Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύσεις για το Βατοπαίδι
  • [02] Ανοδικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
  • [03] Κίνα: Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο
  • [04] Νέα δημοσκόπηση "δείχνει" Ομπάμα
  • [05] Στο Βιετνάμ αεροσκάφος της ΟΑ
  • [06] Αιματηρή ληστεία στο Περιστέρι
  • [07] Στάση εργασίας στο Μετρό
  • [08] Μπαράζ επιθέσεων

    [01] Πολιτική

    Από ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ κατά Σανιδά

    Μηνύσεις για το Βατοπαίδι

    17/10/2008 10:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 11:05:47)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Μηνυτήρια αναφορά που υπογράφεται από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του Προϊσταμένου εισαγγελίας εφετών, Κυριάκου Καρουτσου κατατέθηκε πριν από λίγο, για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος που αφορά τη μη διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης Βατοπαιδίου. Η μήνυση θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σκοπός των δυο εισαγγελέων ήταν η καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης και η συγκάλυψη της υπόθεσης, αλλά και ο επηρεασμός των αντεισαγγελέων που διενεργούσαν την έρευνα. Λίγο αργότερα μήνυση κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης στον πρόεδρο της εισαγγελίας πρωτοδικών, σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Ο κ. Καρατζαφέρης τους κατηγορεί ότι διέπραξαν το αδίκημα της "εσχάτης προδοσίας, σφετεριζόμενοι αρμοδιότητες της Βουλής" με τη μη διαβίβαση των στοιχείων για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και χαρακτήρισε παιχνίδι εντυπώσεων το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Απέδωσε δε την απόφασή του για σύσταση εξεταστικής στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση των δύο αντεισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση, ενώ δεν απέκλεισε τη σύσταση προανακριτικής, εφόσον όμως προκύψουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέπας είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν" και η μηνυτήρια αναφορά αποτελεί ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, Βουλής και Δικαιοσύνης.

    Οι δυο εισαγγελείς δεν είχαν το δικαίωμα να στείλουν το φάκελο στη Βουλή, καθώς αυτός πηγαίνει μόνο με διαβιβαστικό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είπε στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Είναι σαφές ότι υπάρχουν ονοματεπώνυμα σε αυτό το σκάνδαλο, η εξεταστική δεν είναι αρκετή για να καλύψει το θέμα, δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.

    Κόντρα Ρόβλια - Χατζηγάκη στη Βουλή

    "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται" δήλωσε ο υπουργός, Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια σχετικά με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Χατζηγάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τη διάκριση των εξουσιών, δήλωσε ότι τις μεγάλες υποθέσεις ούτε τις γνωρίζει, ούτε θέλει να τις γνωρίζει, μάλιστα παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής μετά τις παραιτήσεις των δυο εισαγγελέων, οι οποίες οφείλονται σε επιστημονική διαφωνία.

    Ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι "στη δικαιοσύνη συμβαίνουν πρωτόγνωρα, θλιβερά, αήθη γεγονότα και ο υπουργός προσωπικά συνδέει το όνομά του με την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της δικαιοσύνης". Όσον αφορά στην παραίτηση των δυο αντεισαγγελέων, υποστήριξε ότι "πιέστηκαν αφόρητα και πίσω από τις πιέσεις αυτές ήταν η παραπαίουσα κυβέρνηση".

    Ο κ. Χατζηγάκης επέμεινε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη και δε δέχεται καμία ποδηγέτηση και έλεγχο από πουθενά. Τέλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται την εξεταστική επιτροπή γιατί φοβάται μήπως βγουν στην επιφάνεια οι δικές του ευθύνες.

    [02] Οικονομία

    Ανοδικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

    17/10/2008 9:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κέρδη σημείωσε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκυο, μετά τη θετικό κλίμα την Πέμπτη στη Wall Street, με τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για ριμπάουντ των μετοχών. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 235,3 μονάδες (2,78%) φτάνοντας τις 8.693,82, κέρδη που είναι όμως πολύ περιορισμένα ένα 24ωρο μετά το ολέθριο -11%, τις χειρότερες απώλειες που σημείωσε εδώ και δύο δεκαετίες. Εκτιμάται ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των δυσμενών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Προηγήθηκε σημαντική άνοδος 4,61, 5,49 και 4,17% των δεικτών της Wall Street, Dow Jones NASDAQ και Standard & Poors αντίστοιχα, ενώ αντίθετα χθες κατέγραψαν απώλειες πάνω από 5% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - με τη Σοφοκλέους να υποχωρεί 5,3%, στις 2.255 μονάδες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά.

