Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη - Ανάν
  • [02] Απουσία με σχόλια
  • [03] Κινητικότητα ενόψει των εκλογών
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή – Μεϊμαράκη
  • [05] Κοινή στάση Αθήνας - Λευκωσίας
  • [06] 'Ακαρπη η συνάντηση
  • [07] Προφυλακίστηκε ο 25χρονος
  • [08] Συνεχείς ελέγχους
  • [09] Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης
  • [10] Βαριά ποινή στον "Περίανδρο"
  • [11] Έλεγχοι ΕΦΕΤ
  • [12] Ληστεία μαμούθ
  • [13] Κυκλοφοριακή ανάσα
  • [14] Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ
  • [15] Αλλαγή σκυτάλης στην Ιαπωνία
  • [16] Ζήτησαν την παραίτηση του Ράμσφελντ
  • [17] "Γέφυρες ανάμεσα στις θρησκείες"
  • [18] Κρούσματα Έιτζ σε παιδιά στο Καζακστάν
  • [19] Αρχηγική εμφάνιση
  • [20] "Δεν υπάρχουν επιζώντες"
  • [21] "Ο πόλεμος στο Ιράκ ενισχύει τη τζιχάντ"
  • [22] Αποβλήθηκε από την αίθουσα ο Σαντάμ
  • [23] Έκρηξη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ
  • [24] Αδιευκρίνιστη η τύχη των Γάλλων ομήρων
  • [25] "Καμπανάκι" Γκαργκάνα για τα δάνεια
  • [26] Ο τουρισμός στο επίκεντρο
  • [27] ΠΑΟ: Στην τελική ευθεία για το γηπεδικό
  • [28] Παρελθόν από την Ξάνθη ο Ματζουράκης
  • [29] Παρελθόν από τη Ντιναμό ο Κατσικάρης
  • [30] Βούγιανιτς: "Ευχαριστώ τον ΠΑΟ"
  • [31] Σοκ με Ντάριο Σίλβα
  • [32] Δύο αγωνιστικές ποινή στον Επαλέ
  • [33] Ο Δημοσθένης Σκουλάκης στο Μουσείο Φρυσίρα
  • [34] Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    [01] Πολιτική

    Στην έδρα του ΟΗΕ

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Ανάν

    25/9/2006 5:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 11:05:52 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και το Μεσανατολικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στη Νέα Υόρκη. Μετά το τέλος της συνάντησης, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι "υπάρχει αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία. Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στάση των Σκοπίων. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με συνεχάρη για την Ελληνική Προεδρία του ΣΑ". Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τις επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    "Για το θέμα των Σκοπίων είχα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να του τονίσω τη θέση και την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει και να συμβάλει στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά ότι είναι αδύνατο να προχωρήσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπάρξει μια τέτοια λύση", είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση, αν μετά τη συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην στάση της γείτονος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι "εγώ, δεν έχω δει καμία αλλαγή. Ήταν πολύ καινούριος ο υπουργός, πάρα πολύ νέος για να μπορέσει να δεσμευτεί σε οτιδήποτε. Είχα, όμως, την ευκαιρία να του εξηγήσω από κοντά την ελληνική θέση. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Αν υπάρξει ο,τιδήποτε νέο, θα σας κρατήσω ενήμερους. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καμία περαιτέρω εξέλιξη".

    Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Φάουζι Σαλούχ, προσθέτοντας ότι "το πρωί είχα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να κάνουμε ανασκόπηση της κατάστασης στο Λίβανο και πως προχωρεί η Απόφαση 1701, καθώς και για τη συνεργασία πλέον σε διμερές επίπεδο Ελλάδας και Λιβάνου, για την αναπτυξιακή βοήθεια, την οποία η χώρα μας θα δώσει στο Λίβανο".

    Από την μεριά του, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου δήλωσε ότι "εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας για τη συνολική στάση της. Η βάση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή είναι το Παλαιστινιακό". Οι δυο υπουργοί συζήτησαν και τη συμμετοχή της Ελλάδας για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν διμερείς επαφές μέσα στις επόμενες μέρες.

    Συναντήσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον

    Η κ. Μπακογιάννη ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Νέα Υόρκη με ομιλία της στο "Χάρβαρντ Κλαμπ" του Μανχάταν, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και άλλων ομογενειακών οργανώσεων. Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

    Στη συνέχεια αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και με στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, ενώ ξεχωριστή σημασία αποδίδεται και στις συναντήσεις της με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ και τον Υπουργό Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν.

    Κατά το διήμερο, 26-27 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και με την γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον. Στις συνομιλίες της αναμένεται να συζητηθούν η ελληνική προεδρία του ΣΑ, η διμερής συνεργασία, και διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ενεργειακή ασφάλεια.

    Η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στο "Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον" (CSIS) με θέμα "Ενιαία Στρατηγική για τη ΝΑ Ευρώπη: Ο ρόλος της Ελλάδας". Μετά την ομιλία θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη του CSIS και άλλους συνεργάτες ιδρυμάτων εξωτερικής πολιτικής. Θα μιλήσει επίσης στο Πανεπιστήμιο Georgetown, όπου θα παραστεί και στα εγκαίνια της νέας έδρας ελληνικών σπουδών που ιδρύεται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Τέλος, θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    [02] Πολιτική

    Του Γ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μουσικής

    Απουσία με σχόλια

    25/9/2006 7:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 8:27:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής που συνδιοργάνωσαν η προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Άμυνας, για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους θεσμούς ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Αθανασάκης διέψευσε ότι υπήρξε πρόβλημα με την προεδρία της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για δημοσιογραφικά παπαγαλάκια. Από το Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού πάντως η απάντηση ήταν "κανένα σχόλιο".

    Κανένα πρόβλημα

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε το παρών στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Ειρήνης. Η απουσία του έδωσε λαβές για αρνητικά σχόλια, ενώ την στάση του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Όλοι οφείλουν να σέβονται στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να μην τους υποτάσσουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Προεδρίας της Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, τόνισε από την πλευρά ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Αθανασάκης, βάλλοντας κατά μερίδας των μέσων ενημέρωσης.

    "Είδα ορισμένα δημοσιεύματα και μάλιστα αρκετά έντονα, να περιγράφουν ένα υποτιθέμενο πρόβλημα μεταξύ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας λέω, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" επισήμανε ο κ. Αθανασάκης για να προσθέσει

    "Επειδή ο κ. Ρουσόπουλος έκανε μια αναφορά σε δήθεν "μικροκομματικές σκοπιμότητες", καλά θα κάνει να προσέξει τόσο ο ίδιος όσο και τα "παπαγαλάκια" του και να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να δημιουργούν θέματα από το κεφάλι τους".

    Απαντώντας κ. Αθανασάκη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    "Με ικανοποίηση υποδέχεται ο κάθε καλόπιστος πολίτης τη σημερινή διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", σημειώνοντας παράλληλα: "Τα "ταυτόσημα δημοσιεύματα" πάντως, στα οποία αναφέρεται ο κ. Αθανασάκης, όλοι διαπιστώσαμε ότι επικαλούνται, ως πηγή των πληροφοριών, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τί νόημα έχουν λοιπόν οι υποτιμητικοί του χαρακτηρισμοί για τους δημοσιογράφους;". Σημερινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για δυσφορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το γεγονός ότι άλλαξε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και ο κ. Παπανδρέου θα μιλούσε στο βήμα μαζί με την Μαριέττα Γιαννάκου και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.

    Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας μιλώντας στη ΝΕΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απουσία του κ. Παπανδρέου από την εκδήλωση για την Ειρήνη.

    Απόντες ήταν η κ. Παπαρήγα που βρισκόταν σε κομματική συνεδρίαση αλλά και ο Αλέκος Αλαβάνος που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος.

    [03] Πολιτική

    Κινητικότητα ενόψει των εκλογών

    25/9/2006 6:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 11:51:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και οι υποψήφιοι σε Αθήνα και Πειραιά εντείνουν την δραστηριότητα τους. Από την πλευρά της, η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κοινή συνέντευξη με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών ενόψει των δημοτικών εκλογών, ζήτησε την καταδίκη των συνδυασμών των δύο μεγάλων κομμάτων στις 15 του Οκτώβρη, ενώ, αναφερόμενη στο θέμα της διαφθοράς, τόνισε ότι ο δικομματικός καβγάς τείνει να υποκαταστήσει την ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Την ίδια ώρα, η υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιά, Φώφη Γεννηματά, κατηγορεί σε γραπτή της ανακοίνωση την υποψήφια Νομάρχη Αθηνών με τη στήριξη της ΝΔ, Φ. Πιπιλή, για απώλεια της ψυχραιμίας της. Αφορμή αποτέλεσαν οι κατηγορίες της κ. Πιπιλή για την κ. Γεννηματά ότι εισπράττει και το μισθό της υπερνομάρχου και εκείνον της τραπεζικής υπαλλήλου.

