Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις
  • [02] Ενεργειακά πιστοποιητικά στα κτήρια
  • [03] Στα ύψη και πάλι το πετρέλαιο
  • [04] Βραβείο στη Κάιλι Μινόγκ
  • [05] Κέρδισε το επίθετο της συζύγου του
  • [06] Πρώτη παγκόσμια περιοδεία της Τέρνερ
  • [07] Απέδρασαν από φυλακή με...κουταλάκια
  • [08] Ευρωπαϊκή βοήθεια στους πυρόπληκτους
  • [09] Νέες κλήσεις για την υπόθεση Siemens
  • [10] Ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου τα νέα φάρμακα
  • [11] Απεργία φορτηγών και βυτιοφόρων
  • [12] Μετακομίζει η "Βοσινάκη"
  • [13] Επίκαιρες ερωτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [14] Σταδιακή αποχώρηση αμερικανών από το Ιράκ
  • [15] Θετική η συνάντηση ΠΕΚ - "Τζίγγερ"
  • [16] H ΑΕΚ αγόρασε τον Εντίνιο
  • [17] Υπ΄ατμόν ο Ράϊκαρντ στη Μπαρτσελόνα
  • [18] Τέλος ο Παράσχος από τoν ΟΦΗ
  • [19] Κατέθεσε και ο γιατρός για το ντόπινγκ
  • [20] Κηδεύτηκε ο οδηγός
  • [21] Μοιραία καταδίωξη
  • [22] Καταζητείται παιδεραστής
  • [23] Σύνοδος για την επισιτιστική κρίση
  • [24] Ζιμπάμπουε: Στο 165.000% ο πληθωρισμός
  • [25] Νέο τιμολόγιο στα φάρμακα
  • [26] Νίκη στην παράταση για τον Άρη

    [01] Πολιτική

    Θέματα Άμυνας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις

    6/5/2008 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 6:19:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Το σχέδιο συνολικής μετεξέλιξης των ενόπλων δυνάμεων παρουσίασε ο Υπουργός Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης στην Κυβερνητική Επιτροπή. Η μετεξέλιξη η οποία έχει βάθος χρόνου περιλαμβάνει θέματα εξοπλισμών, εξέλιξης των αξιωματικών, θητείας ακόμη και νέας χωροθέτησης των στρατοπέδων και νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι ολοκληρωμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ.

    Για το θέμα της μετεγκατάστασης στρατοπέδων και αλλαγής δομής των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθούν μικρές και ευέλικτες δυνάμεις, προϋπολογίζεται κόστος 20δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

    Για το θέμα της θητείας, ο κ. Μεϊμαράκης εστίασε το θέμα στον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης αναβολών λέγοντας ότι δεν υφίσταται θέμα στράτευσης στα 18, αφού ήδη ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 19.

    Το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Άμυνας στην Κυβερνητική Επιτροπή για τις αλλαγές στην Ιεραρχία του στρατεύματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, προαγωγές αξιωματικών κατά απόλυτη εκλογή, ενώ καταργείται μερικώς η σειρά αρχαιότητας που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση την αποφοίτηση από την στρατιωτική σχολή.

    Αναφερόμενος στο νέο σύστημα προαγωγών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από αυτό δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αξιωματικών ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να παραμένουν μέχρι τη συμπλήρωση της 35ετίας με δεύτερη-παράλληλη επετηρίδα.

    Ταυτόχρονα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προανήγγειλε την αλλαγή του δόγματος στις ένοπλες δυνάμεις από αμιγώς αμυντικό σε αποτρεπτικό, ρύθμιση η οποία συνδέεται με τους εξοπλισμούς αλλά και τη χωροταξική αλλαγή στρατοπέδων που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις.

    Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες αρκετές εκ των οποίων αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του έτους.

    Οι εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας μας βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Άμυνας, που προηγήθηκε της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    [02] Κοινωνία

    Υποχρεωτικό για 50 τ.μ. και άνω

    Ενεργειακά πιστοποιητικά στα κτήρια

    6/5/2008 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 5:06:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Υποχρεωτική καθίσταται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης όλων των κτηρίων, κατά τη διαδικασία πώλησης ή ενοικίασής τους, ανεξαρτήτου παλαιότητας τα οποία είναι πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τροποποίηση που έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Φώλιας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, το μέτρο προβλέπεται να ισχύσει άμεσα. Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε την έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού για όλα τα κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων

    Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, "η αγορά ακινήτων και οι αρμόδιοι φορείς καλούνται πλέον να εξοικειωθούν με τα νέα γεγονότα άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή παρερμηνείες, θα συνεπικουρηθούν από μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, καθώς και για την εντατική εκπαίδευση των αρμοδίων φορέων".

    Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης προβλέπει ότι σε ένα εξάμηνο θα ισχύσει Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.

    Σύμφωνα με αυτόν, για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου ή ριζικής ανακαίνισης κτηρίου άνω των 1000 τ.μ. θα απαιτείται εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης, ενώ για τη μεταβίβαση ή την ενοικίαση νέου κτιρίου άνω των 50 τετραγωνικών θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου).

    Παράλληλα ιδρύεται Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών που θα ελέγχουν λέβητες (20-100 ΚW) ανά 5 έτη, λέβητες (άνω 100 KW) ανά 2 έτη, λέβητες Φυσικού Αερίου ανά 4 έτη και εγκαταστάσεις κλιματισμού (άνω των 12 kW ) ανά 5 έτη.

    Η ενεργειακή κατανάλωση του κτιριακού τομέα αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στ 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

    [03] Οικονομία

    Στα 122 δολ. το βαρέλι το νέο ρεκόρ

    Στα ύψη και πάλι το πετρέλαιο

    6/5/2008 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 6:10:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νέο ρεκόρ κοντά στα 122 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε σήμερα, Τρίτη η τιμή του αργού πετρελαίου εξαιτίας της νέας υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 119,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ κατέγραψε νέο ρεκόρ, στα 119,03 δολάρια το βαρέλι και σήμερα, Τρίτη κινείται κοντά στα 116,90 δολάρια. Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 2,63% παρουσίασε και στη χώρα μας η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυτή την εβδομάδα. Οι υψηλότερες τιμές στη βενζίνη παρατηρούνται σε Κρήτη, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.

    Διεθνής συναγερμός

    Η νέα ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου προκαλεί ρίγη ανησυχίας στους Αμερικανούς καταναλωτές, που βλέπουν την τιμή της βενζίνης να εκτοξεύεται στα ύψη. Κάθε μέρα, μάλιστα, αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρούσματα "κλοπής βενζίνης".

    Στην Ινδονησία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες οργισμένους φοιτητές, που συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

    Αλλά και το άλλο "μέτωπο", εκείνο της επισιτιστικής κρίσης, παραμένει ανοικτό για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην Ασία και την Αφρική που δεν έχουν να φάνε.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Σομαλία, όπου οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις τιμές των τροφίμων, που μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκαν κατά 50%.

    Με την κρίση επισιτισμού να απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών να συμμετάσχουν στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Ρώμη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [04] Πολιτισμός

    Από τη γαλλική κυβέρνηση

    Βραβείο στη Κάιλι Μινόγκ

    6/5/2008 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Με το βραβείο του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, τίμησε την Αυστραλή τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ η γαλλική κυβέρνηση. Το βραβείο της παρέδωσε η υπουργός Πολιτισμού Κριστίν Αλμπανέλ, χαρακτηρίζοντάς την ως τον "βασιλιά Μήδα της διεθνούς μουσικής σκηνής, που ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσάφι". Η Μινόγκ ξεκινάει σήμερα την παγκόσμια περιοδεία της από το Παρίσι. Στην τελετή, η τραγουδίστρια, η οποία πριν από τρία χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, συνοδευόταν από τους γονείς της. "Ερωτεύτηκα τη Γαλλία από την πρώτη κιόλας φορά που επισκέφτηκα τη χώρα", δήλωσε συγκινημένη. Στο παρελθόν, το ίδιο βραβείο έχουν παραλάβει ο Μπομπ Ντίλαν, ο Ντέιβιντ Μπάουι, η Μέριλ Στριπ, ο Κλιντ Ιστγουντ και η Ούμα Θέρμαν.

