Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογική εκστρατεία
  • [02] Δριμεία επίθεση Παπανδρέου
  • [03] Σε νέα κινητοποίηση
  • [04] Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου
  • [05] Στους δρόμους οι δάσκαλοι
  • [06] Πύραυλοι κοντά στο Κοινοβούλιο!
  • [07] "Διαγωγή κοσμία" για τον IRA
  • [08] Νεκρός ο Αλ Μάσρι;
  • [09] Αιφνιδιαστικά στο Ιράκ η Ράις
  • [10] Τουρκική φρεγάτα στο Λίβανο
  • [11] Νέα αύξηση επιτοκίων
  • [12] Κομισιόν: Στοπ στα καρτέλ
  • [13] Αναμένεται απάντηση
  • [14] Μία μεγάλη φωνή της όπερας στο Ηρώδειο
  • [15] Συναυλία για τα παιδιά του Μάλι
  • [16] Απαραίτητη η πρόληψη για τις ρευματοπάθειες
  • [17] Κομπίνα με διαφορά… στήθους
  • [18] Κάτι ξέρουν οι Κουβανοί...

    [01] Πολιτική

    Προεκλογική εκστρατεία

    5/10/2006 6:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Με συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, παρουσία των Γιάννη Μίχα και Γιάννη Σγουρού, εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στον Πειραιά. Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Υπερνομαρχίας Δράσης, εμφανίστηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αργύρης Ντινόπουλος στην ομιλία στο εκλογικό κέντρο του Συντάγματος. Το παρών έδωσαν η Φωτεινή Πιπιλή, ο Σπύρος Σπυρίδων και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας Eurobankστη Νέα Ιωνία επισκέφθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος.

    Την στήριξη των πολιτών ζήτησε ο Γιάννης Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης του Συνδυασμού Ενεργοί πολίτες στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού στην Αθήνα.

    Ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά με τον συνδυασμό υπέρ Λαού, εξέφρασε την αντίθεση του στην έκθεση Ντιφέντορι για την αγορά Αμερικανικών και όχι Ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων απο την χώρα μας.

    Στην τελική ευθεία προ των εκλογών, ο Νικήτας Κακλαμάνης επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού του στο Σύνταγμα. Σκληρή κριτική στην πολιτική που άσκησαν οι Δήμαρχοι στην πόλη των Αθηνών τα τελευταία χρόνια, αλλά και επίθεση στον Νικήτα Κακλαμάνη εξαπέλυσε ο Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στα Σεπόλια.

    Στα πρακτορεία διανομής του Τύπου πήγε ο Σπύρος Χαλβατζής του συνδυασμού Συμπαράταξη για την Αθήνα.

    Για την συνέχιση του έργου του στον Δήμο του Πειραιά, μίλησε ο Χρήστος Αγραπίδης σε κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του.

    Για τα σχέδια του για το λιμάνι του Πειραιά, μίλησε στο γερμανικό κανάλι της ΖDF, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος επισκέφθηκε και τους εργαζομένους στον ΟΣΕ.

    Εμπορικά καταστήματα της Τερψιθέας επισκέφθηκε η Ελπίδα Παντελάκη η οποία περιόδευσε και στην Πειραϊκή.

    Στην λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου πήγε ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ αργότερα επισκέφθηκε καταστηματάρχες στο Α' Διαμέρισμα Πειραιά.

    [02] Πολιτική

    Ημερίδα ΙΣΤΑΜΕ

    Δριμεία επίθεση Παπανδρέου

    5/10/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 2:14:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ημερίδα του τομέα Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ για την κοινωνία των πολιτών, με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αδυναμία να επιλύσει τα προβλήματα των δασκάλων και τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με τη λογική της εξουσίας και του κρατισμού και κάλεσε τους πολίτες σε ανατροπή της λογικής και της αντίληψης παραίτησης, που καλλιεργεί η Κυβέρνηση και διάφοροι κύκλοι στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε παράλληλα την Κυβέρνηση ότι απαξιώνει ανεξάρτητους θεσμούς και στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη.

    "Νέα πεδία αντιπαράθεσης"

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στην ομιλία του ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "αδυνατεί να διαβουλευτεί με την κοινωνία και μέσα από μια "εταιρική" σχέση να βρει κοινούς στόχους, κοινές αξίες και τελικά να συνθέσει".

