Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογίες για το αφορολόγητο
  • [02] "Φρένο" στις υπερτιμολογήσεις
  • [03] Tension in Political Stage
  • [04] Στον Πειραιά το πλοίο του Free Gaza Movement
  • [05] "Όλα νόμιμα" λέει η Μονή Βατοπεδίου
  • [06] Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γεωαστροφυσικής
  • [07] 43α Δημήτρια προ των πυλών
  • [08] Όταν η εργασία βλάπτει σοβαρά την υγεία

    [01] Πολιτική

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

    Τροπολογίες για το αφορολόγητο

    4/9/2008 10:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με δύο τροποποιήσεις που αφορούν τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους πολύτεκνους, ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο και εισάγεται την Τρίτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για τρία έτη αφορά νέους ελεύθερους επαγγελματίες, με σύμβαση με ένα εργοδότη, ή με συμβάσεις με διαδοχικούς εργοδότες. Εφόσον οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος ηλικίας το αφορολόγητο επεκτείνεται και για τρία επιπλέον έτη.

    Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρία ή και περισσότερα παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί και 8.000 για το τρίτο παιδί. Δηλαδή, το αφορολόγητο για έναν ελεύθερο επαγγελματία αυξάνεται κατακόρυφα στα 20.500 αν έχει τρία παιδιά.

    Σχετικά με το θέμα των αδρανών λογαριασμών, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα θίγουν τα δικαιώματα των καταθετών. Πρόσθεσε επίσης, ότι πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ισχύει από το 1942, και αφορά τον υπολογισμό τόκων και την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη δραστική μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες σε αυτούς.

    Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για απίστευτη προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση. "Όταν η οικονομία βουλιάζει, δεν την αφήνεις να βουλιάξει περισσότερο, τη βοηθάς" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση που είχε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Για κάλπικες μικροαλλαγές έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο εξετάσθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε ο Αλέκος Αλαβάνος πρόκειται για επίθεση ενάντια σε πολλά κοινωνικά στρώματα, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι που δουλεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες με δελτία παροχής υπηρεσιών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, χρειάζονται εκλογές και πρέπει η κοινωνία να κάνει ριζοσπαστικές επιλογές σε μια νέα κατεύθυνση, είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, την εξαίρεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την υποχρέωση καταβολής φόρου, ύψους 10% στα εισοδήματά τους, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Αντισυνταγματικές και αντικείμενες του ευρωπαϊκού δικαίου χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών του Χ.Α (ΣΜΕΧΑ), κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ΣΜΕΧΑ στα δικαστήρια. Όπως αναφέρθηκε, η αντισυνταγματικότητα έγκειται στη διάκριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών (καθώς οι ξένοι δεν θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας), στο μη συμψηφισμό κερδών-ζημιών και στη διαφοροποίηση φυσικών-νομικών προσώπων.

    [02] Οικονομία

    Με νομοθετική ρύθμιση

    "Φρένο" στις υπερτιμολογήσεις

    4/9/2008 8:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2008 9:26:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, στη Βουλή και θα εφαρμοστεί για την οικονομική χρήση του 2008.

    Σύμφωνα με αυτό, οι πολυεθνικοί όμιλοι υποχρεούνται να τεκμηριώνουν την τιμολόγηση των προϊόντων τους όταν πρόκειται για συναλλαγές εντός του ίδιου ομίλου δηλαδή όταν η μητρική εταιρεία πωλεί στη θυγατρική.

    Όπως δήλωσε ο Χρήστος Φώλιας, στόχος είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου τα ίδια προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για εφιαλτικές στιγμές της ελληνικής οικογένειας που αδυνατεί να διαμορφώσει τον προϋπολογισμό της έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι για θέματα αγοράς του ΠΑΣΟΚ και επέμειναν στην πρόταση του κόμματος για άμεση μείωση των κρατικών τιμολογίων και πλήρη ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς.

    Θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο τρόπος τιμολόγησης

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας το υπουργείο Ανάπτυξης θα λαμβάνει γνώση γιατί η μητρική εταιρεία αποφασίζει να πουλήσει ακριβότερα στη θυγατρική της ένα προϊόν όταν πρόκειται να απευθυνθεί στην δική μας αγορά. Σημείωσε όμως ότι η ρύθμιση αυτή που βρίσκεται στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο αυτές τις ημέρες, αφορά τις συναλλαγές μόνο μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών (πχ δε αφορά τις συναλλαγές με εμπορικούς αντιπροσώπους).

    Όπως είπε ο Υπουργός αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει ήδη σε 16 χώρες της ΕΕ, με στόχο τη διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί στην ΕΕ ότι το 60% του όγκου των συναλλαγών γίνεται ενδοομιλικά και η σχετική νομοθεσία έχει βοηθήσει ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις.

    Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία θα έχει ως χρόνο έναρξης τη νέα χρονιά και συνεπώς όπως είπε ο υπουργός μέχρι το Μάιο οι θυγατρικές θα πρέπει να έχουν ήδη συμπληρώσει τον πρώτο τους "φάκελο τεκμηρίωσης" για τη γνωστοποίηση του στο Υπουργείο που θα αφορά στην τιμολόγηση για το 2008.

    "Πιστεύω ότι με αυτή τη ρύθμιση η τιμές θα πέσουν διότι θα σταματήσουν οι αδικαιολόγητες τιμολογήσεις" είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι ο νέος νόμος θα προβλέπει πρόστιμο 10% επί του τζίρου του συγκεκριμένου προϊόντος για το οποίο προκύπτει υπερτιμολόγηση ενώ η ποινή θα συνοδεύεται από διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις.

    Σε ότι αφορά στον έλεγχο της αγοράς και τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας ο υπουργός ανέφερε ότι "βρισκόμαστε στη φάση σύστασης της Αρχής Εποπτείας της Αγοράς την οποία αρχικά θα στελεχώσουν 225 υπάλληλοι με τις ειδικότητες που απαιτούνται και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα της νέας αρχής. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός δεν θα περιληφθούνε τα υγρά καύσιμα στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

    ΠΑΣΟΚ: Ειμαστε οι μόνοι χωρίς σχετική νομοθεσία

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε ότι ο κ. Φώλιας μας "αποκάλυψε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις 15 της ΕΕ που δεν εφαρμόζει συστάσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές" δηλαδή αυτό που "όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πουλούν στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν σε πολύ υψηλότερες τιμές από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει το ζήτημα και επέκρινε τον κ. Φώλια ότι "δεν κατέθεσε νομοσχέδιο αλλά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει κάτι γι αυτό" και κάλεσε την κυβέρνηση "να σοβαρευτεί και να κάνει κάτι για την ακρίβεια, εφαρμόζοντας την υπάρχουσα νομοθεσία και φέρνοντας νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ελέγχου, έγκαιρα και συντεταγμένα".

    ΣΥΡΙΖΑ: Καλύπτουν τη λεηλασία σε βάρος των καταναλωτών

    "Όπως ο κ. Φώλιας ομολόγησε, η κυβέρνησή του, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάλυπταν απολύτως τη λεηλασία του καταναλωτικού κοινού από τις πολυεθνικές εταιρείες με την καλπάζουσα ακρίβεια. Το τραγικό είναι ότι τα δήθεν μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη χαλιναγώγηση της ληστείας του καταναλωτικού κοινού από τις πολυεθνικές όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά, αλλά και κινδυνεύουν να νομιμοποιήσουν μια απαράδεκτη κατάσταση: οι ίδιες εταιρείες να πουλάνε ακριβότερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που οι μισθοί και οι συντάξεις βρίσκονται σχεδόν στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο η κυβέρνηση διατηρεί ανέπαφο και ασύδοτο το καθεστώς των "απελευθερωμένων" αγορών και των "απελευθερωμένων" τιμών, ενώ παραμένει ανεξέλεγκτη η επιδίωξη της υψηλότερης δυνατής κερδοφορίας και η αλχημιστική διαμόρφωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων, τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να προχωρήσει για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ακρίβειας", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    [03] PASOK Attack against Boulgarakis

