Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΤΕ: Κρίσιμη εβδομάδα
  • [02] Φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ
  • [03] Ενίχυση της πυροπροστασίας
  • [04] Τουρκία: Διάψευση δημοσιευμάτων για το κυβερνών κόμμα
  • [05] "Τα Εγγύς και τα Πέραν" του Ν. Κυπουργού
  • [06] "World Press Photo" στο Αεροδρόμιο
  • [07] Οι αλλεργίες αποφεύγουν τα ...σκυλιά
  • [08] Ακινητοποιημένα τα οχήματα τροφοδοσίας
  • [09] Λειτουργεί κανονικά ο ΧΥΤΑ Φυλής
  • [10] Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δασοπροστασία
  • [11] Στάση αναμονής από Αθήνα - Τριβές στην ΠΓΔΜ
  • [12] Φώλιας: Αναγκαίες οι εναλλακτικές πηγές
  • [13] Στο αρχείο η δικογραφία για τη ΔΕΗ
  • [14] Υπέγραψε το νέο συμβόλαιο ο Ρεχάγκελ
  • [15] Κατέθεσαν Ιακώβου, Λεωνίδης
  • [16] Αγωγή κατά Ριβάλντο, Νικολαϊδη
  • [17] Πρόωρη στέψη για τη Ρεάλ
  • [18] Συνάντηση Καραμανλή-Χατζηγάκη
  • [19] Λεωφορειοπειρατεία με αίσιο τέλος
  • [20] Προσάραξη κρουαζιερόπλοιου
  • [21] Πυρκαγιά στη χωματερή των Άνω Λιοσίων
  • [22] Αποσχιστικές τάσεις στη Βολιβία
  • [23] Υπόθεση Siemens: Αρνούνται σχέση με "μίζες"
  • [24] Βιβλική καταστροφή

    [01] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Deutsche Telecom

    ΟΤΕ: Κρίσιμη εβδομάδα

    5/5/2008 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 4:42:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καθοριστικές, αναμένονται, οι επόμενες ημέρες για τον ΟΤΕ, καθώς συζητούνται, οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Deutsche Telecom.

    Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που εκκρεμούν, είπε ο Υπουργός Οικονομίας, στην ΝΕΤ, όπως το βέτο που μπορεί να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο σε εταιρικές αποφάσεις. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

    Για ισορροπημένη συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, όπου το Δημόσιο έχει σημαντικά δικαιώματα για όλα τα σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας, θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των Ελλήνων καταναλωτών, έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, ενώ για το θέμα των εργαζομένων είπε ότι θα ισχύσει ο ελληνικός νόμος.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε την εβδομάδα κρίσιμη για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, καθώς, όπως είπε, συνεχίζονται οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να υπογραφεί μια συμφωνία μετόχων, που θα θωρακίζει τον ΟΤΕ, θα τον κάνει πιο δυνατό και θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.

    Η Marfin (MIG) ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι η συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας και της Deutsche Telecom AG για την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

    "Προγραμματική δέσμευση ο στρατηγικός εταίρος"

    Το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ όταν έλθει στην εξουσία, αναρωτήθηκε αν θα πάρει και το 6% που πούλησε το ΠΑΣΟΚ.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το management του οργανισμού, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει καταθέσει η ΝΔ τις θέσεις της και διάβασε -από το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος- συγκεκριμένη φράση ότι "η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ είναι πολιτική μας, με το κατάλληλο management". "Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε", τόνισε.

    Έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την κωμική και συνάμα τραγική -όπως την χαρακτήρισε- υπόθεση της εξαγοράς του ΟΤΕ από τη Deutsche Telecom απηύθυνε ο επικεφαλής της ΚΟ τους ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος .

    Καλή απόφαση χαρακτήρισε τις νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, Δρ. Hamadoun Toure .

    Οι εργαζόμενοι πάντως κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με 48ωρη απεργία από την Τρίτη. Σήμερα η ΟΜΕ-ΟΤΕ έστειλε εξώδικο στον Υπουργό Οικονομίας και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Παναγή Βουρλούμη επειδή όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 240/2006 δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση πριν από τη συμφωνία.

    [02] Κόσμος

    Φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ

    5/5/2008 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-BBC

    Τραγικός είναι ο απολογισμός από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, το Σαββατοκύριακο από πολλές περιοχές της Μιανμάρ, καθώς ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 4.000 όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι πιθανόν να χάθηκαν στην καταστροφή. "Ο επιβεβαιωμένος αριθμός είναι 3.934 νεκροί, 41 τραυματίες και 2.879 αγνοούμενοι στις περιοχές της Γιανγκόν και του Ιραουάντι", ανακοινώθηκε από τις βραδινές τηλεοπτικές ειδήσεις.

    Εξάλλου αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας του καταστροφικού κυκλώνα. Το γραφείο του ΟΗΕ στη Γιανγκόν ανακοίνωσε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πλαστικά καλύμματα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, εξοπλισμό για μαγείρεμα, κουνουπιέρες, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

    Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν πόρους για να βοηθήσουν τη Μιανμάρ που επλήγη από τον κυκλώνα Ναργκίς και εξετάζουν τις δυνατότητες να κάνουν περισσότερα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το καθεστώς, που θεωρείται μαύρο πρόβατο από την Ουάσινγκτον, δεν θα επωφεληθεί από την βοήθεια αυτή. Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε το ύψος της χρηματικής βοήθειας που θα αποδεσμευτεί από την πρεσβεία του στη Μιανμάρ.

