Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της Κυβερνητικής
  • [02] Ψυχροπολεμικό κλίμα
  • [03] "Αδειάζει" τον Γκρουέφσκι ο Νίμιτς
  • [04] Cabinet Meeting
  • [05] Η διοικητική μεταρρύθμιση επί τάπητος
  • [06] Αϊτή: Σάρωσε ο κυκλώνας Γκυστάβ
  • [07] Ανακαλούνται τηλεοράσεις Philips LCD
  • [08] Νεκρός ο Ιάπωνας όμηρος των Ταλιμπάν
  • [09] Νέο μακελειό στην Τσιουάουα
  • [10] Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση
  • [11] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου
  • [12] Ενωτική Χίλαρι
  • [13] "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"
  • [14] Στην Αργολίδα η Α. Παπαρήγα
  • [15] Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο
  • [16] Επιστρέφουν τα σκάφη των ακτιβιστών της Γάζας
  • [17] Κοζάνη: "Φεστιβάλ Κρόκου"

    [01] Πολιτική

    Ενόψει ΔΕΘ

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής

    27/8/2008 8:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 9:09:27 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο τα οικονομικά μέτρα. Θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του κ. Καραμανλή με τους κοινωνικούς εταίρους, και θα συζητηθούν θέματα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Χθες συναντήθηκε με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια και στη συνέχεια με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ. Το απόγευμα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. "Η οικονομική πολιτική έχει συνέχεια και συνέπεια. Έχει αποδώσει και έχει βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και στη σημαντική μείωση του ποσοστού της ανεργίας. "Η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, συγκεντρώνει τις απόψεις όλων για να τις συνυπολογίσει στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Εν τω μεταξύ σε κινητοποιήσεις το φθινόπωρο προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας βασικό μισθό 1.300 ευρώ και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 900 ευρώ.

    [02] Κόσμος

    Μεταξύ Ρωσίας Δύσης

    Ψυχροπολεμικό κλίμα

    27/8/2008 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρώπης διατυμπανίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ περνώντας στην αντεπίθεση με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε στο διάγγελμά του το προηγούμενο του Κοσόβου. Προκάλεσε ανοιχτά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λέγοντας ότι αν θέλουν τον ψυχρό πόλεμο θα τον έχουν, αν και δεν είναι επιδίωξη του ίδιου, ενώ απειλεί με στρατιωτικά αντίμετρα στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία. Εν τω μεταξύ κόκκινο πανί για τον Ρώσο Πρόεδρο είναι τα αμερικανικά πλοία που φτάνουν στην Μαύρη Θάλασσα και σύμφωνα με τη Μόσχα μεταφέρουν και όπλα στη Γεωργία εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια. Το πλοίο Ντάλας που έφτασε στη Γεωργία παρέκαμψε το λιμάνι του Πότι, όπου βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες και κατευθύνθηκε στο Μπατούμι. ΗΠΑ και ΕΕ Καταδίκασαν την αναγνώριση από τη Μόσχας της ανεξαρτησίας των αποσχισμένων από τη Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζιας. Πριν λίγο, εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας στην Τυφλίδα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο αμερικανικά πολεμικά πλοία να παραδώσουν σήμερα φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας. Στο Πότι διατηρεί περιπόλους η Ρωσία, μετά τη βραχύχρονη πολεμική αντιπαράθεση με τη Γεωργία, που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου.

    Αντίθετες στην απόφαση της Μόσχας τάχθηκαν επίσης Αθήνα και Λευκωσία. Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Αμπχαζία και Νότια Οσετία, αλλά και για το Σκοπιανό θα κάνει το πρωί της Πέμπτης, στην επιτροπή Εξωτερικών της βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Θύελλα διεθνών αντιδράσεων

    Η Δύση είναι εξοργισμένη γιατί η Ρωσία προχώρησε μονομερώς στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Γεωργία. Η Μόσχα λέει ότι οι δύο περιοχές είναι πια υπό την προστασία της, και ας μην ξεχνάμε το προηγούμενο του Κοσόβου. Ο Σαακασβίλι έκανε τη σύγκριση της Ρωσίας με την Σοβιετική Ένωση του Στάλιν και τη Γερμανία του Χίτλερ, λέγοντας ότι προσπαθεί να αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης. Ο Τζορτζ Μπους καταδίκασε αμέσως την κίνηση του Ρώσου προέδρου λέγοντας ότι ο Μεντβέντεφ δεν τίμησε την υπογραφή του - παραβιάζει και την ειρηνευτική συμφωνία αλλά και ψηφίσματα του ΟΗΕ που η ίδια η Ρωσία έχει εγκρίνει.

