Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα εξαντλήσουμε τα όρια ευελιξίας
  • [02] Βατοπαίδι: Οξύνεται η αντιπαράθεση
  • [03] Με αρνητικό πρόσημο
  • [04] Exhaust Flexibility Limits
  • [05] Συνέχεια της δίκης για την υπόθεση Άλεξ
  • [06] Κλήσεις σε απολογία για τα ομόλογα
  • [07] Ο Μ. Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων
  • [08] Τροπολογία για σωτηρία της Κλωστοϋφαντουργίας
  • [09] Στην ΕΛ.ΑΣ. το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο
  • [10] Τρεις ένοπλες ληστείες με δύο τραυματίες
  • [11] Νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
  • [12] Τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν "κόβουν" το κάπνισμα
  • [13] ΠΓΔΜ: Διαβουλεύσεις για την ονομασία
  • [14] Άπόψεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης
  • [15] Διακίνηση ανθρώπων: Κοινωνική μάστιγα για την Ευρώπη
  • [16] Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [17] Δεν αίρεται η ασυλία Αϊβαλιώτη
  • [18] Σε αργία για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή
  • [19] Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένταξη μεταναστών
  • [20] Νέα αρπαγή τροφίμων από σούπερ μάρκετ
  • [21] Οι "χιμπακούσα" στον Πειραιά
  • [22] Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • [23] Τεχνικό πρόβλημα στο προεδρικό αεροσκάφος
  • [24] Διαμαρτυρία για το "Sea Diamond"
  • [25] Ομιλία Σημίτη για την Οικονομία
  • [26] Το "βιαστικό" γραφείο στοιχημάτων
  • [27] Δερματίτιδες από κινητά τηλέφωνα
  • [28] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    [01] Πολιτική

    Δεν αλλάζει η φορολογική πολιτική

    Θα εξαντλήσουμε τα όρια ευελιξίας

    16/10/2008 14:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 19:27:35)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έμφαση στην πραγματική οικονομία, την στήριξη των πολιτών και την προσαρμογή του συμφώνου σταθερότητας στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, έδωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλες, η οποία υιοθέτησε τα μέτρα των 16 για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής, σημείωσε ωστόσο, ότι θα εξαντληθούν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η Ελλάδα έχει υποστεί σε μικρότερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης επισήμανε για ακόμη μια φορά και επανέλαβε ότι το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες, αλλά αποκλειστικά τις τράπεζες.

    Προτεραιότητα οι ασθενέστερες ομάδες

    Μήνυμα αισιοδοξίας ως προς τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έναντι της διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης απέστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί σχετικώς μικρότερους κραδασμούς από τις άλλες χώρες της ΕΕ και ότι το τραπεζικό της σύστημα αντέχει. Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, των δανειοληπτών και των καταθετών.

    Σημείωσε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2%, δηλαδή σαφώς πάνω από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να κινούνται εντός των πλαισίων του, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί με ευέλικτο τρόπο, δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή οικονομία.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φορολογικής πολιτικής και επιβολής νέων φόρων και σημείωσε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται το Ταμείο Συνοχής και ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης οι περισσότερο πληττόμενοι από την οικονομική κρίση, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

    Τόνισε, ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε σήμερα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, αντικείμενο του οποίου θα είναι η επισήμανση των κινδύνων που ελλοχεύουν στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Αύριο Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σήμερα ενημέρωσε την Κομισιόν για το πρόγραμμα θωράκισης της ελληνικής οικονομίας.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για στήριξη των τραπεζών σε βάρος των πολιτών και των λαϊκών στρωμάτων κάνουν λόγο τα κόμματα της αριστέρας σχολίαζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών.

    "Από όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι στην Σύνοδο δεν προσήλθε με προτάσεις ,δεν συνεισέφερε στην συζήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αφορούν σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και επανεξέταση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του Συμφώνου Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι "τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του Κινήματος για τυχόν διολίσθηση, όπως είπε, εξ αιτίας της κρίσης, των πολιτικών για τις κλιματικές αλλαγές στον ρόλο του "φτωχού συγγενή", ανέφερε ότι υπήρξε διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις πολιτικές αυτές".

    "Ούτε λέξη δεν πρέπει να πιστέψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα από την προπαγάνδα της ΕΕ. Παρά τους ισχυρισμούς των ηγετών της, δεν έχει καμία μαγική συνταγή που να ματαιώνει την κρίση, ούτε πολιτική που να μην φορτώνει την κρίση στο λαό. Τα δισεκατομμύρια ευρώ που αφειδώς διοχετεύουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ προς τις τράπεζες, δεν έχουν στόχο την ελάφρυνση των δανειοληπτών, αλλά τη στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων γενικότερα. Η μεγάλη τους αγωνία και έγνοια είναι να συνεχιστεί με κάθε κόστος και τίμημα η συγκέντρωση του αμύθητου πλούτου στα χέρια του κεφαλαίου", σχολίασε για τις αποφάσεις της Συνόδου το ΚΚΕ.

    "Οι ηγέτες της Ε.Ε. πανικόβλητοι αποδέχονται, μετά από δεκαετίες, την ανάγκη εκτεταμένης δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αιτία η απληστία των τραπεζών και η συνειδητή εκ μέρους των κυβερνήσεων απουσία δημοσίου ελέγχου και ρόλου. Οι πολίτες της Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 τρις ευρώ, δηλαδή 3.000 ευρώ ο κάθε ευρωπαίος πολίτης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί η δημόσια παρέμβαση καλείται να επιλύει τα προβλήματα των κερδοσκόπων, δηλαδή των τραπεζών που δανείζουν και όχι τα προβλήματα των εργαζομένων που δανείζονται;", τονίζει σε ανακοίνωσή το ο Συνασπισμός.

    [02] Πολιτική

    Την Τετάρτη η συζήτηση επί της Εξεταστικής

    Βατοπαίδι: Οξύνεται η αντιπαράθεση

    16/10/2008 14:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 18:25:06)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. "Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες και επανέλαβε ότι εφόσον προκύψουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική "παιχνίδι πρόσκαιρων εντυπώσεων". Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συμφωνεί και ο ΛΑΟΣ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έδωσε διευκρινίσεις για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης λέγοντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά την απόφαση των δύο αντεισαγγελέων να παραιτηθούν. Οι δυο αντεισαγγελείς, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη επισήμως εάν προτίθενται να επιμείνουν στην απόφασή τους. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται πάντως από την αντεισαγγελέα Ευσταθία Σπυροπούλου, που έχει λάβει εντολή να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, έως το πρωί της Παρασκευής αναμένεται η κατάθεση μήνυσης από το ΠΑΣΟΚ κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Κυριάκου Καρούτσου για παρέμβαση στο έργο των δύο δικαστικών λειτουργών και για παρεμπόδιση της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή.

    Αντώναρος: "Έρευνα σε βάθος χρόνου"

    "Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ξένες προς της κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία σκιά. Επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε με αυτή τη σκέψη και κεντρική επιλογή να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση", είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος προσθέτοντας πως ισχύει η πάγια θέση της κυβέρνησης κατά της σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών στην περίπτωση, που δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης σε κάποια υπόθεση.

    "Δεν βλέπω πού μπορούν να στηριχθούν ορισμένοι για να υποστηρίξουν διάφορα που λένε", είπε και σημείωσε πως για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής έχει δοθεί απάντηση από χθες.

    Σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επανέλαβε ότι "εμείς θέλουμε να ερευνηθεί διεξοδικά η υπόθεση και όχι επιλεκτικά όπως επιλέγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραγραφής τον Ιούνιο του 2009 ή πριν, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών αν δεν συσταθεί Προανακριτική, δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια για νομικές πτυχές ή διαδικαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Τόνισε δε πως είναι θέμα λειτουργίας της ΚΟ της Ν.Δ αν θα ψηφίσουν τα μέλη της για τη σύσταση Προανακριτικής.

    Αίτημα αποστολής του ανακριτικού υλικού στη Βουλή

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δ. Σιούφα με την οποία ζητά την παρέμβασή του για άμεση αποστολή του ανακριτικού υλικού του φακέλου του Βατοπαιδίου στη Βουλή, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

    Παράλληλα κ. Αλαβάνος κάνει λόγο για "το σοβαρό ενδεχόμενο, σε λίγες μόνο ημέρες η ψηφοφορία στη Βουλή, σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικά και ευαίσθητο από ανθρώπινή διάσταση θέμα, όπως η δίωξη πολιτικών προσώπων για ποινικά αδικήματα, να γίνει χωρίς την ανάγνωση καν των στοιχείων που έχουν προκύψει στην ανάκριση από μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλα έγγραφα, σε ένα θέμα που, πέραν της όποιας κομματικής γραμμής, δοκιμάζεται και η συνείδηση του κάθε βουλευτή προσωπικά".

    Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κατά τη διάσκεψη των προέδρων του Σώματος. Ζητήσαμε επανειλημμένως από τον κ. Δ. Σιούφα να έλθει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή () Δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Ακόμα κι οι βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να ενημερωθούν για το φάκελο πριν ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας είπε ότι δεν δικαιούται ο ίδιος, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού του σώματος, να ζητήσει την αποστολή του φακέλου, διότι αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, την ώρα που η προανάκριση είναι σε εξέλιξη και είναι μυστική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθούν στοιχεία της υπόθεσης, δια του Προέδρου της Βουλής.

    Εμμένει το ΠΑΣΟΚ - Ερώτηση για τα Ολυμπιακά Ακίνητα

    Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί της πρότασης θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Παράλληλα 26 βουλευτές του κόμματος σε ερώτηση τους ζητούν να μάθουν πως και από ποιόν επιλέχθηκαν από τα Ολυμπιακά Ακίνητα οι συγκεκριμένες εκτάσεις για να ανταλλαγούν με τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας.

    Όποιος δεν ψηφίσει την Προανακριτική, στην πράξη λέει ότι δεν θέλει να τιμωρηθεί κανένας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Παραχώρηση στη Μονή Βατοπαιδίου, κτηρίου προοριζόμενου για την ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων στο ολυμπιακό χωριό, κατήγγειλε με ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επικαλέστηκε επίσης και καταγγελίες της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων των ειδικών λογαριασμών του υπουργείου Υγείας δίνονται στην Εκκλησία και όχι στους αναπηρικούς φορείς.

    Ο υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Παπαγεωργίου απάντησε σχετικά ότι "το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να δώσει κάτι που δεν του ανήκε ποτέ" και πως "δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο ότι κάποια από τα ολυμπιακά ακίνητα θα μπορούσαν να του δοθούν, προκειμένου να ιδρυθεί Κέντρο Αποκατάστασης".

    ΚΚΕ και ΛΑΟΣ για ευθύνες του διοικητή του Αγίου Όρους

    Το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου επανήλθε στη Βουλή, εν μέσω της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Για ευθύνες του διοικητή του Αγίου Όρους Γ. Δαλακούρα στην υπόθεση μίλησαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης, ωστόσο, τόνισε ότι οι τυπικές διαδικασίες τηρήθηκαν και ότι η ανάκριση θα βρει το πού έγιναν οι διάφορες "δολιχοδρομίες".

    Σύμφωνα με την κ. Κανέλλη, ο διοικητής του Αγίου Όρους γνώριζε και είχε δικαίωμα -εκ του νόμου- να παρέμβει στις εκποιήσεις ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου. "Κακώς βρίσκεται στη θέση του ο κ. Δαλακούρας εάν δεν σας ειδοποίησε για τις παράνομες αγοραπωλησίες", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ζήτησε την κλήση του διοικητή στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας "να μας πει γιατί συγκάλυψε τις ανομίες του κ. Εφραίμ".

    Απαντώντας ο κ. Κασσίμης , είπε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ο Διοικητής του Αγίου Όρους ασκεί μόνο εποπτεία.

    Αντιπαράθεση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - Αριστεράς

    ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της σύστασης Εξεταστικής σε πρώτη φάση.

    Για να ζητηθεί Προανακριτική θα πρέπει οι εισαγγελείς να έχουν τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες Υπουργών, κάτι που δεν υπάρχει στο έγγραφό τους, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105, 8 ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης .

    Παλαιότερα οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις είχαν συνεργαστεί με τη ΝΔ για να μην παραγραφούν τα αδικήματα Παπανδρέου, σήμερα συνεργάζονται με τη ΝΔ για να παραγραφούν τα αδικήματα της κυβέρνησης, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Υποκρίνονται και προκλητικά εμπαίζουν τον ελληνικό λαό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι και για το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, επιχειρούν τώρα να εμφανιστούν ως τιμητές της κάθαρσης, διαγκωνιζόμενοι μεταξύ τους και περιορίζοντας την όλη συζήτηση μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής στη βουλή. Την ίδια στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξιφουλκούν για τις Επιτροπές και τις διαδικασίες κρύβουν ότι και οι δύο συμφωνούν με το νομικό πολιτικό πλαίσιο που παραδίδει δάση, λίμνες, παραλίες κ.ά. στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών. Ότι συμφωνούν να στηριχθεί με ακόμα 28 δις ευρώ το κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα δυσθεώρητα βάρη στο λαό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη μεγάλου μέρους των ΜΜΕ, σκόπιμα προσπαθούν να περιορίσουν την πολιτική αντιπαράθεση στα δικά τους δικομματικά μέτρα και σκοπιμότητες" ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής, εξήγησε από την Κέρκυρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλεξης Τσίπρας.

    Τόνισε ότι θα ήταν στρατηγική ήττα για όσους ζητούν άπλετο φως η επιλογή Προανακριτικής, διότι είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και είναι υποκριτικό να λένε κάποιοι ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, αλλά η Βουλή να δει μόνο σε βάθος μιας πενταετίας. Εξήγησε ότι πέραν της πενταετίας υπάρχει παραγραφή και πως θα ήταν τακτικό λάθος της αντιπολίτευσης η προανακριτική, καθώς η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία να απορρίψει την πρόταση.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον κανονισμό της Βουλής που δεν προβλέπει την επανεξέταση του ίδιου θέματος, ενώ πρόσθεσε πως αν εντοπιστούν ευθύνες μπορεί να ζητηθεί Προανακριτική Επιτροπή.

    Εμείς ζητήσαμε Προανακριτική επειδή είναι το μείζον και το επείγον και το συνδυάσαμε με τις καταγγελίες των δυο αντεισαγγελέων, σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης .

    Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα

    Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία Εφετών στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, σε ένα μήνα. Η έρευνα θα συνεχιστεί από την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κολιούσης και η κα Σωτηροπούλου, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου, να μην κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν.