    [03] Κοινωνία

    Ενίχυση της πυροπροστασίας

    5/5/2008 6:29:00 μμ

    Το θέμα της συνεισφοράς των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην πρόληψη και την προστασία του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές, συζητήθηκε σε σημερινή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Σημειωτέον ότι η ΕΕ φοβάται για ολοένα και καταστρεπτικότερες πυρκαγιές, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, της ανομβρίας, της ξηρασίας και τις λειψυδρίας και ενισχύει τους μηχανισμούς πρόληψης, και αντιμετώπισης. Στη χώρα μας ήδη υπογράφηκε η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία, προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ ύψους 35 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ και σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που δόθηκε για πρώτη φορά το 2003 (18,2 εκ. ευρώ).

    Οι αλλαγές που φανταζόμασταν ότι μπορεί να έρθουν και προσπαθούσαμε να τις αποτρέψουμε, δυστυχώς έχουν έρθει, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία είναι δυνατό να βοηθήσει προς πολλές κατευθύνσεις: Πρώτα απ όλα σε επίπεδο επικοινωνίας για τη διεθνή συνεργασία, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κυρίως όμως μπορεί να βοηθήσει στη χώρα μας, σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση της πυρκαγιάς, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Ήδη από το τέλος Μαρτίου το "Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας" λειτουργεί και επιτρέπει να υπάρχει επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας για τα θέματα των δασικών πυρκαγιών", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Το κομμάτι του ΕΣΠΑ που είναι αφιερωμένο στη Δημόσια Διοίκηση έχει έναν βασικό άξονα για τα θέματα πολιτικής προστασίας έτσι ώστε, και από την πλευρά της μεταρρύθμισης των δομών της Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με το ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, και η Πολιτική Προστασία και οι υπόλοιποι φορείς του κράτους να ανταποκρίνονται σε αυτό, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με τη δικτύωση των φορέων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση. Η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του μεγάλου αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Στη διασύνδεση της ελληνικής πολιτικής με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών επικεντρώθηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας. Ο ρόλος της ΕΕ μπορεί να είναι ενισχυτικός του ρόλου των κρατών-μελών, όμως μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ανέφερε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι ο δρόμος προς την ενίσχυση της συνολικής ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών ανοίγει με την Ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Μαρτίου. Για τη βελτίωση αυτή ο Επίτροπος πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης, την ανάλυση πιθανών σεναρίων καταστροφών, τον εντοπισμό ελλείψεων σε μέσα και δυνατότητες, καθώς και την εκπαίδευση των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών.

    Οι νέες τεχνολογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, όμως η σημαντικότερη ίσως προσφορά τους είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων απαραίτητων για την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, ανέφερε ο κ. Δήμας. Η πιο κρίσιμη παράμετρος, ωστόσο, για την επιτυχία του συστήματος, πρόσθεσε, είναι η πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων, ώστε να είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα δεδομένα στην κατάλληλη στιγμή.

    Μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χεσούς Σαν Μιγκέλ. Ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώνονται ετησίως στην ΕΕ αγγίζει τις 20.000, καίγοντας 500.000 εκτάρια (περίπου 5.000.000 στρέματα), εκ των οποίων το 95% οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Επιπλέον, το 70% των πυρκαγιών εκδηλώνονται στη νότια, ανατολική και τη δυτική Ευρώπη. Οι πυρκαγιές θα είναι εφεξής μεγαλύτερες και χειρότερες λόγω των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο.

    Την ανάγκη διαχείρισης έγκυρων δεδομένων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των πυρκαγιών υπογράμμισε με τη σειρά του ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς, ο οποίος μίλησε για το ρόλο του Κέντρου Επιχειρήσεων.

    "Έχουμε γίνει αναμφισβήτητα πιο έμπειροι, το ερώτημα είναι αν έχουμε γίνει και πιο ικανοί, κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι αδυναμίες μας είναι καθοριστικές και ορατές δια γυμνού οφθαλμού", είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση με κοινωνική συναίνεση, ολοκληρωμένος μακρόπνοος σχεδιασμός σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και οργάνωση της πρόληψης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ενώ η συντονίστρια του Παρατηρητηρίου για την Ανασυγκρότηση Πυρόπληκτων Περιοχών Ασημίνα Ξηροτύρη ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το θεσμικό πλαίσιο για πρόληψη και αντιμετώπιση όπως και η διασύνδεση του κέντρου με την Περιφέρεια, έχουν σημαντικά κενά.

    [04] Κόσμος

    Τουρκία: Διάψευση δημοσιευμάτων για το κυβερνών κόμμα

    5/5/2008 6:12:00 μμ

    Διέψευσε σήμερα το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει την απάντησή του στην προσπάθεια να απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Κορυφαίο τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας και μία εφημερίδα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα σχηματίσει ένα νέο κόμμα, αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει την απαγόρευση της λειτουργίας του. Το δίκτυο Kanal D σημειώνει μάλιστα στην ιστοσελίδα του ότι οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος έχουν ολοκληρωθεί και διευκρινίζει ότι ο Ερντογάν αποκάλυψε την πληροφορία αυτή σε δείπνο που είχε με μικρή ομάδα δημοσιογράφων το Σάββατο το βράδυ.

    "Τα ρεπορτάζ αυτά δεν είναι ακριβή όσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, τη φύση της πρόσκλησης και τον κατάλογο των προσκεκλημένων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν. "Ιδιαίτερα μερικές αναληθείς δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό μας όσον αφορά μια συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση και το πιθανό της αποτέλεσμα θεωρείται ότι απέχουν πολύ από το να είναι καλοπροαίρετες", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο αποκαλούμενος "οδικός χάρτης" για το κυβερνών κόμμα, στον οποίο αναφέρονται τα ρεπορτάζ, στηρίζεται σε υποθέσεις των συντακτών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Δεν θα προκαλέσουμε εντάσεις στην Τουρκία", γράφει παράλληλα η εφημερίδα Βατάν επικαλούμενη δήλωση του Ερντογάν.

