Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολεμικό μήνυμα
  • [02] Κριτική Αλαβάνου σε ΝΔ και ΚΚΕ
  • [03] Συνάντηση στο υπ. Παιδείας
  • [04] Παραδικαστικό στη συμπρωτεύουσα
  • [05] Τραγωδία στον Ισημερινό
  • [06] Πακτωλός χρημάτων από τη CIA στο Πακιστάν
  • [07] "Μία σας και ...μία μας" λέει ο Σουδανός Πρόεδρος
  • [08] "Σημεία ζωής" για την Μπετανκούρ
  • [09] Γκόρντον Μπράουν, "ο ανεπιθύμητος"
  • [10] Νέα δολοφονική επίθεση στην Κανταχάρ
  • [11] Συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα
  • [12] Προέλαση των Ισλαμιστών στη Σομαλία
  • [13] Απέτυχε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας;
  • [14] Την παραμονή των Αμερικανών στο Ιράκ θέλει ο Ταλαμπανί
  • [15] Απορρίπτει το Ισραήλ το αίτημα Αμπάς
  • [16] "Μίλησε" ο Ίβανσιτς
  • [17] Έμεινε όρθιος στο Περιστέρι
  • [18] Πήρε το "Χ" ο Άρης
  • [19] Ανατροπή και τρίποντο στη Νεάπολη
  • [20] Καταιγιστική η Ρόδος
  • [21] Β' Εθνική: Τετράδα κορυφής
  • [22] Πήρε Μουλαομέροβιτς ο Ολυμπιακός
  • [23] 100 χρόνια Σοστακόβιτς
  • [24] Πέθανε ο σερ Μάλκομ Άρνολντ
  • [25] Παπαθανασίου κατά Κουλούρη

    [01] Πολιτική

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

    Αντιπολεμικό μήνυμα

    24/9/2006 9:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2006 9:53:14 μμ)

    Αντιπολεμικό μήνυμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έστειλε την Κυριακή το βράδυ η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης. Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Άμυνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τόνισε ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες για να δοθεί ένα τέλος.

    Επιτυχημένες πρωτοβουλίες

    "Όταν αποφασίσαμε αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό, δεν είχε ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος στο Λίβανο. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες για να δοθεί ένα τέλος" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να επισημάνει στο τέλος: "Επιλέξαμε να μιλήσουμε για την ειρήνη μέσα από την τέχνη πιστεύοντας ότι η τέχνη είναι η φωνή των ανυπεράσπιστων αυτού του κόσμου. Θα θεωρήσω ότι η εκδήλωση αυτή έχει επιτύχει το σκοπό της αν μετά τους τίτλους του τέλους φύγουμε όλοι από εδώ με ένα βασανιστικό ερώτημα: Ποιος πόλεμος δεν ήταν και δεν είναι εμφύλιος. Και με τη βεβαιότητα ότι η ήττα του νικητή συμβαίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων".

    Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση στο Λίβανο αλλά και στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που απέσπασαν όπως είπε την εκτίμηση των μελών του Συμβουλίου, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των εμπλεκόμενων στο μεσανατολικό ζήτημα χωρών είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το πάντα πιεστικό αίτημα για ειρήνη χρειάζεται

    "Η Ελλάδα ακολουθεί, τόσο στις σχέσεις της με τους γείτονες, όσο και ως ενεργό μέλος των διεθνών οργανισμών, μια σταθερή στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας. Μια στρατηγική που έχει ως θεμέλιο και προϋπόθεση τον απαρέγκλιτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών" τόνισε ο Πρωθυπουργός για να συνεχίσει:

    "Με τις παρακαταθήκες της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, η σταθερή ελληνική θέση, που υποστηρίξαμε με συνέπεια και από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι η μόνη ασφαλής οδός προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των διενέξεων. Από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης της κρίσης στο Λίβανο, η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και υπέρ της διπλωματίας, προτείνοντας την ταχεία παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ενεργώντας γρήγορα και αποτελεσματικά, βοηθήσαμε στον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά πληθυσμού από τις περιοχές της κρίσης και προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκάλεσε ο κύκλος της βίας. Η στάση αυτή και η συμβολή της Ελλάδας έτυχε ευρύτατης αποδοχής και αναγνώρισης από τη Διεθνή Κοινότητα".

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισημαίνοντας τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη κρίση σο Λίβανο.

    "Με τη σημερινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι το ύψιστο αγαθό", υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην άμεση παρουσία της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση στο Λίβανο, με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρακολουθεί με συνέπεια τις διεθνείς εξελίξεις και με αμετάβλητη την προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες.

    [02] Πολιτική

    Κριτική Αλαβάνου σε ΝΔ και ΚΚΕ

    24/9/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σφοδρή επίθεση στη κυβερνητική πολιτική, αλλά και στο ΚΚΕ, εξαπέλυσε από το βήμα του φεστιβάλ νεολαίας του Συνασπισμού, ο Αλέκος Αλαβάνος. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαφθοράς ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "το πρόβλημα δεν είναι επινοημένο, είναι πραγματικότητα και μάλιστα στυγνή και έχει περάσει σε όλους τους πόρους του συστήματος από πάνω μέχρι κάτω", που για να αντιμετωπιστεί απαιτείται πολιτική βούληση και πολιτικά μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του δικομματισμού, καθώς όπως είπε "είδαμε πόσο γρήγορα η ΝΔ, αρχάγγελος της κάθαρσης, έφθασε ήδη στις Πύλες της Κολάσεως". Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι "το μέτωπο της Παιδείας θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και η αιχμή του δόρατος θα είναι το άρθρο 16".

    Ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΚΚΕ με αφορμή και την ομιλία της κ. Παπαρήγα την περασμένη εβδομάδα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε επικρίσεις που διατύπωσε η κ. Παπαρήγα κατά του Συνασπισμού κάλεσε την ηγεσία του ΚΚΕ να σταματήσει τις συνεχείς αναφορές κατά του κόμματός του και να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τη πολιτική που ασκεί η ΝΔ.

    "Η ΝΔ είναι κυβέρνηση. Όχι εμείς" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος τέλος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΣΥΝ μέσω της ανάδειξης των υποψηφίων που υποστηρίζει.