    Τρεις Ενώσεις δικαστικών λειτουργών με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως οι παραιτήσεις "αναδεικνύουν το μέγα ζήτημα της εσωτερικής λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών". "Τα όργανα της Δικαιοσύνης και κάθε πολιτειακός παράγοντας οφείλουν να σέβονται και να περιφρουρούν τη θεμελιώδη αυτή εγγύηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου και να απέχουν από κάθε άμεση ή έμμεση επέμβαση στο έργο των δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών και από κάθε ενέργεια, που μπορεί να επηρεάσει την κρίση τους", αναφέρουν.

    [03] Οικονομία

    Πτώση στα Χρηματιστήρια

    Με αρνητικό πρόσημο

    16/10/2008 14:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 18:22:30)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αλλαγή σκηνικού έχουμε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που κινούνται σε καλύτερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ήδη στη Φρανκφούρτη ο δείκτης κινείται ανοδικά, ενώ έχουν περιοριστεί κάτω από 1% οι απώλειες στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον δείκτη να κλείνει με απώλειες 5,30%. Μεγάλη βουτιά κατά 11,4% στο Τόκιο και ανάλογη πτώση στα άλλα ασιατικά. Σημαντική παρουσιάζει η Γουόλ Στρήτ.

    Παρέμβαση της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας

    Καταλυτική για την τιμή της μετοχής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελβετίας UBS AG, υπήρξε η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Banque Nationale Suisse (BNS) η οποία ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την περαιτέρω σταθεροποίηση του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και μια μεγαλύτερη προστασία των τραπεζικών καταθέσεων

    Η BNS και οι Ελβετικές αρχές προχωρούν σε οικονομική ενίσχυση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας UBS AG, εγκρίνοντας δάνειο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω υποχρεωτικώς μετατρέψιμων ομολογιών. Παράλληλα, σε ταμείο που θα διαχειρίζεται η BNS θα μεταφερθούν επενδύσεις της UBS σε λεγόμενα "τοξικά" επενδυτικά προϊόντα, συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ο όμιλος Credit Suisse προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέσω πώλησης μετοχών και ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές και την Qatar Investment Authority.

    Η μετοχή τόσο της UBS AG, άμεσα ανέκαμψε και κατέγραψε άνοδο 4,9%.

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα Χρηματιστήρια της Ασίας.

    Ο Nikkei στην Ιαπωνία απώλεσε 11,4%. Κατά 9,4% έπεσε ο δείκτης στη Σεούλ, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι χρηματαγορές σε Χονγκ Κόνγκ, Σίδνεϋ, Σιγκαπούρη και Βομβάη.

    Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

    Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, διευρύνοντας πάνω από 50% το ποσοστό της πτώσης της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο.

    Η νέα βουτιά των τιμών των μετοχών παγκοσμίως ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι τα μέτρα "διάσωσης" των τραπεζών δεν θα αποτρέψουν την ολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 2,20 δολάρια στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 72,34 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 71,21 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Αυγούστου του 2007.

    Στα 70,07 δολάρια υποχωρούσε, παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,44 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 68,84 δολάρια.

    Οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν τον τελευταίο μήνα τις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών.

    Χθες, ο ΟΠΕΚ, ο οποίος πρόκειται να επανεξετάσει τα επίπεδα παραγωγής στις 18 Νοεμβρίου, αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, την εκτίμησή του για τη ζήτηση το 2009, λόγω "δραματικής επιδείνωσης" των συνθηκών στις χρηματαγορές.

    Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει, αυτή την ώρα, το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.

    Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι στα 1,3470 δολάρια.

    [04] No Changes in Taxation Policy

    Exhaust Flexibility Limits

    16 Οκτ 2008 14:57:00

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    The leaders of the EU 27 member states adopted the decisions of the Eurogroup taken during the extraordinary Summit meeting in Brussels, on Sunday. In a press interview, Prime-minister Kostas Karamanlis underlined that there was no question of change in the countrys taxation policy, adding that flexibilities already provided by the Stability Pact will be applied wherever they are necessary. Mr. Karamanlis also said that the international financial crisis has had a slight impact in Greeces economy and repeated that the bank support plan, presented by the Finance Minister George Alogoskoufis will not become a burden to tax payers but exclusively to banks.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Συνέχεια της δίκης για την υπόθεση Άλεξ

    16/10/2008 19:11:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης κεκλεισμένων των θυρών, η δίκη των πέντε ανηλίκων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια, με καταθέσεις μαρτύρων. Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας κατέθεσε άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας κατά τη φερόμενη μεταφορά του άψυχου σώματος του μικρού Άλεξ από το ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης στην περιοχή της "Μπαρμπούτας". Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στο δικαστήριο, τα παιδιά έσερναν ένα παιδικό καροτσάκι, γεγονός που του προξένησε εντύπωση. "Εγώ περνούσα με το αυτοκίνητό μου. Τα παιδιά κατέβαλαν προσπάθεια να το σπρώξουν. Όταν μετά από λίγους μήνες ήρθε στο φως η υπόθεση του Άλεξ και ακούστηκε η εκδοχή της μεταφοράς του παιδιού με καρότσι, θυμήθηκα τη σκηνή αυτή", φέρεται να είπε.

    Επίσης κατέθεσε η ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης Ελένη Ζαγγελίδου, η οποία κλήθηκε να μεταφέρει σε θεωρητικό επίπεδο την επιστημονική της άποψη περί κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων του Αλεξ στη βάση υποθετικών σεναρίων για την υπόθεση. Επιπλέον, κατέθεσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, κάνοντας αναφορά σε πτυχές της δημοσιογραφικής της έρευνας, μετά την αρχική ομολογία των πέντε ότι διέπραξαν το έγκλημα. Η δίκη, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε έχει κληθεί να καταθέσει η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη.

    [06] Οικονομία

    Κλήσεις σε απολογία για τα ομόλογα

    16/10/2008 18:53:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Κλήσεις προς απολογία απέστειλε ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Γιώργος Λέκκας, που χειρίζεται την υπόθεση των ομολόγων, στον πρώην πρόεδρο και σε δύο πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ. Οι κλήσεις που προσδιορίζονται για τις αρχές Νοεμβρίου αφορούν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο σχετίζεται με την αγορά το 2005 μη δομημένων ομολόγων, από την οποία φέρεται να προκλήθηκε ζημία στο ταμείο 1 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση έχουν ήδη εξεταστεί περίπου 210 μάρτυρες.

    [07] Πολιτική

    ΗΠΑ

    Ο Μ. Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων

    16/10/2008 18:38:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρίζουν με γραπτή δήλωσή τους προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία και την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, ζητώντας παράλληλα την ψήφο των ομογενών στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    Τη δήλωση των Δημοκρατικών υποψηφίων αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της η ομογενειακή εφημερίδα «Greek News».

