Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Παράταση για το κτηματολόγιο
  • [03] Η Ρωσία αναγνώρισε Οσετία-Αμπχαζία
  • [04] Contacts in View of TIF
  • [05] Βόρεια Κορέα: πυρηνική παλινωδία
  • [06] Προσάραξη τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα
  • [07] Αναθέρμανση διαλόγου Παλαιστινίων - Ισραηλινών
  • [08] Ζιμπάμπουε: Σύλληψη βουλευτών στο Κοινοβούλιο
  • [09] Προφυλακιστέοι και δύο εκ των συνεργών
  • [10] Κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • [11] 10 νεκροί από δηλητηριασμένο κρέας
  • [12] Στόχος τα Βραχώδη Όρη
  • [13] Πιο ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος
  • [14] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
  • [15] Ηλεκτρονική κάρτα υγείας αθιγγάνων
  • [16] Νίμιτς: "Συνεχίζουμε..."
  • [17] Σπαθάρεια στο Μαρούσι

    [01] Οικονομία

    Συναντήσεις Καραμανλή με τους φορείς

    Επαφές ενόψει ΔΕΘ

    26/8/2008 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 7:42:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, συναντήθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας, αναμένεται να δοθεί το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Διορθωτικό ποσό προκειμένου να καλυφτεί η απώλεια εισοδήματος λόγω πληθωρισμού το 2008, βασικό μισθό 1.300 ευρώ και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 900 ευρώ, ζήτησε η ΑΔΕΔΥ. Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το 2009 θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση. Θετική χαρακτήρισε τη σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής αλλά και τη σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς. Υπόμνημα 20 στοχευόμενων προτάσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων κατέθεσε το προεδρείο του ΕΒΕΑ στον Πρωθυπουργό. Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την Ένωση Επιμελητηρίων και αναμένεται συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Διάσταση απόψεων με ΑΔΕΔΥ

    Επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και των άλλων παραγωγικών φορέων της χώρας έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Σήμερα η αρχή έγινε με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), το προεδρείο της οποίας διορθωτικό ποσό προκειμένου να καλυφτεί η απώλεια εισοδήματος λόγω πληθωρισμού το 2008, βασικό μισθό 1.300 ευρώ και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 900 ευρώ.

    Όπως σημείωσαν οι συνδικαλιστές κατά τη διάρκεια της συνάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης ειπώθηκε πως δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός και καμία παρέμβαση στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων πριν ολοκληρωθεί το μισθολόγιο.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δε θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, αλλά θα υπάρξουν αναπροσαρμογές ενδεχομένως στους έμμεσους φόρους κυρίως στα ποτά και στα τσιγάρα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου τάχθηκε κατά των επιδοματικών πολιτικών λέγοντας πως όταν η πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί φτώχεια δεν είναι επιδοματική υπόθεση.

    "Δεν συμβιβαζόμαστε με επιδόματα, ζητάμε περισσότερες θέσεις εργασίας σταθερού εισοδήματος. Ζητάμε εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις δεσμεύσεις. Πόροι υπάρχουν, κλειδί είναι η δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα ", σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μετά το πέρας της συνάντησης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου που αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους αορίστου χρόνου με το οποίο θα μπορούν να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του διευθυντή.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

    Πάντως ο κ. Παπασπύρος δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις μετά την ΔΕΘ.

    Συναντήσεις με ΣΒΒΕ, ΕΒΕΑ, Επιμελητήρια

    Θετική χαρακτήρισε τη σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής αλλά και τη σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Μυλωνάς, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζϊμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ , προέβλεψε ότι θα επιβληθούν έκτακτα μέτρα,λόγω του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι δεν συμφωνούν με την λήψη μέτρων, πριν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών.

    Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μέτρα, γιατί δεν θέλουμε η ελληνική οικονομία να μπει στο καθεστώς επιτήρησης, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που να δίνουν λύση μακροχρόνια σε προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι το κράτος φορτώνει τις βιομηχανίες με κόστος που δεν μπορούν να αντέξουν και αυτό είναι καταστροφικό.

    Με τη σειρά του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο παρά πολλά από τα αιτήματα που υπέβαλε ο Σύνδεσμος.

    Υπόμνημα 20 στοχευόμενων προτάσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων κατέθεσε το προεδρείο του ΕΒΕΑ στον Πρωθυπουργό.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Μίχαλος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και ότι χρειάζεται ανακατανομή των δημοσίων δαπανών και λήψη μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε πως η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται με συνέχεια και συνέπεια έχει αποδώσει και βοήθησε την οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Αναφέρθηκε στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και στη σημαντική μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

    Υπάρχουν επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν η οικονομική πολιτική συνεχίζεται στη βασική της κατεύθυνση, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η κυβερνητική πολιτική είναι μια συλλογική απόφαση που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και όχι προσωπική επιλογή.

