Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το θρίλερ προς το τέλος
  • [02] Συνάντηση Παπαθανασίου -Αλμούνια στις Βρυξέλλες
  • [03] Παυλόπουλος: Προτεραιότητά μας ο πολίτης
  • [04] Άρχισε το Πατρινό Καρναβάλι
  • [05] Νέα ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
  • [06] Πολιτική που θα οχυρώσει τη χώρα

    [01] Το θρίλερ προς το τέλος

    Κοινωνία

    Έντονη κινητικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, με τις επόμενες ώρες να χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την έκβασή της, καθώς στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στην οικογένεια του απαχθέντος και ρύθμισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να τηρηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να παραδοθούν τα λύτρα και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος ο κ. Παναγόπουλος.

    Είδηση: 17849

    [02] Συνάντηση Παπαθανασίου -Αλμούνια στις Βρυξέλλες

    Ειδήσεις

    Συνάντηση με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, από τον οποίο θα ενημερωθεί για το περιθώριο ευελιξίας των εθνικών οικονομιών σε σχέση με το πρόγραμμα σταθερότητας. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπουν βαθιά ύφεση. Εν τω μεταξύ, ρωγμές στην προστασία που παρέχει το ευρώ στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, διαβλέπει ο Κώστας Σημίτης με δήλωσή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, και τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό αλλά σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικής.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

    Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση στην οικονομία το 2009. Επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας προς όφελος της αγοράς και των επιχειρήσεων ζήτησε από τους τραπεζίτες ο κ. Παπαθανασίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, που είναι το θέμα των εγγυήσεων, ενώ ολοκληρώνεται και η διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών για την υπογραφή των μέτρων ρευστότητας. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και επισημάνθηκε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία και αυτά θα επιλυθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μετά από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, στη συνάντηση τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της ρευστότητας και συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, που είναι το θέμα των εγγυήσεων και επισήμανε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας να εφαρμοστεί, ώστε το ταχύτερο δυνατό να λειτουργήσει πλήρως προς όφελος της αγοράς και των επιχειρήσεων.

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι επίτροποι του δημοσίου θα εγκατασταθούν από την επόμενη εβδομάδα στις τράπεζες για τον έλεγχο της πορεία της ρευστότητας των τραπεζών και κατά προέκταση της πραγματικής οικονομίας.

    Μαύρες ημέρες για την άλλοτε ευημερούσα ευρωζώνη. Οι ανακοινώσεις αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες του ευρωπαίου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι διαρροές για τις προβλέψεις της Κομισιόν οδηγούν την ευρωζώνη σε μια περίοδο ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την πραγματική οικονομία. Στα άσχημα μαντάτα περιλαμβάνεται δραματική μείωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης κατά μέσο όρο στο -1,5%. Αύξηση του χρέους και κυρίως υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ τη βάση του 3%. Οι προβλέψεις, ουσιαστικά θα φέρουν τη μισή ευρωζώνη στα πρόθυρα της επιτήρησης. Και τις μισές χώρες να επιτηρούν τις άλλες μισές.

    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλματώδη υπέρβαση του 3% του ΑΕΠ θα παρουσιάσουν χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία η Ισπανία η Γαλλία και η Γερμανία. Και αν οι προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου ήταν απογοητευτικές για την ευρωζώνη οι αυριανές αναμένονται καταστροφικές.

    Προβλέψεις Κομισιόν για το 2009-2010

    Το Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε για την Γαλλία ανάπτυξη 0% το 2009 +0,8% το 2010, έλλειμμα 3,5% το 2009 και 3,8% το 2010.

    Το Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε για την Γερμανία μηδενική ανάπτυξη (0%) για το 2009 και 1% για το 2010, έλλειμμα 0,2% του 2009 και 0,5% το 2010.

    Για τη Ιρλανδία ανάπτυξη -0,9 το 2009 και + 2,4 το 2010, έλλειμμα 6,8% το 2009 7,2% το 2010.

    Για την Ισπανία ανάπτυξη -0,2% το 2009 και +0,5% το 2010, έλλειμμα 2,9% το 2009 και 3,2% το 2010.

    Για την Ιταλία ανάπτυξη 0% το 2009 και -0,6% το 2010, έλλειμμα 2,6% το 2009 και 2,1% το 2010. Αυτές ήταν απλώς οι ελαφρώς αρνητικές προβλέψεις τη Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Είδηση: 17845

    [03] Παυλόπουλος: Προτεραιότητά μας ο πολίτης

    "Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη", τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής", ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε παράλληλα και στους βασικούς στόχους του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών για το 2009.Ο κ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα βασικά σημεία της ατζέντας για το νέο έτος είναι:- η εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση" για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,- η κατάθεση στη Βουλή ρύθμισης για την επιτάχυνση του κλεισίματος των παράνομών χωματερών,- η περαιτέρω απλούστευση του θεσμικού πλαισίου για την έκδοση των κάθε είδους αδειών διαμονής μεταναστών &- η ίδρυση πρότυπων κέντρων εξυπηρέτησης μεταναστών.

    Επίσης, ο υπουργός εσωτερικών επισήμανε ότι ενισχύεται περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. και προωθείται ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσής του.