    Για το Κυπριακό, στη δήλωση τονίζονται τ ακόλουθα:

    «Ο Μπαράκ Ομπάμα ως Πρόεδρος θα επιδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αναζητώντας τη διαπραγμάτευση μίας πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Πιστεύει έντονα ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μία ενιαία κυρίαρχη χώρα, στην οποία η κάθε μία από τις δύο κοινότητες του νησιού θα μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική αρχή εντός μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση των δύσκολων θεμάτων, όπως του περιουσιακού, των προσφύγων, τους εδαφικού και της ασφάλειας. Μία διευθέτηση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, θα δώσει τέλος στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση του νησιού, ενώ παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για την ευημερία και την ειρήνη σ ολόκληρη την περιοχή. Θα δώσει ακόμη στους Κύπριους ένα σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουν το μέλλον τους, έπειτα από πολλά χρόνια διαίρεσης και αβεβαιότητας. Θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ελληνοτουρκικών θέσεων, δυναμώνοντας τη δημοκρατία στην Τουρκία, μειώνοντας το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης και απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές του νομοσχεδίου 300, που προέτρεπε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να εργαστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά τους για το όνομα», επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τις δύο χώρες να εργαστούν μέσω του ΟΗΕ για «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

    Τέλος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους 73 γερουσιαστές που έστειλαν το 2006 επιστολή στον πρόεδρο Μπούς ζητώντας να ασκήσει πίεσης στην Τουρκία ώστε να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του οικουμενικού θρόνου», σημειώνοντας και τα εξής: «Η Tουρκία θα πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να της εγγυηθεί το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς από κάθε εθνικότητα, όχι μόνο Τούρκους υπηκόους». Η εφημερίδα «Greek News» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής για την εκλογή Ομπάμα, Αλέξη Γιαννούλια. Ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι δηλώνει ότι «οι γερουσιαστές Ομπάμα και Μπάιντεν απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αντιλαμβάνονται τις σημαντικές θέσεις της κοινότητάς μας και τη δέσμευσή τους στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτή η ανακοίνωση, ενώ αποτελεί μόνο την αρχή, παρέχει μία σταθερή βάση από την οποία η κοινότητά μας μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα. Επιδεικνύει επίσης ότι μπορούμε να έχουμε ξανά φίλους στο Λευκό Οίκο».

    [08] Οικονομία

    Την Τρίτη στη Βουλή

    Τροπολογία για σωτηρία της Κλωστοϋφαντουργίας

    16/10/2008 17:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 17:38:00)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, θα συζητηθεί στη Βουλή στο σχέδιο νόμου "Προστασία Δανειοληπτών και άλλες διατάξεις", τροπολογία με θέμα την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας". Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν την Πέμπτη η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου με εκπροσώπους των εργαζομένων της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας" και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Από την πλευρά της η κ. Καλαντζάκου τόνισε ότι: "Στόχος είναι να συνεχίσει η λειτουργία των εργοστασίων, να υπάρχει παραγωγή και προοπτική και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που χειρίζεται την όλη υπόθεση, έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία παρέχεται ενίσχυση του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου". Επίσης το πρόβλημα της "Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας" θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των εργαζομένων.

    [09] Κοινωνία

    Στην ΕΛ.ΑΣ. το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο

    16/10/2008 17:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Υπουργείο Εσωτερικών παρέδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, το οποίο θα καλύπτει στο εξής ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για το κτηριακό συγκρότημα μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, συνολικής έκτασης 305 στρεμμάτων. Η παραχώρηση γίνεται χωρίς αντάλλαγμα για χρονική διάρκεια 30 ετών.

    Στους χώρους, που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα διαμορφωθούν κατάλληλα, θα γίνεται η εκπαίδευση των Αστυνομικών, ενώ θα συστεγάζονται η Υπηρεσία Διαβατηρίων, τα ΕΚΑΜ και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, δήλωσε: "Είναι μεγάλη χαρά για μένα να παραλαμβάνω, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου. Μια ολυμπιακή εγκατάσταση που η κυβέρνηση αξιοποιεί για την αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντοτε με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την εμπέδωση της ασφάλειάς του. Η Ελληνική Αστυνομία αποκτά σήμερα ένα σύγχρονο χώρο, κατάλληλο, μεταξύ άλλων, για την εκπαίδευση των αστυνομικών και, γενικότερα, για την ενδυνάμωση και λειτουργική στήριξη επιχειρησιακά κρίσιμων Μονάδων της".

    [10] Κοινωνία

    Αττική

    Τρεις ένοπλες ληστείες με δύο τραυματίες

    16/10/2008 17:19:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις ένοπλες ληστείες σήμερα σε βάρος οδηγού ταξί και δύο καταστημάτων έγιναν τα ξημερώματα στην Αττική. Δύο άγνωστοι, που είχαν επιβιβαστεί ως πελάτες σε ταξί στην περιοχή της Βούλας, ακινητοποίησαν τον οδηγό με την απειλή πιστολιού και αφού τον χτύπησαν του άρπαξαν 600 ευρώ, τον κατέβασαν από το αυτοκίνητο και διέφυγαν με το ταξί.

    Στην Πεύκη δύο άλλοι ληστές που φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας εισέβαλαν σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ απείλησαν με πιστόλι τον ιδιοκτήτη, τον τραυμάτισαν ελαφρά με μαχαίρι και του άρπαξαν 500 ευρώ. Επίσης, πήραν τα κινητά τηλέφωνα ενός πελάτη και του αδερφού του ιδιοκτήτη, πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό και εξαφανίστηκαν.

    Τέλος, στην περιοχή των Αμπελοκήπων επίσης δύο άγνωστοι που φορούσαν κράνη και γάντια ακινητοποίησαν με απειλή πιστολιού υπάλληλο πιτσαρίας, 31 ετών και άρπαξαν 1000 ευρώ.

    [11] Οικονομία

    Νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

    16/10/2008 17:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκδόθηκε η 8K/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 508/6.10.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκαπέντε θέσεων (1.215) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης σε φορείς του δημόσιου τομέα.

    Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας. Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

    Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2008.. Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 8κ/2008, Κατηγορία: ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, Τ.Θ. 14308, ΤΚ 11510, Αθήνα.

    [12] Υγεία

    Αυστραλία

    Τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν "κόβουν" το κάπνισμα

    16/10/2008 17:10:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα υποκατάστατα νικοτίνης, είτε πρόκειται για αυτοκόλλητα είτε για τσίχλες, δεν μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες τους να κόψουν το κάπνισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο καθηγητής Ραούλ Γουόλς, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Hunter Ν. Ν. Ουαλίας, μετά από την εξέταση των αποτελεσμάτων 12 ερευνών που ασχολούνταν με την αποτελεσματικότητα των υποκατάστατων νικοτίνης.

    Ο κ.Γουόλς αναφέρει ότι δεν θα πρέπει οι καπνιστές να πιστεύουν ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι η "μαγική" συνταγή για να κόψουν το κάπνισμα. "Τα υποκατάστατα νικοτίνης βοηθούν μεν αλλά αν δεν συνδυαστούν με την σχετική ψυχολογική υποστήριξη δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον καπνιστή", λέει ο καθηγητής και αναφέρει ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να πάρει κάποιος όταν προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο προέρχεται από ομάδες στήριξης καπνιστών, είτε πρόκειται για συμβουλές από τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας είτε για τον γιατρό του.

    [13] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Διαβουλεύσεις για την ονομασία

    16/10/2008 17:07:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, είχαν συνάντηση, το μεσημέρι, στα Σκόπια, στην οποία εξετάστηκε η τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επιπλέον διαβουλεύσεις, προτού η ΠΓΔΜ επιδώσει τις παρατηρήσεις της στον κ. Νίμιτς επί της τελευταίας του πρότασης.

