Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Ρώσος Πρωθυπουργός
  • [02] Αντίδραση Ρουσόπουλου για τη φωτογράφηση
  • [03] Η δραστηριότητα των υποψηφίων
  • [04] Καταδίκη στο δικομματισμό
  • [05] Συνεργασία στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές
  • [06] Στους δρόμους για την Παιδεία
  • [07] Καθυστερήσεις στο "Βενιζέλος΄'
  • [08] Πλαστός μετρητής σακχάρου
  • [09] Παραίτηση για λόγους ευθιξίας
  • [10] Στάση εργασίας στα τρόλεϊ
  • [11] Ανακλήθηκαν δίκυκλα Yamaha
  • [12] Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ
  • [13] Στην Άγκυρα η Μέρκελ
  • [14] Δεκάδες θύματα αφησε πίσω του ο Σανγκσάν
  • [15] Έως και 7 χρόνια οι προφυλακίσεις στην Αργεντινή!
  • [16] Ορίστηκαν οι δίκες
  • [17] Συμβιβασμός για το "μεγάλο συνασπισμό"
  • [18] Δεκαεπτά οι νεκροί στον Παναμά
  • [19] "Τείχος ασφαλείας" στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό
  • [20] Στο Ισραήλ η Ράις
  • [21] Οι ΗΠΑ στηρίζουν Αμπάς
  • [22] Αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ
  • [23] Μείωση της παραγωγής ετοιμάζει ο ΟΠΕΚ
  • [24] ΠΑΟ: Έγινε η πρώτη επαφή
  • [25] Ήττα για τον Ολυμπιακό
  • [26] Δεν τα κατάφερε ο Ηρακλής
  • [27] Το δύο στα δύο ο ΠΑΟ
  • [28] Άρση Βαρών: Σημαντική διάκριση η Καστρίτση
  • [29] "Ανεξίτηλα τα σημάδια του Ωνάση"
  • [30] Νέα εστία του Η5Ν1 στην Κίνα
  • [31] Ανάκληση μπαταριών φορητών Η/Υ
  • [32] Υποβρύχια συναυλία

    [01] Πολιτική

    Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

    Στην Αθήνα ο Ρώσος Πρωθυπουργός

    5/10/2006 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασε στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φράντκοφ, τον οποίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Φράντκοφ θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια, περίπου στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στις συνομιλίες θα εξεταστούν όλα τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των δυο χωρών, όπως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Το απόγευμα ο κ. Φράντκοφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου ομολόγου του ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Μόσχα.

    [02] Πολιτική

    Αντίδραση Ρουσόπουλου για τη φωτογράφηση

    4/10/2006 11:12:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, προκάλεσε η φωτογράφηση, από φωτογράφο της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", των παιδιών του, ηλικίας 10 και 6 ετών αντίστοιχα, την ώρα που έφτασαν με το σχολικό λεωφορείο κοντά στο σπίτι του. Σε ανακοίνωσή του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος κάνει λόγο για βάναυση και βάρβαρη πράξη και καταγγέλλει την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και τους εκδότες της όπως αναφέρει, ως φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της πράξης αυτής. Ειδικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Με βαθιά μου λύπη, υποχρεούμαι σήμερα να καταγγείλω, θέτοντας στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, το ακόλουθο γεγονός που συνιστά βάναυση και βάρβαρη πράξη", λέγοντας επίσης, πως "όταν αστυνομικός της ασφάλειάς μου ο οποίος για ευνόητους λόγους παρίστατο ρώτησε γιατί φωτογραφίζουν τα παιδιά, η απάντηση του φωτογράφου ήταν γιατί είναι δημόσιος χώρος και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Επειδή καμία δημοσιογραφική δεοντολογία δεν επιτρέπει την προσβολή αυτού του είδους απέναντι στην παιδική ηλικία και τα παιδιά του οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, καταγγέλλω ενώπιον κάθε δημοκρατικής συνείδησης το απαράδεκτο αυτό γεγονός όπως καταγγέλλω την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τους εκδότες της ως φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της πράξης αυτής".

    Η απάντηση της εφημερίδας

    Σε ανακοίνωση της η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" υποστηρίζει ότι η φωτογράφηση δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τα παιδιά του κ. Ρουσόπουλου.

    Η εφημερίδα στην ανακοίνωση της αναφέρει πως "η φωτογράφηση στην οποία αναφέρεται ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα παιδιά του, αλλά το πως χρησιμοποιεί Έλληνες αστυνομικούς - που πληρώνονται από το κράτος - για ιδιωτικές του υποθέσεις".

    [03] Πολιτική

    Η δραστηριότητα των υποψηφίων

    4/10/2006 10:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 12:40:52 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με εκδηλώσεις, ομιλίες και επισκέψεις συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στου Ρέντη, άκουσε η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, η οποία συνοδευόταν απο τον Νονάρχη Αθήνας Γιάννη Σγουρό και τον Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα. Η κα. Γεννηματά μιλώντας στους εργαζόμενους αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου των δημόσιων συγκοινωνιών και τόνισε ότι η Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τον ενιαίο δημόσιο φορέα των συγκοινωνιών, με φθηνά εισιτήρια για τους πολίτες, γιατί όπως δήλωσε, "οι αστικές συγκοινωνίες είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει". Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας έκανε στο Χρήστο Αγραπίδη, ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι ξηλώνει αφίσες που ενημερώνουν για την αυριανή κεντρική εκδήλωση της υπερνομαρχίας στην πόλη. Σε γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης απάντησε πως "τόσο οι δικές μου εντολές, όσο και οι ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου μας ήταν στα πλαίσια του νόμου. Οι μόνες αφίσες που ξηλώθηκαν ήταν εκείνες που είχαν αναρτηθεί παράνομα και κατά παράβαση των αποφάσεων της διαπαραταξιακής επιτροπής".

    Με τον πρώην υπερνομάρχη Ευάγγελο Κουλουμπή συναντήθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς, Αργύρης Ντινόπουλος , ο οποίος μίλησε στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου του Συνδυασμού Υπερνομαρχία Δράσης. Στην ομιλία του ο υποψήφιος υπερνομάρχης, τόνισε πως "στην Υπερνομαρχία Δράσης έχουμε και θάρρος να διεκδικούμε και να προτείνουμε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τους νόμους. Προπάντων όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προκαλέσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για την βελτίωση της ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου".

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Γιώργος Μαυρίκος επισκέφθηκε την Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ, όπου τόνισε, πως "με την πολιτική της στον ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση εγκληματεί και κερδοσκοπεί πάνω στον πόνο του ανέργου και την ανάγκη για την επιβίωσή του. Κάτω από μια άλλη εξουσία, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιβίωση των ανέργων".

