Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] "Να πέσουν οι μπλε και οι πράσινες σημαίες"
  • [03] Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι
  • [04] Ισόβια από το στρατοδικείο
  • [05] Συμπλοκή ανηλίκων
  • [06] Σκληρή γλώσσα στην Τουρκία
  • [07] Επιστροφές 40,6 εκατ. ευρώ σε αγρότες
  • [08] Στόχος οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
  • [09] "Τέλος εποχής" για Ζαγοράκη
  • [10] Απραγματοποίητα όνειρα!
  • [11] Τίτλος τιμής στο Γ. Νταλάρα
  • [12] Βούλα Παπαϊωάννου: Ο φακός της Ιστορίας

    [01] Πολιτική

    Παρέθεσε το ζεύγος Παπανδρέου

    Δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    5/10/2006 10:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με εγκαρδιότητα υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τη σύζυγό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και η σύζυγός του Άντα, σε εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας. Το ζεύγος Παπανδρέου παρέθεσε δείπνο στο ζεύγος Παπούλια, το βράδυ της Πέμπτης, με το οποίο διαψεύδονται οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις των κυρίων Παπούλια και Παπανδρέου είχαν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα. Οι δύο άνδρες με τις συζύγους τους είχαν μια φιλική συζήτηση επί περίπου δύο ώρες, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, καθώς δεν έγιναν δηλώσεις.

    [02] Πολιτική

    Στις δημοτικές εκλογές, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

    "Να πέσουν οι μπλε και οι πράσινες σημαίες"

    5/10/2006 7:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 8:05:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Να πέσουν "οι μπλε και οι πράσινες σημαίες στις 15 Οκτωβρίου", ζήτησε, την Πέμπτη, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή". Η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στα δύο μεγάλα κόμματα υποστηρίζοντας ότι "όσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την μερίδα του λέοντος, οι κατακτήσεις για τα λαϊκά στρώματα θα είναι λίγες", ενώ απέρριψε τη φημολογία περί υπόγειων συνεργασιών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με το κυβερνών κόμμα. Αναφερόμενη στην αναταραχή, που επικρατεί, στο χώρο της Παιδείας, η Γ.Γ. του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στα αιτήματα των δασκάλων και ζήτησε την απόσυρση των καινούργιων βιβλίων από τα δημοτικά σχολεία, λόγω αντιεπιστημονικού περιεχομένου. Επίσης, προέβλεψε ότι τα σχολεία θα περάσουν κάποια στιγμή στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνοντας αιχμές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως υποστήριξε, με την πολιτική στάση του ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Στη συνέχεια, η κ. Παπαρήγα πραγματοποίησε περιοδεία στην Ελευσίνα, απ όπου καταδίκασε το δικομματισμό, λέγοντας ότι επί διακυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ "το ταμείο είναι άδειο για το λαό", όμως, στις εκλογές, "το ταμείο των κομμάτων αυτών είναι παραφορτωμένο". "Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση", τόνισε η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας ότι δεν μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα "να εκταμιεύουν για την πλουτοκρατία και να αποταμιεύουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα", έχοντας, παράλληλα, την πλειοψηφία και στη Βουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταδίκη στο δικομματισμό

    [03] Κοινωνία

    Για την τιμή πώλησης του γάλακτος

    Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι

    5/10/2006 8:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 9:07:40 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεχείλισαν από οργή οι κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί, για τις χαμηλές τιμές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να πωλούν το αιγοπρόβειο γάλα, στις βιομηχανίες και τα τυροκομεία. Την Πέμπτη, εκατοντάδες παραγωγοί από τη Λάρισα, τη Μακεδονία και την Κρήτη πραγματοποίησαν συλλαλητήρια για να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές ρίχνοντας γάλα στο δρόμο. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αποφάσισαν να επιβάλουν εμπάργκο στη διάθεση αιγοπρόβειου γάλακτος σε βιομηχανίες και τυροκομεία. Οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος από το Λαγκαδά, έκλεισαν το πρωί για 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, καταγγέλλοντας ότι το ελληνικό πρόβειο γάλα, με το οποίο φτιάχνεται η φέτα, μένει αδιάθετο, καθώς η φέτα νοθεύεται με γάλα από το εξωτερικό. Στο Ηράκλειο, οι Κρήτες παραγωγοί ζήτησαν από τους μεσάζοντες καλύτερες τιμές και από την Πολιτεία αυστηρότερο έλεγχο τυροκόμων, εργαστηρίων και βιομηχανιών. Εδώ και λίγες ημέρες, με νέα απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι έλεγχοι έχουν γίνει αυστηρότεροι, με στόχο να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι νοθεύουν τη φέτα σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

