Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες οι αντιδράσεις για Τατούλη
  • [02] Πυρά ΠΑΣΟΚ εναντίον Βουλγαράκη
  • [03] Ανάκληση ακατάλληλων παιχνιδιών
  • [04] Καθολικός ιερέας κατηγορείται σεξουαλική κακοποίηση
  • [05] Προσπάθεια αποβίβασης αλλοδαπών από Τουρκικό σκάφος
  • [06] Συνελήφθησαν μεγαλοδιαρρήκτες
  • [07] Κατατέθηκε η τροπολογία για το ντόπινγκ
  • [08] Ακόμα μία επίθεση "Ρομπέν των σούπερ μάρκετ"
  • [09] Διαντλαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης
  • [10] Ν. Μπακογιάννη: "Στηρίζουμε τον πρόεδρο Χριστόφια"
  • [11] Αμερικανική βοήθεια στη Γεωργία
  • [12] Η καισαρική μειώνει την μητρική αγάπη;
  • [13] Πάνω από τα 110 $ το αργό
  • [14] Συντριβή ελικοπτέρου σε πετρελαιοπηγή
  • [15] Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ
  • [16] Νέοι φακοί εναντίον του καταρράκτη
  • [17] Αρνείται η Βραζιλία πρόσκληση ένταξης στον ΟΠΕΚ

    [01] Πολιτική

    Θέμα παραίτησης θέτουν στελέχη της ΝΔ

    Έντονες οι αντιδράσεις για Τατούλη

    4/9/2008 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2008 6:03:23 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Το δικό του μοναχικό δρόμο μέσα στην ΝΔ συνεχίζει ο Πέτρος Τατούλης. Ο βουλευτής Αρκαδίας μετά και τα όσα είπε στην ιστοσελίδα του, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν να μεγαλώνει το χάσμα που τον χωρίζει από το κυβερνών κόμμα και τους συναδέλφους του.

    Συνεχίζοντας την τακτική του διαδικτυακού κλεφτοπόλεμου ο Πέτρος Τατούλης έβαλε στο στόχαστρο του κατ αρχάς τους υπουργούς Επικρατείας, Εξωτερικών, Οικονομίας, Εμπορικής Ναυτιλίας και δευτερευόντως τον πρωθυπουργό.

    Στο άρθρο του ο βουλευτής Αρκαδίας επιτέθηκε κατά του κ. Ρουσόπουλου και της συζύγου του που εργάζεται ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό σταθμό, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού.

    Από τα πυρά του κ. Τατούλη δεν ξέφυγε ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, εξ αφορμής των όσων είχε πει η υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή, πως η κυβέρνηση δε θα γίνει όμηρος κανενός.

    Έντονο κλίμα αντιδράσεων προκαλούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι πρόσφατες επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον υπουργών ο Πέτρος Τατούλης, ενώ στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας φτάνουν μέχρι και στο σημείο να θέσουν θέμα παραίτησης του βουλευτή Αρκαδίας.

    "Όταν διαφωνείς με αυτά που γίνονται και είναι ενάντια στη συνείδησή σου, παλικαρίσια λες γεια σας φεύγω", είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής. Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνήθως δεν έκανε κανένα σχόλιο.

    Πάντως, η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα που ανέκυψε από τις βολές Τατούλη εναντίον τριών υπουργών.

    Κανένα σχόλιο ήταν η αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης και της Ρηγίλλης καθώς -όπως λένε- δεν είναι η πρώτη, αλλά, η 8η ή η 9η φορά που ο βουλευτής Αρκαδίας λέει τις απόψεις του, επικρίνοντας υπουργούς.

    [02] Πολιτική

    Πυρά ΠΑΣΟΚ εναντίον Βουλγαράκη

    Πυρά ΠΑΣΟΚ εναντίον Βουλγαράκη

    4/9/2008 5:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2008 7:22:14 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Κλίμα ένστασης επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, με τα μέτωπα της πολιτικής αντιπαράθεσης που διευρύνονται να έχουν πάρει τον χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δύο 24ωρα πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης [ΔΕΘ].

    Για το θέμα Βουλγαράκη, δηλαδή, για συμμετοχή του σε εταιρείες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι ήταν νομότυπη η συμμετοχή του σε εταιρία διαχείρισης ακινήτων. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Βουλγαράκη υπερβαίνει τα όρια δεοντολογίας, ενώ ο ίδιος μιλάει για βρώμικο πόλεμο λάσπης.

