Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δώρο ζωής σε τέσσερις ανθρώπους
  • [02] Εφ' ολης της ύλης συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [03] Πολύνεκρη έκρηξη στο νότιο Αφγανιστάν
  • [04] Δόθηκαν οι επικουρικές των συνταξιούχων της Εθνικής
  • [05] Επιχείρηση ρυμούλκησης ακυβέρνητου σκάφους
  • [06] Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια
  • [07] Διορίζονται 6.827 μόνιμοι εκπαιδευτικοί
  • [08] Δουλεμπόριο με Άραβες λαθρομετανάστες
  • [09] Διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία
  • [10] Συνάντηση Ρ. Κάστρο- Ίγκορ Σέτσιν
  • [11] Έκκληση Σολάνα –Φερχόιγκεν στην Άγκυρα
  • [12] Αποσύρεται η οργάνωση MSF απ' το Νταρφούρ
  • [13] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    [01] Κοινωνία

    Μεγαλοψυχία από τον άτυχο πατέρα

    Δώρο ζωής σε τέσσερις ανθρώπους

    2/8/2008 12:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2008 18:31:01)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγαλείο ψυχής από τον τραγικό πατέρα του 20χρονου Αυστραλού ο οποίος κατέλειξε χθες Παρασκευή στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από μπράβους νυχτερινού μπαρ στη Μύκονο. Ο πατέρας του άτυχου νεαρού, πήρε τη γενναία απόφαση να κάνει δώρο ζωής σε άλλους συνανθρώπους μας επιτρέποντας τη μεταμόσχευση των οργάνων του γιου του. Δόθηκαν: Η καρδιά σε 30χρονο ομογενή στο Ωνάσειο, πάγκρεας και νεφρό σε 33χρονο από την Κοζάνη στο Ιπποκράτειο, ήπαρ σε 37χρονο από την Αλεξανδρούπολη στο Ιπποκράτειο και δεύτερο νεφρό σε 43χρονο από την Αθήνα στον Ευαγγελισμό. Θαυμασμό και ευγνωμοσύνη εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος που τον επισκέφτηκε χθες στο νοσοκομείο, ενώ σήμερα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης με φορείς του νησιού. Η Αστυνομία, κάνει καλά την δουλειά της αλλά δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε μηχανισμούς "μπράβων" να λυμαίνονται την νυχτερινή Μύκονο, δήλωσε ο κ. Σπηλιωτοπουλος και ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ένστολης ιδιωτικής αστυνομίας η οποία όμως θα ελέγχεται από την πολιτεία. Επίσης, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης η οποία εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς. Από την πλευρά τους οι φορείς του νησιού ζήτησαν ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και των υποδομών του νησιού, ενώ τόνισαν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων.

    Ιπποκράτειο Θεσ/ίκη: Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων του 20χρονου

    Το μόσχευμα καρδιάς που πρόσφερε η οικογένεια του 20χρονου Αυστραλού, χτυπά από σήμερα το πρωί στο στήθος 31χρονου έγγαμου, ομογενή από την Αυστραλία, ο οποίος έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Ο ασθενής έφερε σύστημα μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς από τον Φεβρουάριο 2008 και βρισκόταν στη λίστα για μεταμόσχευση τους τελευταίους δύο μήνες. Η κατάσταση της υγείας του είναι ικανοποιητική. Η διοίκηση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου εκφράζει θαυμασμό για την ασυνήθιστα γενναία απόφαση της οικογένειας του δότη να προχωρήσει στη δωρεά, παρά τις γνωστές τραγικές συνθήκες απώλειας του προσφιλούς τους. Την επέμβαση πραγματοποίησε η Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση του κ.Πέτρου Αλιβιζάτου.

