Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίδειξη πυγμής από τη Μόσχα
  • [02] Διαβεβαιώσεις για δρομολόγια κατεχομένων-Λατάκειας
  • [03] Απεβίωσε ο Βάιος Σταθόπουλος
  • [04] Αεροπειρατεία σε σουδανικό επιβατικό "Μπόινγκ"
  • [05] Στις Βρυξέλλες ο Α. Παυλίδης
  • [06] "Ομπρέλα προστασίας" στα ανθρώπινα δικαιώματα

    [01] Κόσμος

    Αντιδράσεις από τη Δύση

    Επίδειξη πυγμής από τη Μόσχα

    26/8/2008 9:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 11:14:33 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υπέγραψε την Τρίτη τα σχετικά διατάγματα, ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today: "Δεν φοβόμαστε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Βεβαίως, δεν τον επιθυμούμε", κατηγορώντας ευθέως την Ουάσιγκτον ότι με τα πλοία της μεταφέρει όπλα στη Γεωργία. "Στην προκειμένη περίπτωση", πρόσθεσε, "όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση. Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας", τόνισε αναφερόμενος στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. "Υπέγραψα τα διατάγματα για την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η Ρωσία καλεί τα άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της", είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Τέλος ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία τήρησε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η Γαλλία, αναφορικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

    Με σκληρές δηλώσεις καταδίκασαν την κίνηση της Μόσχας το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ, οι ΗΠΑ, η γαλλική προεδρία της ΕΕ και άλλα ευρωπαϊκά και μη κράτη, ενώ η γεωργιανή ηγεσία τη χαρακτήρισε ως μια απόφαση εντελώς παράνομη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει περιοχές που ανήκουν στην Γεωργία ως ανεξάρτητες, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια πυροδοτεί την ένταση που επικρατεί στην περιοχή, κάνει τις διαπραγματεύσεις δυσκολότερες και δεν συνάδει με την εκεχειρία που υπέγραψαν οι 2 χώρες, αλλά ούτε και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει η Ρωσία.

    Με πυξίδα το Κόσοβο

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιστράτευσε σήμερα το παράδειγμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου για να δικαιολογήσει την απόφαση της Μόσχας ν αναγνωρίσει τη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε για μία φορά ακόμη τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι για οργάνωση «γενοκτονίας» στη Νότιο Οσετία, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα εξαναγκάσθηκε ν αναλάβει δράσει για να προστατεύσει τους κατοίκους της αυτονομημένης δημοκρατίας. "Το σημαντικότερο είναι να υπερασπισθούμε τα δίκαια των ανθρώπων που ζουν στη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία», τόνισε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρωσία διατήρησε «την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή» τα τελευταία 17 χρόνια. "Η Ρωσία εμπόδισε τις δολοφονίες στην περιοχή και πάσχισε για να διατηρήσει την ενότητα του γεωργιανού κράτους», τόνισε. Όμως "μετά τη γενοκτονία, στην οποία έχει αποδυθεί το καθεστώς του Σαακασβίλι, η κατάσταση μεταβλήθηκε και το πιο σημαντικό ήταν να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε. Η Ρωσία βρέθηκε στην ανάγκη «να σώσει τις ζωές ανθρώπων, για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι, διότι στην πλειονότητά τους είναι ρώσοι πολίτες, και συνεπώς λάβαμε την απόφαση ν αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία των δύο αυτών κρατών", δήλωσε. "Εμείς κάναμε ότι έκαναν και τα άλλα κράτη με το Κόσοβο κι άλλα προβλήματα", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

    Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία σε μία σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα αναβάλλεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. "Δεν θα υπάρξουν πια κοινές στρατιωτικές ασκήσεις", δήλωσε ο Ρογκόζιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να σταματήσουν όλες οι συνεργασίες της χώρας του με το ΝΑΤΟ στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών "για τουλάχιστον έξι μήνες". Διευκρίνισε πάντως ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ατλαντική Συμμαχία στο Αφγανιστάν, προς το παρόν τουλάχιστον.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να φοβόμαστε πραγματικά την απομόνωση. Δεν πιστεύω ότι η απομόνωση είναι κάτι επικείμενο", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα πρυτανεύσει η κοινή λογική" και όχι ένα "σενάριο συντέλειας του κόσμου". Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου με ξένους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. "Το θέμα δεν τέθηκε σε μας (από τους ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας) και δεν νομίζω ότι θα τεθεί", είπε.