    [05] Παράξενα

    Λος Άτζελες

    Κέρδισε το επίθετο της συζύγου του

    6/5/2008 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Χρειάστηκαν δύο χρόνια, μια αγωγή που έκανε λόγο για σεξιστικές διακρίσεις και την αλλαγή ενός νόμου της Καλιφόρνια, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του ο Μάικλ Μπάντει, που ήταν να πάρει το επίθετο της συζύγου του Νταιάν Μπιζόν. Την Δευτέρα, ο Μάικλ Μπάντει παρέλαβε τη νέα άδεια οδήγησής του με όνομα κατόχου Μάικλ Μπιζόν. Όπως ο ίδιος εξήγησε, "ήταν προσωπικό το ζήτημα. Νιώθω πολύ πιο δεμένος με τον πεθερό μου παρά με τον δικό μου πατέρα. Η σύζυγός μου, μού ζήτησε να πάρω το επίθετό της και θεώρησα ότι θα είναι πολύ απλό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το κράτος θα με δυσκόλευε τόσο".

    [06] Πολιτισμός

    Λος Αντζελες

    Πρώτη παγκόσμια περιοδεία της Τέρνερ

    6/5/2008 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Μετά από οχτώ χρόνια απουσίας, η Τίνα Τέρνερ ξεκινάει παγκόσμια περιοδεία αρχής γενομένης από το Κάνσας Σίτι, όπου θα εμφανιστεί την 1η Οκτωβρίου. Η Τέρνερ θα ξεκινήσει από τη Βόρειο Αμερική, όπου θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 εμφανίσεις και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ευρώπη και ενδεχομένως και άλλες περιοχές του κόσμου. Την ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης περιοδείας της έκανε η Τέρνερ στα γυρίσματα του δημοφιλούς σόου της Οπρα Ουίνφρι, που θα προβληθεί την Πέμπτη. Οπως είπε η ίδια, η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 12 Μαίου. Η τελευταία της περιοδεία, το 2000, ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς. Συγκέντρωσε 110 εκατομμύρια δολάρια από τις 89 εμφανίσεις της τραγουδίστριας και έκοψε πάνω από δύο εκατομμύρια εισιτήρια. Τη χρονιά εκείνη ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που είχε μέχρι τότε πραγματοποιήσει γυναίκα καλλιτέχνις. Εκτοτε, βέβαια, το ρεκόρ καταρρίφθηκε από τη Μαντόνα και τη Σερ.

    [07] Παράξενα

    Γουινέα

    Απέδρασαν από φυλακή με...κουταλάκια

    6/5/2008 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Περισσότεροι από 30 κρατούμενοι σε φυλακή της νοτιοανατολικής Γουινέας κατάφεραν να αποδράσουν χρησιμοποιώντας κουταλάκια του γλυκού. Οι 36 κρατούμενοι έκαναν με τον τρόπο αυτό μια τρύπα στον τοίχο του κτιρίου, επωφελούμενοι της ισχυρής βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί και είχε μαλακώσει τα τοιχώματα του κτιρίου, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές. "Διαπιστώσαμε ότι οι κρατούμενοι χρησιμοποίησαν τα κουτάλια τους, όταν ο τοίχος είχε πια μαλακώσει, για να αποδράσουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τα σεντόνια και τις μπλούζες τους για να βγουν στο προαύλιο", δήλωσε ένας από τους φύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος που βρίσκεται στην πόλη Ν΄Ζέρεκορ, στα νοτιοανατολικά της δυτικοαφρικανικής αυτής χώρας.

    [08] Κοινωνία

    Κοντά στα 90 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης

    Ευρωπαϊκή βοήθεια στους πυρόπληκτους

    6/5/2008 5:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση ενίσχυσης ύψους 89,7 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ενέκρινε σήμερα, Τρίτη ομόφωνα η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Απομένει τυπική έγκριση από το συμβούλιο υπουργών και αναμένεται εντός του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού.

    "Η εξασφάλιση της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης από την ΕΕ αποτελεί μια ακόμη θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και την ανασυγκρότηση των περιοχών που δοκιμάστηκαν " δήλωσε σχετικά ο υφ. Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

    [09] Οικονομία

    Νέες κλήσεις για την υπόθεση Siemens

    6/5/2008 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δύο νέες κλήσεις για κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων απέστειλε ο εισαγγελέα Παναγιώτης Αθανασίου που διερευνά την υπόθεση Siemens. Αποδέκτες των κλήσεων πρώην στελέχη του ΟΤΕ μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. Ο αριθμός των υπόπτων εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της έρευνας θα φθάσει τους είκοσι. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας του επιτρέπουν να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Σήμερα Τρίτη , ενώπιον του κ. Αθανασίου κατέθεσαν μέλη του ΔΣ της εταιρίας ηλεκτρολογικών ειδών, της οποίας ο πρόεδρός της εμπλέκεται με τον επίμαχο λογαριασμό τράπεζας του Μονακό, που φαίνεται να σχετίζεται με πρώην στέλεχος της Siemens.

    Ο κ. Αθανασίου έχει ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής το άνοιγμα 27 λογαριασμών προς τους οποίους κινήθηκαν εμβάσματα από τον λογαριασμό του Μονακό.

    Οι λογαριασμοί αυτοί, πλην δύο, ανήκουν σε off shore εταιρίες στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και την Ελβετία. Οι δύο λογαριασμοί εμφανίζονται με ονόματα, τα οποία ο κ. Αθανασίου ερευνά, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι πραγματικά.

    Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει επίσης από τις γερμανικές αρχές ολόκληρο το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για το πρώην στέλεχος της μητρικής Siemens Ρίχαρντ Σίκατσεκ, η δίκη του οποίου έχει προσδιοριστεί ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης για τις 26 Μαΐου.

    Στο πλαίσιο της έρευνάς του μελετά όλες τις επιμέρους συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ ΟΤΕ και Siemens προς υλοποίηση της βασικής συμφωνίας του 1997 για ψηφιοποίηση των δικτύων του Οργανισμού.

    Αύριο Τετάρτη, ξενώπιον του εισαγγελέα έχουν κληθεί σε κατάθεση ως ύποπτοι ένα νυν και δύο πρώην στελέχη της Siemens, ενώ για την Πέμπτη τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

    Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

    [10] Υγεία

    14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας

    Ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου τα νέα φάρμακα

    6/5/2008 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 7:02:59 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σημαντικές μάχες, στον πόλεμο κατά του καρκίνου, κερδίζει καθημερινά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με αποτέλεσμα η θνησιμότητα από την ασθένεια να μειώνεται στις αναπτυγμένες χώρες και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Το 2002 η θνησιμότητα από καρκίνο στις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 2,1%, ποσοστό διπλάσιο από τη μείωση που είχε παρατηρηθεί από το 1993 μέχρι το 2003, που ήταν 1,2% ετησίως. Η μείωση αυτή οφείλεται στις προόδους που υπήρξαν στην έρευνα για τον καρκίνο, στις πολιτικές πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες (νέα φάρμακα χημειοθεραπείας και νέες στοχευμένες θεραπείες).