    [04] Κοινωνία

    Σε 20χρονο στρατιώτη για τη δολοφονία κοπέλας

    Ισόβια από το στρατοδικείο

    5/10/2006 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 10:06:58 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ποινή ισόβια κάθειρξης επέβαλε, την Πέμπτη, το στρατοδικείο στον 20χρονο στρατιώτη, Δημήτρη Καρμπέτη, ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου, την 22χρονη Άννα Νικολάου, μέσα στις τουαλέτες καφετέριας, στην Κόρινθο. Η δίκη του σημαδεύτηκε από ένταση και επεισόδια, καθώς οργισμένοι συγγενείς του θύματος, που βρίσκονταν στο ακροατήριο, επιτέθηκαν στο νεαρό για να τον λυντσάρουν. Καθ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο στρατιώτης παρέμενε σιωπηλός, ενώ όταν κατέθεσε η μητέρα της άτυχης κοπέλας ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του. Από την άλλη πλευρά, οι συγγενείς του, κατέθεσαν ότι ο 20χρονος προέρχεται από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του, ενώ η αλκοολική μητέρα του τον κακοποιούσε.

    [05] Κοινωνία

    Έξω από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας

    Συμπλοκή ανηλίκων

    5/10/2006 8:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άγριο ξύλο έπαιξαν, για τα μάτια μιας κοπέλας, μαθητές με μια παρέα νεαρών έξω από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας.

    Η παρεξήγηση ξεκίνησε από ένα πείραγμα με αποδέκτρια την αδερφή ενός νεαρού της παρέας και κατέληξε σε γενική σύρραξη, στην οποία τραυματίστηκαν δύο 17χρονοι μαθητές και ένας καθηγητής τους, ο οποίος αψήφησε τον κίνδυνο και μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει, με αποτέλεσμα να δεχθεί χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι. Όλοι τους χρειάστηκε να διακομισθούν στο Τζάννειο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Ο πατέρας ενός εκ των μαθητών που τραυματίσθηκαν κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Ελευσίνας. Η αστυνομία ύστερα από έρευνες και μαρτυρίες συνέλαβε έναν 15χρονο Αλβανικής καταγωγής με την κατηγορία ότι συμμετείχε στα επεισόδια.

    [06] Κόσμος

    Από τη Γερμανίδα Καγκελάριο

    Σκληρή γλώσσα στην Τουρκία

    5/10/2006 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανυποχώρητες στις θέσεις τους εμφανίζονται Γερμανία και Τουρκία, όσον αφορά το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης με την Κύπρο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, στην Άγκυρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κύπρο και την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι μόνον εάν αρθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων θα ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την Κύπρο. Από την πλευρά της, η Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2007, επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωση της Άγκυρας η άνευ όρων εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η φινλανδική πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου. Η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας προβλέπει να ανοίξουν ορισμένα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία και παράλληλα να επιτραπεί το εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους μέσω των λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, που θα τελούν υπό την επίβλεψη της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, αντίστοιχα.

    Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο ισχυρότερος εμπορικός εταίρος της, καθώς το 2005 οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών άγγιξαν τα 21 δις ευρώ, δε λείπουν και οι εντάσεις. Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να συζητείται έντονα το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των Τούρκων και Μουσουλμάνων, που ζουν στη Γερμανία, και υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. Ο Ερντογάν ζήτησε απο τη Μέρκελ να ανοίξουν σχολεία, όπου θα διδάσκεται η τουρκική γλώσσα και να ληφθούν μέτρα για την ενσωμάτωση των ομογενών και ομοθρήσκων του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Άγκυρα η Μέρκελ

    [07] Οικονομία

    Από παρακρατήσεις λόγω εφαρμογής της ΚΑΠ

    Επιστροφές 40,6 εκατ. ευρώ σε αγρότες

    5/10/2006 8:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Περίπου 840.000 αγρότες λαμβάνουν επιστροφή του ποσού που τους παρακρατήθηκε το 2005 λόγω της εφαρμογής της λεγόμενης δυναμικής διαφοροποίησης της νέας ΚΑΠ.

    Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος το 2005, παρακρατήθηκε το 3% των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων από όλους τους αγρότες και δικαιούχους, ποσό, που έφθασε τα 57.456.626 ευρώ. Σήμερα, επισήμανε, επιστρέφεται στο 88% των δικαιούχων, που έχουν συνολικές ετήσιες εισπράξεις κάτω των 5.000 ευρώ, το συνολικό ποσό των 40.626.702 ευρώ. Ήδη πιστώθηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί με το ποσό που δικαιούται ο καθένας και μπορούν να τα εισπράξουν.

    Φέτος, με βάση πάντα τη νέα ΚΑΠ, το ποσοστό της παρακράτησης επί των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων αυξήθηκε στο 4%, ενώ από του χρόνου και μετά πάει στο 5%. Όσοι εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ, θα τους επιστρέφεται η παρακράτηση της δυναμικής διαφοροποίησης την επόμενη χρονιά.

    Τα ποσά που δεν επιστρέφονται (παρακράτηση πάνω από τα 5.000 ευρώ ενισχύσεων και επιδοτήσεων), πηγαίνουν όπως διευκρίνισε ο κ. Μπασιάκος κατά 80% στο κράτος μέλος (κρατικός προϋπολογισμός) και το υπόλοιπο 20% αναδιανέμεται μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα λεγόμενα κριτήρια συνοχής (γεωργική έκταση, γεωργική απασχόληση και γεωργικό εισόδημα).

    [08] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με Γερμανό ομόλογό του

    Στόχος οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

    5/10/2006 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, Πιρ Στάινμπρουκ, είχε, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2007, καθώς και θέματα σχετικά με τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης, την εναρμόνιση της φορολογικής βάσης και θέματα που αφορούν το ΦΠΑ και τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για μείωση του δημοσίου ελλείμματος έως ότου επιτευχθούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, προσπάθεια την οποία χαιρέτησε ο κ. Στάινμπρουκ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ευχάριστες τις εξελίξεις στην Ελλάδα και εκτιμώντας ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για τη μείωση του ελλείμματος διότι καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τέλος εποχής" για Ζαγοράκη

    5/10/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    «Τέλος εποχής» στην εθνική ομάδα για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα δύο παιχνίδια με τη Νορβηγία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη θα είναι τα τελευταία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο αρχηγός της εθνικής είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν, καθώς αυτή τη στιγμή έχει 118 συμμετοχές (ο μόνος Έλληνας που έχει περάσει τις 100) και με προοπτική να φτάσει και να κλείσει την καριέρα του στις 120. Έχει πετύχει τρία γκολ και έχει φορέσει 66 φορές το περιβραχιόνιο της «γαλανόλευκης» ομάδας, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1971 και έκανε ντεμπούτο στην εθνική στις 7 Σεπτεμβρίου 1994, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τα Νησιά Φερόε για τα προκριματικά του EURO 1996, όπου η Ελλάδα νίκησε 5-1. Ομοσπονδιακός προπονητής ήταν ο Κώστας Πολυχρονίου και ο Ζαγοράκης μπήκε στο 82΄ στη θέση του Μηνά Χατζίδη. Στην εθνική ομάδα έχει αγωνιστεί 44 φορές ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, 18 της Λέστερ, 45 της ΑΕΚ και 11 της Μπολόνια.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απραγματοποίητα όνειρα!