    Tension in Political Stage

    04 Σεπ 2008 17:45:00

    By Alexandros Moz

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105.8

    Tension in the political stage has heightened leading to an open confrontation between the government and PASOK two days prior to the Prime-ministers speech at the International Thessaloniki Fair. In response to Boulgarakis issue, namely his participation in real estate management company, alternate government spokesman referred to the Merchant Marine Ministers statement that it met legal requirements. PASOK party blames George Boulgarakis of having trespassed ethical limits while the Merchant Marine Minister in a letter sent to the Speaker of the House and all deputies speaks of mud slandering practices and calls for the Parliaments contribution to put an end to phenomena that do not honour political culture. In the meantime, 26 PASOK party deputies, headed by Mihalis Karhimakis have submitted a question to the Parliament referring that the Merchant Marine Minister and his wife own a real estate company which was an "off shore" company in 2000 represented by the George Boulgarakis. On his part, Mr. Boulgarakis has stated that all "new data" leaked by Mr. Karhimakis are recorded in his annual financial disclosure reports he has been submitting years before the ND party came to office, adding that he refuses to follow this descent. Commenting on PASOK Presidents statement that euro-elections will be a referendum, alternate government spokesman, Evangelos Antonaros said that all elections procedures have proved the ND partys political superiority.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [04] Κοινωνία

    Στον Πειραιά το πλοίο του Free Gaza Movement

    4/9/2008 11:19:00 μμ

    Σε κλίμα συγκίνησης με επευφημίες και εναγκαλισμούς πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά η υποδοχή του σκάφους "Αγιος Νικόλαος" (Liberty), του ενός από τα δύο ελληνικά καΐκια που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας 44 εθελοντές από 17 χώρες και εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ.

    "Πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 40 βουλευτές και ο πρόεδρος της Βουλής, κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ. Απευθύνουμε έκκληση σε όλη την ανθρωπότητα να ασχοληθεί με τους Παλαιστίνιους", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της αποστολής Τάσος Κουράκης.

    "Η μαχητική διπλωματία των κινημάτων μπορεί να ανοίξει δρόμους που ισχυρές κυβερνήσεις είτε δεν μπορούν είτε δεν τολμούν είτε δεν θέλουν" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας εξηγώντας τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "το τείχος πρέπει να γκρεμιστεί και δεν πρέπει να υπάρξει κανένα άλλο".

    Μήνυμα απέστειλε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι "η επιτυχία της αποστολή σας αποτελεί μία συμβολική νίκη για τα πανανθρώπινα και διαχρονικά αιτήματα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης, και μας δίνει ελπίδα για το μέλλον και την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και όλο τον κόσμο".

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα δήλωσε ότι ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας έχει σπάσει. Συμπλήρωσε δε πως το δράμα των βομβαρδισμών της κατοχής και του αποτρόπαιου τείχους δεν χωρά την πολυτέλεια να πάμε ξεχωριστά, αλλά επιβάλλει τη φιλοσοφία του πάμε όλοι μαζί.

    Τη συγκίνησή του για την ελληνική αποστολή εξέφρασε ο σύμβουλος Τύπου της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα, Μουσταφά Αζούς ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ευχαρίστησε δε τους "Ελληνες αδελφούς μας".

    Εμφανώς συγκινημένοι δύο από τα μέλη του πληρώματος που έφτασαν στον Πειραιά μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τον κόσμο.

    "Οι Παλαιστίνιοι που μας υποδέχθηκαν στη Γάζα γνώρισαν πρωτόγνωρη συγκίνηση και η επίσκεψή μας ήταν ένα σοκ γι αυτούς" τόνισε ο Πέτρος Γιώτης, ο οποίος μίλησε και για δυσκολίες που συνάντησαν από την πλευρά των Ισραηλινών. "Απλά είχαμε πάρει μια απόφαση και τη φέραμε έως το τέλος, υπήρχε μέσα μας η πεποίθηση ότι κάνουμε το σωστό" είπε ο πλοιοκτήτης των δύο καϊκιών Βαγγέλης Πίσσιας.

