Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφύπνιση για το περιβάλλον
  • [02] Μέτρα για τους στημένους πλειστηριασμούς
  • [03] Εκδηλώσεις για τον Στέλιο Καζαντζίδη
  • [04] Δεν έρχεται άμεσα ο Νίμιτς
  • [05] Η ακρίβεια στο επίκεντρο
  • [06] Ρωσία: φρένο στις ξένες επενδύσεις
  • [07] Πάνω από τα 120 δολ. το πετρέλαιο
  • [08] Πέφτει η δημοφιλία του Σαρκοζί
  • [09] Κι όμως ζητεί επιείκεια

    [01] Πολιτική

    Athens Summit 2008

    Αφύπνιση για το περιβάλλον

    5/5/2008 8:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 11:12:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Φυσικές καταστροφές, όπως αυτή από την οποία δοκιμάζεται η Μιανμάρ, θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω των δραματικών κλιματικών αλλαγών. Το φλέγον αίτημα των καιρών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου Athens Summit 2008 που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ομιλητές πολιτικούς και ειδικούς επιστήμονες από δεκάδες χώρες. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δήλωσε ότι η Ελλάδα, που κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν Τετάρτη με την Διακήρυξη των Αθηνών, μέσω της οποίας οι χώρες που θα υπογράψουν θα δημεύονται για ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Δέσμευση Καραμανλή

    "Η Ελλάδα θα τιμήσει στο έπακρον τις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας", ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα του συνεδρίου.

    Η πρόκληση για κάθε χώρα είναι διπλή ανέφερε ο Πρωθυπουργός: Από τη μία πλευρά η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και από την άλλη η μείωση στην συμβολή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια που ακολουθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

    Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων περνά από την σταδιακή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι περνά επίσης από την περιστολή της ενεργειακής σπατάλης και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και με την εκπαίδευση όλων και κυρίως της νέας γενιάς πάνω στα θέματα περιβάλλοντος.

    Περνά ακόμη, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, από την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επίσης και από την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας κάθε χώρας. Ειδικότερα για τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την σημασία του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το οποίο ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα γνωρίζει τι μπορεί να κάνει που και πως.

    "Είναι ένα πολύτιμο απαραίτητο εργαλείο ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικά υψηλό ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως σε ότι αφορά την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την υδροηλεκτρική, την βιομάζα, τα βιοαέρια, την γεωθερμία" συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απηύθυνε έκκληση για "μέτρα πρόληψης εδώ και τώρα" για την αντιμετώπιση καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραία φαινόμενα επισήμανε ότι το ζήτημα θα πρέπει θ αντιμετωπιστεί θεσμικά ενώ χαρακτήρισε δειλά τα βήματα που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ενώπιον του κοινοτικού επιτρόπου Σταύρου Δήμα αμφισβήτησε τα περί αποπομπής της Ελλάδος από το Πρωτόκολλο του Κιότο και τόνισε ότι οι εντάσεις της επιτροπής του ΟΗΕ αφορούν στις μετρήσεις των ρύπων από το 1995.

    Ισχυρή παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αποκτά η Ελλάδα μέσω της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, αλλά και του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας χαιρετίζοντας την έναρξη του Athens Summit 2008 και πρόσθεσε ότι μέσω αυτών δημιουργείται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση για τους Έλληνες.

    Στον απόηχο των δηλώσεων Μπράιζα, ο Αμερικανός επιτετραμμένος Τόμ Κάντριμαν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream, επανέλαβε όμως τα περί μονοπωλιακού ρόλου της Γκάσπρομ.

    Την επιχειρηματολογία Κάντριμαν αμφισβήτησε ο Ρώσος διπλωμάτης Μιχαήλ Σάβα, ο οποίος αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ στον τομέα του φυσικού αερίου εξαρτώνται σε ποσοστό 85% μόνο από τον Καναδά.