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασσιμάτης. "Υπήρξαν αυτιά που άκουσαν ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο για τους επενδυτές", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Κασσιμάτης είπε ότι οι φόροι που ενδεχομένως θα μπουν, θα είναι μικρής έκτασης σε σημείο που όπως είπε θα υπάρξει σκεπτικισμός.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο ίδιος πλέον ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη οικονομική πολιτική που θα ενισχύει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

    Εν τω μεταξύ με θέμα την προετοιμασία της παρουσίας του κόμματος στη Δ.Ε.Θ ασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    "Η φετινή διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. βρίσκει την ελληνική οικονομία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει σε παραγωγική παρακμή την οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας δεν στηριζόταν στις παραγωγικές επενδύσεις αλλά στην αυξημένη κατανάλωση και στην οικοδομή, λόγω του υπερδανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες.", αναφέρεται σε ανακοίνωσή του στην οποία προαναγγέλλονται και κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

    Ο ΣΥΝ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, στα πλαίσια της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Απ΄ αυτά που διαρρέουν από κύκλους του Μαξίμου, απ ότι φαίνεται ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα εξαπολύσει ένα εκατομμύριο ρουκέτες και θα φορέσει χειροπέδες σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    [02] Οικονομία

    Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας

    Παράταση για το κτηματολόγιο

    26/8/2008 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 6:45:22 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Παρατείνεται για ένα μηνά, δηλαδή, έως το τέλος Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ακινήτων στο κτηματολόγιο που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Επίσης, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των γραφείων κτηματογράφησης μέχρι τις 8 το βράδυ στα κεντρικά, έως τις 5 το απόγευμα στα μικρότερα και το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.

    Παράλληλα, αυξάνεται το προσωπικό των γραφείων κατά 50%. Όπως δήλωσε ο υπ. ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, δεν θα δοθεί νέα παράταση. Γι αυτό, κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας και το ταχυδρομείο, αλλά και το διαδίκτυο.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το Κτηματολόγιο, ενώ σε ερώτηση εάν πρέπει να δηλωθούν τα αυθαίρετα τόνισε ότι "στο κτηματολόγιο δηλώνεται ό,τι είναι νόμιμο. Πέρα από αυτό, την ευθύνη έχουν οι πολίτες". Ο κ . Σουφλιάς ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την εβδομάδα του 15/αύγουστου, ενώ παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του προγράμματος ανακοινώνοντας ότι έως τώρα έχουν δηλωθεί 1.400.000 δικαιώματα, κι έχουν συγκεντρωθεί 54.000.000 . Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών δήλωσε: "Δεν με αφορά πότε θα γίνουν οι εκλογές γιατί δεν πολιτεύομαι με σταυρό". Αυτή τη στιγμή κανένας δεν πάει με σταυρό, υποστήριξαν οι δημοσιογράφοι και απάντησε "Ναι αν γίνουν οι εκλογές μέχρι το Μάρτιο. Όμως, αν γίνουν τον Απρίλιο;".

    O βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: "Είναι απολύτως άδικο, απαράδεκτο και παράλογο να πληρώνουν το ίδιο υψηλό τέλος εγγραφής στο κτηματολόγιο όσοι έχουν ένα μικρό ακίνητο (π.χ. πρώτη κατοικία με μικρό εμβαδό πολύ μικρή αντικειμενική αξία) με όσους κατέχουν πολυτελή μεγάλα σπίτια και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι τραγικό, αυθαίρετο, άδικο και ληστρικό να πληρώνεται σε περίπτωση π.χ. οικογενειακής συνιδιοκτησίας επί ενός ακινήτου αντί ενός δικαιώματος, τόσα δικαιώματα όσα και οι συνιδιοκτήτες, πράγμα που έχει συχνά ως αποτέλεσμα μια οικογένεια με μικρό εισόδημα να καταβάλλει 70, 105 ή 140 κλπ ευρώ ως τέλος εγγραφής, πέραν των υπολοίπων ποσών, αν τυχόν υπάρχουν μικροί βοηθητικοί χώροι. Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο εμπαιγμός και η καταλήστευση όσων έχουν πάρει σπίτι με στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν έχουν αποπληρώσει, διότι θα κληθούν να πληρώσουν εις διπλούν τα τέλη εγγραφής ανά δικαίωμα, αφού οι τράπεζες μετακυλίουν το τέλος που θα πληρώσουν στους δανειολήπτες, ενώ τους φορτώνουν από πάνω και τα "έξοδα" για τη σύνταξη δήλωσης εγγραφής, τα οποία ορισμένες τράπεζες τα ανεβάζουν μέχρι και 70 ευρώ ανά δικαίωμα".

    [03] Κόσμος

    Η Ρωσία αναγνώρισε Οσετία-Αμπχαζία

    26/8/2008 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 5:27:32 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σκληραίνει την στάση της η Μόσχα απέναντι στην Δύση αλλά και την Γεωργία καθώς ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η Μόσχα θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τις δυο δημοκραστίες. Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα απάντησε η Γεωργία.Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.Για απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα καταδικάζοντας την ενέργεια της Ρωσίας.

    Όπως Κόσοβο

    Υλοποιώντας τις ομόφωνες εισηγήσεις των δυο σωμάτων της ρωσικής βουλής και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη του συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε και επίσημα την αναγνώριση των δυο αποσχισθέντων δημοκρατιών του Καυκάσου.

    Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, τονίζοντας ότι πριν έλαβε υπ όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των λαών των δυο περιοχών και μια σειρά διεθνών αρχών και συμβάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου.

    "Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων", σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.

    "Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, η Οσετία και η Αμπχαζία έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι", ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης "αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ", ενώ κατά την άποψή του "η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας".

    Μιλώντας στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι "δεν φοβάται τίποτα", ούτε και ένα νέο "ψυχό πόλεμο" με τη Δύση, τον οποίο όπως είπε πάντως, δεν επιθυμεί.

    "Στην προκειμένη περίπτωση", πρόσθεσε, "όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση. Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας", τόνισε.

    Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία τήρησε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η Γαλλία, αναφορικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή δεν θα οδηγήσει την χώρα του σε διεθνή απομόνωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα πρυτανεύσει η κοινή λογική" και όχι ένα "σενάριο συντέλειας του κόσμου".

    Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας με την Ρωσία.

    Εντός των επόμενων ημερών η Ρωσία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία και θα υπογράψει μαζί τους συμφωνίες συνεργασίας, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, μέχρι να υπογραφούν οι σχετικές συνθήκες

    "Ιστορική απόφαση"

    Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

    "Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον λαό μας. Η Ρωσία μας έσωσε από μία γενοκτονία", τόνισε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας , Εντουαρντ Κοκόιτι ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί μία ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της .

    "Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για το λαό μας. Ευχαριστώ τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό γι αυτή τη μεγάλη απόφαση να αναγνωρίσουν την ανεξάρτητη Αμπχαζία", τόνισε και ο Σεργκέι Μπάγκαπς.

    Την ίδια ώρα στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας αλλά και στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, εκτυλίσσονταν σκηνές χαράς και πανηγυρισμοί από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

    "Θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες"

    Την ίδια ώρα η Γεωργία κατηγορούσε την Μόσχα ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους και ότι η απόφαση αυτή δεν έχει νομική αξία και θα οδηγήσει τη Ρωσία στην απομόνωση .

    Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της.

    Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο γεωργιανός πρεσβευτής στο Παρίσι Μαμούκα Κουντάβα, σε συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με την υπουργό αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμά Γιαντέ.

    Στη συνάντησή του με τη γαλλίδα αξιωματούχο ο γεωργιανός πρεσβευτής εξήγησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία "ανθρωπιστική καταστροφή" και κατήγγειλε ότι στα χωριά εκτυλίσσεται "εθνοκάθαρση".

    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Για απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα.

    Λυπηρή χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καταδίκασε την ενέργεις της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ απέρριψε την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, κάνοντας λόγο για άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ρωσίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Καύκασο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές αυτές", σημειώνει ο Σέφερ σε ανακοίνωσή του.

    Την ίδια ώρα, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντιμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωνε ότι η Ρωσία αναστέλλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Συμμαχία και αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.

    Την καταδίκη της εξέφρασε παράλληλα και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για "παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ".

    Τη συγκρότηση μιας διεθνούς συμμαχίας κατά της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η απόφαση της Ρωσίας, είναι αδικαιολόγητη, δεν είναι αποδεκτή και θα επιδεινώσει μία ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

    Τη σοβαρή της ανησυχία εξέφρασε η Βουλγαρία, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

    Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου έκαναν λόγο η Σουηδία και η Ιταλία.

    Ελληνικές αντιδράσεις

    "Όπως το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και καταδικάζει την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έτσι καταδικάζει και την απόφαση περί αναγνώρισης της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας, επειδή ακριβώς συνιστά μονομερή ενέργεια αναγνώρισης τετελεσμένων που προέκυψαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.", ανέφερε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

    [04] Between Karamanlis and Social Partners

    Contacts in View of TIF

    26 Αυγ 2008 09:16:00 (Last updated: 26 Αυγ 2008 17:26:00)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA-MPA

    Greeces Prime Minister Kostas Karamanlis met Tuesday with the boards of the Supreme Administration of Greek Civil Servants Trade Unions (ADEDY) and the Northern Greek Industries Association, in view of the Thessaloniki International Fair, where he is to outline the governments revenue policy. ADEDY asked for basic wages of 1,300 euros and minimal wages of 900 euros, as well as a corrective sum compensate the income loss pensioners and employees suffered due to the 2008 inflation. Interior Minister Prokopis Pavlopoulos said that the new law on civil service would be voted in 2009. Giorgos Mylonas, President of the Northern Greek Industries Associations, hailed the stability of the economic policy as positive. The Athens Chamber of Commerce and Industry (EBEA) unveiled a memo of 20 targeted proposals aiming at boosting small and medium sized businesses and low-income earners. Later in the afternoon, Karamanlis will meet with the Central Union of Chambers of Commerce and the Panhellenic Confederation of Union of Agricultural Co-ops.

    Contradictory Opinions with ADEDY

    Greeces Prime Minister Kostas Karamanlis is meeting Tuesday with the reps of the countrys social partners. He first met with the board of the Supreme Administration of Greek Civil Servants Trade Unions (ADEDY), which asked for basic wages of 1,300 euros and minimal wages of 900 euros. It also requested a corrective sum compensate the income loss pensioners and employees suffered due to the 2008 inflation.

    As per the unionists, the Government pledged there would be no surprises and interventions in the pension system. It also assured there would be no VAT hike, while indirect taxes on alcohol and cigars would probably be adjusted.

    ADEDY President Spyros Papaspyrou blasted the revenue policy, arguing that when a policy nourishes poverty, it is not a revenue one. We wont settle for benefits, we want more jobs paying stable wages. We want the government policy to meet the government pledges. There are funds, and a fair tax system is the key," commented Papaspyrou after the meeting.

    Meetings with EBEA and SVVE

    Head of the Northern Greek Industries Association Giorgos Mylonas termed the stability of the economic policy as positive, after meeting with Prime Minister Kostas Karamanlis. Ministers of Finance and Macedonia-Thrace Giorgos Alogoskoufis and Margaritis Tzimas also attended the talks.

    Mylonas predicted that emergency measures would be stepped up due to the state budget, further adding that a crackdown on tax evasion and a cut in public spending should precede the measures. We are willing to accept measures that are capable of settling long-standing problems, added Mylonas.