    Δύο μεταμοσχεύσεις οργάνων έγιναν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με δότη τον Αυστραλό τουρίστα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από μπραβούς στη Μύκονο και λήπτες έναν 34χρονο, χρόνια διαβητικό από την Κοζάνη και μια 37χρονη από την περιοχή του Έβρου, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Αποστόλου. Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν ταυτόχρονα από ομάδα πέντε μεταμοσχευτών και σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ο 34χρονος άντρας έλαβε το πάγκρεας και το νεφρό του Αυστραλού τουρίστα, ενώ στην 37χρονη γυναίκα δόθηκε το ήπαρ του άτυχου νέου. Όπως επισήμανε ο κ. Αποστόλου η επιχείρηση λήψης των μοσχευμάτων από την Αθήνα ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία αργά χθες το βράδυ και τα όργανα του άτυχου νέου έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με την πρώτη πρωινή πτήση. Εν τω μεταξύ, προφυλακίστηκε ο ένας από τους 4 κατηγορούμενους για τον μοιραίο ξυλοδαρμό του νεαρού, ενώ οι άλλοι 3 αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους. Στη φυλακή βρίσκεται ήδη ο 25χρονος πορτιέρης του κέντρου διασκέδασης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκάλεσε τα θανατηφόρα χτυπήματα στο νεαρό Αυστραλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του στον ανακριτή ισχυρίστηκε ότι ναι μεν πήρε μέρος στο επεισόδιο, δεν είχε σκοπό όμως να σκοτώσει.

    [02] Πολιτική

    Στην Ελευθεροτυπία

    Εφ' ολης της ύλης συνέντευξη Σκανδαλίδη

    2/8/2008 18:16:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται στο ζήτημα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού προτείνοντας για μια ακόμη φορά κοινή κάθοδο, ζητώντας από τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσουν. Ο Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει επίσης έγκλημα καθοσιώσεως μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιμένει ότι υφίσταται ως ισχυρό ενδεχόμενο. Στο ερώτημα, αν έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι όχι. Αν ξεπεράστηκε η πολιτική του πρόταση, και ναι και όχι. "Έκλεισε όμως οριστικά το κόμμα ΠΑΣΟΚ ως δομή, λειτουργία, σχέσεις και πρακτικές", δηλώνει χαρακτηριστικά.

    [03] Κόσμος

    Πολύνεκρη έκρηξη στο νότιο Αφγανιστάν

    2/8/2008 16:50:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν βόμβα εξερράγη κατά τη διέλευση ενός λεωφορείου στο Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από αστυνομική πηγή. Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Σπιν Μπόλντακ του Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, στους οποίους η αστυνομία αποδίδει την επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο μικρά παιδιά και ένα ζευγάρι νεονύμφων, από το γάμο των οποίων επέστρεφαν οι προσκεκλημένοι με το μοιραίο όχημα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας στόχος της έκρηξης πιθανολογείται πως ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας, αφγανικές ή διεθνείς, εναντίον των οποίων εξαπολύονται σωρεία επιθέσεων, με θύματα συχνά αθώους πολίτες.

    Οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την παρουσία 70.000 στρατιωτών δύο πολυεθνών δυνάμεων, μιας νατοϊκής και μιας υπό αμερικανική διοίκηση.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στη διάρκεια του 2007 έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.500 άμαχοι σε διάφορα επεισόδια βίας σε ολόκληρη τη χώρα.

    [04] Οικονομία

    Δόθηκαν οι επικουρικές των συνταξιούχων της Εθνικής

    2/8/2008 16:35:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας οι επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου. Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα, "η Εθνική Τράπεζα, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση από το νόμο, στο πλαίσιο μόνο του ενδιαφέροντος της για τους συνταξιούχους και με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας αποδέχθηκε να διευκολύνει ταμειακά για άλλη μία φορά το Λογαριασμό Επικουρήσεως ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου. Τα σχετικά ποσά έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Κοινωνία

    Προς τα Κουφονήσια

    Επιχείρηση ρυμούλκησης ακυβέρνητου σκάφους

    2/8/2008 16:13:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση ρυμούλκησης προς τα Κουφονήσια του υπό Ολλανδικής σημαίας σκάφους "Σταρ λάιτ" που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νάξου και Δονούσας. Στο σκάφος επιβαίνουν 7 άνθρωποι, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος ελικόπτερο σούπερ πούμα και παραπλέοντα σκάφη.