    Εν τω μεταξύ, 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Μιχάλη Καρχιμάκη, κατέθεσαν στη Βουλή, νέα ερώτηση που αναφέρεται στον υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη και στην οποία σημειώνουν ότι διατηρεί εταιρεία ακινήτων που σήμερα ανήκει σε αυτόν και τη σύζυγό του, αλλά, το 2000 ανήκε σε "off shore" [υπεράκτια] εταιρεία, την οποία τότε εκπροσωπούσε ο υπουργός.

    Από τη πλευρά του ο κ. Βουλγαράκης έχει δηλώσει ότι όσα "νέα στοιχεία" διαρρέει ο κ. Καρχιμάκης βρίσκονται στο "Πόθεν Έσχες" που καταθέτει στη Βουλή πολλά χρόνια πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και προσθέτει ότι αρνείται να τον παρακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο.

    Ο κ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα, δήλωσε ότι κάθε εκλογική διαδικασία αποδεικνύει την πολιτική υπεροχή της ΝΔ.

    [03] Κοινωνία

    Ανάκληση ακατάλληλων παιχνιδιών

    4/9/2008 7:27:00 μμ

    Ακατάλληλα για παιδιά ήταν τα πλαστικά παιχνίδια με την επωνυμία "Φίδι 48 πράσινο" (προέλευσης Κίνας) και Sprungball-Hopperball, που διετίθεντο από τα καταστήματα "Jumbo AE" στον Πειραιά.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Χημείου του κράτους, που είχε παραλάβει δείγματα των δύο παιχνιδιών από το Δεκέμβριο 2007 και το Φεβρουάριο του 2008, αντίστοιχα, και τα δύο παιχνίδια είναι μη κανονικά και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς η περιεκτικότητά τους σε φθαλικούς εστέρες δεν είναι σύμφωνη με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενέχουν δηλαδή χημικό κίνδυνο.

    Αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του Χημείου στη Νομαρχία Πειραιά από το υπουργείο Ανάπτυξης, ελεγκτές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους σε υποκαταστήματα της εταιρείας Jumbo ΑΕ στον ευρύτερο Πειραιά όπου δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

    Η Νομαρχία Πειραιά καλεί όσους καταναλωτές αγόρασαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια να πάψουν να τα χρησιμοποιούν προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών τους.

    [04] Κόσμος

    Αυστραλία

    Καθολικός ιερέας κατηγορείται σεξουαλική κακοποίηση

    4/9/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με 93 κατηγορίες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ενώ υπηρετούσε στο καθολικό σχολείο αρρένων του Αγίου Στανισλάου, 75 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνει, παραπέμπεται να δικαστεί 65χρονος πρώην ιερέας της καθολικής εκκλησίας.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο πρώην ιερέας, το όνομα του οποίου δε δημοσιοποιήθηκε, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πράξεις του που έλαβαν χώρα στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Εναντίον του 65χρονου, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 15 Σεπτεμβρίου, είχαν απαγγελθεί το Μάιο κατηγορίες για 33 αδικήματα ενώ χθες του απαγγέλθηκαν άλλες 60, οι οποίες σχετίζονται με τουλάχιστον 13 αγόρια που φέρονται ως θύματα κακοποίησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, είναι το τέταρτο άτομο που συλλαμβάνεται από τη μονάδα της αστυνομίας, η οποία ερευνά έναν μεγάλο αριθμό σεξουαλικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε ένα καθολικό και ένα αγγλικανικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Μπάθχερστ την δεκαετία του 1970.

    «Εξετάζουμε έναν σημαντικό όγκο πληροφοριών και ως αποτέλεσμα έχουμε διευρύνει την έρευνα», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάικλ Γουντγουίν, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες συλλήψεις.

    Ο πρύτανης του κολεγίου, Τζον Εντουαρντς, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πληροφορήθηκε τις καταγγελίες πριν από «αρκετά χρόνια» και τις ανέφερε στην αστυνομία, η οποία υποπτεύεται ότι δεκάδες αγοριών έχουν κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια «νυχτερινών τελετών προσευχής» και συναντήσεων της χορωδίας.

    Οι καταγγελίες έρχονται στο φως πέντε εβδομάδες αφότου, τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Σίδνει, ο Πάπας Βενέδικτος είχε ζητήσει συγγνώμη για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, τα θύματα των οποίων και οι οικογένειες τους του είχαν απευθύνει έκκληση να διασφαλίσει ότι η εκκλησία θα ασχοληθεί ανοιχτά με το θέμα.

    Το κολέγιο έχει 615 σπουδαστές από τους οποίους οι 188 ζουν στις εγκαταστάσεις του.