    The Macedonia-Thrace Minister, on his part, noted that the Government would address many of the Associations demands in a positive manner.

    The Athens Chamber of Commerce and Industry (EBEA) introduced a memo of 20 targeted proposals aiming at boosting small and medium sized businesses and low-income earners.

    EBEA head Mr Mihalos said that both the businesses and the citizens cannot handle the additional taxes and that plubic spending should be redistributed and measures should be taken with a view to boosting low-income earners.

    The Finance Minister underlined that the economic policy implemented has yielded results and helped economy to cope with the crisis. He touched on the growth rates rise and the unemployment cut.

    Reactions

    "In view of this years TIF, Greeces economy is in a particularly crucial moment. The neo-liberal policies, which are being implemented in Greece and in the EU, in collaboration with the world economic recession have led to an economic slowdown, since growth is not based on productive investments but on increased consumption and constructions," read an announcement issued by the Coalition of the Radical Left (SYRIZA).

    "Of what is leaked from Maximos Mansion, it appears that the Prime Minister will launch a million rockets and cuff a million employees," read an announcement released by the Popular Orthodox Rally (LAOS).

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Papandreou-SVVE Meeting

    Meeting with ADEDY

    [05] Κόσμος

    Καταγγέλουν οι ΗΠΑ

    Βόρεια Κορέα: πυρηνική παλινωδία

    26/8/2008 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    "Σκιές" εμφανίστηκαν γι άλλη μια φορά στο θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κόρεας, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, έκανε λόγο για προσωρινό σταμάτημα της διαδικασίας αποσυναρμολόγησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ασιατικής χώρας. Σαν προτεινόμενο μέτρο ο Αμερικανός αξιωματούχος πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που θα πρέπει να δημιουργήσει η Βόρεια Κορέα, ώστε να σταματήσει να συγκαταλέγεται στους καταλόγους των ΗΠΑ για τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει δέσμευση της Βόρειας Κορέας σε συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Πεκίνο, για διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, με αντάλλαγμα επισιτιστική και ενεργειακή βοήθεια.

    [06] Κοινωνία

    Σώοι οι επιβάτες

    Προσάραξη τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα

    26/8/2008 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σώοι και ασφαλείς πάνω στη νησίδα "Μαράθι", στη θαλάσσια περιοχή των Αρκιών, βρίσκονται οι επτά επιβάτες του τουρκικού τουριστικού σκάφους "Γιλντίζ Χαϊλάρ", το οποίο, ενώ εκτελούσε μονοήμερη περιήγηση, προσάραξε στη βραχονησίδα δύο ναυτικά μίλια νότια των Αρκιών. Το τουριστικό σκάφος απέπλευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και παραμένει προσαραγμένο εν αναμονή ρυμουλκού από την Πάτμο.

    Επίσης, σώοι είναι οι επτά Έλληνες επιβάτες της θαλαμηγού "Κάλμα 3", το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ έπλεε 14 ναυτικά μίλια από το ακρωτήρι "Μάστιχο" της Χίου. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος, ενώ το πενταμελές πλήρωμα παρέμεινε στο σκάφος, που ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Χίου.

    [07] Μ. Ανατολή

    Περίοδος διεργασιών και συναντήσεων

    Αναθέρμανση διαλόγου Παλαιστινίων - Ισραηλινών

    26/8/2008 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 7:10:40 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: AΠΕ, Γαλλικό

    Διπλωματική κινητικότητα στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την επίσκεψη που πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ που πραγματοποιεί την 18η επίσκεψή της στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ότι "Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν τώρα μπροστά τους πολλή δουλειά". Προηγήθηκε συνάντησή της με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα έχει προετοιμαστεί και συνάντηση του κ. Αμπάς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στις 21 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί και μια συνάντηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού του Ισραήλ Έχουντ Ολμερτ, με τον κ. Αμπάς, χωρίς να έχει ορισθεί η ημερομηνία, που πάντως τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του από την Αίγυπτο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπάρακ (μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ) φάνηκε μάλλον απαισιόδοξος τονίζοντας ότι διαβλέπει "μόνον μία υπέρβαση στις φετινές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους", αλλά όχι μία κατάληξη-συμφωνία μαζί τους έως την πρωτοχρονιά". ν

    [08] Κόσμος

    Χαράρε, Ζιμπάμπουε

    Ζιμπάμπουε: Σύλληψη βουλευτών στο Κοινοβούλιο

    26/8/2008 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Συνελήφθησαν σήμερα στη Χαράρε, άλλοι τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε μέσα στο Κοινοβούλιο, το οποίο άνοιξε ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, παρά τις διαμαρτυρίες του Κινήματος της Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), τονίζεται σ ανακοινωθέν του αντιπολιτευομένου κόμματος. Άλλος ένας βουλευτής του MDC είχε συλληφθεί τη Δευτέρα με την κατηγορία του βιασμού, κατά την άφιξή του στο Κοινοβούλιο, σε μία υπόθεση η οποία ωστόσο ετέθη στο αρχείο. Η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης αναφέρει: "Οι συλλήψεις των τεσσάρων κοινοβουλευτικών, που βασίζονται σε κατηγορίες ολωσδιόλου αβάσιμες, στόχο έχουν να ακυρώσουν το λαϊκό σχέδιο μετά τη νίκη του MDC στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές στις 29 Μαρτίου".

    Η κυβέρνηση Μουγκάμπε εγκαλεί τους βουλευτές για αδικήματα που ξεκινούν από τη δολοφονία έως τον εμπρησμό, στα πλαίσια των πολιτικών ταραχών που εξερράγησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ο ΟΗΕ αποδίδει στους υποστηρικτές της κυβέρνησης τα επεισόδια, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 200 στελέχη της αντιπολίτευσης.