    5/10/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συνέντευξη σε εκπομπή της «ΕΡΑ Σπορ» παραχώρησε ο Τροντ Σόλιντ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ρωτήθηκε για την ομάδα του και τη μέχρι τώρα παορυσία της και απάντησε: «Δεν θεωρώ πως έχουμε μεγάλα προβλήματα σε άμυνα και επίθεση. Αλλάξαμε την αμυντική μας γραμμή λόγω τραυματισμών και αυτό μας κόστισε. Θα πρέπει να δουλέψουμε για να βρεθεί μια ισορροπία στην άμυνα και στην επίθεση και να λειτουργήσουν οι αυτοματισμοί». Αναφερόμενος στα μεταγραφικά, είπε: «Η αγορά είναι πολύ μεγάλη. Οι παίκτες που έχουμε πάρει μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ καλοί και είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται στον Ολυμπιακό», ενώ για το θέμα του Ζε Ρομπέρτο απάντησε: «Είναι ένας πολύ καλός παίκτης και θέλουμε καλούς παίκτες. Όσον αφορά στο δημοσίευμα δεν έχω κάποια πληροφόρηση».

    Ρωτήθηκε ακόμη πώς φαντάζεται τον Ολυμπιακό και απάντησε: «Έτσι όπως τον ονειρεύομαι δεν θα τον δω ποτέ. Γιατί είναι ένα όνειρο. Θέλω να κάνουμε καλά παιχνίδια. Με τη Βαλένθια παίξαμε καλά και χάσαμε στο τέλος από δύο κόρνερ». Και για το μέλλον του είπε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό. Δεν έχω σκεφτεί κάτι ακόμη για την ανανέωση. Φυσικά χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές για να συνεχιστεί η συνεργασία μας». Από εκεί και πέρα, για την αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με τη Νορβηγία, τόνισε: «Θα είναι ένα κλειστό παιχνίδι. Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο έχει η Νορβηγία, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να λήξει και ισόπαλο». Για τον Μιχάλη Καψή: «Δεν υπάρχει θέμα Καψή. Έγινε μία παρεξήγηση και δεν υπάρχει συνέχεια. Ο Μιχάλης είναι ένας πολύ καλός παίκτης, όμως δεν είναι ακόμη έτοιμος για να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό. Ο Ρεχάγκελ είδε την περίπτωση του ποδοσφαιριστή μας, από την ανθρώπινη πλευρά». Και για τον Χρήστο Πατσατζόγλου: «Είναι καιρός να επιστρέψει. Ήταν άτυχος με τον τραυματισμό που του παρουσιάστηκε, ωστόσο χρειάζεται χρόνο. Σίγουρα δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τον Πατσατζόγλου πριν τον τραυματισμό και τον Πατσατζόγλου τώρα. Πρέπει να του δώσουμε ευκαιρίες και χρόνο».

    [11] Πολιτισμός

    Ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ

    Τίτλος τιμής στο Γ. Νταλάρα

    5/10/2006 10:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακηρύχθηκε, την Πέμπτη, ο Γιώργος Νταλάρας, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Με απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του ύπατου αρμοστή, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης τιμήθηκε για την πενταετή συνεργασία του με την Ύπατη Αρμοστεία και έγινε ένας από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, παγκοσμίως. Όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, η Ελλάδα, διατηρώντας τα βιώματα της Μικρασιατικής και κυπριακής προσφυγιάς στρατεύεται σε αξιέπαινες προσπάθειες. "Ας σταθούμε όλοι μας δίπλα στους πρόσφυγες, τους ανέστιους, τους απάτριδες. Γιατί η ανθρωπιά δεν είναι θεωρία, είναι πράξη", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμφανώς συγκινημένος, ο Γιώργος Νταλάρας αποδέχθηκε το τίτλο του πρεσβευτή καλής θέλησης, όχι ως επιβράβευση -όπως είπε- αλλά ως δέσμευση γι αυτόν και την οικογένειά του.