    [05] Πολιτική

    Σε ακτή της Μυτιλήνης

    Προσπάθεια αποβίβασης αλλοδαπών από Τουρκικό σκάφος

    4/9/2008 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προσπάθεια να αποβιβάσει άγνωστο αριθμό αλλοδαπών, στερουμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, σε ερημική ακτής της Μυτιλήνης πραγματοποίησε νωρίς το πρωί περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο όμως έγινε αντιληπτό από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη την στιγμή περιπολούσε στην οριογραμμή, που μας χωρίζει από τα τούρκικα νερά.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, το τούρκικο σκάφος της γειτονικής Ακτοφυλακής, που μετέφερε 20 τουλάχιστον άνδρες και μάλιστα, έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ΒΑ της Λέσβου, μόλις αντελήφθη την παρουσία του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, ανέπτυξε ταχύτητα και χάθηκε στα τούρκικα νερά.

    [06] Κοινωνία

    Ασφάλεια Αττικής

    Συνελήφθησαν μεγαλοδιαρρήκτες

    4/9/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Περισσότερες από 100 διαρρήξεις σε εξοχικές κατοικίες πραγματοποίησαν ένας ρουμάνος και ένας γερμανός οι οποίοι οπλοφορούσαν και αφαιρούσαν κοσμήματα, ρολόγια, πιστωτικές κάρτες, Η/Υ, ηλεκτρονικά συστήματα, τηλεοράσεις και χρυσαφικά. Οι δύο αλλοδαποί μετά τη συλληψή τους παραδέχθηκαν μέχρι στιγμής ότι έχουν κάνει περισσότερες από 100 κλοπές σε εξοχικές κατοικίες της Αττικής και έμπαιναν μέσα στα σπίτια των θυμάτων τη νύχτα χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία ή πλαστικές τηλεφωνικές κάρτες αφού πρώτα διαπίστωναν ότι οι ένοικοι ή απουσίαζαν ή κοιμόνταν.

    Τα χρυσαφικά που αφαιρούσαν τα πωλούσαν σε καφενεία της Ομόνοιας αντί των 60 ευρώ για κάθε 10 γραμμάρια. Επίσης με ασύρματες μικροκάμερες παγίδευαν ΑΤΜ και κατέγραφαν το ΡΙΝ των καρτών για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια αναλήψεις με κάρτες που είχαν φτιάξει οι ίδιοι. Ο γερμανός πριν έρθει στην Ελλάδα είχε εκτίσει ποινή 16 ετών σε γερμανικές φυλακές για ανθρωποκτονία ενώ ο ρουμάνος είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση για κλοπές στη Ρουμανία.

    Οι δύο κακοποιοί στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

    [07] Πολιτική

    Αυστηρότερα τα μέτρα πρόνοιας

    Κατατέθηκε η τροπολογία για το ντόπινγκ

    4/9/2008 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η αναμενόμενη τροπολογία ενάντια στο ντόπινγκ, προκειμένου να επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

    Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει: -Υποχρεωτική καταχώρηση στο δελτίο υγείας του αθλητή, κάθε σκευάσματος που του χορηγείται. -Κήρυξη ως έκπτωτων, των μελών του Δ.Σ., της αθλητικής Ομοσπονδίας, της οποίας οι αθλητές θα αποδειχθεί ότι έχουν λάβει απαγορευμένες ουσίες βάσει σχεδίου. -Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ, σε όποιον χορηγεί απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές, ενώ επιβάλλεται στον καταδικασθέντα και απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σχετικού με τον αθλητισμό. -Φυλάκιση μέχρι 2 ετών ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 5000 ευρώ στον αθλητή που κατέχει απαγορευμένες ουσίες, ή υλικό που δεν έχει καταχωρηθεί στο δελτίο υγείας του. -Φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών, σε όποιον χορηγεί απαγορευμένες ουσίες σε ανήλικους. -Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών για όποιον παρακωλύει τους αρμόδιους -για έλεγχο ντόπινγκ- φορείς. -Έλεγχο των σχολικών πρωταθλημάτων οιασδήποτε κατηγορίας, από τον Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

    Επίσης, προτείνεται η διαφοροποίηση των προνομίων των πρωταθλητών, επί το αυστηρότερο, δηλαδή: -Οικονομική επιβράβευση θα απολαμβάνουν μόνον όσοι αθλητές κατακτούν την 1η έως και την 3η θέση σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες [αντί της 1ης μέχρι και 8ης θέσης, που ίσχυε μέχρι σήμερα], καθώς και όσοι επιτυγχάνουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές επιδόσεις. -Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο θα έχουν μόνο οι Ολυμπιονίκες [κάτοχοι χρυσού, αργυρού ή χάλκινου μεταλλίου] & -Καθορίζονται ποσοστά μοριοδότησης για την είσοδο των διακριθέντων αθλητών στα ΤΕΦΑΑ ή άλλη σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

    [08] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Ακόμα μία επίθεση "Ρομπέν των σούπερ μάρκετ"

    4/9/2008 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ληστεία με λεία... τρόφιμα έγινε στη μία το μεσημέρι σε σούπερ μάρκετ στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Ομάδα αγνώστων, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μπήκαν στο κατάστημα κι αφού γέμισαν τα καρότσια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, έφυγαν χωρίς να πληρώσουν.