    Το περιβάλλον κυριάρχησε στην συζήτηση που είχαν ο υποψήφιος υπερνομάρχης, Γιάννης Πανούσης , με τον Γιώργο Σουφλιά. Ο κ. Πανούσης, δήλωσε πως συζήτησαν με τον υπουργό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα. "Ουσιαστικά ζητάμε έναν συγκυβερνήτη που μαζί με την κεντρική διοίκηση θα αποφασίζει για τα ζητήματα της ποιότητας ζωής". Τον κ. Πανούση συνόδευαν ο υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, Σπύρος Λυκούδης και η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Εύα Καρακώστα. Την αντίθεση τους με την προσπάθεια να ιδρυθεί τέμενος στον Βοτανικό, εξέφρασε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς, Βαγγέλης Παπαδόπουλος , μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής, σημειώνοντας πως έτσι αλλοιώνεται ο χριστιανικός χαρακτήρας της πόλης.

    Το πρόγραμμα του Συνδυασμού του Αθήνα Πόλη της ζωής μας, θα δώσει στην δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Νικήτας Κακλαμάνης .

    Με καταστηματάρχες και πολίτες συνομίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης κατά την επίσκεψή του στην οδό Αιόλου. Ο υποψήφιος του Συνδυασμού "Η Αθήνα αλλάζει", μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ηούς, στα Πετράλωνα.

    Με τους εργαζομένους στο τμήμα μεταλλικών κατασκευών στον ΟΣΕ συνομίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής . Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε την καταδίκη των δύο μεγάλων κομμάτων "για τη διαρκή λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος", λέγοντας πως "σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια χρονιά προχωράει στον ίδιο δρόμο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο προσχέδιο εμφανίζεται η υποχρηματοδότηση στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης. Και με αυτόν τον προϋπολογισμό, ενισχύονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου".

    Να επεκταθεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηρόδρομου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Διονύση Χιόνη. Παράλληλα, με ανοιχτή επιστολή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών του επίγειου έργου του προαστιακού, την άμεση δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και τον επανασχεδιασμό του προαστιακού σιδηροδρόμου, επισημαίνοντας ότι " παρά το ότι αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για την αναστολή εκτέλεσης του επίγειου έργου, το έργο προχωρά με προφανή στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα".

    Στον Πειραιά, ο Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης βρέθηκε με υπαλλήλους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Την αντίθεση του στην δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου απο τον ΟΛΠ, στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας . Σε συγκέντρωση δασκάλων έξω απο το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά παρέστη η υποψήφια Δήμαρχος Ελπίδα Παντελάκη , που υποστηρίζεται απο το ΚΚΕ. Συνάντηση με τους εργαζομένους του εργοστασίου του ΗΣΑΠ στον Πειραιά είχε ο Θοδωρής Δρίτσας , ενώ επισκέφθηκε και την λαϊκή στην Παλαιά Κοκκινιά.

    Το κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας στον Εύοσμο εγκαινίασε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης . Με πολίτες στις παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης συνομίλησε η υποψήφια υπερνομάρχης Βούλα Πατουλίδου . Με εργαζομένους στην εφημερίδα Αγγελιοχώρος συναντήθηκε ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας , ο οποίος μίλησε και με φοιτητές στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το όραμα του για τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε ο Στρατής Πλωμαρίτης απο τον Συνασπισμό.

    Την μεγαλύτερη πινακοθήκη της χώρας έκτασης 4.000 τ.μ. εγκαινίασε στην Τούμπα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος , ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την αγορά. Η υποψήφια Δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου μίλησε για πόλη ανέκδοτο δημιούργημα του νυν δημάρχου. Η κα. Αράπογλου καταλόγισε ευθύνες στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Είπε ότι "δεν έχει όραμα και σχέδιο, δεν έχει ευαισθησία, δεν αγαπάει την πόλη". Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατηγόρησε την κα. Αράπογλου για λαϊκισμό, σημειώνοντας, πως "οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση, να ζητήσει συγνώμη απο όλους τους πολίτες. Για τους χιλιάδες των Θεσσαλονικέων όπου γης, η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη ανθρώπινη πόλη της δημιουργίας, για την οποία όλοι μας αισθανόμαστε υπερήφανοι. Η τακτική αυτή είναι ανεπίτρεπτη". Σύσκεψη για την στήριξη της υγείας απο την Τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης που υποστηρίζεται απο το ΚΚΕ. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο πήγε ο Τάσος Κουράκης απο το Συνασπισμό. "Θέλουμε μια πόλη, όπου όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες", τόνισε ο κ. Κουράκης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, ενώ τα πυρά του δέχτηκαν τόσο ο Β. Παπαγεωργόπουλος, τον οποίο κατηγόρησε για "απελπιστική συρρίκνωση του ελεύθερου δημόσιου χώρου" και "ως υπεύθυνο για ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων", αλλά και η Χ. Αράπογλου, για την οποία είπε, ότι "τώρα αντιδρά με την υποθαλάσσια, ενώ ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε συμφωνήσει για αυτήν". Με το προεδρείο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης . Με έναν σκύλο ράτσας Αγίου Βερνάρδου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την συμπάθεια του στα τετράποδα, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για τα ζώα.

    Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε μία νέα συνέντευξη της υποψήφιας υπερνομάρχου Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν . Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, όπως το δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινός Τύπος της Καβάλας", η κα. Καραχασάν εμφανίζεται να αποκαλεί μειονότητα τους Ποντίους. Η ίδια αντέδρασε έντονα μιλώντας για "χτύπημα κάτω από τη μέση" και για παράφραση του λόγου της απο κέντρα που καλλιεργούν το διχασμό, τον ρατσισμό και τον παλαιοκομματισμό.

    [04] Πολιτική

    Αμιγώς πολιτικός ο χαρακτήρας των εκλογών

    Καταδίκη στο δικομματισμό

    4/10/2006 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να καταδικάσουν το δικομματισμό στις προσεχείς νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έστειλε από τη Νίκαια η Γενική Γραμματέας της του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν ανθρώπους που έχουν δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Η κα. Παπαρήγα, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι "ο δήμαρχος και ο νομάρχης, γυναίκα ή άνδρας, πρέπει να έχει κότσια να τα βάλει όχι μόνο με την κεντρική εξουσία που έτσι κι αλλιώς αποστραγγίζει χρηματοδοτικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της αναθέτει αντιλαϊκή πολιτική μα πρέπει να τα βάλει και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα", προσθέτοντας, πως "το ΚΚΕ μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών δεν είναι ότι στηρίζουν απλά κομμουνιστές, αριστερούς, ριζοσπάστες. Υποστηρίζουμε και ανθρώπους δοκιμασμένους ότι αντέχουν την πίεση της κεντρικής εξουσίας και των επιχειρηματιών. Ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν αυτιά, μάτια, μπροστά στη μίζα. Δεν βάζουν το χέρι τους στο μέλι. Που μπορούν να χτυπήσουν τη γροθιά για τα συμφέροντα των εργαζομένων".