    "Η υπόθεση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο", προσθέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η τουρκική οικονομία δεν θα μπορούσε να αντέξει μια εκτεταμένη δικαστική διαδικασία.

    Ο Ερντογάν σημειώνει επίσης ότι δεν αναμένει πως το δικαστήριο θα κλείσει το κόμμα του και ότι δεν θα επιδιώξει συνταγματικές αλλαγές για να αποφύγει την απαγόρευσή του.

    [05] Πολιτισμός

    "Τα Εγγύς και τα Πέραν" του Ν. Κυπουργού

    5/5/2008 5:51:00 μμ

    Μια διαδρομή στα "ηχοχρώματα" του Νίκου Κυπουργού, αποτελεί η συναυλία του συνθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 Μαΐου, με τίτλο "Τα Εγγύς και τα Πέραν", στην οποία συμμετέχει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, με τη συνοδεία της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ.

    Το πρόγραμμα τη συναυλίας ακολουθεί τη διαδρομή τής μέχρι σήμερα καριέρας του Νίκου Κυπουργού, από την εποχή της θρυλικής "Λιλιπούπολης" έως τη μουσική του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, και επιπλέον, δύο νέα έργα του, σε πρώτη παρουσίαση: την "Αναφορά στον Μόραλη", φόρο τιμής στον ζωγράφο της γενιάς του 30 και τα "Πέραν", για ορχήστρα και παιδική χορωδία, παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    [06] Πολιτισμός

    "World Press Photo" στο Αεροδρόμιο

    5/5/2008 5:28:00 μμ

    Φωτογραφικά στιγμιότυπα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε μέσα από το φακό καταξιωμένων φωτορεπόρτερ που βραβεύτηκαν στον 51ο παγκόσμιο διαγωνισμό "World Press Photo 2008", θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από τις 6 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2008.

    Η έκθεση, που περιοδεύει σε περισσότερες από 100 πόλεις του κόσμου, παρουσιάζει φέτος 156 έργα που τιμήθηκαν ως οι καλύτερες φωτογραφικές στιγμές του 2007 με το ετήσιο βραβείο "World Press Photo", που αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό για τον κόσμο της δημοσιογραφικής φωτογραφίας και ενημέρωσης.

    Τα βραβευμένα έργα ξεχώρισαν ανάμεσα σε 80.536 συμμετοχές 5.019 φωτογράφων από 125 χώρες, σε 10 θεματικές κατηγορίες φωτορεπορτάζ (επικαιρότητα, ειδησεογραφία, σύγχρονα θέματα, πρόσωπα της ειδησεογραφίας, θέματα από την καθημερινή ζωή, φύση και περιβάλλον, αθλητισμός, αθλητικά στιγμιότυπα, πορτραίτα, τέχνη & ψυχαγωγία).

    [07] Υγεία

    Οι αλλεργίες αποφεύγουν τα ...σκυλιά

    5/5/2008 5:20:00 μμ

    Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκυλιά από πολύ μικρή ηλικία παθαίνουν πολύ σπανιότερα αλλεργίες της άνοιξης σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που προέρχονται από σπίτια όπου δεν υπάρχουν κατοικίδια, ανακοίνωσαν Γερμανοί ερευνητές.

    Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα θεωρούσε η προηγούμενη γενιά ειδικών ιατρών, που προειδοποιούσαν τους γονείς για την πιθανότητα πρόκλησης αλλεργιών από το τρίχωμα των κατοικίδιων.

    Ομως, η νέα μελέτη που συνέταξαν ειδικοί από διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, υποστηρίζει ότι η έκθεση από πολύ μικρή ηλικία- και συγκεκριμένα μικρότερη των έξι ετών- στο τρίχωμα του σκύλου, στην ουσία βοηθάει τα παιδιά να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα σε αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα όπως είναι η γύρη.

    Το τρίχωμα του σκύλου αντικαθιστά- κατά κάποιο τρόπο- τον εμβολιασμό κατά του αλλεργικού συναχιού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση του Αναπνευστικού.

    Ωστόσο, ο συγγραφέας της μελέτης, Γιοάκιμ Χάινριχ, επισημαίνει ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα του τριχώματος του σκύλου αφορά μόνο τους οικόσιτους.

    [08] Οικονομία

    Κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων

    Ακινητοποιημένα τα οχήματα τροφοδοσίας

    5/5/2008 5:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισαν από σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα.

    Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων άρχισαν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για το ποσοστό αύξησης του 5% στα κόμιστρα, που ενέκριναν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ντίζελ κίνησης που χρησιμοποιούν, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τις αυξήσεις που καθορίστηκαν και αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσής τους.

    Στην απεργία συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων , όχι όμως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μεταφορών Βορείου Ελλάδος. Προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς πολλά από αυτά προμηθεύονται καύσιμα με βυτιοφόρα που διαθέτουν οι ίδιες οι εταιρίες πετρελαιοειδών. Πάντως οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συμμετέχουν στην απεργία.

    Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι οι αυξήσεις της τάξεως του 5% που αποφασίστηκαν, "ισχύουν για όλους, δηλαδή για τα ταξί και τα ΚΤΕΛ, και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για μια ειδική κατηγορία επαγγελματιών".

    Ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα των περιορισμών στην κίνηση των φορτηγών τα Σαββατοκύριακα κατά μήκος των εθνικών οδών.

    [09] Κοινωνία

    Από τις 6 το πρωί

    Λειτουργεί κανονικά ο ΧΥΤΑ Φυλής

    5/5/2008 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έσβησε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί χθες το βράδυ, στον ΧΥΤΑ της Φυλής, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των χωματουργικών μηχανημάτων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και των πλησιέστερων Δήμων, και λειτουργεί κανονικά από τις 6 το πρωί.

    Σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ, η φωτιά εκδηλώθηκε από τέσσερα διαφορετικά σημεία σε περιοχή του ενδιαμέσου κυττάρου του ΧΥΤΑ Φυλής, όπου βρίσκονταν ρακοσυλλέκτες.

    [10] Πολιτική

    Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δασοπροστασία

    5/5/2008 4:45:00 μμ

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του περιβάλλοντος παρουσίασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης Αλέκος Αλαβάνος και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος Βαγγέλης Αποστόλου.

    Όπως τόνισε ο Α. Αλαβάνος, για τη διάσωση των δασών και την προστασία του περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς επίσης να ολοκληρωθεί η σύνταξη του κτηματολογίου και του δασολογίου, να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων για την ενίσχυση και την οργάνωση των εθνικών δρυμών και να ληφθούν μια σειρά από προωθημένα μέτρα, όπως η κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών για την προστασία των δασών.

    Ο κ.Αλαβάνος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον "πάτο του βαρελιού", σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η χώρας μας είναι η πρώτη που ονοματίστηκε από τον ΟΗΕ γιατί δεν διαθέτει το μηχανισμό για να ανταποκριθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο. Είπε ακόμη ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,με Έλληνα επίτροπο, η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ίδιο θέμα,ενώ σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην Ελλάδα για την λειτουργία χωματερών.

    Από την πλευρά του, ο Β.Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος πάρα τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

    Παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός της πολιτικής δασοπροστασίας, η εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού έναρξης των πυρκαγιών, η οργάνωση της έγκαιρης επέμβασης, η ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι η συστράτευση όλων όσοι εμπλέκονται στη δασοπροστασία.

    Για την αποτελεσματική λύση του προβλήματος της δασοπροστασίας είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές, η ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού, η απόσυρση και κατάργηση των "δασοκτόνων" νόμων και προτάσεων και η σαφή; οριοθέτηση και απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε κι ο δασοπυροσβέστης Βασίλης Γαρέφαλλος,ο οποίος συμμετείχε στην κατάσβεση των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια, όπου σκοτώθηκαν πέντε συνάδελφοί του και ο ίδιος τραυματίστηκε. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "ο Βασίλης επέζησε με εμφανή τα σημάδια της πυρκαγιάς, ωστόσο το κράτος για την αυτοθυσία του ίδιου και των συντρόφων του δεν έλαβε κανένα μέτρο. Δεν αποζημίωσε τον ίδιο και τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά ούτε και του εξασφάλισε μια δουλειά στο δημόσιο για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένεια του".

    [11] Πολιτική

    Για το θέμα της ονομασίας

    Στάση αναμονής από Αθήνα - Τριβές στην ΠΓΔΜ

    5/5/2008 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 5:06:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στάση αναμονής εξακολουθεί να κρατά η Αθήνα ενόψει των εκλογών στα Σκόπια την 1η Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επισκεφθεί, ίσως και εντός των προσεχών ημερών, Αθήνα και Σκόπια.

    Την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα η εσωτερική αντιπαράθεση κλιμακώνεται.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του VMRO-DPMNE, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, κατηγορώντας τους ότι επιχείρησαν να συμβιβαστούν με την Ελλάδα, για το θέμα του ονόματος της γείτονος.

    Πυρά Γκρούεφσκι

    "Στις εκλογές αυτές οι Μακεδόνες πολίτες θα εκτιμήσουν ποιος έπραξε κάτι για την αναζωογόνηση της οικονομίας και για την καλυτέρευση της ζωής τους και ποιος προσπάθησε να φανεί αρεστός στους Έλληνες, ζητώντας να αποποιηθούμε την εθνική μας ταυτότητα, με κάθε τίμημα και γρήγορα. Η Μακεδονία ξέρει ποιος άλλαξε το όνομα το 1993 με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ρωτήσει το λαό και ξέρει ποιός όλο τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο επέμεινε στη θέση ότι μία ομάδα πολιτικών δεν μπορεί να αποφασίζει για το όνομα και την εθνική ταυτότητα, χωρίς πρώτα να ακούσει την άποψη του λαού σε δημοψήφισμα. Για το λόγο αυτό, το πρώτο μέρος του συνθήματός μας στις εκλογές είναι: Η Μακεδονία ξέρει", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Γκρουέφσκι ανέφερε ακόμη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε τροποποίηση του συντάγματος που θα στοχεύει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας του. "Το VMRO-DPMNE δε θα επιτρέψει οποιοδήποτε όνομα και συμβιβασμό που θα επιβληθεί από την Ελλάδα, να γίνουν αποδεκτά από συγκεκριμμένους πολιτικούς, την Κυβέρνηση ή την Βουλή, χωρίς προηγουμένως να εκφρασθούν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος", είπε ο κ. Γκρουέφσκι.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστήριξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε εκεί να βρεθεί λύση", συμπλήρωσε.

    [12] Οικονομία

    Συνέντευξη για τον αγωγό South Stream

    Φώλιας: Αναγκαίες οι εναλλακτικές πηγές

    5/5/2008 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Βασική συνιστώσα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και στρατηγική επιλογή, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, στον οποίο πλέον συμμετέχει και η Ελλάδα. Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση για τον South Stream έγινε "με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς κρυμμένους άσους", επισημαίνοντας ότι ο αγωγός αυτός δεν είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός με τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (TGI)". "Ο ένας δεν εξαρτάται ούτε αναιρεί τον άλλο, τους έχουμε ανάγκη και τους δύο", επισήμανε ο κ. Φώλιας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας καλύπτει τώρα το 77% των αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ το 2012 με 2013 το ποσοστό εξάρτησης από τη Ρωσία θα πέσει κάτω από το 50%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η χάραξη του South Stream δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και το πιθανότερο είναι να περάσει από την Ελλάδα απευθείας στην Ιταλία με υποθαλάσσιο αγωγό, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο διέλευσης μέσω Αλβανίας. Είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την εξασφάλιση της διέλευσης ενός δισεκατομυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ελληνο-τουρκικού αγωγού. Για το σκοπό αυτό θα γίνει τετραμερής συνάντηση των χωρών που εμπλέκονται στον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, δηλαδή των τριών χωρών αυτών και του Αζερμπαϊτζάν, το ερχόμενο διάστημα στην Αθήνα.