    [05] Πολιτική

    "Όλα νόμιμα" λέει η Μονή Βατοπεδίου

    4/9/2008 11:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για το θέμα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που εσχάτως πήρε ευρεία δημοσιότητα, συζήτησε η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους και πήρε θέση, για πρώτη φορά από την ημέρα που προβλήθηκε το θέμα.

    Ο εκπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου ενημέρωσε τη διπλή σύναξη, δηλαδή το ανώτατο όργανο του Αγίου Όρους, ότι έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ότι υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις ενέργειές της.

    Από την πλευρά της Αγιορίτικης Κοινότητας, δηλώθηκε ότι το θέμα εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή.

    Το θέμα έχει φθάσει στη Βουλή, με πρωτοβουλία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν στοιχεία, για την ανταλλαγή εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα με ακίνητα μεταξύ των οποίων και δυο κτήρια του Ολυμπιακού Χωριού μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

    [06] Τεχνολογία

    Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γεωαστροφυσικής

    4/9/2008 9:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τέλεσε απόψε τα εγκαίνια του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και του Γεωαστροφυσικού Περιπάτου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι το 2013, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ενθάρρυνση της αξιοκρατικής προσέλκυσης ανταγωνιστικών ερευνητικών κονδυλίων που μαζί με τη σκληρή δουλειά και τον εθελοντισμό που επέδειξαν η ηγεσία και το προσωπικό του Ιδρύματος το Αστεροσκοπείο μπορεί και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη χώρα μας.

    Το παράδειγμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο, ικανότητες, όρεξη για δημιουργική εργασία και για την παραγωγή και την διάχυση της νέας γνώσης στην κοινωνία μας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι σήμερα τιμάμε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που για περισσότερα από 160 χρόνια εργάστηκαν και μόχθησαν σε αυτό το ίδρυμα υλοποιώντας το όραμα του ευεργέτη Σίνα για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και άνθρωποι από τον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής.

    [07] Πολιτισμός

    43α Δημήτρια προ των πυλών

    4/9/2008 8:30:00 μμ

    Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου αρχίζουν και επίσημα οι εκδηλώσεις των φετινών - 43ων Δημητρίων - της ετήσιας κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η εναρκτήρια εκδήλωση -στο Θέατρο Γης- είναι η μεγάλη συναυλία της Νεοζηλανδής ντίβας της όπερας Κιρι τε Κανάουα. Τη σοπράνο θα πλαισιώσουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τον Τζούλιαν Ρέινολντς, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια της βραδιάς θα διατεθούν για την κατασκευή μονάδας στήριξης-αποκατάστασης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των φετινών Δημητρίων είναι η συναυλία του Πολωνού συνθέτη Ζμπίγκνιου Πράισνερ - του «μουσικού επενδυτή των ταινιών του Κριστόφ Κισλόφσκι - (10/9, Θέατρο Γης), του Ιάπωνα συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Κιτάρο (25/10, Μέγαρο Μουσικής), της Νατάσα Ατλας (29/10, Αριστοτέλειον), της βραβευμένης με τέσσερα Γκράμι, Νταϊάν Ριβς (2/11, Βελλίδειο) και του Ισπανού τροβαδούρου Τονίνο Καροτόνε (5/11, κλειστό γήπεδο ΧΑΝΘ).

    Επίσης, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται η παράσταση του Εθνικού Μπαλέτου της Μασσαλίας (21/9, Θέατρο Δάσους), η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (14/10 έως 10/12, Δημοτική Πινακοθήκη), η παράσταση «Ζιζέλ» από το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου (22 και 23/10, Μέγαρο Μουσικής) και η έκθεση ιστορικών χαρτών της Θεσσαλονίκης (12/11, Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης).