    "Η κυβέρνηση εκπροσωπεί μια λογική εξουσίας που έρχεται από το παρελθόν και δεν έχει μέλλον, είναι μια αντίληψη που βλέπει το κράτος ως λάφυρο, απαξιώνοντας ταυτόχρονα ανεξάρτητους θεσμούς και στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει πρωτοπόρες θέσεις για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μεταξύ των οποίων η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής της κοινωνίας των πολιτών δίπλα στον Πρωθυπουργό, η δημιουργία του Συνηγόρου των ΜΚΟ και η καθιέρωση εταιρικών συνεργασιών όλου του φάσματος της κρατικής μηχανής με την κοινωνία των πολιτών.

    Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ξέχασε τις ΜΚΟ, ενώ σε πρόσφατη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αρνήθηκε τη συνταγματική αναβάθμιση των ΜΚΟ μέσα από σχετική πρόνοια του Συντάγματος.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάθε μέρα πρέπει να δημιουργούνται νέα πεδία αντιπαράθεσης και σύνθεσης για να πάει η κοινωνία μπροστά. Η κοινωνία των πολιτών τελικά μπορεί να ελέγχει την εξουσία κάθε μέρα και υπογράμμισε με έμφαση ότι μια ισχυρή δημοκρατική κοινωνία των πολιτών συμβάλλει στη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη δημιουργία κοινωνίας αξιών".

    [03] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η ένταση στην Παιδεία

    Σε νέα κινητοποίηση

    5/10/2006 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 5:35:14 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Να συνεχιστεί για τέταρτη εβδομάδα η απεργία στα σχολεία προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, καθώς η κυβέρνηση επανέλαβε ότι οι αυξήσεις που ζητούν είναι πέραν των αντοχών της οικονομίας. Παράλληλα, οι καθηγητές προσανατολίζονται σε νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Οι οριστικές απόφασεις θα ληφθούν την Παρασκευή, στις γενικές συνελεύσεις δασκάλων και καθηγητών. Οι δάσκαλοι που απεργούν για τρίτη εβδομάδα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους και αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και συνδικαλιστές της Αστυνομίας πήραν μέρος στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο συμμετείχαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΟΤΟΕ. Ομάδα διαδηλωτών, περνώντας από τα Προπύλαια έκαψε κιόσκι του ΛΑΟΣ, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω επεισόδια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ο σχεδιασμός και οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους αυξήσεις και παροχές, επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε της κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία.

    Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε, υιοθετώντας τα αιτήματα των δασκάλων. "Οι παρατεταμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών φέρνουν στην επιφάνεια, πέρα από τα δίκαια αιτήματά τους, και τα βαθύτερα προβλήματα στην Παιδεία", αναφέρει η επερώτηση.

    Στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους δρόμους οι δάσκαλοι

    [04] Κοινωνία

    Στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για αιτήσεις

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

    5/10/2006 5:45:00 μμ

    Αυξημένα σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος τα ποσά και το εισοδηματικό ανώτατο όριο για την επιδότηση ενοικίου στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν από το πρόγραμμα πάνω από 80.000 οικογένειες οι οποίες θα λάβουν ετήσια επιδότηση 1800 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΕΚ κ. Δραγκιώτη, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 39.512 αιτήσεις, 10.743 δικαιούχοι έχουν ήδη πάρει τα χρήματά τους, ενώ το ποσό που έχει εκταμιευθεί είναι περίπου 20 εκ. ευρώ. Η κατάθεση των αιτήσεων συνεχίζεται έως τις 15 Δεκεμβρίου.

    Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι κάτοικοι των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στα ΚΕΠ των περιοχών τους, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η κατάθεση γίνεται είτε στα κατά τόπους ΚΕΠ, είτε στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Η επεξεργασία των αιτήσεων του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το Μάιο του 2007.

    Προϋποθέσεις συμμετοχής

    Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους του ΟΕΚ, εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους, που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα, έτους 2006 δεν υπερβαίνει τα 11.0000 ευρώ. Τα ποσά της μηνιαίας επιδότησης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, έχουν ως εξής:

    Άγαμος -Έγγαμος χωρίς παιδιά με εισόδημα 11.000 ευρώ δικαιούται μηνιαίως 115 ευρώ, έγγαμος με 1 παιδί και εισόδημα 13.000 ευρώ δικαιούται 140, έγγαμος με 2 παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ θα λάβει 165 ευρώ, με 3 παιδιά ή 4 παιδιά και εισόδημα 17.000 ή 19.000 ευρώ αντιστοίχως, δικαιούται 215 ευρώ.