    Φεύγοντας, πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της ακρίβειας και κατευθύνθηκαν σε λαϊκή αγορά της περιοχής όπου μοίρασαν τα τρόφιμα στους περαστικούς. Σύμφωνα με τα φέιγ βολάν, οι άγνωστοι ανήκουν στην αυτοαποκαλούμενη «Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια». Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιου είδους περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

    [09] Οικονομία

    Δημοσκόπηση σε Ευρώπη & Αμερική

    Διαντλαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης

    4/9/2008 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί, αισθάνονται ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Harris Interactive France-24 International Herald Tribune, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    "Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί είναι οι πιο αυστηροί απέναντι στην εξέλιξη της αγοραστικής τους δύναμης στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, με το 88% και το 90% αντίστοιχα να κρίνει ότι η αγοραστική δύναμη στις χώρες τους έχει μειωθεί", σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

    "Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί επιρρίπτουν έντονα τις ευθύνες στις ενέργειες των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους", προσθέτουν, σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί είναι οι πιο επικριτικοί.

    Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δηλώνουν επίσης ότι η αισθητή μείωση της αγοραστικής τους δύναμης "μεταφράζεται σε μία σαφή τάση να καταναλώνουν λιγότερο", ιδιαίτερα για τους Γάλλους και τους Ιταλούς και λίγο λιγότερο για τους Βρετανούς.

    Από τους περιορισμούς στα έξοδά τους πλήττονται περισσότεροι οι τομείς της ψυχαγωγίας και της αναψυχής, παρά η κατανάλωση των προϊόντων διατροφής.

    Η έρευνα αυτή έγινε από την Harris Interactive σε συνεργασία με την France 24 και την International Herald Tribune σε δείγμα 6.620 ατόμων ηλικίας 16 ως 64 ετών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία από τις 2 ως τις 14 Ιουλίου.

    [10] Πολιτική

    Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Ν. Μπακογιάννη: "Στηρίζουμε τον πρόεδρο Χριστόφια"

    4/9/2008 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2008 7:43:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ,το Σκοπιανό το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στον Καύκασο απασχόλησαν τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που ξεκίνησε στις 11.00 υπό την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Ντ. Μπακογιάννη μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αργά το μεσημέρι δήλωσε τα παρακάτω:

    "Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συζήτησε αναλυτικά τρία ουσιαστικά θέματα: την κρίση στον Καύκασο, τα θέματα τα οποία έχουμε στα Βαλκάνια και κυρίως το Κυπριακό. Ήταν μια καλή συζήτηση, όπως πάντα άλλωστε στο Συμβούλιο αυτό. Το μήνυμα το οποίο νομίζω ότι είναι το πιο ουσιαστικό απ όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες οι οποίες άρχισαν χθες, για τη νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό."

    Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο Χριστόφια εξέφρασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι το Συμβούλιο "στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό" και πρόσθεσε ότι "η ομοφωνία των κομμάτων επ αυτού είναι πολύτιμη,το μήνυμα είναι ενιαίο,αφορά τον Ελληνισμό. Συμβάλλαμε όλοι με επιτυχία ώστε να διαμορφωθεί το τελικό μήνυμα προς την κυπριακή ηγεσία". Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου σημείωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να βάλει ως εγγυήτρια δύναμη την ΕΕ εφόσον και η Τουρκία επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη.

    Εξάλλου, στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οι οποίοι, μετά τις χθεσινές τους συνομιλίες στη Λευκωσία, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Την ερχόμενη εβδομάδα, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού.

    Για το Σκοπιανό, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εξετασθούν εκ νέου ορισμένες πτυχές της πρακτικής μας πολιτικής , ενώ ο Γιάννης Μπανιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να μπουν και άλλα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις πέραν του ονόματος. Ο Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι αν υπάρχει το ονομα Μακεδονία θα είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συνέντευξη του στη σλαβομακεδονική "Φωνή της Αμερικής" επαναλαμβάνει ότι δεν αναμένει σοβαρές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική έναντι της ΦΥΡΟΜ μετά από τις προεδρικές εκλογές ακόμα και αν εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Σημειώνεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα επαναληφθούν στη Νέα Υόρκη οι νέες διαπραγματεύσεις του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Αθήνας-ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

