Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. Βενιζέλος: Γρήγορα σε εκλογές
  • [02] Ημέρα μνήμης για τον Τ. Παπαδόπουλου
  • [03] Διευκρινήσεις του ΥΠ.ΑΝ. για δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ
  • [04] Έρχονται τα βιομετρικά διαβατήρια
  • [05] Σπηλιωτόπουλος: Θα ακούσω όλες τις πλευρές με καλή πίστη

    [01] Ε. Βενιζέλος: Γρήγορα σε εκλογές

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα γρήγορα σε εκλογές επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Ν.Ε. Χαλκιδικής του Κινήματος.«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το πρόβλημα της δημόσιας ηθικής και της κατάρρευσης της πολιτικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης και γι αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία να πάμε γρήγορα σε εκλογές, να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση, ικανή να δώσει αίσθημα ασφάλειας και προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι δε και το σημαντικότερο μέτρο οικονομικής παρέμβασης για την υπέρβαση της κρίσης. Γιατί η οικονομική κρίση είναι κρίση εμπιστοσύνης. Και μόνο ένα πλεόνασμα πολιτικής εμπιστοσύνης μπορεί να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα οικονομικής εμπιστοσύνης», τόνισε.

    Είδηση: 17873

    [02] Ημέρα μνήμης για τον Τ. Παπαδόπουλου

    Τελέστηκε σήμερα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, το σαρανταήμερο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Παρόντες στο μνημόσυνο ήσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας. Πλησίον των μελών της οικογενείας στεκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της Λειτουργίας και του μνημόσυνου, η Μιμή Κυπριανού, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού.

    Παρέστησαν επίσης οι Υπουργοί Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, του στρατού και της αστυνομίας, Βουλευτές και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, πρώην Υπουργοί, άλλοι πρώην συνεργάτες του τέως προέδρου και πλήθος κόσμου.

    Είδηση: 17876

    [03] Διευκρινήσεις του ΥΠ.ΑΝ. για δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ

    Ειδήσεις

    Καθημερινά, σημειώνεται αυξητική τάση του αριθμού εγκεκριμένων δανείων μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πορεία του προγράμματος χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες με εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ και προσθέτει ότι ''είναι χαρακτηριστικό πως στις 14/1 ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ήταν 396 και 2 μέρες μετά, στις 16/1 είχε σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 739, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες μέρες. Σήμερα αξιολογούνται στις τράπεζες χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να φθάσουν στο ΤΕΜΠΜΕ προς έγκριση''.

    Αναλυτικά, στις διευκρινίσεις που παρέχει το υπουργείο με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος «Εγγύηση και πλήρης επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» τονίζονται τα εξής:- Το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος στις 15 Δεκεμβρίου 2008. Η διαδικασία που ακολουθείται με την σειρά είναι: 1. υποβολή αίτησης από την επιχείρηση στην Τράπεζα, 2. αξιολόγηση του αιτήματος από την Τράπεζα, 3. αποστολή του εγκεκριμένου αιτήματος ηλεκτρονικά από την Τράπεζα στο ΤΕΜΠΜΕ, 4. άμεση έγκριση από το ΤΕΜΠΜΕ και επιστροφή στην Τράπεζα & 5. εκταμίευση του δανείου.Με δεδομένη την μεσολάβηση των εορτών των Χριστουγέννων, η εφαρμογή του προγράμματος έχει συμπληρώσει μόλις 19 εργάσιμες ημέρες.- Στην διάρκεια αυτή, το ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει 739 αιτήματα που αφορούν δάνεια ύψους 57,4 εκ. β¬, τα οποία διατίθενται στην πραγματική οικονομία.Καθημερινά -σημειώνεται στην ανακοίνωση - καταγράφεται αυξητική τάση του αριθμού εγκεκριμένων δανείων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14/1 ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ήταν 396 και 2 ημέρες μετά, στις 16/1 είχε σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 739, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες μέρες.- Σήμερα αξιολογούνται στις Τράπεζες χιλιάδες αιτήσεις Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να φθάσουν στο ΤΕΜΠΜΕ προς έγκριση, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων.Επίσης, εημειώνεται ότι όλες οι Τράπεζες [εμπορικές και συνεταιριστικές] έχουν υπογράψει την σύμβαση συνεργασίας με το ΤΕΜΠΜΕ.- Το ΤΕΜΠΜΕ σήμερα έχει την δυνατότητα να εγκρίνει εγγυήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις επιτοκίου ύψους 100 εκατ. ευρώ [από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»], ποσά που επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.Το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ -καταλήγει η ανακοίνωση- αποτελεί μία καινοτομία με στόχο την ενίσχυση των ΜΜΕ, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος καταγράφονται και αξιολογούνται καθημερινά, με στόχο την πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του.