    Το Κόσοβο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως προηγούμενο για την νομιμοποίηση της αναγνώρισης από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας , δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κόσοβου, Φατμίρ Σεϊντίου. "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι το Κόσοβο είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι μια μεμονωμένη περίπτωση που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλες περιοχές, εδάφη ή ζώνες διενέξεων" υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη ρωσική απόφαση. Σημειώνεται ότι το Κόσοβο που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου, έχει αναγνωριστεί έως τώρα από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ. Φυσικά αντίθετες στην ανεξαρτησία του είναι η Σερβία και η παραδοσιακή σύμμαχός της, η Ρωσία.

    Οργισμένη αντίδρη Δύσης -Γεωργίας

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών από τη Γεωργία δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας θα θεωρηθεί ως "θνησιγενής" από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Θα θεωρηθεί θνησιγενής από το Συμβούλιο Ασφαλείας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο, υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρόκειται να αναφερθεί στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Μόσχα των δύο αυτών δημοκρατιών. "Σε κάθε προσπάθεια, που θα γίνει για να αναγνωριστεί αυτό και από τον ΟΗΕ, τότε θα δείτε να υπάρχει μια απάντηση σαφής και ταχεία από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας" επισήμανε ο κ. Φράτο.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ προειδοποίησε σήμερα ότι "μερικοί παίζουν σήμερα με τη φωτιά με ελαφρά τη καρδία και αυτό αφορά όλες τις πλευρές" στη διαμάχη στον Καύκασο, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Μπιλντ". Η διαμάχη στον Καύκασο απειλεί να διολισθήσει ακόμα περισσότερο. Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή, το σύνολο της ασφάλειας στην Ευρώπη θα συγκλονιστεί με συνέπειες απρόβλεπτες για όλους μας" προειδοποιεί ο κ. Στάινμαγιερ. "Με την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας η Ρωσία συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι ανεύθυνο" καταγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η Πολωνία εξέφρασε, σήμερα, την ελπίδα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν "την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα" της Γεωργίας μετά από τη ρωσική απόφαση για αναγνώριση Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. "Αναμένουμε ότι το προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο στην έκτακτη σύνοδό του, την πρώτη Σεπτεμβρίου, θα υιοθετήσει μια θέση σαφή υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία και εδαφικη ακεραιότητα της Γεωργίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και απειλούν την ασφάλεια στην Ευρώπη", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Πάετ και πρόσθεσε ότι "η Εσθονία όπως όλες οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας".

    "Δεν είναι ένα καλό νέο και εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την τακτική" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, επισημαίνοντας ότι "η ρωσική ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε". Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς 2" κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ότι τη νύκτα της Τρίτης προετοιμάζουν "εθνοκάθαρση" στην πόλη Αχαλγκόρι στη Νότια Οσετία, με γεωργιανό πληθυσμό, τονίζοντας πως "θα πρόκειται για κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό". Έδειξε μάλιστα στον χάρτη την πόλη -είναι βορειοανατολικά του Τμπιλίσι και έχει, όπως είπε, πληθυσμό οκτώ χιλιάδων.

    Τη "λύπη" της εξέφρασε σήμερα η Ισπανία για τη ρωσική ενέργεια. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος επανέλαβε την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδιαιτέρως της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών , στην περίπτωση της Γεωργίας.

