Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο σχέδιο για την Ολυμπιακή
  • [02] Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε και τα συνοικέσια
  • [03] Σιγκαπούρη: Πρωτιά στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων
  • [04] ΚΘΒΕ: "Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος"
  • [05] Δικαστής διέταξε να ανοίξει ο τάφος του Λόρκα
  • [06] Συνεδρίαση Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου ΝΔ
  • [07] Ενημέρωση προέδρου ΔΕΗ στην Επιτροπή Εμπορίου
  • [08] Κατάσχεση ενός τόνου "ύποπτου" κινεζικού γάλακτος
  • [09] Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου
  • [10] Συνάντηση κορυφής στα Σκόπια

    [01] Κοινωνία

    Πρόσθετο πακέτο παροχών για εργαζομένους

    Το νέο σχέδιο για την Ολυμπιακή

    16/10/2008 19:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 23:24:48)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προχωράει ο Κωστής Χατζηδάκης στην άμεση κατάθεση στη Βουλή των νομοθετικών ρυθμίσεων για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς του προσωπικού της Ολυμπιακής, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας με το όνομα Ολύμπικ, στην οποία θα ανήκουν το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής που θα ενοικιαστούν στον ιδιώτη επενδυτή.

    Ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, παρουσίασε το ενισχυμένο πακέτο μέτρων για τους εργαζόμενους, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον διάλογο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες με ορισμένα σωματεία των εργαζομένων της υφιστάμενης Ολυμπιακής.

    Οι τελικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους της Ο.Α. από τον Χατζηδάκη

    Τις τελικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, οι οποίες θα περιληφθούν στο σχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή και θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα, παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, δίνεται ειδική μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το κόστος του οποίου φτάνει το 1,16 δις , δηλαδή, όσο είναι το έλλειμμα της Ολυμπιακής για τρία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι πέραν αυτού ο έλληνας φορολογούμενος δε πρόκειται να πληρώσει άλλα χρήματα για μια ζημιογόνο εταιρία.

    Συγκεκριμένα, το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τους επιμέρους εργαζόμενους. Για τους τακτικούς υπαλλήλους προβλέπει ενίσχυση της εφ άπαξ αποζημίωσης, επιλογή για να μεταβούν σε άλλη εταιρία του δημοσίου και αύξηση κατά 50% των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Για τους πιλότους παρατείνεται για έξι χρόνια το ειδικό επίδομα που θα πάρουν, ούτως ώστε η σύνταξή τους να φτάσει το 75% του σημερινού τους μισθού. Για τους Ιπταμένους Συνοδούς-Φροντιστές -μεταξύ άλλων- αυξάνονται κατά 50% τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τους παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 1993, ενώ για τους εποχιακούς το πακέτο προβλέπει επίσης αύξηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και αύξηση κατά 50% του επιδόματος ανεργίας.

    Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους εργαζόμενους, υπάρχει και το «παραθυράκι» μετάταξή τους σε άλλες επιχειρήσεις και Οργανισμούς του δημοσίου, εφ όσον το επιθυμούν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, σε 9 χρόνια το κράτος θα έχει αποσβέσει το κόστος αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, ενώ θα μείνει στο δημόσιο το ποσό που θα πάρει από την πώληση των τριών εταιριών.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την πρώτη Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές που έχουν κατ αρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Αναλυτικότερα το πακέτο μέτρων για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής

    Το πακέτο των μέτρων για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στο εφ άπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην ενίσχυση του ασφαλιστικού και στο ειδικό επίδομα κοινωνικής μετάβασης.

    Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ εφ άπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης, αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

    Για τους 4.593 τακτικούς υπαλλήλους τους παρέχεται η δυνατότητα μετάταξής τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με αντίστοιχες τακτικές αποδοχές ανά ειδικότητα, ενώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών, προβλέπεται μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, για όλους τους εργαζόμενους προβλέπεται ενίσχυση και συγκεκριμένα για όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1-1-1993, η ενίσχυση αφορά την προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

    Όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν σχετική αίτηση.