    Παρουσίαση προγραμμάτων και συνδυασμών

    Τη Δευτέρα, ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία της Αθήνας-Πειραιά, Αργύρης Ντινόπουλος, παρουσιάζοντας τους επτά στόχους του προγράμματός του και τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους του συνδυασμού του, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός νέου μητροπολιτικού σχεδίου για την Αττική.

    Ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος, επισκέφθηκε τα γραφεία της παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

    Ο Γιάννης Πανούσης, υποψήφιος για την υπερνομαρχία με τη στήριξη του Συνασπισμού, επισκέφθηκε τον ΟΤΕ και τις γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνο , επισκέφτηκε και το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στις νομαρχίες.

    Σύνθημα "για τη μεγάλη μάχη των δημοτικών εκλογών" έδωσε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας το εκλογικό του κέντρο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, παρουσία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τους βασικούς στόχους του προγράμματος του ενώ κατηγόρησε το συνυποψήφιο του Νικήτα Κακλαμάνη ότι δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και ότι αποφεύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα", επισκέφθηκε το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο Δήμαρχος Πειραιά και υποψήφιος Χρήστος Αγραπίδης επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και συζήτησε θέματα ενίσχυσης της απασχόλησης, ενώ, ο υποψήφιος για τον ίδιο δήμο, Παναγιώτης Φασούλας , παρουσίασε τους υποψήφιους του συνδυασμού του.

    "Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Την έντονη δυσφορία της για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, μέσα από την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων για το θέμα της διαφθοράς, εξέφρασε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, τη Δευτέρα.

    Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδοίκηση, αλλά γενικότερα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στον Συνασπισμό αλλά δεν κάνει το ίδιο και έναντι της ΝΔ, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι "χρησιμοποιεί επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου".

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή Μεϊμαράκη

    25/9/2006 2:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θέματα του υπουργείου Άμυνας και της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μεϊμαράκης σε σχέση με τη διαφθορά, ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δρα ενιαία και συλλογικά για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. "Η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και συλλογική και όταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός λένε μηδενική ανοχή στη διαφθορά είναι λογικό ότι αποτελεί κριτική για ολόκληρη την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. Σε άλλη ερώτηση για την αγωγή που κατέθεσε ο κ. Παπαθανασίου εναντίον του κ. Κουλούρη, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι είναι φυσικό πως όταν θίγεται η τιμή και η υπόληψή σου και ξεφεύγει ο δημόσιος διάλογος με υπερβολές να προσφεύγεις στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστείς την τιμιότητά σου.

    [05] Πολιτική

    Στη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ζαγορίτη

    Κοινή στάση Αθήνας - Λευκωσίας

    25/9/2006 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 2:39:46 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ, Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος έχει στη Μεγαλόνησο επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ο κ. Ζαγορίτης χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαιώνοντας έτσι τη στενή συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά ζητήματα. "Στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι η σταθερή και στενή συνεργασία για να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε σχέση με την Τουρκία, είναι σταθερός ο προσανατολισμός μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής υπό τον όρο ότι η Τουρκία, χωρίς εκπτώσεις, θα τηρήσει όλους τους όρους, που της έχουν τεθεί, όπως ισχύει άλλωστε για κάθε υπό ένταξη χώρα", τόνισε ο κ. Ζαγορίτης. Σε ερώτηση, κατά πόσον υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στους χειρισμούς ενόψει της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι "όλοι δουλεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση". Ο κ. Ζαγορίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    [06] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων

    'Ακαρπη η συνάντηση

    25/9/2006 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 11:03:18 μμ)

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση της Ομοσπονδίας των δασκάλων με την Υπουργό Παιδείας, καθώς αν και η κ. Μαρριέτα Γιαννάκου υποσχέθηκε να καταβάλει το επίδομα των 105 ευρώ σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2007, η ηγεσία της ΔΟΕ, δεν αποδέχτηκε την ικανοποίηση μόνο αυτού του αιτήματος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπρατής οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα συνεχίσουν κανονικά τη νέα πενθήμερη απεργία τους. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, ενώ στις 11 το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Η Υπουργός Παιδείας από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους αγρότες και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ είναι οι μόνοι από τους πολίτες που λαμβάνουν αποδοχές πέραν της εισοδηματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο σύνολο των δασκάλων επισημαίνοντας ότι σέβεται το δικαίωμά τους στην απεργία, τόνισε όμως ότι όλοι κρίνονται και όλοι έχουν τις ευθύνες.

    "Η συνάντηση δεν ήταν μόνο για τα οικονομικά αιτήματα, αλλά είχε σχέση και με το τι είχε κάνει το υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς, όπως παραδείγματος χάρη, οι διορισμοί. Όμως θεσμικά αιτήματα, όπως το "όχι" στην αξιολόγηση, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά. Βεβαίως υπάρχει και το αίτημα της καταβολής των 103 ευρώ το οποίο - όπως είπε η υπουργός - γίνεται 105 ευρώ και θα καταβληθεί σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις μέσα στην επόμενη τριετία. Συνολικά είναι 205 εκατ. ευρώ το χρόνο και αφορά και τους καθηγητές, συνολικά 170.000 εκπαιδευτικούς" δήλωσε μετά τη συνάντηση η Υπουργός Παιδείας.

    Παράλληλα η κ. Γιαννάκου, τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, "τείνει ευήκοον ους" στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και είναι πρόθυμο να συζητήσει όλα τα επιμέρους θέματα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των δασκάλων Δημήτρης Μπράτης είπε ότι η απεργία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

    "Είναι απαράδεκτη η πρόταση που μας έκανε το υπουργείο Παιδείας το οποίο μιλάει για την καταβολή 17,5 ευρώ μεικτά. Τους τα χαρίζουμε. Δεν ήταν μόνο αρνητική η υπουργός στα οικονομικά αιτήματα. Και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και για την επιμόρφωση και για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, δεν απάντησε θετικά. Μας δίνουν ψίχουλα", είπε συγκεκριμένα "και γι΄ αυτό ο αγώνας θα συνεχιστεί".

    Αμέσως μετά οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όμως στη συμβολή της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να προχωρήσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επεισόδια μικρής κλίμακας.

    Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και απώθησαν τους διαδηλωτές.

    Η απεργία συνεχίζεται και την Παρασκευή θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις, για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί και για τρίτη εβδομάδα.

    Ευθύνες στη κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν για δεύτερη εβδομάδα κλειστά επέρριψε η υπεύθυνη Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει άμεσα και με αίσθημα ευθύνης τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των δασκάλων.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους καθώς και την προκλητική απόρριψη από την Υπουργό Παιδείας των δίκαιων αιτημάτων τους.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δασκάλων προκειμένου να μην προκαλείται αναστάτωση στην κοινωνία.

    Σε απογευματινή έκτακτη συνέντευξη που έδωσαν από κοινού η ΔΟΕ, ΟΛΜΕ παρουσία και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυλιόμενες 3ωρες στάσεις εργασίας, ενώ κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για απρόκλητη αστυνομική βία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθοριστική συνάντηση

    [07] Κοινωνία

    Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κομοτηνής

    Προφυλακίστηκε ο 25χρονος

    25/9/2006 7:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Την προφυλάκιση του 25χρονου άνδρα που κατηγορείται για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, διέταξε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καβάλας με τη σύμφωνη γνώμη και της τακτικής ανακρίτριας. Ο κατηγορούμενος από τη Νικήσιανη Παγγαίου, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη από άνδρες του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, απολογήθηκε το μεσημέρι στην τακτική ανακρίτρια Καβάλας. Μετά το τέλος της ανάκρισης μεταφέρθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής.

    [08] Κοινωνία

    Ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς

    Συνεχείς ελέγχους

    25/9/2006 6:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 7:30:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εγκύκλιο προς όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες της χώρας απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, καθώς ζητά σε καθημερινή βάση να γίνονται έλεγχοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά και αστυκτηνιατρικά όργανα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (νυκτερινά κέντρα, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, κ.λπ.) και στα κυλικεία των σχολείων. Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιο του ο Γ. Σανιδάς, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά κέντρα αναψυχής, καταστήματα και εργαστήρια υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους, ενώ άλλα προσφέρουν τρόφιμα και ποτά αμφιβόλου ποιότητας. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει η σωματική υγεία των πολιτών. Ακόμα, σε κέντρα που συχνάζουν νέοι διακινούνται ναρκωτικά. Στους παραβάτες θα πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και στις σοβαρές περιπτώσεις να "σφραγίζονται" τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να απαγορεύεται η άσκηση επαγγέλματος στους καταδικαζόμενους. Σε περίπτωση που στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποκαλυφθεί ότι διακινούνται ναρκωτικά, οι καταστηματάρχες να οδηγούνται στους εισαγγελείς και εν συνεχεία στον ανακριτή.