    Τα πράγματα γίνονται τώρα χειρότερα είπαν και ευρωπαίοι ηγέτες, από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Την κίνηση αυτή της Μόσχας καταδίκασαν και οι δύο υποψήφιοι των αμερικανικών εκλογών λέγοντας ότι πρέπει να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία είναι "εκτός του διεθνούς δικαίου", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, "δεν μπορεί να δεχθεί τις παραβιάσεις αυτές του διεθνούς δικαίου" και "των συμφωνιών ασφαλείας". "Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της κατάληψης για πρώτη φορά εδώ και καιρό ενός εδάφους από στρατό γειτονικής του χώρας", τόνισε ο Κουσνέρ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Οι 27 αρχηγοί κρατών θα αντιδράσουν" στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, υπογράμμισε. Η Ρωσία "είναι εκτός διεθνούς δικαίου και αυτό δεν είναι μόνο η άποψη της ΕΕ", πρόσθεσε. Η Ρωσία μπορεί να έχει, μετά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, και "άλλους στόχους" μεταξύ των οποίων "η Κριμαία, η Ουκρανία, η Μολδαβία", τόνισε ο Κουσνέρ επισημαίνοντας ότι "αυτό είναι πολύ επικίνδυνο".

    Οι χώρες της Δύσης ζητούν από τη Μόσχα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για αποχώρηση των δυνάμεών της από τη χώρα αυτή. Ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στον Καύκασο ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ. Η απόφαση των ρωσικών αρχών για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας προκαλεί σοβαρή ανησυχία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Ντίμιταρ Τσάντσεφ, στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, σχολιάζοντας τις τελευταίας εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. "Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", τόνισε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ. Σημείωσε δε πως η θέση της Βουλγαρίας είναι όμοια με αυτή των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τη στήριξή του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών- σύμφωνα με την ανακοίνωση- θα συνεχίσει να συντονίζει και να εναρμονίζει τη θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα με τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του ΝΑΤΟ. Την ανησυχία του για τη ρωσική απόφαση εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς. "Μια τέτοια απόφαση καθιστά την κατάσταση στην περιοχή ακόμη πιο περίπλοκη" σημειώνει ο Κροάτης πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.

    Η Σερβία σέβεται το διεθνές δίκαιο και είναι υπέρ της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών, πάνω από όλα της ίδιας της Σερβίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία. Η Σερβία προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώριση αυτής της παράνομης πράξης θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να αποσταθεροποιήσει άλλες περιοχές του κόσμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το σερβικό ΥΠΕΞ σημειώνει, επίσης, πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον Καύκασο και εκφράζει τη λύπη του, που δεν ελήφθησαν υπόψη οι προειδοποιήσεις του.

    "Νομικά αβάσιμη, μονομερή ενέργεια" χαρακτηρίζει το ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ρουμανίας αναφέρεται -μεταξύ άλλων - ότι η απόφαση αυτή ενδέχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και τις προοπτικές για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην κρίση που σοβεί εκεί. Το ρουμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει την ύψιστη σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