    [06] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια

    2/8/2008 15:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η Γερουσία ενέκρινε τελικά την τοποθέτηση του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, που προσωρινά είχε παγώσει στις 9 Ιουλίου με αίτημα του κ. Μενέντεζ και της γερουσιαστού Ολυμπίας Σνόου. Είχαν θεωρήσει ότι στην αρχική ακρόαση του κυρίου Ρίκερ περιέχονταν απόψεις πολύ κοντά στις θέσεις των Σκοπίων. Για να ξεπαγώσει η τοποθέτηση του κ. Ρίκερ χρειάστηκε διευκρινιστική επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Ρέϊνολς προς τους γερουσιαστές, στην οποία λαμβάνονται υπόψιν οι παρατηρήσεις τους για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της ονομασίας και περί ανθελληνικής προπαγάνδας από την πλευρά των Σκοπίων.

    [07] Κοινωνία

    Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Διορίζονται 6.827 μόνιμοι εκπαιδευτικοί

    2/8/2008 14:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Τον διορισμό 6.827 μονίμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2008-2009, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ανακοίνωση των διορισμών -επισημαίνεται στην ανακοίνωση - υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σε διδακτικό προσωπικό και η απρόσκοπτη λειτουργία τους με την έναρξη του διδακτικού έτους.

    Παράλληλα, εφαρμόζεται άμεσα η επιταγή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα απο τη Βουλή των Ελλήνων, νόμου ο οποίος ικανοποιεί πάγια και χρόνια αιτήματα των εκπαιδευτικών.

    Οι διορισμοί ανακοινώθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου και στη διεύθυνση : www.ypepth.gr.

    Συγκεκριμένα διορίζονται :

    Τετρακόσιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελούν το 1/5 όσων περιλαμβάνονται στους πίνακες με προϋπηρεσία 30 μηνών, 1.064 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. το σύνολο όσων έχουν προϋπηρεσία 24 μηνών και μία επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τον κλάδο τους, 1.072 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών για την κάλυψη ποσοστού 40%, 1.383 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη ποσοστού 60%, 2.322 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απο τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών για την κάλυψη ποσοστού 40% και 586 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απο τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη ποσοστού 60%.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν συμπληρωματικοί διορισμοί για τις θέσεις των εκπαιδευτικών που απέμειναν κενές απο τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2006 για την κάλυψη του ποσοστού 60%.

    Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας απο 21 εως 25 Αυγούστου 2008 και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα απο πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2008-2009.

    Τέλος, οι διορισμοί των πολυτέκνων εκπαιδευτικών θα ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

    [08] Κοινωνία

    Εντοπίστηκαν στο Ελαφονήσι

    Δουλεμπόριο με Άραβες λαθρομετανάστες

    2/8/2008 13:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2008 14:16:25)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σκάφος που μετέφερε 71 λαθρομετανάστες αραβικής καταγωγής, προσάραξε, λόγω καιρού το βράδυ της Παρασκευής, σε μια βραχώδη ακτή κοντά στο Ελαφονήσι. Το μεταλλικό σκάφος, μήκους 18 μέτρων, ήταν ειδικά διαμορφωμένο για την μεταφορά λαθρομεταναστών και εντοπίσθηκε χθες το βράδυ από περιπολικό σκάφος του λιμεναρχείου Παλαιόχωρας. Ο εντοπισμός των λαθρομεταναστών, που είναι όλοι άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών, κινητοποίησε άμεσα τις αρχές. Οι λαθρομετανάστες είχαν ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα από λιμάνι της Αιγύπτου και προορισμό πιθανότατα την Ελλάδα. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμενίσκο της Χρυσοσκαλίτισσας, όπου ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Κισάμου τους παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα καθώς όλοι τους ήταν ταλαιπωρημένοι. Παράλληλα τους δόθηκε τροφή και νερό.