    Ειδικά για τους Ιπτάμενους συνοδούς-Φροντιστές που ήδη καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές κατά 23%, προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στα ασφαλιστικά τους ημερομίσθια και επιπλέον προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

    Για το επίδομα κοινωνικής μετάβασης το σχέδιο προβλέπει ότι αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή, κάθε εργαζόμενος που δεν επιλέγει να μεταφερθεί στο Δημόσιο, ούτε να συνταξιοδοτηθεί, δικαιούται ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών και έως την εύρεση νέας εργασίας.

    Για τους πιλότους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από 1 έως 6 χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε η σύνταξη μαζί με το βοήθημα να φτάνει το 75% των τακτικών τους αποδοχών. Επιπλέον "Επίδομα Κοινωνικής Μετάβασης" πέραν του 1 έτους προβλέπεται στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο 1ο εξάμηνο του δεύτερου έτους έως 76% στο τέταρτο έτος, προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας.

    Για τους εποχιακούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο, αντί για 6 μήνες και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

    Επίσης, ο κ Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες: 1. Συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτούνται επιχειρήσεις με 25 την ημέρα για τα δύο πρώτα χρόνια και με 28 για τον τρίτο χρόνο, για την πρόσληψη υπαλλήλων από την Ολυμπιακή. & 2. Δυνατότητα επιχορήγησης των ίδιων των εργαζομένων για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης. Για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία μπορεί να δοθεί επιχορήγηση ύψους 30.000 . Μάλιστα, γι αυτό δίνεται και η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ δύο εποχικών.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χατζηδάκης, το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου πακέτου, τελικά θα ανέλθει στα 1.298 εκ. , δηλαδή, αυξημένο κατά 132 εκ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό πακέτο που ανακοίνωσε.

    [02] Παράξενα

    Σιγκαπούρη

    Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε και τα συνοικέσια

    16/10/2008 22:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 23:00:41)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    "Περίπου το 10% των πελατών μου υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρήματα να σπαταλήσουν (για να παντρευτούν) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης", δηλώνει ο Μαρκ Λιν, διευθυντής της εταιρίας Vietnam Brides International Matchmaker, στη Σιγκαπούρη. "Στο παρελθόν, τα κορίτσια παντρεύονταν μέσα σε μια με δύο εβδομάδες. Τώρα χρειάζονται ένας με δύο μήνες", προσθέτει από το μικρό γραφείο του στο εμπορικό κέντρο της Σιγκαπούρης. "Οι δουλειές επλήγησαν από την κρίση. Στο παρελθόν, λάμβανα περίπου 20 τηλεφωνήματα την ημέρα. Τώρα, σχεδόν δεν χτυπάει το τηλέφωνο", λέει η Χάνα, η οποία εργάζεται στο Truelove International Matchmaker στη Σιγκαπούρη. "Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική πίεση που προκύπτει μέσα σε ένα γάμο είναι πλέον δυσβάσταχτη", συμπληρώνει η ίδια. Τα νιόπαντρα ζευγάρια στη Σιγκαπούρη, ξοδεύουν, κατά παράδοση, χιλιάδες δολάρια καθώς η γαμήλια δεξίωση που παραθέτουν για φίλους και συγγενείς είναι πολυτελής. Πολλά γραφεία συνοικεσίων βρίσκουν ταίρι στους αδέσμευτους, ενώ άλλα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να βρουν νύφη από το εξωτερικό. Έναντι 5.450 δολαρίων, ένας επίδοξος γαμπρός μπορεί να εξασφαλίσει νύφη μέσω του πρακτορείου. Στη συνέχεια να τη στείλει στο γιατρό και να βγάλει άδεια γάμου. Ολα αυτά μέσα σε 12 ώρες, αρκεί, βέβαια, να ενδιαφέρεται και η νύφη.

