Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικά λάθη
  • [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις
  • [03] Ανακάμπτει ο Ομπάμα
  • [04] Απέσυρε την προσφορά της η Microsoft για τη Yahoo Inc.
  • [05] Οι μεγάλες προσδοκίες της Ράις
  • [06] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
  • [07] Από σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις
  • [08] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ

    [01] Κοινωνία

    Σε διαθεσιμότητα έξι αστυνομικοί

    Τραγικά λάθη

    5/5/2008 11:12:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συρροήν, διακεκριμένες κλοπές, κατάχρηση κατά συρροήν, οπλοφορία και οπλοχρησία, άσκησε ο εισαγγελέας κατά του 33χρονου, που σκότωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τον άτυχο οδηγό λεωφορείου. Ο δράστης ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί. Οι δύο αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά του δράστη στις φυλακές παραπέμπονται σήμερα στις 12.00 στο Αυτόφωρό. Η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για ελευθέρωση φυλακισμένου από αμέλεια, ενώ ο ένας από τους αστυνομικούς κατηγορείται και για πλημμελή φύλαξη όπλου. Για εγκληματική αμέλεια των αστυνομικών έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενώ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και διεξάγεται προανάκριση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

    Με προβληματικό υπηρεσιακό παρελθόν

    Βαριές ευθύνες στην αστυνομία απέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας σε διαθεσιμότητα, έξι αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις αστυνομικοί που επάνδρωναν τα δύο περιπολικά, καθώς και οι προϊστάμενοί τους, διοικητές των Τμημάτων Ασφαλείας Σίνδου και Αμπελοκήπων με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

    Τόσα συσσωρευμένα παιδαριώδη λάθη προκαλούν σοκ ακόμη και σε ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ:

    έβαλαν τον 33χρονο στο πίσω κάθισμα χωρίς χειροπέδες, άφησαν εκτεθειμένο το περίστροφό τους, αδιαφόρησαν στην έκκληση βοήθειας απροστάτευτων πολιτών, άφησαν περιπολικό με τα κλειδιά στη μηχανή.

    Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο αστυνομικός από τον οποίο άρπαξε το περίστροφο ο δράστης είχε μετατεθεί από τη Σίνδο τον Οκτώβριο του 2004 για πλημελή άσκηση των καθηκόντων του, με την ένδειξη ανεπαρκής, και επανήλθε στο ίδιο τμήμα μετά από 1,5 χρόνο, το Μάιο του 2007, μετά από προσφυγή του στα διοικητικά δικαστήρια.

    Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι "τα δραματικά γεγονότα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν, δυστυχώς για πολλοστή φορά, την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας".

    [02] Κοινωνία

    Μετ' εμποδίων οι πτήσεις

    5/5/2008 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με συγχωνεύσεις πτήσεων και δρομολόγηση μεγαλύτερων σε χωρητικότητα αεροσκαφών, αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα το πρόβλημα των ματαιώσεων πτήσεων και να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται και να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, λόγω της απεργίας των πιλότων των ελικοφόρων της εταιρίας που αντιδρούν στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί, επικαλούνται ασθένειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληρώματα για να πετάξουν τα αεροσκάφη, οι οποίοι ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης.

    Μεγαλύτερη ήταν η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού που επρόκειτο να ταξιδέψει με την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι η χαρακτηριστική περίπτωση της βραδινής πτήσης προς Καβάλα, η οποία αναχώρησε με καθυστέρηση 5 ωρών!

    Πάντως, οι διαδικασίες αποζημίωσης εφαρμόζονται κανονικά, όπως για παράδειγμα έγινε στις περιπτώσεις της ματαίωσης δύο πτήσεων προς Νάξο και Κάλυμνο με συνολικά 74 επιβάτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα γκισέ της εταιρίας, αποζημιώθηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ τους δόθηκε ανοιχτό εισιτήριο για να πετάξουν όποτε θέλουν. Επίσης, με περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν οι χθεσινές απογευματινές πτήσεις προς Μυτιλήνη, Ρόδο και Γιάννενα.

    Το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και η διοίκηση της εταιρείας διαμηνύουν ότι δεν θα δεχτούν τέτοιου είδους εκβιαστικές τακτικές, δυσανασχετώντας κυρίως για τον τρόπο που πραγματοποιούν την απεργιακή τους κινητοποίηση.