    "Με τη βοήθεια των νέων φαρμάκων η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει πλέον περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της και αισιοδοξεί στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά του καρκίνου, καθώς καθημερινά κερδίζει σημαντικές μάχες", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Δημήτρης Μπαφαλούκος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 8-10 Μαΐου στο ξενοδοχείο Athens-Hilton.

    "Τα αποτελέσματα από η χρήση των νέων φαρμάκων μας δίνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την τελική νίκη κατά της ασθένειας που σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον κόσμο", πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ Παύλος Παπακώστας.

    Όπως ανέφεραν οι δυο επιστήμονες τα κλινικά αποτελέσματα από τη χρήση των νέων φαρμάκων είναι ενθαρρυντικά.

    Το 14ο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας θεωρείται το μεγαλύτερο Ελληνικό συνέδριο, που διοργανώνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ογκολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Ογκολογίας, τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος-Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας και την Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή.

    Αναμένεται να το παρακολουθήσουν 700 περίπου σύνεδροι, ενώ ομιλητές θα είναι από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο αρρώστων και συλλόγων καρκινοπαθών για να τονιστεί το μείζον θέμα χορήγησης ειδικής θεραπείας στους καρκινοπαθείς από άσχετους με την ειδικότητα γιατρούς που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους.

    [11] Κοινωνία

    Απεργία φορτηγών και βυτιοφόρων

    6/5/2008 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα κινητοποίησης για τους ιδιοκτήτες των ΦΔΧ και τη πρώτη των ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ενώ εκατοντάδες οχήματα έχουν παραταχθεί σε τρία σημεία των εθνικών οδών του Λεκανοπεδίου. Τα οχήματα έχουν παραταχθεί στο Δαφνί, στη δεξιά λωρίδα του ρεύματος της Εθνικής Οδού προς Αθήνα, στη Μεταμόρφωση -στους παράδρομους και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού- και στο Μαρκόπουλο.

    Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ και στα τρία σημεία άνδρες της Τροχαίας προσπαθούν να διευκολύνουν την κίνηση. Αυξήσεις επιπλέον του 5% στ κόμιστρα διεκδικούν οι απεργοί, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους, εξ αιτίας της «κούρσας» του πετρελαίου και ζητούν ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων τους στους αυτοκινητοδρόμους τις Παρασκευές και πρόσβαση στις σήραγγες καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι οι αυξήσεις της τάξεως του 5% που αποφασίστηκαν «ισχύουν για όλους και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για μια ειδική κατηγορία επαγγελματιών».

    Το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών, έχει ενσκήψει μετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική όπως αυτή ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπ. Μεταφορών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της διϋπουργικής επιτροπής.

    Αναλυτικότερα, οι ιδιοκτήτες των ΦΔΧ άρχισαν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για το ποσοστό αύξησης του 5% στα κόμιστρα, που ενέκριναν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών.

    Διαφωνίες

    Στην απεργία συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων, όχι όμως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μεταφορών Βορείου Ελλάδος, καθώς και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών, οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συμμετέχουν στην απεργία. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γ. Τσάμου, πρ. της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων, στην εκπομπή "CAR-VOICE", τα προβλήματα του κλάδου δεν λύνονται με την αύξηση που ανακοίνωσε το ΥΜΕ, αφού όπως εξήγησε, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και κυρίως του ντίζελ κίνησης που χρησιμοποιούν, των ελαστικών και των τελών διέλευσης διοδίων, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τις αυξήσεις που καθορίστηκαν και αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσής τους.

    Προβλήματα στον ορίζοντα

    Οι εν λόγω απεργιακές κινητοποιήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα. Προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς πολλά από αυτά προμηθεύονται καύσιμα με βυτιοφόρα που διαθέτουν οι ίδιες οι εταιρίες πετρελαιοειδών.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) επισημαίνει ότι σε περίπτωση παράτασης της απεργίας των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος ελλείψεων καυσίμων στην αγορά. Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι μεταξύ των αιτημάτων της Ομοσπονδίας που προχώρησε στην απεργία, είναι η αναμόρφωση N. 2960/2001 (του Τελωνειακού Κώδικα) και, όπως σημειώνει, «το αίτημα για αναμόρφωση αποβλέπει στην επίλυση προβλημάτων που ανάγονται στην ανάγκη οριοθέτησης του αδικήματος της λαθρεμπορίας».

    Ο ΣΕΕΠΕ αναφέρει ότι είναι σταθερά υπέρ κάθε μέτρου που θα συμβάλει στην καταπολέμηση των παρανομιών και υποστηρίζει την ύπαρξη αυστηρών ποινών για τα αδικήματα της φοροκλοπής και της λαθρεμπορίας. Τονίζει ότι θεωρεί αυτό το αίτημα της Ομοσπονδίας πως είναι εύλογο και δίκαιο και καλεί την Πολιτεία να καλέσει άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ανταλλαγή απόψεων με σκοπό την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας - με στόχο την εκλογίκευση των ποινών για τις παραβάσεις του κώδικα - το ταχύτερο δυνατόν.

    Ελπίδες

    Όπως είπε ο κ. Τσάμος για το θέμα αυτό και για το ποια ήταν η άποψη των συναρμοδίων υπουργείων, ο πρ. της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων, είπε ότι ενδεχομένως να επανεξεταστεί από το ΥΜΕ το θέμα των περιορισμών στην κίνηση των φορτηγών τα Σαββατοκύριακα κατά μήκος των εθνικών οδών, καθώς και από το ΥΠΕΧΩΔΕ το θέμα του να επιτραπεί η διέλευσή τους από τις σήραγγες της Αττικής Οδού και του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ εκκρεμεί να εξεταστεί το αίτημά τους για δημιουργία χώρων στάθμευσης και εξυπηρέτησης των οχημάτων κατά την διάρκεια της απαγόρευσης της κίνησής τους τις Παρασκευές. Ο κ. Τσάμος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να κρατήσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν, αφού ούτως ή άλλως είναι χαμένος!

    Διπλή έκκληση βιομηχάνων, για διακοπή των απεργιών

    Να αρχίσει άμεσα διάλογο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, ζητά από το υπουργείο Μεταφορών ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή" και να διακοπούν οι απεργίες των επαγγελματιών του κλάδου. Παράλληλα, ζητά από τους απεργούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συμμετέχουν στον διάλογο με τεκμηριωμένες θέσεις και διεκδικήσεις.

    Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Χατζηδάκη, ο ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι οι νέες κινητοποιήσεις θα δυσχεράνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων μελών του, που έχει ήδη επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Τόσο η αδυναμία εκτέλεσης μεταφορικού έργου, όσο και η μη ομαλή τροφοδοσία των επιχειρήσεων με καύσιμα, που θα προκύψει από τη νέα απεργία, θα προκαλέσουν με βεβαιότητα απώλεια πελατών και αγορών για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    Παράλληλα, επικαλούμενη και διαμαρτυρίες επιχειρήσεων μελών του ΣΒΒΕ, η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει ότι θεωρεί σίγουρο πως "οι ανωτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν αρκετές επιχειρήσεις σε διακοπή λειτουργίας, ενώ ο κίνδυνος της απώλειας πολλών θέσεων εργασίας στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερο από ποτέ ορατός".

    [12] Οικονομία

    Φεύγει από την Πάτρα έπειτα από 30 χρόνια

    Μετακομίζει η "Βοσινάκη"

    6/5/2008 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στο Πικέρμι Αττικής μεταφέρεται έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας στο Δρέπανο της Πάτρας η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου των φρυγανιών "Βοσινάκη" και "Forma", όπως ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά η εταιρεία Elbisco A.B.E.E.

    Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται οι 65 εργαζόμενοι -με μέσο όρο τα 50 χρόνια- οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν είτε την εθελούσια έξοδο, είτε τη μετεγκατάστασή τους στο Πικέρμι.

    Οι σχετικές διαδικασίες για τη μεταφορά του εργοστασίου θα ολοκληρωθούν εντός του 2008.

    [13] Πολιτική

    Επίκαιρες ερωτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    6/5/2008 12:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό έθεσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με επίκαιρες ερώτησεις τους προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου καλεί τον κ. Καραμανλή να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση. Συγκεκριμένα, ερωτά τον πρωθυπουργό τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από περιπτώσεις παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς και παραπλανητικής διαφήμισης από την πλευρά των τραπεζών και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους πλειστηριασμούς, τους οποίους λυμαίνονται σήμερα ανεξέλεγκτα κυκλώματα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει ότι τα νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στα "ψιλά γράμματα" των δανείων και υποστηρίζει ότι οι τράπεζες "λειτουργούν αυτόνομα, αδιαφορούν για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σε βάρος τους και προς όφελος των καταναλωτών, επιβάλλουν τοκογλυφικά πανωτόκια και εφαρμόζουν εξοντωτικό σύστημα πλειστηριασμών". Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό εάν προτίθεται να περιορίσει "τις ασύδοτες Τραπεζικές δραστηριότητες".

    [14] Κόσμος

    Σταδιακή αποχώρηση αμερικανών από το Ιράκ

    6/5/2008 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.

    Την απόσυρση προσεχώς 3.500 στρατιών της οι οποίοι εστάλησαν στο Ιράκ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων που αποφασίσθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι στρατιώτες της 3ης μεραρχίας πεζικού θα επιστρέψουν στη βάση τους στο Φορτ Μπένινγκ, της Τζόρτζια των ΗΠΑ "εντός των προσεχών εβδομάδων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Η επιστροφή των στρατιωτών αυτών αποτελεί μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ για αποχώρηση περίπου 30.000 στρατιωτών, οι οποίοι εστάλησαν στις αρχές του 2007 στο Ιράκ και ιδιαίτερα στη Βαγδάτη, για την εφαρμογή ενός τεράστιου σχεδίου ασφαλείας. "Η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων αυτών δείχνει ότι έχει σημειωθεί και συνεχίζει να σημειώνεται πρόοδος στο Ιράκ", δήλωσε ο ταξίαρχος Νταν Αλιν. "Μετά τον Ιούλιο, οι διοικητές θα αξιολογήσουν την κατάσταση ασφαλείας για μια περίοδο περίπου 45 ημερών, για να προσδιορίσουν τις μελλοντικές ανάγκες όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών", πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει ότι επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει πριν από τον Ιούλιο την αποχώρηση των 30.000 στρατιωτών για να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν ορίσουν το επίπεδο της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Ιράκ. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ είναι 156.000, ενώ από άλλες χώρες του συνασπισμού, στη χώρα αυτή έχουν αναπτυχθεί και περίπου άλλοι 10.000 στρατιώτες.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θετική η συνάντηση ΠΕΚ - "Τζίγγερ"

    6/5/2008 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ΠΕΚ... πρόλαβε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ενημέρωση για τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στα γραφεία του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε τα θέματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση χαρακτηρίζει θετική και εποικοδομητική τη συνάντηση και μιλά για ταυτότητα θέσεων και αντιλήψεων σε επίπεδο αρχών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην «χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία ώστε να καταστεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πολυμετοχική» και «για την ανάγκη αυξημένων δικαιωμάτων της μειοψηφίας, ούτως ώστε ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης που θα διατηρήσει το 50% των μετοχών να χρειάζεται μία ευρύτερη συναίνεση για τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που θα αφορούν την ΠΑΕ». Συγκεκριμένα λέει η ανακοίνωση:

    «Όπως υποσχεθήκαμε, σας ενημερώνουμε ότι σήμερα έγινε συνάντηση μεταξύ του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και του εκ των ιδρυτών της ΠΕΚ κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Η συνάντηση ήταν θετική και εποικοδομητική και διαπιστώθηκε σε επίπεδο αρχών ταυτότητα θέσεων και αντιλήψεων σε μια σειρά από σοβαρά θέματα:

    1. Για την ισότιμη μεταχείριση και συνεργασία με όλους τους οργανωμένους φιλάθλους του Παναθηναϊκού μέσα από μια διαφανή διαδικασία που θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

    2. Για την αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, αλλά και για την θέσπιση ειδικών προνομίων για τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και τους παλαίμαχους αθλητές του συλλόγου γενικότερα.

    3. Για την ανάγκη μιας καινούργιας συμφωνίας και σχέσης με τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο ("ΠΑΟ") που θα προβλέπει παράλληλα και την ευρύτερη εκπροσώπησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, υπό την προϋπόθεση της συσπειρώσεως στον ΠΑΟ πολλών χιλιάδων μελών.

    4. Για την ανάγκη μιας μεγάλης και κοινής γιορτής για τα 100 χρόνια του συλλόγου.

    5. Για την χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία ώστε να καταστεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πολυμετοχική.

    6. Για την ανάγκη αυξημένων δικαιωμάτων της μειοψηφίας, ούτως ώστε ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης που θα διατηρήσει το 50% των μετοχών να χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση για τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που θα αφορούν την ΠΑΕ.

    Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα προς διευκρίνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει από τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους μεγάλους μετόχους της μειοψηφίας. Σε αυτή τη φάση όμως είμαστε ως ΠΕΚ υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την πλήρη ικανοποίησή μας, τόσο για την πρόοδο των συζητήσεων, όσο και για τις τοποθετήσεις του κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να γυρίσει οριστικά την σελίδα, τόσο για τον Παναθηναϊκό μας, όσο και για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο γενικότερα».

    Στο τέλος η ΠΕΚ με υστερόγραφο κάνει γνωστό ότι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο «...για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και περαιτέρω συντονισμό για την επίτευξη του οράματος του ενιαίου, αδιαίρετου και πολυμετοχικού Παναθηναϊκού».

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    H ΑΕΚ αγόρασε τον Εντίνιο

    6/5/2008 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη φανέλα της ΑΕΚ θα συνεχίσει να φορά ο Εντίνιο, καθώς η Ενωση αποφάσισε να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του από τη Σετούμπαλ, από την οποία τον είχε αποκτήσει ως δανεικό κατά τη μεταγραφική περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου. Σε δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, ο Πορτογάλος επιθετικός ανέφερε: «Eίμαι πολύ χαρούμενος που η ΑΕΚ ενεργοποίησε την οψιόν και προχώρησε στην απόκτησή μου. Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου αισθανόμαστε πολύ καλά στην Ελλάδα, προσαρμοστήκαμε γρήγορα εδώ και νιώθουμε ευτυχισμένοι. Με την δουλειά μου και την ολοκληρωτική αφιέρωσή μου στην ομάδα πιστεύω να αποδείξω ακόμα περισσότερο, τόσο στη διοίκηση όσο και στους φιλάθλους της ΑΕΚ, ότι αξίζω την εμπιστοσύνη τους».

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υπ΄ατμόν ο Ράϊκαρντ στη Μπαρτσελόνα

    6/5/2008 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Πεπε Γκουαρντιόλα θα είναι ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει ο ισπανικός Τύπος. Πιό συγκεκριμένα, στα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τον Φρανκ Ράικαρντ με τον πρώην άσο της Μπάρτσα, που τώρα εργάζεται στην Β` ομάδα του συλλόγου.