    Όσον αφορά στην Παιδεία, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα στα νυχτερινά σχολεία, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και καθιστώντας συνυπεύθυνο και το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Μεϊμαράκη-Αζάτ

    Συνεργασία στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές

    4/10/2006 11:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θέμα της περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας στον τομέα των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών, εξετάσθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Σερζ Αζάτ Σαρζιγιάν, στην Αθήνα την Τετάρτη. Η Αρμενία συμμετέχει με μία διμοιρία, υπό ελληνική διοίκηση, στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή που έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο. Ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα αυτό. Η προοπτική αύξησης των αρμενικών δυνάμεων τόσο στο Κόσοβο όσο και το Αφγανιστάν και σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές υπό ελληνική διοίκηση, θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας των χωρών μας, δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες της Αρμενίας για ένταξή της στις ευρω-ατλαντικές δομές. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μεϊμαράκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Αρμένιου ομολόγου του να επισκεφθεί την Αρμενία σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

    [06] Κοινωνία

    Διακοπή της κυκλοφορίας

    Στους δρόμους για την Παιδεία

    5/10/2006 10:29:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Mε τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμπαράσταση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ, κορυφώνονται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, οι κινητοποιήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών. H ΑΔΕΔΥ συμμετέχει με 24ωρη απεργία, η ΟΤΟΕ με τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:15, ενώ το ΕΚΑΒ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Στο συλλαλητήριο θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η κυκλοφορία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας διακόπτεται σταδιακά, ενώ τροποποιήσεις ισχύουν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προσανατολίζονται σε τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, ενώ οι καθηγητές σε νέα 48ωρη Δευτέρα και Τρίτη. Οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών θα έχουν ληφθεί έως το Σάββατο.

    Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

    Πάντως, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία θα συνεχιστούν. Αναφερόμενος στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποκύψει στη σαγήνη του λαϊκισμού, υποθηκεύοντας το μέλλον.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε αδιαλλαξία στον Πρωθυπουργό και χαρακτήρισε "θύματα της κυβέρνησης" τους δασκάλους και τους μαθητές.

    Επίκαιρη επερώτηση για τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία κατέθεσε το ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    [07] Κοινωνία

    Το πρωί λόγω ομίχλης

    Καθυστερήσεις στο "Βενιζέλος΄'

    5/10/2006 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με μεγάλες καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν οι πρωινές προσγειώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" εξαιτίας της ομίχλης που υπήρχε και δημιούργησε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Μάλιστα δυο πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μία από Τελ Αβίβ και μια από Ντουμπάι, προσγειώθηκαν αρχικά στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου αντίστοιχα και έφτασαν στα Σπάτα όταν περιορίστηκε η ομίχλη. Το ίδιο συνέβη και με μια πτήση της Τάι με προορισμό την Αθήνα.

    [08] Κοινωνία

    Πλαστός μετρητής σακχάρου

    5/10/2006 7:19:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Πλαστές ταινίες μέτρησης του σακχάρου στο αίμα, με την επωνυμία "ΟΝΕ ΤOUCH ULTRA" εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά και αποσύρονται από τον ΕΟΦ. Η εταιρεία JOHNSON & JOHNSON Ελλάς, που κατασκευάζει τα αυθεντικά προϊόντα, ανακοίνωσε ότι κάποια άλλη εταιρεία είχε εισαγάγει απο το εξωτερικό 2.300 συσκευασίες με τις πλαστές ταινίες, από τις οποίες διέθεσε στα φαρμακεία τις 1.100. Το πλαστό προϊόν φέρει αριθμό παρτίδας 26 25 258 και έχει ημερομηνία λήξεως 07/2007.

    [09] Κοινωνία

    Ο διευθυντής σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Παραίτηση για λόγους ευθιξίας

    4/10/2006 9:10:00 μμ

    Την παραίτηση του στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο διευθυντής σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Θεόδωρος Γούπος. Αφορμή για την παραίτηση, που έγινε αποδεκτή από την υπουργό, ήταν τα σχόλια που έγιναν σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, που τον έφεραν ως συγγραφέα βοηθητικών βιβλίων. Από το υπουργείο όμως διευκρινίζεται ότι : "Ο Θ. Γούπος, δε συμμετείχε στη συγγραφή κανενός από τα σχολικά διδακτικά βιβλία. Η διεύθυνση σπουδών δεν εμπλέκεται καθ΄οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία ανάθεσης, συγγραφής και περιεχομένου των σχολικών βιβλίων. Οι συγγραφικές και επιστημονικές εν γένει ασχολίες των εκπαιδευτικών, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις περί ασκήσεως ιδιωτικού έργου επ΄ αμοιβή, και κατά συνέπεια δεν απαιτείται η χορήγηση σχετικής αδείας". Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο διευθυντής σπουδών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πλούσια συγγραφική δράση σε εκπαιδευτικά βιβλία και επιστημονικές δημοσιεύσεις παιδαγωγικού περιεχομένου.

    [10] Κοινωνία

    Στάση εργασίας στα τρόλεϊ

    4/10/2006 8:17:00 μμ

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, καθώς στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της "Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ".

    [11] Κοινωνία

    Ανακλήθηκαν δίκυκλα Yamaha

    4/10/2006 8:10:00 μμ

    Ανακλήθηκαν από την ελληνική αγορά δίκυκλα Yamaha, μοντέλα XT660R, XT660X, YZF R1 (΄04 -΄05), FZ6N/S, FJR1300/1300A, TDM900/900A, MT01, XV1700, για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση του αισθητήρα θέσης γκαζιού. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, η εταιρεία Yamaha Motor Co., σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς (στην Ελλάδα με τη Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.), καθώς και τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί το πρόγραμμα ανάκλησης. Η ανάκληση αφορά όλα τα δίκυκλα των παραπάνω τύπων, έτους κατασκευής μέχρι και το 2005. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω δικύκλων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής.