    [11] Κόσμος

    Ένταξη στο ΝΑΤΟ & 1 δις. $

    Αμερικανική βοήθεια στη Γεωργία

    4/9/2008 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Οι "παράνομες" ενέργειες της Ρωσίας με στόχο τη μεταβολή των συνόρων της Γεωργίας δημιούργησαν "σοβαρές αμφιβολίες" για την αξιοπιστία της ως διεθνούς εταίρου, όχι μόνο ως προς τη Γεωργία, αλλά και ως προς ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε στο Τμπιλίσι όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

    "Αφού η χώρα σας κέρδισε την ελευθερία της κατά την Επανάσταση των Ρόδων, η Αμερική έσπευσε να βοηθήσει τη θαρραλέα, νεαρή δημοκρατία. Το ίδιο πράξαμε και πάλι τώρα, που προσπαθείτε να ξεπεράσετε μια εισβολή στο έδαφός σας και μια παράνομη μονομερή απόπειρα για τη μεταβολή των συνόρων της χώρας δια της στρατιωτικής βίας, η οποία καταδικάσθηκε συνολικά από τον ελεύθερο κόσμο", δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Γεωργίας με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Ο Ντικ Τσέινι τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. "Η Αμερική υποστηρίζει σταθερά το πρόγραμμα ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και την ενσωμάτωσή της εν καιρώ στην Ατλαντική Συμμαχία", είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος προσθέτοντας: "Όπως διακήρυξαν τα μέλη του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, η Γεωργία θα ενταχθεί στη συμμαχία μας".

    "Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Σαακασβίλι ότι η Αμερική θα βοηθήσει τη Γεωργία να ανοικοδομήσει και να ξανακερδίσει τη θέση της μεταξύ των οικονομιών υψηλής ανάπτυξης. Εκείνος και η κυβέρνησή του μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ", είπε προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ. "Πριν να κληθούν να υπερασπισθούν τη χώρα τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας βρίσκονταν στο Ιράκ. Εις το εξής είναι χρέος του ελεύθερου κόσμου να ταχθεί στο πλευρό της Γεωργίας", είπε.

    Μία αντιπροσωπεία των 26 χωρών του ΝΑΤΟ υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, θα επισκεφθεί τη Γεωργία στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου ώστε να εξετάσει το επίπεδο συνεργασίας του Τμπιλίσι με τη συμμαχία και για να προσδιορίσει το είδος της βοήθειας που θα προσφέρει η συμμαχία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι είναι πιθανόν η συμμαχία να αναλάβει την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

    Η επίσκεψη του αντιπροέδρου συνοδεύεται από την ανακοίνωση της παροχής αμερικανικής βοήθειας ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την ανοικοδόμηση της χώρας που οι υποδομές της έχουν καταστραφεί από τον πρόσφατο πόλεμο.

    Το ύψος της οικονομικής αυτής βοήθειας, συμπίπτει με τις εκτιμήσεις Γεωργιανών αξιωματούχων, ο σύντομος πόλεμος του Αυγούστου με τη Ρωσία κόστισε στη χώρα τους ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Ερασιτεχνικό βίντεο

    Την ίδια ώρα, που η Γεωργία υποδέχεται τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, ο οποίος φτάνει εκεί για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Τιφλίδα, ερασιτεχνικό βίντεο που τράβηξαν στρατιώτες της Γεωργίας με τη χρήση κινητού τηλεφώνου στις 8 Αυγούστου, δηλαδή, μόνον λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης στο Τσκινβάλι, δίνεται στη δημοσιότητα από την ρωσική Τηλεόραση.

    Όπως φαίνεται στο εν λόγω οπτιό υλικό, ένα άρμα μάχης προχωρεί στους δρόμους της πόλης βάλλοντας συνεχώς κατά διαφόρων στόχων. Κάποια στιγμή ακούγεται η φωνή ενός από τους στρατιώτες. Έπεσε Έπεσε

    Βεβαίως, η εικόνα δεν δείχνει αν υπάρχουν θύματα από τις βολές, αλλά, οι ριπές είναι συνεχείς.

    Έτσι, με την δημοσίευση του οπτικού αυτού υλικού, η Μόσχα θυμίζει ποιος άρχισε την αιματοχυσία.

    [12] Υγεία

    Επιστροφή στον φυσικό τοκετό

    Η καισαρική μειώνει την μητρική αγάπη;

    4/9/2008 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με σκοπό να γλιτώνουν τις ωδίνες του τοκετού, τέσσερις στις δέκα Ελληνίδες και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μία στις πέντε εγκυμονούσες, γεννούν με καισαρική τομή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών ειδικών, στερούνται την έκκριση μίας συγκεκριμένης ορμόνης που καθορίζει το συναισθηματικό δεσμό της μητέρας με το νεογέννητο. Η ορμόνη αυτή εκλύεται στη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, με τις συστολές της μήτρας.