    Ο 37χρονος τεχνικός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα και θεωρείται προσωπικότητα που μπορεί να εμπνεύσει τους οπαδούς, αλλά και τα μεγάλα αστέρια της ομάδας. Κατά το παρελθόν η διοίκηση της Μπαρτσελόνα εξέταζε την πρόσληψη ενός καταξιωμένου τεχνικού, όπως οι Ζοσέ Μουρίνιο και Μαρσέλο Λίπι, αλλά τελικά προκρίθηκε η λύση Γκουαρντιόλα και η πρόσληψή του θα ανακοινωθεί στις 19 Μαΐου, μετά δηλαδή από το τέλος του πρωταθλήματος.

    Ο Ανρί μένει στην Μπαρτσελόνα

    Την επιθυμία να παραμείνει και την ερχόμενη περίοδο στην Μπαρτσελόνα, εξέφρασε ο Τιερί Ανρί, μιλώντας στην «Le Parisien/Aujourdhui en France». Ο Γάλλος επιθετικός που είναι ο πρώτος σκόρερ στην εθνική Γαλλίας με 44 τέρματα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οσον αφορά στο μέλλον μου, δεν θέλω να φύγω από την Μπαρτσελόνα. Εχω ακόμη τρία χρόνια συμβόλαιο και θα συνεχίσω την καριέρα μου εδώ».

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Παράσχος από τoν ΟΦΗ

    6/5/2008 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Γιώργος Παράσχος οδηγήθηκαν σε «διαζύγιο», αφού οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στο οικονομικό για να ανανεώσουν τη συνεργασία τους και τη νέα αγωνιστική περίοδο. H ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ αναφέρει σχετικά: «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, κ. Φανούρης Βατσινάς, ο αντιπρόεδρος, κ. Αντώνης Καράτζης, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Μανόλης Βατσινάς, συναντήθηκαν με τον προπονητή, κ. Γιώργο Παράσχο και συζήτησαν το θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας του. Δυστυχώς, αν και η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ ξεπέρασε κατά πολύ τα οικονομικά δεδομένα που κινείται, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του κ. Γ. Παράσχου. Η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ, μετά τα παραπάνω, θέλει να ευχαριστήσει τον κ. Γιώργο Παράσχο για την προσφορά του στην ομάδα μας και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του».

    [19] Αλλα σπορ

    Κατέθεσε και ο γιατρός για το ντόπινγκ

    6/5/2008 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ντόπινγκ των αρσιβαριστών, την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός.

    Ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλού, κατέθεσε σήμερα με την ιδιότητα του υπόπτου ο γιατρός και πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών Χρήστος Ζαφειρίου.

    Ο κ. Ζαφειρίου παρέδωσε στον εισαγγελέα υπόμνημα με τις θέσεις του στο οποίο αρνείται ότι έχει σχέση με τη χορήγηση παράνομων ουσιών στους αθλητές.

    Όπως αναφέρει, εισηγήθηκε δύο φορές, μία το 2006 και μία το 2008, για τη χορήγηση αμινοξέων στους αθλητές και διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομα σκευάσματα.

    Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να εξεταστούν επίσης ως ύποπτοι ο φαρμακοποιός και ο επιχειρηματίας από τη Λάρισα, ενώ ο εισαγγελέας προτίθεται να καλέσει εκ νέου τον Χρήστο Ιακώβου.

    [20] Κοινωνία

    Την Τετάρτη απολογείται ο δράστης

    Κηδεύτηκε ο οδηγός

    6/5/2008 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 5:05:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μέσα σε βαρύ κλίμα οδύνης αλλά και οργής κηδεύετηκε στο χωριό του Βασιλούδι Θεσσαλονίκης, ο οδηγός λεωφορείου, ο οποίος δολοφονήθηκε το περασμένο Σάββατο εν ψυχρώ από νεαρό, ο οποίος είχε αποδράσει από περιπολικό, στη Σίνδο.

    Ολόκληρο το χωριό ντύθηκε στα μαύρα για να συνοδεύσει τον άτυχο άντρα στο τελευταίο του ταξίδι. Κατάμεστος από κόσμο ήταν ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. Το ύστατο χαίρε στον συνάδελφό τους απηύθυναν δεκάδες εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που μεταξύ 09:00 και 13:00 πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας.

    Αύριο Τετάρτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή ο 33χρονος δράστης της τραγωδίας. Για την επομένη έχει οριστεί η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές των δύο αστυνομικών, που ευθύνονται για την απόδραση του δράστη, οι οποίοι κατηγορούνται για απελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια. Οι συγγενείς του θύματος δηλώνουν πως θα κινηθούν δικαστικά εναντίον τους για την απώλειά τους.

    Σε εξέλιξη είναι και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους έξι αστυνομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

    Να πράξουν οι αστυνομικοί το καθήκον τους και να πάψουν να είναι μόνον ένστολοι, ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [21] Κοινωνία

    Αλεξανδρούπολη

    Μοιραία καταδίωξη

    6/5/2008 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 4:31:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τραγικό τέλος είχε η καταδίωξη λαθρομεταναστών από αστυνομικούς, έξω από την Αλεξανδρούπολη, όταν 15χρονος οδηγός μοτοσικλέτας παρασύρθηκε από αυτοκίνητο δουλεμπόρων και έχασε τη ζωή του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας συνοριοφύλακες εντόπισαν έξω από τις Φέρες Έβρου δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία μετέφεραν λαθρομετανάστες. Περιπολικά της αστυνομίας άρχισαν να καταδιώκουν στην Εγνατία οδό ένα από τα οχήματα στο οποίο επέβαιναν έξι λαθρομετανάστες, αλλά στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Αλεξανδρούπολης - Κίρκης το αυτοκίνητο έπεσε πάνω στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο ανήλικος.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου διέφυγε, ενώ οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν 3 λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου με πλαστική βάρκα, ενώ στην περιοχή των Κήπων τους παρέλαβαν οι Έλληνες δουλέμποροι και τους επιβίβασαν στα δύο αυτοκίνητα.

    Αιματηρό τροχαίο με λαθρομετανάστες και στην Καβάλα

    Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο με λαθρομετανάστες σημειώθηκε το μεσημέρι αυτήν τη φορά στην Καβάλα. Στην Εγνατία οδό Καβάλας-Ξάνθης, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας δουλέμπορος και πέντε λαθρομετανάστες, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα στην προσπάθεια να διαφύγει από τις αστυνομικές αρχές, ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτική μπάρα. Ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Καβάλας με σοβαρά τραύματα.

    [22] Κόσμος

    Καταζητείται παιδεραστής

    6/5/2008 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/5/2008 1:13:03 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτ.

    Διεθνές ένταλμα έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ύποπτου για παιδεραστία, εξέδωσε για δεύτερη φορά σε διάστημα επτά μηνών η INTERPOL, ελπίζοντας στην βοήθεια και του κόσμου. Ο εν λόγω καταζητούμενος, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό της εγκληματολογικής αστυνομίας, δημοσίευσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλές φωτογραφίες στις οποίες φαινόταν ο ίδιος να κακοποιεί παιδιά.

    Η INTERPOL που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της έξι φωτογραφίες ενός λευκού άνδρα, υπόπτου για τη σεξουαλική κακοποίηση τριών αγοριών ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 6 έως 10 ετών, που έλαβε χώρα από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Μάιο του 2001, στη νοτιοανατολική Ασία. "Είναι ένας λευκός άνδρας μιας κάποιας ηλικίας. Πρέπει να είναι μεταξύ 50 και 70 ετών. Δεν γνωρίζουμε τίποτε για το πού βρίσκεται, ούτε για τη χώρα από την οποία κατάγεται, αν και κατά τα φαινόμενα πρέπει να προέρχεται από δυτική χώρα, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία", δήλωσε ο κ. Ιβ Ρολάν, αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, αρμόδιος για την προστασία των παιδιών.