    Για κάθε προστατευόμενο παιδί από το πέμπτο και άνω, το ποσό της μηνιαίας επιδότησης αυξάνεται κατά 25 ευρώ, και το όριο ετησίου εισοδήματος που καθορίζεται για τον άγαμο - έγγαμο αυξάνεται κατά 2000 ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο παιδί.

    Επίσης το ποσό της επιδότησης ενοικίου προσαυξάνεται κατά 50% για τους μακροχρόνια άνεργους καθώς και δικαιούχους που έμειναν άνεργοι λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους εντός του 2006, για τους δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του 2006 από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών και του δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα οικονομικού έτους 2006, είναι μικρότερο των 7.500 ευρώ.

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

    Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

    [05] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Στους δρόμους οι δάσκαλοι

    5/10/2006 1:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 5:12:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών σήμερα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στα οποίο συμμετέχει η ΓΣΕΕ αλλά και η ΑΔΕΔΥ, με 24ωρη απεργία. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:15 π.μ. σε ένδειξη συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς έχει κηρύξει και η ΟΤΟΕ, ενώ το ΕΚΑΒ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Στο συλλαλητήριο λαμβάνουν μέρος και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η κυκλοφορία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας έχει διακοπεί, ενώ τροποποιήσεις ισχύουν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προσανατολίζονται σε 4η εβδομάδα κινητοποιήσεων, ενώ οι καθηγητές αναμένεται να εξαγγείλουν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη. Οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών θα έχουν ληφθεί έως το Σάββατο.

    [06] Κόσμος

    Πύραυλοι κοντά στο Κοινοβούλιο!

    5/10/2006 12:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο πυραύλους και εκτοξευτήρες ανακάλυψε η πακιστανική αστυνομία κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές. Οι ρουκέτες βρέθηκαν σ ένα τμήμα πρασίνου απέναντι από το Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτήρια. "Βρήκαμε δύο πυραύλους και εκτοξευτήρες", δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Οι πύραυλοι εξουδετερώθηκαν", πρόσθεσε. Η αστυνομία απέκλεισε του δρόμους γύρω από το κτήριο και ήδη άρχισαν έρευνες, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως "μερικοί άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται".

    [07] Κόσμος

    "Διαγωγή κοσμία" για τον IRA

    4/10/2006 10:19:00 μμ

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) έχει εγκαταλείψει την τρομοκρατία και έχει θέσει τέλος στις ένοπλες δραστηριότητες για να αφοσιωθεί οριστικά και αμετάκλητα στον πολιτικό στίβο, αποφαίνεται μία έκθεση που χαρακτηρίζεται από το Λονδίνο ιστορική και δόθηκε στη δημοσιότητα μία μόλις εβδομάδα πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με την έκθεση των τεσσάρων διεθνών εμπειρογνωμόνων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιτήρησης (IMC) της εκεχειρίας ο IRA, ύστερα από μία 30ετία ένοπλου αγώνα κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν αντιπροσωπεύει πια κίνδυνο για την ασφάλεια, αλλά "ακολουθεί πλέον σταθερά μία πολιτική στρατηγική, απορρίπτοντας την τρομοκρατία και τις άλλες εγκληματικές μεθόδους". "Δεν πιστεύουμε ότι ο IRA εμπλέκεται σήμερα στην τρομοκρατία", αποφαίνεται η επιτροπή στην εξαμηνιαία της έκθεση.

    "Η πόρτα είναι ανοιχτή για μια οριστική συμφωνία, γι αυτό το λόγο οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις (στη Σκωτία) θα είναι πολύ σημαντικές. Είναι μια μοναδική ευκαιρία...για τη δημιουργία του μέλλοντος της βόρειας Ιρλανδίας", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, καλώντας όλες τις ενεχόμενες πλευρές "να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία".