    [03] Πολιτική

    Αθήνα -Σκόπια μου λένε να συνεχίσω

    "Αδειάζει" τον Γκρουέφσκι ο Νίμιτς

    27/8/2008 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 11:04:32 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ενοχλημένος από τις προκλητικές δηλώσεις της σκοπιανής ηγεσίας και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Νiκολα Γκρουέφσκι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι στις συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, και οι δύο πλευρές, τον παρότρυναν να συνεχίσει την διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Νέο μήνυμα προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας απέστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη. Το όνομα είναι το μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας το όπλο του βέτο που διαθέτει η Αθήνα στους ευρωατλαντικούς προσανατολισμούς των Σκοπίων. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων "Μακφάξ", επανέλαβε τους ισχυρισμούς της σκοπιανής κυβέρνησης περί απροθυμίας της χώρα μας για την επίλυση της ονομασίας. Παράλληλα ο Σκοπιανός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πιθανού παγώματος των διαπραγματεύσεων από τον κ. Νίμιτς τόνισε ότι η χώρα του είναι ακόμη ενεργός και εποικοδομητικός συμμετέχων. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, υποστήριξε ότι η διένεξη για την ονομασία μπορεί να διευθετηθεί πριν από το τέλος της θητείας του Τζόρτζ Μπους, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γιαυτό είναι να αφοσιωθούν και οι δύο πλευρές στην επίλυση του προβλήματος.

    Δηλώσεις Μιλοβάνοβιτς

    Η προοπτική της ΠΓΔΜ δεν προδιαγράφεται θετικά, εάν δεν ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, στην τελευταία συνέντευξή της πριν από τη λήξη της θητείας της στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ALSAT-M.

    "Εν ολίγοις δεν νομίζω ότι υφίσταται θετική προοπτική για τη Μακεδονία χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ και εννοώ γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αποτελεί μέρος της συνέχισης της προόδου της χώρας σας, αποτελεί μέρος της προόδου και της ενσωμάτωσης στην Ευρώπη, κάτι που όλοι θέλετε και γιαυτό νομίζω ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος", είπε η κα Μιλοβάνοβιτς. Η Αμερικανίδα πρέσβης πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία μπορεί να επιλυθεί πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γιαυτό είναι η αφοσίωση στην επίλυση του προβλήματος. "Το πραγματικό ερώτημα είναι το εάν η μακεδονική και η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμες να επικεντρωθούν σοβαρά στο πρόβλημα και να επιζητήσουν μία συμβιβαστική λύση", κατέληξε η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ.

    Την κα Μιλοβάνοβιτς, θα αντικαταστήσει ο αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρίκερ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, το τελευταίο διάστημα, ισχυρίστηκε αρκετές φορές, ότι ακόμη κι αν η χώρα μείνει για αρκετό διάστημα εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, η κυβέρνησή του έχει σχεδιασμένη στρατηγική η οποία εγγυείται την ανάπτυξη της χώρας.

    [04] In View of the T.I.T.F.

    Cabinet Meeting

    27 Αυγ 2008 08:40:00 (Last updated: 27 Αυγ 2008 09:38:49)

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    The cabinet will meet today under PM Kostas Karamanlis chairmanship to examine the ecocomic measures it will take. Mr Karamanlis will conclude his meetings with the social partners and be briefed by Economy and Finance Minister George Alogoskoufis in view of the Thessaloniki International Trade Fair. Yesterday, the prime minister met with Greek Civil Servants Trade Unions (ADEDY) leadership in the presence of Interior Minister Pr. Pavlopoulos, Economy Minister G. Alogoskoufis and Development Minister Ch. Folias. Then, he met with Northern Greek Industries Association (SVVEnd the Athens Chamber of Commerce and Industry (EBEA) presidiums. In the afternoon, he met with the Central Union of Chambers of Commerce and with the Panhellenic Confederation of Union of Agricultural Co-ops (PASEGES). Exiting Maximos Mansion Mr Alogoskoufis described the governments economic policy consistent and efficient as it had helped it face the international crisis. He also referred to the rise of the development rate and the drop of unemployment. Meanwhile, government spokesman Theodoros Roussopoulos stated that in view of the Thessaloniki International Trade Fair, the government will take under consideration everybodys views and the prime minister will refer to them in his annual speech. Meanwhile, ADEDY is considering of staging ralies in autumn, demanding a basic salary of 1,300 euros and a minimum guranteed income of 900 euros.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Papandreou-SVVE Meeting

    Contacts in View of TIF

    [05] Πολιτική

    Συνεδρίαση της ΕΝΑΕ

    Η διοικητική μεταρρύθμιση επί τάπητος

    27/8/2008 11:21:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η διοικητική μεταρρύθμιση και οι συνενώσεις Δήμων και Νομαρχιών απασχολούν τα κορυφαία συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) ενώ την Πέμπτη συγκαλείται και το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).

    Μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ και η οποία θα τεθεί αύριο επί τάπητος προβλέπει δραστικό περιορισμό του αριθμού των δήμων της χώρας.

    Η μελέτη προτείνει από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα να δημιουργηθούν με συνενώσεις 380 έως 390 νέοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο νέος Καποδίστριας με βάση τη μελέτη περιλαμβάνει και το Λεκανοπέδιο προτείνοντας συνενώσεις δήμων, οι οποίες πάντως περιορίζονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

    [06] Κόσμος

    Αϊτή: Σάρωσε ο κυκλώνας Γκυστάβ

    27/8/2008 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο κυκλώνας Γκυστάβ σάρωσε την Αϊτή χθες Τρίτη, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και σαρώνοντας τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, μόλις μερικές ημέρες μετά το πολύνεκρο πλήγμα της τροπικής καταιγίδας Φέι. Ο Γκυστάβ, κυκλώνας κατηγορίας 1 -της χαμηλότερης κατηγορίας στην πενταβάθμια κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα καθώς κινείται προς Τζαμάικα και Κούβα, πριν φθάσει στον Κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ξανά. Σύμφωνα με τον Αλτά Ζαν-Μπατίστ, διευθυντή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Αϊτής, στο Γαλλικό Πρακτορείο, "δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όταν τα σπίτια τους κατέρρευσαν". Άλλοι δύο σκοτώθηκαν κι επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη που εκτιμάται ότι συνδέεται με το φαινόμενο, κι ένας ακόμη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι αρχές είχαν διακόψει χθες όλες τις αεροπορικές πτήσεις και είχε απαγορεύσει τον απόπλου όλων των σκαφών. Την περασμένη εβδομάδα η τροπική καταιγίδα Φέι στοίχισε τη ζωή 47 ανθρώπων στην Καραϊβική, με το χειρότερο απολογισμό επίσης στην Αϊτή, και 11 ακόμη στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

    [07] Τεχνολογία

    Ανακαλούνται τηλεοράσεις Philips LCD

    27/8/2008 11:08:00 πμ

    Πρόγραμμα εθελοντικής ανάκλησης 7.750 τεμαχίων συγκεκριμένων παρτίδων επίπεδων τηλεοράσεων Philips LCD 19, 20, 22 και 26 ιντσών με σειριακούς αριθμούς μεταξύ CG1A0813XXXXXX και CG1A0832XXXXXX, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2008, πραγματοποιείται από την εταιρεία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Κατά τη διεξαγωγή ποιοτικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι στα συγκεκριμένα μοντέλα τηλεοράσεων κάποιες βίδες μπορεί να χαλαρώσουν στο εσωτερικό της συσκευής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση της μονάδας τροφοδοσίας και με το πέρασμα του χρόνου πιθανόν να δημιουργήσει βραχυκύκλωμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. H Philips έχει σταματήσει την πώληση αυτών των μοντέλων και ζητά από τους πελάτες της να μην τις χρησιμοποιούν.

    Παρ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κανένα περιστατικό, η Philips προβαίνει προληπτικά στην ανάκληση των συγκεκριμένων μοντέλων:

    20PFL3403/10 26PFL3403/10 19PFL5403D/10 20PFL3403/10* & 20PFL3403D/10 22PFL5403D/10 26PFL3403/10* & 26PFL3403D/10 Με σειριακούς αριθμούς: CG1A0813XXXXXX - CG1A0832XXXXXX

    Η Philips Ελλας εισάγει στην ελληνική αγορά μόνο τους δύο τύπους με τον αστερίσκο. Παρ όλα αυτά η διαδικασία ανάκλησης ισχύει και για τα υπόλοιπα μοντέλα που τυχόν βρίσκονται στην ελληνική αγορά μέσω άλλων δικτύων διανομής.