    [12] Πολιτισμός

    Αφιέρωμα από το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς)

    Βούλα Παπαϊωάννου: Ο φακός της Ιστορίας

    5/10/2006 8:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 10:07:26 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Eίμαστε στα 1940. Η Αθήνα, μια πόλη σε αμηχανία, προσπαθεί να δείξει ψυχραιμία καθώς αισθάνεται τον απόκοσμο άνεμο του πολέμου. Αποχαιρετά τους πρώτους στρατιώτες που φεύγουν με ενθουσιασμό για το μέτωπο. Την ίδια ώρα ο άμαχος πληθυσμός που παραμένει στην πρωτεύουσα προσπαθεί να πάρει τα μέτρα του μπρος τις επερχόμενες συμφορές. Έρχεται ο βαρύς χειμώνας του 41 συντροφιά με την ανέχεια και την πείνα. Και όπως συμβαίνει πάντα σε έναν πόλεμο, η πραγματικότητα ξεπερνά και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Αποσκελετωμένες φιγούρες-φαντάσματα στους δρόμους, κορμιά νεκρά στα πεζοδρόμια, οικογένειες που θάβουν τους δικούς τους στο σκοτάδι, για να διατηρήσουν τα δελτία για το συσσίτιο. Μάρτυρας όλων αυτών το άγρυπνο μάτι μιας γυναίκας, που οπλισμένη με κουράγιο και μια φωτογραφική μηχανή περιγράφει μέσα στα κάδρα της την πάλη ενός λαού να επιβιώσει, καθώς βυθίζεται σε άφατη φρίκη. Πρόκειται για τη Βούλα Παπαϊωάννου, που ανώνυμη ανάμεσα στους ανώνυμους, δίνει το δικό της αγώνα, καταγράφοντας με ρεαλισμό και ευσυνειδησία εκείνες τις σκληρές εικόνες που πλέον αναγνωρίζονται ως ανεκτίμητο φωτογραφικό τεκμήριο της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού.

    Στο δικό της έργο είναι η αφιερωμένη η μεγάλη αναδρομική έκθεση που παρουσιάζεται μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου από το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 13ου Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας. Μέσα από 200 φωτογραφίες , ταξινομημένες σε ενότητες με χρονική διαδοχή διαγράφεται η πορεία της από το 1935 έως το 1960, από τα πρώτα βήματα της στη φωτογραφία και την καταγραφή της κατοχής και της πείνας στην Αθήνα, έως την απελευθέρωση, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και την μεταπολεμική φωτογραφική απεικόνιση της Ελλάδας. Ιστορικά ντοκουμέντα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και γνώμονα την αξιοπρέπεια ακόμα και στις στιγμές, τις πιο σκοτεινές.

    Μέσα από αυτή την έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα και για πρώτη φορά η προσπάθεια που έγινε μετά το θάνατό της, για μια ανασύνθεση και επανεκτίμηση του έργου της, ώστε η Βούλα Παπαϊωάννου να αναδειχθεί στην εξέχουσα θέση που της αρμόζει μεταξύ των γνωστότερων εκπροσώπων της ανθρωπιστικής φωτογραφίας διεθνώς, όπως είναι οι Walter Evans, Dorothea Lange, Eugene Smith και David Seymour, όλοι τους "πορτρετίστες" των κοινωνιών μέσα στις οποίες έζησαν. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται και η εκπομπή της ΕΡΤ "Παρασκήνιο" με τίτλο "Η Ελλάδα μέσα από το φακό της Βούλας Παπαϊωάννου", σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη.

    Η έκθεση επισφραγίζεται από μία εκτενέστατη μονογραφία με τίτλο "Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη" από το Μουσείο Μπενάκη και τις Εκδόσεις Άγρα. Μέσα σε αυτήν την 648σέλιδη έκδοση, προϊόν πολυετούς έρευνας, αποκωδικοποίησης και ταξινόμησης, περιλαμβάνεται το σύνολο της δουλειάς της καταξιωμένης φωτογράφου, έτσι όπως πρέπει να συγκεντρώνεται σε έναν τόμο ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής φωτογραφικής κληρονομιάς.