    Η αναγνώριση από τη Ρωσία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι "λάθος", που κινδυνεύει να απειλήσει σοβαρά την σταθερότητα στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, του Βελγίου Κάρελ ντε Γκούτς. Η Ρωσία "διέπραξε ένα λάθος γιατί δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που κινδυνεύει να απειλήσει σοβαρά τη σταθερότητα της περιοχής και της Ευρώπης, σταθερότητα για την οποία τόσο η ΕΕ όσ και η Ρωσία έχουν κοινή ευθύνη" πρόσθεσε ο βέλγος ΥΠΕΞ.

    "Επισημαίνουμε με λύπη μας την απόφαση της Ρωσίας, απόφαση που αντιβαίνει στις θεμελειώδεις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) " αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τόσο ο πρωυθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ και το υπουργός του των Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν. "Παραμένουμε σαφώς προσηλωμένοι στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας" προστίθεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

    Η κυβέρνηση της Γεωργίας κάλεσε τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της. Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο Γεωργιανός πρεσβευτής στο Παρίσι Μαμούκα Κουντάβα, σε συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με την υπουργό αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμά Γιαντέ.

    Αμπχαζία: Έτοιμη για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

    Η Αμπχαζία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία έπειτα από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμπχάζιος πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάψ, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με τη Ρωσία σύμφωνο φιλίας, καθώς και συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα", τόνισε ο Μπαγκάψ, κατά το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η Νότιος Οσετία, η έτερη πρώην γεωργιανή δημοκρατία που αναγνωρίσθηκε η ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε πως είναι "έτοιμη" να δεχθεί ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρός της Έντουαρντ Κοκόιτι.

    Ελληνικές αντιδράσεις

    Σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει :"Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Νότια Οσετία, κινήθηκε σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές που διαχρονικά διέπουν την εξωτερική της πολιτική. Κορωνίδα αυτών των αρχών αποτελεί ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Αυτήν την πολιτική αρχών και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, έχουμε εφαρμόσει με συνέπεια σε σειρά ζητημάτων. Για το ζήτημα της κρίσης στη Γεωργία, η Ελλάδα, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, έδωσε την πλήρη υποστήριξή της αφενός στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου των 6 Σημείων για την έξοδο από την κρίση, το οποίο είχαν συνυπογράψει Μόσχα και Τιφλίδα, και αφετέρου στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές εξελίξεις και συνυπογράφουμε τη δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας, καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από την Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας".

    "Για μας η καταδίκη της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί καταστατική αρχή. Το να μένει κανείς μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών είναι αυτό που προωθεί τις θέσεις της Ελλάδας. Έτσι αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι αντιμετωπίσαμε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου την οποία καταδικάσαμε, έτσι και σήμερα αντιμετωπίζουμε την αναγνώριση από την Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου .

    "Όπως το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και καταδικάζει την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έτσι καταδικάζει και την απόφαση περί αναγνώρισης της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας, επειδή ακριβώς συνιστά μονομερή ενέργεια αναγνώρισης τετελεσμένων που προέκυψαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.", ανέφερε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως: Η αντίδραση των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην απόφαση της Ρωσίας είναι πέρα για πέρα υποκριτική γιατί σε όλους είναι γνωστό πως αυτές οι δυνάμεις διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το προτεκτοράτο του Κοσσόβου".

    Ο Συνασπισμός σημειώνει: "Πως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μπους και των "προθύμων συμμάχων της".

    Κύπρος: Υπέρ του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου

    Η Κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σε σχέση με τις εξελίξεις στη Γεωργία. Σε ανακοίνωσή της μετά την εξαγγελία της Ρωσίας για αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι "τάσσεται υπέρ του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γεωργία". Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διεθνών διαφορών με πολιτικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και αποφυγής μονομερών ενεργειών οι οποίες δυνατό να επιδεινώσουν την κατάσταση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε απόψε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκάλεσε ο προεδρεύων της Ένωσης Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Γεωργία.