    Έρευνες για το παραδικαστικό κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη

    Εν τω μεταξύ, ο κ. Σανιδάς βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί για το παραδικαστικό κύκλωμα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Στο ''μικροσκόπιο'' των ερευνών του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπαίνουν δικαστικοί λειτουργοί (πρωτοδίκες και εφέτες), που φέρονται να εμπλέκονται σε κομπίνα με εικονικές εξαγωγές υγρών καυσίμων, ζημιώνοντας το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Ο κ. Σανιδάς, που πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή στη συμπρωτεύουσα και έχει ήδη εγκατασταθεί σε γραφείο του 4ου ορόφου του Δικαστικού Μεγάρου, αναμένεται να λάβει καταθέσεις από όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην παραπάνω υπόθεση. Πέραν των δικαστών, στο κύκλωμα φέρονται να υπήρχαν πολλά παρακλάδια, και συμμετείχαν δικηγόροι, τελωνειακοί και εφοριακοί.

    [09] Κοινωνία

    Σύλληψη του δράστη με 10 κιλά

    Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης

    25/9/2006 4:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών εξιχνίασε η Ασφάλεια Αττικής. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από στενή παρακολούθηση συνέλαβαν ένα 28χρονο Αλβανό για τον οποίον είχαν πληροφορίες ότι διακινούσε επικίνδυνες-νοθευμένες ναρκωτικές ουσίες. Ακολούθησε έφοδος σε σπίτι στον Βύρωνα, όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν περίπου 10 κιλά ηρωίνη, 1 κιλό κοκαΐνη, μια άγνωστη ουσία με την οποία νόθευαν τα ναρκωτικά και δύο μίξερ. Σύμφωνα με την αστυνομία τα ναρκωτικά έρχονταν στη χώρα μας από το εξωτερικό, πιθανότατα από την Αλβανία, τυλιγμένα σε καρμπόν για να μην ανιχνεύονται εύκολα. Η αγορά του επικίνδυνων νοθευμένων ουσιών στοίχιζε από 25 έως 60 ευρώ το γραμμάριο. Ο αλλοδαπός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της κατοχής και της διακίνησης ναρκωτικών.

    [10] Κοινωνία

    Κάθειρξη 21 ετών

    Βαριά ποινή στον "Περίανδρο"

    25/9/2006 4:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Στις Φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως Περίανδρος, μετά την ποινή κάθειρξης 21 ετών που του επέβαλε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και άλλων δύο ατόμων το 1998 έξω από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση όταν μαζί με ομάδα μελών της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" είχε χτυπήσει τρεις νεαρούς φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν σε συλληφθέντες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

    Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι αθώος δηλώνοντας ότι είναι εθνικιστής αλλά όχι δολοφόνος.

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος δεν θεωρεί πως πρέπει να ζητήσει συγνώμη για κάτι που δεν έκανε.

    Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας Έδρας χαρακτήρισε "υπερεθνικιστή" τον κατηγορούμενο και τόνισε ότι αν και διατείνεται πως είναι αθώος εντούτοις φυγοδικούσε επί επτά χρόνια.

    Οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου για αναστολή έκτισης της ποινής του και έτσι ο Ανδρουτσόπουλος θα παραμείνει στην φυλακή.

    Η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε ένταση και τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς οι περίπου τριάντα νεαροί φίλοι και ομοϊδεάτες του κατηγορούμενου που ήταν στα δικαστήρια αποδοκίμασαν με ειρωνικά σχόλια τόσο τους δικαστές όσο και τους συνηγόρους των θυμάτων.

    [11] Κοινωνία

    Σε εταιρείες τυποποίησης φυτικών ελαίων

    Έλεγχοι ΕΦΕΤ

    25/9/2006 4:08:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τυποποίησης φυτικών ελαίων, αποκαλύφθηκε παράνομη διακίνηση προϊόντων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Συγκεκριμένα, στις εταιρίες ΕΛΕΜΧΟ Α.Ε, που εδρεύει στην Καλλιθέα του Νομού Βοιωτίας και Ηλίας Κοκολινάκης & ΣΙΑ Α.Ε, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις. Ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έχει ήδη ζητήσει από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να προβούν άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες (ανάκληση προϊόντων, ενημέρωση πελατών, κλπ.), ενώ το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε εταιρίες που εμπορεύονται προϊόντα που ενδεχομένως προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών. Την ίδια ώρα, την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην εταιρία γάλακτος ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε για παραπλανητική διαφήμιση στο διαδίκτυο της φέτας που παράγει η εταιρία, προτείνει ο ΕΦΕΤ στον υπουργό Ανάπτυξης. Επίσης, ο ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων παραπέμπει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Κιλκίς, που είναι η έδρα της εταιρίας.

    Τι διαπιστώθηκαν

    Στην εταιρεία ΕΛΕΜΧΟ Α.Ε, στον Νομό Βοιωτίας διαπιστώθηκαν:

    Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην τυποποίηση διαφόρων τύπων φυτικών ελαίων και μιγμάτων αυτών όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο, τα οποία διαθέτει κυρίως στο εξωτερικό (Κίνα, Κορέα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα), αλλά και στην εγχώρια αγορά. Η επιχείρηση προμηθευόταν σογιέλαιο (405.550 κιλά), προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο σογιόσπορο τύπου Monsanto round up, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευε στην λιανική αγορά (εσωτερικού και εξωτερικού), είτε ως έχει, είτε ως συστατικό σε μίγμα φυτικών ελαίων, χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει σχετική ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

    Στην επιχείρηση Ηλίας Κοκολινάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν:

    Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην επεξεργασία ταραμά και την τυποποίηση ελαίων. Η επιχείρηση προμηθευόταν σογιέλαιο, προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο σογιόσπορο τύπου Monsanto round up, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευε στην αγορά χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει σχετική ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Στα συνοδευτικά έγγραφα των προϊόντων που διακινούνταν από την επιχείρηση σε 'χύμα μορφή', διαπιστώθηκε ότι αναγραφόταν ψευδώς ότι τα εν λόγω προϊόντα, δεν παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια. Το κλιμάκιο προέβη στη δέσμευση ποσότητας 1.370 λίτρων τελικών προϊόντων, εξαιτίας της απουσίας των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία ενδείξεων σε σχέση με τη προέλευσή των εν λόγω προϊόντων από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.

    [12] Κοινωνία

    Με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ

    Ληστεία μαμούθ

    25/9/2006 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 7:44:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κινηματογραφική ληστεία με λεία μαμούθ που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έγινε το μεσημέρι σε βάρος χρηματαποστολής που μετέφερε τις εισπράξεις του καζίνο της Πάρνηθας. Οι τέσσερις ληστές, προκειμένου να ακινητοποιήσουν το βαν της χρηματαποστολής το εμβόλισαν με ένα φορτηγό, έσπασαν τα τζάμια, και ανάγκασαν τον οδηγό και τον συνοδό της χρηματαποστολής να ανοίξουν το φορτηγό. Στη συνέχεια άρπαξαν τους σάκους με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν με άλλο αυτοκίνητο.

    'Αρτιο σχέδιο δράσης

    Πολύ καλή πληροφόρηση και άρτιο σχέδιο δράσης, είχε η ομάδα των 5 κουκουλοφόρων που διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες ληστείες, σε βάρος χρηματαποστολής.

    Οι ληστές φαίνεται ότι παρακολουθούσαν το βαν της εταιρίας Σεκιούριτι και όταν αναχώρησε από το καζίνο της Πάρνηθας, με τις εισπράξεις, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

    Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το βαν φτάσει στο παρκινγκ του τελεφερίκ, ένα μπλε κλεμμένο φορτηγό, που επέβαιναν 4 ληστές, εμβόλισε το θωρακισμένο όχημα και το ακινητοποίησε.

    Οι κακοποιοί με βαριοπούλες , άρχισαν να σπάνε το παρμπρίζ και το τζάμι της πόρτας του οδηγού.

    Οι δυο υπάλληλοι της χρηματαποστολής τρομοκρατημένοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες του βαν.

    Οι ληστές μπήκαν μέσα και πήραν τους σάκους με τα λεφτά.

    Το σημείο που έγινε η ληστεία είναι απόμερο και κανείς από τους λιγοστούς διερχόμενους οδηγούς, δεν αντιλήφθηκε κάτι.

    Εκμεταλλευόμενοι το σοκ των δυο υπαλλήλων της εταιρείας ασφάλειας οι ληστές μπήκαν σε άλλο κλεμμένο Ι.Χ. και εξαφανίστηκαν.

    Ο ένας από τους υπαλλήλους της εταιρίας σεκιούριτι , μεταφέρθηκε σοκαρισμένος στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και αργότερα στην Ασφάλεια για κατάθεση.

    Το φορτηγό που χρησιμοποίησαν οι ληστές, είχε κλαπεί από την περιοχή του Αιγάλεω.

    Μεταφέρθηκε, όπως και το θωρακισμένο βαν, στην Ασφάλεια για εξέταση.