    Για αποφυγή κάθε επιπλέον ταλαιπωρίας, συνιστάται, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προηγουμένως να επικοινωνούν πρώτα με την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, στα τηλέφωνα 210 96 66 666 και 801 11 44 444.

    [03] Κόσμος

    Ανακάμπτει ο Ομπάμα

    5/5/2008 9:07:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακάμπτει έναντι της εσωκομματικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον κι έπειτα από τα πτωτικά αποτελέσματα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μπαράκ Ομπάμα, όπως αποφαίνεται η τελευταία σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο Γερουσιαστής του Ιλινόις προηγείται της Κλίντον κατά 12%, με 50 έναντι 38%. Πριν λίγες ημέρες η διαφορά αυτή ήταν μόνο 8%, κυρίως εξαιτίας των δηλώσεων του πρώην πάστορα του Ομπάμα Τζερεμάια Ράιτ, που απέδιδε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και υποστήριζε πως η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε για να εξαπλωθεί το AIDS στους Αφροαμερικανούς.

    ΗΠΑ: Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ομπάμα κατηγορεί την επίσης υποψήφια Κλίντον για "καουμπόικη" διπλωματία "α λα Τζορτζ Μπους" σε δηλώσεις της για το Ιράν.

    Επικράτηση και των δύο έναντι του ΜακΚέιν

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 60% των ερωτηθέντων επικροτεί τον τρόπο που χειρίσθηκε ο Ομπάμα την κατακραυγή λόγω του Ράιτ, έναντι του 23% που δηλώνει δυσαρεστημένο.

    Παρά τη λυσσώδη εσωκομματική μάχη και τις ανησυχίες ότι αυτή μπορεί ν αποβεί σε όφελος του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Τζον ΜακΚέιν , η σφυγμομέτρηση εμφανίζει αμφότερους τους δημοκρατικούς αντιπάλους ισχυρότερους του αντιπάλου τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο Ομπάμα θα κέρδιζε στις εκλογές τον ΜακΚέιν με 51% έναντι 40%, ενώ η Κλίντον θα επικρατούσε με 53% έναντι 41%.

    Η έρευνα, με δείγμα 671 ενηλίκους (ανάμεσά τους 283 ψηφοφόρους στις προκριματικές των Δημοκρατικών) έδειξε πως το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο ως προς το πλέον ακανθώδες θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, την κατάργηση φόρου για τη βενζίνη . Το 49% θεωρεί πως η άρση του θα ήταν κακή ιδέα, ενώ το 45% επικροτεί την ιδέα.

    Ο Ομπάμα έχει επιτεθεί κατά του ΜακΚέιν, ο οποίος προτείνει να μην εφαρμοσθεί "προσωρινά" η φορολογία, και κατά της Κλίντον, η οποία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της κατάργησής της.

    Ομπάμα: "Διπλωματία α λα Τζορτζ Μπους"

    Την ίδια ώρα, για "καουμπόικη" διπλωματία "α λα Τζορτζ Μπους" κατηγόρησε Ομπάμα την Χίλαρι Κλίντον, όσον αφορά την απειλή της να σβήσει το Ιράν από το χάρτη αν αυτό επιτεθεί στο Ισραήλ: "Νομίζω ότι είναι μια γλώσσα που αντανακλά τον Τζορτζ Μπους. Είχαμε μια εξωτερική πολιτική λεονταρισμών και εκφοβισμών".

    "Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μια γλώσσα που να στέλνει το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι αλλάζουμε κατεύθυνση από το είδος της καουμπόικης διπλωματίας, ή την έλλειψη διπλωματίας, που είδαμε από τον Τζορτζ Μπους", σχολίασε ο γερουσιαστής του Ιλινόι στην εκπομπή "Meet the Press" του δικτύου NBC.

    Ο Ομπάμα και η Κλίντον παραχώρησαν ταυτόχρονα συνέντευξη σε διαφορετικά τηλεοπτικά δίκτυα, δύο ημέρες πριν από τις προκριματικές στη Βόρεια Καρολίνα και την Ιντιάνα , τις τελευταίες πολιτείες που θα ψηφίσουν στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Μιλώντας στην εκπομπή "This Week" του δικτύου ABC, η Κλίντον δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απειλή της προς το Ιράν. "Γιατί να το μετανιώσω; Με ρωτάνε τι θα έκανα αν το Ιράν επιτίθετο στο σύμμαχό μας, μια χώρα με την οποία πολλοί από εμάς έχουν πολλούς δεσμούς και αγάπη (...) Ναι, θα προβαίναμε σε μαζικά αντίποινα κατά του Ιράν", σημείωσε η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

    Μια τέτοια επίθεση δεν είναι πιθανή, σημείωσε ωστόσο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, "αλλά εγώ βεβαίως θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα τους στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά αν κάνουν κάτι τέτοιο".