    Οι καταναλωτές παρακαλούνται να ελέγξουν το σειριακό αριθμό της τηλεόρασης o οποίος βρίσκεται είτε στην κάρτα εγγύησης ή στο πίσω μέρος της τηλεόρασης (αφού την αποσυνδέσουν από το ρεύμα).

    Εάν η τηλεόρασή δεν έχει έναν από τους σειριακούς αριθμούς παραγωγής μεταξύ των εβδομάδων 813 και 832, είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

    Εάν ναι, παρακαλούνται να την επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς ή στο πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο service της Philips προκειμένου να γίνει η αντικατάστασή της με μία καινούργια. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορούν να απευθύνονται στη Philips Ελλας: Γραμμή εξυπηρέτησης πελατών 0080021231280 (χρέωση 1 αστική μονάδα) ή 210 9797555 Κεντρικό service Αθηνών : 210 2725250-255 Κεντρικό service Θεσσαλονίκης 2310 402760

    [08] Κόσμος

    Νεκρός ο Ιάπωνας όμηρος των Ταλιμπάν

    27/8/2008 10:33:00 πμ

    Η αφγανική αστυνομία και χωρικοί βρήκαν σήμερα το πρωί το πτώμα του Ιάπωνα που απήχθη χθες από τους Ταλιμπάν. Ο Καζούγια Ιτο απήχθη χθες το πρωί από τέσσερις ένοπλους, την ώρα πήγαινε μαζί με τον Αφγανό οδηγό του να ελέγξει το αρδευτικό έργο που κατασκευαζόταν σε περιοχή της περιφέρειας Χέουα από τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για την οποία εργαζόταν.Την ευθύνη για την απαγωγή του 31χρονου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή αναμένουν ειδικούς πυροτεχνουργούς καθώς υποψιάζονται ότι κάτω από το πτώμα έχει τοποθετηθεί νάρκη.

    Ο άτυχος Ιάπωνας, ο οποίος δέχθηκε πυρά όπλου, προσέφερε εθελοντική εργασία από τον Δεκέμβριο του 2003 ως ειδικός σε αγρονομικά θέματα για την οργάνωση Πεσαουάρ-Κάι, μια ιαπωνική ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών σε ιατρικά κέντρα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

    Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ο απαχθείς απελευθερώθηκε στο τέλος μιας επιχείρησης διάσωσης στην οποία μετείχαν 500 αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής.

    Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές, όπως και οι τοπικές δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, η οποία αποδείχτηκε αβάσιμη. Ο σοφέρ του Ιάπωνα, αντίθετα, απελευθερώθηκε από την αστυνομία.

    [09] Κόσμος

    Νέο μακελειό στην Τσιουάουα

    27/8/2008 10:25:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι εκτελεστές οι οποίοι έδρασαν για λογαριασμό των καρτέλ των ναρκωτικών, εισέβαλαν σε αγρόκτημα στο βόρειο Μεξικό κι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που μετείχαν σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών, τη Δευτέρα το βράδυ. Το μακελειό ήταν το τρίτο στο διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα αυτόν τον μήνα.

    Οι εκτελεστές εισέβαλαν στο αγρόκτημα, στη συνήθως ήσυχη επαρχιακή πόλη Αλδάμα, και πυροβόλησαν δύο αδέλφια κι ένα γηραιό άνδρα στο κεφάλι, σύμφωνα με την εισαγγελία.

    Πιστεύεται ότι οι σφαγές εντάσσονται στις διαμάχες συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος για τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής των ναρκωτικών στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Νωρίτερα τον Αύγουστο, ένοπλοι σκότωσαν 13 ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός βρέφους, σε οικογενειακή συγκέντρωση στην πόλη Κρεέλ, και 8 άτομα στη διάρκεια προσευχής σε κέντρο αποτοξίνωσης στη Σιουδάδ Χουάρες.

    Ο απολογισμός της βίας που αποδίδεται στα καρτέλ ξεπερνά εφέτος τους 2.300 νεκρούς. Η δράση των συμμοριών γίνεται όλο και θρασύτερη, παρά την ανάπτυξη 25.000 ανδρών του στρατού και της αστυνομίας από το συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν για την πάταξή τους.