    Από την πλευρά του ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας Ιαν Πέισλι ανέφερε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τα μέλη της IMC, ώστε να επαληθεύσει το πόρισμά της περί του "αμετάκλητου" χαρακτήρα της πολιτικής μετεξέλιξης του IRA. "Θα συναντήσουμε την IMC το ταχύτερο δυνατό για να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα του IRA και να διαπιστώσουμε εάν οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί είναι πράγματι μόνιμοι και αμετάκλητοι", είπε ο Πέισλι, ηγέτης του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP).

    Κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν στη Σκωτία από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου θα τεθεί επί τάπητος για το μέλλον των πολιτικών θεσμών της βόρειας Ιρλανδίας, που τώρα είναι αδρανείς.

    [08] Ιράκ

    Φήμες για τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ

    Νεκρός ο Αλ Μάσρι;

    5/10/2006 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 2:32:43 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον θάνατο του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι καθώς ιρακινές κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στην Χαντίθα, ενώ οι Αμερικανοί το διαψεύδουν. Κυβερνητική πηγή στη Βαγδάτη δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν το νέο ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ -τον Αιγύπτιο μαχητή Αμπού Χάμζα αλ Μουχάγιερ- γνωστό με το ψευδώνυμο Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Τόσο ο εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών. Ο συνταγματάρχης Μπάρι Τζόνσον απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν είναι ακριβής η πληροφορία που μεταδόθηκε από το Αλ Αραμπίγια ότι ο Μάσρι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης της πολυεθνούς δύναμης στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του ιρακινού Υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ Ασκάρι δήλωσε ότι πραγματοποιούνται ιατρικές εξετάσεις στο πτώμα ενός από τους σκοτωμένους αντάρτες και πρόσθεσε ότι "πιθανότατα δεν πρόκειται" για τον Μάσρι. Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή ο Αλ Μάσρι σκοτώθηκε στην πόλη Χαντίθα στη διάρκεια συνδυασμένης αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής και χερσαίας επιχείρησης. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης και τρεις συνεργάτες του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

    [09] Ιράκ

    Για την αντιμετώπιση των εθνοτικών συγκρούσεων

    Αιφνιδιαστικά στο Ιράκ η Ράις

    5/10/2006 7:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 7:32:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ξαφνική επίσκεψη πραγματοποίησε, την Πέμπτη, στη Βαγδάτη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής συμφιλίωσης των Ιρακινών και αντιμετώπισης της διαρκώς αυξανόμενης βίας, που στοιχίζει καθημερινά τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Το πρόγραμμά της προβλέπει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι Μαλίκι, εκπροσώπους των κομμάτων και αξιωματούχους στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί το θέμα των συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων. Η επίσκεψη-έκπληξη της Ράις ακολούθησε τις συναντήσεις, που είχε στην Ιερουσαλήμ με Ισραηλινούς υπουργούς, και στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους Ιρακινούς ηγέτες να τα βρουν μεταξύ τους, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της βίας. "Ο ρόλος μας είναι να ασκήσουμε πιέσεις προς όλες τις πλευρές να ενεργήσουν για μια διευθέτηση γιατί είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση ασφαλείας", δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, που τη μετέφερε στο Ιράκ, τονίζοντας ότι ο Μαλίκι πρέπει να στείλει το μήνυμα αυτό προς όλες τις πλευρές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο Αλ Μάσρι;

    Στο Ισραήλ η Ράις

    [10] Μ. Ανατολή

    Τουρκική φρεγάτα στο Λίβανο

    5/10/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουρκική φρεγάτα θα αποπλεύσει σήμερα από την νοτιοδυτική Τουρκία με προορισμό τον Λίβανο, όπου θα ενταχθεί στην διεθνή δύναμη του ΟΗΕ (FINUL),μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η φρεγάτα θα αποπλεύσει από τον ναύσταθμο Ακσάζ για να ενταχθεί στην υπηρεσία της ναυτικής δύναμης της Finul, που περιπολεί στις λιβανικές ακτές για να αποτρέψει την παράνομη μεταφορά όπλων. Τη διοίκηση της ναυτικής δύναμης της FINUL έχει η Γερμανία. Η Τουρκία θα στείλει στον Λίβανο την προσεχή Τρίτη μια μονάδα Μηχανικού, αποτελούμενη από 260 άνδρες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υποδομής στο νότιο Λίβανο μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι Τούρκοι στρατιώτες θα μεταβούν αεροπορικώς στο Λίβανο και θα αναπτυχθούν σε μία ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Τύρου, σύμφωνα με το NTV. Το τουρκικό Κοινοβούλιο έδωσε στις 5 Σεπτεμβρίου το πράσινο φως για τη συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    [11] Οικονομία

    Ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Νέα αύξηση επιτοκίων

    5/10/2006 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΒΒC, REUTERS, ΝΕΤ, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,25% και από 3% που είναι σήμερα ενισχύεται στο 3,25%. Ακόμη, αυξήθηκαν τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 4,25% και 2,25% αντίστοιχα. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα όλα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και κυρίως όλα όσα συνδέονται με το ευρωπαϊκό επιτόκιο. Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση έως το τέλος του έτους στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στην ευρω-ζώνη. Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚT από το Δεκέμβριο του 2005, η οποία και αναμενόταν από τους αναλυτές, παρά τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΚT, Zαν Κλοντ Τρισέ, αναμένεται να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη των εν λόγω αποφάσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη διατήρηση του επιτοκίου της στο 4,75%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ

    [12] Οικονομία

    Στο υπουργείο Οικονομίας η Επίτροπος Ανταγωνισμού

    Κομισιόν: Στοπ στα καρτέλ

    5/10/2006 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού, αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος των καρτέλ απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με την Ευρωπαία Eπίτροπο Aνταγωνισμού, Νέλι Κρος. "Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα καρτέλ τα οποία θεωρούμε ότι εγκληματούν εις βάρος του καταναλωτή" είπε η Επίτροπος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού μέσα από τη συνεργασία των κρατικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα των κρατικών ενισχύσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Ασφαλιστικό των Τραπεζών, η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ, αλλά και το αφορολόγητο αποθεματικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις με βάση τον παλιό αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε την κ. Κρος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε αργότερα η ίδια, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα "άριστο κράτος-μέλος".

    Ο υπουργός Οικονομίας από την πλευρά του τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που προέρχονται από εφαρμογές νομοθεσιών στο παρελθόν και χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό "κλειδί" για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών.

    Η Ευρωπαία επίτροπος στη συνέχεια συναντήθηκε και με την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δύο κυρίες συζήτησαν για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στο ζήτημα της Διεύρυνσης και στο μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

    Την Παρασκευή η . Κρος θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναμένεται απάντηση

    5/10/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το κεφάλαιο προπονητής στον Παναθηναϊκό πήρε παράταση για ακόμη ένα 24ωρο... Ο Ράντομιρ Άντιτς αναχώρησε σήμερα για τη δεύτερη πατρίδα του, την Ισπανία, έχοντας στα χέρια του την επίσημη πρόταση των "πρασίνων", αλλά χωρίς να έχει δώσει την οριστική απάντησή του στον "ισχυρό άνδρα" της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο 58χρονος Σέρβος τεχνικός έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την "πράσινη" πρόταση, ωστόσο δεν θέλησε να δεσμευτεί άμεσα, αν και κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο 24ωρο, οπότε και οι δύο πλευρές θα επισημοποιήσουν την έναρξη της συνεργασίας τους, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2007.

    Στο μεταξύ την επιβεβαίωση των παραπάνω έκανε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ. Σ. της Σούπερ Λίγκας. Ο ισχυρός άνδρας της "πράσινης" ΠΑΕ, τόνισε σχετικά με αυτό το θέμα. "Ήρθε στην Αθήνα ένας πολύ καλός προπονητής, ο Ράντομιρ Αντιτς. Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει λήξει. Το σίγουρο είναι ότι δεν ψάχνουμε προπονητή Μεσσία. Μιλήσαμε με τον Μπάγεβιτς και μιλάμε με κάποιους άλλους. Οι πιθανότητες συνεργασίας με Έλληνα προπονητή είναι λίγες".

    [14] Πολιτισμός

    Μία μεγάλη φωνή της όπερας στο Ηρώδειο

    5/10/2006 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη μεγάλη ντίβα της όπερας Dame Kiri Te Kanawa, παρουσιάζει η ΕΛΒΑ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της φετινής σεζόν. Την Dame Kiri Te Kanawa συνοδεύουν η Serbian Radio & TV Symphony Orchestra, ενώ είναι υπό τη διεύθυνση του μόνιμου συνοδού, του Julian Reynolds. Η μοναδική μεταξένια φωνή της Dame Kiri Te Kanawa, με την απαράμιλλη χροιά, είναι ικανή να ταξιδέψει με εκπληκτική άνεση και επιδεξιότητα από τον Mozart ως τον Bernstein, από τον Puccini ως τον Gershwin και από τον Ηandel ως τους Beatles.

