Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις για την Κ. Κουνέβα
  • [02] Nατοϊκή επιχείρηση κατά πειρατών
  • [03] Συνάντηση Στυλιανίδη - εργαζομένων Ολυμπιακής
  • [04] Βουλή - Ολομέλεια - Νομοσχέδιο για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ
  • [05] Εθνικός στόχος η οδική ασφάλεια
  • [06] Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το φόνο της Πολιτκόφσκαγια
  • [07] ''Έφοδος'' στα γραφεία της Siemens

    [01] Διαδηλώσεις για την Κ. Κουνέβα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σωματεία εργαζομένων υπέρ της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Στην Αθήνα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στο δουλεμπόριο και "Κ. Κούνεβα δεν είσαι μόνη - το δίκαιο του αγώνα μας ενώνει", ζητώντας παράλληλα "νομιμοποίηση στους μετανάστες - ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες". Στη Βουλή δεκαμελής αντιπροσωπεία - στην οποία συμμετείχαν η μητέρα και η γιατρός της Κ. Κούνεβα επέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα.

    Η πρόεδρος της Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, Βλασία Παπαθανάση δήλωσε ότι στο ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανεύρεση και τιμωρία των ενόχων και η κατάρτιση των αντεργατικών νόμων και του θεσμικού πλαισίου για την ενοικίαση εργαζομένων .Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η Κ. Κούνεβα γραμματέας της ΕΚΟΠ, δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από άγνωστα άτομα, πριν από 42 ημέρες λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται ακόμα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών, στο ύψος των Προπυλαίων όταν ορισμένοι κινήθηκαν εναντίον τραπεζών και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά.

    Είδηση: 19166

    [02] Nατοϊκή επιχείρηση κατά πειρατών

    Ειδήσεις

    Σφίγγει τον κλοιό για τους πειρατές στον κόλπο του Άντεν το ΝΑΤΟ, ετοιμάζοντας δεύτερη επιχείρηση εναντίον τους. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζέιμς Απατουράι, μετά από τον πρώτο γύρο συνομιλιών των υπουργών Άμυνας στην Κρακοβία της Πολωνίας: "Μπορούμε να αναμένουμε μία ακόμη επιχείρηση στα ανοιχτά της Σομαλίας την άνοιξη. θα πρέπει να τελειοποιήσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου".

    Ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, επιχειρούν στην περιοχή Οκτωβρίου τέσσερις φρεγάτες- μία βρετανική, μία ελληνική, μία ιταλική και μία τουρκική, με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας και την προστασία των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Σομαλία, τα οποία αποτελούν στόχο των πειρατών. Το πρόβλημα απέκτησε μεγάλες διαστάσεις μέσα στο 2008, όταν παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας σε ποσοστό 200%, σε σχέση με το 2007, με 140 πλοία να δέχονται πειρατικές επιδρομές, ενώ 150 ήταν οι συλληφθέντες πειρατές.

    Είδηση: 19160

    [03] Συνάντηση Στυλιανίδη - εργαζομένων Ολυμπιακής

    Ειδήσεις

    Με τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Πάγια θέση των εργαζομένων, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους μετά τη συνάντηση, είναι μια δημόσια βιώσιμη Ολυμπιακή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή της θέσης αυτής μετά το επόμενο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

    Είδηση: 19165

    [04] Βουλή - Ολομέλεια - Νομοσχέδιο για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ

    Πολιτική

    Σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την απασχόληση των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων, όσον αφορά στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που οδήγησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, μετά από τις συνεχείς αλλαγές και τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των ιατρών, στερείται οικονομικής εκτίμησης εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο Γιάννης Μαγκριώτης εκτίμησε πως ο Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε μία σύμβαση, ελπίζοντας πως θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και όντας βέβαιος πως αυτά που υπέγραφε δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση. «Τώρα εισπράττει τα επίχειρα των αντιφάσεων στην πολιτική της ΝΔ» παρατήρησε ο βουλευτής.

    Για «Κωλέττικα τερτίπια» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως υποστηρίζει την υπερψήφιση μίας συλλογικής σύμβασης, η οποία στο ζήτημα του «πολυδιευθυντικού συστήματος» διοίκησης των νοσοκομείων είναι σχεδόν ταυτόσημη με την προτεινόμενη, ενώ όσον αφορά στην οικονομική εκτίμηση του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως «οι καινούργιες τροποποιήσεις δεν έχουν καμία καινούργια οικονομική επιβάρυνση.»

    Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χαρ. Χαραλάμπους, τόνισε πως «τα δύο κόμματα απέφυγαν σκόπιμα να τοποθετηθούν πάνω στην ουσία του νομοσχεδίου και των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, αν και συναινούν στην επιλογή των διευθυντών των νοσοκομείων μέσα από ένα κομματικό συμβούλιο κρίσεων.

    Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως στηρίζει την Κοινοτική Οδηγία «που ουσιαστικά διευθετεί το χρόνο των σαράντα οκτώ και πενήντα έξι ωρών μέσα σε ένα χρόνο».