    [02] Κόσμος

    Λευκωσία, Κύπρος

    Διαβεβαιώσεις για δρομολόγια κατεχομένων-Λατάκειας

    26/8/2008 11:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Συρία διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με το παράνομο δρομολόγιο μεταξύ του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και της Λατάκειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού μιλούσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ, που εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. "Το θέμα των δρομολογίων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τη Λευκωσία και ο Πρόεδρος Χριστόφιας το έχει εγείρει στον ομόλογό του της Συρίας στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι", είπε ο κ. Κυπριανού. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση και η Συρία έχει εκφράσει τη βούλησή της να εργαστεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    [03] Πολιτική

    Πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

    Απεβίωσε ο Βάιος Σταθόπουλος

    26/8/2008 11:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 11:14:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Νεκρός βρέθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βάϊος Σταθόπουλος. Άνδρες του Λιμενικού που ειδοποιήθηκαν από παραπλέοντα σκάφη βρήκαν τον πρώην υφυπουργό μέσα στο σκάφος του, που ήταν δεμένο στο λιμάνι της Αναβύσσου. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών αποδίδουν το θάνατό του σε παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με μαρτυρία γιατρού και φίλου του Βάιου Σταθόπουλου, που επέβαινε στο σκάφος, αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρά τις ιατρικές βοήθειες που του πρόσφερε δεν κατάφερε να τον επαναφέρει. Έτσι, όταν το ασθενοφόρο, το οποίο είχε ειδοποιήσει ο ιατρός φίλος του, τον μετέφερε στο Ασκληπιείο της Βούλας, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του. Μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό περιστατικό ο υπουργός κ. Βουλγαράκης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [04] Κόσμος

    Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Αεροπειρατεία σε σουδανικό επιβατικό "Μπόινγκ"

    26/8/2008 8:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 9:08:20 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Σουδανικό "Μπόινγκ", που μεταφέρει 95 επιβάτες (εταιρεία Sun Air) και στο οποίο έχει γίνει αεροπειρατεία, ήδη προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα". Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο ήδη προσγειώθηκε στο λιβυκό αεροδρόμιο Κούφρα ( μία όαση μέσα στην έρημο στη νοτιοανατολική Λιβύη), "για ανεφδιασμό σε καύσιμα", όπως μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα". Το αεροπλάνο αυτό είχε απογειωθεί από ένα αεροδρόμιο της σουδανικής επαρχίας του Νταρφούρ, με προορισμό το Χαρτούμ. Σύμφωνα με το "Αλ Τζαζίρα", ο αεροπειρατής είναι ένας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως θέλει να μεταβεί στη Γαλλία.

    [05] Πολιτική

    Ενώ οι δηλώσεις συνεχίζονται

    Στις Βρυξέλλες ο Α. Παυλίδης

    26/8/2008 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 9:13:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Νέο γύρο σχολίων προκάλεσε η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ότι ορισμένοι υπουργοί πρέπει να πάνε σπίτι τους, χωρίς όμως να προχωρήσει στο να κατονομάσει κάποιο πρόσωπο. Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίστηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης και Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ προβληματισμό δημιουργεί η δήλωση του κ. Σουφλιά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει πότε θα γίνουν οι εκλογές γιατί πολιτεύεται χωρίς σταυρό. Σε δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε: "Δεν είμαστε εστιατόριο στο οποίο μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές του. Δεύτερον, πρέπει να είναι απόλυτο στα θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, Αλλά πρέπει να είναι απόλυτο όταν υπάρχει θέμα". Η υπόθεση Παυλίδη ήδη βρίσκεται στη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του ίδιου και για την κυβέρνηση το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Αριστοτέλη Παυλίδη έχει κλείσει, δεδομένων των μέχρι τώρα στοιχείων. O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη από τη Βουλή για μετάβαση του κ. Παυλίδη στις Βρυξέλλες, σχολίασε: "Ευχόμαστε καλό ταξίδι στον κ. Παυλίδη, που αφού τον κάλυψε η κυβέρνηση, τον στέλνει και για μερικές ημέρες στο εξωτερικό για να μην είναι στην επικαιρότητα πάρα πολύ, όμως είμαστε σίγουροι πως όταν επιστρέψει τα προβλήματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Πέρα από το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απάντηση για το θέμα των άγονων γραμμών: Γιατί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έμειναν σε ένα συρτάρι, ποιους εξυπηρέτησε αυτή η απόφαση;"