    Μία πραγματικά μεγάλη στιγμή

    Ξεκινώντας την διεθνή σταδιοδρομία της με την Κοντέσα από τους Γάμους του Φίγκαρο του Mozart, πρώτη αλησμόνητη ερμηνεία της στο Covent Garden, η Dame Kiri δεν την ξέχασε ποτέ και πάντα την τοποθετεί στο πρόγραμμά της όπως ακριβώς και τώρα στην Αθήνα. Και, βέβαια, το ίδιο θα συμβεί με άριες από την Κάρμεν του Bizet, την Μανόν του Massenet, την Μποέμ του Puccini, την Αντριάννα Λεκουβρέρ του Cilea, τη Λουίζ του Charpentier, αλλά και το "O mio babbino caro" του Puccini..

    Η από το 1982 Dame Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας θα μας παρουσιάσει ακόμη στην εμφάνισή της στο Ηρώδειο αποσπάσματα από το περίφημο μιούζικαλ του Leonard Bernstein "West Side Story" στην έκδοση του δαιμόνιου Λένυ για τραγουδιστές του μελοδράματος ως μια συγκλονιστική ηχογραφημένη Όπερα του 20ου αιώνα, από το ονειρικό Summertime του George Gershwin από το "Porgy and Bess" αλλά και από το "My Fair Lady".

    Η Serbian Radio & TV Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του μόνιμου συνοδού στο πόντιουμ της Dame Kiri, του Julian Reynolds, δε θα περιοριστεί στην απλή συνοδεία των κομματιών, αλλά θα εμπλουτίσει το απολαυστικά επιλεγμένο ρεπερτόριο αυτής της περισσότερο από μοναδικής βραδιάς μεταξύ άλλων με την σουΐτα από την "Κάρμεν" του Bizet και το περίφημο σπανιόλικο μπαλετικό ντιβερτισμάν από το "Le Cid" του Massenet.

    Η Dame Kiri Te Kanawa έχει σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ τηλεθέασης με πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο ολόκληρο. Επίσης, συγκέντρωσε 140.000 θεατές σ ένα κονσέρτο στο Auckland της γενέτειράς της Νέας Ζηλανδίας, την θαύμασαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σ όλο τον κόσμο όταν ερμήνευσε το "Let the Bright Seraphim στους γάμους του Πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και την παρακολούθησαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε περισσότερες από 80 χώρες στο μεγαλύτερης διάρκειας συνεχές τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ανατολή της νέας χιλιετίας.

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

    Διακεκριμένη ζώνη : 180 ευρώ Ζώνη Α : 150 ευρώ Ζώνη Β : 110 ευρώ Ζώνη Γ : 80 ευρώ Άνω διάζωμα : 50 ευρώ

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

    Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου 39, Τηλ. : 210 - 3272000 ΕΛΒΑ Τηλ.: 210 6728079, 210 6728080 Οn Line Aγορά www.ticketservices.gr Τηλεφωνική Αγορά Τηλ. : 210 7234567

    [15] Πολιτισμός

    Συναυλία για τα παιδιά του Μάλι

    5/10/2006 1:23:00 μμ

    Πηγή: www.cutlureguide.gr

    Μία φιλανθρωπική συναυλία δύο σημαντικών τυφλών καλλιτεχνών, των Amadou & Mariam από το Mάλι της Αφρικής, πραγματοποιείται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006. Διοργανώτρια της εκδήλωσης είναι η Πρόξενος Ακτής Ελεφαντοστού και Πρέσβειρα καλής θελήσεως UNAIDS Μέρω Κεσεσίογλου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ανέγερση ορφανοτροφείου στην πόλη Tombouctou στο Μάλι για παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν από AIDS και αυτά είναι φορείς του ιού. Το ορφανοτροφείο θα είναι στα πρότυπα αυτού που ίδρυσε η κα. Κεσεσίογλου, στην Ακτή Ελεφαντοστού πριν από δύο περίπου χρόνια. Oι Amadou και Mariam συναντήθηκαν πριν 28 χρόνια στο Mali και ξεκίνησαν να τραγουδούν μαζί. Η Mariam μεγάλωσε τραγουδώντας σε γάμους και σε φεστιβάλ ενώ ο Amadou ήταν κιθαριστής σε μια ορχήστρα. Και οι δύο είναι τυφλοί και συναντήθηκαν στο Ινστιτούτο τυφλών στην πρωτεύουσα του Mali Bamako, όπου σπούδαζαν και έπαιζαν στην ορχήστρα του Ινστιτούτου. Παντρεύτηκαν το 1980 και ήδη από τον πρώτο χρόνο του γάμου τους άρχισαν να εμφανίζονται ως ντουέτο.