    Είδηση: 17872

    [04] Έρχονται τα βιομετρικά διαβατήρια

    Ευρώπη

    Τα νέα βελτιωμένα βιομετρικά διαβατήρια βρίσκονται προ των πυλών. Εκτός από την ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και το ενσωματωμένο μικροκυκλώματος [microchip] που περιέχουν, από τα μέσα του 2009 τα διαβατήρια των χωρών-μελών της Ε.Ε..Επίσης, από τον Ιούνιο τα νέα "αναβαθμισμένα" βιομετρικά διαβατήρια θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα του δεξιού και αριστερού δείκτη του κατόχου, βάση ευρωπαϊκού κανονισμού.

    "Το δακτυλικό αποτύπωμα θα μπει ψηφιοποιημένο μέσα στο μικροκύκλωμα, μέσα στον ηλεκτρονικό επεξεργαστή.", διευκρινίζει ο αστυνομικός διευθυντής διαβατηρίων Γιώργος Καμπέρης.

    Ηλεκτρονικοί "αναγνώστες" [readers] θα λαμβάνουν αυτομάτως τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα σαρώνονται και θα στέλνονται ψηφιοποιημένα στη διεύθυνση διαβατηρίων.Θα επεξεργάζονται, θα περνάνε μέσα στο μικροκύκλωμα και εν συνεχεία, το διαβατήριο θα επιστρέφεται προκειμένου να δοθεί στον δικαιούχο του.

    Όλα τα υπάρχοντα διαβατήρια ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα θα εκδίδονται αυτά των παιδιών κάτω των 12 ετών, καθώς τα αποτυπώματα των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν όσο αναπτύσσονται, ενώ η εξαίρεση ισχύει και για όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν δείγμα των αποτυπωμάτων τους, λόγω κάποιας αναπηρίας.

    Είδηση: 17874

    [05] Σπηλιωτόπουλος: Θα ακούσω όλες τις πλευρές με καλή πίστη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    "Προσωπική επιδίωξή μου είναι, σε συνεργασία με όλους τους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αναζητήσουμε λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα που μας εμποδίζουν, χρόνια τώρα, να ακολουθήσουμε μια εμπροσθοβαρή στρατηγική για τις μεγάλες ανάγκες και απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος" τονίζει σε άρθρο του με τίτλο "Θα ακούσω όλες τις πλευρές με καλή πίστη" στην εφημερίδα "ΕΤ της Κυριακής", ο υπουργός παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο οποίο εξηγεί τις προθέσεις του για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

    "Πρόθεση μου δεν είναι μόνο να διαχειριστώ τα υπαρκτά προβλήματα, ούτε πιστεύω πως μπορώ να λύσω μόνος και ως διά μαγείας εκκρεμότητες του παρελθόντος. Πρόθεσή μου είναι να ακούσω όλες τις πλευρές, να ενεργοποιήσω όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, της νέας γενιάς, μαθητών και φοιτητών και για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, προέχει η καλή πίστη", αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρο του ο υπουργός.

    "Τα προβλήματα της νέας γενιάς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πατερναλιστικές αντιλήψεις και άνωθεν επιβολές. Χρειάζονται οι ιδέες και οι απόψεις όλων" σημειώνει ακόμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος που καταλήγει: "Έχουν -πιστεύω- ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις, αντικειμενικές και υποκειμενικής, για να προχωρήσουμε συλλογικά στο δρόμο μιας ποιοτικότερης Παιδείας".

    Είδηση: 17871


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 January 2009 - 21:55:07 UTC