    [03] Κοινωνία

    Σε νέα πενθήμερη απεργία οι δάσκαλοι

    Συνάντηση στο υπ. Παιδείας

    25/9/2006 10:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των νηπιαγωγών συναντάται στη 1 το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, με αντικείμενο την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, οι πρόεδροι των κατά τόπους Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών αποφάσισαν το Σάββατο νέα πενθήμερη απεργία από σήμερα. Πριν τη συνάντηση, η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παράταση απεργίας στα σχολεία

    [04] Κοινωνία

    Θα εξεταστούν πέντε δικαστικοί λειτουργοί

    Παραδικαστικό στη συμπρωτεύουσα

    25/9/2006 8:56:00 πμ

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, προκειμένου να διεξάγει ο ίδιος την προκαταρκτική ποινική έρευνα για παραδικαστικό κύκλωμα που δρούσε στην περιοχή με τη συμμετοχή πέντε δικαστικών λειτουργών της Θεσσαλονίκης (πρόκειται για εφέτες και πρωτοδίκες), δικηγόρων, επιχειρηματιών και τελωνειακών. Τα μέλη του νέου παραδικαστικού κυκλώματος συμμετείχαν σε υπόθεση με εικονικές εξαγωγές καυσίμων που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    [05] Κόσμος

    47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανατροπή λεωφορείου

    Τραγωδία στον Ισημερινό

    25/9/2006 7:36:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-AP-AFP

    Οδυνηρό τέλος είχαν 47 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 17 παιδιά, όλοι τους επιβάτες λεωφορείου που ανετράπη σε απότομη στροφή σε μία απόκρημνη περιοχή, 45 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο. Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα, που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός του λεωφορείου, που μετέφερε 52 επιβάτες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, πιθανότατα λόγω υπερβολικής ταχύτητας και προσέκρουσε στη βραχώδη πλευρά του δρόμου, σε σημείο της διαδρομής μεταξύ των κοινοτήτων Πίφο και Παπαλιάκτα. Πιθανολογείται ότι όλα τα θύματα ήταν όλα κάτοικοι του χωριού Αμαγουάνα, μέλη οικογενειών με συγγενικούς ή φιλικούς δεσμούς που είχαν ναυλώσει από κοινού το λεωφορείο για μια εκδρομή, από την οποία δεν έμελλε να επιστρέψουν.

    Του δυστυχήματος επέζησαν πέντε παιδιά τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [06] Κόσμος

    Πακτωλός χρημάτων από τη CIA στο Πακιστάν

    25/9/2006 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολλά εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει στο Πακιστάν η αμερικανική CIA προκειμένου να εκδοθούν στις ΗΠΑ πάνω από 300 τρομοκράτες, που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, αποκαλύπτει ο Πακιστανός Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς. Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του Μουσάραφ "Στη Γραμμή του Πυρός: Απομνημονεύματα", εδάφια της οποίας δημοσιεύονται σε συνέχειες στους Τάιμς. Ο Μουσάραφ δεν προσδιορίζει το ακριβές ποσό που έχει λάβει η χώρα του για ν αποστείλει στις ΗΠΑ 369 υπόπτους, υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζουσα πως αυτές οι πρακτικές είναι απαγορευμένες από την αμερικανική Κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε: "δεν είμαι ενήμερος γι αυτό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνέβη. Τα χρήματα αυτά συνήθως χορηγούνται σε μεμονωμένα άτομα, τα οποία έχουν συμβάλλει για να εντοπισθούν τρομοκράτες που περιέχονται στους καταλόγους με τους πλέον καταζητούμενους του FBI, αλλά επ ουδενί σε ξένες Κυβερνήσεις". Οι αποκαλύψεις αυτές ακολούθησαν τις πληροφορίες που απεκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, για απειλή των ΗΠΑ να βομβαρδίσουν το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εάν η χώρα δεν συνεργαζόταν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο Μουσάραφ χαρακτήρισε την αμερικανική απειλή ως τη "λιγότερο διπλωματική δήλωση που έχει γίνει ποτέ".

    "Οι σχέσεις μας με τους διεθνείς ηγέτες είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να αναφερθούμε", τονίζει στους Τάιμς εκπρόσωπος του FBI, που ερωτήθηκε σχετικά.

    Για το ίδιο θέμα ο Μουσάραφ γράφει επίσης πως είχε οργισθεί τόσο με τις αμερικανικές απαιτήσεις, που σ ένα από τα στρατιωτικά γυμνάσια στη χώρα του το σενάριό του προσομοίωνε μία σύγκρουση με "αντίπαλο" τις ΗΠΑ.

    [07] Κόσμος

    "Μία σας και ...μία μας" λέει ο Σουδανός Πρόεδρος

    25/9/2006 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ταξιδιωτική απαγόρευση σε Αμερικανούς αξιωματούχους ετοιμάζεται να επιβάλει η σουδανική Κυβέρνηση ενώ ενδέχεται να τους περιορίσει στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Αυτό δήλωσε ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση στο Νταρφούρ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Όπως τόνισε αυτά μέτρα αυτά αποτελούν αντίποινα στην αντίστοιχη απαγόρευση που έχουν επιβάλλει σε Σουδανούς αξιωματούχους οι ΗΠΑ. "Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει ώστε κάθε Σουδανός αξιωματούχος έχει δικαίωμα μετακίνησης μόλις 25 χλμ από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Για κάθε Αμερικανό αξιωματούχο που θα έρχεται στο Σουδάν το διαβατήριό του θα σφραγίζεται για μόλις 25 χλμ από το Προεδρικό Μέγαρο. Και μόνον εάν ζητήσουν συγγνώμη και άρουν την απαγόρευσή τους θα άρουμε κι εμείς τη δική μας", τόνισε ο Μπασίρ. Η ανακοίνωση του Σουδανού Προέδρου έγινε δεκτή με ζητωκραυγές, του τύπου "ο Αλλάχ είναι μεγάλος" από τους Σουδανούς δημοσιογράφους που παρίσταντο στην συνέντευξη.

    [08] Κόσμος

    "Σημεία ζωής" για την Μπετανκούρ

    25/9/2006 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις ίδιες συνθήκες, σε ότι αφορά τη διατροφή, τον ύπνο και την ψυχαγωγία, με τους αντάρτες που την κρατούν, ζει η Γαλλο-κολομβιανή Ίνγκριντ Μπετανκούρ, όμηρος των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές. Όπως διαβεβαιώνει ο Φρανσίσκο Γκονζάλες Αλίας Πάτσο, επικεφαλής του μετώπου VI των FARC σ' ένα βίντεο που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο και το οποίο γυρίστηκε σε ένα στρατόπεδο των ανταρτών, ότι η κυρία Μπετανκούρ είναι καλά στην υγεία της και ζει στις ίδιες συνθήκες με τους αντάρτες που την κρατούν. "Οι συνθήκες είναι οι ίδιες, σε ότι αφορά τον ύπνο ή την ψυχαγωγία", δήλωσε ο ηγέτης των FARC υπογραμμίζοντας ότι η Ίνγκριντ Μπετανκούρ "εκτιμάται και γίνεται σεβαστή". Το βίντεο αυτό θα συμπεριληφθεί σε ένα ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής. Η Ινγκριντ Μπετανκούρ κρατείται από τους FARC από τον Φεβρουάριο του 2002.

    [09] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Γκόρντον Μπράουν, "ο ανεπιθύμητος"

    25/9/2006 9:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εικόνα του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, που φέρεται ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, έχει επιδεινωθεί κι οι Βρετανοί θα προτιμούσαν αντ αυτού, είτε τον νυν ηγέτη τους, είτε τον επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

    Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζονται μετά την άρνηση του Μπλερ να στηρίξει δημοσίως τον Μπράουν ως επικείμενο διάδοχό του, κατά τη χθεσινή έναρξη του ετησίου συνεδρίου των Εργατικών στο Μάντσεστερ.

    Από τους 1.734 ερωτηθέντες στα πλαίσια της δημοσκόπησης της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα, μόλις το 27% θα επέλεγε τον Μπράουν ως μελλοντικό πρωθυπουργό, ενώ το 32% θα υποστήριζε τον Μπλερ.

    Παράλληλα, μόνο το 25% θα ψήφιζε υπέρ του Μπράουν εάν θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ αυτού και του Κάμερον και του Μένζις Κάμπελ, ηγέτη του τρίτου σε δύναμη κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Το 30% δηλώνει πως θα επέλεγε τον Κάμερον.