    Φωτογραφική πορεία στο χρόνο

    Γεννήθηκε το 1898. Γόνος εύπορης αστικής οικογένειας από τη Λαμία σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών, ζωγραφική. Τα πρώτα της βήματα στη φωτογραφία τα έκανε στα τέλη του 30 στο πλευρό του γνωστού φωτογράφου της εποχής, Πάνου Γεραλή, ενώ με την παρότρυνση του Αλέξανδρου Φιλαδελφεύς, του τότε διευθυντή του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου αναλαμβάνει την πρώτη της επίσημη δουλειά, να φτιάξει καλλιτεχνικές καρτ ποστάλ των εκθεμάτων.

    Μετά έρχεται ο πόλεμος. Οι φωτογράφοι της εποχής της θα φύγουν εθελοντές στο μέτωπο να καταγράψουν τον εκεί αγώνα, εκείνη όμως θα μείνει πίσω για να αποτυπώσει με σεβασμό και διακριτικότητα στα πολυάριθμα αρνητικά της τα βαθουλωμένα από την πείνα παιδικά πρόσωπα, τις ουρές για ένα πιάτο φαΐ ή ένα ρούχο, τη βρεφοδόχο που δεχόταν εκείνα τα μωρά που αδυνατούσαν να ταΐσουν οι γονείς, τους ακρωτηριασμένους φαντάρους, όλον εκείνο τον απελπισμένο αγώνα του άμαχου πληθυσμού στα μετόπισθεν που πάντα γράφεται με μικρά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Η καταγραφή του, με κίνδυνο της ζωής, γίνεται για εκείνη αποστολή και ευθύνη. Τα υλικά δυσεύρετα, τα μέσα πενιχρά, με την κάλυψη όμως της ελβετικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού καταφέρνει να συλλέξει αρκετό υλικό και να φτιάξει το "Μαύρο Λεύκωμα" της Κατοχής , όπως το ονομάζει το οποίο στέλνει στο εξωτερικό με στόχο να κάνει τη διεθνή κοινή γνώμη κοινωνό των μαρτυρίων της ελληνικής πρωτεύουσας και να συμβάλλει στην επίσπευση της διεθνούς προγράμματος επισιτισμού προς την πληγωμένη Αθήνα.

    Και φτάνει και η στιγμή της αποχώρησης των κατακτητών. Και η Ελλάδα μπαίνει στα βάσανα του εμφυλίου, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει ένα νέο αγώνα. Αυτή τη φορά για να επουλώσει τις πληγές της. Τότε καταφθάνει στη χώρα και η ξένη βοήθεια για την ανασυγκρότηση. Η Βούλα Παπαϊωάννου αναλαμβάνει το φωτογραφικό τμήμα της UNRRA (United Nations Rehabilitation Relief Aid) και ταξιδεύει από τη Μακεδονία ως την Κρήτη καταγράφοντας το καταστροφικό πέρασμα του πολέμου από την ύπαιθρο. Η φωτογραφική της μαρτυρία παραμένει λιτή και ειλικρινής, καθώς περιγράφει με ευαισθησία και θαυμασμό την καρτερικότητα και την αισιοδοξία των απλών ανθρώπων, διασώζοντας έτσι αδιάψευστα ντοκουμέντα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

    Στη δεκαετία του 50 τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Η Βούλα Παπαϊωάννου αναγνωρισμένη πλέον συνεχίζει τις περιηγήσεις της στις διάφορες γωνιές της χώρας εξακολουθώντας να απαθανατίζει με αισιόδοξη ματιά πια, τον ανθρώπινο μόχθο, αλλά και το ελληνικό τοπίο ή τα αρχαία μνημεία - θέματα για τα οποία πάντα έτρεφε βαθιά αγάπη - δουλεύοντας πότε για λογαριασμό της, πότε για τον ΕΟΤ. Μάλιστα δύο σημαντικές εκδόσεις από τον ελβετικό οίκο Guilde du Livre, Les Iles Greques και La Grece a ciel ouvert, διέδωσαν το έργο της πέρα από τα σύνορα της χώρας. Όπως αναφέρει ο Αιμίλιος Χουρμούζιος σε άρθρο του σχετικά με το λεύκωμα La Grece a ciel ouvert (Εφημερίδα Καθημερινή, 27 Αυγούστου 1953), "... δίνεται ανάγλυφη η ωραία συνέχεια στην απλή και αρμονική περίπτυξη του παλαιού με το νέο, του κλασικού με το σύγχρονο, της πυκνής τραγωδίας με το ανάλαφρο ειδύλλιο, του σχήματος του μελετημένου και φιλοτεχνημένου με το ακατάστατο και το απέριττα γραφικό".