    [14] Κοινωνία

    Εκπρόσωποι φορέων στη Βουλή

    Άπόψεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης

    16/10/2008 16:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 19:00:52)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων είχαν στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, με εκπροσώπους φορέων για το νομοσχέδιο με τίτλο "Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις" - Σύμφωνο Συμβίωσης. Η ανταλλαγή απόψεων έγινε στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηγάκης: "Ο θεσμός αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια, διότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ως εδώ, γιατί μέχρι εδώ είναι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της κοινωνίας. Αν υπάρξει άλλη συμπεριφορά στο μέλλον, οψόμεθα. Με το Σύμφωνο, το ζευγάρι που θέλει να ζήσει μαζί πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Ανοίγεται ένας δρόμος που κανένας δεν τόλμησε να ανοίξει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Και εμείς τολμήσαμε".

    Οι απόψεις των εκπροσώπων φορέων

    Η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, εγκληματολόγος, Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, μετά τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός, είναι χρήσιμο, ζήτησε την επέκταση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που εισήγαγε το θεσμό και να αποκλείει τους ομόφυλους, διότι οι ετερόφυλοι έχουν το θρησκευτικό και τον πολιτικό γάμο. Οι άλλοι είναι που πρέπει να έχουν κάτι που να ρυθμίζει τη ντε φάκτο πραγματικότητα". Επιπλέον, ζήτησε την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.

    Σοφία Σπηλιωτοπούλου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: "Χρειάζεται συμπλήρωση του νομοσχεδίου, σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και ακόμη, συμπλήρωσή του στον τομέα των ασφαλιστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των ζευγαριών. Από τη στιγμή που γίνεται μια ρύθμιση και δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, προκύπτει θέμα ασυμφωνίας προς την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το άρθρο 14, που απαγορεύει τις διακρίσεις".

    Μανώλης Λαμτζίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου των Δικηγορικών Συλλόγων: "To νομοσχέδιο ρυθμίζει πράγματι αρρύθμιστες σχέσεις και καταστάσεις και αναγκαστικά δε, συμβαδίζει με την κυρίαρχη ηθική. Tο Σύμφωνο θα έπρεπε να περιλαμβάνει την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών".

    [15] Κόσμος

    Γαλλία

    Διακίνηση ανθρώπων: Κοινωνική μάστιγα για την Ευρώπη

    16/10/2008 16:18:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, 800.000 έως 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων που τους διακινούν για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία ή αφαίρεση οργάνων, στο πλαίσιο μιας εγκληματικής "επιχείρησης" που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας έχει ένα ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) ύψους 27 δισ. ευρώ.

    Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας ενόψει της συνόδου των οργανώσεων που αγωνίζονται ενάντια στο φαινόμενο της διακίνησης ανθρώπων μεθαύριο Σάββατο στο Παρίσι, με την ευκαιρία της δεύτερης ευρωπαϊκής ημέρας κατά της κοινωνικής αυτής μάστιγας.

    Στην Ευρώπη αυτή η μάστιγα πλήττει 100.000-200.000 ανθρώπους, ως επί το πλείστον για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανώσεων.

    Όπως αναφέρει η Ζενεβιέβ Κολά, εκπρόσωπος της καθολικής οργάνωσης Caritas, η διακίνηση ανθρώπων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στη γηραιά ήπειρο. "Αυτό εξηγείται όπως και αλλού, από το οικονομικό όφελος και ανταποκρίνεται σχεδόν πάντα στην ανάγκη της επιβίωσης".

    Εδώ και μερικά χρόνια, η έξαρση του φαινομένου έχει μετακινηθεί από την Ασία προς την ανατολική και νότιο-ανατολική Ευρώπη, ενώ οι χώρες προορισμοί είναι οι χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ένας άλλος δρόμος προς τη δυτική Ευρώπη ξεκινά από τη βόρεια και τη μαύρη Αφρική.

    Τα παιδιά είναι ο εύκολος στόχος των σύγχρονων δουλεμπόρων, εξηγεί η Ζενεβιέβ Κολά. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Άνθρωπος κατά της πορνείας των ανηλίκων, ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης βαίνει αυξανόμενος. Επί παραδείγματι στη Γαλλία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων αυτού του εμπορίου κυμαίνεται από 6.000 έως 10.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από το εξωτερικό, όπως τη Ρουμανία, τη βόρεια και την υποσαχάρεια Αφρική.

    [16] Κοινωνία

    Για το Ιωβηλαίο του Αποστόλου Παύλου

    Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    16/10/2008 16:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 18:49:50)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που έφτασε στην Κρήτη λόγω των εκδηλώσεων για το Ιωβηλαίο του Αποστόλου Παύλου, υποδέχτηκε σήμερα ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στο Ηράκλειο της Κρήτης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, καθώς και ο Υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης. Στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, επίσκεψη στην Γόρτυνα και στους Καλούς Λιμένες, ενώ θα ακολουθήσει προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου.

    [17] Πολιτική

    Δεν αίρεται η ασυλία Αϊβαλιώτη

    16/10/2008 15:32:00

    Απορρίφθηκε, κατά την επαναληπτική ονομαστική ψηφοφορία, το αίτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη. Επί 184 παρόντων βουλευτών, κατά του αιτήματος τάχθηκαν 152 βουλευτές, υπέρ 22 βουλευτές, ενώ 10 βουλευτές ψήφισαν "λευκό".

    Πριν την ψηφοφορία -κατά δήλωσή του- ο κ. Αϊβαλιώτης μοίρασε στους βουλευτές έγγραφο της εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών, με προχθεσινή ημερομηνία, στην οποία "φαίνεται ότι είναι άκυρη η ανυποταξία μου. Δεν υπάρχει κατηγορία, και έχει ακυρωθεί επίσης και η εξάμηνη πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση". Ο κ. Αϊβαλιώτης παρακάλεσε τους συνάδελφούς του βουλευτές να έρθουν στη θέση του: "Είναι εξαιρετικά άβολο να είναι κάποιος κατηγορούμενος άνευ κατηγορίας" είπε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Κατά την πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής (8 Οκτωβρίου), και παρά την εισήγηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για αποδοχή του αιτήματος άρσης ασυλίας του κ. Αϊβαλιώτη, είχε σημειωθεί ισοψηφία (102 υπέρ, 102 κατά και 5 "παρών").

    [18] Κοινωνία

    Σε αργία για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή

    16/10/2008 15:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τρεις από τους επτά συνολικά αστυνομικούς έκρινε ένοχους το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΑΣ για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στους δυο αστυνομικούς επεβλήθη αργία τεσσάρων και έξι μηνών και στον τρίτο χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ. Απηλλάγησαν από τις κατηγορίες τέσσερις συνάδελφοί τους , δύο από τους όποιους είχαν τιμωρηθεί με αργία από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό.

    [19] Κοινωνία

    Σημαντικός ο ρόλος της

    Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένταξη μεταναστών

    16/10/2008 14:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 16:00:55)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Καθοριστικός παράγοντας για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέμα το οποίο ήταν το κυρίαρχο στο σχετικό σεμινάριο που οργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα, από την Επιτροπή των Περιφερειών και την Τοπική Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο που αναμένεται να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης στις ομιλίες τους, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη υλοποίησης πολιτικών που να κατοχυρώνουν ίσες ευκαιρίες για τους μετανάστες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι η πράξη των πολιτικών πρέπει να είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Τέλος, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 28 εκ. ευρώ για να υλοποιήσει πολιτικές ένταξης των μεταναστών.

