Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατέληξαν σε συμφωνία για το φυσικό αέριο
  • [02] Σε ισχύ η εκεχειρία

    [01] Κατέληξαν σε συμφωνία για το φυσικό αέριο

    Σε συμφωνία για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου φαίνεται πως κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι Πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία της παροχής στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του ουκρανικού δικτύου. Αμέσως μετά την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, που οι δύο Πρωθυπουργοί ανέθεσαν να ολοκληρώσουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών "Γκαζπρόμ" και "Ναφτογκάζ Ουκρανίας", "θα αποκατασταθεί η παροχή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας", σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας Τιμοσένκο. Όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Ουκρανέζα ομόλογό του, συμφωνήθηκε να χορηγηθεί εφέτος στην Ουκρανία έκπτωση 20 %, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι ίδιες τιμές για τη διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

    Επίσης συμφωνήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2010, Ρωσία και Ουκρανία να περάσουν σε διεθνείς τιμές στις μεταξύ τους ενεργειακές συναλλαγές.

    Οι διμερείς συνομιλίες είχαν διακοπεί στα τέλη του 2008 και οδήγησαν στη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία κατηγορήθηκε από την "Γκαζπρόμ" ότι αφαιρεί ποσότητες αερίου, που προορίζονται για Ευρωπαίους καταναλωτές. Τα τελευταία 24ωρα η "Γκαζπρόμ" επιχειρούσε καθημερινά να ξεκινήσει και πάλι μερική παροχή αερίου προς την Ευρώπη, ωστόσο το ουκρανικό δίκτυο αποδείχθηκε ανέτοιμο να φέρει σε πέρας την παροχή, ενώ η ουκρανική πλευρά ζητούσε να καλυφθεί από τα ρωσικά αποθέματα το λεγόμενο "τεχνολογικό" αέριο, που απαιτείται για να διατηρηθεί επαρκής πίεση στο δίκτυο. Η Ρωσία επέμεινε ότι το "τεχνολογικό" αέριο είναι υποχρέωση της χώρας-διαμετακομιστή, βάσει της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και αντιπρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ εταιρειών, που θα μοιραστεί το κόστος του "τεχνολογικού" αερίου, χρηματοδοτώντας εμμέσως την Ουκρανία.

    Οι συνομιλίες Πούτιν - Τιμοσένκο ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκαν μεταξύ των αντιπροσωπειών ως το ξημέρωμα της Κυριακής, ενώ οι δύο Πρωθυπουργοί παρευρέθηκαν στο ενδιάμεσο στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συγκάλεσε στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τσεχικής προεδρίας εκ μέρους της ΕΕ, καθώς και Προέδρους και Πρωθυπουργούς από χώρες της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

    Είδηση: 17842

    [02] Σε ισχύ η εκεχειρία

    Μετά από 22 ημέρες εχθροπραξιών, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1200 ανθρώπους το Ισραήλ, τέθηκε σε ισχύ από τις 2 τη νύχτα η εκεχειρία που κηρύχθηκε μονομερώς από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας. Στο μεταξύ οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος οργανώνει στο Σαρμ Ελ Σέιχ διάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών Ευρωπαίων ηγετών αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Moύν. Η μονομερής κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε το Ισραήλ είναι εύθραυστη και πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. "Η Χαμάς απέδειξε για μια ακόμα φορά, σήμερα το πρωί, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη και ότι πρέπει να επανεκτιμάται λεπτό προς λεπτό", τόνισε ο Ολμερτ. Το πρωί της Κυριακής πάντως, εκτοξεύθηκαν έξι ρουκέτες εναντίον της πόλης Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, ενώ λίγο νωρίτερα πυρά αντάλλαξαν ισραηλινές δυνάμεις και ένοπλοι Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν.

    Η μονομερής κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε το Ισραήλ είναι εύθραυστη και πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα Κυριακή εκτοξευτές πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά της πόλης Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, παρά την κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Τελ Αβίβ, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Πλήξαμε τους εκτοξευτές στο Μπέιτ Χανούν που έρριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Εξι ρουκέτες ερρίφθηκαν κατά της Σντερότ προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι θύματα.

    Το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας "εάν χρειαστεί" , δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. "Θα επαναλάβουμε και θα επιτείνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Λωρίδα της Γάζας εάν αυτό καταστεί αναγκαίο" δήλωσε ο κ. Μπαράκ και επισήμανε : "Εμείς σταματάμε τις εχθροπραξίες, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση από την πλευρά της Χαμάς ότι θα κάνει το ίδιο. Ο στρατός μας θα παραμείνει για όσο καιρό χρειαστεί στη Γάζα".

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η επίθεση της χώρας του κατά της Λωρίδας της Γάζας και της οργάνωσης Χαμάς επέτυχε τους στόχους της. Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε συγκεκριμένα- μετά από την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός- ότι ορισμένοι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, ότι η Χαμάς επλήγη και ότι η ικανότητα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης όσον αφορά την εκτόξευση πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους, έχει μειωθεί δραστικά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι "εάν οι εχθροί μας αποφασίσουν να μας επιτεθούν , ο ισραηλινός στρατός θα είναι ελεύθερος και έτοιμος να απαντήσει με πυρά".

    Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στην Γάζα για "μερικές ημέρες" μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

    Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την παρουσία "ούτε ενός ισραηλινού στρατιώτη" στη Γάζα και τόνισε ότι η δική του αντίσταση θα συνεχιστεί, παρά την ισραηλινή ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός από τα ξημερώματα της Κυριακής. "Δε δεχόμαστε με κανένα τρόπο την παρουσία ούτε ενός ισραηλινού στρατιώτη στο έδαφος της Γάζας όποιο κι άν είναι το τίμημα. Η Χαμάς είναι πάντα παρούσα, η αντίστασή μας γενναία και η ηγεσία μας ακέραιη", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ανακοίνωση από τη Γάζα. Η Χαμάς διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει την αντίστασή της κατά του Ισράηλ "με όλα τα μέσα" εάν το εβραϊκό κράτος δεν αποσύρει, μετά την ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός, όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τη Γάζα και εάν δεν άρει τον αποκλεισμό", δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς, Αλί Μπαρακέχ μιλώντας από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. "Η ισραηλινή ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή" επισήμανε.

    Εκ μέρους της εκπροσώπησης της Χαμάς στο Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει πληρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και δεν αρθεί ο αποκλεισμός της, τότε δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός. "Αναμένουμε μια ξεκάθαρη ισραηλινή στάση γιατί υπάρχει σύγχιση για το πότε θα γίνει η αποχώρηση από τη Γάζα και πότε θα αρθεί ο αποκλεισμός", είπε και πρόσθεσε: "Για όσο καιρό η Γάζα θα βρίσκεται υπό την κατοχή σιωνιστών στρατιωτών, οι αντιπαραθέσεις θα συνεχίζονται παρά την απόφαση του Ισραήλ για μονομερή κατάπαυση του πυρός".

    Η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ακολουθηθεί και από μια επίσημη συμφωνία ειρήνης και από την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από το έδαφός της, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

    Την ικανοποίησή του για την ισραηλινή απόφαση, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος θα μετάσχει σήμερα Κυριακή σε διεθνή διάσκεψη στην Αίγυπτο.

    Εν τω μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού στον Αστακό θα προχωρήσει σε μία ώρα η ΚΝΕ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ, κάτι που ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά.

    Είδηση: 17843


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 January 2009 - 9:56:46 UTC