    [12] Κόσμος

    Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ

    5/10/2006 7:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Δεν μπορεί να έχει μέλλον η Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, προειδοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα μετά από σχετική ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της αμερικανικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, Κρις Χιλ, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν άμεσα με την κυβέρνηση της Β. Κορέας, μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, γνωστοποιώντας τη θέση τους. Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε αξιωματικός του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει δραστηριότητα σε πιθανά πεδία βολής στη Β. Κορέα, κάτι που δείχνει ότι είναι πιθανό να γίνονται προετοιμασίες για μία τέτοια δοκιμή. Ωστόσο, ο Χιλ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια βήματα προτίθεται να κάνει η Ουάσινγκτον σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

    Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Κίνα

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εκδοθεί προειδοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τη Β. Κορέα, πώς εάν πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες πάντως δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

    Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ο στενότερος σύμμαχος της Β. Κορέας, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και τις άλλες χώρες να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κρίσης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The NY Times: U.S. Sternly Warns North Korea Not to Conduct a Nuclear Test

    BBC: US 'cannot allow' nuclear N Korea

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενωμένο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας

    [13] Κόσμος

    Στην Άγκυρα η Μέρκελ

    5/10/2006 10:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 10:32:42 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις αναμένεται να διατυπώσει στην τουρκική ηγεσία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν λίγο πριν την αναχώρηση της Μέρκελ για την Τουρκία ότι η άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο. "Αν η τουρκική πλευρά δε στείλει ένα σαφές μήνυμα για την πρόθεσή της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, θα είναι αδύνατο να αποτραπεί ένα ατύχημα", δήλωσε με έμφαση στενός συνεργάτης της Μέρκελ, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Η Μέρκελ -στην πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία ως Καγκελάριος- θα φτάσει το απόγευμα στην Άγκυρα και θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρωί της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συνομιλήσει με Τούρκους επιχειρηματίες και στη συνέχεια μαζί με τον Ερντογάν θα συναντηθεί με Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες. Εξάλλου χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν τόνισε πως "παζάρια με την Άγκυρα δεν γίνονται" και επανέλαβε την υποχρέωση της Άγκυρας για το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις των "25". Σ ό,τι αφορά στο σχέδιο της Φινλανδικής Προεδρίας που έχει στόχο την άρση του αδιεξόδου στο θέμα, ο Ολι Ρεν σχολίασε πως είναι "πιο περιορισμένο σχέδιο από εκείνο του Ανάν και πως καμία πλευρά μέχρι στιγμής δεν το έχει απορρίψει εξ ολοκλήρου".

    Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο ισχυρότερος εμπορικός της εταίρος. Το 2005 οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 21,1 δισεκατομμυρίων ευρώ..Σε πολιτικό επίπεδο παρατηρούνται πάντως το τελευταίο διάστημα εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για λάθη στην ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη μεταχείριση των Τούρκων και των Μουσουλμάνων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ενόχλησε μάλιστα τη γερμανική κυβέρνηση με την καταδίκη των δηλώσεων του πάπα Βενέδικτου αναφορικά με το Ισλάμ και τη βία.

    Την ίδια ώρα, συνεργάτες της Μέρκελ εκδηλώνουν ανοικτά τις αμφιβολίες τους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. "Αν δεν δούμε σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, πιστεύω ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διακοπούν από τον Ιανουάριο", υποστήριξε ο Γιούργκεν Ρίτγκερς, δεύτερος στην κομματική ιεραρχία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος

    [14] Κόσμος

    Σε Φιλιππίνες και Βιετνάμ

    Δεκάδες θύματα αφησε πίσω του ο Σανγκσάν

    5/10/2006 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Σανγκσάν στις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Αξιωματούχοι των δύο χωρών ανακοίνωσαν σήμερα πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 169 και οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 79. Στο Βιετνάμ, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά αγνοούνται, όμως τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 68 νεκρούς. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν στις κεντρικές παραλίες του Βιετνάμ, δρόμοι αποκλείστηκαν, τα συστήματα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών υπέστησαν σοβαρές βλάβες και χάθηκαν καλλιέργειες σε μια έκταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις αρχές, οι ζημιές υπολογίζονται στα 624 εκατομμύρια δολάρια. Στις Φιλιππίνες, ο τυφώνας προκάλεσε το θάνατο 110 ανθρώπων, τραυμάτισε 88, ενώ 72 αγνοούνται, σύμφωνα με επίσημα σημερινά στοιχεία. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα και 80.000 παραμένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς. Ο τυφώνας, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, κινήθηκε δυτικά προς το Λάος και εξασθένησε πάνω από τη βόρεια Ταϊλάνδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σάρωσε" το Βιετνάμ ο Σανγκσάν

    [15] Κόσμος

    Απεργία πείνας για 12.500 κρατούμενους

    Έως και 7 χρόνια οι προφυλακίσεις στην Αργεντινή!

    5/10/2006 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής με τους κρατούμενους προκειμένου να τερματισθεί η απεργία πείνας 12.500 κρατουμένων σε 28 φυλακές, που απαιτούν ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, δήλωσαν αξιωματούχοι της επαρχίας Μπουένος Άιρες. Η συμφωνία επήλθε μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της επαρχίας -όπου οι φυλακισμένοι αρνούνταν να τραφούν επί δύο εβδομάδες- ότι κάθε ημέρα προφυλάκισης θα συνυπολογίζεται ως ημέρα έκτισης της ποινής τους. "Αυτό που θα αλλάξει, ήδη από τώρα, είναι η πιθανότητα ταχύτερων νομικών διαδικασιών", είπε επίσης ο Εδουάρδο ντι Ρόκο, επαρχιακός υπουργός Δικαιοσύνης του Μπουένος Άιρες. Πολλοί κατηγορούμενοι για διάφορα εγκλήματα στην Αργεντινή προφυλακίζονται ακόμη και για χρόνια. Ορισμένοι από τους κρατούμενους στις φυλακές της επαρχίας Μπουένος Άϊρες αναμένεται να δικασθούν ακόμη και το 2013. Αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους επανάληψης των περυσινών επεισοδίων λόγω του "υπερπληθυσμού" στις φυλακές.

    [16] Κόσμος

    Ορίστηκαν οι δίκες

    5/10/2006 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο πεζοναύτες των ΗΠΑ που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για την απαγωγή και το φόνο ενός 52χρονου Ιρακινού στην Χαμντάνια τον Απρίλιο, δήλωσαν χθες αθώοι στο στρατοδικείο, όπου ορίσθηκαν οι ημερομηνίες που θα δικασθούν. Οι δύο πεζοναύτες είναι ανάμεσα σε οκτώ που κατηγορούνται για την υπόθεση, μια από τις πολλές που εξετάζει η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη που αφορούν δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ. Οι δίκες των δύο πεζοναυτών ορίσθηκαν για την 1η Φεβρουαρίου και την 5η Μαρτίου 2007. Τον Αύγουστο είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα επιδιωχθεί η επιβολή θανατικής ποινής, πάντως οι δύο πεζοναύτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της επιβολής ποινής ισόβιας κάθειρξης.