    Oμιλία Π. Παυλόπουλου

    "Η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υιοθέτηση του θεσμικού υποβάθρου για ενιαία και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, με την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο κρίσιμο στάδιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου η συμβολή των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι καθοριστική. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει πολλά και σημαντικά βήματα προς την αποκέντρωση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, όπως προκύπτει και από τις θεσμικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχει προωθήσει, μεριμνώντας, παράλληλα, για την προώθηση των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέψει την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών. Έμφαση έχει δοθεί ιδίως στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ανελήφθησαν δύο καίριες πρωτοβουλίες: Πρώτον, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία αναγνωρίζεται ουσιαστικός ρόλος στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Και δεύτερον, διαμορφώθηκε το πρώτο "Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια - Πρόγραμμα "ΕΣΤΙΑ"".

    [20] Κοινωνία

    Από τους "Ρομπέν των φτωχών"

    Νέα αρπαγή τροφίμων από σούπερ μάρκετ

    16/10/2008 14:41:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και ειδικότερα στο σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος", στη διασταύρωση των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε νέα επιδρομή αγνώστων με στόχο την αρπαγή τροφίμων και τη διανομή τους σε πολίτες. Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οι δράστες φόρτωσαν καρότσια με τρόφιμα και άλλα είδη, τα οποία ενδεχομένως σκόπευαν να τα μοιράσουν σε δύο λαϊκές αγορές, που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση. Για αδιευκρίνιστους λόγους η ενέργεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε και άφησαν τα τρόφιμα σε κοντινούς δρόμους, για να καταφύγουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) στην οδό Πατησίων.

    [21] Κοινωνία

    63 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

    Οι "χιμπακούσα" στον Πειραιά

    16/10/2008 14:15:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία των επιζώντων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (αποκαλουμένων ως "χιμπακούσα") είχε σήμερα στο δημαρχείο Πειραιά, ο Δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας. Οι "χιμπακούσα" με περιοδείες τους σε όλο τον κόσμο, προωθούν την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου ειρήνης και ζητούν την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από τον πλανήτη. Το αποκαλούμενο "Πρωτόκολλο Ναγκασάκι και Χιροσίμα", προβλέπει την οριστική εξάλειψη κάθε πυρηνικού όπλου το 2020, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί με την υπογραφή σχετικής Διεθνούς Συμφωνίας. Υιοθετώντας τους στόχους του πρωτοκόλλου, ο κ. Φασούλας δήλωσε συμμετοχή στο φιλειρηνικό δίκτυο "Δήμαρχοι για την Ειρήνη", στο οποίο συμμετέχουν 131 χώρες και 2.400 πόλεις απ ολόκληρο τον πλανήτη. Συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν οι "χιμπακούσα" παρουσίασαν τις βιωματικές τους αφηγήσεις από το ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς και φωτογραφίες από την καταστροφή των πόλεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη του ταξιδιού που κάνουν οι "χιμπακούσα" σε 22 χώρες όλης της Γης.

    Χαιρετισμός Π. Φασούλα

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του προς τους "χιμπακούσα" ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας: "Θα ήθελα να υποδεχθώ στον Πειραιά τους 102 "Χιμπακούσα", δηλαδή μερικούς από τους επιζώντες από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ξεκίνησαν από τη Γιοκοχάμα στις 7 Σεπτεμβρίου και θα επισκεφθούν 22 χώρες, μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον ελληνικό λαό να συμπαρίσταται και να ενώνει τη φωνή του με αυτούς τους ανθρώπους ζητώντας πυρηνικό αφοπλισμό και απαγόρευση της χρήσης τους. Η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη, ειδικά τώρα που κάποιοι επιχειρούν να νεκραναστήσουν τα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου, αναδιατάσσοντας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και του Καυκάσου. Μπορεί ορισμένοι να ξέχασαν πως κατέστρεψαν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς στις 6 και στις 9 Αυγούστου 1945. Εξήντα τρία χρόνια πέρασαν από τότε άρχισε η πυρηνική εποχή και η αντιπυρηνική ανθρώπινη συνείδηση. Η εποχή αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη και θα μένει ανοιχτή όσο υπάρχει ακόμη και μια πυρηνική κεφαλή στον πλανήτη μας. Θα αποτελεί απειλή τόσο για εμάς, όσο και για τις μελλοντικές γενιές όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντελήφθησαν ακόμη ότι το πυρηνικό όπλο δεν είναι όπλο, αλλά το κατέβασμα ενός μικρού Ηλίου στη Γη. Οι πυρηνικές βόμβες δεν ξεχωρίζουν εχθρούς και φίλους. Αγνοούν σύνορα, αξίες και αρχές. Είναι ο ολοκληρωτικός όλεθρος του ανθρώπου και της φύσης. Οι ζωντανοί μάρτυρες του φρικτού πόνου που προκαλεί το μίσος βρίσκονται σήμερα μαζί μας".

    [22] Κοινωνία

    Μεταξύ φοιτητών

    Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

    16/10/2008 14:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεισόδια σημειώθηκαν στη σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όταν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος Τηλεπικοινωνιών, υπήρξε διαφωνία για το χώρο που θα καταλάμβαναν οι φοιτητικές παρατάξεις.

    Για τα γνωστά "τραπεζάκια" λοιπόν, φοιτητές συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα ένας φοιτητής από την Κέρκυρα να τραυματιστεί στο κεφάλι από καρέκλα και να νοσηλευτεί στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, όπου μετά από λίγες ώρες πήρε εξιτήριο.

    Ο Φοιτητικός Σύλλογος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κάλεσε "όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις φοιτητικές παρατάξεις να απομονώσουν και να καταδικάσουν με τον πιο ευθύ τρόπο πρακτικές τέτοιου τύπου, που υποβαθμίζουν τους φοιτητικούς συλλόγους και τα όργανα τους".

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το νομαρχιακό συμβούλιο της ΚΝΕ Αρκαδίας σημειώνει ότι "τον τελευταίο καιρό στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη ασκείται τρομοκρατία σε βάρος μελών της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και απευθύνει κάλεσμα προς τους φοιτητές αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα "να δυναμώσουν την πάλη τους για την παιδεία των λαϊκών αναγκών".

    [23] Κοινωνία

    Τεχνικό πρόβλημα στο προεδρικό αεροσκάφος

    16/10/2008 12:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 14:33:41)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Προεδρικό αεροσκάφος την ώρα που τροχοδρομούσε στο διάδρομο προσγείωσης σε αεροδρόμιο στο Βιετνάμ, προκειμένου να μεταφέρει τον Κάρολο Παπούλια και την ελληνική αποστολή στην πρωτεύουσα της χώρας Ανόι για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνήτης είχε ένδειξη για σπινθήρα στον κινητήρα και χρησιμοποίησε το σύστημα πυρόσβεσης. Στη συνέχεια οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και θα παραμείνουν στην πόλη Ντανάγκ, έως ότου επισκευαστεί η βλάβη. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα στείλουν άλλο αεροσκάφος για την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποστολής, στην Αθήνα.