    Όσον αφορά στις ενστάσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για τον South Stream και συγκεκριμένα τις πρόσφατες δηλώσεις Μπράιζα για ανταγωνιστικούς αγωγούς, τις απέδωσε σε κακή πληροφόρηση που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος. "Δεν υπάρχει διαφορά, ούτε χαλάνε οι σχέσεις μας. Συμφωνούμε απόλυτα με τις ΗΠΑ ότι στόχος είναι η μη δημιουργία μονοπωλιακών ή μονοψωνιακών καταστάσεων. Αν εξαρτάσαι από έναν, είσαι χαμένος από χέρι", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [13] Κοινωνία

    Ζητά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών

    Στο αρχείο η δικογραφία για τη ΔΕΗ

    5/5/2008 4:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στο αρχείο ζητά να τεθεί η δικογραφία για τις διακοπές ρεύματος, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, καθώς τόσο η διοίκηση, όσο και η πλευρά των εργαζομένων, κινήθηκαν εντός των ορίων, που θέτει ο νόμος για το προσωπικό ασφαλείας και την ισχύ του ρεύματος, που διατέθηκε. Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι άσκησαν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία. Τον τελικό λόγο για την υπόθεση θα έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, που θα κρίνει το πόρισμα του κ. Παναγιωτόπουλου.

    [14] Euro 2008

    Υπέγραψε το νέο συμβόλαιο ο Ρεχάγκελ

    5/5/2008 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το διαδικαστικό μέρος της ανανέωσης της συνεργασίας του Οτο Ρεχάγκελ με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ολοκληρώθηκε σήμερα με την υπογραφή των συμβολαίων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Γερμανός προπονητής πέρασε από το γραφεία της ΕΠΟ και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στον πάγκο της εθνικής ομάδας έως το καλοκαίρι του 2010. Η Ομοσπονδία αμέσως μετά εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση: "Από την ΕΠΟ ανακοινώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας 5/5/2008 υπογράφηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Λ. Συγγρού η ανανέωση του συμβολαίου του κ. Οτο Ρεχάγκελ, το οποίο θα έχει διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2010".

    [15] Αλλα σπορ

    Κατέθεσαν Ιακώβου, Λεωνίδης

    5/5/2008 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εξηγήσεις για την υπόθεση ντόπινγκ στην εθνική ομάδα Άρσης Βαρών έδωσαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλό, ο Χρήστος Ιακώβου και τέσσερις ακόμη προπονητές της ομάδας.

    Ενώπιον του κ. Καραφλού είχαν κληθεί πλην του κ. Ιακώβου και οι Βαλέριος Λεωνίδης, Σεραφείμ Γραμματικόπουλος, Αλέξανδρος Πολυτίδης και η κυρία Κυριακή Γαλάνη.

    Ο κ. Ιακώβου και ο κ. Λεωνίδης γνωστοποίησαν στον εισαγγελέα τις θέσεις τους για την υπόθεση δια υπομνημάτων που κατέθεσε ο πληρεξούσιος συνήγορός τους Χαράλαμπος Λυκούδης.

    Οι προπονητές αρνούνται τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές και επιμένουν ότι έγινε λάθος από την κινεζική εταιρεία που προμήθευσε τις ουσίες της ομάδας.

    Όπως μάλιστα αναφέρουν στα υπομνήματά τους, η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχθεί μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος το λάθος της. Ετσι, ζητούν από τον εισαγγελέα, μέσω δικαστικής συνδρομής, να λάβει καταθέσεις από τους υπευθύνους της κινεζικής εταιρείας. Στο υπόμνημά του ο κ. Ιακώβου αναφέρεται και σε πολιτικούς οι οποίοι, όπως αναφέρει, από σκοπιμότητα και ματαιοδοξία παρίστανται στις απονομές μεταλλίων, χωρίς, όμως, να έχουν επισκεφθεί ποτέ τα προπονητήρια.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αγωγή κατά Ριβάλντο, Νικολαϊδη

    5/5/2008 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την συνέντευξη Τύπου του Σωκράτη Κόκκαλη και σήμερα το πρωϊ η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Παναγιώτη Μιχαλόλια, κατέθεσε αγωγή κατά του Ριβάλντο και του Ντέμη Νικολαϊδη. Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ αξιώνει το ποσό των 5 εκ. ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, μετά τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου και του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ μέσα στ αποδυτήρια, μια ημέρα μετά την 30η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

    Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, είχε προαναγγείλει από χθες την πορεία της υπόθεσης και λίγες ώρες αργότερα τα λόγια του πήραν "σάρκα και οστά".

    Χαρακτηριστικά, αναφέρεται: "Σήμερα, 5/5/2008, κατετέθη από την ΠΑΕ Ολυμπιακός διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της Παναγιώτη. Γ. Μιχαλόλια στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αγωγή αποζημίωσης ύψους 5.000.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης κατά του ποδοσφαιριστή Ριβάλντο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα και του Νικολαϊδη Θεμιστοκλή, δια τα όσα εκείνοι συκοφαντικά δια των δηλώσεων τους απηύθυναν κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός με προσβλητικές, δυσφημιστικές φράσεις, εκφράσεις και χαρακτηρισμούς τους, που γνωστοποιήθηκαν σε ευρύτατο κύκλο προσώπων, τόσο πανελλαδικώς όσο και ανά τον κόσμο, αλλά και σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και σε ελληνικές και ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες".