    [03] Κόσμος

    Χονγκ Κονγκ

    Σιγκαπούρη: Πρωτιά στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων

    16/10/2008 22:40:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι χρήστες κινητού τηλεφώνου στη Σιγκαπούρη και την Κουάλα Λουμπούρ είναι πρώτοι στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Πάνω από το 97% των χρηστών κινητού τηλεφώνου στη Σιγκαπούρη έχουν στείλει κάποιο γραπτό μήνυμα τον περασμένο μήνα, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους της Κουάλα Λουμπούρ (96%) και εκείνους της Σεούλ (94%). Πάνω από το 87% των κατοίκων της Μελβούρνης και του Σίδνει έχουν στείλει κάποιο γραπτό μήνυμα από το κινητό τους τον περασμένο μήνα. Στην Ταϊπέι, αντίθετα, χρησιμοποιούν το κινητό τους κυρίως για να παίζουν παιχνίδια και το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έπαιξε κάποιο παιχνίδι στο κινητό του τον περασμένο μήνα με το αντίστοιχο ποσοστό για τους κατοίκους της Σεούλ να ανέρχεται σε 56% και για εκείνους της Σιγκαπούρης σε 53%.

    [04] Πολιτισμός

    Στο Βουκουρέστι 17 και 18 Οκτωβρίου

    ΚΘΒΕ: "Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος"

    16/10/2008 22:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 22:39:32)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο 17ο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης ( ΧVIII Festival del Union des theaters de lEurope) συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την παράσταση χοροθεάτρου "Κιθαιρώνας-Ο μυστικός κήπος". Το φεστιβάλ διεξάγεται στο Βουκουρέστι και στην Κλούζ της Ρουμανίας από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2008. Η παράσταση που βασίζεται στο μύθο από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη ανεβαίνει σε χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη, δραματουργική επεξεργασία Μαρία Μυτιλινάκη, μουσική σύνθεση- επιμέλεια Χρύσανθου Χριστοδούλου και σκηνικά κοστούμια Αθανάσιου Κολαλά και πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ «Διονύσου λόγος» στο Θέατρο της Μαρώνειας τον Ιούλιο του 2007.

    Η παράσταση για έξι γυναίκες και έναν άντρα μεταφέρει συμβολικά τον μύθο στην πραγματικότητα της σύγχρονης γυναίκας. "Η παράσταση αποφεύγει τη μεταφορά μίας και μόνης δραματουργικής αφήγησης του κειμένου των Βακχών και στέκεται σε εικόνες από τον μύθο, που αποτελούν μία προβολή των συμβολικών του στοιχείων στο σήμερα. Η ιδέα της βακχείας, όπως αυτή θα πραγματοποιούνταν τότε και σήμερα, είναι η φυγή από την πραγματικότητα της πόλης. Έτσι, οι γυναίκες ως μαινάδες βρίσκονται έγκλειστες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον "φυγής". "Η παθολογία της καθεμιάς αποτελεί και μία διαφορετική πλευρά του πρίσματος της σύγχρονης γυναίκας". (Από το σημείωμα της δραματολόγου της παράστασης.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Bulandra (Izvor Hall) στο Βουκουρέστι και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2008.

    Συντελεστές Χορογραφία: Δημήτρης Κυανίδης Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μυτιλινάκη Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Χρύσανθος Χριστοδούλου Σκηνικά-κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου, Ιωάννα Λιάκου Χορεύουν: Μαρλέν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόικου, Φάνια Γρηγορίου, Σοφία Καλπενίδου, Έλενα Σγουραμάνη, Ηλίας Τσάκωνας, Πένυ Χριστοπούλου.