    Είναι η δεύτερη φορά που η INTERPOL αποφασίζει να απευθύνει έκκληση στον κόσμο διεθνώς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ύποπτου για παιδεραστία, μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης Vico που συνέβαλε τον Οκτώβριο στη σύλληψη ενός άνδρα που κακοποιούσε σεξουαλικά μικρά παιδιά.

    Η INTERPOL προχώρησε σε μια καινοτομία στις 8 Οκτωβρίου και παράλληλα με το διεθνές ένταλμα έρευνας για τον εντοπισμό ενός παιδεραστή, απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες, δημοσιεύοντας τέσσερις φωτογραφίες του άνδρα, οι οποίες είχαν ληφθεί από το διαδίκτυο και τον έδειχναν να κακοποιεί σεξουαλικά μικρά αγόρια. Η έρευνα επέτρεψε τη σύλληψη ενός 32χρονου Καναδού στις 19 Οκτωβρίου στην Ταϊλάνδη.

    [23] Κόσμος

    Σύνοδος για την επισιτιστική κρίση

    6/5/2008 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οπλισμένοι με "φρέσκιες ιδέες" για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης, κάλεσε να είναι στη σύνοδο που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Ρώμη με αντικείμενο αυτό το μεγάλο πρόβλημα οι ηγέτες όλων των χωρών ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν. "Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η κρίση, θα οδηγήσει σε πολλαπλές κρίσεις που θα επηρεάσουν το εμπόριο, την ανάπτυξη, ακόμη και την κοινωνική και πολιτική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο", είπε ο κ. Μπαν στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι η ομάδα που έχει συσταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και αποτελείται από τους επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα. Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει να μελετήσει τις αιτίες του προβλήματος και να προτείνει λύσεις στη σύνοδο της Ρώμης.

    Ο κ. Μπαν είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ελπιδοφόρα βήματα τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες. Όμως, πρόσθεσε ότι η πρόκληση είναι να ενισχυθεί η αγροτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική και σε άλλες περιοχές που πλήττονται περισσότερο. "Απειλείται η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων", προειδοποίησε.

    [24] Κόσμος

    Ζιμπάμπουε: Στο 165.000% ο πληθωρισμός

    6/5/2008 10:10:00 πμ

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε εξέδωσε σήμερα χαρτονόμισμα αξίας 250 εκατ. δολαρίων Ζιμπάμπουε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    "Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γκίντεον Γκόνο παρουσίασε δύο νέα χαρτονομίσματα αξίας 100 εκατ. και 250 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από αύριο Τρίτη στην αγορά", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καταρρίπτει κάθε άλλη επίδοση στη Ζιμπάμπουε, με τις τελευταίες στατιστικές να τον υπολογίζουν στο 165.000 % μόνο για τον Φεβρουάριο. Κι οι υπόλοιποι δείκτες στην οικονομία καταρρέουν, με την ανεργία να φθάνει το 70%, με το 80% του πληθυσμού της χώρας να ζεί κατά πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Η Χαράρε άφησε ελεύθερη τη διακύμανση των συναλλαγματικών τιμών του νομίσματός της, προκειμένου ναντιμετωπίσει την εκμετάλλευσή του στη μαύρη αγορά. Η επίσημη ισοτιμία του νομίσματός της Ζιμπάμπουε είναι 30.000/δολάριο, όμως στην μαύρη αγορά η ανταλλαγή του φθάνει και στα 100 εκατ. /δολάριο.

    [25] Οικονομία

    Νέο τιμολόγιο στα φάρμακα

    6/5/2008 12:01:00 μμ

    Μεθαύριο Πέμπτη τίθεται σε ισχύ το νέο δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις - ευθυγραμμίσεις για 23 αντίγραφα φάρμακα. Ευθυγραμμίσεις - μειώσεις για 172 αντίγραφα φάρμακα, μειώσεις τιμών έως 20% σε 23 πρωτότυπα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, λόγω λήξης της πατέντας, καθώς και τιμές για 338 νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

    Το συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος που προκύπτει για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι της τάξης των 8,3 εκ. ευρώ.

    [26] Μπάσκετ

    Νίκη στην παράταση για τον Άρη

    6/5/2008 1:52:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης ισοφάρισε σε 1-1 την προημιτελική σειρά των πλέι οφ, περνώντας δύσκολα, 98-95 στην παράταση, από το Μαρούσι στον 2ο αγώνα στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Με 14 πόντους του Μπράνκο Μιλισιάβλιεβιτς μόνο στην 4η περίοδο, το Μαρούσι έκανε την μεγάλη ανατροπή και μετέτρεψε το 59-72 στο 30΄ σε 84-84 με την εκπνοή της κανονικής περιόδου, αλλά στις λεπτομέρειες έχασε την μεγάλη ευκαιρία ν αποκλείσει τον 3ο στην κανονική περίοδο της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, Άρη. Ο Ράιτ πάντως απέτρεψε τα χειρότερα στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας για την ομάδα της Θεσσαλονίκης και ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών μαζί με τον Τζερεμαϊα Μάσεϊ (αμφότεροι από 22 πόντους) με τον τελευταίο να είναι καθοριστικός στο έξτρα πεντάλεπτο, διάστημα στο οποίο σημείωσε 6 πόντους. Πλέον, η σειρά μεταφέρεται στο Αλεξάνδρειο, όπου την Πέμπτη, Άρης και Μαρούσι θα δώσουν τον καταληκτικό αγώνα (18:00) με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά.

    Δυσαρεστημένοι από συγκεκριμένες αποφάσεις των διαιτητών κάποιοι φίλαθλοι του Αμαρουσίου δημιούργησαν επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

    Τα δεκάλεπτα: 21-21, 37-45, 59-72, 84-84 (κ.α.), 95-98 (παρ.)

    Ο Άρης προηγήθηκε, 12-15 με λύσεις από τους Μπόισα και Τσαλδάρη, ενώ ο Τζαρόντ Στίβενσον σημείωσε τους 7 από τους 12 πρώτους πόντους του Αμαρουσίου. Το παιχνίδι παρέμεινε κλειστό, όπως αποδεικνύει και το 21-21, σκορ πρώτου δεκαλέπτου με τον Ντάριους Ουάσιγκτον να παίρνει πρωτοβουλίες για τους φιλοξενούμενους και τον Κώστα Χαραλαμπίδη να παίρνει τη σκυτάλη από τον Στίβενσον. Παρά τους 8 πόντους του Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς στη δεύτερη περίοδο, το Μαρούσι υστερούσε στον τομέα των ριμπάουντ (12 έναντι 21 του Άρη στο 20άλεπτο), τομέας τον οποίο εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της Θεσσαλονίκης και με επιθετικές αιχμές τους Ηλιάδη και Μπόισα πήγε στ αποδυτήρια στο +8, 37-45 στο ημίχρονο.