    [13] Κοινωνία

    Κυκλοφοριακή ανάσα

    25/9/2006 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 3:01:54 μμ)

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Ανάσα από σήμερα για τους οδηγούς που κινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα διαδρομή της Εγνατίας Οδού, που παρακάμπτει την παλαιά εθνική οδό. Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε ότι με τα νέα τμήματα θα συντομευτεί σημαντικά ο χρόνος ταξιδίων και θα αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση που εμφανίζεται στην περιοχή, κυρίως τους θερινούς μήνες. Επίσης, θα αυξηθεί η οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι με το τμήμα αυτό παρακάμπτονται τα Τέμπη.

    "Εθνικό έργο τεράστιας σημασίας"

    "Είμαι πάρα πολύ περήφανος που εγκαινιάζω ένα εθνικό έργο με τεράστια σημασία, τόσο για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας, όσο και για την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου όλης της Ελλάδας με την Ανατολική Ευρώπη. Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα δημοπρατήσαμε, υπογράψαμε συμβάσεις και ξεκινήσαμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ", σημείωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα δόθηκαν στην κυκλοφορία 18 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού, καθώς και 2 χιλιόμετρα συνδετήριων οδών από την Νυμφόπετρα μέχρι τη Μεγάλη Βόλβη και από τον κόμβο Ρεντίνας μέχρι τον κόμβο Ασπροβάλτας.

    Η οδός διέρχεται από ημιορεινό έδαφος και διασχίζει περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στο τμήμα, μήκους 32 χλμ., προβλέπεται η κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων, Βεοχωρίου, Ρεντίνας και Ασπροβάλτας, μιας σήραγγας (Βρασνών) μήκους 160 μ., η κατασκευή γεφυρών και κάτω διαβάσεων, συνολικού μήκους 360 μ. και η κατασκευή άνω διαβάσεων συνολικού μήκους 140 μ.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    [14] Κόσμος

    Απεικονίζουν τοπία

    Σε δημοπρασία έργα του Χίτλερ

    26/9/2006 9:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2006 11:30:23 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσιένα πίνακες, ακουαρέλες και σχέδια του Αδόλφου Χίτλερ, που ζωγράφισε όταν υπηρετούσε στο γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, δημοπρατούνται την Τρίτη στην πόλη Λοστγουίθιελ της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Οι 21 πίνακες έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συλλέκτες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. "Μας τηλεφωνούν καθημερινά. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να βγαίνουν σε δημοπρασία τόσες υδατογραφίες του Χίτλερ", δήλωσε ο Ιαν Μόρις από τον οίκο δημοπρασιών Τζέφερις . Τα έργα αυτά, που απεικονίζουν τοπία στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία και παρέμειναν κρυμένα επί 60 χρόνια, δόθηκαν για δημοπρασία αφού ο οίκος πούλησε μια ακουαρέλα του Χίτλερ για το ποσό των 5.200 λιρών, τον Νοέμβριο του 2005.

    Είχε ταλέντο στη ζωγραφική

    Μία ηλικιωμένη γυναίκα από το Βέλγιο, που ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά της, επικοινώνησε με την εταιρεία και πρόσφερε τους 21 πίνακες οι οποίοι είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1980 στη σοφίτα ενός σπιτιού κοντά στην πόλη Ουί. Δύο πρόσφυγες από τη Γαλλία, που προφανώς επέστρεφαν στην πατρίδα τους, είχαν αφήσει εκεί ένα σφραγισμένο κιβώτιο το 1919, ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου. Στο κιβώτιο αυτό ήταν κρυμμένοι οι πίνακες που φέρουν την υπογραφή "AH" και "Αδόλφος Χίτλερ".

    Το 1986 ένας ιστορικός τέχνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπογραφές ήταν αυθεντικές, μολονότι οι πίνακες δεν ήταν τόσο υψηλής ποιότητας όσο τα προηγούμενα έργα του Χίτλερ. Ως παιδί ο Χίτλερ είχε δείξει κάποιο ταλέντο στη ζωγραφική και ήθελε να γίνει καλλιτέχνης.

    Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιένης τον απέρριψε δύο φορές αλλά εκείνος συνέχισε να ζωγραφίζει ερασιτεχνικά μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου, το 1914.

    [15] Κόσμος

    Νέος πρωθυπουργός ο Σίνζο Άμπε

    Αλλαγή σκυτάλης στην Ιαπωνία

    26/9/2006 8:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2006 9:59:56 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μετά από πέντε χρόνια παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, απέρχεται από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας και τον διαδέχεται ο 52χρονος συντηρητικός, Σίνζο Άμπε, ο νεώτερος σε ηλικία Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σίνζο Άμπε, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε εκλεγεί πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, επέλεξαν οι 339 από τους 475 βουλευτές της Κάτω Βουλής, ενώ με το μέρος του είχε και την πλειοψηφία των βουλευτών της Άνω Βουλής. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την Τρίτη τα μέλη της νέας κυβέρνησης. "Είναι η απαρχή μίας νέας εποχής υπό τον Άμπε" δήλωσε στα ιαπωνικά μέσα ο γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Χιντενάο Νακαγκάουα.

    Νέα εποχή για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

    Επίσης, ο ΓΓ του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε την ελπίδα όσοι ψήφισαν τον Άμπε, θα συνεργαστούν "για να πετύχουν τους πολιτικούς μας στόχους". Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, μία από τις πρώτες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Άμπε, είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

    Ο Κοϊζούμι θα μείνει στην ιστορία της Ιαπωνίας κυρίως για τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις. Στην εξουσία ήρθε το 2001, υποσχόμενος να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της χώρας και τονίζοντας πως ήταν προετοιμασμένος ακόμα και να διαλύσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, αν χρειαζόταν, για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, προσπάθησε να κάνει πιο ηχηρή τη διεθνή παρουσία της Ιαπωνίας, στέλνοντας στρατό στο Ιράκ και υιοθετώντας σκληρή πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ανταποκριτής του BBC από το Τόκιο, ο Κοϊζούμι, με τη χαρακτηριστική κόμη, που άρεσε σε πολλές συμπατριώτισσές του, ήταν κάτι το διαφορετικό από τους πολιτικούς που είχαν συνηθίσει οι Ιάπωνες ψηφοφόροι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Abe elected as new Japan premier

    Reuters: Shinzo Abe elected Japan PM

    CNN: Abe takes reins in Japan

    Yomiuri Shimbun: H. Nakagawa LDP's new No. 2

    Mainichi Daily News: LDP leader Abe elected PM

    [16] Κόσμος

    Βαριές κατηγορίες για τον πόλεμο στο Ιράκ

    Ζήτησαν την παραίτηση του Ράμσφελντ

    26/9/2006 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2006 11:47:16 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις απόμαχοι αμερικανοί στρατηγοί αξίωσαν στο Κογκρέσο την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίον χαρακτήρισαν ανίκανο, αλαζονικό, κι ότι επιμένει να μετατρέψει "σε οικονομικό παιχνίδι" τον πόλεμο στο Ιράκ. "Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν είναι ένας ικανός ηγέτης σε καιρό πολέμου. Γνωρίζει να κάνει τα πάντα, εξόν από το να κερδίζει", δήλωσε ο πρώην διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στο Ιράκ Τζον Μπατίστ, που αποστρατεύθηκε προ 10μήνου. Παράλληλα, είπε πως "οι χωρίς έμπνευση αποφάσεις του Ράμσφελντ οδήγησαν στον άδικο θάνατο Αμερικανών στρατιωτών, συμμάχων και καλών Ιρακινών", λέγοντας, ότι ο Ράμσφελντ "δεν κατανοεί την ανθρώπινη διάσταση του πολέμου". Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που οργανώθηκε από τη δημοκρατική πτέρυγα του Κογκρέσου, ο στρατηγός Πολ Ίτον, που έως τον Ιανουάριο ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, αποδείχθηκε ακόμη πιο δηκτικός για τον Ράμσφελντ. Αφού διηγήθηκε πώς η δική του αποστολή ήταν για πολύ καιρό "στο τέλος του καταλόγου με τις αμερικανικές προτεραιότητες", ο Ίτον κατήγγειλε "έναν άνδρα που αποδείχθηκε ανίκανος στον στρατηγικό, τον επιχειρησιακό και στον τομέα της τακτικής", που χαρακτηρίζεται από "μία ανήκουστη αλαζονεία" και "που αρνείται να παραδεχθεί τις πραγματικότητες του μεταψυχροπολεμικού κόσμου". Επιπλέον, ο Ίτον κατηγόρησε τον Ράμσφελντ πως δεν κατανοεί "ότι πολεμούμε μία εξέγερση, έναν εκτεταμένο αλλά όχι επιτηδευμένο πόλεμο, αντίθετα υπέρμετρα ιδεολογικό, που απαιτεί να διατηρούμε στο πεδίο της μάχης περισσότερους στρατιώτες, όχι λιγότερους". "Προσπαθεί κι επιμένει να παραδώσει αυτόν τον πόλεμο στην οικονομία", υπογράμμισε ο Ίτον. Πάντως, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, για μία φορά ακόμη, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του.