    [17] Κόσμος

    Στην ασφάλιση και την περίθαλψη

    Συμβιβασμός για το "μεγάλο συνασπισμό"

    5/10/2006 9:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για την μεταρρύθμιση στον τομέα της ασφάλισης και περίθαλψης, που θεωρείτο κρίσιμη για την επιβίωση της Κυβέρνησης του "μεγάλου συνασπισμού", σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. "Η συμφωνία έχει στόχο μια ευρεία μεταρρύθμιση που θα αναδιαμορφώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας", είπε η Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Κουρτ Μπεκ έκανε λόγο για "καλό συμβιβασμό". Η επίτευξη συμφωνίας επήλθε μετά από επτά συναπτές ώρες συνομιλιών στην Καγκελαρία στις οποίες έλαβαν μέρος οι ηγέτες του αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και του SPD και τερματίζει μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Μέρκελ -η δημοτικότητα της οποίας υποχώρησε λόγω της διένεξης αυτής- ήθελε πολύ αυτήν την πολιτική νίκη, 11 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές. "Σε τελευταία ανάλυση εγώ έχω τη συνολική ευθύνη και εγώ πρέπει να αποφασίζω", είχε δηλώσει η Μέρκελ σε μια συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς το CSU. Η μεταρρύθμιση έχει στόχο να μειώσει το προβλεπόμενο έλλειμμα 7 δισ. ευρώ στα ταμεία ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αποδίδεται στα διαρκώς αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και την υψηλή ανεργία τα τελευταία χρόνια. Το θέμα έχει αποδειχθεί το πιο ακανθώδες μέχρι στιγμής για το "μεγάλο συνασπισμό", τον πρώτο ανάμεσα στα μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα από την δεκαετία του 1960.

    [18] Κόσμος

    Δεκαεπτά οι νεκροί στον Παναμά

    5/10/2006 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε τουλάχιστον 17 αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων μιας μυστηριώδους ασθένειας στον Παναμά, με άλλους 10 ασθενείς να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά να βρίσκονται σε πορεία ανάρρωσης από τον πυρετό, την διάρροια και την μερική παράλυση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Οι θεράποντες ιατροί των ασθενών δεν γνωρίζουν τα αίτια, ωστόσο αναφέρουν ότι η ασθένεια πλήττει ταχύτατα το νεφρικό σύστημα και προκαλεί σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Δύο άνθρωποι που υπέφεραν από την απροσδιόριστη ασθένεια υπέκυψαν την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καμίλο Αγιέινε. Πρόσθεσε ότι άλλοι 10 άνθρωποι πάσχουν από αυτήν. Το Υπουργείο κήρυξε συναγερμό για τον κίνδυνο επιδημίας σ όλη τη χώρα την Τρίτη. Οι νεκροί ήταν όλοι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και νεφρικών δυσλειτουργιών. Η ασθένεια δεν φαίνεται να είναι μεταδοτική, σύμφωνα με τους ιατρούς, που έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για δάγκειο πυρετό, κάποιου είδους γρίπη, ή ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταξύ άλλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παναμάς: Έξι νεκροί από άγνωστη ασθένεια

    [19] Κόσμος

    "Τείχος ασφαλείας" στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό

    5/10/2006 8:19:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Την κατασκευή φρακτών ασφαλείας εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό με στόχο τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης εισόδου Μεξικανών λαθρομεταναστών στο αμερικανικό έδαφος - προβλέπει νόμος που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει και τη δημιουργία προγραμμάτων εύρεσης εργασίας για μετανάστες με την υποχρέωση επιστροφής στη χώρα τους όταν λήξει το συμβόλαιό τους, καθώς και τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Το νομοσχέδιο προβλέπει την δαπάνη 1,2 δις δολαρίων για την κατασκευή του "τείχους" ασφαλείας, μήκους 1.125 χλμ., με τα κονδύλια αυτά να αποτελούν μέρος ενός πακέτου 33,8 δις δολαρίων για την εσωτερική ασφάλεια. Όπως εκτιμάται, στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν χωρίς άδεια 12 εκατ. μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων εισήλθαν στη χώρα μέσω της μεθορίου με το Μεξικό. Πάντως, η κυβέρνηση του Μεξικό αντιτάσσεται με σφοδρότητα στο σχέδιο.

    "Δεν θα λυθεί το πρόβλημα"

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, το "τείχος" θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις. "Απλώς και μόνο η ιδέα του τείχους, του φράκτη, αποτελεί προσβολή", είπε, ενώ, ο εντολοδόχος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν δήλωσε ότι το "τείχος" δεν θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, καθώς, θα αναγκάσει πολλούς Λατινοαμερικανούς να κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνες απόπειρες να περάσουν τα σύνορα, προκαλώντας πιθανότατα περισσότερους θανάτους.

    Στην τελετή υπογραφής του νομοσχεδίου στην Αριζόνα, όπου η μετανάστευση απασχολεί έντονα τους κατοίκους που κατηγορούν τους μετανάστες ότι τους παίρνουν τις δουλειές, ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι θέλει να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα "επισκεπτών" εργαζομένων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US border fence signed into law

    CNN: Mexico doubts border fence will happen

    [20] Μ. Ανατολή

    Στο Ισραήλ η Ράις

    5/10/2006 7:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, θα έχει σήμερα στην Ιερουσαλήμ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στα πλάισια της επίσκεψής της στη Μ. Ανατολή. Η Κ. Ράις, μετά τις χθεσινές της επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα, είπε ότι θα πιέσει το Ισραήλ για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών και τη χαλάρωση των περιορισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ, τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Αμπάς, μετά το ναυάγιο του διαλόγου με τη Χαμάς όσον αφορά στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, απο ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, ενώ άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του σπιτιού ενός βουλευτή της Χαμάς, σκοτώνοντας έναν σωματοφύλακά του, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Rice pledges US support for Abbas

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι ΗΠΑ στηρίζουν Αμπάς

    [21] Μ. Ανατολή

    Περιοδεία Ράις στη Μέση Ανατολή

    Οι ΗΠΑ στηρίζουν Αμπάς

    4/10/2006 9:24:00 μμ

    Έκκληση για τον σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα σέβεται τα διεθνή αιτήματα και θα είναι σε θέση να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους στο δρόμο της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους απηύθυνε σήμερα από τη Ραμάλα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η κ. Ράις τόνισε ότι η μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ), δηλαδή να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και να αποκηρύξει τη βία. Ο Αμπάς παρείχε τη διαβεβαίωση ότι κάθε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σέβεται τις υπογραφείσες στο συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων. Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος Αμπάς είχε ανακοινώσει ότι το ναυάγιο του διαλόγου με τη Χαμάς σχετικά με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ότι της έδωσε διορία δύο εβδομάδων για να αποδεχτεί μια μετριοπαθή πολιτική πλατφόρμα, υπαινισσόμενος ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε διάλυση της κυβέρνησης.

    Αδιέξοδες συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς

    "Θα κάνω χρήση των συνταγματικών εξουσιών μου τον κατάλληλο χρόνο", τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε μία σαφή αναφορά σε ένα πιθανό προεδρικό διάταγμα για διάλυση της κυβέρνησης. "Είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τερματιστεί η κρίση και να υπάρξει λύση στις προσπάθειες για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης. Ελπίζω να φθάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό το συντομότερο δυνατό επειδή ο λαός έχει υποστεί δεινά τους επτά τελευταίους μήνες και δεν μπορεί να υπομένει άλλο", υπογράμμισε.