    Πώληση εισιτηρίων στο Προξενείο Ακτής Ελεφαντοστού (οδός Λυκείου 13) Τηλ.2107212375 - 2107216625 - 2107216625

    Σχετικά Links:

    Amadou & Mariam

    [16] Υγεία

    Απαραίτητη η πρόληψη για τις ρευματοπάθειες

    5/10/2006 2:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 26,9% του πληθυσμού της Ελλάδας ή 2.900.000 άτομα, υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις, ενώ οι περισσότερες από τις 200 παθήσεις, που ανήκουν στην κατηγορία των ρευματικών, ευθύνονται για: το 39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 47% της μακρόχρονης λειτουργικής ανικανότητας, το 26% των απουσιών από την εργασία (αποτελεί τη 2η αιτία απουσιών από την εργασία), το 20% των ιατρικών επισκέψεων και το 24% των ιατρικών συνταγών. Διεθνώς, η συχνότητα των ρευματικών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 9,8% - 33,2%. Συγκεκριμένα οι συχνότερες ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα είναι: οσφυαλγία- ραχιαλγίες 11%, αυχεναλγία 4,8%, οστεοαρθρίτιδα περιφερειακών αρθρώσεων 7,9% οστεοπόρωση 29,8% (κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), εξωαρθρικές παθήσεις 4,3%, φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες 2,1%.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή την επιστημονική ημερίδα με θέμα "Νεότερες εξελίξεις στη ρευματολογία" που διοργανώνει στις 7 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία στο πλαίσιο των "Φθινοπωρινών Ημερών Ρευματολογίας".

    Όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Δημήτριος Καρράς, τα ισχυρά κι άκρως αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα (αντι-ΤΝFα παράγοντες) που έχουν τεθεί στη διάθεση των ρευματολόγων τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο απαλλάσσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα (πόνο, δυσκαμψία, χρόνια κόπωση κλπ), αλλά μπορούν και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, προλαβαίνοντας τις αρθρικές καταστροφές που προκαλεί.

    Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα από το ερειστικο-μυοσκελετικό τους σύστημα θα πρέπει έγκαιρα να απευθύνονται στον ειδικό ρευματολόγο, ώστε να τεθεί έγκαιρα η σωστή διάγνωση και να αρχίσει η αποτελεσματική θεραπεία, που θα προλάβει την καταστροφή των αρθρώσεων. Δυστυχώς σήμερα η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι πολύ συχνά οι άρρωστοι με κάποια ρευματική πάθηση πριν φθάσουν στον ειδικό ρευματολόγο, χάνουν πολύτιμο χρόνο περιφερόμενοι από γιατρό σε γιατρό, χωρίς κανείς από αυτούς να είναι ειδικός και με εμπειρία σ αυτές τις παθήσεις.

    [17] Παράξενα

    Κομπίνα με διαφορά στήθους

    5/10/2006 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Φωτογραφίες καταζητούμενων που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν απαρατήρητες, κυκλοφορούν στη Γερμανία. Θύμα ήταν ένα πλαστικός χειρουργός και θύτες ορισμένες γυναίκες που ήθελαν να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ο Michael Koenig από την Κολωνία, τον τελευταίο καιρό, είχε ορισμένες πελάτισσες, οι οποίες του ζήτησαν προσθετική στήθους. Εκείνος, ως καλός επαγγελματίας, προχώρησε στην εγχείρηση και μετά ζήτησε να πληρωθεί. Όμως οι πελάτισσές του έγιναν καπνός, χωρίς να τον πληρώσουν ούτε ένα από τα 8.000 ευρώ που του χρωστούσαν. Φυσικά πήγε στην αστυνομία, αλλά αποδείχτηκε ότι του είχαν δώσει ψεύτικα ονόματα. Οπότε αποφάσισε να τις αναζητήσει μέσω των φωτογραφιών τους. Μη φανταστείτε όμως ότι επρόκειτο για φωτογραφίες ταυτότητας, αλλά για τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ίδιος για το αρχείο του, οι οποίες δεν περιελάμβαναν πρόσωπο, παρά μόνο μπούστο, χωρίς ρούχα, ελπίζοντας, πως κάποιοςπαρατηρητικός, θα αναγνώριζε τις κυρίες από τα ιδιαίτερα κάλλη τους. Τις φωτογραφίες δημοσίευσε και η εφημερίδα Bild τις οποίες χαρακτήρισε ως τις πιο περίεργες αφίσες καταζητούμενων, που έχουν ποτέ δημοσιευθεί.