    [17] Κόσμος

    "Γέφυρες ανάμεσα στις θρησκείες"

    25/9/2006 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Ζωτικής ανάγκης ο διαθρησκευτικός διάλογος, τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με πρεσβευτές μουσουλμανικών χωρών που είναι διαπιστευμένοι στο Βατικανό. Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν η εκτόνωση της οργής που προκάλεσε η επίκληση ενός μεσαιωνικού κειμένου το οποίο συνέδεε το Ισλάμ με τη βία. Η ομιλία του πάπα Βενέδικτου 16ου ήταν "αυτό που αναμέναμε", δήλωσε ο Ιρακινός πρεσβευτής στο Βατικανό, Άλμπερτ Γέλντα, προσθέτοντας ότι είναι καιρός "να χτιστούν γέφυρες" ανάμεσα στις θρησκείες. "Ο Πάπας έδωσε έμφαση στο βαθύ σεβασμό που τρέφει για όλους τους μουσουλμάνους στον κόσμο. Ήταν αυτό που αναμέναμε και ήταν αυτό που πήραμε", σημείωσε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι ο Βενέδικτος ΙΣΤ χαιρέτισε δια χειραψίας έναν έναν τους πρεσβευτές, ανταλλάσσοντας λίγες κουβέντες με κάθε έναν.

    Απαραίτητος ο διάλογος

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, "είναι επιτακτική ανάγκη οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση και την ανάδειξη της αξιοπρέπειας των ανθρωπίνων όντων", τόνισε μεταξύ άλλων, ο ποντίφικας.

    Από την πλευρά του, ο Άλμπερτ Γέλντα σημείωσε ότι εύχεται να "αφήσουμε πίσω μας την κρίση αυτή".

    "Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε να χτίσουμε γέφυρες , ζήτησε επίσης έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής. Οι γέφυρες δεν χτίζονται σε μία ή δύο ημέρες, χρειάζεται χρόνος", κατέληξε ο ίδιος.

    Εξάλλου, ο σύμβουλος στην ιταλική πτέρυγα του Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Συνδέσμου, Μάριο Σκιαλότζα, δήλωσε ότι ο ποντίφικας "υπενθύμισε τις διαφορές, αλλά εξέφρασε την προθυμία του να συνεχίσει έναν εγκάρδιο και καρποφόρο διάλογο", προσθέτοντας ότι "δεν αναμένει άλλη απολογία".

    Στην ομιλία του προς τους πρεσβευτές μουσουλμανικών χωρών, η οποία έγινε στα γαλλικά, αλλά το Βατικανό φρόντισε ώστε να είναι διαθέσιμη αμέσως και στα αραβικά, ο Πάπας Βενέδικτος έκανε επανειλημμένως αναφορές στην ανάγκη για διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες και εξέφρασε την "εκτίμηση" και το "σεβασμό" που τρέφει για τη μουσουλμανική θρησκεία .

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Pope meets Islamic world envoys

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση του πάπα με μουσουλμάνους

    [18] Κόσμος

    Από ιατρική αμέλεια

    Κρούσματα Έιτζ σε παιδιά στο Καζακστάν

    25/9/2006 7:31:00 μμ

    Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει στο Καζακστάν το θέμα με την προσβολή μικρών παιδιών με Έιτζ από ιατρική αμέλεια, δηλαδή από μετάγγιση αίματος χωρίς αποστειρωμένες βελόνες. Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, Λεϊλά Σαρσένοβα, τρία ακόμη παιδιά προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, στο νότιο Καζακστάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών που νόσησαν από Έιτζ στα 58, ενώ τέσσερα παιδιά έχουν ήδη αποβιώσει. Επίσης, όπως έγινε γνωστό 2.700 παιδιά -από τα 12.500 που εξετάστηκαν φέτος, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, στα νοσοκομεία- πιθανολογείται ότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό αυτό. Τον Μάιο, εκδηλώθηκαν στα παιδιά συμπτώματα και ξεκίνησαν συστηματικοί έλεγχοι, που εντατικοποιήθηκαν στη διάρκεια του Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο κυβερνήτης του Νότιου Καζακστάν, Μπολάτ Ζυλκίτσιεφ και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ερμπολάτ Ντοσάγιεφ, για την μόλυνση των παιδιών από ιατρική αμέλεια.

    [19] Κόσμος

    Του Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών

    Αρχηγική εμφάνιση

    25/9/2006 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αρχηγική εμφάνιση έκανε στο συνέδριο των Εργατικών ο Γκόρντον Μπράουν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Τόνι Μπλερ. Έπλεξε το εγκώμιο του Βρετανού πρωθυπουργού παρόλο που εκείνος είχε αποφύγει χθες να του δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Και όχι μόνο αυτό υπερασπίστηκε την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ. Η "Μπλερική" -όπως τη χαρακτήρισε ο βρετανικός τύπος- εμφάνιση του Γκόρντον Μπράουν έχει την εξήγησή της στις δημοσκοπήσεις που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.

    Από το βήμα του Συνεδρίου των Εργατικών στο Μάντσεστερ, ο Γκόρντον Μπράουν επιβεβαίωσε πως φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πολιτικός αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών.

    Ο νυν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας επαίνεσε το έργο του Τόνι Μπλερ, χαιρετώντας στο πρόσωπο του "τον εργατικό ηγέτη και τον πρωθυπουργό που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών" και χαρακτηρίζοντας ως "προνόμιο" το γεγονός ότι εργάσθηκε μαζί του.

    "Δουλέψαμε μαζί επί 23 χρόνια και πιστεύω πως γνωρίσαμε μαζί αληθινές επιτυχίες. Μερικές φορές διαφωνήσαμε, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι απροσδόκητο, αφού συμβαίνει σε κάθε σχέση", παραδέχθηκε.

    Ανέπτυξε ακόμα τις θέσεις του, σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα, από το πλαίσιο της πολιτικής Μπλερ.

    "Η ανανέωση του Νέου Εργατικού Κόμματος πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σ αυτές τις ουσιώδεις αλήθειες: μια ευέλικτη οικονομία, εξατομικευμένες δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες που να μην έρχονται σε σύγκρουση, αλλά να δουλεύουν μαζί", τόνισε.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο BBC στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Μπράουν είχε επαναλάβει την υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ, προσθέτοντας πάντως ότι "θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει καλύτερα".

    Ο Γκόρντον Μπράουν δικαιολόγησε τον αντιτρομοκρατικό πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επικαλούμενος τη σοβαρότητα της ισλαμιστικής απειλής της αλ-Κάιντα.

    Η εμφάνιση του Μπράουν ερμηνεύεται ως προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω του τα μέλη του Κόμματος, αλλά και να κερδίσει τους ψηφοφόρους. Δημοσκόπηση της Ντέιλι Τέλεγκραφ δείχνει πάντως πως

    Μόλις το 27% των βρετανών θα τον προτιμούσε ως πρωθυπουργό εναντι 32% που θα επέλεγε τον Τόνι Μπλερ.

    Στην πρόθεση ψήφου, 30% θα επέλεγε τον Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ 25% τάσσεται υπέρ του Μπράουν.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή ομιλία του Τόνι Μπλερ στο Συνέδριο, την τελευταία ομιλία που θα εκφωνήσει ως πρωθυπουργός και επικεφαλής των Εργατικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται το θρίλερ της διαδοχής

    [20] Κόσμος

    Συνετρίβη ελικόπτερο με 24 επιβάτες στο Νεπάλ

    "Δεν υπάρχουν επιζώντες"

    25/9/2006 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεκροί και οι 24 που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο είχε ναυλωθεί από την οργάνωση WWF και συνετρίβη πριν από δύο ημέρες στο Νεπάλ, προφανώς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. "Δεν υπάρχουν επιζώντες", ανακοίνωσε Νεπαλέζος αξιωματούχος στο αεροδρόμιο του Κατμαντού. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίσθηκαν την Δευτέρα στο ανατολικό Νεπάλ. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αεροπορίας, στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανατολικά του Νεπάλ. Εκπρόσωπος του WWF στο Κατμαντού ανακοίνωσε πως στο ελικόπτερο επέβαιναν, εκτός από τα δύο μέλη του πληρώματος, 15 Νεπαλέζοι -ανάμεσά τους ο Υπουργός Δασικού Πλούτου και η σύζυγός του- ένας Φινλανδός διπλωμάτης, δύο Αμερικανοί, ένας Αυστραλός, ένας Καναδός και δύο Ρώσοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο Νεπάλ

    [21] Ιράκ

    Τονίζει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

    "Ο πόλεμος στο Ιράκ ενισχύει τη τζιχάντ"