    Ο Ισμαήλ Ρουντουάν, εκπρόσωπος της Χαμάς, κάλεσε τον Αμπάς να συνεχίσει τις προσπάθειες για να υπάρξει ενότητα μεταξύ Χαμάς και Φάταχ. "Η Χαμάς προειδοποιεί για συνέπειες σε περίπτωση που επιχειρηθεί πραξικόπημα. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές", τόνισε. Σημειώνεται ότι ο διάλογος με την Χαμάς διακόπηκε επειδή το ισλαμικό κίνημα υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του, τον περασμένο μήνα, ότι θα υιοθετήσει μία μετριοπαθή ιδεολογική πλατφόρμα αποδεχόμενο προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    Αξιωματούχοι από τη Φάταχ, από τις τάξεις της οποίας προέρχεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ζήτησαν διάλυση της κυβέρνησης και σχηματισμό νέας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

    Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα μεταξύ υποστηρικτών της Χαμάς και της Φατάχ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι.

    Ανησυχία για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη

    Η κ. Ράις έφτασε σήμερα στη Ραμάλα προερχόμενη από την Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε στο αμερικανικό προξενείο με εκπροσώπους της "νέας φρουράς" της Φάταχ, του κόμματος του κ. Αμπάς, καθώς και με ανεξάρτητους Παλαιστίνιους βουλευτές.

    Κατά τις δηλώσεις της στη Ραμάλα η κ. Ράις ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανήσυχες από την ανθρωπιστική κατάσταση, αλλά και την οικονομική κατάσταση που επικρατούν στα παλαιστινιακά εδάφη. "Πολλοί Παλαιστίνιοι δεν διαθέτουν ούτε καν τα βασικά και του κατέστησα σαφές ότι θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του παλαιστινιακού λαού", τόνισε η Κοντολίζα Ράις. Καταλήγοντας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο τους τρόπους "που θα επιτρέψουν στον παλαιστινιακό λαό να ζει απαλλαγμένος από τις καθημερινές ταπεινώσεις που σχετίζονται με την (ισραηλινή) κατοχή".

    Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι η Ράις είναι ανεπιθύμητη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Η κ. Ράις μετά τη συνάντηση της με τον Αμπας επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ όπου δείπνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ. Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Περέτζ.

    [22] Οικονομία

    Θα ανακοινωθεί σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις

    Αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ

    5/10/2006 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, την πέμπτη συνεχόμενη από τα τέλη του 2005, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, από το Παρίσι, όπου θα γίνει η συνεδρίαση, επικαλούμενο εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών. Με την αύξηση των επιτοκίων στις 12 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ επιδιώκει να συγκρατήσει, μακροπρόθεσμα, σε χαμηλό επίπεδο τις αυξητικές τάσεις που σημειώνονται στις τιμές καταναλωτή. Το επίπεδο αυτό, σύμφωνα με τους θεματοφύλακες της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε ετήσια βάση το 2%. Αναλυτές θεωρούν σίγουρο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει, σήμερα, σε αύξηση των δανειστικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), ανεβάζοντάς τα στο 3,25%, χωρίς να επηρεαστεί από τη μερική αποκλιμάκωση των τιμών που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης εκτιμούν πως δεν εξέλειψαν οι κίνδυνοι διόγκωσης του πληθωρισμού.

    Τη σχετική απόφαση, πάντως, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, γύρω στις 14.45 (ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επιπλέον, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως η σημερινή αύξηση των επιτοκίων δε θα είναι η τελευταία και ότι μέχρι τα τέλη του 200, πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα ανεβάσει το ύψος των δανειστικών της επιτοκίων προς τις ιδιωτικές τράπεζες στο 3,5%.

    Ως προς την εξέλιξη αυτή, βέβαια, κρατούν ορισμένες επιφυλάξεις. Επισημαίνουν δε ότι για το αν θα υπάρξει και νέα αύξηση, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Διότι αν συνεχίσουν να υποχωρούν, όπως συμβαίνει το χρονικό διάστημα που διανύουμε, τότε θα σημειωθεί και σημαντική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    [23] Οικονομία

    Για να κρατηθεί η τιμή πάνω από τα 50-55 δολάρια

    Μείωση της παραγωγής ετοιμάζει ο ΟΠΕΚ

    5/10/2006 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2006 10:08:58 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Νιγηρία αλλά και των πληροφοριών ότι ο ΟΠΕΚ συμφώνησε άτυπα να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του. Σύμφωνα με το σημερινό της φύλλο των Financial Times η πλειοψηφία του 11μελούς καρτέλ υποστηρίζει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια (-4%) -στην οποία ήδη προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία και η Βενεζουέλα- σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση κατά σχεδόν 20 δολάρια, ή ποσοστιαία το 25%, στην τιμή του αργού από τις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές "εντός" του ΟΠΕΚ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το Κουβέιτ, το Ιράν και η Λιβύη συμφώνησαν άτυπα να μιμηθούν τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να πράξουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία -η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως- δεν συμφωνεί στην εθελουσία μείωση της παραγωγής και θα προτιμούσε να υπάρξει σχετική δημόσια εξαγγελία. Ταυτόχρονα όμως, οι Financial Times αναφέρουν πως ήδη το Ριάντ μείωσε κατά 200.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή του τους τελευταίους δύο μήνες. Πάντως η σχετική συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως στη Σύνοδο του διεθνούς καρτέλ στα μέσα Δεκεμβρίου στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

    Ο ΟΠΕΚ θέλει να συγκρατηθούν οι τιμές του πετρελαίου στα 50 έως 55 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε στους Financial Times, στέλεχος του καρτέλ. Χθες στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε υποχωρήσει στα 58 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 26% από τον περασμένο Ιούλιο ενώ το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε αύξηση κατά 77 σεντς και είχε διαμορφωθεί στα 60,18 δολάρια το βαρέλι από τα 59,41 δολάρια που έκλεισε χθες στην Νέα Υόρκη. Η τιμή του ελαφρού αργού είχε υποχωρήσει προσωρινά και στα 57,70 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου.

    Αυξημένη είναι σήμερα και η τιμή του Μπρεντ που είχε ενισχυθεί το πρωί κατά 63 σεντς στα 59,85 δολάρια. "Πιστεύω ότι οι ταραχές στη Νιγηρία προκάλεσαν αυτή την άνοδο", εκτιμά ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τον Σουμ, στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι πληροφορίες ότι ο ΟΠΕΚ συμφώνησε άτυπα να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του για να συγκρατηθούν οι τιμές.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Έγινε η πρώτη επαφή

    4/10/2006 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρέθηκε ο Ράντομιρ Ράντιτς και είχε την πρώτη επαφή με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για ότι αφορά την περίπτωση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Ο 58χρονος τεχνικός μίλησε για αρκετή ώρα με τον "Τζίγκερ" και μάλιστα φάνηκε άκρως ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στο "τριφύλλι", τον τελευταίο καιρό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήξερε μέχρι και τα ονόματα των παικτών. Από τη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα πάντως, αρχικά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι πολύ προσεκτικός στο θέμα του προπονητή, μετά την λανθασμένη επιλογή που ακούει στο όνομα Χανς Μπάκε. Γι αυτό τον λόγο, ο «Τζίγκερ» ανανέωσε το ραντεβού του με τον Ράντομιρ Αντιτς πιθανότατα για το βράδυ.