    Τέλος, σχεδόν το 44% εκτιμά πως ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται το θρίλερ της διαδοχής

    [10] Κόσμος

    Νέα δολοφονική επίθεση στην Κανταχάρ

    25/9/2006 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν την επικεφαλής της Υπηρεσίας Γυναικείων Υποθέσεων στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπως έγινε γνωστό από πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία της Σαφία Άμα Τζαν. Πάντως οι Ταλιμπάν έχουν κάνει δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις με στόχο κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν για να στηρίξει την Κυβέρνηση Καρζάι. Η Σαφία Άμα Τζαν κατευθυνόταν στη δουλειά της και πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό της έξω από το σπίτι της, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της. "Πέθανε επιτόπου", δήλωσε μία συγγενής της Σαφία Άμα Τζαν, προσθέτοντας ότι το θύμα "δεν είχε προσωπική αντιπαλότητα με κανέναν". Η Άμα Τζαν εργαζόταν ως επικεφαλής στην Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων της περιφέρεια του Κανταχάρ αφότου οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν, το 2001. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν και έχει αρχίσει έρευνα για τον εντοπισμό τους.

    [11] Κόσμος

    Βυθίστηκαν 11 σκάφη των ανταρτών Ταμίλ

    Συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα

    25/9/2006 9:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ναυτικό της Σρι Λάνκα καταβύθισε 11 σκάφη των ανταρτών Ταμίλ, σκοτώνοντας δεκάδες στελέχη του κινήματος κατά τη διάρκεια σκληρής πεντάωρης μάχης, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για την αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

    "Υπήρχαν 25 σκάφη των Ταμίλ που κατέπλεαν προς νότο. Ένδεκα από αυτά βυθίσθηκαν και 70 ναυτικοί τους έχασαν τη ζωή τους", τόνισε στέλεχος του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πέντε ναύτες των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις.

    Το Απελευθερωτικό Κίνημα των Ταμίλ Ιλάμ δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση για τη μάχη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάπτυξη ενός νέου ανταρτικού μετώπου για την ανακατάληψη του πρόσφατα απωλεσθέντος εδάφους κοντά στον στρατηγικό λιμένα Τρινκομάλι, στα νοτιοανατολικά.

    [12] Κόσμος

    Προέλαση των Ισλαμιστών στη Σομαλία

    25/9/2006 9:02:00 πμ

    Ισλαμιστικές παραστρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την παράκτια πόλη Κισμάγιο, την τρίτη μεγαλύτερη στη Σομαλία, η οποία ήταν και το μοναδικό λιμάνι το οποίο ήταν εκτός του ελέγχου τους. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι μαχητές της Ένωσης των Ισλαμικών Δικαστηρίων (UIC) εισήλθαν στην πόλη σε μία φάλαγγα 50 φορτηγών με 600 ενόπλους. Την πόλη κατείχε προηγουμένως μία τοπική πολιτοφυλακή, η Συμμαχία της Κοιλάδας Τζούμπα.

    Ο επικεφαλής των ισλαμιστών σεΐχης Χασάν Τούρκι είχε εκφράσει την επιθυμία να ελέγχει τα σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, προκειμένου να αποτραπεί όποια προσπάθεια αποστολής ξένων δυνάμεων στη χώρα. Η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία ελέγχει μόλις ένα μικρό τμήμα της χώρας -το υπόλοιπο ελέγχεται από τους τοπικούς πολεμάρχους- έχει κατηγορήσει τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές ότι παρεμβαίνουν στο χώρο ελέγχου της και δήλωσε πως θα αντισταθεί.

    Μολαταύτα, πολλοί Σομαλοί βλέπουν ευνοϊκά την προώθηση της UIC, καθώς έχει βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και σε όσες περιοχές έχει θέσει υπό τον έλεγχό της.

    [13] Κόσμος

    Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

    Απέτυχε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας;

    24/9/2006 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ταράζει τα νερά στις ΗΠΑ, εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ η οποία δημοσιεύεται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και αποφαίνεται πως ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κύματος μουσουλμανικού ριζοσπαστισμού κι αύξησε την τρομοκρατική απειλή. Τα συμπεράσματα αυτά δημοσιεύονται στην έκθεση "Τάσεις στην Παγκόσμια Τρομοκρατία: αντίκτυπος για τις ΗΠΑ", η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη ανάλυση για την παγκόσμια τρομοκρατία που εκπονείται από το σύνολο των 16 υπηρεσιών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.

    Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αξιολόγηση των Εθνικών Πληροφοριών, που με τα πορίσματά της διαψεύδει τις θέσεις που υποστηρίζουν επισήμως τα στελέχη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, για νίκη της δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας, δεν περιέχει ωστόσο καμία ένδειξη για την πιθανότητα νέων επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων εντός του αμερικανικού εδάφους.

    Πάντως υπογραμμίζει πως η γενικότερη απειλή που αντιπροσωπεύει η τρομοκρατία έχει αυξηθεί κατά πολύ έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, λόγω του ότι αφορά εμπιστευτικά έγγραφα, δηλώνοντας πως οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτικές του συνόλου της έκθεσης.

    "Επιμένουμε να λέμε πως οι τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι. Το να διατηρήσουμε την πίεση και την επιθετική μας στάση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", επισήμανε ο εκπρόσωπος Πίτερ Ουάτκινς .

    Σε αντίθετη ρότα, η Ουάσιγκτον Ποστ, υπογραμμίζει πως οι υπεύθυνοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμφωνούν ως προς το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην Αλ Κάιντα κι έχουν διαταράξει την ικανότητά της να σχεδιάζει και να διευθύνει επιχειρήσεις μεγαλόπνοες, καθώς πλέον τα ισλαμικά δίκτυα είναι διασκορπισμένα κι αποκεντρωμένα.

    [14] Ιράκ

    Την παραμονή των Αμερικανών στο Ιράκ θέλει ο Ταλαμπανί

    25/9/2006 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπέρ μιας μακροχρόνιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ τάχθηκε σήμερα ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, τονίζοντας πως η χώρα του έχει ανάγκη τις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις για να εμποδίσει τις "ξένες παρεμβολές". "Πιστεύω πως θα έχουμε ανάγκη για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και τις δύο στρατιωτικές βάσεις για να εμποδίσουμε τις ξένες παρεμβολές", τόνισε ο Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post. "Δεν ζητώ να παραμείνουν 100.000 αμερικανοί στρατιώτες, 10.000 και δύο βάσεις αρκούν", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ιράκ. Από τη μεριά του ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τη δυνατότητα να προστεθούν περισσότερες μάχιμες μονάδες στο πλαίσιο του προγράμματος εναλλαγής των δυνάμεων στο Ιράκ ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα του διοικητή των δυνάμεων για τη διατήρηση περισσοτέρων από 140.000 στρατιωτών στη χώρα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2007, όπως γράφει η εφημερίδα Washington Times. Ο στρατός εξετάζει επίσης τη δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης ορισμένων ταξιαρχιών σε μία προσπάθεια να σταματήσει η βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών στη Βαγδάτη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου. "Μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης, ή να εξετάσουμε την αποστολή πρόσθετων μονάδων", δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, που έχει την ευθύνη για τις πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα μειώσουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. Αντιθέτως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμεων στο Ιράκ, που σήμερα ανέρχονται στους 147.000 άνδρες.