    [05] Πολιτισμός

    Ισπανία

    Δικαστής διέταξε να ανοίξει ο τάφος του Λόρκα

    16/10/2008 21:42:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος όπως δήλωσε είναι αρμόδιος για να ερευνήσει σχετικά με τους "εξαφανισμένους" του φρανκισμού, διέταξε να ανοίξουν πολλοί κοινοί τάφοι, ανάμεσα στους οποίους και αυτός στον οποίο είναι θαμμένος ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του Γκαρθόν, εγκρίθηκε η εκταφή των λειψάνων του δασκάλου Ντιόσκορο Γκαλίντο, ο οποίος εκτελέστηκε το 1936 κοντά στη Γρανάδα (νότια Ισπανία) από τους φρανκικούς μαζί με τον ποιητή. Ωστόσο, η οικογένεια του Γκαρθία Λόρκα εξακολουθεί να αντιτίθεται στο άνοιγμα αυτού του τάφου, ο οποίος περιέχει επίσης τα λείψανα δύο αναρχικών ταυρομάχων. Όμως η οικογένεια ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο στην εφημερίδα "Ελ Παΐς" ότι τελικά δεν θα αντιταχθεί στο άνοιγμα του κοινού τάφου. "Δεν θα εμποδίσουμε την εκταφή. Ακόμη κι αν θα θέλαμε να μην γίνει, σεβόμαστε την επιθυμία των άλλων ενδιαφερομένων μερών", είχε δηλώσει η Λάουρα Γκαρθία Λόρκα, ανιψιά του ποιητή και εκπρόσωπος της οικογένειας. Η εγγονή του δασκάλου, η Νιέβες Γκαλίντο, θέλει να ελέγξει αν τα λείψανα του παππού της βρίσκονται πράγματι μέσα στον ομαδικό τάφο και κατέθεσε σχετική προσφυγή στον δικαστή Γκαρθόν με την υποστήριξη μιας ένωσης οικογενειών θυμάτων του φρανκισμού, της ARMH.

    [06] Πολιτική

    Δηλώσεις Λ. Ζαγορίτη

    Συνεδρίαση Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου ΝΔ

    16/10/2008 21:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, με αντικείμενο τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών σε νομαρχιακές συνελεύσεις στην περιφέρεια. Επίσης συζητήθηκε το θέμα των συνδιασκέψεων που θα γίνουν στο εξωτερικό από τον απόδημο ελληνισμό και πιο συγκεκριμένα στις 14 και 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών.

    Ο κ. Ζαγορίτης σε ερώτηση για το αν θα μετάσχει η Νέα Δημοκρατία στην ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: "Εμείς είχαμε την πρωτοβουλία της συζητήσεως στη Βουλή για το ζήτημα του Βατοπαιδίου. Θα ακούσετε πολλά και ενδιαφέροντα. Γραμματείς και Φαρισαίοι, ιδίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού είπε ότι από την ώρα που τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός παρέλκει να πει το οτιδήποτε ο ίδιος, μιας και το θέμα του ανασχηματισμού είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των νομαρχιακών συνελεύσεων των προηγούμενων εβδομάδων ενώ σε ερώτηση για το αν θα προτιμούσε να μείνει στη θέση του γραμματέα ή να πάει στην κυβέρνηση απάντησε: "Νομίζω ότι ο καθένας μας κάνει τη δουλειά του εκεί που η παράταξη τον έχει τάξει. Εγώ αυτή την ώρα είμαι γραμματέας του κόμματος και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται καλύτερα".

    [07] Οικονομία

    Ενημέρωση προέδρου ΔΕΗ στην Επιτροπή Εμπορίου

    16/10/2008 20:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 21:09:53)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιθυμεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τάκης Αθανασόπουλος. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε για την πορεία της και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να αντανακλούν, όπως είπε, το πλήρες κόστος, συν ένα εύλογο κέρδος για επενδύσεις και απόδοση μετοχικού κεφαλαίου, Τάκης Αθανασόπουλος. "Το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από τα τιμολόγια πώλησης ενέργειας, υπολείπεται του μέσου κόστους της για το εξάμηνο του 2008 παρόλες τις αυξήσεις στα τιμολόγια", πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου. "Η Επιχείρηση επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ανεξέλεγκτες μεταβολές στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που αποτελούν μαζί με την μισθοδοσία την σημαντικότερη παράμετρο καθορισμού του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ", τόνισε. Απαντώντας σε αναφορές ότι η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ρεύμα από όσους παράγουν και το πουλά φθηνότερα, (περίπτωση Αλουμίνιο της Ελλάδας) είπε: "Η ΔΕΗ αγοράζει πολύ ακριβά από τους παραγωγούς της και πουλάει φθηνά για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. Επιτρέπουν σε τρίτους παραγωγούς να πωλούν πολύ ακριβά αφού η ρήτρα του τελευταίου καταφυγίου υποχρεώνει τη ΔΕΗ να αγοράζει όλη την παραγωγή πιο ακριβά".