    [02] Οικονομία

    Γ. Αλογοσκούφης στη ΝΕΤ

    Μέτρα για τους στημένους πλειστηριασμούς

    5/5/2008 9:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 10:37:06 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημαντικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στην ΝΕΤ. Τονίζει ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή δεν θα μπορεί ένα ακίνητο να πωλείται σε πλειστηριασμούς κάτω από την αντικειμενική του αξία. Όπως λέει ο κ. Αλογοσκούφης "αυτή ήταν και μια πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, μου το έχουν προτείνει και εμένα τραπεζίτες, νομίζω ότι είναι σωστό. Αυτό θα γίνει". Παράλληλα ο υπουργός προαναγγέλλει και άλλα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών τα οποία, όπως είπε, είναι ακόμα στο πεδίο της εξέτασης και θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες. Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των προϋπολογισμών όλων των φορέων που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς

    * Η τιμή εκποίησης του ακινήτου όχι μικρότερη από την αντικειμενική αξία * Περίοδος χάριτος έως ένα χρόνο στους δανειολήπτες προκειμένου να επιτύχουν νέο διακανονισμό με την τράπεζα πριν προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου * Καθιερώνεται κλίμακα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των χρεών του δανειολήπτη.

    [03] Πολιτισμός

    "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" του Δήμου Αθηναίων

    Εκδηλώσεις για τον Στέλιο Καζαντζίδη

    5/5/2008 10:49:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον τροβαδούρο των καημών του λαού, τον αείμνηστο Στέλιο Καζαντζίδη τιμά με πολύμορφες εκδηλώσεις η ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τον Πολιτιστικό Φορέα Στέλιου Καζαντζίδη. Χαιρετίζοντας την αποψινή έναρξη του τιμητικού αφιερώματος ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, το χαρακτήρισε "μουσικό μνημόσυνο". Πρόσθεσε ότι θέλουμε η πόλη μας να πλημμυρίσει από τη φωνή του ενώ εμείς θα επιχειρούμε να ψηλαφίσουμε την πραγματικότητα με το ρομαντισμό που αποτύπωσε τη χαρά και τον πόνο της προσφυγιάς ο άνθρωπος - μύθος που διαμόρφωσε την ελληνική μουσική. Θεμελιωτή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, "ο οποίος έγραψε σε στίχους και ερμήνευσε με ξεχωριστό τρόπο τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων λειτουργώντας ως βάλσαμο στον πόνο της ψυχής τους", χαρακτήρισε τον Στέλιο Καζαντζίδη ο πρόεδρος του ΔΣ της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Φώτης Ιγνατίου.

    Οι εκδηλώσεις άνοιξαν και έκλεισαν με τραγούδια του Πέτρου Γαϊτάνου. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ "Στέλιος Καζαντζίδης, τα χνάρια ενός μύθου... " με υλικό από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη και αφηγήσεις της συντρόφου του Βάσως.

    Σε αίθουσα του πολυχώρου παρατίθεται έκθεση με προσωπικά αντικείμενα, αφίσες εποχής, φωτογραφίες, πορτραίτα, μουσικά όργανα και σύνεργα ψαρέματος του καλλιτέχνη. Μιλώντας για τον "μεγαλειώδη και αδευτέρωτο καλλιτέχνη", ο Γιώργος Λιάνης μετέφερε συζήτηση με τις διαπροσωπικές εμπειρίες του από τον καλλιτέχνη. Παρόμοιες συζητήσεις θα διεξαχθούν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τους κ.κ. Γιώργο Λεκάκη, Σεραφείμ Φυντανίδη και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τέλος, τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν μουσικές παραστάσεις με την επιμέλεια του Θανάση Πολυκανδριώτη και συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

    [04] Πολιτική

    Φορτισμένο το κλίμα στα Σκόπια

    Δεν έρχεται άμεσα ο Νίμιτς

    5/5/2008 10:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Δεν προτίθεται να μεταβεί στην Αθήνα και τα Σκόπια σε αυτή τουλάχιστον τη φάση ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί από τον Οργανισμό αν και πότε ο κ. Νιμιτς θα έλθει τελικά στην περιοχή για νέες διαβουλεύσεις. Σε γραπτή δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας αναφέρεται ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διπλωματικών διαύλων.