    Η καισαρική τομή, λοιπόν, είχε βγει κερδισμένη έναντι του φυσικού τοκετού από πλύ παλιότερα.

    Η εν λόγω τεχνική που συνδέθηκε με την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γιατί λέγεται ότι εγκαινιάστηκε στην εποχή του Καίσαρα, περνά στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης από Βρετανούς νευρο-φυσιολόγους και ψυχολόγους.

    Η ολική νάρκωση τη καισαρικής εξασφαλίζει ανώδυνο τοκετό. Όμως, δεν προκαλεί τις συγκεκριμένες συστολές της μήτρας που επιφέρουν έκκριση της ...εγκεφαλικής ορμόνης οξυτοκίνη.

    Το μητρικό ένστικτο αναπτύσσεται σε μικρότερες δόσεις, καταλήγει και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ που δημοσίευσε επιφυλακτικά την έρευνα, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα βγήκαν από την παρακολούθηση συνολικά δώδεκα γυναικών.

    Πάντως, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού επαναλαμβάνονται. Το μωρό δεν υφίσταται τοξική επίθεση από την ολική νάρκωση της μητέρας. Η πίεση πέφτει σε μητέρες που πάσχουν από υπέρταση, ο χρόνος τοκετού μειώνεται, κι επειδή η μητέρα έχει πλήρη συναίσθηση του τι γίνεται, μειώνεται η πιθανότητα χρήσης βεντούζας. Ακολουθούν οι πρώτες στιγμές ευτυχίας, χωρίς τις παρενέργειες της αναισθησίας.

    [13] Οικονομία

    Μειώθηκε η κερδοφορία των εταιριών πετρελαίου

    Πάνω από τα 110 $ το αργό

    4/9/2008 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Κέρδη πάνω από 1 δολάριο στο βαρέλι, σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας τα 110 δολάρια το βαρέλι, καθώς ένας αριθμός αμερικανικών διυλιστηρίων έχει αναστείλει την παραγωγή, ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπεται να δείξουν πτώση των αποθεμάτων βενζίνης.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 99 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 110,34 δολάρια. Νωρίτερα, είχε ενισχυθεί έως και στα 110,60 δολάρια.

    Στα 108,44 δολάρια ανερχόταν, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου Μπρεντ, ενώ νωρίτερα, είχε ενισχυθεί έως και στα 109,16 δολάρια, κερδίζοντας 38 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Αν και ο κυκλώνας Γκούσταβ δεν προξένησε σημαντικές ζημίες στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο αμερικανικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, 11 διυλιστήρια στην περιοχή έχουν αναστείλει την παραγωγή, λόγω μη αξιόπιστης παροχής ρεύματος μετά το πέρασμα του Γκούσταβ.

    Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα στοιχεία, που θα γνωστοποιήσει η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τα επίπεδα των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, καθώς ο Γκούσταβ πλησίαζε τα αμερικανικά χωρικά ύδατα στον Κόλπο.

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Reuters εκτιμούν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά αύξηση κατά 200.000 βαρέλια και τα αποθέματα προϊόντων διύλισης αύξηση κατά 500.000 βαρέλια. Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα βενζίνης κάνουν λόγο για πτώση κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

    Κέρδη πάνω από 1 δολάριο στο βαρέλι, σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας τα 110 δολάρια το βαρέλι, καθώς

    Μειώθηκε, το 2007, η κερδοφορία των εταιριών πετρελαίου, καθώς η αύξηση του κόστους κατάφερε πλήγμα στα κέρδη από την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρία ερευνών IHS Herold και την εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Harisson Lovegrove, θυγατρική της τράπεζας Standard Chartered, έδειξε ότι η απόδοση κεφαλαίου των εταιριών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε πέρυσι στο 19%, υποχωρώντας κατά 3,5% σε σχέση με το 2006.

    Επίσης, η έρευνα σε 232 μεγάλες εισηγμένες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έδειξε ότι δεν αύξησαν πέρυσι τα συνολικά αποθέματά τους και ότι η αύξηση της παραγωγής τους ήταν οριακή.

    Οι οργανικές κεφαλαιακές δαπάνες, εξαιρουμένων των εξαγορών, εκτινάχθηκαν από 139 δισ. δολάρια το 2003 σε 342 δισ. δολάρια το 2007. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι, παρά την απότομη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, η εταιρική κερδοφορία σημείωσε ελαφρά μόνον αύξηση από 16,5% των σωρευτικών κεφαλαιουχικών δαπανών το 2003 στο 19,1% πέρυσι.

    Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος αντικατοπτρίζονται σε βραδείς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής, η οποία κατά μέσον όρο αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,3%, σε ετήσια βάση. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, Ρωσία και περιοχή της Κασπίας αντισταθμίστηκε από μείωση της παραγωγής στον Καναδά, την Ευρώπη, την Κεντρική και Νότια Αμερική.

    Τα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου των εταιριών μειώθηκαν πέρυσι κατά 1,5% ενώ τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 3,3%, λόγω του ότι πολλές εταιρίες μετατόπισαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους από το αργό προς το φυσικό αέριο, του οποίου η εξόρυξη και η επικερδής εμπορία είναι συχνά πιο δύσκολη.

    "Βρισκόμαστε σήμερα σε σημείο μεγαλύτερης αβεβαιότητας, αντιμέτωποι με ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση και το πού θα καταλήξουν οι τιμές. Την ίδια στιγμή, δεν διαπιστώνεται αύξηση του περιθωρίου κέρδους", τόνισε ο Ρόντνι Σμιντ της Standard Chartered.

    [14] Κόσμος

    Επτά άνθρωποι νεκροί

    Συντριβή ελικοπτέρου σε πετρελαιοπηγή

    4/9/2008 1:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Επτά άνθρωποι, μεταξύ τους ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, κατά την συντριβή του ελικοπτέρου τους το οποίο κατευθυνόταν σε πετρελαιοφόρο πεδίο ανοικτά του Ντουμπάι, ανακοινώθηκε από την πολιτική αεροπορία του Ντουμπάι.

    Το ελικόπτερο τύπου Β-212 "συνετρίβη την Τετάρτη στις 20.23 τοπική ώρα [19:23 ώρα Ελλάδος] σε θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, 50 ναυτικά μίλια από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν", διευκρίνισε η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων [ΗΑΕ], σε ανακοίνωσή της.

    Εκτός από έναν Αμερικανό και έναν Βρετανό, τα άλλα θύματα ήταν δύο Ινδοί, ένας Πακιστανός, ένας Φιλιππινέζος και ένας πολίτης από τη Βενεζουέλα.

    Στο πετρελαιοφόρο πεδίο Ρασίντ διακόπηκαν όλες οι εργασίες, καθώς το ελικόπτερο συνετρίβη πάνω στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις γεώτρησης και αμέσως ξέσπασε φωτιά. Εξέδρα άντλησης και εξοπλισμός γεώτρησης αποκλείστηκαν και η φωτιά έσβησε γρήγορα.

    Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα, ανακοίνωσε η Petrofac, που εδρεύει στο Λονδίνο και διαχειρίζεται για λογαριασμό της εταιρίας Dubai Petroleum τα παράκτια πετρελαιοφόρα πεδία.

    Το ελικόπτερο μετέβαινε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι στο πεδίο άντλησης πετρελαίου Ρασίντ στον Κόλπο, ανέφερε η Αρχή, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την εταιρία για την οποία εργάζονταν τα θύματα ή για την εταιρία διαχείρισης του ελικοπτέρου.

    Το ελικόπτερο ανήκει σε τοπική εταιρία αεροπορικών υπηρεσιών, δήλωσε πηγή της πολιτικής αεροπορίας, προσθέτοντας ότι έρευνα διεξάγεται για τα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος.

    [15] Πολιτική

    Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ

    4/9/2008 12:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προβάδισμα της ΝΔ με 2,4 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την απογοήτευση των πολιτών για την πολιτική και οικονομική κατάσταση, δείχνει νέα δημοσκόπηση της "Metron Analysis", που δημοσιεύεται στο σημερινό "Ποντίκι.

    Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 25,9%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, ο ΛΑΟΣ 4,6% και οι Οικολόγοι 2,5%.

    Το 58,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα διέρχεται κρίση, ενώ έξι στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί.

    Όσον αφορά στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,8%, το ΠΑΣΟΚ 22%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ο ΛΑΟΣ 4,6% και οι Οικολόγοι 2,5%.

    [16] Υγεία

    Τοποθετείται εύκολα & γρήγορα

    Νέοι φακοί εναντίον του καταρράκτη

    4/9/2008 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε [D.V], οι οφθαλμίατροι στη Γερμανία και την Ισπανία, τοποθετούν πλέον τεχνητούς ενδοφθάλμιους φακούς, νέας γενιάς, που έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της οξύτητας της όρασης για την αντιμετώπιση του καταρράκτη!

    Σε αντίθεση με τους παλαιότερους φακούς, σε αυτούς στους καινούριους ρυθμίζεται η οξύτητα της όρασης, δίνοντας σε γιατρούς και ασθενείς πλήθος νέες δυνατότητες.