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόωρη στέψη για τη Ρεάλ

    5/5/2008 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε για 31η φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ισπανίας. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 82΄, η «βασίλισσα» νίκησε εκτός έδρας την Οσασούνα με 2-1 και αποσπάστηκε 10 βαθμούς από τη Βιγιαρεάλ, διαφορά που δεν μπορεί να καλυφθεί στις εναπομείνασες τρεις αγωνιστικές της πριμέρα ντιβιζιόν. Τα πανηγύρια των οπαδών της «βασίλισσας» ξέφρενα και κορυφώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες (Κυβέλης), όπου πάντα οι «μερένγκες» γιορτάζουν τις μεγάλες τους επιτυχίες. Πάνω από 100 χιλιάδες φίλαθλοι έδωσαν το παρών και η βραδιά εξελίχθηκε σ ένα ξέφρενο πάρτι, έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    Η αποστολή των πρωταθλητών Ισπανίας έφτασε στην κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας, μετά τις 3 τα ξημερώματα, όπου παίκτες και προπονητής γνώρισαν την αποθέωση. Ο αρχηγός της Ρεάλ, Ραούλ, κατόπιν σχετικής άδειας από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, «φόρεσε» στο άγαλμα της θεάς Κυβέλης τη φανέλα και το κασκόλ της Ρεάλ. «Ηρθαμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Είναι μία εκπληκτική στιγμή για όλους μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της ομάδας ο τεχνικός του συλλόγου, Μπερντ Σούστερ.

    Στο μεταξύ, η Μπαρτσελόνα συνέτριψε τη Βαλένθια με 6-0, με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την τρίτη θέση της βαθμολογίας, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον αγώνα που «άνοιξε» την αυλαία της 35ης ημέρας του ισπανικού πρωταθλήματος, η Ατλέτικο επιβλήθηκε εύκολα της Ουέλβα στη Μαδρίτη με 3-0. Δύο γκολ σημείωσε ο Νάτσο Καμάτσο (23΄, 75΄) και ένα ο Αγουέρο (54΄). Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης ήταν στην 18άδα της Ατλέτικο, άλλά δεν αγωνίστηκε. Ο Ρομπέρτο Φαμπιάν Αγιάλα λύτρωσε την Σαραγόσα, καθώς με το γκολ που πέτυχε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε στην ομάδα του τη νίκη επί της Λα Κορούνια με 1-0, στο πλαίσιο της 35ης ημέρας του ισπανικού πρωταθλήματος. Με τη νίκη αυτή η Σαραγόσα έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή της στην κατηγορία.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ: Ατλέτικο Μαδρίτης-Ουέλβα 3-0 (23΄, 74΄ Καμάτσο, 54΄ Αγκουέρο) Σαραγόσα-Λα Κορούνια 1-0 (+90΄ Αγιάλα) Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα 1-2 (8΄ Γιορέντε - 3΄, 71΄ Γκουίθα) Λεβάντε-Εσπανιόλ 1-1 (77΄ Χουάνμα - +90΄ πεν. Λουίς Γκαρσία) Σανταντέρ-Μούρθια 3-2 (36΄ αυτ. Νταβίντ ντε Κοθ, 46΄ Χόρχε Λόπεθ, 57΄ Μουνίτις - 12΄ Ντάνι, 28΄ Ιβάν Αλόνσο) Σεβίλη-Βαγιαδολίδ 2-0 (10΄, 40΄ Ρενάτο) Αλμερία-Μπέτις 1-1 (47΄ Πουλίδο - 44΄ Οντόνκορ) Βιγιαρεάλ-Χετάφε 2-0 (37΄, 44΄ Νιχάτ) Μπαρτσελόνα-Βαλένθια 6-0 (5΄ πεν. Μέσι, 8΄ Τσάβι, 14΄, 58΄ Ανρί, 72΄, 79΄ Κρκιτς) Οσασούνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (82΄ πεν. Πουνιάλ - 87΄ Ρόμπεν, 89΄ Ιγκουαϊν)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 35 αγώνες) Ρεάλ Μαδρίτης 78 - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Βιγιαρεάλ 68 Μπαρτσελόνα 64 Ατλέτικο Μαδρίτης 58 Σανταντέρ 56 Σεβίλη 55 Μαγιόρκα 50 Αλμερία 49 Λα Κορούνια 49 Εσπανιόλ 48 Αθλέτικ Μπιλμπάο 46 Μπέτις 45 Χετάφε 42 Βαγιαδολίδ 42 Βαλένθια 42 Σαραγόσα 41 Ουέλβα 40 Οσασούνα 40 Μούρθια 30 - ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Λεβάντε 26 - ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ

    [18] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Χατζηγάκη

    5/5/2008 2:57:00 μμ

    Για τσουνάμι επιτάχυνσης επίλυσης εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα του τομέα αρμοδιότητάς του. Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε τόσο στα νομοσχέδια τα οποία παίρνουν άμεσα το δρόμο κατάθεσής τους στη Βουλή όσο και στην πρόθεση του υπουργείου να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων όπως το θέμα της SIEMENS έτσι ώστε να υπάρχει κατάληξή τους ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού. Ειδικότερα, για τα νομοσχέδια ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις οικογενειακές σχέσεις, το οποίο συμπεριλαμβάνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ρυθμίσεις για τα διαζύγια, τη γονική μέριμνα και τις υιοθεσίες.

    Ερωτηθείς για την κίνησή του προς τον αρμόδιο επιθεωρητή για έλεγχο παλαιότερης απόφασης σύμφωνα με την οποία ζητείται η απόσυρση βιβλίου από σχολικές βιβλιοθήκες, ο κ. Χατζηγάκης σημείωσε πως δεν μπορεί να επανερχόμαστε σε περιόδους σκοταδισμού και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σημαντική στις μέρες μας.