    Ο Χοακίν Γκουσμάν, επικεφαλής του καρτέλ της Σιναλόα, φέρεται να έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο δίχως όρια με τον Βισέντε Καρίγιο Φουέντες, αφεντικό του καρτέλ Χουάρες, για τον έλεγχο της Τσιουάουα.

    [10] Κόσμος

    Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση

    27/8/2008 10:20:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμανικό Πρακτορείο-Γαλλικό Πρακτορείο

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη σε ξενοδοχείο που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στην περιοχή Σιχάλα, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

    Όλα τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης ήταν πολίτες.

    Ο Όμερ Ουάλι, μάγειρας, είπε στην αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn του Πακιστάν ότι περίπου 15 έως 20 άνθρωποι έτρωγαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, που βρίσκεται πλάι σε οδική αρτηρία, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

    Το Πακιστάν αντιμετωπίζει έξαρση της βίας από μέρους εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Την περασμένη εβδομάδα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στην είσοδο ενός εργοστασίου όπλων του στρατού, σκοτώνοντας 80 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 100.

    [11] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    27/8/2008 10:04:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία λόγω των φόβων για πιθανές επιπτώσεις από τον κυκλώνα Γκούσταβ στις πετρελαικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ήταν αυξημένη κατά 67 σεντς στα 116,94 δολάρια,από τα 116,27 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 23 σεντς στα 114,86 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Τράπεζας της Κοινοπολιτείας στο Σίδνεϊ, Ντέιβιντ Μουρ, "οι αγορές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κυκλώνα Γκούσταβ στον κόλπο του Μεξικού". Ο κυκλώνας σάρωσε χθες την Αϊτή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. Οι αρχές είχαν διακόψει χθες όλες τις αεροπορικές πτήσεις και απαγόρευσαν τον απόπλου όλων των σκαφών.

    [12] Κόσμος

    Ομιλία στο Συνέδριο των Δημοκρατικών

    Ενωτική Χίλαρι

    27/8/2008 9:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 10:19:04 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

    "Είτε ψηφίσατε εμένα, είτε τον Μπάρακ Ομπάμα, τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε ως κόμμα, με ένα ξεκάθαρο στόχο". Με αυτά τα λόγια η η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τους ψηφοφόρους της να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες αντιρρήσεις και να συνταχθούν στο πλευρό του μέχρι πρότινος αντιπάλου της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος είναι πλέον "ο δικό της υποψήφιος ", τον "υποστηρίζει με υπερηφάνεια" και που πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Αμερικής".

    "Είμαστε στην ίδια ομάδα πια και κανείς δεν μπορεί να παίρνει θέσει στο περιθώριο" είπε στέλνοντας μήνυμα σε αρκετούς υποστηρικτές της που εξακολουθούσαν ακόμη και χθες να αντιμετωπίζουν απορριπτικά την υποψηφιότητα Ομπάμα. Χίλιοι εξ αυτών, μάλιστα, διαδήλωσαν στο Ντένβερ. "Δεν μαχόμουν επί 35 χρόνια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δικαιώματα των γυναικών για να τα δω να παραβλέπονται από έναν ακόμη ρεπουμπλικανικό Λευκό Οίκο", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέην, υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς του με τον νυν πρόεδρο Μπους. "Δεν μας χρειάζονται άλλα τέσσερα χρόνια, ίδια με τα τελευταία οκτώ", σημείωσε.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησε με προσοχή την ομιλία της Κλίντον στο Ντένβερ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία της, "εξαιρετική". Και πρόσθεσε: "Έδειξε ότι θα ενωθούμε το Νοέμβριο και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές". Ο Ομπάμα τηλεφώνησε μάλιστα στην Χίλαρι Κλίντον για να την συγχαρεί.