    Το πρωί του Σαββάτου άρχισε η επιχείρηση μεταφοράς τους στο Βλάτος όπου θα βρουν προσωρινό κατάλυμα. στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Εκεί θα τους εξετάσουν εκ νέου γιατροί ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας αναζητεί τον χώρο που θα παραμείνουν μέχρι να προωθηθούν για επαναπατρισμό. Ωστόσο λόγω της τουριστικής περιόδου είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιο ξενοδοχείο, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Οι λιμενικές αρχές έχουν προχωρήσει στην σύλληψη 4 Ουκρανών που φέρονται ως μέλη του πληρώματος του σκάφους που μετέφερε τους λαθρομετανάστες.

    [09] Κόσμος

    Τόκιο, Ιαπωνία

    Διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία

    2/8/2008 13:33:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι διέρρευσε μικρή ποσότητα ραδιενέργειας από αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που πέρασε από την Ιαπωνία στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλέσθηκε πληροφορίες που έδωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, η διαρροή, ήταν πολύ μικρή για να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, παρατηρήθηκε στη διάρκεια ελέγχου του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Houston στη Χαβάη.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Νομπουτάκα Ματσιμούρα, "η ποσότητα ήταν πολύ, πολύ μικρή για να έχει επίπτώσεις στον άνθρωπο ή το περιβάλλον". Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους για την προβλεπόμενη στάθμευση στην Ιαπωνία του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, μικρή ποσότητα βαρέος ύδατος βρέθηκε να έχει διαρρεύσει από το υποβρύχιο, το οποίο είχε σταθμεύσει στην Ιαπωνία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά δεν είναι σαφές πότε σημειώθηκε η διαρροή. Οι έλεγχοι για τη ραδιενέργεια που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη διάρκεια της παραμονής του Houston στην Ιαπωνία τους δυο αυτούς μήνες, δεν έδειξαν κάτι ασυνήθιστο, ανέφερε το υπουργείο. Από το Μάρτιο, το Houston βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    [10] Κόσμος

    Αβάνα, Κούβα

    Συνάντηση Ρ. Κάστρο- Ίγκορ Σέτσιν

    2/8/2008 13:12:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Με στόχο την βελτίωση των διμερών εμπορικών δεσμών, συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο αναπληρωτής Ρώσος πρωθυπουργός Ίγκορ Σέτσιν και ο Νικολάι Πάτρουσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής της πανίσχυρης ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας, ή FSB, με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής τους στη χώρα, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε "εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα" με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ελπίδα ενίσχυσης των ήδη θετικών διμερών σχέσεων, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν το οποίο μετέδωσε το κουβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina.

    Η συνάντηση ακολούθησε την διάψευση την περασμένη εβδομάδα από το Ρωσικό υπουργείο Αμύνης της είδησης που δημοσίευσε μια εφημερίδα περί της μεταφοράς Ρωσικών βομβαρδιστικών σε βάση της Κούβας σε αντίποινα για την εγκατάσταση βάσεων της λεγόμενης αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

    Η Ρωσία θα ξεπερνούσε "μια κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες" εάν δημιουργούσε στην Κούβα βάση στην οποία θα μπορούν να σταθμεύουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη που έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές βόμβες ή πυραύλους με πυρηνική γόμωση, δήλωσε ο Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Νόρτον Σβαρτς.

    Το επίσημο ανακοινωθέν των συνομιλιών της Πέμπτης δεν περιείχε καμία αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας απλώς ότι ο 77χρονος Κάστρο και οι Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Το διμερές εμπόριο των δύο χωρών έφθασε κατ εκτίμηση τα 363 εκατ. δολάρια (233 εκατ. ευρώ) το 2007. Η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν άλλοτε ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Κούβας. Το 2006, η Ρωσία φέρεται να είχε συμφωνήσει στην επαναδιαπραγμάτευση των χρεών της Αβάνας προς την Μόσχα από το παρελθόν, που υπολογίζονται σε 166 εκατ. δολάρια, ή 106 εκατ. ευρώ.

    [11] Κόσμος

    Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία

    Έκκληση Σολάνα Φερχόιγκεν στην Άγκυρα

    2/8/2008 12:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δυο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθυναν σήμερα έκκληση στην Τουρκία να επιταχύνει την εφαρμογή των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, μετά την πολιτικο-δικαστική κρίση, η οποία ωστόσο δεν οδήγησε στην απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος. Σε δηλώσεις τους, οι οποίες θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild Am Sonntag, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, καλούν την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να προετοιμάσει την ένταξή της στην ΕΕ.