    Το κλίμα πάντως στη γειτονική χώρα είναι φορτισμένο λόγω των επικείμενων εκλογών και η σύγκρουση κορυφής είναι πλέον ανοικτή. Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, συνεχίζοντας στο γνωστό εθνικιστικό μοτίβο, κατηγόρησε ανοικτά τον Πρόεδρο Τσερβένκοφσκι για τις θέσεις του όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε συμβιβασμό που θα επιβληθεί από την Ελλάδα.

    Ισχυρό και με ανοδικές τάσεις προβάδισμα, διατηρεί πάντως το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

    [05] Πολιτική

    Βουλή

    Η ακρίβεια στο επίκεντρο

    5/5/2008 9:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συζήτηση για τις τιμές και την ακρίβεια στην αγορά, βρίσκεται σε εξέλιξη το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της βουλής, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Η ακρίβεια λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων διεθνώς δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την ελληνική αγορά δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε, τα μέτρα της Kυβέρνησης μπορούν να αποδώσουν στην πάταξη της κερδοσκοπίας και καθημερινά γίνονται έλεγχοι για συγκράτηση τιμών. Μάλιστα, μέχρι τις 12 Απριλίου σε 745 ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 500.000 ευρώ, ενώ σε 2.171 ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων είχαμε κατασχέσεις σε 181 περιπτώσεις και 36 άλλες που επιβλήθηκαν πρόστιμα.

    Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Απόστολος Κατσιφάρας, Αθανασία Μερεντίτη και Μανώλης Στρατάκης ζήτησαν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα γίνουν ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τουλάχιστον 12 μήνες, την κατηγόρησαν ότι η απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων ήταν δική της επιλογή, παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 4%, ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι κατά 34% χαμηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και αναρωτήθηκαν γιατί το πετρέλαιο στη χώρα μας πωλείται ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ζήτησε να σταματήσει αμέσως η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για ξεπούλημα του ΟΤΕ, τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον βάλλεται με βάναυσο τρόπο.

    [06] Κόσμος

    Μόσχα, Ρωσία

    Ρωσία: φρένο στις ξένες επενδύσεις

    5/5/2008 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Νόμο σχετικά με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο την αποσαφήνιση των τομέων της ρωσικής οικονομίας που δεν θα είναι ανοιχτοί σε ξένους επενδυτές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η υπογραφή του νόμου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για έναν από τους κεντρικούς στόχους της προεδρίας Πούτιν: να ξαναφέρει τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας -και πάνω απ όλα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - υπό κρατικό έλεγχο, μετά την πώλησή τους στη δεκαετία του 90 - περίοδο των αποκρατικοποιήσεων που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της χώρας από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος την προσεχή Τετάρτη θα κληρονομήσει μια οικονομία στην οποία θα επικρατούν εταιρίες υπό κρατικό έλεγχο, όπως είναι η εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Ν.Μεντβέντεφ μέχρι πρόσφατα.

    Ο νέος νόμος προσδιορίζει τους 42 τομείς για τους οποίους θα τεθεί περιορισμός των ξένων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων η πυρηνική ενέργεια, τα φυσικά μονοπώλια, η εξερεύνηση για στρατηγικά αποθέματα μετάλλων, η αεροπορική και διαστημική τεχνολογία, καθώς και άλλες αμυντικά ευαίσθητες βιομηχανίες. Η Κρατική Δούμα είχε υιοθετήσει το νέο νόμο με συντριπτική πλειοψηφία στις 2 Απριλίου, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα η Άνω Βουλή επικύρωσε την ψήφισή του.

    [07] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Πάνω από τα 120 δολ. το πετρέλαιο

    5/5/2008 9:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/5/2008 10:44:37 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου σήμερα "κέρδιζε" πάνω από 4 δολάρια, με την τιμή του αργού να ξεπερνά -το απόγευμα- τα 120 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο αλλά και τις ανησυχίες σχετικά με τη ροή πετρελαίου από τη Νιγηρία, το Ιράν και το Ιράκ. Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 3,52 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 119,84 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανέλθει στην τιμή-ρεκόρ των 120,36 δολαρίων το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε ανέλθει στα 118,06 δολάρια το βαρέλι, και ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει την τιμή-ρεκόρ των 118,58 δολαρίων το βαρέλι. Στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε η υποχώρηση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές σε ξένο συνάλλαγμα πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο "παλεύει" ακόμα με την κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ από τον τομέα των δανείων περιορισμένης εξασφάλισης. Επιπλέον, ενισχυτικά στην αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" λειτούργησε και η ανησυχία που έχει προκληθεί από μια σειρά εξελίξεων στο πεδίο της γεωπολιτικής.