    Η ομιλία Κλίντον συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο προεκλογικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που ετοιμάζεται την Πέμπτη να επικυρώσει την υποψηφιότητα του πρώτου Αφροαμερικανού διεκδικητή της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εξασφάλιση της υποστήριξης των οπαδών της Κλίντον είναι κρίσιμη για τον Ομπάμα, καθώς μέχρι σήμερα ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της Χίλαρι δήλωνε ότι θα ψηφίσει τον ΜακΚέην στις εκλογές.

    Η τελετή αποδοχής του χρίσματος δεν θα γίνει στο χώρο του Συνεδρίου, ως είθισται, αλλά στο στάδιο του Ντένβερ. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Τζον Κένεντι το 1960 όταν είχε πραγματοποιήσει την ομιλία αποδοχής του χρίσματος ενώπιον 80.000 ατόμων στο Κολοσέουμ του Λος Αντζελες.

    Ο Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απευθύνει την ομιλία του με φόντο ένα ομοίωμα της εισόδου του Λευκού Οίκου. Στη διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα εκατοντάδες βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό γύρω από το στάδιο. Τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει επίσης η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Χάντσον.

    Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ δίνει μάλιστα σήμερα προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο που συγκεντρώνει το 46% έναντι 44% του Ομπάμα.

    Σήμερα, στο Συνέδριο των Δημοκρατικών θα απευθύνει δέηση, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

    [13] Πολιτική

    Γ. Παπανδρέου

    "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"

    27/8/2008 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει ΔΕΘ. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης, θα δώσουν σήμερα, στη 1:00 μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου για την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών.

    Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε στη Χαριλάου Τρικούπη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια των επαφών που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από "γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις" σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι "έτοιμο από την πρώτη μέρα για την διακυβέρνηση της χώρας". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ τάχθηκε υπέρ των "απλών κανόνων στην φορολογία και των σταθερών νόμων που να προωθούν τις επενδύσεις". Στην διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει συγκεντρωτική αντίληψη γιατί θέλει να ελέγχει. Τοποθετούμενος σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι "αποδείξαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία;". Τέλος, η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την συνάντηση, είναι ότι "οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, ακούνε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν απαντήσεις από αυτό στην ΔΕΘ".

    Από την πλευρά του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μυλωνάς με δηλώσεις του ζήτησε την ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και τα οποία ζητήματα δεν πρέπει να "χρησιμοποιούνται ως αντιπολιτευτικά όπλα". Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιώργο Μυλωνά μετά την πρόσφατη περιπέτειά του. "Χαίρομαι που ο πρόεδρός σας επέστρεψε πιο δυναμικός και χωρίς τραύματα", είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Μυλωνάς τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που επέδειξε και χαριτολογώντας είπε "όπως λέμε και στις επιχειρήσεις για ζητήματα που λύνονται με χρήματα δεν υπάρχει πρόβλημα".

    [14] Πολιτική

    Στην Αργολίδα η Α. Παπαρήγα

    27/8/2008 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περιοδεία στην Αργολίδα, πραγματοποιεί σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Συγκεκριμένα η κ. Παπαρήγα αυτή την ώρα επισκέπτεται την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας. Στη συνέχεια το Δικαστικό Μέγαρο και θα έχει συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων. Στις 12:30 μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στις 13:30 θα επισκεφθεί την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Μιδέα Αργολίδας.

    [15] Κόσμος

    16 οι νεκροί , 6 αγνοούμενοι, 57 τραυματίες

    Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο

    27/8/2008 9:10:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γερμ.Πρακτορείο

    Ο απολογισμός των θυμάτων από μια σειρά εκρήξεων σε χημικό εργοστάσιο στο νότιο τμήμα της Κίνας αυξήθηκε στους 16 νεκρούς μετά την ανάσυρση άλλων πέντε σορών από διασώστες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

