταν σε εφορία, επέστρεφε από συνάντηση εργαζομένων, σύμφωνα με στέλεχος της Κολεκτίβας Ενάντια στην Εκμετάλλευση (LKP), οργάνωσης-ομπρέλας των συνδικάτων και των αριστερών οργανώσεων που κήρυξαν την απεργία.

    Η Κολεκτίβα ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να κλιμακώσει τις διαδηλώσεις αυτήν την εβδομάδα μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα για αύξηση των μισθών στα 200 ευρώ το μήνα για τους χαμηλόμισθους. Το ίδιο στέλεχος κάλεσε να υπάρξει ηρεμία, αλλά κατηγόρησε τις Γαλλικές αρχές ότι αντιμετωπίζουν τη Γουαδελούπη--ένα από τα τέσσερα διοικητικά διαμερίσματα της χώρας που βρίσκονται στο εξωτερικό--ως "αποικία".

    "Η Γουαδελούπη είναι αποικία. Δε θα επέτρεπαν ποτέ η κατάσταση να σέρνεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εάν η κρίση ξεσπούσε σε κάποιο άλλο διοικητικό διαμέρισμα (εντός της Γαλλίας) χωρίς να αντιδρούν", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    Οι ταραχές αποκάλυψαν, σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις στο νησί, όπου η ελίτ των λευκών έχει την εξουσία επί της πλειοψηφίας των μαύρων.

    Η οικονομία βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στα χέρια των "Μπέκες", όπως οι ντόπιοι ονομάζουν τους λευκούς--οι οποίοι είναι συνήθως απόγονοι γαιοκτημόνων της εποχής της αποικιοκρατίας, που διέθεταν φυτείες ζάχαρης στις οποίες δούλευαν σκλάβοι, τον 17ο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

    Ο Μαλίκ Μπουτίχ, στέλεχος των Σοσιαλιστών, είπε ότι "προκαλεί σοκ" να βλέπει κανείς μια αστυνομική δύναμη "που αποτελείται κατά σχεδόν το 100% από λευκούς να αντιμετωπίζει τον μαύρο πληθυσμό" και παραλλήλισε τα γεγονότα με την εξέγερση των προαστίων του 2005 στη Γαλλία.

    "Δεν υπάρχουν κτίρια από τσιμέντο, υπάρχουν φοινικόδεντρα, αλλά το αδιέξοδο είναι το ίδιο, το συναίσθημα 'δεν υπάρχει μέλλον' είναι το ίδιο για τους νέους, όπως κι η ανεργία, όπως το αίσθημα του αποκλεισμού", δήλωσε ο Μπουτίχ.

    Τα συνδικάτα κήρυξαν επίσης απεργία στο γειτονικό--επίσης Γαλλικό--νησί Μαρτινίκα την 5η Φεβρουαρίου πιέζοντας για υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.

    Στην πλειοψηφία τους τα καφέ, οι τράπεζες, τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δε λειτουργούν σε Γουαδελούπη και Μαρτινίκα, ενώ και η τουριστική βιομηχανία έχει παραλύσει σχεδόν εντελώς.

    Είδηση: 19127

    [05] Στον Καναδά το πρώτο ταξίδι του Μπ. Ομπάμα

    Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό κάνει σήμερα ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που μεταβαίνει στην Οτάβα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στήβεν Χάρπερ. Στο επίκεντρο της συζήτησης του Ομπάμα με τον Χάρπερ, στην περίπου επτάωρης διάρκειας παραμονής του στον Καναδά, θα βρεθούν το εμπόριο -και ειδικά η συμφωνία NAFTA- η παγκόσμία οικονομική κρίση και η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

    Ο Καναδάς διατηρεί στρατιωτική δύναμη περίπου 2.700 ανδρών στην Κανταχάρ -μία από τις πιο επικίνδυνες επαρχίες του Αφγανιστάν. Με 108 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, ο Καναδάς έχει κατά κεφαλήν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα-μέλος του NATO, που συμμετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν, κι η Οτάβα έχει ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα έως το αργότερο το 2011.