    Περιοδείες σε Ιντιάνα και Β. Καρολίνα

    Ουδόλως εντυπωσιασμένη από το μεγάλο πλήθος που συμμετείχε στο πικ-νικ που οργανώθηκε την Κυριακή στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα, η 6χρονη Σάσα Ομπάμα, η μικρότερη από τις δύο κόρες του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, ανέβηκε στο βήμα για να ζητήσει από τους παρεβρισκόμενους να "ψηφίσουν τον μπαμπά" της .

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόις περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στην Ιντιάνα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια, 9 ετών, και τη Σάσα, 6 ετών.

    Στην άλλη Πολιτεία όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές, τη Βόρεια Καρολίνα , ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ζήτησε από τους πιστούς μιας εκκλησίας να προσευχηθούν για τη σύζυγό του, Χίλαρι.

    "Δεν ήρθα να σας ζητήσω να ψηφίσετε τη γυναίκα μου. Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να προσευχηθείτε για εκείνη. Και να ψηφίσετε όποιον θέλετε. Να εκφραστείτε. Η χώρα μας βρίσκεται σε τρομακτική απελπισία", τόνισε ο Μπιλ Κλίντον.

    [04] Τεχνολογία

    Απέσυρε την προσφορά της η Microsoft για τη Yahoo Inc.

    5/5/2008 10:06:00 πμ

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απέσυρε το Σάββατο η εταιρεία Microsoft την προσφορά της για την αγορά της Yahoo Inc., αφού η τελευταία απέρριψε την πρόταση για αύξηση της τιμής εξαγοράς κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 47,5 δισεκατομμύρια. Η τελευταία προσφορά της Microsoft ήταν για 33 δολάρια ανά μετοχή (από 31 που είχε προτείνει αρχικά πριν από τρεις μήνες) όμως η Yahoo επέμενε στα 37 δολάρια.

    "Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές απαιτήσεις της Yahoo δεν έχουν νόημα για εμάς και είναι προς το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων στη Microsoft να αποσύρουμε την προσφορά μας", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Yahoo υπερέβαλε στις απαιτήσεις της και εκτιμούν ότι η μετοχή της μπορεί να πέσει έως και 30% στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η μετοχή είχε φτάσει τα 28,67 δολάρια (αύξηση +7%) την Παρασκευή, εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τη Microsoft.

    [05] Μ. Ανατολή

    Οι μεγάλες προσδοκίες της Ράις

    5/5/2008 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερ-Γερμ.Πρακτ.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψής της στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, εν όψει της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Εχούντ Ολμερτ πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαμχούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ, μαζί με τους επικεφαλής της ισραηλινής και της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Τζίπι Λίβνι και Αχμεντ Κορέι. Οι Ολμερτ και Αμπάς συμφώνησαν τον περασμένο χρόνο στην Αννάπολη του Μέριλαντ στην επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η συνέχιση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών, τους οποίους το Ισραήλ προτίθεται να διατηρήσει μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και η συνεχιζόμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ρίξει τη σκιά τους στην ειρηνευτική διαδικασία. Εχθές, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσε ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας είναι δυνατή πριν από τη λήξη της θητείας του Τζορτζ Μπους τον Ιανουάριο 2009. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στη Ραμάλα με τον Μαχμούντ Αμπάς εχθές η Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε "προβληματική" την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει περισσότερα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απομάκρυνση ακόμη ενός σημείου ελέγχου στη Δυτική Όχθη την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από την άσκηση αμερικανικών πιέσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Παρέμεινε στη Μ. Ανατολή η Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατά την διάρκεια της παραμονής της ζήτησε από τους ισραηλινούς αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε, να καταβάλουν ποιοτικές και όχι ποσοτικές προσπάθειες για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων από τη Δυτική Όχθη, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων. "Ένα από τα πράγματα που θα εξετάσουμε είναι ο ποιοτικός, κι όχι ο ποσοτικός αντίκτυπος που είχαν ορισμένες βελτιώσεις, όσον αφορά τη μετακίνηση και την πρόσβαση" των Παλαιστινίων, δήλωσε η κ. Ράις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μ. Αμπάς. Όμως, όταν ερωτήθηκε αν το Ισραήλ δεσμεύτηκε για την απομάκρυνση κι άλλων οδοφραγμάτων από τη Δυτική Όχθη, η Ράις απέφυγε να μιλήσει για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, λέγοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που εγείρω αυτό το ζήτημα. Η συζήτηση θα αφορά τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε".