    Το Μαρούσι δεν κατάφερε ν΄ αντιδράσει στην 3η περίοδο επιτρέποντας στους Ράιτ, Μάσεϊ να ευστοχούν κατά βούληση, την ώρα που η άμυνα των παικτών του Γκόρντον Χέρμπερτ ήταν για... σεμινάρια. Οι γηπεδούχοι υποχρεώθηκαν να πάρουν μακρινά σουτ υπό πίεση με αποτέλεσμα, να εκτοξεύσει στους +16 πόντους την τιμή της διαφοράς η ομάδα της Θεσσαλονίκης, 49-65, αφού με 18 πόντους ο Στίβενσον ήταν πολύ μόνος για το Μαρούσι. Όμως, το 59-72, σκορ 3ης περιόδου δεν απέτρεψε τους γηπεδούχους να πιστέψουν και να πραγματοποιήσουν την ανατροπή. «Δήμιος» του Άρη θα ήταν ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς που σημείωσε τους 14 από τους 22 πόντους του στα πρώτα 40 λεπτά στην κρίσιμη τελευταία περίοδο. Το Μαρούσι ροκάνισε τη διαφορά μειώνοντας αρχικά στους -4, 73-77 μετά από κλέψιμο του Κώστα Καϊμακόγλου που είχε σημειώσει μόλις 2 πόντους στα πρώτα 30 λεπτά. Νέο κλέψιμο του Μαυροειδή έδωσε την ευκαιρία στον Στίβενσον να μειώσει στο καλάθι, 75-77 για ν αστοχήσει σε τρίποντο ο Στεφανίδης. Ο Ράιτ με δικό του καλάθι έδωσε ανάσα στους φιλοξενούμενους για να μειώσει εκ νέου ο Μιλισάβλιεβιτς, 77-79, πριν διαμορφώσει το 77-81 ο Ράιτ με εναπομείναντα χρόνο 1.43΄΄. Όμως, ο Μαυροειδής κάτω από το καλάθι, έβαλε εκ νέου το Μαρούσι στη διεκδίκηση της νίκης, 79-81, ακολούθησε λάθος του Ουάσιγκτον και ο Μιλισάβλιεβιτς από τα 6.25 έδωσε το προβάδισμα, 82-81, στους γηπεδούχους. Ο Ράιτ κέρδισε το γκολ φάουλ από τον Καϊμακόγλου και ευστόχησε στη βολή, 82-84, στα 24΄΄. Το 5ο φάουλ του Μπόισα έδωσε την ευκαιρία στον Μιλισάβλιεβιτς να ισοφαρίσει 84-84, αλλά στην επόμενη φάση οι διαιτητές χρέωσαν με αμφισβητούμενο φάουλ τον Καϊμακόγλου... ο Τσαλδάρης αποδείχτηκε άστοχος και στις δύο βολές και μέχρι να λήξει η κανονική διάρκεια οι δύο αντίπαλοι πάλευαν για το ριμπάουντ... Στην παράταση, Ράιτ, Μάσεϊ και Καλαϊτζής έκαναν αυτό που έπρεπε για να επιστρέψει η σειρά στο Αλεξάνδρειο και να μην χάσει τις ελπίδες για έξοδο στην Ευρωλίγκα ο Άρης.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Καρακατσούνης, Κουκουλίτσιος

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 28 (3), Χαραλαμπίδης 9 (2), Μπουντούρης 7 (2), Τζάζβιν, Μπράιαντ 8, Στεφανίδης 7 (1), Μαυροειδής 2, Μιλισάβλιεβιτς 26 (4), Μπάκιτς, Γλυνιαδάκης 2, Καϊμακόγλου 6

    ΑΡΗΣ (Γκόρντον Χέρμπερτ): Τέρι 2, Τσαλδάρης 3 (1), Ουάσιγκτον 13, Ράιτ 22 (2), Καλαϊτζής 4 (1), Ηλιάδης 19 (1), Μπόισα 10 (2), Μότολα 3, Μάσεϊ 22 (1)

    Ολύμπια Λάρισας - Παναθηναϊκός 58-78

    Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στην ημιτελική φάση των πλέι οφ στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ με 2-0 απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας στη σειρά της προημιτελικής φάσης. Οι «πράσινοι» επικράτησαν άνετα, 78-58, της θεσσαλικής ομάδας στο κλειστό της Νεάπολης στο πλαίσιο του 2ου αγώνα και σε συνδυασμό με τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ έκαναν «sweep». Ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ολύμπιας που τερμάτισε στην 8η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Αντίπαλός των «πρασίνων» που θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα έδρας καθ όλη τη διάρκεια των πλέι οφ λόγω κατάληψης της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, στην ημιτελική φάση θα είναι, όπως και πέρυσι ο Πανιώνιος που ξεπέρασε επίσης με 2-0 το εμπόδιο του Πανελληνίου. Ο Στράτος Περπέρογλου σημείωσε 23 πόντους με 3 τρίποντα για τον Παναθηναϊκό στη Λάρισα, ενώ 13 πόντους πρόσθεσε ο Κένεντι Ουίνστον. Η τριάδα Κινγκ (15π.), Μπατής (12π.) και Τριχόπουλος (10π.) ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ολύμπια.

    Τα δεκάλεπτα: 20-23, 37-45, 42-58, 58-78

    Ένα ημίχρονο άντεξε η Ολύμπια, διάστημα στο οποίο στηρίχτηκε επιθετικά στους Μπατή και Κινγκ, στις περισσότερες βολές που κλήθηκαν να εκτελέσουν οι παίκτες της και στα δύο περισσότερα τρίποντα έναντι του αντιπάλου της. Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός που προηγήθηκε με βραχεία κεφαλή, 20-23 στο 10ο λεπτό, με πολυφωνία στην επίθεση και 21/25 δίποντα στο πρώτο 20άλεπτο, ξέφυγε με +8, 37-45 στο ημίχρονο. Μονόλογος του Καβαλιώτη φόργουορντ, Στράτου Περπέρογλου αποδείχτηκε το β΄ μέρος, με τους γηπεδούχους να σημειώνουν μόλις 5 πόντους στην 3η περίοδο, 42-58. Τυπική διαδικασία αποδείχτηκε η τέταρτη περίοδος, αφού ο Παναθηναϊκός χωρίς να πατήσει ποτέ... γκάζι «σκούπισε» με 2-0 τη σειρά και πλέον έχει χρόνο να προετοιμαστεί για τον επόμενο αντίπαλο, τον Πανιώνιο.

    Διαιτητές: Τανατζής, Μητσόπουλος, Μαχαιριανάκης

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Καραβασάνης, Μπέλσερ, Καραγκιολίδης, Αγγέλοφ 7 (2), Τσιάρας 3, Γιαννουλάκος 9, Μπατής 12 (2), Τριχόπουλος 10 (2), Κινγκ 15 (1), Γκιζογιάννης 2

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 23 (3), Σπανούλης 4, Γιασικεβίτσιους 6, Μπατίστ 8, Ζίζιτς 2, Χατζηβρέττας 7 (1), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 7 (1), Ουίνστον 13, Τομάσεβιτς 6

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-70

    Αν και δυσκολεύθηκε, ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση των πλέι οφ στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κατέβαλε την αντίσταση της ΑΕΚ στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με 70-68, στον δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων για την α΄ φάση, έκανε το 2-0 στη σειρά των μεταξύ τους αναμετρήσεων και με «sweep» πήρε το «εισιτήριο» της πρόκρισης. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Άρης-Μαρούσι.

    Τα δεκάλεπτα: 27-16, 39-25, 47-48, 68-70.