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επεσήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των ιατρών, θεωρώντας επίσης παράνομη και την προβλεπόμενη υπερωριακή απασχόλησής τους, έστω και με αντισταθμιστικά οφέλη.

    Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αθ. Λεβέντης, υποστήριξε πως «με την μακροχρόνια αναμονή των γιατρών για να πάρουν ειδικότητα, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε να δέχονται να δουλεύουν άμισθοι οι γιατροί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο χρόνος της ειδικότητας».

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 19163

    [05] Εθνικός στόχος η οδική ασφάλεια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Η υλοποίηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την οδική ασφάλεια αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που τόνισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα και έχει τεθεί υπό την αιγίδα και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Μπεκίρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Βασιλείος Τσιατούρας και εκπρόσωποι των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το πλάνο που υιοθετήθηκε έχει ορίζοντα το 2010 και στόχο τη μείωση κατά 50% των θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων από το 2000 έως το 2010.

    Προβλέπεται επίσης η επανασυγκρότηση και λειτουργία διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια. Επίσης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα εξεταστεί το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι το καλοκαίρι στην νησιωτική Ελλάδα και στο δίκτυο που είναι εκτός των εθνικών οδών. Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος κ. Τσιατούρας. Από αυτά προκύπτει ότι το 2008 ο αριθμός των θυμάτων των θανατηφόρων τροχαίων μειώθηκε κατά 90 άτομα, δηλαδή σε ποσοστό 5,6% σε σχέση με το 2007. Αναλυτικά, τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων το 2008 ήταν 1522 έναντι 1612 του 2007. Ο κ. Τσιατούρας υπογράμμισε ότι στους στόχους της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η μείωση 15% αντί του 10% που ήταν το 2008 για τη νέα χρονιά. Τόνισε ότι η Αστυνομία στο εξής θα δείχνει μηδενική ανοχή στις επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ότι οι έλεγχοι θα αυξηθούν από το 8% στο 12% σε σχέση με το 2008. Επίσης οι σοβαρά τραυματίες αυξήθηκαν το 2008 κατά 4,9% σε σχέση με το 2007.

    Είδηση: 19162

    [06] Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το φόνο της Πολιτκόφσκαγια

    Ειδήσεις

    Αθώοι κρίθηκαν από την Ρωσική Δικαιοσύνη οι τρεις κατηγορούμενοι για την δολοφονία της δημοσιογράφου και σκληρής επικρίτριας του Κρεμλίνου Άννας Πολιτκόφσκαγια στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου έμενε στην Μόσχα. Συγκεκριμένα οι αδελφοί Τζαμπράιλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ που κατηγορούνταν για συνέργια στη δολοφονία μαζί με τον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ ο οποίος φερόταν ότι είχε οργανώσει τη δολοφονία, κρίθηκαν αθώοι, ενώ οι πραγματικοί δολοφόνοι εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι.

    "Η αποτυχία της Ρωσίας να εντοπίσει τους αληθινούς υπαίτιους για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ανας Πολιτκόφσκαγια, αντιπροσωπεύει μιαν "κρίση" στον τομέα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία", τονίστηκε σήμερα από τον κ. Μίκλος Χαράστσι, τον εκπρόσωπο του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη".

    Οι "δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" από την πλευρά τους σχολίασαν με καυστικό τρόπο την απόφαση του δικαστηρίου

    Το ορκωτό ποινικό δικαστήριο, όπως ανέγνωσε μέλος των ενόρκων, "απήλλαξε" και τους τρεις κατηγορούμενους της κατηγορίας: "σύμπραξη δι ενεργειών, παραλείψεων στην τέλεση δολοφονίας της δημοσιογράφου, την ώρα μάλιστα που και ο εκτελεστής και ο ηθικός αυτουργός διαφεύγουν...

    "Η υπόθεση χωρίς ενδελεχή έρευνα, πρόωρα παραπέμφθηκε να εκδικαστεί", τονίστηκε από την ίδια μη-κυβερνητική οργάνωση.

    Η στυγερή δολοφονία της που αποτελούσε το 13ο συμβόλαιο θανάτου στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αφού έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στη Ρωσία.

    Είδηση: 19161

    [07] ''Έφοδος'' στα γραφεία της Siemens

    Κοινωνία

    Έφοδο στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι πραγματοποίησαν ο 4ος Ειδικός Ανακριτής, ο Εισαγγελέας και άνδρες της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), με σκοπό να συγκεντρώσουν έγγραφα που θα βοηθήσουν την έρευνα για τη διακίνηση χρημάτων από τα "μαύρα ταμεία" της εταιρείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατασχέθηκαν 150 ντοσιέ με παραστατικά τιμολόγια και emails. Ο κ. Ζαγοριανός με διατάξεις του έχει δεσμεύσει λογαριασμούς 38 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και αναμένει στοιχεία που έχει ζητήσει, μέσω δικαστικών συνδρομών, από ξένες τράπεζες.

    Είδηση: 19152


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2009 - 22:17:23 UTC