    Σε άλλη ερώτηση γιατί θα υπάρξει η επιτάχυνση και αν συνδέεται με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Χατζηγάκης ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, προσθέτοντας ότι πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις υποθέσεις και να εδραιώσουμε την πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η Δικαιοσύνη κινείται σωστά, δίκαια και γρήγορα.

    Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ήταν συγκλονιστικό γεγονός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα κι η υπόθεση παίρνει το σωστό δρόμο.

    [19] Κοινωνία

    Στο κέντρο της Αθήνας

    Λεωφορειοπειρατεία με αίσιο τέλος

    5/5/2008 3:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λεωφορειοπειρατεία, χωρίς ευτυχώς, άσχημα κατάληξη, σημειώθηκε το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με καταγγελία οδηγού λεωφορείου της ΕΘΕΛ, επιβάτης ο οποίος έμεινε τελευταίος στο όχημα μετά την αποβίβαση όλων των άλλων επιβατών στην οδό Μενάνδρου, πλησίασε τον οδηγό και με την απειλή σύριγγας και μαχαιριού, του ζήτησε να τον μεταφέρει στη Χαλκίδα. Ο οδηγός δεν έφερε αντίσταση και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Χαλκίδα.

    Στην εθνική οδό, στο ύψος της Φιλαδέλφειας, όμως, ο δράστης του ζήτησε να σταματήσει, κατέβηκε από το όχημα και εξαφανίστηκε.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για την υπόθεση και αναζητεί το δράστη.

    [20] Κοινωνία

    Προσάραξη κρουαζιερόπλοιου

    5/5/2008 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα αβαθή του κόλπου της Λετονίας στη Βαλτική και συγκεκριμένα στα Στενά Ίρμπε, που οδηγούν από τη Βαλτική Θάλασσα στο λιμάνι της Ρίγα, πρωτεύουσας της χώρας σε απόσταση μόλις 4,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή, προσάραξε το κρουαζιερόπλοιο Μόνα Λίζα υπό σημαία των νήσων Μπαχάμες.

    Στο κρουαζιερόπλοιο συνολικά 976 άτομα επιβαίνοντες, εκ των οποίων 29 Έλληνες ναυτικοί και 6 συγγενείς τους. όπως έγινε γνωστό, όλοι οι επιβάτες του πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.

    Πέντε σκάφη της Ακτοφυλακής και μεθοριακοί φρουροί έσπευσαν στο σημείο όπου βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο, οι επιβάτες του οποίου είναι κυρίως Γερμανοί. Το πρακτορείο ειδήσεων BNS μετέδωσε επικαλούμενο τον επικεφαλής της Ακτοφυλακής Χερμάνις Τσέρνοφ ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση του πλοίου.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε δύτης εξετάζοντας το σημείο της προσάραξης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα και εν συνεχεία άρχισαν οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου από 3 ρυμουλκά πλοία. «Ελέγχουν το πλοίο και ετοιμάζονται να το ρυμουλκήσουν, αλλά δεν ξέρουμε τι ώρα θα γίνει αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

    [21] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στη χωματερή των Άνω Λιοσίων

    5/5/2008 8:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 5:11:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, η οποία έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονταν εκεί.

    Η Πυροσβεστική βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες και 1 πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 10 άτομα, οι οποίοι με τη συνεργασία χωματουργικών οχημάτων των ΟΤΑ κατάφεραν γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα να θέσουν τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

    Η αρμόδια υπηρεσία της πυροσβεστικής διενεργεί προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [22] Κόσμος

    Αποσχιστικές τάσεις στη Βολιβία

    5/5/2008 12:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.

    Μαζική έγκριση της αυτονομίας Με ποσοστό που ξεπέρασε το 85%, οι ψηφοφόροι της Σάντα Κρους, της πλουσιότερης επαρχίας της Βολιβίας, τάχθηκαν υπέρ της αυτονομίας της, σύμφωνα με τα exit pol που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, ενώ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της αυτονομίας έφτασε το 79%. «Αυτονομία, αυτονομία», φώναζε το πλήθος που συνέρρευσε στην μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας της επαρχίας, εν μέσω των κλάξον των αυτοκινήτων κι εκρήξεων από πυροτεχνήματα. «Σήμερα, θριάμβευσε η Δημοκρατία», τόνισε από μία εξέδρα ο Ρουμπέν Κόστας κυβερνήτης της Σάντα Κρους, υπό τις επευφημίες των οπαδών της αυτονομίας, που έσειαν λευκο-πράσινες σημαίες, που είναι το έμβλημα της περιοχής. Επίσης, άλλες τρεις επαρχίες, οι Μπένι, Πάνδο και Ταρίχα, έχουν προγραμματίσει τον προσεχή Ιούνιο να οργανώσουν αναλόγου με αυτό της Σάντα Κρους χαρακτήρα δημοψηφίσματα για την απόσχισή τους.

    ΝΑΙ, αλλά, με τραυματισμούς Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον είκοσι άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που προκλήθηκαν από οπαδούς του σοσιαλιστή προέδρου της Βολιβίας, όταν σε ορισμένες περιπτώσεις οπαδοί του Μοράλες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παίρνοντας τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια.