    Στη φετινή διοργάνωση ο Δήμος κάνει "άνοιγμα" και σε ανοιχτούς χώρους της πόλης - με το σκεπτικό ότι η διοργάνωση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας της πόλης- εντάσσοντας στο πρόγραμμα τρία δρώμενα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ιταλικό διήμερο με παραδοσιακές βενετσιάνικες γόνδολες και παρελάσεις των σημαιοφόρων Σμπαντιερατόρι (13 και 14 Σεπτεμβρίου), την εικαστική εγκατάσταση και κονσέρτο πιάνου στην πλατεία Αριστοτέλους (19/9) και προβολές φωτογραφιών σε προσόψεις κεντρικών κτιρίων (20/9).

    Ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης είναι η έκδοση πολύγλωσσου προγράμματος, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει μεταφράσεις στα βουλγαρικά, τα ρουμανικά και τα σερβικά, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του δήμου στους Βαλκάνιους επισκέπτες, αλλά και μετανάστες - κατοίκους της πόλης.

    Το κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ

    [08] Κοινωνία

    Όταν η εργασία βλάπτει σοβαρά την υγεία

    4/9/2008 8:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ογδόντα πέντε χιλιάδες (85.000) άτομα είχαν ένα τουλάχιστον ατύχημα στο χώρο της εργασίας τους, στο διάστημα των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με ειδική έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Η έρευνα διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού του β τριμήνου του 2007.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων παρατηρείται στους "ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα". Τα ατυχήματα στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων φθάνουν το 4,7%, ενώ στους "χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων" το ποσοστό καταγράφεται σε 3,8%.

    Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό ατυχημάτων σημειώνεται στα "πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα" σε ποσοστό 0,2% και στους "υπαλλήλους γραφείου" σε ποσοστό 0,4%.

    Η συχνότητα των ατυχημάτων είναι τουλάχιστον τετραπλάσια για τους άνδρες απ ότι στις γυναίκες. Τα μισά σχεδόν ατυχήματα (48,4%) οδήγησαν σε απουσία του απασχολουμένου από την εργασία του, που διήρκεσε από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες, ενώ το 31,4% των ατυχημάτων είχαν ως αποτέλεσμα την απουσία του απασχολουμένου το πολύ μιας ημέρας.

    Το ποσοστό των σοβαρών ατυχημάτων (απουσία μεγαλύτερη των έξι μηνών) φθάνει το 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 613.145 άτομα που εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν, αναφέρουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Αυτά τα προβλήματα υγείας θεωρούν οι εργαζόμενοι ότι προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους.

    Το υψηλότερο ποσοστό των εργαζομένων που δήλωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας, που σχετίζεται με την εργασία τους, ανήκει στην κατηγορία "ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς". Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό φθάνει το 12,9%, ενώ 9,8% είναι το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας της κατηγορίας "ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα".

    Τα χαμηλότερα ποσοστά δηλώθηκαν από τους "υπαλλήλους γραφείου και ασκούντες συναφή επαγγέλματα" σε ποσοστό 3,3% και στην κατηγορία "πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα" σε ποσοστό 3,2%.

    Τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται συχνότερα αφορούν στα οστά, στις αρθρώσεις ή στους μυείς, εντοπισμένα κυρίως στη μέση. Σημειώνεται ότι το 13% των εργαζομένων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο φόρτο εργασίας ή πίεση χρόνου.

    Επίσης οι μισοί σχεδόν από τους εργαζομένους (49,1%) πιστεύουν ότι στο χώρο εργασίας τους αντιμετωπίζουν κάποιο παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική τους υγεία. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους άνδρες (48,9%) και στις γυναίκες (26,6%).

    Τα ερωτήματα της έρευνας απευθύνθηκαν σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά και εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν.

    Στα ερωτήματα της έρευνας απάντησαν συνολικά 49.299 άτομα, που διέμεναν σε 27.915 διαφορετικά νοικοκυριά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2008 - 20:50:15 UTC