    [15] Μ. Ανατολή

    Απορρίπτει το Ισραήλ το αίτημα Αμπάς

    25/9/2006 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απέρριψε ουσιαστικά σήμερα το Ισραήλ το αίτημα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για την απελευθέρωση των δύο Παλαιστινίων ηγετών -του Μαρουάν Μπαργούτι και του Άχμεντ Σάαντατ- που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο ανταλλαγής με τον συλληφθέντα από ενόπλους Παλαιστινίους Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ. "Ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) θα διέπραττε ένα λάθος αν έθετε όρους για την απελευθέρωση του Σαλίτ", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής Κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες. Ο δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ συνελήφθη όμηρος από ενόπλους Ππαλαιστινίους στις 25 Ιουνίου στη Γάζα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος είχε ζητήσει χθες σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό δορυφορικό δίκτυο "Mehouar την απελευθέρωση του Μπαργούτι και του Σάαντατ δηλώνοντας ότι "η αιγυπτιακή Κυβέρνηση, που χειρίζεται την υπόθεση της ανταλλαγής του Ισραηλινού στρατιώτη, που συνελήφθη από την Χαμάς, με Παλαιστίνιους κρατούμενους, συνεχίζει τις συνομιλίες της". "Η παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί σημαντικό να είναι μέσα στα άτομα που θα πρέπει να απελευθερωθούν ο Μαρουάν Μπαργούτι και ο Αχμεντ Σααντάτ, διότι είναι από αυτούς που συνελήφθησαν παράνομα", πρόσθεσε. "Όταν θα γίνουν συνομιλίες... για τα άτομα που θέλουμε να απελευθερωθούν, θα υπάρχουν ανάμεσα τους οι Μπαργούτι και Σααντάτ", είχε επαναλάβει ο Αμπάς. Ο Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και εκ των πρωτεργατών της ιντιφάντα, είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2002 από Ισραηλινούς στρατιώτες και καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια από στρατιωτικό δικαστήριο. Ο Άχμεντ Σάαντατ, βουλευτής και ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης(FPLP), συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο από τον ισραηλινό στρατό.

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ είχε πρόσφατα συνομιλίες με μέλος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ. Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, κάποιες από τις πηγές της αναφέρουν ότι ο Ολμέρτ συναντήθηκε πριν 10 ημέρες με τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

    Εκπρόσωπος του Όλμερτ ερωτηθείς για το δημοσίευμα δήλωσε άγνοια. "Δεν ξέρω τίποτα για αυτό. Δεν γνωρίζω τίποτα" τόνισε.

    Σύμφωνα με την πρώτη σε κυκλοφορία ισραηλινή εφημερίδα, το κύριο θέμα της ισραηλινο-σαουδαραβικής συνάντησης ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Η ιρανική υποστήριξη στους αντάρτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας για το Ριάντ, γεγονός που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συνάντησης. γράφει η Γεντιότ Αχρονότ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πράσινο φως για τη συνάντηση έδωσαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Όλμερτ σε συνέντευξή του στην Γεντιότ Αχρονότ είχε επαινέσει τον βασιλιά Αμπντάλα "για τη σοφία του και την υπευθυνότητά του". Ερωτηθείς μάλιστα αν το Ισραήλ είχε μυστικές επαφές με τη Σαουδική Αραβία τόνισε ότι "δεν μπορεί να απαντά σε κάθε ερώτηση".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Μίλησε" ο Ίβανσιτς

    24/9/2006 11:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στην κούρσα για τον τίτλο στην Σούπερ Λίγκα, έβαλε στο τσεπάκι του ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με 2-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής των "πράσινων" ο Αντρέας Ίβανσιτς ο οποίος πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ στο 66 και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη. Το άλλο γκολ πέτυχε ο Σαλπιγγίδης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 88, ενώ ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 2-1 με κεφαλιά του Σιγκαρά, ενώ έχασε και σπουδαία ευκαιρία αμέσως μετά για να "κλέψει" το βαθμό με πλασέ του Μίετσελ το οποίο όμως εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο Εμπέντε. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη για το "τριφύλλι" και τέταρτη σε πέντε παιχνίδια (σ.σ. προηγήθηκαν αυτές με Ξάνθη και Πανιώνιο) και η δεύτερη του Γιανσμίκο Βέλιτς στον "πράσινο" πάγκο, ενώ ο "δικέφαλος του Βορρά" γνώρισε τη δεύτερη του ήττα στο πρωτάθλημα.

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και πήρε από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι "πράσινοι" δημιούργησαν την πρώτη τους ευκαιρία στο 14ο λεπτό, όταν μετά από μπαλιά του Τζιόλη στον Ίβανσιτς, ο Αυστριακός έβγαλε τη σέντρα ακριβείς στον Παπαδόπουλο, η κεφαλιά του οποίου έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Φερναντέζ. Οι "πράσινοι" εξακολουθούσαν να πιέζουν, χωρίς, όμως, να δημιουργούν την κλασική ευκαιρία, αφού οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ είχε κλείσει καλά τους διαδρόμους.

    Σε μια ξαφνική αντεπίθεσή του στο 21ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ ανησύχησε τον Εμπέντε, αλλά η κεφαλιά του Ηλιάδη μετά τη σέντρα του Αραμπατζή βρήκε τα σώματα των αμυντικών του Παναθηναϊκού και κατέληξε κόρνερ. Ένα σουτ του Παπαδόπουλου στο 26ο λεπτό δεν ανησύχησε καθόλου το γκολκίπερ του "δικεφάλου" του Βορρά (άουτ). Από το 25 και μετά ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 27 είχε την πρώτη πολύ καλή ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, με τον Τόργκελε να πιάνει το γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή και να στέλνει τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Εμπέντε. Το ημίχρονο έκλεισε με μια καλή φάση για τον Παναθηναϊκό. Από σέντρα του Ρομέρο, ο Σαλπιγγίδης έπιασε τη γυριστή κεφαλιά κι έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.

    Το δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι έγινε πολύ πιο γρήγορο και πολύ καλύτερο. Στο 52 οι "πράσινοι" έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθούν, όταν το σουτ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ίβανσιτς "τράνταξε" το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Φερναντέζ. Ένα λεπτό μετά οι "πράσινοι" είχαν μία ακόμα καλή στιγμή με το έξυπνο σουτ του Παπαδόπουλου να αποκρούει στη δεξιά γωνία του ο Φερναντέζ. Ένα τραγικό λάθος του Βύντρα ένα λεπτό αργότερα έδωσε την ευκαιρία στον Ηλιάδη να αποφύγει το Σέριτς και μέσα από την περιοχή να πλασάρει τον Εμπέντε, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Τη λύση στην "κλειδωμένη" άμυνα του ΠΑΟΚ, έδωσε τελικά στο 66 Ο Αυστριακός με εξαιρετική ατομική προσπάθεια απέφυγε δύο αμυντικούς του ΠΑΟΚ και με πλασέ πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Φερναντέζ (1-0). Δύο λεπτά πριν τη λήξη, ο Μάντζιος ανατράπηκε καθαρά από τον Μπαρκαουάν κι αμέσως ο Τεροβίτσας υπέδειξε το πέναλτι. Ο Σαλπιγγίδης ξεγέλασε τον Φερναντέζ και διαμόρφωσε το 2-0 για τον Παναθηναϊκό (σ.σ. ο σκόρερ του "τριφυλλιού" δεν πανηγύρισε καθόλου).

    Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε στο 91 με καρφωτή κεφαλιά του Σεγκαρά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, γράφοντας το 2-1. Ένα λεπτό μετά ο "δικέφαλος του Βορρά" πήγε να κάνει να κάνει την ανατροπή, αλλά το πλασέ λόμπα του Μίετσελ απέκρουσε ο Εμπέντε και κράτησε το 2-1 και τη σημαντική νίκη στο "τριφύλλι".

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Κίτρινες: Μόρις, Βύντρα, Τόργκελε, Κωνσταντινίδης, Μπαλάφας, Μπαρκαουάν

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιανσμίκο Βέλιτς): Εμπέντε, Μόρις, Μπόβιο, Γκούμας, Ρομέρο (85΄ Μάντζιος), Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης (+90΄ Λεοντίου), Σέριτς, Τζιόλης (70΄ Μπίστσαν), Βύντρα, Ιβανσιτς

    ΠΑΟΚ (Ίλιε Ντουμιτρέσκου): Φερναντέζ, Αραμπατζής, Κωνσταντινίδης, Μπαρκαουάν, Ζαγοράκης (84΄ Σεγκάρα), Ηλιάδης (75΄ Τσίγκας), Χαραλαμπίδης (59΄ Χαραλάμπους), Μίετσελ, Μπαλάφας, Τόργκελε, Μελίσσης

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έμεινε όρθιος στο Περιστέρι

    24/9/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκπληκτικό παιχνίδι έγινε στο Περιστέρι για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον Ηρακλή. Σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς, ο Ηρακλής που βρέθηκε να χάνει στο 50 με 2-0 από τα γκολ των Αμπαρή (αυτογκόλ 22) και Μερινό (50), κατάφερε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας με γκολ των Επαλέ (57) και Ερέρα στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού. Αξίζει να επισημανθεί, ότι και οι δύο ομάδες μετά τη συμπλήρωση της 5ης αγωνιστικής παραμένουν χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα.

    Το ματς στο Περιστέρι τα είχε όλα. Γκολ, χαμένες ευκαιρίες κι απίστευτη εξέλιξη. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ατρόμητος μπήκε δυνατά και μετά από δύο καλές στιγμές που είχαν με τους Μερίνο και Λουτσιάνο στο 2΄ και στο 12΄ , ήρθε το 1-0 στο 22ο λεπτό. Ο Κορακάκης με δυνατό σουτ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι, στη συνέχεια στο πόδι του Αμπάρη και τελικά κατέληξε στα δίχτυα (σ.σ. αυτογκόλ). Η αντίδραση του Ηρακλή ήρθε με χαμένες ευκαιρίες πρώτα στο 30 όταν ο Ρίβας έκανε ατομική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή και έπιασε ένα δυνατό σουτ, στέλνοντας την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του γκολκίπερ του Ατρομήτου και μετά στο 41 , με την κεφαλιά του Γεωργιάδη να φεύγει λίγο άουτ.

    Το δεύτερο ημίχρονο ήταν συναρπαστικό. Ο Ατρόμητος κατάφερε αρχικά να κάνει το 2-0 στο 50 με εξαιρετικό γκολ που πέτυχε ο Μερίνο με δυνατό σουτ. Και εκεί που η ομάδα του Περιστερίου νόμιζε πως τελείωσε το παιχνίδι, ήρθε η απάντηση του Ηρακλή. Ο "Γηραιός" βγήκε στην αντεπίθεση και κατάφερε στο 57 να μειώσει όταν ο Γεωργιάδης έκανε τη συρτή σέντρα από αριστερά, ο Μιχαηλίδης απέκρουσε και στο ριμπάουντ ο Επαλέ με κεφαλιά έκανε το 2-1. Το παιχνίδι κρίθηκε τελικά στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Η μπάλα έφτασε μέσα στην περιοχή στον Ερέρα, που με εκπληκτικό πλασέ νίκησε τον Μιχαηλίδη και έκανε το 2-2, δίνοντας στον Ηρακλή το βαθμό της ισοπαλίας.

    Διαιτητής: Αργυρόπουλος (Καστοριάς)

    Κίτρινες: Παγώνης, Ολιβέιρα

    Οι συνθέσεις:

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Κατεμής, Γελαδάρης, Ολιβέιρα, Γεωργίου, Σανόκο (86΄ Ρότσα), Κορακάκης (53΄ Ιωάννου), Κούτσης, Κουτσοσπύρος (71΄ Παγώνης), Λουτσιάνο, Μερίνο

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Κωφίδης): Αμπάρης, Σνάουτσερ, Δρούγας, Παπαζαχαρίας, Μπιλίσκοφ (57΄ Αλέκου), Γεωργιάδης, Λαουάλ (46΄ Μαυρογενίδης), Πουρσανίδης, Ρίβας (+90 Κατσαμπής), Επαλέ, Ερέρα

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε το "Χ" ο Άρης

    24/9/2006 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Για πέμπτο συνεχόμενο ματς η Ξάνθη δεν κατάφερε να «γευτεί» την χαρά της νίκης. Η ακριτική ομάδα παραχώρησε νέα εντός έδρας ισοπαλία (σ.σ. δεύτερη στο πρωτάθλημα) στον Άρη (1-1), που κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο κι αν οι παίκτες του ήταν λίγο πιο εύστοχοι στο πρώτο 15λεπτο της επανάληψης, θα μπορούσε να είχε φύγει νικητής από το γήπεδο. Η Ξάνθη προβλημάτισε με την αγωνιστική της «καθίζηση» στο β΄ ημίχρονο, δεν είχε τις βοήθειες από τον πάγκο, γεγονός που ανάγκασε τους οπαδούς των γηπεδούχων να αποδοκιμάσουν έντονα το Γιάννη Ματζουράκη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις. Αξίζει να επισημανθεί, ότι το ματς είχε και τρία δοκάρια, ένα για τους φιλοξενούμενους και δύο για τους Ακρίτες.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών) Κίτρινες: Άντζας, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος

    ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Μαλαρζ, Κοντοδήμος, Άντζας, Ζουέλα, Γαρπόζης (77΄ Καζάκης), Κιντάνα, Λαμπριάκος, Μαχράτζε, Βίσιο (46΄ Κόρσος), Μάνσο (82΄ Μπάρκογλου), Τοροσίδης ΑΡΗΣ (Γκ. Όγιος): Χαλκιάς, Τούτα, Τίνγκα, Παπαδόπουλος, Κουλουχέρης, Γκαρσία, Νεμπεγλέρας, Βερντέχο Ρέγες (77΄ Νασιμέντο), Χαβίτο, Πάουλο Κόστα (74΄ Βαϊσχάμερ), Κόκε (82΄ Πασσαλής)

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανατροπή και τρίποντο στη Νεάπολη

    24/9/2006 9:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Λάρισα ήταν η ομάδα που έσπασε το αήττητο σερί του Ιωνικού στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Στο παιχνίδι που έγινε στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής, οι "βυσσινί" αν και βρέθηκαν να χάνουν από το πρώτο λεπτό του αγώνα με γκολ του Μακόρ (1), με δύο γκολ στην επανάληψη, ένα στο 50 με πέναλτι του Διγκόζη και του Καλαντζή στο 64, κατάφεραν να πάρουν την σημαντική νίκη και το τρίποντο στη Νεάπολη.