    Είδηση: 17870

    [04] Άρχισε το Πατρινό Καρναβάλι

    Ειδήσεις

    Με μία ανοιχτή γιορτή, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, όπου ξεφάντωσαν κάτοικοι της Πάτρας, αλλά και επισκέπτες, ξεκίνησε το φετινό καρναβάλι. Τα δύσκολα οικονομικά του Δήμου δεν αποθάρρυναν κανέναν. Ούτε τους διοργανωτές, αλλά ούτε και το πλήθος των Πατρινών. Μουσική, χορός, εντυπωσιακοί φωτισμοί και πυροτεχνήματα, συνέθεσαν το σκηνικό της τελετής έναρξης του πατρινού Καρναβαλιού 2009, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Γεωργίου.

    Η τελετή, έχοντας σύμμαχο και τον καλό καιρό, άρχισε με την εκτόξευση πυροτεχνημάτων, που φώτισαν τον ουρανό της Πάτρας, ενώ δύο μεγάλοι πύργοι που είχαν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, σκόρπιζαν κομφετί. Συγχρόνως δέσμες λέιζερ "έσκιζαν" τον ουρανό, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σόου, ενώ η μουσική κυριαρχούσε στην γεμάτη από κόσμο πλατεία, σκορπώντας το κέφι. Εν συνεχεία, το αυστριακό συγκρότημα "Phoenix", παρουσίασε την παράσταση "Light Vision". Επρόκειτο για ένα φουτουριστικό θέαμα με χορευτικά και ακροβατικά στοιχεία, καθώς και φαντασμαγορικά κοστούμια, όπου το φως και η σύγχρονη τεχνολογία δημιούργησαν εντυπωσιακές εικόνες.

    Την έναρξη του Καρναβαλιού κήρυξε ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας μπροστά στο δημοτικό θέατρο "Απόλλων" μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα, ρίχνοντας σε ογκώδες τζουκ - μποξ ένα τεράστιο ευρώ. Αμέσως μετά 40 χορευτές, χορεύοντας στους ρυθμούς της λάτιν και της λάτιν τζάζ μουσικής, δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Λίγο αργότερα ο κόσμος υποδέχθηκε στην πλατεία Γεωργίου τον βασιλιά Καρνάβαλο και την βασίλισσα του Καρναβαλιού, που συνοδεύονταν από πλήθος καρναβαλιστών και με προπομπό την μπάντα του δήμου Πατρέων. Τα δύο άρματα, υπό τις επευφημίες του κόσμου, πέρασαν κάτω από δύο αψίδες που έριχναν κομφετί.

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με την συναυλία που έδωσε νεανικό ελληνικό συγκρότημα, το οποίο μάλιστα παρουσίασε το καινούργιο τραγούδι που έγραψε για το πατρινό Καρναβάλι, ενώ ακολούθησε υπαίθριο πάρτι με επιλογές μουσικής από πέντε πατρινούς ντι - τζέι. Η σκηνοθεσία της τελετής έναρξης ήταν του πατρινού σκηνοθέτη Ελισσαίου Βγενόπουλου, ενώ παρουσιάστρια ήταν η Πατρινή ηθοποιός Κατερίνα Τασσύ. Φέτος βασίλισσα του Καρναβαλιού είναι η Πατρινή σταρ Ελλάς Διονυσία Κούκιου.

    Το πατρινό Καρναβάλι θα διαρκέσει περίπου 45 ημέρες και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου με την μεγάλη παρέλαση.

    Είδηση: 17848

    [05] Νέα ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Νέα Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα πρόκειται να αναχωρήσει αύριο από το λιμάνι του Πειραιά.Η εν λόγω βοήθεια που αποτελείται κατά κύριο λόγο, από τρόφιμα, αλλά και από φάρμακα που συγκέντρωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, κι άλλοι φορείς, μεταφέρεται με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών [Hellenic Aid].Θα παραδοθεί στους αρμοδίους φορείς του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών [ΟΗΕ], ο οποίοι θα αναλάβουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας.Δηλώσεις για τη συνέχιση της Ελληνικής ανθρωπιστικής προσπάθειας θα κάνουν αύριο το μεσημέρι στις 14:00, στο χώρο φόρτωσης της βοήθειας στο λιμάνι του Πειραιά, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Επίσης, θα παραβρεθεί εκεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Είδηση: 17869

    [06] Πολιτική που θα οχυρώσει τη χώρα

    Σε πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Κλειστό Στάδιο Τρικάλων μίλησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, ανατροπή και μία νέα πορεία και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ν' αναλάβει τις ευθύνες του και να κυβερνήσει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στα Τρίκαλα, όπου παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. -με αφορμή τον ανασχηματισμό- ότι επεχείρησε να αλλάξει μάσκες μπροστά στον φόβο των εκλογών.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην κυβέρνηση, προωθούν κατήγγειλε προεκλογικά σχέδια εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων με δημόσιο χρήμα μέσα από τους πόρους του ΟΑΕΔ.

    Ενόψει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι έρχονται μαύρα μαντάτα, καθώς ο κ. Αλμούνια θα επιβεβαιώσει ουσιαστικά αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ περί πλαστού και εικονικού προϋπολογισμού. Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από την ύφεση είπε χαρακτηριστικά.

    Ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή για την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, αναρωτήθηκε αν για μία ακόμη φορά η Ν.Δ. θα τραπεί σε φυγή και υπογράμμισε ότι ο αλός απαιτεί διαφάνεια για τα μεγάλα σκάνδαλα, διαφορά η συγκάλυψη και η παραγραφή θα ήταν ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.

    Όσον αφορά τέλος τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί, ανέχεται και σιωπά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και απηύθυνε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει και δεν θα ανεχθεί τέτοιες ενέργειες.

    Το απόγευμα της Δευτέρας πρόκειται να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις, που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο". Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασης τους, "δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επ' αυτής κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    Είδηση: 17844


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 January 2009 - 17:54:29 UTC