    Ανακοίνωση της "Ολυμπιακής"

    Όπως ανακοινώθηκε από την "Ολυμπιακή", κατά τη διαδικασία απογείωσης του αεροσκάφους τύπου AIRBUS 340 από αεροδρόμιο του Βιετνάμ και κατά τη στιγμή αύξησης της ισχύος των κινητήρων και με ταχύτητα κίνησης στο έδαφος μικρότερη των 50 km / h, ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρανίχνευσης στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους. Άμεσα εφαρμόστηκαν από το πλήρωμα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται σε τέτοιου είδους περιστατικά. Το αεροσκάφος επέστρεψε στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου και ελέγχεται από τους τεχνικούς της "Ολυμπιακής" που συνοδεύουν την αποστολή και από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει πραγματική βλάβη του κινητήρα. Στην ανακοίνωση των "ΟΑ" σημειώνεται ότι η διερεύνηση του περιστατικού από τους τεχνικούς συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

    [24] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία για το "Sea Diamond"

    16/10/2008 12:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 17:10:15)

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Συγκέντρωση στην Πλατεία Λουδοβίκου στο ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοπoίησαν περίπου 300 κάτοικοι της Σαντορίνης, με αίτημα την άμεση ανέλκυση του "Sea Diamond" από το βυθό της Καλντέρας, διαμαρτυρόμενοι γιατί 18 μήνες μετά το ναυάγιο, το κουφάρι του πλοίου παραμένει στο βυθό, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη θάλασσα και τα παράλια της Σαντορίνης. Η πορεία έφτασε στο ΥΕΝ και αυτήν την ώρα αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής αγώνα για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου συναντάται με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα.

    Koινή δήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Εμπορική Ναυτιλία, Ελπίδα Τσουρή, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης και, ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων, μετά την πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΕΝΑΝΠ, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Σαντορίνης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση: "Αποτελεί κοινή και, συνάμα, εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωση ότι, 1,5 χρόνο μετά από το τραγικό ναυάγιο του Sea Diamond, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει υπάρξει, αναφορικά με την απάντληση τόνων τοξικών και ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του πλοίου. Ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Σαντορίνης και του Αιγαίου είναι υπαρκτός, όπως υπαρκτή είναι και η αναξιοπιστία, η αδιαφορία και η ανευθυνότητα, με την οποία αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα η κυβέρνηση. Ο αγώνας των κατοίκων της Σαντορίνης είναι δίκαιος και επιβεβλημένος. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, που κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει, επιτέλους, σε έργα, απαντώντας, άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια, στο πώς και πότε θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οτιδήποτε άλλο είναι παρελκυστικό και επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη θέση της".

    [25] Οικονομία

    "Ανεπάρκεια και προχειρότητα"

    Ομιλία Σημίτη για την Οικονομία

    16/10/2008 11:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2008 15:08:12)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και στην οικονομική πορεία της Ελλάδας, αναφέρθηκε χθες, Τετάρτη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η αβεβαιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τής σημερινής κατάστασης, που τη διαφοροποιεί από προηγούμενες κρίσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχειριστική και ιδεολογική ανεπάρκεια, κάνοντας λόγο για συνειδητή απραξία απέναντι σε κερδοσκοπικές και πελατειακές ροπές κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχούς προχειρότητας, είπε ο κ. Σημίτης, είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό που η ίδια συνέταξε μετά τις εκλογές του 2007.

    Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αδιαφορία τους να υπάρξει μια κοινή οικονομική πολιτική, απέδωσε ο κ. Σημίτης τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που δέχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, που απειλεί με ύφεση ολόκληρη την υφήλιο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ δεν ευθύνεται για την κρίση, ενώ υποστήριξε επικαλούμενος το ελληνικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ότι αν το νόμισμα μας ήταν η δραχμή θα είχαμε εξάντληση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων και υποτίμηση.

    Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκειμένου η χώρας μας να περνά πιο ανώδυνα τέτοιες διεθνείς αναταραχές.

    Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κ. Σημίτη έχουν ως εξής:

    "Στην Ελλάδα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών διπλασιάστηκε και έφτασε το 2007 το 14% του ΑΕΠ. Αν τώρα το νόμισμα μας ήταν η δραχμή μια τέτοια εξέλιξη θα είχε προκαλέσει την εξάντληση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων και την υποτίμηση της δραχμής.

    Το ευρώ δεν ευθύνεται για την ακρίβεια και τις οικονομικές δυσκολίες. Αιτία των πολλών προβλημάτων είναι η πολυδιασπασμένη κατά χώρες, αντιφατική οικονομική πολιτική στην Ένωση και το πολιτικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το ευρώ. Οι ευθύνες ανήκουν στα κράτη μέλη και στην αδιαφορία τους να υπάρξει μια κοινή οικονομική πολιτική.

    Προβλήματα οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει επομένως να αντιμετωπιστούν στο υπάρχον πλαίσιο. Παράδειγμα ορθής πρακτικής αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση που σκοπεύει στη μετεκπαίδευση εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της μεταφοράς μιας επιχείρησης σε άλλη χώρα. Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν αφορούν στο δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην απελευθέρωση των αγορών των υπηρεσιών, στη χρηματοδότηση καινοτομιών, στην επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη βελτίωση των υποδομών της Ένωσης και στη χρηματοδότηση χωρών που προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές.

    Και μερικές αναφορές στις ελληνικές εξελίξεις:

    Στην διάψευση των προσδοκιών για καλύτερη διαχείριση των κοινών που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία προστέθηκε η διαχειριστική και ιδεολογική ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της τελευταίας τετραετίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχούς προχειρότητας είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό που η ίδια συνέταξε μετά τις εθνικές εκλογές, του 2007. Οι δε μεταρρυθμίσεις, που θ αποτελούσαν την απάντηση της χώρας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, αποδείχτηκαν μικροπροσαρμογές και χρησιμοποιήθηκαν για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

    Αλλά κυριαρχεί και αβεβαιότητα για το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση και ποιο το μέλλον. Μετά τη δήθεν απογραφή, την κωμικοτραγική αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ και τη διαδικασία της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε τα στοιχεία της οικονομίας να μη δίνουν αφορμή σε αμφισβήτηση. Δυστυχώς υπάρχει γενικευμένη βεβαιότητα ότι η κατάσταση που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση είναι εικονική. Έτσι, λείπουν βασικές προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα συρρικνώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα.

    Πράγματι η κρίση δεν απειλεί τις ελληνικές τράπεζες με άμεσες επιπτώσεις. Η καθησυχαστική αυτή εικόνα χρειάζεται συμπλήρωση. Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό επίπεδο του επιτοκίου που καθορίζει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα όσο και την λόγω των συνθηκών σημαντική αύξηση του επιτοκίου στην διατραπεζική αγορά. Υπάρχει κλίμα πιστωτικής στενότητας. Αλλά και οι εργασίες τους έχουν περιοριστεί. Οι δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων που συναντούν οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες απ ό,τι θα είχαν υπό άλλες συνθήκες.

    Με τη δημιουργία δύο ή περισσότερων ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μελλοντική θέση της Ελλάδας καθίσταται επισφαλής. Αποφασιστικές θα είναι οι προϋποθέσεις τις οποίες θα πληροί, οι δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για να ενταχθεί η κάθε χώρα σε νέα εγχειρήματα. Αν η Ελλάδα δεν συγκλίνει με ταχείς ρυθμούς με τις ανεπτυγμένες χώρες η Ένωση διαφόρων ταχυτήτων θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα. Η διόρθωση των ανισορροπιών που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία είναι επιβεβλημένη για να συμμετέχουμε στην ομάδα των χωρών που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

    Για να αντιμετωπιστούν και τα μικρά και τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας χρειάζεται σήμερα ένας νέος προσανατολισμός ανάπτυξης και παραγωγής. Χρειάζεται να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύγκλισης προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σχεδιάζοντας την πρόοδο που θα περιορίζει το σημερινό υπερδανεισμό και θα αποτρέπει, η χώρα μας να υφίσταται πιο έντονα από άλλους τα αποτελέσματα των διεθνών οικονομικών αναταραχών".