    Το ιδανικό ξεκίνημα έκανε ο Ιωνικός, αφού μόλις στο 1 κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, με εξαιρετικό πλασέ του Μακόρ μετά από πάσα του Ονουάτσι. Παρά τη ψυχρολουσία που δέχτηκε, η Λάρισα προσπάθησε ν αντιδράσει γρήγορα, αλλά το δυνατό σουτ του Καλαντζή στο 7ο λεπτό σταμάτησε στο δοκάρι του Μπεντενίκ. Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους η Λάρισα προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά δεν τα κατάφερε αφού ο Μπεντενίκ κράτησε ανέπαφη την εστία του σε σουτ του Καλαντζή.

    Το σκηνικό άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, αφού οι "βυσσινί" κατάφεραν με το καλησπέρα να φτάσουν στην ισοφάριση. Στο 49ο λεπτό η Λάρισα κέρδισε πέναλτι. Ο Καλαντζής ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από το Ξενίδη και σωστά ο διαιτητής Ζολώτας έδειξε την "άσπρη βούλα". Ο Διγκόζης εκτέλεσε ψύχραιμα κι έφερε το ματς στα ίσια (1-1). Μάλιστα μέσα σε τρία λεπτά, από το 62 έως το 64 τα πράγματα άλλαξαν άρδην ειδικά για τους "μπλε" και φυσικά για τη Λάρισα. Αρχικά ο Ιωνικός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Ζαβάνιο στο 62ο λεπτό με απευθείας κόκκινη κάρτα (σ.σ. κτύπησε με αγκωνιά το Νταμπίζα) και δύο λεπτά μετά η Λάρισα κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ, με προσωπική ενέργεια και γκολ του Καλαντζή.

    Από κει και πέρα οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη, αν και με αριθμητικό μειονέκτημα, βγήκαν μπροστά κι αναζήτησαν την ισοφάριση. Έφτασαν πολύ κοντά στο να την πετύχουν στο 71ο λεπτό, αλλά ο Κοτσόλης εξουδετέρωσε με τα πόδια την κεφαλιά του Μακόρ. Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους, όμως, χάθηκε στο 80ο λεπτό. Μετά από σέντρα του Φαμπίνιο, ο Μακόρ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στη συνέχεια τίποτα δεν άλλαξε και η Λάρισα πήρε με 1-2 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητής: Ζολώτας (Θεσ/νίκης)

    Κίτρινες: Ξενίδης, Πουλόπουλος, Κατσιαρός, Νταμπίζας, Καλαντζής, Κοτσόλης

    Κόκκινες: Ζαβάνιο (60΄)

    ΙΩΝΙΚΟΣ (Σάκης Τσιώλης): Μπεντενίκ, Ζαβάνιο, Ξενίδης, Πουλόπουλος, Κοτίτσας (78΄ Ρεμπέλο Λόπες), Κωνσταντινίδης (70΄ Φαμπίνιο), Βουρεξάκης, Ονουάτσι, Ντα Κόστα, Μακόρ, Ουκάρ (68΄ Τριανταφύλλου)

    ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Νταμπίζας, Βενέτης, Κατσιαρός, Γκαλίτσιος, Μπασιλά, Αλωνεύτης (83΄ Φέρτσερ), Κλέιτον (28΄ Γαβριλόπουλος), Διγκόζης, Καλαντζής (73΄ Χλωρός), Γκίκας

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καταιγιστική η Ρόδος

    24/9/2006 10:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παναιτωλικός έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει μόνος πρώτος στην βαθμολογία του 1ου ομίλου αφού έμεινε στο 2-2 με τον ΟΦ Ιεράπετρας στην Κρήτη, έτσι τον έφτασαν τόσο η Παναχαΐκη που επικράτησε με 2-0 του Διαγόρα, όσο και η Ρόδος που σημείωσε το σκορ της ημέρας και με 5-3 κατέβαλλε την αντίσταση της Θήβας.

    Αχαρναϊκός-Αγ. Δημήτριος 0-0 ΟΦ Ιεράπετρας-Παναιτωλικός 2-2 ΠΑΟ Βάρδας-Ηλιούπολη 0-3 Απόλλων Αθηνών-Κορωπί 0-1 Παναχαϊκή-Διαγόρας 2-0 Ρόδος-Θήβα 5-3 Πανηλειακός-Βύζας Μεγάρων 0-1 Ατσαλένιος-Ζάκυνθος 2-0 Αιολικός-Θύελλα Πατρών 2-2

    Παναιτωλικός 7 Παναχαϊκή 7 Ρόδος 7 Διαγόρας 6 Θήβα 6 Κορωπί 6 Βύζας Μεγάρων 5 Ηλιούπολη 5 Αιολικός 4 Ατσαλένιος 4 Θύελλα Πατρών 4 Απόλλων Αθηνών 3 Άγιος Δημήτριος 2 Αχαρναϊκός 2 Πανηλειακός 1 Ζάκυνθος 1 ΠΑΟ Βάρδας 1 ΟΦ Ιεράπετρας 1

    2ος Όμιλος

    Ο ΑΣΚ Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει των Τρικάλων με 2-0 και έτσι ξέφυγε στην βαθμολογία, αφού έφτασε τους 9 βαθμούς και έμεινε μόνος πρώτος. Πίσω του πάντως ισοβαθμούν τρεις ομάδες στους 6 βαθμούς. Ο Πιερικός που νίκησε με 3-1 τον ΠΑΟ Νέων Επιβατών, η Λαμία που επίσης κέρδισε 3-0 την Δόξα Γρατινής και ο Θερμαϊκός που επικράτησε 1-0 της Αναγέννησης Άρτας

    Ναυπακτιακός-ΑΕ Γιάννενα 1-0 Πιερικός-ΠΑΟ Νέων Επιβατών 3-1 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Τρίκαλα 2-0 Αν. Καρδίτσας-Ένωση Θράκης 1-2 Καβάλα-Δόξα Δράμας 0-0 Λαμία-Δόξα Γρατινής 3-0 Θερμαϊκός-Αναγέννηση Άρτας 1-0 Πολύκαστρο-Εθνικός Κατερίνης 0-1 * Ρεπό: Ανδρούτσος Γραβιάς

    ΑΣΚ Ολυμπιακός 9 Πιερικός 6 -2αγ. Θερμαϊκός 6 Λαμία 6 Αναγέννηση Άρτας 4 Εθνικός Κατερίνης 4 Ένωση Θράκης 4 Καβάλα 4 Ναυπακτιακός Αστέρας 4 Τρίκαλα 4 Δόξα Γρατινής 3 Πολύκαστρο 3 Ανδρούτσος Γραβιάς 2 -2αγ. ΑΕ Γιάννενα 2 Δόξα Δράμας 2 ΠΑΟ Νέων Επιβατών 1 -2αγ. Αναγέννηση Καρδίτσας 1