    Η ίδια εξηγούσε ότι αυτό που τη γέμιζε περισσότερο ήταν να φωτογραφίζει την ύπαιθρο, τη σημαδεμένη από τα χνάρια της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, τον ιδρώτα και την ευτυχία των ανθρώπων. "Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έκανα φωτογραφία στούντιο", έλεγε, "το φυσικό φως με γεμίζει, ήθελα πάντα η φωτογραφία να είναι ζωντανή".

    Το 1976 δωρίζει το σύνολο της δουλειάς, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος παρέμενε ανέκδοτο, στο νεοσύστατο τότε Μουσείο Μπενάκη όπου και βρίσκεται πάντα για να θυμίζει αυτές τις τραγικές περιόδους τη ελληνικής ιστορίας. Το 1990 φεύγει ήσυχα αλλά το έργο της παραμένει διαχρονικό και εκπέμπει δύναμη, αισιοδοξία και ζωντάνια.

    Μια εκτενής μονογραφία

    Αυτό ακριβώς το πλούσιο καλλιτεχνικό κληροδότημα, μελετήθηκε, συγκροτήθηκε και τυπώθηκε σε μια μονογραφία που παρουσιάζει με τον πλέον ολοκληρωμένο τρόπο το σύνολο του πολυσχιδούς έργου της, ενώ παράλληλα σκιαγραφείται η προσωπικότητα της μεγάλης Ελληνίδας φωτογράφου του προηγούμενου αιώνα.

    Οι 540 φωτογραφίες-ντοκουμέντα , που παρουσιάζονται σε αυτό, διατρέχουν την ιστορία του τόπου, κατηγοριοποιημένες σε τέσσερις ενότητες: προπολεμικές φωτογραφίες (1935-1940), Πόλεμος-Κατοχή-Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά (1940-1945), Μεταπολεμικά Χρόνια 1945-1950 (Συνέπειες του Πολέμου-Ανασυγκρότηση-Απόηχος Εμφυλίου), Τοπιογραφία (1945-1950). Σε αυτές τις ενότητες προστίθεται το τύπωμα σε σμίκρυνση του συγκλονιστικού "Μαύρου Λευκώματος" της Κατοχής, στο Επίμετρο. Η όλη προσπάθεια συμπληρώνεται από απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις της Βούλας Παπαϊωάννου, λίγο πριν το θάνατο της, ένα εκτενές ημερολόγιο της φωτογραφικής περιοδείας της στη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο το 1946 για την UNRRA, καθώς και σελίδες από τα βιβλία της και τις ανεξάρτητες εκδόσεις της.

    Τα εισαγωγικά κείμενα του πληρέστατου τόμου μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να ξεφύγει η προσφορά της στη φωτογραφία "ανθρωπιστικού ντοκουμέντου" από τα ελληνικά πλαίσια, υπογράφουν ο Πλάτων Ριβέλλης φωτογράφος ο ίδιος και γνωστός θεωρητικός της φωτογραφίας, όπως και η Φανή Κωνσταντίνου (η οποία είναι υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μπενάκη και είχε την τύχη να γνωρίσει τη Βούλα Παπαϊωάννου) και η φωτογράφος Γιοχάνα Βέμπερ, οι οποίες επίσης επιμελήθηκαν τον τόμο μαζί με τον Σταύρο Πετσόπουλο. Τα ιστορικά σχόλια έγιναν από την Τασούλα Βερβενιώτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 October 2006 - 20:50:51 UTC