    [09] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη - Ειδικός Ανακριτής

    Προφυλακιστέοι και δύο εκ των συνεργών

    26/8/2008 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν μετά τις απολογίες τους στον Α Ειδικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης δύο εκ των τριών βασικών συνεργών του Βασίλη Παλαιοκώστα, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεση απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά.

    Πρόκειται για τον 30χρονο Π.Γ. και τον 28χρονο Β.Χ., οι οποίοι μετήχθησαν το μεσημέρι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον Α Ειδικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παραπεμφθεί μετά τις διώξεις, που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα. Ύστερα από τις απολογίες τους, στις οποίες συνοδεύονταν από πληρεξούσιους δικηγόρους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

    Οι δύο κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν για τρία κακουργήματα και έξι πλημμελήματα φέρονται στη διάρκεια των απολογιών τους να αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στην απαγωγή του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία.

    Σύμφωνα με το συνήγορο του 30χρονου, ο εντολέας του βοηθούσε τον Βασίλη Παλαιοκώστα όσα χρόνια ήταν στην παρανομία. «Επρόκειτο για βοήθεια σε ένδειξη αλληλεγγύης σε ανθρώπινο επίπεδο», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Από την άλλη, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του 28χρονου επισήμανε ότι ο πελάτης του έχει λευκό ποινικό μητρώο και πρόσθεσε ότι με τον 30χρονο συγκατηγορούμενό του συνδέονταν φιλικά. Όπως εξήγησε, ο εντολέας του γνώρισε τον Παλαιοκώστα μέσω του Π.Γ., παρέχοντας στον πρώτο διάφορες εξυπηρετήσεις. Σύμφωνα με τον συνήγορο, στη δικογραφία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο επιχειρηματίας Γ. Μυλωνάς δεν αναγνώρισε την φωνή του Β.Χ.

    Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κατά τη μεταγωγή των δύο συλληφθέντων. Ομάδα νεαρών που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο φώναξε συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ των δύο κατηγορούμενων και επιτέθηκε σε συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης.

    Στον ανακριτή προσήχθησαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες για την πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για τον 40χρονο Α.Λ. ο οποίος φέρεται να είχε ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση απαγωγής, καθώς επίσης και τέσσερα μέλη της οικογένειας 28χρονου ομογενούς -κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων - που κατηγορούνται κατά περίπτωση για υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

    [10] Πολιτική

    Για πιο σαφή εικόνα του αντικειμένου του

    Κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις

    26/8/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Το Στρατηγείο της Μεραρχίας Υποστήριξης στη Λαμία, την 695 Αποθήκη Βάσης Πυρομαχικών στο Στρατόπεδο «Πανουργιά» στη Στυλίδα και το 825 Τάγμα Εφοδιασμού Μεταφορών στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Φθιώτιδας κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κ. Νίκο Σταυρογιάννη επισκέφθηκε το Στρατηγείο της Μεραρχίας Υποστήριξης [ΜΕΡΥΠ] στη Λαμία.

    Εν συνεχεία, επισκέφθηκε την 695 Αποθήκη Βάσης Πυρομαχικών [ΑΒΠ] στο Στρατόπεδο «Πανουργιά» στη Στυλίδα, καθώς και το 825 Τάγμα Εφοδιασμού Μεταφορών [ΤΕΜ] στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι συνεχίζει τον κύκλο των επισκέψεών του, για να διαπιστώσει από κοντά τις συνθήκες, τις ανάγκες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να έχει όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα του αντικειμένου του, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θητεία ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι "είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και μάλιστα στα 19 χρόνια", προσθέτοντας ότι "το πρόβλημα έγκειται στις αναβολές στράτευσης. Ενδεικτικά, έρευνες δείχνουν ότι το 20% των νέων που φεύγουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, δε γυρίζει πίσω στην Ελλάδα". Μάλιστα συμπλήρωσε ότι "το θέμα είναι ανοιχτό στο διάλογο, ενώ περιμένουμε τις προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων".

    Ακόμη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τον Αριστείδη Παυλίδη, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι "Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του ίδιου του πρώην Υπουργού Αιγαίου, κι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή".

    [11] Κόσμος

    Εντοπίστηκαν βακτηρίδια λιστέριας

    10 νεκροί από δηλητηριασμένο κρέας

    26/8/2008 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Την ανάκληση μίας από τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος που έγινε ποτέ στην ιστορία του Καναδά προκάλεσε ο θάνατος δώδεκα ανθρώπων, από κατανάλωση δηλητηριασμένου κρέατος στην εν λόγω χώρα!

    Οι δηλητηριάσεις, που επιβεβαιωμένα πλέον προκλήθηκαν από την κατανάλωση αυτού του κρέατος της εταιρείας «Μέιπλ Λιφ Φουντ», έφτασαν τις 26, ενώ υπάρχουν κι άλλες 29 περιπτώσεις που ελέγχονται για λιστερίαση. Αν και οι έρευνες δεν ολοκληρώθηκαν, το υπουργείο Γεωργίας Καναδά, δεν κρύβει τους φόβους, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στις επόμενες μέρες.

    "Υπάρχουν άνθρωποι που πέθαναν. Άνθρωποι στην περιοχή που αρρώστησαν σοβαρά και υπάρχουν εκατομμύρια Καναδών που ανησυχούν για το κρέας που έφαγαν" δήλωσε μία δικηγόρος.