    Παράνομο το δημοψήφισμα Ο Έβο Μοράλες, έχει καταδικάσει ως "παράνομο" και "αντισυνταγματικό" το δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας το μεγάλο ποσοστό αποχής στις κάλπες. Η κυβέρνησή του προειδοποίησε πως η εκλογική αυτή διαδικασία δεν έχει νομική ισχύ, παρ όλο που το τοπικό Εκλογοδικείο, το οποίο ήρθε σε σύγκρουση με τις κεντρικές αρχές, ενέκρινε τη διεξαγωγή της και ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα. Στο διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Πας, ο πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για διάλογο στους κυβερνήτες των αντιπολιτευόμενων επαρχιών, για μία «αυθεντική αυτονομία για τους κατοίκους κι όχι για τις ομάδες». «Καλώ όλους τους κυβερνήτες να συνεργασθούμε από αύριο για μία αυθεντική αυτονομία που θα βασίζεται στο νέο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

    Η πλούσια Σάντα Κρους Η Σάντα Κρους, όπου βρίσκονται τα κυριώτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χώρα, έχει μετατραπεί στην αιχμή του δόρατος της φιλελεύθερης πτέρυγας κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες. Η περιοχή της Σάντα Κρους είναι από τις πλουσιότερες στη Βολιβία, με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, παράγει το 33% του ΑΕΠ, οι εξαγωγές της καλύπτουν το 53% όλης της χώρας και οι δείκτες ανεργίας και φτώχειας είναι κάτω από τον μέσο εθνικό όρο. Επίσης, στη Σάντα Κρους βρίσκεται το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Βολιβίας και το 20% του φυσικού αερίου που παράγεται.

    [23] Οικονομία

    Καταθέσεις πρώην στελεχών της εταιρίας και του ΟΤΕ

    Υπόθεση Siemens: Αρνούνται σχέση με "μίζες"

    5/5/2008 3:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Υπομνήματα κατέθεσαν δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, δύο πρώην στελέχη της Siemens Hellas, που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

    Τα δύο πρώην στελέχη της εταιρίας αρνούνται οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη και εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση των λεγόμενων μαύρων ταμείων της Siemens.

    Ένας εξ αυτών μάλιστα, στο υπόμνημά του αρνείται να παράσχει εξηγήσεις ως μάρτυρας με την ιδιότητα του υπόπτου, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μοιάζει με αυτήν της απολογίας χωρίς ωστόσο να μπορεί ο ίδιος να ενημερωθεί για συγκεκριμένες πράξεις, για τις οποίες ελέγχεται.

    Ο εισαγγελέας έχει καλέσει σήμερα κι ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ ως ύποπτο. Μέχρι στιγμής, ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου, 14 άτομα, στην πλειονότητά τους, πρώην στελέχη της Siemens και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

    Ο εισαγγελέας έχει πλέον στη διάθεσή του και μελετά στοιχεία από το άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού σε τράπεζα του Μονακό, που φέρεται να σχετίζεται με εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο, από το οποίο φαίνεται πως έχουν διακινηθεί 27 εμβάσματα προς Ελβετία, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Κύπρο και Λονδίνο, δύο από τα οποία αφορούν φυσικά πρόσωπα και τα άλλα, 25 εταιρείες. Ο εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει το άνοιγμα κάποιων από τους λογαριασμούς αυτούς, με αίτημα δικαστικής συνδρομής.

    [24] Κόσμος

    Πάνω από 10.000 οι νεκροί στη Μιανμάρ

    Βιβλική καταστροφή

    5/5/2008 7:39:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ, Reuters

    Τρομακτικές διαστάσεις φαίνεται να εχει πάρει η καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος κυκλώνας Ναργκίς στη Μιανμάρ. Τουλάχιστον 10.000 νεκροί και 3000 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός σε αυτήν τη φτωχή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, από τις σαρωτικές πλημμύρες και τους θυελλώδεις ανέμους. Σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της στρατιωτικής κυβέρνησης, Νιάν Ουΐν και προέβλεψε σαφώς "βαρύτερο" τελικό απολογισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, χωρίς νερό και τρόφιμα. Οι πληγέντες καταγγέλλουν το στρατιωτικό καθεστώς για πλήρη αδιαφορία να προειδοποιήσει τους κατοίκους ενώ φέρεται να γνώριζε ότι ο κυκλώνας βρισκόταν προ των πυλών. Ξένη βοήθεια -χρήματα και τρόφιμα ζητά η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι τραγική κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές, όπου οι πλημμύρες και οι σαρωτικοί άνεμοι έσβησαν από το χάρτη ολόκληρα χωριά.

    Με ανέμους που η ταχύτητά τους ξεπερνούσε και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας αργά την Παρασκευή σάρωσε εκτεταμένες παραλίες του Κόλπου της Βεγγάλης καταστρέφοντας την ούτως ή άλλως ευάλωτη υποδομή τους και απομονώνοντας τις πληγείσες περιοχές.

    Στη Γιανγκόν που υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας και σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο, μεγάλος αριθμός δέντρων ξεριζώθηκε στο πέρασμα του κυκλώνα, το δίκτυο του ηλεκτρισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέλυσαν, αγωγοί ύδρευσης καταστράφηκαν. Επίσης, "σαρώθηκαν" στο πέρασμα του κυκλώνα οι παραδοσιακοί ορυζώνες της Μιανμάρ.

    Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς πόσιμο νερό εξαιτίας του καταστροφικού κυκλώνα.

    Το γραφείο του ΟΗΕ στη Γιανγκόν ανακοίνωσε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πλαστικά καλύμματα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, εξοπλισμό για μαγείρεμα, κουνουπιέρες, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα.

    Στο μεταξύ, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεδριάζουν στην Μπανγκόκ για τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να προσφέρουν όσον το δυνατόν ταχύτερα βοήθεια στους επιζήσαντες του φονικού κυκλώνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

    Αρκετά χωριά στα παράλια καταστράφηκαν ολοσχερώς, είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Μισέλ Ανεάρ. "Θα διανείμουμε προμήθειες στους άστεγους, πλαστικά καλύμματα για στέγες, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, θα προσφέρουμε επίσης 5.000 λίτρα πόσιμου νερού, θερμάστρες, κουνουπιέρες, κουβέρτες και ένδυση σε όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη", πρόσθεσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2008 - 14:04:03 UTC