    Η αμερικανίδα υπουργός, η οποία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει από το Ισραήλ να απομακρύνει κι άλλα οδοφράγματα, κρίνοντας ότι αυτά που απομακρύνθηκαν πρόσφατα δεν βελτιώνουν επαρκώς την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ότι είχε "εκτεταμένες συνομιλίες" με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ για το θέμα αυτό, καθώς αφορά τον τομέα ευθύνης του. Όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς, η αμερικανίδα υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Αμπάς, ότι η επέκτασή τους στη Δυτική Όχθη παραμένει "προβληματική" και επηρεάζει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Με σοβαρότητα Η κ. Ράις, η οποία είχε συναντηθεί το Σάββατο το βράδυ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ, το πρωί της Κυριακής είχε διμερείς συνομιλίες με τον κ. Μπαράκ πριν από την τριμερή συνάντηση για τα θέματα αυτά με τον ισραηλινό υπουργό και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φάγιαντ. "Εντυπωσιασμένη από τη σοβαρότητα και το βάθος των συνομιλιών" που διεξάγονται μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων δήλωσε την Κυριακή η αμερικανίδα υπουργός. "Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρόκειται για τις πρώτες σοβαρές συζητήσεις που γίνονται σε όλα τα βασικά θέματα μεταξύ των πλευρών εδώ και επτά χρόνια", τόνισε. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι εξακολουθεί να είναι πιθανή εφέτος η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, πρόσθεσε η κ. Ράις.

    Επιφυλάξεις Ωστόσο, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την πιθανότητα να συναφθεί εφέτος μία τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ, επικαλούμενοι την ύπαρξη σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών στα σημαντικά θέματα που τους χωρίζουν. "Στις διαπραγματεύσεις, η απόσταση με την ισραηλινή πλευρά είναι πάντα πολύ μεγάλη", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς. Όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Ράις, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες της, ματαίωσε την προβλεπομένη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν στην περιοδεία της. Την ίδια στιγμή, η κ. Τζίπι Λίβνι, ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, αναγνώριζε ότι ο ισραηλινός εποικισμός προκαλεί απογοήτευση στους Παλαιστίνιους, αλλά, δεν δεσμεύτηκε δημοσίως για ένα άμεσο τέλος στην πολιτική αυτή. "Γνωρίζω ότι ορισμένες δραστηριότητες του παρελθόντος προκάλεσαν απογοήτευση και ίσως μια δυσφορία στην παλαιστινιακή πλευρά", δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Ράις. Στην ερώτηση αν η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα να παγώσει όλες τις δραστηριότητες εποικισμού, η κ. Λίβνι απάντησε ότι "το Ισραήλ θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις του βάσει του Οδικού Χάρτη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παύση του εποικισμού θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο θέμα της ασφάλειας στην περιοχή.

    Έλλειψη καυσίμων Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έκλεισε εχθές τον τερματικό σταθμό παράδοσης καυσίμων του Νάχαλ Οζ και το πέρασμα του Κάρνι, στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, μετά τη ρίψη οβίδας από παλαιστινιακές οργανώσεις. "Δεν λάβαμε τις προμήθειες μας καυσίμων, επομένως θα πρέπει να σταματήσουμε σήμερα τη διανομή τροφίμων" στους κατοίκους της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας UNRWA του ΟΗΕ. Η Γάζα υποφέρει από έλλειψη καυσίμων λόγω των κυρώσεων στις εισαγωγές στο έδαφός της που έχει επιβάλει το Ισραήλ, έπειτα από επίθεση Παλαιστινίων στις 9 Απριλίου από την οποία σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί πολίτες, όπως και λόγω απεργίας των εισαγωγέων καυσίμων της περιοχής, που διαμαρτύρονται για τα ισραηλινά μέτρα.