    Κόντρα στη Βουλή

    Στη Βουλή ο πρόεδρός της Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε πως: "Δεν έδωσα ποτέ αφορμή για ουδεμία πίεση στις θεσμικές μου υποχρεώσεις", απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι "δυστυχώς, φαίνεται ότι πιέζεται από την ακατανόητη στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που δεν παίρνουν θέση σ ένα τόσο μεγάλο θέμα. Ο κ. Σιούφας έπρεπε να αναφερθεί στο ζήτημα της μη αποστολής του φακέλου Παυλίδη στη Βουλή με ευθύνη ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών".

    Συνεχίζοντας ο κ. Σιούφας απάντησε ότι "όταν δημιουργήθηκαν τα ζητήματα αυτά δημόσια τοποθετήθηκα με την θεσμική υπευθυνότητα η οποία με διακρίνει τα 28 χρόνια που βρίσκομαι στη Βουλή. Να πω στον κ. Βενιζέλο, με σεβασμό, ότι δεν έδωσα ποτέ ως σήμερα αφορμή, ότι πιέζομαι στις θεσμικές μου υποχρεώσεις προς καμία κατεύθυνση και αυτό ισχύει και θα ισχύει και στο μέλλον. Επιτελώ την αποστολή μου με κοινοβουλευτικά άψογο τρόπο και είμαι θεσμικά εναρμονισμένος με τις υποχρεώσεις μου. Να μην αφήνεται καμία σκιά ότι μου υπαγορεύεται συμπεριφορά από οποιονδήποτε εκτός της αιθούσης, ακόμη και από τον πρωθυπουργό?".

    Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο κανονισμός προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.

    [06] Κοινωνία

    Εγκύκλιος Γ. Σανιδά

    "Ομπρέλα προστασίας" στα ανθρώπινα δικαιώματα

    26/8/2008 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, απλώνει "ομπρέλα προστασίας" στα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων και αλλοδπών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσους τα παραβιάζουν. Ο κ. Σανιδάς ζητά από όλους τους Εισαγγελείς της χώρας, την άμεση διερεύνηση κάθε περιστατικού κακοποίησης πολίτη από αστυνομικά ή άλλα διωκτικά όργανα. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μετά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες ελληνικών και διεθνών οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για σοβαρές πράξεις βίας αστυνομικών σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών, με εγκύκλιό του, ζητά να ερευνώνται όλα τα περιστατικά για τα οποία τους δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κρατούμενοι έχουν ξυλοκοπηθεί, ακόμη και εάν τα θύματα δεν το καταγγέλλουν.

    Στην εγκύκλιο, τονίζεται με έμφαση πως "όταν οι εισαγγελικοί λειτουργοί γίνονται αποδέκτες καταγγελιών για κακομεταχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα ή έχουν οι ίδιοι υπόνοιες για κακομεταχείριση, οφείλουν: Να τις καταγράφουν, να παραγγέλλουν αμέσως την εξέταση των ατόμων από ιατροδικαστή, να ενεργούν ταχέως τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης".

    Ο κ. Σανιδάς, απέστειλε εκ νέου στους εισαγγελείς, εγκύκλιο του αείμνηστου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη. Με αυτήν, το 2002, εντέλλονταν οι εισαγγελείς όλης της χώρας να επιδείξουν την προσήκουσα αυστηρότητα για τη πρόληψη και καταστολή φαινομένων που ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία. Αφορμή τότε για την έκδοσή της είχαν σταθεί δημοσιεύματα και αιτιάσεις για κακομεταχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα αλλά και καταγγελίες για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου (μη καταβολή δεδουλευμένων και τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 August 2008 - 20:49:54 UTC