    Η διαδικασία είναι εύκολη, σχεδόν ρουτίνα, λένε οι οφθαλμίατροι. Η τοποθέτηση του νέου φακού διαρκεί μόλις 7 λεπτά κι ο ασθενής μπορεί εν συνεχεία να πάει στο σπίτι του.

    Ο διευθυντής μιας από τις οφθαλμιατρικές κλινικές του Μονάχου, Κλάους Λόμαν, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο φακός του ματιού μοιάζει με κρεμμύδι. Κάνουμε κατ αρχάς μία τομή μήκους λίγων χιλιοστών, από την οποία αφαιρούμε τον καταρράκτη. Για την τοπική αναισθησία απαιτούνται μόλις μερικές σταγόνες στο μάτι του ασθενούς. Η επέμβαση τελειώνει γρήγορα χωρίς ράμματα. Ούτε που φαίνεται ότι έγινε επέμβαση".

    Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

    "Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου φακού είναι ότι τοποθετείται εύκολα", πρόσθεσε ο Γερμανός γιατρός και τόνισε: "Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κατά μέσο όρο η τομή είναι μόλις 2 χιλιοστά, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο ασθενής πέσει δεν παθαίνει ζημιά το μάτι του. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες επιπλοκές".

    Η ρύθμιση της οξύτητας της όρασης πραγματοποιείται από τον ειδικό μέσω ενός μηχανήματος, που μοιάζει με εκείνα που βρίσκουμε στο ιατρείο κάθε οφθαλμιάτρου. "Δέκα τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής κάθεται στο μηχάνημα, εμείς φωτογραφίζουμε το μάτι κι εν συνεχεία, με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ, ρυθμίζουμε την οξύτητα εντός 40 -60 δευτερολέπτων", ανέφερε ο οφθαλμίατρος, Κλάους Λόμαν.

    Ωστόσο, ο τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός νέας γενιάς έχει ένα μειονέκτημα. Η οξύτητα της όρασης υπολογίζεται μόνον κατά μέσο όρο. Για τον ασθενή αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί άνετα στο δρόμο ή να οδηγήσει αυτοκίνητο. Όμως, όταν θα διαβάζει θα χρειάζεται γυαλιά. Αυτό συμβαίνει διότι ο τεχνητός φακός δεν μπορεί να προσαρμόσει την οξύτητα της όρασης ανάλογα με τις ανάγκες, όπως μπορεί το ανθρώπινο μάτι.

    [17] Οικονομία

    Αρνείται η Βραζιλία πρόσκληση ένταξης στον ΟΠΕΚ

    4/9/2008 12:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την άρνηση, προς το παρόν, της Βραζιλίας συνάντησε η πρόσκληση που απηύθυνε το Ιράν στη λατινοαμερικανική χώρα να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός ορυκτού πλούτου και ενέργειας της Βραζιλίας, Εντισον Λομπάο, είπε ότι πριν από δύο εβδομάδες έλαβε σχετική επίσημη πρόσκληση από τον ιρανό πρέσβη, Μοχσέν Σατερζαντέχ, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν, ως μέλος του ΟΠΕΚ, είναι πρόθυμο να ασκήσει το δικαίωμά του και να προτείνει την υποψηφιότητα της λατινοαμερικανικής χώρας.

    Ο Εντισον Λομπάο υπογράμμισε ότι προς το παρόν "δεν γίνεται καμία συζήτηση επ αυτού στους κόλπους της κυβέρνησης" και θύμισε ότι τον περασμένο Μάιο είχε δεχθεί πρόσκληση από τη Σαουδική Αραβία για συμμετοχή στην επείγουσα συνάντηση παραγωγών χωρών και καταναλωτριών χωρών στη Τζέντα με στόχο τη διερεύνηση τρόπων ελέγχου του τότε ξέφρενου καλπασμού των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ερμηνεύοντας αυτό ως πρόθεση του ΟΠΕΚ να απευθύνει πρόσκληση στη Βραζιλία "αν όχι τώρα, βραχυπρόθεσμα".

    Στα τέλη του 2007, η Βραζιλία ανακοίνωσε την ανακάλυψη γιγάντιων κοιτασμάτων ελαφρού αργού στα χωρικά ύδατά της, των οποίων τα αποθέματα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 50 με 80 δισεκατομμύρια βαρέλια.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, κατά τα εγκαίνια της παραγωγής πετρελαίου στη λεκάνη του Εσπίριτου Σάντου, τόνισε ότι η Βραζιλία επενδύει σε παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της διύλισης, ώστε να καταστεί εξαγωγέας καυσίμων και όχι αργού πετρελαίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2008 - 16:50:28 UTC