    [06] Πολιτική

    Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    5/5/2008 8:39:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το οποίο θα τελεστεί στο Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στη Φιλοθέη, θα παραστεί σήμερα στις 10.30 ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ενώ το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια και την Κλιματική Αλλαγή. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [07] Οικονομία

    Από σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις

    5/5/2008 8:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχίζει σήμερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και τις 2 Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Η υποβολή μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως στην Εφορία είτε από έναν πληρεξούσιο, με τα έντυπα σε δύο αντίγραφα και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, των εντύπων και δικαιολογητικών, ενώ γρήγορη και άμεση θεωρείται η υποβολή μέσω διαδικτύου. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση στην υπηρεσία TAXISnet (www.taxisnet.gr) τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης.

    Αναλυτικότερα, έως 5 Μαΐου έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1, έως 7 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 2, έως 9 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 3, έως 13 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 4, έχε 15 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 5, έως 19 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 6, έως 21 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 7, έως 23 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 8, έως 27 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 9, έως 29 Μαΐου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50 και έως 2 Ιουνίου όσων το ΑΦΜ λήγει σε 60, 70, 80, 90, 00 ή δεν έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

    [08] Μπάσκετ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ

    5/5/2008 12:19:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης για την αγωνιστική περίοδο 2007-08. Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα νίκησε 91-77 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, το οποίο διεξήχθη στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» της Μαδρίτης, και επέστρεψε στον «θρόνο» της μετά από δύο χρόνια.

    Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-42, 57-63, 77-91.

    Η κρισιμότητα του αγώνα έκανε τις δύο ομάδες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να ξεφύγει στο σκορ. Έτσι, με τρίποντο του Λάνγκντον, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε 10-16 στα μέσα της πρώτης περιόδου, ωστόσο στο 9΄ η «ομάδα του λαού» ισοφάρισε σε 21-21 με δίποντο του Μόρις. Στη συνέχεια, οι δύο αντίπαλοι συμβάδιζαν στο σκορ, ωστόσο στα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου η ρωσική ομάδα προηγήθηκε 38-31 με τρίποντο του Λάνγκντον. Η Μακάμπι «απάντησε» με ένα σερί 7-0, για να λήξει το ημίχρονο με την ΤΣΣΚΑ στο +1 (41-42).

    Στα μέσα της τρίτης περιόδου το συγκρότημα του Έτορε Μεσίνα ευτύχησε να προηγηθεί με εννέα πόντους διαφορά (43-52) και κράτησε αυτό το προβάδισμα για περίπου πέντε λεπτά, όταν ο Μπάιναμ με τρίποντο μείωσε σε 57-63 για λογαριασμό της Μακάμπι λίγο πριν από τη λήξη του εν λόγω διαστήματος. Λίγο μετά την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου ο Σισκάουσκας με τρίποντο έφερε εκ νέου την ΤΣΣΚΑ στο +9 (57-66). Με δύο βολές του Σμόντις η ρωσική ομάδα πήρε για πρώτη φορά στον αγώνα διψήφια διαφορά (57-68), ενώ με τρίποντο και δύο βολές του ίδιου παίκτη, η διαφορά «εκτοξεύθηκε» στο +16 (57-73) στο 34΄. Ο Μπάιναμ μείωσε με δίποντο σε 63-73 στο 37΄, ωστόσο ο Σισκάουσκας με δύο βολές και ο Λάνγκτον με δίποντο επανέφεραν τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (63-77), η οποία πανηγύρισε τη νίκη με 91-77 και την κατάκτηση του τροπαίου.

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης (Ελλάδα), Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ντοζάι (Κροατία).

    ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Σβι Σερφ): Μπάιναμ 23 (2), Σαρπ, Βούιτσιτς 2, Ελιγιάχου, Μόρις 13 (2), Κάσπι 9, Γκαρσία 2, Μπλούθενταλ 5 (1), Κάμινγκς, Μπατίστα 14, Χαλπερίν 9.

    ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Έτορε Μεσίνα): Παπαλουκάς 12 (1), Ζήσης, Σμόντις 13 (1), Σισκάουσκας 13 (1), Χόλντεν 14 (3), Άντερσεν 13 (1), Λάνγκντον 21 (4), Γκορί 2, Βαν Ντεν Σπίγκελ 3, Χριάπα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 May 2008 - 9:04:35 UTC