    Άλλοι έξι άνθρωποι αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 57. Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, τουλάχιστον 11.500 κάτοικοι της πόλης Γιζού της επαρχίας Γκουάνγκσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξ αιτίας του δυστυχήματος.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις, χθες Τρίτη, κατασβέστηκε και ειδικοί περιβαλλοντολόγοι μετέβησαν στον ποταμό Λόνγκσιαν, που ρέει πλάι στο εργοστάσιο, για να πραγματοποιήσουν "μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα του νερού και την μόλυνση", κατά το πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον Γκε Σιάνμιν, εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, στην ατμόσφαιρα εκλύθηκαν δηλητηριώδη αέρια, όπως θειώδες υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. "Οι κάτοικοι σε απόσταση 1 χλμ. είναι μάλλον ασφαλείς, αλλά οι διασώστες πρέπει να φορούν μάσκες", ανέφερε το Νέα Κίνα, προσθέτοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

    [16] Μ. Ανατολή

    Στην Κύπρος

    Επιστρέφουν τα σκάφη των ακτιβιστών της Γάζας

    27/8/2008 9:10:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα δύο ελληνικά σκάφη "Ελεύθερη Γάζα" και "Λίμπερτυ" με τα οποία 44 διεθνείς ακτιβιστές έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας το περασμένο Σάββατο θα αποπλεύσουν μεθαύριο Πέμπτη με προορισμό την Κύπρο. Όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές της εκδήλωσης, τα σκάφη αναμένεται να μεταφέρουν αρκετούς Παλαιστινίους φοιτητές, έναν Παλαιστίνιο καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης και μια Παλαιστίνια που θα συναντήσει το σύζυγό της, στους οποίους το Ισραήλ είχε αρνηθεί να δώσει θεωρήσεις εξόδου. Αρκετοί από τους ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα για να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Πάντως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο το Ισραήλ θα επιτρέψει στα σκάφη να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κύπρο με τους Παλαιστινίους, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι θα συλληφθούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανωτών του εγχειρήματος, οι Ισραηλινές αρχές έχουν ήδη συλλάβει τον Ισραηλινό καθηγητή αρχαιολογίας Τζεφ Χάλπερ, έναν από τους 44 ακτιβιστές, όταν επιχείρησε να περάσει στο Ισραήλ από σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι διοργανωτές του εγχειρήματος ανακοίνωσαν ότι εφ όσον τα δύο σκάφη δεν θα μπουν σε ισραηλινά χωρικά ύδατα και θα έχουν εξασφαλίσει επιθεώρηση από τις αρχές του λιμανιού της Γάζας δεν αναμένουν παρέμβαση από τις Ισραηλινές αρχές στο ταξίδι των δύο πλοίων, δεδομένου ότι το Ισραήλ παραδέχεται ότι δεν έχει δικαίωμα επιθεώρησης των σκαφών και των επιβατών όταν θα φύγουν από το λιμάνι.

    [17] Πολιτισμός

    Αφιερωμένο στη γυναίκα

    Κοζάνη: "Φεστιβάλ Κρόκου"

    27/8/2008 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στον Κρόκο Κοζάνης το "Φεστιβάλ Κρόκου", 29 και 30 Αυγούστου, αφιερωμένο φέτος στη γυναίκα "κροκοπαραγωγό, μάνα και σύζυγο" που διοργανώνουν ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η Εταιρεία Προϊόντων Κρόκου και η Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου Ελίμειας. Στην έναρξη των εκδηλώσεων θα παραβρεθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νικόλαος Πατσιούρας, έκανε λόγο για ένα "εντυπωσιακό και πλούσιο" φεστιβάλ, επισημαίνοντας ότι "η γιορτή του κρόκου έχει γίνει πλέον θεσμός και συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις". Πρόσθεσε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή και προώθηση του φυτού αλλά και του τόπου γενικότερα. "Ο Kρόκος (Κοζάνης) έγινε και θα γίνει και φέτος, το διήμερο 29 και 30 Αυγούστου, πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες» ανέφερε ο κ. Πατσιούρας και κάλεσε όλο τον κόσμο για να γνωρίσει από κοντά αυτό το "χρυσό" φυτό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενημερωτική ημερίδα με εισηγητές επιστήμονες, σεφ, γευσιγνώστες και γαστρονόμους, καθώς και ψυχαγωγικό μέρος με το Δημήτρη Κότσικα (Χάλκινα) και τη γνωστή τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 August 2008 - 8:50:53 UTC