    26/9/2006 7:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2006 10:34:40 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην παραδοχή πως ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ένας από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη του ισλαμικού ιερού πολέμου, τζιχάντ, προχώρησε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας παράλληλα, ότι η νίκη στον πόλεμο αυτό θα αποθαρρύνει τους επίδοξους τρομοκράτες. Ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην παραπάνω παραδοχή μετά από τη δημοσίευση συγκεντρωτικής έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, που αποφαίνονται πως ο πόλεμος στο Ιράκ αύξησε την τρομοκρατική απειλή. Την απόρρητη έκθεση δημοσίευσε η εφημερίδα "New York Times" την Κυριακή. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η έκθεση αυτή διαψεύδει με τον πλέον ηχηρό τρόπο όσα επιμένουν να δηλώνουν στελέχη της κυβέρνησής του κι ο Μπους, ότι δηλαδή η επέμβαση στο Ιράκ κατέστησε την Αμερική πιο ασφαλή. Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα για τα αρνητικά συμπεράσματα της έκθεσης, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τόνι Σνόου, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του πολέμου, υπογράμμισε, πως η έκθεση δεν επισημαίνει μόνο το Ιράκ, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως τις παλαιότερες κοινωνικές διεκδικήσεις, τη βραδύτητα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη χρήση του Ίντερνετ. "Επίσης η έκθεση υπογραμμίζει πως εάν οι τζιχαντιστές αποτύχουν στο Ιράκ, τότε θα είναι λιγότεροι εκείνοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τη μάχη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζορτζ Μπους. Ακόμα, ο Τόνι Σνόου επεσήμανε ότι η έκθεση "δεν περιέχει κάτι που δεν έχει πει ο Πρόεδρος", ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο που η έκθεση τονίζει πως η ηγετική φυσιογνωμία του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, "επλήγη σημαντικά" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Διαψεύδει τα συμπεράσματα ο Νεγκροπόντε

    Παράλληλα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε, παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιούργησε μια νέα γενιά τρομοκρατών, διέψευσε όμως τα συμπεράσματα της έκθεσης. Μάλιστα, ο Νεγκροπόντε εμφανίστηκε εξοργισμένος μετά τη διαρροή της έκθεσης, που θεωρείται ως νέο χτύπημα στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου. "Η ιρακινή τζιχάντ παράγει μια νέα γενιά ηγετών και στρατιωτών της τρομοκρατίας" είπε ο Νεγκροπόντε, προσθέτοντας, πως "ωστόσο, αν οι μαχητές της τζιχάντ αντιληφθούν ότι έχουν αποτύχει, θα μειωθεί ο αριθμός εκείνων που επιζητούν να συνεχίσουν τη μάχη". Επίσης, ο Νεγκροπόντε υποστήριξε, ότι η έκθεση δεν έκανε λόγο για χειροτέρευση της απειλής για τις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή στο Ιράκ περίπου 4.000 οπλιτών, οι οποίοι προετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η μονάδα επρόκειτο να αναχωρήσει στα μέσα Ιανουαρίου, τώρα όμως θα αποχωρήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

    [22] Ιράκ

    Αποβλήθηκε από την αίθουσα ο Σαντάμ

    25/9/2006 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απέβαλλε σήμερα το Σαντάμ Χουσεΐν, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, από την αίθουσα, όπου εκδικάζεται η δίκη του πρώην Προέδρου του Ιράκ για γενοκτονία των Κούρδων ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου. Κουνώντας ένα κίτρινο έγγραφο ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε στον δικαστή Μοχάμεντ αλ Ορέιμπι αλ Μαζίντ αλ Χαλίφα:"Εχω να διατυπώσω ένα αίτημα. Δεν θέλω πλέον να βρίσκομαι σ αυτό το κλουβί"."Είμαι ο δικαστής και προεδρεύω. Εγώ αποφασίζω για τη παρουσία σας στην αίθουσα. Απομακρύνετέ τον", είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στους φρουρούς. Την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δέκατης συνεδρίασης του δικαστηρίου ο δικαστής διέταξε την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσέιν. Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ο Σαντάμ Χουσέιν και έξι στελέχη του καθεστώτος του δικάζονται για τις εκστρατείες αλ Ανφαλ το 1987 και 1988 που προκάλεσαν τον θάνατο 180.000 Κούρδων. Η δίκη σήμερα ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των συνηγόρων του. Οι συνήγοροι του Σαντάμ και των έξι συγκατηγορούμενών του ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι δεν θα είναι παρόντες στη σημερινή ακροαματική διαδικασία διαμαρτυρόμενοι για "τις ισχυρές πιέσεις της Κυβέρνησης" μετά την αποπομπή του δικαστή Αμπντάλα αλ-Αμέρι, πρώην προέδρου του δικαστηρίου για μεροληψία και το διορισμό του νέου δικαστή Μοχάμεντ αλ Ορέιμπι αλ Μαζίντ αλ Χαλίφα. Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του 70χρονου Κούρδου Μοχαμάντ Ρασούλ Μουστάφα.

    [23] Μ. Ανατολή

    Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε

    Έκρηξη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ

    26/9/2006 8:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2006 9:49:53 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην πόλη Στερότ, στο νότιο Ισραήλ, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτα από τη λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Μια δεύτερη ρουκέτα εξερράγη στην ίδια περιοχή χωρίς να υπάρξουν θύματα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής Τζιχάντ με τηλεφώνημα εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Από την έναρξη της Ιντιφάντα πριν έξι χρόνια έχουν εκραγεί στην περιοχή του Σντερότ κάπου 1000 ρουκέτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

    [24] Μ. Ανατολή

    Αδιευκρίνιστη η τύχη των Γάλλων ομήρων

    25/9/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Γαλλία δεν έχει ως τώρα επίσημη επιβεβαίωση από την Υεμένη για την απελευθέρωση των τεσσάρων Γάλλων ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου από μέλη τοπικής φυλής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντενί Σιμονό. Νωρίτερα ο Υεμενίτης βουλευτής Αουάντ Μπαουαζίρ δήλωσε ότι οι τέσσερις Γάλλοι είναι ελεύθεροι και ότι ο ίδιος βρίσκεται μαζί τους. "Δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση. Η πρεσβεία μας δεν έχει επιβεβαίωση από την πλευρά των αρχών της Υεμένης". Σύμφωνα πάντως με το Γάλλο εκπρόσωπο, ο Υεμενίτης βουλευτής Αουάντ Μπαουαζίρ "συνηθίζει να αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο σε τέτοιου είδους υποθέσεις". "Έχει αναμιχθεί και στο παρελθόν στην απελευθέρωση ομήρων", πρόσθεσε ο Γάλλος εκπρόσωπος. Νωρίτερα, αξιωματούχος της φυλής στην οποία ανήκουν οι απαγωγείς είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο παρά τις χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις του Προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ότι οι όμηροι επρόκειτο να απελευθερωθούν "εντός των προσεχών ωρών". Οι τέσσερις Γάλλοι τουρίστες είχαν απαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου από μέλη μιας φυλής στην Υεμένη μαζί με τον Υεμενίτη οδηγό τους στην πόλη Άτακ, της νοτιοανατολικής επαρχίας Σάμπουα. Οι απαγωγείς ζητούσαν την απελευθέρωση πέντε μελών της φυλής τους που κρατούνται σε φυλακή της επαρχίας Αμπιάν στη νότια Υεμένη ή τουλάχιστον την μεταγωγή τους σε φυλακή της πρωτεύουσας Σαναά. Το Παρίσι είχε δηλώσει αντίθετο στο ενδεχόμενο χρήσης βίας για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων.

    [25] Οικονομία

    Προς τις διοικήσεις των Τραπεζών

    "Καμπανάκι" Γκαργκάνα για τα δάνεια

    25/9/2006 10:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σε βρόχο για τα νοικοκυριά εξελίσσεται ο τραπεζικός δανεισμός, επεσήμανε για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας κατά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων, από τους οποίους ζήτησε να χορηγούν δάνεια με αυστηρότερα κριτήρια, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών υπολογίζονται στα 71,105 δισ. ευρώ, από τα οποία εξοφλούνται με καθυστέρηση τα 4,6 δισ. ευρώ. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στα καταναλωτικά δάνεια όπου εξοφλείται με καθυστέρηση το 8,2% από αυτά. Σε στεγαστικά δάνεια οι οφειλές φτάνουν τα 46,53 δισ., σε πιστωτικές κάρτες 7,4 και σε προσωπικά δάνεια τα 10,9 δισεκατομμύρια. Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι με τη συγκράτηση του δανεισμού θα μπορέσει να περιοριστεί και το υψηλό επιτοκιακό κέρδος των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο χορηγήσεων στη χώρα μας είναι 6,39% και στην Ευρώπη 5%, στις καταθέσεις είναι 1,27%, ενώ το αντίστοιχο είναι 1,73%. Στα σταθερά στεγαστικά δάνεια 5ετίας το επιτόκιο είναι 5,39% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 4,05%, στα καταναλωτικά είναι 9,82% ενώ το αντίστοιχο είναι 6,75% και τέλος στις πιστωτικές κάρτες το μέσο επιτόκιο είναι 13,78% και στην Ευρώπη είναι 9,85%.