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β' Εθνική: Τετράδα κορυφής

    24/9/2006 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τέσσερις ομάδες να φτάνουν τους επτά βαθμούς και να βρίσκονται στην κορυφή, ολοκληρώθηκε η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β Εθνικής. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο ντέρμπι ο Πανσερραϊκός πήρε τη νίκη επί του Εθνικού με 1-0, η Καλλιθέα επικράτησε εκτός έδρας της Καλαμάτας με το ίδιο σκορ, ο Πας Γιάννινα συνέτριψε τον Μεσσηνιακό με 4-0, ενώ ο Λεβαδειακός έμεινε στο 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης εκτός έδρας, φτάνοντας και αυτός τους επτά βαθμούς. Στα άλλα παιχνίδια της ημέρας, το Χαϊδάρι πήρε την εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Προοδευτικής, ο Πανθρακικός επικράτησε εντός έδρας του Εθνικού Αστέρα με 2-1, η Βέροια νίκησε με 3-0 τον Ηλυσιακό εντός έδρας, ο Αγροτικός Αστέρας πέρασε από την έδρα της Νίκης Βόλου με την εκτός έδρας νίκη 2-1 και ο Θρασύβουλος επικράτησε με 1-0 της Καστοριάς εντός έδρας.

    Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής

    Προοδευτική-Χαϊδάρι 1-2 Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός 2-2 Καλαμάτα-Καλλιθέα 0-1 Πανθρακικός-Εθνικός Αστέρας 2-1 Βέροια-Ηλυσιακός 3-0 ΠΑΣ Γιάννινα-Μεσσηνιακός 4-0 Πανσερραϊκός-Εθνικός 1-0 Νίκη Βόλου-Αγροτικός Αστέρας 1-2 Θρασύβουλος-Καστοριά 1-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

    Καλλιθέα 7 Λεβαδειακός 7 Πανσερραϊκός 7 ΠΑΣ Γιάννινα 7 Ηλυσιακός 6 Θρασύβουλος 6 Πανθρακικός 6 Αγροτικός Αστέρας 4 Αστέρας Τρίπολης 4 Βέροια 4 Εθνικός 4 Εθνικός Αστέρας 3 Μεσσηνιακός 3 Χαϊδάρι 3 Καστοριά 2 Καλαμάτα 1 Προοδευτική 1 Νίκη Βόλου 0

    [22] Μπάσκετ

    Πήρε Μουλαομέροβιτς ο Ολυμπιακός

    24/9/2006 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το "κόλπο γκρόσο" έκανε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, καθώς προχώρησε στην απόκτηση του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, κάτι που ανακοίνωσε και η ΚΑΕ. Ο 32χρονος Κροάτης γκαρντ, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Πανελληνίου, θα είναι ο αντικαταστάτης του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Ο "Μούλα" υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "ερυθρολεύκους" έως το τέλος της σεζόν.

    Who is Who

    ΟΝΟΜΑ: Νταμίρ Μουλαομέροβιτς

    ΥΨΟΣ: 1.95

    ΗΜ. ΓΕΝ.: 19/9/1974

    ΘΕΣΗ: Πλέι Μέικερ

    ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Σλόμποντα Ντίτα, Τσιμπόνα, Φορτιτούντο Μπολόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές Πίλσεν, Παναθηναϊκός, Ούντινε, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος

    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 με τον Παναθηναϊκό. Τέσσερις φορές πρωταθλητής Κροατίας (1994-95, 95-96, 96-97. 97-98) και δυο φορές κυπελλούχος (1995 & 1996). Κυπελλούχος Τουρκίας με την Εφές Πίλσεν τη σεζόν 2000-01. Την περσινή σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος πασέρ του ελληνικού πρωταθλήματος.

    Τα Στατιστικά του...

    2005-06

    Ελληνικό Πρωτάθλημα: 20,7π., 159/197 (81%) Β., 60/125 (48%) 2π., 76/166 (46%) 3π., 52 (2,2ρ.), 5ασ., 0,6κλ., 0,05τ. Σε 24 αγώνες.

    2004-05

    Ελληνικό Πρωτάθλημα: 17,3π. 121/142 (85%) Β., 67/124 (54%) 2π., 42/120 (35%) 3π., 42 (1,9ρ.), 5,6ασ., 0,8κλ., 0,1τ. Σε 22 αγώνες.

    2003-04

    Ελληνικό Πρωτάθλημα: 20,2π.,143/184 (78%) Β., 106/200 (53%) 2π., 70/191 (37%) 3π., 66 (2,4ρ.), 6,9ασ., 0,9κλ., 0τ. Σε 28 αγώνες.

    2001-02

    Ελληνικό Πρωτάθλημα: 13,8π., 75/90 (83%) Β., 44/83 (53%) 2π., 33/72 (46%) 3π., 34 (1,8ρ.), 3,1ασ., 1,5κλ., 0τ. Σε 19 αγώνες.

    [23] Πολιτισμός

    Πανευρωπαϊκός εορτασμός

    100 χρόνια Σοστακόβιτς

    25/9/2006 10:15:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο μουσικός κόσμος γιορτάζει τη γέννηση πριν από εκατό χρόνια του Ρώσου συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα, η ζωή του οποίου σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά περιόδους απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του.

    Ο Σοστακόβιτς κληροδότησε αξιοσημείωτο έργο σε πρωτοτυπία και αφθονία (147 μουσικά έργα) κυρίως στην οργανική μουσική. Συνέθεσε 15 συμφωνίες και 15 κουαρτέτα εγχόρδων, είδη αρκετά ασυνήθη στην εποχή του σε σχέση με το παρελθόν, έργο για το οποίο αποκαλείτο "Μπετόβεν του 20ου αιώνα". Η εκατονταετηρίδα από τη γέννησή του, στις 25 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται από τις αρχές της χρονιάς σε όλο τον κόσμο με συναυλίες, νέες ηχογραφήσεις και ταινίες.

    Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ είναι η πρώτη που εγκαινίασε τις εκδηλώσεις με εννέα προγράμματα το πρώτο εξάμηνο. Ο αρχιμουσικός της, Μαρίς Γιάνσονς ηχογράφησε στο σύνολό τους τις 15 συμφωνίες του συνθέτη, τις οποίες ερμηνεύουν οκτώ συμφωνικές ορχήστρες από την Ευρώπη και την Αμερική.

    Η εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας ήδη δίνει συναυλίες από το 2004-2005 τις οποίες θα συνεχίσει παρουσιάζοντας το πλήρες συμφωνικό έργο έως το 2007-2008. Από τις 28 του μηνός θα δώσει συναυλία με την 13η συμφωνία και θα ηχογραφήσει σε CD την 7η συμφωνία. H ορχήστρα του Παρισιού έχει προσκαλέσει τον Ροστροπόβιτς, φίλο και μαθητή του Σοστακόβιτς, για να διευθύνει την 8η συμφωνία (15 και 16 Νοεμβρίου) και την 10η συμφωνία (22 και 23 Νοεμβρίου).

    Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Ροστροπόβιτς θα διευθύνει συναυλία στο Ωδείο της Μόσχας, το οποίο το 1948 διέγραψε το συνθέτη από την Ένωση των συνθετών κατακρίνοντας "τη δυσνόητη γλώσσα και τους εξπρεσιονιστικούς παροξυσμούς" του.