    Οι Αρχές αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας και έκλεισαν τις εγκαταστάσεις στο Τορόντο, όπου εξετάζουν όλες τις ποσότητες του κρέατος που κατασχέθηκε

    Βακτηρίδια λιστερίας με το ίδιο γενετικό αποτύπωμα, όπως αυτό που βρέθηκε στους άρρωστους ανθρώπους, βρέθηκε σε δύο προϊόντα βοείου κρέατος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Άλλοι πέντε είχαν τα βακτηρίδια στον οργανισμό τους, ενώ οι αιτίες των θανάτων ερευνώνται ακόμα. Τα εν λόγω προϊόντα κρέατος, μαζί με άλλα είκοσι, είχαν παραχθεί στις ίδιες γραμμές παραγωγής.

    Η «Μέιπλ Λιφ Φουντ» είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας κρέατος στον Καναδά. Τώρα, τα στελέχη της ελπίζουν ότι η επιχείρηση θα ανοίξει λίαν συντόμως. Πάντως, η εταιρεία είχε ανακαλέσει εθελοντικά 220 διαφορετικά προϊόντα της, απόφαση που είχε για την ίδια υψηλό κόστος.

    "Λυπάμαι βαθύτατα. Οι λέξεις δεν επαρκούν για να εκφράζουν τη θλίψη για τον πόνο σας. Η εταιρία «Μ.Λ.Φ.» είναι οι 23.000 άνθρωποι που ζουν σε έναν πνεύμα ασφάλειας στα τρόφιμα", δήλωσε ο Μάϊκλ ΜακΚέϊν, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας.

    Η λιστερίαση είναι ασθένεια ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα νήπια και τους ανθρώπους με αδύνατο ανοσοποιητικό συστήματα.

    Η εταιρεία έχει υποσχεθεί πως θα βρει τι φταίει για την δηλητηρίαση και άρχισε δικούς της ελέγχους στις 23 εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα.

    Το στοίχημα που μπαίνει τώρα, είναι -με το άνοιγμα του κύκλου εργασιών- να κερδίσει και πάλι τους πελάτες της. Ήδη, η επιχείρηση -σε μία σειρά καταχωρήσεων στον καναδικό Τύπο- ζητά συγγνώμη για ό,τι έγινε.

    [12] Κοινωνία

    Από την Αλάσκα στο Μεξικό

    Στόχος τα Βραχώδη Όρη

    26/8/2008 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή στα Βραχώδη Όρη ξεκινούν οκτώ Έλληνες ορειβάτες.

    Ελπίζουν ότι θα είναι οι πρώτοι Έλληνες που θα φτάσουν να διεκπεραιώσουν ένα τέτοιο παράτολμο εγχείρημα.

    Η αποστολή θα διαρκέσει ένα μήνα και όλοι αναμένουν να υψωθεί η ελληνική σημαία στην κορυφή Γουίτνεϊ.

    Το νέο αυτό παράτολμο ταξίδι που αρχίζει για την 8μελη παρέα του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, δηλαδή, να κατακτήσουν τα Βραχώδη Όρη, ξεκινά από την Αλάσκα και καταλήγει στο Μεξικό.

    Ο στόχος της ομάδας, που για αρχηγό της έχει τον Κώστα Τσιβελέκα, ουσιαστικά είναι τριπλός. Να κατακτήσουν την κορυφή Γουίτνεϊ στα 4.419 μετρά, να διασχίσουν το Γκραν Κάνυον που είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου και να κάνουν αναρριχητικές διαδρομές στο Γιοσεμάιτ Νάσιοναλ Παρκ.

    Η πρώτη στάση της 8μελους ομάδας είναι στο Λος Άντζελες και η περιπετειώδης αυτή εξόρμηση αρχικά θα διαρκέσει 10 ήμερες μέχρι την κορυφή Γουίτνεϊ. Εν συνεχεία, θα χρειαστούν άλλες 6 ήμερες για να διασχίσουν το Γκραν Κάνυον και την κοιλάδα του Ναβάχο.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδία ομάδα με αρχηγό τον πολύπειρο Κώστα Τσιβελέκα, πραγματοποιεί αναβάσεις σε διεθνή ορεινά συγκροτήματα, αφού έχει αναρριχηθεί και σε πολλά ελληνικά βουνά.

    [13] Υγεία

    Ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης aids & η

    Πιο ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος

    26/8/2008 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Μετά από καθυστέρηση -περισσότερο από ενάμιση χρόνο- υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την εγκατάσταση του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε εννέα νοσοκομεία της χώρας μας.

    Η υπογραφή των συμβάσεων, θα οδηγήσει σε πιο ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος, αφού με το σύστημα αυτό θα μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα μετάδοσης aids και ηπατίτιδας στους ασθενείς που μεταγγίζονται.

    Η εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος ΝΑΤ θα γίνεται και σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.

    Μέχρι σήμερα, με τη μέθοδο ΝΑΤ, που διεθνώς θεωρείται η πιο ασφαλής, μπορούσε να ελεγχθεί μόνο το 75% των φιαλών αίματος.

    Μόνο κατά τη τελευταία δεκαετία, είχαν μολυνθεί με τους επικίνδυνους ιούς δεκάδες έλληνες ασθενείς.

    Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν εχθές στο υπουργείο υγείας, αναθέτουν και στις δύο εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον την εγκατάσταση των μηχανημάτων. Συνολικά, τα αντιδραστήρια θα εγκατασταθούν σε εννέα νοσοκομεία της χώρας μας και συγκεκριμένα, στο: Εθνικό Κέντρο Παρασκευής & Παραγώγων Αίματος, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων. Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Λαϊκό, Γεώργιος Γεννηματάς, Βενιζέλειο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

    Το κόστος της εγκατάστασης έφθασε τα 220 εκατομμύρια και είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Υπουργείου Υγείας, αν και μειώθηκε κατά 32,19% το πόσο από την αρχικώς προϋπολογισθείσα δαπάνη.

    Όπως μεταξύ άλλων δήλωσε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε πως "έτσι γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για την κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας του μεταγγιζόμενου αίματος σε όλη τη χώρα. Συμπλήρωσε πως σε σύσκεψη που έγινε, σε συνέχεια της υπογραφής, υπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμφωνήθηκαν όλες οι πρακτικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του νέου συστήματος και οι πρακτικοί χρόνοι έναρξης του έργου, ενώ μετείχαν όλοι οι φορείς του αίματος, οι ανάδοχες εταιρείες, οι διοικητές των νοσοκομείων και η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

    Η νέα μέθοδος ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας του αίματος αναμένεται να λειτουργεί τους επόμενους δύο μήνες.

    [14] Κοινωνία

    Κατηγορία κινδύνου 4

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    26/8/2008 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων),Έβρου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης), Καβάλας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Θάσου), Λέσβου,(συμπεριλαμβανομένης της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου, (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένων των νήσων Σποράδων), Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κ.λπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π. εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπ όψιν τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών Αρχών.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [15] Υγεία

    Πρόταση για πιλοτική εφαρμογή

    Ηλεκτρονική κάρτα υγείας αθιγγάνων

    26/8/2008 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την οργάνωση ενός πιλοτικού προγράμματος Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για τους αθιγγάνους του Δήμου, στo πλαίσιοo του οποίου θα παραχωρηθούν - αρχικά σε μικρό αριθμό εθελοντών αθιγγάνων- Ατομικές Ηλεκτρονικές Κάρτες Υγείας, περιλαμβάνει πρόταση του δήμου Τρικκαίων.

    Κάθε φορά που ένας αθίγγανος ασθενής θα επισκέπτεται ένα ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων θα δημιουργείται ένα μικρό ηλεκτρονικό ιατρικό ιστορικό αρχείο.

    Η εν λόγω προτεινόμενη κάρτα προσφέρει δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων, ασφάλεια μέσω "έξυπνου" chip και η χρήση της μπορεί να συνδυαστεί με βιομετρικά δεδομένα.

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα παρέχει την δυνατότητα φορητών αρχείων υγείας μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα ακολουθούν τον ασθενή και το ιατρικό ιστορικό του στην κλινική εξέταση, χωρίς τα προβλήματα που συνοδεύουν τον παραδοσιακό τρόπο τήρησης χάρτινου ιατρικού φακέλου, ο οποίος τηρείται σε διαφορετικά ιατρεία και είναι δύσχρηστος και ογκώδης.

    Ταυτοχρόνως, διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό καλύτερα η ασφάλεια των πληροφοριών με ειδικούς κωδικούς. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρέχουν κατά την χρήση τους τόσο για τον ασθενή όσο και κατά την εφαρμογή τους για τον ιατρό.

    Μάλιστα, σε συνάντηση για αυτή την πρωτοβουλία, ο Διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γρηγόριος Βλαχάκης δήλωσε: "Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε τη συνάντηση με τα στελέχη του "e-Trikala" A.E. και επιβεβαιώσαμε την διάθεση του Νοσοκομείου μας για συνεργασία. Ο Δήμος Τρικκαίων είναι γνωστός στο Πανελλήνιο για τα γοργά του βήματα σε θέματα παροχής υψηλών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες του. Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του τμήματος Οργάνωσης και Πληροφορικής, στο πλαίσιο της ανάπτυξής του και της εφαρμογής υπηρεσιών πληροφορικής προς τους ασθενείς του, τους συγγενείς τους, αλλά και προς το λοιπό προσωπικό, είναι έτοιμο σε κάθε ευχάριστη πρόκληση".

    Η εφαρμογή μίας "Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας", αναφέρουν οι υπεύθυνοι από το δήμο Τρικκαίων, με ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά συνιστά αναγκαιότητα, ακόμη πιο άμεση και επιτακτική όταν αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των ROM. Οι λόγοι σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής των μεγάλης πλειοψηφίας των ROM, με ζητήματα κουλτούρας, αλλά και με παγιωμένες αντιλήψεις και δυσλειτουργίες που είναι συνήθεις στο πλέγμα των σχέσεών τους με τους φορείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα: -Παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό απωλειών, καταστροφών ή απλώς μη κατοχής κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, των αναγκαίων εντύπων βιβλιαρίων [ασθενείας συνταγολόγιο κ.λπ.]. -Παρατηρείται εγγενής αδυναμία -σαφώς μεγαλύτερη από την ισχύουσα για το γενικό πληθυσμό- αξιόπιστης προφορικής παράθεσης ιατρικού ιστορικού, είτε αμέσως από τον ασθενή, είτε από το συγγενικό του περιβάλλον. -Συχνό είναι και το φαινόμενο της εμφάνισης επιπλέον προσκομμάτων στην - ήδη προβληματική - ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς η απαραίτητη προς τούτο τεκμηρίωση του βαθμού εμβολιασμού τους, καθίσταται δυσχερής.