    [26] Οικονομία

    Συνάντηση Πετραλιά με ξενοδόχους

    Ο τουρισμός στο επίκεντρο

    25/9/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό αλλά και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους τουριστικούς επιχειρηματίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Δευτέρα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κα Πετραλιά αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με την ελληνο-ισπανική κοινοπραξία που ανέλαβε την ανάπτυξη στρατηγικής μάρκετινγκ στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία βάσει της οποίας θα αποφασίσουμε για το που θέλουμε να πάμε τουριστικά την χώρα και ποιες νέες μορφές τουρισμού πρέπει να αναπτύξει η χώρα μας τεκμηριωμένα». Επίσης ανέφερε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις με tour operators που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Η Υπουργός ζήτηζε από τους ξενοδόχους να της υποβάλουν προτάσεις για θέματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Στην τελική ευθεία για το γηπεδικό

    25/9/2006 9:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 9:26:43 μμ)

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε σήμερα, ομόφωνα, την έγκριση της τροποποίησης του μνημονίου συνεργασίας με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Αθηναίων Θεόδωρο Μπεχράκη να υπογράψει τις σχετικές οριστικές συμβάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάτι που σημαίνει ότι το μεγάλο όνειρο του ιστορικού συλλόγου παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

    Μετά τις εισηγήσεις του Δημάρχου Αθηναίων Θεόδωρου Μπεχράκη και του προέδρου της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού Θεόδωρου Σκυλακάκη, αποφασίσθηκε :

    "1.Η αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος με βάση τις νέες συνθήκες που προέκυψαν, χωρίς όμως να αλλάζει ο αρχικός χρονικός στόχος για την υλοποίηση του έργου .

    2.Το έργο της Διπλής Ανάπλασης να προχωρήσει ως έργο παραχώρησης με μειοδοτικό διαγωνισμό.

    3.Το κόστος και ο κίνδυνος των μελετών του γηπέδου να αναληφθεί από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι μελέτες θα ελεγχθούν από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο και θα περιέλθουν μετά την πληρωμή τους από τον παραχωρησιούχο .

    4.Η χωροθέτηση του γηπέδου στο τμήμα της υπό ανάπλαση περιοχής -που θα περιέλθει στο Δήμο- χωρίς να είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. ( Οικόπεδα Εθνικής Τράπεζας και ΕΤΜΑ)

    Τα σχετικά μνημόνια διέπουν αναλυτικά και με λεπτομέρειες τις σχέσεις των δυο πλευρών και η έγκρισή τους, αποτελούσε θεμελιώδη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου" .

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν από την Ξάνθη ο Ματζουράκης

    25/9/2006 8:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 9:06:18 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αναζήτηση νέου τεχνικού είναι πλέον η Ξάνθη, αφού ο Γιάννης Ματζουράκης υπέβαλε την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο έμπειρος τεχνικός γίνεται έτσι ο δεύτερο προπονητής, μετά τον Χανς Μπάκε, στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που αντικαθίσταται πριν καλά-καλά μπει ο Οκτώβριος. Στη λιτή ανακοίνωση η ΠΑΕ Ξάνθη αναφέρει: "Ο κ. Γιάννης Ματζουράκης παραιτήθηκε από το πόστο του προπονητή της Ξάνθης και ενέμεινε στην απόφαση του αυτή. Η ΠΑΕ Ξάνθη ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Ματζουράκη για τα δύο ωραία χρόνια που πέρασαν μαζί. Υπηρεσιακός προπονητής, που θα κοουτσάρει και την ομάδα, τουλάχιστον στα δύο επόμενα παιχνίδια θα είναι ο κ. Ιωάννης Ισπυρλίδης". Η παραίτηση υποβλήθηκε αργά χτες το βράδυ, σε συνάντηση που είχαν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Χρήστος Πανόπουλος και ο πρώην -πλέον- τεχνικός της ομάδας. Οι δύο άντρες τα είπαν για περίπου δύο ώρες και ο Μαντζουράκης επέμενε ότι το να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία, μετά το άσχημο ξεκίνημα που έχει κάνει η ομάδα (πέντε αγωνιστικές χωρίς νίκη και εντός έδρας ήττα από την Ντιναμό Βουκουρεστίου στο Κύπελλο UEFA), ήταν το καλύτερο για να βρουν οι «ακρίτες» και πάλι τον δρόμο τους. Σήμερα πήγε στην προπόνηση, αλλά δεν γύμνασε την ομάδα. Απλώς μίλησε για λίγη ώρα στους παίκτες, του ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν, τους είπε ότι πιστεύει στις δυνατότητές τους και πως μπορούν να φέρουν και πάλι την Ξάνθη στον δρόμο των επιτυχιών.

    [29] Μπάσκετ

    Παρελθόν από τη Ντιναμό ο Κατσικάρης

    25/9/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης αποτελεί ο Φώτης Κατσικάρης. Αν και ο Έλληνας τεχνικός είχε κλειστό διετές συμβόλαιο με τη Ρωσική ομάδα, φέρεται πως διαφώνησε με τη νέα διοίκηση σε θέμα ενίσχυσης του συλλόγου και γι` αυτό το λόγο είδε την... πόρτα της εξόδου. Τη θέση του Κατσικαρή στην τεχνική ηγεσία της Ντιναμό θα πάρει ο Γιούρι Σελίχοφ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής της Ρωσίας, ενώ πρόσφατα εργαζόταν στην Σαρατόφ.

    [30] Μπάσκετ

    Βούγιανιτς: "Ευχαριστώ τον ΠΑΟ"

    25/9/2006 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έτοιμος και αποφασισμένος να κάνει μία νέα αρχή στην καριέρα του αλλά και απόλυτα ικανοποιημένος και ευχαριστημένος για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό είναι ο Μίλος Βούγιανιτς. Ο Σέρβος πλέι μέικερ δήλωσε κατά την άφιξη του πως ήρθε σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και ευχαρίστησε τους "πράσινους" για την ευκαιρία που του έδωσαν για να μπορέσει να αγωνιστεί και πάλι, αν και είναι τραυματίας. Τόνισε παράλληλα πως ελπίζει να είναι πολύ σύντομα έτοιμος να αγωνιστεί και έδειξε ανυπόμονος να αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό και να βοηθήσει την ομάδα να φτάσει στους στόχους της.

    Στις πρώτες δηλώσεις του ο 26χρονος άσος επεσήμανε: "Ήλθα σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και είμαι χαρούμενος γι αυτό. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό, που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω και πάλι, αν και τραυματίας. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, ελπίζω πολύ σύντομα να έλθει αυτή η ώρα. Θα πρέπει να μιλήσω πρώτα με τους γιατρούς της ομάδας μου και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πιστεύω πως μετά από 2-3 εβδομάδες φουλ προπονήσεων θα είμαι απόλυτα έτοιμος...".

    "Είχα την ατυχία να τραυματιστώ ξανά, αλλά τώρα νιώθω καλά. Άλλωστε, οι εξετάσεις που έκανα εδώ, όταν ήλθα πριν δύο εβδομάδες, ήταν καθαρές. Έχω να παίξω σχεδόν ένα χρόνο και ανυπομονώ να αγωνιστώ με τον Παναθηναϊκό. Θέλω να κάνω καλά παιχνίδια και να βοηθήσω την ομάδα μου. Θέλω να πιστεύω πως πλέον οι τραυματισμοί μου ανήκουν στο παρελθόν. Πριν δύο χρόνια έπαιξα σε ένα τελικό Ευρωλίγκα και τον έχασα, αυτήν την φορά θέλω να φανώ περισσότερο τυχερός..." συμπλήρωσε ο Βούγιανιτς, ο οποίος, όπως δήλωσε, έκανε στο Βελιγράδι εντατική θεραπεία, αλλά και προετοιμασία με τον Ντράγκαν Σάκοτα.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σοκ με Ντάριο Σίλβα

    25/9/2006 5:12:00 μμ

    Σοκ στην παγκόσμιο ποδοσφαιρική και αθλητική κοινότητα προκάλεσε ο σοβαρός τραυματισμός του Ντάριο Σίλβα σε τροχαίο ατύχημα που έγινε την Κυριακή σε αυτοκινητόδρομο του Μοντεβίδεο. Ο 34χρονος Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής υπέστη πολλαπλά κατάγματα και οι θεράποντες γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το δεξί, προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο άτυχος παίκτης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε κλινική της πρωτεύουσας της πατρίδας του.Ο σοβαρός τραυματισμός του Ουρουγουανού πρώην διεθνούς επιθετικού προκλήθηκε όταν το βαν το οποίο οδηγούσε ανατράπηκε. Στο ίδιο βαν επέβαιναν ακόμη δύο πρώην ποδοσφαιριστές, οι Ντάρντο Περέιρα και Έλμπιο Πάπα. Από το τροχαίο ατύχημα ο 34χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη πολλά κατάγματα, μερικά εξ αυτών στο κρανίο και το πόδι. Ο Ουρουγουαός ποδοσφαιριστής μετρά 49 συμμετοχές και 15 γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας του και τα προηγούμενα δέκα χρόνια αγωνίστηκε στην Ευρώπη φορώντας τη φανέλα των Κάλιαρι, Εσπανιόλ, Μάλαγα και Σεβίλλης, ενώ πέρυσι έπαιξε στην Premiership με την Πόρτσμουθ μέχρι τον Ιανουάριο (13 συμμετοχές, 2 γκολ). Ο άτυχος άσος βρισκόταν στην πατρίδα του και αναζητούσε ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δύο αγωνιστικές ποινή στον Επαλέ