    Ο κ. Αθανασόπουλος επίσης διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες που έγιναν από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τόσο "περί στημένων προσλήψεων", όσο και περί "διαρροής των θεμάτων", τονίζοντας ότι "καμία απολύτως παρατυπία δεν έγινε", ενώ πρόσθεσε: "Όλα έγιναν άψογα και είμαι υπερήφανος για αυτό". Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημείωσε: "Οι σχέσεις μου με την ΓΕΝΟΠ σε θεσμικό επίπεδο, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι. Οφείλεται στο γεγονός ότι αλλιώς βλέπω εγώ το ρόλο μου και αλλιώς η ΓΕΝΟΠ. Η ΔΕΗ θέλει να κάνει μια ενεργειακή συνεργασία, που δεν αφορά τα εργασιακά και η ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να έχει ρόλο. Η ΓΕΝΟΠ πιστεύει ότι πρέπει να έχει ρόλο στη Διοίκηση της ΔΕΗ και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συμμετοχή στις αποφάσεις της διοίκησης".

    Ο κ. Αθανασόπουλος έδειξε ότι βρίσκεται σε σχέση αντιπαλότητας με τη ΓΕΝΟΠ, λέγοντας ότι οι σχέσεις του με αυτή σε θεσμικό επίπεδο δεν είναι αυτές που θα έπρεπε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλιώς βλέπω εγώ το ρόλο μου και αλλιώς η ΓΕΝΟΠ και υποστήριξε πως η ΔΕΗ θέλει να κάνει μια ενεργειακή συνεργασία που δεν αφορά στα εργασιακά και η ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να έχει ρόλο. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συμμετοχή στις αποφάσεις της διοίκησης είπε χαρακτηριστικά. Οι τελευταίες αναφορές του προκάλεσαν την αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη από το ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αιχμές που άφησε για το συνδικάτο και του Γρηγόρη Ψαριανού από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρατήρησε πως μίλησε σαν να θεωρεί τους εργαζόμενους εχθρούς του.

    [08] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία:

    Κατάσχεση ενός τόνου "ύποπτου" κινεζικού γάλακτος

    16/10/2008 20:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ιταλική δασική υπηρεσία προχώρησε στην κατάσχεση ενός τόνου κινεζικού γάλακτος, για το οποίο υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι μπορεί να έχει μολυνθεί με μελαμίνη. Το γάλα φυλασσόταν σε αποθήκες, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάπολη. Όπως αποκάλυψε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Λούκα Τζάια, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της RAI για την όλη επιχείρηση, πρόκειται για "τη μεγαλύτερη κατάσχεση κινεζικού γάλακτος που έχει γίνει έως τώρα στην Ιταλία".

    "Για την οριστική απάντηση των εργαστηριακών αναλύσεων, όπως τόνισε όμως η υφυπουργός Υγείας, Φραντσέσκα Μαρτίνι, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου δέκα ημέρες". Παράλληλα, οι Ιταλοί καραμπινιέροι κατέσχεσαν ένα κουτί γάλακτος και δύο γιαούρτια, στο Μοντούνιο (έξω από το Μπάρι) και στο Πότζιο Μαρίνο (Νάπολη). Στις τρεις αυτές περιπτώσεις, ανιχνεύθηκε ποσότητα μελαμίνης η οποία ξεπερνά τα όρια που τίθενται από το νόμο. Τα συγκεκριμένα προϊόντα "πωλούνταν σε καταστήματα που διαθέτουν ξένα είδη τροφίμων. Πρόκειται για τροφικά σκευάσματα για παιδιά", τόνισε ο επικεφαλής του ειδικού τομέα των καραμπινιέρων Κόζιμο Πιτσινίνο.