    [18] Ζωής ...σΤάσεις

    Κάτι ξέρουν οι Κουβανοί...

    5/10/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Κούβα είναι γνωστή τον Φιντέλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα, αλλά και τα πούρα της, το ρούμι της, τη μουσική της, τις παραλίες της κ.ο.κ. Όμως, είναι παγκοσμίως γνωστή και για κάτι άλλο, το μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων άνω των 100 ετών. Μη νομίζετε πάντως πως η μακροζωία οφείλεται μόνο στον αέρα της Καραϊβικής. Σύμφωνα με μία μελέτη, το μυστικό είναι πολύ απλό: μία μεθοδική ζωή, μετρημένα οινοπνευματώδη, αλλά απεναντίας η μεγάλη κατανάλωση καφέ και πούρων και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, αλλά και το σεξ. Η έρευνα, η οποία καταλήγει σε αξιοπρόσεκτα, όσο κι απίστευτα αποτελέσματα, διενεργήθηκε σε 54 από τους 100 υπερεκατονταετείς κατοίκους της επαρχίας Σάντα Κλάρα, η οποία κατέχει και το εθνικό ρεκόρ στο προσδόκιμο ζωής (78 έτη έναντι 76 του εθνικού μέσου όρου). Η έκθεση αυτή, υπό την εποπτεία της δρ. Νάνσι Νεπομουσέμο, παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Γηριατρικής και Κοινωνικής Εργασίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην πλειονότητά τους οι υπερήλικες που ερωτήθηκαν, αποδείχθηκε πως έχαιραν πλήρους πνευματικής διαύγειας και πως συνέχιζαν να εκτελούν ιδιαίτερα σκληρές εργασίες για την ηλικία τους. Περίπου το 60% των υπερεκατονταετών ήταν απόγονοι γονέων που επίσης διακρίθηκαν για τη μακροζωία τους.

    Μεταξύ αυτών, το 95% τηρούσε άκρως υγιεινές κι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, με βάση το ψάρι, τα αυγά, το γάλα, τα λευκά κρέατα (πουλερικά κατά κύριο λόγο), λαχανικά, ρίζες και μανιόκ, τα οποία μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και με φυσικά καρυκεύματα.

    Ο τρόπος ζωής τους δε, είναι υπέρ το δέον μεθοδικός κι κανείς τους δεν υπήρξε ποτέ αλκοολικός. Απεναντίας καταναλώνουν πολύ καφέ και καπνίζουν πούρα. Διατηρούν πολλά ενδιαφέροντα, έχουν πολλά κίνητρα για ζωή, "περιλαμβανομένων και ενδιαφερόντων σεξουαλικού τύπου", τονίζεται στην έρευνα.

    Στο νησί της Καραϊβικής ζουν πάνω από 3.000 υπερεκατονταετείς και 1,6 εκατ. άνθρωποι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων χώρας.

    Η Κούβα επιδιώκει να ανεβάσει το προσδόκιμο ηλικίας των κατοίκων της στα 80 χρόνια μέσα στα επόμενα χρόνια και για αυτό το λόγο διεξάγει πλήθος ερευνών.

    Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια ιδρύθηκε και μία Λέσχη Ατόμων άνω των 120 ετών από τον Εουχένιο Σέλμαν-Ουσέιν, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του 80χρονου πλέον Φιντέλ Κάστρο. Η Λέσχη μελετά και διδάσκει στον πληθυσμό τους κατάλληλους τρόπους ζωής για να φθάσουν σε μεγάλη ηλικία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 October 2006 - 16:50:52 UTC