    Συγκεκριμένα, η επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι κατά πετρελαϊκής εγκατάστασης στη Νιγηρία (και πιο συγκεκριμένα στο Δέλτα του Νίγηρα) το Σάββατο ανάγκασε τη Royal Dutch Shell να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή της στην αφρικανική χώρα.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ιράν, δεν θα λάβει υπ όψιν του τα ενδεχόμενα κίνητρα που θα προσφερθούν από τις παγκόσμιες δυνάμεις, προς την κατεύθυνση περιορισμού του δικαιώματος του στην πυρηνική τεχνολογία. Το σχόλιο αυτό εκ μέρους του Ιράν έρχεται τρεις ημέρες μετά τη δήλωση των μεγάλων δυνάμεων ότι θα κάνουν μια νέα προσφορά προκειμένου να πείσουν την Ισλαμική δημοκρατία να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Επίσης, οι νέες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

    [08] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Πέφτει η δημοφιλία του Σαρκοζί

    5/5/2008 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στο χαμηλότερο επίπεδο, κυμαίνεται ύστερα από 12 μήνες παραμονής στο αξίωμα -το ποσοστό δημοφιλίας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δύο ακόμα, δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο LH2 η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου από μήνα σε μήνα απώλεσε 4% και περιορίστηκε στο 36% όπως και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού που καθηλώθηκε στο 46% με απώλεια επίσης 4%. Εντυπωσιακό είναι ότι, στο υποθετικό ερώτημα: ποιόν υποψήφιο θα ψηφίζατε, σήμερα, στην περίπτωση επανάληψης του β γύρου των προεδρικών εκλογών, δόθηκε η απάντηση ότι, σήμερα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα αναδεικνυόταν νικήτρια -με 53% των ψήφων - ενώ ο νυν πρόεδρος θα έχανε την εκλογή με το 47% των ψήφων που θα συγκέντρωνε, αν ήταν δυνατόν να επαναληφθεί η εκλογή.

    [09] Κόσμος

    Βιέννη, Αυστρία

    Κι όμως ζητεί επιείκεια

    5/5/2008 8:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ο Αυστριακός Γιόζεφ Φρίτσλ, που επί 24 χρόνια κρατούσε στο υπόγειο του σπιτιού του φυλακισμένη την κόρη του, Ελίζαμπεθ, την οποία βίαζε συνεχώς με αποτέλεσμα να αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, επιθυμούσε να δημιουργήσει μαζί της μια οικογένεια αντίστοιχη με αυτήν που έχει με την νυν συζυγό του. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των ερευνητών της βρώμικης αυτής υπόθεσης, Φραντς Πόλζερ, "στόχος του ήταν να ξαναδημιουργήσει την παλιά του οικογένεια, την επίσημη οικογένειά του με μια από τις κόρες του στο ρόλο της συζύγου και μητέρας". "Το περίεργο είναι ότι η Ελίζαμπεθ έκανε δίδυμα με τον πατέρα της στην τέταρτη γέννα της όπως ακριβώς είχε συμβεί και παλαιότερα με την μητέρα της που και εκείνη έκανε δίδυμα στην τέταρτη γέννα της", πρόσθεσε ο κ. Πόλζερ, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ περίεργο. Λέγεται ότι όταν το ένα από τα δίδυμα της Ελίζαμπεθ πέθανε ο Φριτσλ το αποτέφρωσε στη σόμπα του σπιτιού. Σημειώνεται ότι ο Φριτσλ υιοθέτησε τρία από τα παιδιά της Ελίζαμπεθ. Τα άλλα τρία ζούσαν μαζί της στο υπόγειο -φυλακή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2008 - 13:50:35 UTC