    Για τον ιατρό εξεταστή του ασθενή αθίγγανου, η εφαρμογή "Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας" προσφέρει: -Ταχύτερη διάγνωση της νόσου, αφού θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή πλήρης εικόνα της υγείας του ασθενή. -Μειωμένη πιθανότητα λάθους, σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων κατά τη λήψη των ιστορικών. -Μπορεί να ανατρέχει πιο γρήγορα σε παλαιότερα εργαστηριακά δεδομένα του ασθενή [π.χ. ακτινογραφίες, αιματολογικά, βιοχημικά και ιστολογικά αποτελέσματα], των οποίων η σύγκριση με τα νεότερα δεδομένα βοηθάει για ασφαλέστερη και γρηγορότερη διάγνωση θεραπεία.

    Στην περίπτωση επειγόντων καταστάσεων, όπου είναι αδύνατη η λήψη στοιχείων ιστορικού, εύκολα θα ανευρίσκονται όσα δεδομένα απαιτούνται.

    [16] Πολιτική

    Σταθερή η θέση της Ελλάδας

    Νίμιτς: "Συνεχίζουμε..."

    26/8/2008 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 4:53:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών με δήλωση στην ΝΕΤ "άδειασε" ουσιαστικά την σκοπιανή ηγεσία και τον Νiκολα Γκρουέφσκι, σημειώνοντας ότι στις ιδιωτικές συναντήσεις που είχαν τον παρότρυνε να συνεχίσει την διαδικασία, παρά τις διαφωνίες. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής συγκαλεί στις 4 Σεπτεμβρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, για τις εξελίξεις σα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τον Καύκασο. Επιπλέον, ενημέρωση για το σκοπιανό, αλλά θα παράσχει η ΥΠΕΞ το πρωί της Τετάρτης στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Σταθερή και συνεπής η θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο Mega.

    Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ

    Ο στόχος και η μόνη ουσία της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και μάλιστα εύχρηστης για να σταματήσει το "κρυφτούλι" που παρατηρείται με το προσωρινό όνομα, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Πρωϊνό Μega".

    Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει βάζοντας άλλα θέματα στο τραπέζι και τόνισε ότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές λύση δεν μπορεί να βρεθεί και την αποκλειστική ευθύνη για την μη προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορεία της χώρας του έχει ο κ Γκρούεφσκι και όχι η Ελλάδα.

    Στην ερώτηση, αν προαναγγέλλεται ένα βέτο στην απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ τον Οκτώβριο, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε "βεβαίως, το έχουμε πει, το ξέρουν κι εκείνοι, ότι ευρωπαϊκή η ευρωατλαντική πορεία δεν μπορεί να υπάρχει πάρα μόνον αν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, το οποίο είναι η βάση της καλής γειτνίασης".

    Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της, έχει σταθερή πολιτική, συμπεφωνημένη με όλα τα κόμματα, υπογράμμισε.

    Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να προβλέψει την έκβαση της νέας προσπάθειας του διεθνούς μεσολαβητή κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι εδώ και διαπραγματεύεται σοβαρά και υπεύθυνα με σταθερότητα και συνέπεια.

    Ερωτηθείσα για την εκδοχή του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" που φέρεται να περιέχεται στις τελευταίες προτάσεις του κ. Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε την ελληνική θέση-πλαίσιο για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λέγοντας ότι το "Βόρεια Μακεδονία" αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Τους ισχυρισμούς της σκοπιανής κυβέρνησης περί απροθυμίας της χώρα μας για την επίλυση της ονομασίας, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ που σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πιθανού παγώματος των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς τόνισε ότι η χώρα του είναι ακόμη ενεργός και εποικοδομητικός συμμετέχων.

    [17] Πολιτισμός

    Σπαθάρεια στο Μαρούσι

    26/8/2008 11:43:00 πμ

    Με τον αγαπημένο τους ήρωα του Θεάτρου Σκιών, τον Καραγκιόζη και την παρέα του, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των «Σπαθαρείων 2008», που οργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.

    Τα «Σπαθάρεια», που αποτελούν πλέον θεσμό για το Μαρούσι, εντάσσονται στο φετινό φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου «Καλοκαιρινές Βραδιές Πολιτισμού» και θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό θέατρο του Σπαθαρείου Μουσείου στο Μαρούσι (Β. Σοφίας & Δημητρίου Ράλλη, Πλατεία Κασταλίας).

    Γνωστοί καλλιτέχνες του είδους, σε τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις στο Σπαθάρειο Θέατρο, θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με τα απίστευτα κατορθώματα του Καραγκιόζη και της παρέας του, τον Χατζηαβάτη, τον Νιόνιο, τον Μορφονιό, τον Σταύρακα, τον Μπάρμπα - Γιώργο.

    Την έναρξη των εκδηλώσεων «Σπαθάρεια 2008», θα κηρύξει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών κ. Δημήτρης Λέκκας.

    Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου ώρα 19:30 « Γαμπροί στην Κονσέρβα » , παράσταση από τον Γιάννη Νταγιάκο Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 « Ο Καπετάν Νικήτας » / «Ο Καραγκιόζης και ο Γίγαντας » παράσταση από τον Τάκη Παλαιοθόδωρο Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 «Ο Καραγκιόζης Λοχίας », παράσταση από τον Κώστα Μακρή Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 20:00 « Ειρήνη » του Αριστοφάνη, παράσταση από τον Τάσο Κώνστα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 20:00 « Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης », παράσταση από τον Ευγένιο Σπαθάρη

    Είσοδος ελεύθερη για το Κοινό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 August 2008 - 16:50:20 UTC