    Όσον αφορά το διμερές εμπόριο μεταξύ των γειτονικών αυτών χωρών, αυτό υπολογίζεται ότι φθάνει σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια ημερησίως.

    Ο Μπ. Ομπάμα έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις προστατευτικές παρορμήσεις της Ουάσινγκτον, οι οποίες τείνουν να εντείνονται σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας.

    Είδηση: 19126

    [06] Ινδονησία: Εννέα νεκροί σε τροχαίο

    Ειδήσεις

    Εννιά άνθρωποι, περιλαμβανομένων οκτώ καλογριών, σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ρέμα στην επαρχία Νότια Σουμάτρα της Ινδονησίας, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές σήμερα Πέμπτη. Άλλη μια καλόγρια τραυματίστηκε σοβαρά στο δυστύχημα, που σημειώθηκε την Τετάρτη, δήλωσε η Άνι Μαριάνι, στέλεχος του νοσοκομείου της Caritas στην επαρχιακή πρωτεύουσα Παλεμπάνγκ, όπου εργάζονταν τα θύματα. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφείλεται στην ολισθηρότητα του δρόμου και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε, στο σημείο όπου σημειώθηκε, προστατευτική μπάρα. Ο οδηγός του μίνι βαν σκοτώθηκε επίσης στο δυστύχημα.

    Είδηση: 19125

    [07] Βρετανία: Σώοι και οι 18 επιβαίνοντες σε ελικόπτερο

    Διασώστες έβγαλαν σώους από τα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας τους 18 ανθρώπους που επέβαιναν σε ελικόπτερο που έπεσε στη θάλασσα, κοντά σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα ανοικτά των ακτών της Σκοτίας. "Δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί. Μερικοί έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και άλλοι δεν έχουν τραυματιστεί, πέρα από την τραυματική εμπειρία που είχαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, Φρεντ Κάιγκιλ. Το πολιτικό ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από την πλωτή εξέδρα. Δεκαπέντε από τους επιβαίνοντες ανασύρθηκαν από το πλωτό συνεργείο διάσωσης που υπάρχει στην εξέδρα και οι άλλοι τρεις διασώθηκαν από συνεργείο που επέβαινε σε ελικόπτερο.

    Ο Κάιγκιλ δήλωσε ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου κατά κάποιο τρόπο αντέγραψε την τακτική που ακολούθησε ο πιλότος του αμερικανικού αεροπλάνου που προσγειώθηκε στα νερά του ποταμού Χάντσον στη Νέα Υόρκη, παρότι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κινητήρες, με αποτέλεσμα να σωθούν και οι 155 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

    "Υποθέτω ότι ο πιλότος αυτού του ελικοπτέρου είχε μεγάλο ρόλο στο ότι διασφαλίστηκε η διάσωση όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

    Ο Κάιγκιλ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα αίτια του ατυχήματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19123

    [08] Χωρίς μπλε λεωφορεία από τις 10:30 ως τις 4:30

    Κοινωνία

    Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει σήμερα το λεκανοπέδιο από τις 10:30 το πρωΐ ως τις 4:30 το απόγευμα, λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του κλάδου τους.

    Επίσης, δεν λειτουργούν ούτε οι λεωφορειακές γραμμές Εξπρές από τον σταθμό του Μετρό "Εθνική Άμυνα" προς την στάση "Αεροδρόμιο", οι οποίες εξυπηρετούν πλέον τους επιβάτες του Μετρό, μετά τη εξάμηνη διακοπή των σχετικών δρομολογίων.

    Όσοι θέλουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο "Ε. Βενιζέλος", θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μόνο συγκοινωνιακό μέσο που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο είναι ο προαστιακός.

    Είδηση: 19124


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2009 - 10:05:54 UTC