    Στο Λονδίνο, στο Κόβεντ Γκάρντεν ετοιμάζεται για τις 30 του μηνός μια νέα παραγωγή της όπερας "Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ" που οι λογοκριτές είχαν καταδικάσει από το 1934 για "ήχους σκόπιμα παράφωνους και συγκεχυμένους". Το σύνολο της μουσικής δωματίου του συνθέτη (χωρίς τα κουαρτέτα) θα παρουσιαστεί στη βρετανική πρωτεύουσα στις 24 και 25 του μηνός.

    Η εκατονταετηρίδα δίνει την ευκαιρία δισκογραφικών επανεκδόσεων, με τη μεγαλύτερη μια κασετίνα των 27 CD από τη Brillant Classics με τη συμμετοχή του ρώσου μαέστρου Ρούντολφ Μπαρσάι που διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Κολονίας για τις 15 συμφωνίες.

    Στο Παρίσι ένας κύκλος μουσικής κινηματογραφημένης στο μουσείο του Λούβρου θα παρουσιάσει (18-22 Οκτωβρίου) σε πέντε ενότητες ντοκουμέντα από τα αρχεία της σοβιετικής τηλεόρασης και ερμηνείες έργων του συνθέτη από το βιολονίστα Νταβίντ Οϊστραχ, τον πιανίστα Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, τον Ροστροπόβιτς.

    Το πολιτιστικό γαλλογερμανικό δίκτυο Arte καλεί στο κοινό του σε έξι συναντήσεις από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, εκ των οποίων μια απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας του μπαλέτου σε τρεις πράξεις "η Βίδα" (23 Σεπτεμβρίου) και μια μετάδοση από την Όπερα του Άμστερνταμ του σκηνικού έργου "Λαίδη Μάκβεθ".

    Γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου του 1906 από οικογένεια με πολωνικές ρίζες στην Αγία Πετρούπολη, ο Σοστακόβιτς κάνει λαμπρές σπουδές στο Ωδείο της πόλης, όπου επηρεάστηκε από τη μουσική των Μάλερ και Μουσόργκσκι. Πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια συνθέτει την "Πρώτη Συμφωνία" που γνωρίζει γρήγορα διεθνή επιτυχία. Η καριέρα του ήδη έχει αρχίσει: η πρώτη του όπερα "Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ" (1934) που γνωρίζει τεράστια επιτυχία (περισσότερες από 160 παραστάσεις σε δύο χρόνια) αλλά προκαλεί την πρώτη κρίση με το καθεστώς, το οποίο διαλύει το 1932 τις ενώσεις των μουσικών για να ιδρύσει μια υπό έλεγχο Ένωση συνθετών. Το έργο του δεν επιβιώνει στις επιθέσεις του Στάλιν με την εφημερίδα Πράβντα να καταγγέλλει "ένα χάος, μια σύγχυση αντί για μουσική".

    Σήμερα ακόμη η "περίπτωση Σοστακόβιτς" διχάζει. Ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για τον "καιροσκοπισμό" ενός άνδρα που επέλεξε να μείνει στη χώρα του, να αποδεχθεί ορισμένες τιμητικές διακρίσεις (μέλος του γραφείου της Ένωσης των συνθετών το 1957, "δεκτός" στο κομμουνιστικό κόμμα το 1960), που καταδίκασε το συγγραφέα Ζαχάροφ σε μια επιστολή για την οποία αργότερα μετάνιωσε. Άλλοι, ωστόσο, επιμένουν ότι ήταν διαφωνών, κυρίως από τότε που αποκαλύφθηκε ο εικονοκλαστικός χαρακτήρας ορισμένων εκ των έργων του, μετά το θάνατό του στις 9 Αυγούστου 1975 στη Μόσχα.

    [24] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 84 ετών

    Πέθανε ο σερ Μάλκομ Άρνολντ

    25/9/2006 8:16:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο διάσημος Βρετανός μουσικοσυνθέτης Μάλκομ Άρνολντ, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στο νοσοκομείο του Νόρφολκ, έπειτα από σύντομη ασθένεια.

    Ο Άρνολντ ήταν ένας από τους διασημότερους Βρετανούς δημιουργούς του 20ου αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις μουσικές υποκρούσεις του σε κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες είχαν φθάσει σε αριθμό τις 132. Το 1958 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική στη "Γέφυρα του Ποταμού Κβάι", κι έγινε ο πρώτος Βρετανός συνθέτης που κέρδισε το βραβείο της αμερικανικής κινηματογραφικής ακαδημίας. Επίσης είχε συνθέσει εννέα συμφωνίες, επτά μπαλέτα, δύο όπερες, πάνω από 20 κοντσέρτα, δύο για κουαρτέτα εγχόρδων, και μουσική για ορχήστρες πνευστών.

    Οι Βρετανοί δηλώνουν συγκινημένοι από την απώλεια. Ο ηθοποιός και διευθυντής ορχήστρας, λόρδος Ρίτσαρντ Ατένμπορο επρόκειτο για "ένας εξαίσιος συνθέτης", ενώ ο τσελίστας Τζούλιαν Λόιντ Βεμπερ, έκανε λόγο για "μία μεγαλοφυΐα", που όμως το ταλέντο της δεν αναγνωρίσθηκε αρκούντως.

    [25] Πολιτική

    Παπαθανασίου κατά Κουλούρη

    25/9/2006 11:17:00 πμ

    Εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν στον τακτικό ανακριτή ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Δημήτρης Συμεωνίδης με τους οποίους έχει ζητήσει κατ αντιπαράσταση εξέταση ο προφυλακισμένος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς. Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών διατηρείται σε υψηλούς τόνους. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου καταθέτει σήμερα αγωγή σε βάρος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη για τα όσα ισχυρίστηκε ο βουλευτής περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου απο τη ΦΑΓΕ. Ο κ. Παπαθανασίου ζητεί να επιδικασθεί στον κ. Κουλούρη το ποσό των 300.000 ευρώ το οποίο θα διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Αντιαπράθεση για τη διαφθορά

    Η αγωγή θα κατατεθεί από το νομικό γραφείο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Καρακώστα. "Δυστυχώς ο κ. Κουλούρης, μολονότι του έδωσα τη δυνατότητα να ανακαλέσει τα όσα συκοφαντικά υποστήριξε στα ΜΜΕ εναντίον μου, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά με απείλησε και με νέες εκπλήξεις. Θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να μας τις αποκαλύψει ενώπιον της δικαιοσύνης" αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Εξάλλου ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε την Βάσω Παπανδρέου, υπουργό Ανάπτυξης επί ΠΑΣΟΚ, ότι ανέτρεψε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ευνοώντας γαλακτοβιομηχανία.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM η κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η παρέμβαση της αφορούσε τη διάσωση 180 θέσεων εργασίας και έκανε λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού και διαστρέβλωση της πραγματικότητας απο την ΝΔ. Για τις πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε δηλώσεις του προς τη ΝΕΤ 105,8 FM σημείωσε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης.

    Το θέμα σχολίασε και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ, ο οποίος τόνισε πως η μεγάλη διαφθορά εντοπίζεται σε επίπεδο επιχειρήσεων και πολιτικής και πως οι μηχανισμοί έλεγχου είναι εντελώς αδύναμοι να την αντιμετωπίσουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέσεις για τη ΜΕΒΓΑΛ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 September 2006 - 8:51:41 UTC