    Όπως δήλωσε ο Σολάνα στην εφημερίδα μετά την απόρριψη την Τετάρτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας προσφυγής για απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην ΕΕ), τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα αυτόν".

    Από την πλευρά του ο Φερχόιγκεν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ψηφίσει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Φερχόιγκεν, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν θα πρέπει να μείνουν μόνο στα χαρτιά, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν.

    "Ο Ερντογάν δεν έχει παρά μια μόνον ευκαιρία-πρέπει να επιταχύνει με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο την πολιτική εκσυγχρονισμού και φιλελευθεροποίησης της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν χρειάζεται σταθερότητα στην Τουρκία και πιστούς φίλους στην Ευρώπη", τόνισε ο Φερχόιγκεν.

    [12] Κόσμος

    Σουδάν

    Αποσύρεται η οργάνωση MSF απ' το Νταρφούρ

    2/8/2008 12:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Αποσύρεται από τμήμα της επαρχίας Νταρφούρ του Σουδάν η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά από επιθέσεις εναντίον μελών του προσωπικού της στο βόρειο τμήμα της καθημαγμένης από πολυετείς εχθροπραξίες επαρχίας. "Μετά από αυτές τις βίαιες επιθέσεις, είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας και να εκκενώσουμε όλο το προσωπικό μας από τις περιοχές Ταουίλα και Σανγκίλ Τομπάγια", δήλωσε η Μόνικα Καμάτσο, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Νταρφούρ. Περίπου 65.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους εκτοπισθέντες από τις εστίες τους, θα μείνουν χωρίς ιατρική βοήθεια εξ αιτίας της εξέλιξης αυτής. Την περασμένη εβδομάδα, εργαζόμενοι της ΜΚΟ δέχθηκαν επιθέσεις και ληστείες στις εγκαταστάσεις τους δύο φορές. Όπως τόνισε η Καμάτσο "ήταν μια δύσκολη απόφαση, διότι η αναστολή των δραστηριοτήτων μας αφήνει τους ανθρώπους χωρίς ιατρική φροντίδα. Αλλά είναι αδύνατον για τις ομάδες μας να εργαστούν και να παρέχουν ιατρική βοήθεια χωρίς μια ελάχιστη εγγύηση ασφάλειας και σεβασμού για το ανθρωπιστικό τους έργο". Οι επιχειρήσεις αρωγής στο δυτικό και το νότιο Νταρφούρ συνεχίζονται, σύμφωνα με τους MSF.

    [13] Κόσμος

    Σίδνεϊ, Αυστραλία

    Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    2/8/2008 11:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Πτήση των αυστραλιανών αερογραμμών Qantas με προορισμό τη Μανίλα, επέστρεψε σήμερα στο Σίδνεϊ, πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση εξαιτίας διαρροής των υδραυλικών υγρών. Σύμφωνα με πηγή του αεροδρομίου, ο πιλότος ανέφερε στον πύργο ελέγχου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άδειασε τα καύσιμα και επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ λίγο μετά την απογείωσή του από αυτό.

    Αναγκαστική προσγείωση στη Μανίλα πραγματοποίησε όμως κι ένα αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας πριν από μια εβδομάδα, όταν άνοιξε τρύπα στην άτρακτό του ύστερα από έκρηξη, πιθανότατα από φιάλη οξυγόνου. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από το Χονγκ Κονγκ στη Μελβούρνη.

    Την Τρίτη, μηχανική βλάβη ανάγκασε ένα Μπόινγκ-737 της Qantas να επιστρέψει στην Αδελαΐδα της νότιας Αυστραλίας καθώς μια από τις πόρτες του άνοιξε μισή ώρα μετά την απογείωσή του. Από τότε που ιδρύθηκε, το 1920, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας δεν έχει χάσει κανένα αεροσκάφος σε δυστύχημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 August 2008 - 16:50:04 UTC