    Στο τραπέζι και άλλο όνομα

    Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με ακόμα έναν "υποψήφιο" για τον πάγκο της ομάδας. Ο άλλος προπονητής που βρίσκεται στη λίστα, είναι επίσης ξένος, με τη διαφορά πως δεν πρόκειται για τόσο μεγάλο όνομα, όσο αυτό του Άντιτς. Πάντως το σίγουρο είναι πως μέχρι την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, θα γίνει γνωστός ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Άντιτς

    [25] Βόλεϊ

    Ήττα για τον Ολυμπιακό

    4/10/2006 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν μπόρεσε να πάρει την πρώτη του νίκη στο Champions League. Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν στη 3η αγωνιστική από την Χοτβόλαϊ με 3-1 σετ στον 3ο όμιλο και γνώρισαν τη δεύτερη τους ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια στο θεσμό. Εκτός από το τρίτο σετ, όταν και οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να πάρουν το σετ και να μειώσουν, αλλά και στο τέταρτο που το πάλεψε, δεν μπόρεσε να δείξει το καλό του πρόσωπο και γνώρισε τελικά την ήττα. Τα σετ: 25-20, 25-21, 16-25, 26-24.

    [26] Βόλεϊ

    Δεν τα κατάφερε ο Ηρακλής

    4/10/2006 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη δεύτερη του ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια για το Champions League και τον 2ο όμιλο γνώρισε ο Ηρακλής, που ηττήθηκε από την Γαλλική Παρί Βόλεϊ με 3-2 σετ. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό, με τον Ηρακλή να χάνει τα δύο πρώτα σετ αλλά να καταφέρνει με αντεπίθεση διαρκείας να ισοφαρίσει σε 2-2. Όλα κρίθηκαν στο τάι-μπρέικ, όταν ο "Γηραιός" βρέθηκε να προηγείται με 11-9, αλλά τελικά στο τέλος έχασε με 13-15. Τα σετ (πρώτος ο γηπεδούχος Ηρακλής): 22-25, 23-25, 25-21, 27-25, 13-15.

    [27] Βόλεϊ

    Το δύο στα δύο ο ΠΑΟ

    4/10/2006 7:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 10:00:44 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή του 4ου ομίλου του Champions League βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, μετά και τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια. Οι "πράσινοι" πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση, επικράτησαν άνετα με 3-0 σετ της ισπανικής Νουμάνθια εντός έδρας και πέτυχαν το 2 στα δύο. Η ομάδα του Φραντσίσκο ντος Σάντος ήταν ανώτερη σ όλους τους τομείς και με εξαίρεση το τρίτο σετ που είχε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, έφτασε άνετα στην επικράτηση. Τα σετ: 25-23, 25-14, 25-20.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ανδρεάδης 11, Μαρσέλο, Γκόμεζ 7, Πανταλέων 8, Μπάεφ 9, Ντάντε 7, Στεφάνου (λίμπερο, 63% υποδοχή), Λάππας 6, Προύσαλης, Αγκάμεζ 1, Γκιρτζίκης

    ΝΟΥΜΑΝΘΙΑ: Χερέρα 4, Κασίγια 5, Σουμπιέλα 3, Χαβάς 9, Μέγιερ 3, Σάλας, Ντε Μιγκέλ (λίμπερο, 63% υποδοχή), Πετίτ 1, Γκουέρα 5, Τουρπίν 3

    [28] Άρση Βαρών: Σημαντική διάκριση η Καστρίτση

    4/10/2006 8:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεταξύ των κορυφαίων 20 αθλητριών του κόσμου στην κατηγορία των 58κ βρέθηκε η Χαρίκλεια Καστρίτση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στον Άγιο Δομίνικο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αν και αντιμετώπιζε μικροπροβλήματα τραυματισμών συμμετείχε στο β΄ γκρουπ δυναμικότητας και προσπάθησε για να δώσει βαθμούς στην Ελλάδα. Στο Αρασέ ξεκίνησε από τα 81κ. πετυχημένα, αλλά δεν τα κατάφερε στα 84κ. χάνοντας την προσπάθεια. Ωστόσο στην τρίτη προσπάθεια σήκωσε 84κ. και κατετάγη 17η. Στο ζετέ η Καστρίτση είχε τρεις πετυχημένες προσπάθειες, ξεκινώντας από 96κ, 100κ και τελικά σήκωσε 104κ. με αποτέλεσμα να πάρει την 18η θέση. Στο σύνολο βρέθηκε στην 17η θέση σηκώνοντας συνολικά 188κ.

    Στην κατηγορία το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η κινέζα Χόνγκμεϊ Κιου με 237κ.. Την παράσταση όμως έκλεψε η 19χρονη ρωσίδα Σβετλάνα Τσαρουκαέβα που κέρδισε το χρυσό με 108κ και κατακτώντας την δεύτερη θέση στο σύνολο με 233κ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Καμεαίν Βαντί από την Ταϊλάνδη με 230κ.

    Τα αποτελέσματα στα 58κ. γυναικών:

    1. Χόνγκμεϊ Κιου (Κίνα) 107 130 237 2. Σβετλάνα Τσαρουκαέβα (Ρωσία) 108 125 233 3. Καμεάιν Βαντί (Ταϊλάνδη) 100 130 230 4. Γιν Γιουν (Ν.Κορέα) 94 118 212 5. Αλεξάντρα Κλεϊνόφσκα (Πολωνία) 90 118 208 6. Μερσέντες Πέρες (Κολομβία) 90 111 201 7. Μαριέτα Γκότφριντ (Πολωνία) 91 109 200 8. Μόνικα Μαρία Πικόν (Κολομβία) 87 112 199 9. Ρα Μούν (Κορέα) 87 112 199 10.Τσανμπόκ Νατάγιεβά (Ταϊλάνδη) 87 110 197

    [29] Πολιτισμός

    "Ισχυρότερη οικονομία σε μια πιο δίκαιη κοινωνία"

    "Ανεξίτηλα τα σημάδια του Ωνάση"

    4/10/2006 11:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και τη δραστηριότητα του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, που κλείνει 30 χρόνια ζωής, εγκαινίασε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Έλληνα Κροίσου και επισήμανε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τους όρους για ισχυρότερη οικονομία σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. "Ο Αριστοτέλης Ωνάσης άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στη συλλογική μνήμη των απανταχού Ελλήνων. Ήταν και παραμένει ένας αυθεντικός θρύλος που συγκέντρωνε τις αρετές και τα πάθη του ελληνικού λαού", είπε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την έκθεση, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία "ο δυναμισμός και το επιχειρηματικό πνεύμα, η θερμή επιθυμία του Ωνάση να προσφέρει στην πατρίδα, να συνεχίσουν να εμπνέουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες". Ακόμα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως "σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να απαντήσουμε - το να καταστήσουμε την Ελλάδα προνομιακό προορισμό επιχειρηματικής δράσης - διατηρεί στην ουσία της τα ίδια χαρακτηριστικά με την εποχή που ο Ωνάσης, ως μετανάστης, ξεκινούσε την οικονομική του αυτοκρατορία στην Αργεντινή. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει και απαιτεί την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του Ελληνισμού, στην πατρίδα και το εξωτερικό, σε μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που ευνοούν την ενεργή σύμπραξη των φορέων του ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για μια ισχυρότερη οικονομία, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία".

    Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν θρύλος, μύθος, άνθρωπος πέρα από τα όρια κυρίως όμως Άνθρωπος και Έλληνας, είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης , Αντώνης Παπαδημητρίου.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αριστοτέλης Ωνάσης: Πέρα από τον μύθο του"

    Πέρα από το μύθο του Ωνάση

    [30] Υγεία

    Νέα εστία του Η5Ν1 στην Κίνα

    5/10/2006 9:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια νέα εστία τη γρίπης των πτηνών, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, εντόπισαν οι κινεζικές αρχές σε πουλερικά σε βόρεια περιοχή της χώρας. Το Εθνικό Εργαστήριο για τη Γρίπη των Πτηνών επιβεβαίωσε τον ιό Η5Ν1 σε περίπου 1.000 νεκρά πτηνά στο Νέο Χωριό Χενάν, κοντά στην Γιντσουάν της περιοχής Νιγκσία, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στη θανάτωση περισσότερων από 72.000 πτηνών για να περιορίσουν την επιδημία. Το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού Η5Ν1 σε πουλερικά στη γειτονική Εσωτερική Μογγολία. Μέχρι σήμερα στην Κίνα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια 21 άνθρωποι και οι 14 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [31] Τεχνολογία

    Ανάκληση μπαταριών φορητών Η/Υ

    4/10/2006 8:32:00 μμ

    Την ανάκληση επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου, που χρησιμοποιούνται στους φορητούς υπολογιστές ThinkPad των εταιρειών Lenovo και IBM, είτε σαν μέρος του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε σαν ανταλλακτικό, είτε σαν αξεσουάρ πρόσθετου χρόνου λειτουργίας εκτός γραφείου ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Οι εν λόγω μπαταρίες κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Sony στην Ιαπωνία και την Κίνα από το Φεβρουάριο του 2005 έως και το Σεπτέμβριο του 2006 και μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να υπερθερμανθούν, με κίνδυνο ανάφλεξης. Η ανάκληση αφορά παγκοσμίως 526000 τεμάχια και υπολογίζεται ότι το 5-10% των φορητών H/Y ThinkPad, που πωλήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, θα επηρεαστεί από αυτή.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και οι εταιρείες που πραγματοποιούν την ανάκληση εθελοντικά συστήνουν στους καταναλωτές, που έχουν τα συγκεκριμένα μοντέλα υπολογιστών, να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες τους έως ότου ελέγξουν τον κωδικό της μπαταρίας και αν χρειαστεί να τις αντικαταστήσουν με νέες ασφαλείς μπαταρίες. Οι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αφού αφαιρεθεί η μπαταρία και συνδεθούν μέσω του μετασχηματιστή AC στο ρεύμα.

    Η εταιρεία Lenovo πληροφόρησε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ότι έχει ήδη ενημερώσει το σύνολο του δικτύου διανομέων και μεταπωλητών στην Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση των κατόχων των επηρεαζόμενων Η/Υ. Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν αν έχουν στην κατοχή τους μπαταρίες από τη συγκεκριμένη παρτίδα παραγωγής. Οι υπολογιστές, που πρέπει να ελεγχθούν είναι:

    Σειρά R (R51e, R52, R60, R60e) Σειρά T (T43, T43p, T60) Σειρά X (X60, X60s)

    Οι κωδικοί των προς ανάκληση μπαταριών είναι:

    ASM (92P1072, 92P1088, 92P1142, 92P1170, 92P1174) FRU (92P1073, 92P1089, 92P1141, 92P1169/93P5028, 92P1173/93P5030)

    Περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να αντλήσουν από το site: www.lenovo.com/batteryprogram και σε περίπτωση που υπάρχουν πρόσθετες ερωτήσεις, να επικοινωνήσουν με οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο κέντρο τεχνικής υποστήριξης στη Ελλάδα. Για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνηση μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Lenovo Ελλάδας και Κύπρου (213-0087.200). Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα ανάκλησης συμμετέχουν μόνο οι μπαταρίες και όχι ολόκληροι οι φορητοί υπολογιστές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάκληση μπαταριών από ThinkPad

    Σχετικά Links:

    Lenovo

    [32] Παράξενα

    Υποβρύχια συναυλία

    4/10/2006 9:04:00 μμ

    Η τραγουδίστρια Κάτι Μέλουα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες με τον τίτλο της πρώτης καλλιτέχνιδας που έδωσε μια συναυλία βαθιά μέσα στη θάλασσα. Η Μέλουα και το συγκρότημα έδωσαν μια συναυλία κάτω από μια εξέδρα άντλησης αερίου σε βάθος 303 μέτρων στη Βόρειο Θάλασσα. "Σίγουρα αυτό ήταν το πιο σουρεαλιστικό εγχείρημα που έχω κάνει μέχρι σήμερα", δήλωσε η 22χρονη τραγουδίστρια, η οποία πριν προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα υπεβλήθη σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις και μετέβη στη Νορβηγία όπου πήρε μαθήματα επιβίωσης κάτω από το νερό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην εξέδρα.

    "Χρειάσθηκαν εννέα λεπτά για να περάσουμε από την κεντρική εξέδρα στον πυθμένα με ειδικό ανελκυστήρα", δήλωσε η Μέλουα."Δίνοντας μια συναυλία για τους εργαζόμενους στην εξέδρα είναι κάτι μοναδικό και μια εμπειρία που θα τη θυμάμαι σ όλη μου τη ζωή". Μεταξύ των τραγουδιών που ερμήνευσε η Μέλουα ήταν "Closest Thing to Crazy" και "Nine Million Bicycles".

    Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε ότι το εγχείρημα αυτό είναι μοναδικό και καταγράφεται ως νέο ρεκόρ. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε για τα 10 χρόνια της πετρελαϊκής εταιρίας Stat oil και το όλο εγχείρημα κινηματογραφήθηκε από το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NKR. Η Μέλουα είναι η τραγουδίστρια με τις καλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 October 2006 - 8:51:33 UTC