    Πάνω από 72 δολάρια το ελαφρύ αργό

    Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών στην Αυστραλία, ότι η Αποθεματική Τράπεζα της χώρας θα μειώσει τα επιτόκια κατά 2,25% τους επόμενους μήνες, μετά τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι ανεπτυγμένες χώρες για τη συγκράτηση της παγκόσμιας οικονομίας αποδεικνύονται ανεπαρκή.

    Εντωμεταξύ, κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι συμπίεσαν την τιμή του πετρελαίου η διεθνής κρίση και οι φόβοι για επαπειλούμενη ύφεση.

    Ωστόσο, η τιμή σήμερα κινείται ανοδικά: στα 72,87 δολάρια, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    [03] Κόσμος

    11 νεκροί, 46 τραυματίες

    Κίνα: Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

    17/10/2008 9:49:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντεκα εργάτες ορυχείου σκοτώθηκαν στη βόρεια Κίνα όταν από λάθος πυροδότησαν δύο τόνους εκρηκτικών, μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το πρακτορείο "Νέα Κίνα". Το δυστύχημα έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Νινγκσία. Επίσης τραυματίστηκαν 46 άτομα, τα 12 σοβαρά, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Οι εργάτες που προκάλεσαν την έκρηξη δεν υπολόγισαν το πόσο μεγάλη θα ήταν η ισχύς της, θεωρώντας πως μια απόσταση ασφαλείας 200 είναι αρκετή. Όμως πέτρες και βράχοι από τις στοές εκτοξεύθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου στις στοές του ορυχείου. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο της έκρηξης για να δουν αν υπάρχουν και άλλα θύματα. Τα ορυχεία στην Κίνα θεωρούνται από τα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο. Περίπου 3.800 εργάτες ορυχείων έχασαν τη ζωή τους την περασμένη χρονιά στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού πολλά δυστυχήματα δεν γίνονται γνωστά.

    [04] Κόσμος

    Στην τελική ευθεία η κούρσα για την προεδρία

    Νέα δημοσκόπηση "δείχνει" Ομπάμα

    17/10/2008 9:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 9:46:27)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Προβάδισμα 5 μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/C-SPAN/ZOGBY. Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται μετά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 49%, που είναι αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Μακέιν έχει ποσοστό 44%. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2,9%.

    Υπέρ του Ομπάμα η Ουάσνγκτον Ποστ

    Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος εξασφάλισε την υποστήριξη της εφημερίδας Washington Post, που γράφει ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι "έχει τη δυναμική να γίνει ένας μεγάλος πρόεδρος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι η επιλογή της κατέστη εύκολη, σε κάποιο βαθμό λόγω της "απογοητευτικής εκστρατείας" του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Τζον Μακέιν και της απόφασής του να επιλέξει τη Σάρα Πέιλιν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

    Η επιλογή "κατέστη εύκολη, κυρίως λόγω της εκτίμησής μας για τον κύριο Ομπάμα και της εντυπωσιακής ποιότητας που έδειξε στη διάρκεια της μακράς κούρσας", γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εφημερίδα στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες για την αμερικανική προεδρία είχε υποστηρίξει τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Σε "φούσκα" εξελίσσεται ο "Τζο ο υδραυλικός"

    Σε "πονοκέφαλο" εξελίσσεται το επικοινωνιακό τρικ του ρεπουμπλικανού υποψηφίου με πρωταγωνιστή τον αποκαλούμενο "Τζο τον υδραυλικό".

    Κατά την τελευταία προεκλογική αναμέτρηση με τον Μπαράκ Ομπάμα ο Μακέιν αναφέρθηκε περισσότερες από 20 φορές στον Τζο Βαρτζελμπάχερ, που μέσα σε 90 λεπτά έγινε ένα είδος "εθνικού ήρωα", σύμβολο του σκληρά εργαζόμενου μέσου Αμερικανού, που απειλείται από την οικονομική πολιτική των δημοκρατικών.

    Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Toledo Blade του Οχάιο, ο Τζο Βαρτζελμπάχερ δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του υδραυλικού. Επιπλέον, έχει προβλήματα με την εφορία και, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο ίδιος, το δημοσιονομικό σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα θα ήταν πιο ευνοϊκό για αυτόν.

    Επίθεση Νέιντερ στο οικονομικό σχέδιο διάσωσης

    Από την πλευρά του ο Ραλφ Νέιντερ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ που προασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών, μίλησε σε σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, τον Τζον Μακέιν και τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι είναι "μαριονέτες του κόσμου των επιχειρήσεων".

    Μιλώντας μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Νέιντερ, που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό μόλις 5%, επιτέθηκε στο σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να καταβάλει "φόρο κερδοσκοπίας", ενώ κατηγόρησε εξάλλου τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον ότι ανέλαβε τη θέση αυτή "για να βοηθήσει τους φίλους του στη Γουόλ Στριτ".

    Κ. Ανάν: "Πρωτοφανής αλλαγή μια νίκη Ομπάμα"

    Μια νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι "μια αλλαγή πρωτοφανής" για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, εκτίμησε σήμερα ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν.

    "Αυτό θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και νέες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Αυτός που θα κερδίσει την προεδρία θα πρέπει να είναι έτοιμος να εργαστεί αλλά σε συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο κ. Αναν στον Τύπο στο περιθώριο μιας διάσκεψης που γίνεται στο Δουβλίνο.

    [05] Κοινωνία

    Στο Βιετνάμ αεροσκάφος της ΟΑ

    17/10/2008 8:53:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εν πτήσει προς το Ανόι του Βιετνάμ βρίσκεται Boeing 737 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που αναχώρησε στις 3.30 από τα Σπάτα, με τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή του προεδρικού αεροσκάφους που από χθες είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης στο αεροδρόμιο του Ανοι.

    Εκτιμάται ότι για την αποκατάσταση της βλάβης θα χρειαστούν περίπου πέντε ώρες, και εάν τελικά δεν καταστεί δυνατή η επισκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν με το Boeing των ΟΑ.

    Η ενεργοποίηση κατά τη διαδικασία της απογείωσης του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους οφείλεται σε λανθασμένη ένδειξη βλάβης. Οι 162 επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.

    [06] Κοινωνία

    Αιματηρή ληστεία στο Περιστέρι

    17/10/2008 8:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 11:28:59)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αιματηρή ένοπλη ληστεία έγινε στις 7.30 το πρωί στην οδό Λούβαρη 16 στο Περιστέρι. Δύο άγνωστοι, οι οποίοι πιθανότατα παρακολουθούσαν 60χρονο ιδιοκτήτη βιοτεχνίας χάρτου, την ώρα που έφθασε έξω από την επιχείρησή του του επιτέθηκαν, τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στην ωμοπλάτη και του άρπαξαν μια τσάντα που κρατούσε.

    Οι δράστες πίστευαν ότι ο 60χρονος μετέφερε πολλά χρήματα ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στην τσάντα υπήρχαν μόνο λίγα μετρητά και επιταγές.

    Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα, ενώ ο βιοτέχνης διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο ΝΙΜΙΤΣ.

    [07] Κοινωνία

    Στάση εργασίας στο Μετρό

    17/10/2008 8:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Από σήμερα το βράδυ και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, αρχίζουν στάσεις εργασίας στο Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2008. Σήμερα, χωρίς Μετρό θα μείνει η Αθήνα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    [08] Κοινωνία

    Μπαράζ επιθέσεων

    17/10/2008 8:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2008 11:08:55)

    Πηγή: NET 105.8

    Με εμπρηστικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν άγνωστοι, μεταξύ 3.10 και 03.20 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εναντίον υποκαταστημάτων τραπεζών στο Παλαιό Φάληρο, στα Πατήσια και στα Πετράλωνα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 204, στο Παλαιό Φάληρο, στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 90 στα Πατήσια και στο υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Τριών Ιεραρχών 15 , στα Πετράλωνα.

    Από τις εκρήξεις και πυρκαγιές προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις τράπεζες. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 October 2008 - 8:50:34 UTC