    [26] Παράξενα

    Ιρλανδία

    Το "βιαστικό" γραφείο στοιχημάτων

    16/10/2008 15:43:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η "Paddy Power", η κύρια ιρλανδική εταιρεία στοιχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να καταβάλει από τώρα τα κέρδη τους στους παίκτες που στοιχημάτισαν στη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

    Η Paddy Power θα καταβάλει συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στους κερδισμένους, ενώ απομένουν ακόμη τρεις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

    "Κηρύσσουμε αυτή την κούρσα τελειωμένη και συγχαίρουμε όλους αυτούς που υποστήριξαν τον Ομπάμα, τα κέρδη σας σας περιμένουν", ανακοίνωσε η εταιρεία στοιχημάτων την επομένη της τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ του Δημοκρατικού υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα και του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν.

    "Έστω κι αν ο γερουσιαστής (Μπαράκ Ομπάμα) δεν βρέθηκε στο καλύτερο επίπεδό του στη διάρκεια του τελευταίου ντιμπέιτ το περασμένο βράδυ, πιστεύουμε πως έχει ήδη κάνει περισσότερα απ όσα είναι αρκετά για να τερματίσει πρώτος στις 4 Νοεμβρίου", συνεχίζει η Paddy Power στην ανακοίνωσή της.

    "Η γενική τάση από την αρχή του καλοκαιριού ήταν να στοιχηματίζουν όλοι υπέρ του Ομπάμα", επισήμανε το γραφείο στοιχημάτων.

    Πριν από το καλοκαίρι, η Paddy Power είχε επίσης αποφασίσει να καταβάλει προκαταβολικά τα κέρδη τους στους παίκτες οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει υπέρ του νέου δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, πριν από την ψηφοφορία που επιβεβαίωσε την ήττα του Κεν Λίβινγκστον στις αρχές Μαΐου.

    [27] Υγεία

    Αιτία η παρατεταμένη χρήση και το νίκελ

    Δερματίτιδες από κινητά τηλέφωνα

    16/10/2008 15:26:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Και για αλλεργική δερματίτιδα, πέραν των υπολοίπων καταγγελιών για επιπτώσεις σε θέματα υγείας, ενοχοποιείται το κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο Δερματολόγων. Σε σχετική ανακοίνωση, που επικαλείται δημοσιευμένες μελέτες, γίνεται λόγος για εξάνθημα στα αυτιά ή τα μάγουλα, που αποτελεί προϊόν αλλεργίας οφειλόμενης στην υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων. Η αλλεργική αντίδραση οφείλεται στην επινικελωμένη επιφάνεια των συσκευών, ύστερα από παρατεταμένη χρήση και ενδέχεται να παρουσιαστεί και στα δάχτυλα εάν κάποιος περνά πολλή ώρα στέλνοντας μηνύματα". Σε μελέτες που έχουν γίνει για το νίκελ, μέταλλο που χρησιμοποιείται εκτός από τα κινητά, σε ζώνες και κοσμήματα, αποδίδονται οι αιτίες για συχνή εμφάνιση κρουσμάτων αλλεργικής δερματίτιδας. Πρόκειται για μελέτες της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ροντ Άιλαντ. Υπενθυμίζεται ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα, έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για την μη ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων των μικρών παιδιών, γι αυτό και έχουν γίνει συστάσεις στους γονείς, από πολλούς επιστημονικούς φορείς, να μην ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στη χρήση κινητού τηλεφώνου.

    [28] Υγεία

    Σήμερα 16 Οκτωβρίου

    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    16/10/2008 13:54:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πολυδιάστατο είναι το πρόβλημα της διατροφής, που σε ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει τη διάσταση της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, ενώ στον τρίτο κόσμο η κυρίαρχη διάσταση είναι ο υποσιτισμός. Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, Πέμπτη 16 Οκτώβρη, έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι "η ανθρωπότητα στο βασικό θέμα επιβίωσης βρίσκεται αλλού με υπεραφθονία τροφίμων και αλλού με σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη. Είναι ζήτημα ζωής για λαούς και ομάδες πληθυσμών να καλυφθούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις ανάγκες τους σε τρόφιμα. Είναι θέμα επιβίωσης με δυνητικές επεκτάσεις στην παγκόσμια ειρήνη. Η Ελλάδα ως δωρήτρια χώρα συμμετέχει στις παγκόσμιες δράσεις επισιτισμού. Σημαντικός είναι ο ρόλος των μη Κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιαίτερα των "Γιατρών χωρίς Σύνορα". Όλοι οι άνθρωποι που ζούμε σε κοινωνίες επάρκειας τροφίμων οφείλουμε να πράξουμε ακόμη περισσότερα και ως άτομα και ως οργανώσεις και ως κράτη για να εξασφαλίσουμε σωστή και επαρκή διατροφή όπου απαιτείται, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στα παιδιά".

    "Γιατροί χωρίς Σύνορα"

    Διήμερο εκδηλώσεων για το θέμα της διατροφής και των προβλημάτων επισιτισμού σε αναπτυσσόμενες χώρες πραγματοποιούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" από χθες Τετάρτη, έως και σήμερα Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: "Το 2007 υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή άγγιξε τα 923 εκατομμύρια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, 146 εκατομμύρια παιδιά (δηλαδή ένα στα τέσσερα) κάτω των 5 ετών είναι ελλιποβαρή, σύμφωνα με τη σχέση βάρους/ηλικίας, ενώ εξήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν απίσχναση. Ο υποσιτισμός συνδέεται με τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως. Ο σημερινή επισιτιστική βοήθεια, που εστιάζει στην αντιμετώπιση της πείνας και όχι του υποσιτισμού, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο οξύς υποσιτισμός ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο 5.000.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το σύνολο των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό φτάνει τα 20 εκατομμύρια".

    Έρευνα

    Σε έρευνα, που παρουσιάστηκε λόγω της ημέρας, καταγράφεται ότι ένας στους δύο άντρες και μία στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι. Δείγμα της έρευνας ήταν 869 άτομα και έδειξε ότι 6 στους 10 ανθρώπους καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό, από δύο έως επτά φορές την εβδομάδα, ενώ σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι υπερκαταναλώνουν κόκκινο κρέας.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης, μαζί με φρούτα και φυσικούς χυμούς, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας και του περιοδικού "City", με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως δρουν ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 28% στις γυναίκες και μέχρι 46% στους άνδρες. Παράλληλα κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 4% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6%. Ως μερίδα διατροφικής ισορροπίας ορίζεται η ποσότητα φρούτων που περιέχεται σε ένα ποτήρι 200 ml, ένα ποτήρι με 100% φυσικό χυμό, ένα φρούτο μετρίου μεγέθους ή ένα μικρό μπολ με σαλάτα".

    Στο ίδιο φυλλάδιο γίνεται λόγος για το ότι "η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας". Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αντινομάρχης Υγείας Μιχάλης Τζόλλας παρέστησαν στη εκστρατεία ενημέρωσης διαδίδοντας το μήνυμα για μια ισορροπημένη διατροφή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 October 2008 - 16:51:26 UTC