    25/9/2006 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκτός πλάνων του Σάββα Κωφίδη για τον επαναληπτικό αγώνα για τον α` γύρο του Κυπέλλου UEFA του Ηρακλή με την Βίσλα Κρακοβίας θα είναι ο Ζοέλ Επαλέ. Η πειθαρχική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τιμώρησε την κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ο Καμερουνέζος άσος στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην Κρακοβία με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών και αυτό σημαίνει πως δεν θα αγωνιστεί στον αγώνα ρεβάνς της Πέμπτης που θα διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο, όσο και στο πρώτο ματς της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, εφόσον φυσικά ο Ηρακλής καταφέρει να προκριθεί.

    [33] Πολιτισμός

    Αναδρομική έκθεση 1957-2005

    Ο Δημοσθένης Σκουλάκης στο Μουσείο Φρυσίρα

    25/9/2006 9:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2006 9:49:00 μμ)

    Το Μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 20.00 μεγάλη αναδρομική έκθεση του διακεκριμένου καλλιτέχνη Δημοσθένη Σκουλάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει περί τα 150 έργα, από το 1957 έως τις μέρες μας, καταγράφοντας όλες τις πτυχές της ζωγραφικής του. Η έκθεση φιλοξενείται και στα δύο κτήρια του Μουσείου Φρυσίρα και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006. Στο δεύτερο επίπεδο του καφέ, στο κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 3, παρουσιάζονται πολιτικές και ελεύθερες γελοιογραφίες του Δημοσθένη Σκουλάκη, ενώ παράλληλα προβάλλεται σε καθημερινή βάση DVD με συνεντεύξεις του καλλιτέχνη. Ο Δημοσθένης Σκουλάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά. Από μικρός σχεδίαζε να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιορίζουν. Το 1959 εισάγεται στο προκαταρκτικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Γιώργο Μαυροειδή και Γιάννη Μόραλη, ενώ από το τρίτο έτος παρακολουθεί μαθήματα σκηνογραφίας και διακοσμητικής στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη. Ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ρώμη, Παρίσι, Μόσχα, Τορόντο, Μόντρεαλ), εμπλέκεται με την πολιτική, υπηρετεί τη δημοσιογραφία έως το 1984, οπότε και καταπιάνεται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος: ο χώρος όπου αυτός ζει, ο πραγματικός ή ο φανταστικός, οι φόρμες και οι όγκοι που τον διαμορφώνουν, το χρώμα και η σύνθεση που τον ορίζουν.

    Μέσα από εμπειρίες...

    Ανήσυχο πνεύμα, με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ο Δημοσθένης Σκουλάκης καταφέρνει να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του -κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό- και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση.

    Τα έργα του συχνά παρουσιάζονται σε σειρές. Τη δεκαετία του 60 θα καταγράψει θέματα από την επικαιρότητα: πολιτικές συγκρούσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, εξώφυλλα περιοδικών κλπ.. Σκηνές καθημερινές εντάσσονται στον καμβά με μορφή ντοκουμέντου και κοινωνικής αναφοράς. Μετά την αυτοεξορία του, κατά την περίοδο της δικτατορίας, θα επικεντρωθεί στα πορτρέτα ενώ ταυτόχρονα θα περιπλανηθεί σε τοπία καθημερινού παραλόγου (1986-90), καταγράφοντας τη σύγχυση και την παράνοια που η πολιτική και οι νόμοι της σύγχρονης κοινωνίας είχαν επιβάλει. Μέσω των πορτρέτων του, επιδιώκει να φυλακίσει τις μορφές που τον περιστοιχίζουν. Τα μεγάλης κλίμακας πρόσωπα μοιάζουν να ανήκουν σε μια άλλη μεταφυσική διάσταση. Αυτά τα πρόσωπα έρχονται από τον κόσμο των ονείρων, από την άλλη πλευρά του πραγματικού. Κάποιες φορές πάλι τα πορτρέτα είναι ομαδικά, ο χώρος γίνεται συγκεκριμένος και αναγνωρίσιμος, το φόντο αποκτά πιο φωτεινές αποχρώσεις. Στη σειρά τού Υπόγειου Σιδηρόδρομου (1995), καταγράφει επαναλαμβανόμενες καθημερινές σκηνές: είσοδος, έξοδος, διαδρομές, επιλογή κατευθύνσεων, υπόγεια διαδρομή. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: "Στη διάρκεια της διαδρομής, καταγράφω τους εσωτερικούς λαβύρινθους των σταθμών, φευγαλέα, με την άκρη του ματιού, έτσι όπως γίνονται αντιληπτοί από τον επιβάτη, καθώς το τρένο περνάει με ταχύτητα από μπροστά τους, ενώ τονίζω ταυτόχρονα την έντονη εναλλαγή ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι".

    Στην τελευταία του περίοδο, 1997-2005, η σχεδόν εγκυκλοπαιδική αφηγηματική παράθεση σημαντικών σταθμών της ιστορίας της τέχνης, σε συνδυασμό με τη σαρκαστική κριτική τους, συναντώνται στον καμβά-εργαστήριο του Δημοσθένη Σκουλάκη. Πειράματα εποχών, τάσεων, εκρηκτικών προσωπικοτήτων που άλλαξαν την πορεία της τέχνης και της συνείδησής της, συνυπάρχουν και αποκαλύπτουν τα κλισέ τους με τη βοήθεια του εύστοχου χειρισμού του καλλιτέχνη. Αυτό που οι υπόλοιποι κάνουν καλυμμένα το να πατούν δηλαδή στην ευρωπαϊκή παράδοση και να χρησιμοποιούν εισαγόμενα στοιχεία δίχως επεξεργασία ο ίδιος το εκμεταλλεύεται, πειραματίζεται και συνδιαλέγεται με αυτά, μεταχειρίζεται τις εικόνες της ιστορίας, τις μικρές και μεγάλες στιγμές της, εκφράζοντας ταυτόχρονα μια νοσταλγική διάσταση, ένα άθροισμα εμπειριών, αλλά και μια πρόθεση να απομυθοποιήσει την ιερή ιστορία της τέχνης και το μονομερή τρόπο που αυτή γράφτηκε ανά τους αιώνες.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Μάρθα Χαλικιά, στο δίγλωσσο κατάλογο που τη συνοδεύει: "Ο Δημοσθένης Σκουλάκης περιπλανιέται στο υπαρκτό για να δημιουργήσει το φανταστικό. Αφήνεται στη μίμηση για να οδηγηθεί στην έμπνευση. Έτσι το έργο του δεν είναι μια απλή περιήγηση μέσα στον κόσμο των μορφών και την ιστορία της τέχνης, αλλά η ενόραση μιας άλλης πραγματικότητας. Επιθυμεί να αφηγηθεί την περιπέτεια της τέχνης για να προσδιορίσει εκ νέου τα όριά της".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Φρυσίρα

    [34] Υγεία

    Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    26/9/2006 11:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το 17ο θύμα της γρίπης των πτηνών μετρά η Ταϊλάνδη. Ο 59χρονος Ταϊλανδός πέθανε στις 10 Αυγούστου, αλλά τα εργαστηριακά αποτελέσματα που επιβεβαίωσαν ότι είχε προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ο άνδρας πέθανε σε μια επαρχία κοντά στα σύνορα με το Λάος. Προηγουμένως, τα κοτόπουλα που εξέτρεφε στο σπίτι του είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας. Στο μεταξύ, η Ινδονησία, η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει επιβεβαιώσει τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, εξετάζει το ενδεχόμενο της ομαδικής μόλυνσης τριών αδελφών στην Ιάβα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών υγιεινής.

    Ένας 25χρονος, που παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου, πέθανε την Κυριακή στο Μπαντούγκ. Δύο από τα αδέλφια του, 20 και 15 χρόνων, εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας από τους δύο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο νεαρός έπασχε από τη γρίπη των πτηνών.

    Σε εξετάσεις υποβλήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, καθώς και οι γείτονες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τρία αδέλφια είχαν συχνή επαφή με νεκρά πουλερικά.

    Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί φόβους για την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, σε μια μορφή που μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους και απειλεί να προκαλέσει πανδημία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 September 2006 - 8:52:01 UTC