    "Η μελαμίνη ανιχνεύθηκε σε ποσότητα ικανή να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των μικρών καταναλωτών, με συνέπειες, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες", τονίζεται, επίσης, στο ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

    [09] Οικονομία

    Στα 74 $ το αργό & στα 69 το Μπρεντ

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

    16/10/2008 19:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET-105,8, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007, καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης.

    Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ [Energy Information Administration], τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7 εκ. βαρέλια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 2,9 εκατ. βαρέλια.

    Επιπλέον, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε σήμερα αργά το απόγευμα πτώση 4,75 δολαρίων το βαρέλι και είχε υποχωρήσει στα 69,92 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων, στα 65,70 δολάρια το βαρέλι.

    O Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τελικά πιο νωρίς την έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών του, με αντικείμενο τις επιπτώσεις από την παγκόσμια κρίση στις αγορές πετρελαίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του οργανισμού στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, μετά από διαβουλεύσεις με άλλους υπουργούς των κρατών μελών, αποφάσισε την πραγματοποίηση της έκτακτης συνόδου στις 24 Οκτωβρίου αντί στις 18 Νοεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Υποχωρεί αισθητά η τιμή του πετρελαίου σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης το βαρέλι, μετά την εμφάνιση των επίσημων στοιχείων για τα αποθέματα του προϊόντος, ανερχόμενα σε 5,6 εκατομμύρια βαρέλια, υποχώρησε στο επίπεδο του περυσινού θέρους, δηλαδή, κάτω και από το επίπεδο των 70 δολαρίων.

    Όσον αφορά τη βενζίνη, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών των αμερικανικών αποθεμάτων, τελικώς η άνοδος αυτή ήταν κατά επτά εκατομμύρια βαρέλια.

    Μάλιστα, σε μία στιγμή των συναλλαγών, η ημερήσια πτώση τιμής για το βαρέλι αργού για την άμεση παράδοση συμποσούτο και στα πέντε δολάρια, όπως άλλωστε και στο Λονδίνο, όπου το βρετανικό αργό της Βόρειας Θάλασσας άμεσης παράδοσης στη συνεδρίαση έπεσε προς στιγμήν και στα 65,70 δολάρια το βαρέλι.

    Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εφέτος, κατά τους θερινούς, το βαρέλι του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης στη Νέα Υόρκη αποτιμήθηκε σε κάποια στιγμή ακόμα και στα 147 δολλάρια!

    Φθίνουσα ζήτηση. Όμως, η ζήτηση του πετρελαίου κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα, συνολικώς έχει υποχωρήσει κατά 8,9%.

    Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν επίσημα στοιχεία, που συνηγορούν ότι η βιομηχανική παραγωγή έχει καμφθεί.

    "Η οικονομική εξασθένιση πλήττει και τα χρηματιστήρια και την πετρελαϊκή βιομηχανία", σχολίασε ο αναλυτής του τομέα πρώτων υλών της Μέριλ Λιντς, Φρανσίσκο Μπλανς.

    Κατά τη μεγαλύτερη μερίδα αναλυτών, το ότι μειώνεται η ζήτηση του πετρελαίου εν μέσω περιόδου, όπου σύμφωνα με άλλα οικονομικά στοιχεία επιβραδύνεται αισθητά ο ρυθμός ανάπτυξης πολλών οικονομιών του πλανήτη, τεκμηριώνει άριστα τον ισχυρισμό ότι η πρωτοφανής μεταπολεμικώς χρηματοπιστωτική κρίση αρχίζει να υπονομεύει, οπωσδήποτε, την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο όλον.

    [10] Κόσμος

    Συνάντηση κορυφής στα Σκόπια

    16/10/2008 12:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 17:40:46)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στα Σκόπια συναντώνται σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, με θέμα συζήτησης την τελευταία πρόταση Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Τσερβένκοφσκι, όσο και ο κ. Γκρούεφσκι, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σχετικά, αναφέροντας ότι χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης .Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε χθες βράδυ ότι "είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά δεν θα υποστούμε προσταγές και ταπείνωση".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 October 2008 - 20:50:12 UTC