    Οι «κιτρινόμαυροι» εκμεταλλεύθηκαν το νωθρό ξεκίνημα των «ερυθρολεύκων» και, με το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο Βαγγέλης Αγγέλου, πήραν το προβάδισμα. Γρήγορα η διαφορά έφτασε σε διψήφιο νούμερο (17-5), για να κλείσει το δεκάλεπτο με τον «Δικέφαλο» στο +11 (27-16). Στο διάστημα αυτό οι γηπεδούχοι είχαν πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας (10/14 εντός πεδιάς, εκ των οποίων 5/6 τρίποντα, έναντι 5/12 του Ολυμπιακού), με τον Ταπούτο να έχει πετύχει 14 πόντους. Με σερί 6-0 οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν σε 34-22, ωστόσο η Ένωση άνοιξε εκ νέου την «ψαλίδα» της διαφοράς, η οποία στο ημίχρονο ήταν 14 πόντοι (39-25).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έκλεισε τους διαδρόμους προς το καλάθι του και με επιμέρους σκορ 2-11 μείωσε σε 41-36, ενώ το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Πειραιώτες στο +1 (48-47), χάρη σε βολή του Μπουρούση. Στην τέταρτη περίοδο η ΑΕΚ, η οποία κατάφερνε να ανανεώνει τις επιθέσεις της χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ (είχε 13 στις αρχές της συγκεκριμένης περιόδου), διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ, παρότι ο Ολυμπιακός ακολουθούσε κατά πόδας. Όμως, με σερί 8-0 οι φιλοξενούμενοι πέρασαν μπροστά στο σκορ με 61-57 στο 36΄, για να κριθεί ο αγώνας στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Παπανικολάου ισοφάρισε με τρίποντο σε 68-68, 15΄΄ πριν από τη λήξη, ο Γκριρ με δύο βολές «έγραψε» το 70-68 στα 7.8΄΄ πριν από το τέλος και ο Παπανικολάου δεν βρήκε στόχο στην τελευταία επίθεση της ΑΕΚ, με τους «ερυθρολεύκους» να παίρνουν την πρόκριση στα ημιτελικά.

    Διαιτητές: Μουζάκης, Παπαδημητρίου, Σταματόπουλος.

    ΑΕΚ (Βαγγέλης Αγγέλου): Ουέσον 7, Σι 5, Παπανικολάου 3 (1), Ταπούτος 15 (4), Κυρίτσης 8 (1), Μπάρλος 4, Έϊβερι 12 (2), Σίμτσακ 7, Βασίλιεβιτς 7 (2).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10 (2), Γουντς 7, Πρίντεζης, Μπουρούσης 6 (1), Τσακαλίδης 5, Γκριρ 24 (2), Τεόντοσιτς, Βασιλόπουλος 14 (3), Βασιλειάδης, Σχορτσιανίτης 4.

    Πανελλήνιος - Πανιώνιος 80-95

    Πρόωρο τέλος στα όνειρα του Πανελληνίου στα πλέι οφ έβαλε στο κλειστό της Κυψέλης ο Πανιώνιος, ο οποίος με «sweep» προκρίθηκε στην ημιτελική φάση των πλέι οφ στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 95-80 των «Ολυμπιονικών», στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα για την α΄ φάση, πέτυχαν το 2-0 στη σειρά και πλέον ετοιμάζονται -όπως και πέρυσι- να τεθούν αντιμέτωποι με μειονέκτημα έδρας με τον Παναθηναϊκό στη β΄ φάση των πλέι οφ.

    Οι «Ολυμπιονίκες», οι οποίοι είχαν κορυφαίο τον Γκόλεματς με 17 πόντους, αλλά είχαν την ατυχία ο Γκράντι (16π.) να... «αφυπνιστεί» καθυστερημένα, κατέλαβαν την πέμπτη θέση στη βαθμολογία. Οι «κυανέρυθροι» είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Ζορόσκι, Γεωργαλής, Σάκοτα, Καλαμπόκης, Μπάξτερ), με τον Καλαμπόκη να είναι πρώτος σκόρερ με 20.

    Τα δεκάλεπτα: 18-17, 44-47, 60-69, 80-95.

    Με τις δύο ομάδες να επιδίδονται σε έναν άτυπο διαγωνισμό... λαθών, ο Πανιώνιος, χάρη στην κυριαρχία του στα ριμπάουντ και στη δύναμη της φροντ λάιν του, κατάφερε να κόψει πρώτος το... νήμα του τερματισμού στο πρώτο ημίχρονο (47-44). Πανελλήνιος και Πανιώνιος είχαν σχεδόν τα ίδια ποσοστα ευστοχίας, με τις επιδόσεις τους από τα 6.25 να... απογοητεύουν.

    Ο Πανιώνιος μπήκε... ορεξάτος και με διαδοχικούς αιφνιδιασμούς κατάφερε στο 5ο λεπτό να ξεφύγει με 12-3. Ωστόσο, η άμυνα ζώνης του Πανελληνίου έφερε αποτελέσματα και, με τον Γκόλεματς να πετυχαίνει ένα σερί 9-0, οι «Ολυμπιονίκες» ισοφάρισαν στο 8΄ σε 12-12, για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με τους γηπεδούχους στο +1 (18-17). Στη δεύτερη περίοδο ο Πανελλήνιος διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα περίπου μέχρι το 15ο λεπτό. Ο Αντάνας Καβαλιάουσκας ανέλαβε δράση και οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής, αρχικά ισοφάρισαν σε 30-30, για να χαρίσει το προβάδισμα στους «κυανέρυθρους» ο Λιθουανός σέντερ, που κάλυψε επάξια το κενό του τραυματία (στα πλευρά) Γιάννη Γιαννούλη. Όταν μάλιστα μπήκαν και τα τρίποντα των φιλοξενούμενων (1 από Σάκοτα και 1 από Ζορόσκι), ο Πανιώνιος, ο οποίος είχε «εγκλωβίσει» τον Γκράντι, επέβαλε -προσωρινά- το ρυθμό του και πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα στο +3 (47-44).

    Μετά από μία απογοητευτική επιμονή από τα 6.25, ο Πανιώνιος βρήκε την ευστοχία του από μακρινή απόσταση και λίγο πριν από τη συμπλήρωση των 30 λεπτών κατάφερε να ξεφύγει μετά από πολλή ώρα με +9 πόντους. Ζορόσκι και Νιούλεϊ «βομβάρδισαν» με τρία διαδοχικά τρίποντα (2 ο Ζορόσκι, 1 ο Νιούλεϊ) και στο 29΄ ο φωτεινός πίνακας «έγραφε» το 66-57 υπέρ των φιλοξενουμένων, για να ολοκληρωθεί τη τρίτη περίοδος με τον Πανελλήνιο στο -9 (69-60).

    Με τον Πανελλήνιο να δείχνει... υπνωτισμένος και τον Πανιώνιο να έχει δώσει ρεσιτάλ από τα 6.25, οι φιλοξενούμενοι «καθάρισαν» το παιχνίδι με την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Ενα τρίποντο του Καλαμπόκη στο 33΄ «εκτόξευσε» τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (77-67) για τους «κυανέρυθρους», που, έχοντας επιβάλει το ρυθμό τους, έφτασαν άνετα στο τελικό 95-80.

    Διαιτητές: Σπυρίδωνος, Παπαπέτρου, Μπήτης.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Ηλίας Ζούρος): Όστοϊτς 2, Αργυρόπουλος 12 (1), Καλαϊτζίδης 3 (1), Γκράντι 16 (1), Αποστολίδης 2, Πέτρουλας 4, Ράντσιτς 10 (2), Σκλάβος 7, Ντόζετ, Γκόλεματς 17 (1), Παπαϊωακείμ 7.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος 4, Τσάπιν, Ζορόσκι 16 (4), Γεωργαλής 11, Σάκοτα 16 (2), Καλαμπόκης 20 (2), Νιούλεϊ 7 (1), Καβαλιάουσκας 8, Κένταλ 3, Μπάξτερ 10.

    Τα αποτελέσματα των πλέϊ οφ

    Στους δεύτερους αγώνες για την α΄ φάση των πλέι οφ στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ολύμπια Λ.-Παναθηναϊκός 58-78 (0-2) * Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός

    Μαρούσι-Άρης 95-98 παράταση (84-84κ.α.) (1-1)

    Πανελλήνιος-Πανιώνιος 80-95 (0-2) * Προκρίθηκε ο Πανιώνιος

    ΑΕΚ-Ολυμπιακός 68-70 (0-2) * Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2008 - 16:50:27 UTC